Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
Odpowiedz

🍀Wrześniowe mamy 2024🍀

Oceń ten wątek:
  • blador2 Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja zanim ogarnęłam ułożenie siusiaka to co pobudka to przesikany cały i oczywiście tylko w nocy, w dzień takie atrakcje nam się nie zdarzały😅

Wiecie prawda jest taka, że moim zdaniem poza awaryjną butelką i mm, to wszystko można kupić tego samego dnia, maks zamówić i będzie następnego dnia. Myślę, że warto tylko mieć wstępnie wybrany model.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego, 20:23

mm02, Aaga, Kira lubią tę wiadomość

👩 36 🧔‍♂️40
    ⛪️ 2012
    💙2015🩷2024
    💔 12/2023
    i żyli długo i szczęśliwie...
  • mm02 Ekspertka

Wysłany: 25 lutego, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety ja nie moge karmic, z racji zdrowotnych obciążeń muszę po porodzie w miare szybko wracac do leczenia co wyklucza kp. Tez bym wolała piersią bo i wygoda i szybko i zdrowo ale czasami sie nie da :-) takze i teraz bedziemy podawać mm dość szybko. No ale bede musiała usprawnic ten proces ;-) Naprawde jak mysle o sobie jako mamie to byłam jednym wielkim stresem. Wszystko musialo byc od linijki. Do mycia pupy woda jedynie przegotowana, ostudzona. Każde ubranko wyprasowane :-D Pamiętam jak kolezanka mama juz chyba 3 wtedy patrzyła na mnie jak na czubka :-p oj było było

Kira, Anuszka28, Zzzaba lubią tę wiadomość

• Aaga Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak też pamiętam prasowanie ubranek i sprawdzanie w jakiej temperaturze najlepiej 😅

Myślę, że tyle ile dzieci i mam tyle sprzętów must have :) inaczej będzie przy kp, inaczej przy kpi a jeszcze inaczej przy mm. Tak jak blador pisze, teraz są takie czasy, że w tym samym dniu można wszystko ogarnąć :)
    Ja testowałam trzy laktatory i Medela u mnie wygrała.
    Tak samo przy przejściu z butli na cycka pomogły nam kapturki. Choć tak jak wspomniałam chyba bym już nie walczyła o kp z takim zacięciem jak za pierwszym razem. Dla mnie to była trauma patrząc z perspektywy czasu.

• blador2 Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z wątków humorystycznych to moja teściowa dzisiaj opowiadała, że jak była w ciąży z moim mężem, zaszła w wakacje, to na jesieni jak wychodziła na dwór to było jej strasznie zimno w sutki😆 pomagało jej tylko jak zdejmowała stanik i grzała je nad kuchenką gazową🤣🤣🤣

Kira, marti, Anuszka28 lubią tę wiadomość

👩 36 🧔‍♂️40
    ⛪️ 2012
    💙2015🩷2024
    💔 12/2023
    i żyli długo i szczęśliwie...
  • Królowa_Śniegu Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowanna wrote:
    Dzięki Dziewczyny, nie lubię zbędnych rzeczy, nie lubię jak coś stoi na wierzchu w kuchni zalega, więc wolę dopytać. Wiadomo, zawsze można dokupić jak okaże się niezbędne.

Co do zastrzyku to ja też chodzę prywatnie, ale parę osób mówiło mi że prywatnie też lekarz może dać skierowanie na NFZ, muszę się dopytać lekarza. Wizytę mam 12.03 więc może podpytam.

Ja żadnej ankiety nie dostałam, może za wcześnie jeszcze 🤷🏼‍♀️.

Tylko lekarz który ma podpisany kontrakt z NFZ może Ci wypisać skierowanie na NFZ. Jeśli przyjmuje też prywatnie to nie powinno być problemów. Niestety większość prywatnych nie ma kontraktu z NFZ i nic nie mogą w tej kwestii.

age.png

👩🏼’89
    AMH 9,2
    Drożność jajowodów 👍
    Kariotypy 👍

👱🏻‍♂️’84
    Nasienie 👍
    Kariotypy 👍

Niepłodność idiopatyczna

☀️05.2023 - 1 procedura IVF
    2x🥚 - 2 zarodki, które przestały się rozwijać w 3 dobie❌

☀️09.2023 - 2 procedura IVF
    17x🥚 - 6 zarodków wysokiej klasy

05.09 - 1 transfer - 9tc 👼💔

27.12 - 2 transfer blastki 4.1.2.
    1.01 - dwie kreski 🙏 trzymaj się okruszku
    2.01 - 20,2 beta hcg
    5.01 - 105,6 beta hcg
    15.01 - 5541 beta hcg 🤩
    23.01 - bijące serduszko💓 28178 beta hcg
    6.02 - CRL 1,9cm ❤️ FHR 150
    23.02 - 4,2cm ❤️
    4.03 - prenatalne - 6,3cm ❤️☺️
    22.03 - 145g szczęścia 🫶
    19.04 - 315g 🩷
    6.05 - połówkowe - 450g
    07.06 - 1.15kg
    12.07 - prenatalne - 1.8kg Maja💖

Mamy jeszcze ❄️❄️❄️❄️
  • Berry123 Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ten weekend robimy Urodziny męża dla jego rodziny a w następny dla mojej i w końcu powiemy o ciąży 😁. Ciężko to już utrzymać w tajemnicy.😅 W ogóle moja mama i babcia trochę mnie denerwują bo pytają się czemu nie zrobimy urodzin dla obydwóch rodzin razem a my mamy mieszkanie 47m2 i 3 pokoje. Salon ma 12 m2 i pomieści max 9 osób a jakby wszyscy razem przyszli to chyba byłoby 14 osób 🫠. W poprzednim mieszkaniu wynajmowanym mieliśmy 2 pokoje i 50 parę metrów kwadratowych, wstawialiśmy dwa stoły do salonu i dużo ludzi się mieściło, a teraz mamy już swoje małe mieszkanko od ponad roku i chyba już 5 raz tłumaczę, że tyle ludzi się nie zmieści.😤Czy któraś z Was też żyje na małym metrażu, pocieszcie mnie dziewczyny. 🤪

Oela91, Nowanna, marti, kleopatr4, Kira lubią tę wiadomość

👱‍♀️28 👱‍♂️32

Choroba Gravesa-Basedova, niedczynność tarczycy po terapii jodem radioaktywnym, letrox 175

starania 👶 od 07/2023
    15.01.24 ⏸
    15.02 1,3 cm człowieczka z ❤

preg.png
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berry123 wrote:
    W ten weekend robimy Urodziny męża dla jego rodziny a w następny dla mojej i w końcu powiemy o ciąży 😁. Ciężko to już utrzymać w tajemnicy.😅 W ogóle moja mama i babcia trochę mnie denerwują bo pytają się czemu nie zrobimy urodzin dla obydwóch rodzin razem a my mamy mieszkanie 47m2 i 3 pokoje. Salon ma 12 m2 i pomieści max 9 osób a jakby wszyscy razem przyszli to chyba byłoby 14 osób 🫠. W poprzednim mieszkaniu wynajmowanym mieliśmy 2 pokoje i 50 parę metrów kwadratowych, wstawialiśmy dwa stoły do salonu i dużo ludzi się mieściło, a teraz mamy już swoje małe mieszkanko od ponad roku i chyba już 5 raz tłumaczę, że tyle ludzi się nie zmieści.😤Czy któraś z Was też żyje na małym metrażu, pocieszcie mnie dziewczyny. 🤪
    U nas o ciąży wiedzą tylko moi rodzice. Musiałam powiedzieć bo musiałam iść na zwolnienie i ciężko byłoby wymyślić powód zwolnienia.
    Nikomu więcej nie mówimy, najwcześniej jak zaczne 4 miesiąc czyli za miesiąc;)
    Jeśli chodzi o mieszkanie i urodziny to nie daj sobie wejść na głowę.. jak mnie denerwuje takie wtrącanie się w nieswoje sprawy....

Berry123 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berry, a dlaczego ciężko utrzymać w tajemnicy?

preg.png
  • Berry123 Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarara wrote:
    Berry, a dlaczego ciężko utrzymać w tajemnicy?
    A dlatego bo się wybitnie nie czuję, zmęczona i mdłości mam. Jeszcze na początku ciąży byłam zdyszana nawet przy mówieniu (teraz akurat mi to minęło). Jakoś ogólnie wolałabym się podzielić już tym wszystkim, każdy mnie pyta co u nas słychać a ja nie lubię ściemniać. Nie będę ukrywać, że głównie żyjemy z mężem teraz ciążą i wiele poza tym się nie dzieje u nas.😅

kleopatr4 lubi tę wiadomość

👱‍♀️28 👱‍♂️32

Choroba Gravesa-Basedova, niedczynność tarczycy po terapii jodem radioaktywnym, letrox 175

starania 👶 od 07/2023
    15.01.24 ⏸

preg.png
  • Oela91 Ekspertka

Wysłany: 25 lutego, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berry123 wrote:

Mamy ciasne, ale własne m 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września, 23:09

Berry123 lubi tę wiadomość

• Klarara Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a może bardziej kontrowersyjny temat, czyli IMIĘ dla dziecka?? 🫣☺️

Królowa_Śniegu, Kira lubią tę wiadomość

preg.png
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż cały czas się upiera, że on wybiera dla chłopca a ja dla dziewczynki...🤔

preg.png
  • Berry123 Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oela91 wrote:
    Mamy ciasne, ale własne 37 m 😅salon tez ma 12m, wiem co czujecie. Na szczęście, u nas nie ma takiego ciśnienia i pytań czemu osobno XD czuje, ze nawet nie lubią do nas do tej klitki przychodzić :c

Rozglądam się w stresie za czymś większym, ale te ceny to jakiś koszmar! Chciałam to mieszkanie zostawić na wynajem… ale wydaje się to byc coraz mniej możliwe. Jakoś pierwszy rok z maluszkiem damy radę, ale już czuje ze się pozabijamy xD
    Ceny mieszkań to pozostawię bez komentarza, na szczęście nie mieszkamy w drogim mieście ale i tak było drogo.😅Rodzice mojego męża pierwsze kilka lat jak był mały to mieszkali w kawalerce także myślę, że Wy też dacie radę. 😊Najważniejsze, że razem. 😌

👱‍♀️28 👱‍♂️32

starania 👶 od 07/2023
    15.01.24 ⏸

preg.png
  • Berry123 Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarara wrote:
    A my już mamy wstępnie wybrane, mamy bardzo podobny gust co do imion. Dziewczynka Maja a chłopiec Mateusz. Wiadomo, jak poznamy płeć to jeszcze się zastanowimy dokładniej.
    Idę spać, dobranoc. 💤

👱‍♀️28 👱‍♂️32

starania 👶 od 07/2023
    15.01.24 ⏸

preg.png
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berry123 wrote:
    A my już mamy wstępnie wybrane, mamy bardzo podobny gust co do imion. Dziewczynka Maja a chłopiec Mateusz. Wiadomo, jak poznamy płeć to jeszcze się zastanowimy dokładniej.
    Idę spać, dobranoc. 💤
    Zazdroo, tak jak z pierwszą córką poszło gładko i bez sporów, tak teraz czuję że będzie ciężko znaleźć kompromis 🫣😅
    Oboje zgadzamy się tylko w tej kwestii, że odpadają imiona typu Lena, Julka, Zosia, Hania, Nikolka 😅
    Czyli imiona z pierwszej 10 top najpopularniejszych 🫣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego, 22:51

preg.png
  • Nowanna Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti, jak wybierzecie nawilżacz to daj znać 🫣. My celowaliśmy w Xiaomi SmartMi chyba, ktoś nam taki polecił. Ponoć m talerze zamiast wymienianych filtrów i dobrze się to sprawdza, bo wystarczy to myć, a nie kupować co kilka tygodni i wymieniać.
    Też mamy wilgotność niską na poziomie 36-40% to już max. latam i ręczniki mokre rozwieszam i pranie ciągle żeby nawilżać.

Sterylizatory są z podgrzewaczem, widziałam właśnie na gemini, nawet całkiem ładny. Koszt około 200zl. Najlepiej że każda z tych rzeczy po 200-300zl i już się robi spora kwota.

Sterylizator, kosz na pieluchy, laktator, aspirator do nosa, nebulizator, nawet nie znałam tych nazw 🫣.

Kira, dziękuję! Widzę, że mam trzy placówki w moim mieście ♥️.

Krolowa_sniegu, właśnie chyba ten do którego chodzę pracuje też w szpitalu, a jak nie to skorzystam z tego o podała Kira 😊.

My jutro test NIPT 🫣.

kleopatr4, Królowa_Śniegu, Kira lubią tę wiadomość

preg.png
  • MariMari Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarara wrote:

A o jakie imiona się spieracie?

U nas wybrane od daaaaawna. Maja i Gabriel. Teraz tylko czekamy na wiadomość o płci:)

Królowa_Śniegu lubi tę wiadomość

Ona 37 -On 43
    2008- naturals 👶 syn 15l
    2011- 12tc 👼
    Starania od 2015 i nic:( 2021- 1 IVF- ICSI
    1 FET 5.06.21-cb 2 FET-cb 3 FET 14.12-beta 0
    2 IVF Kolejne ICSI 3.2022
    Stymulacja. 24🥚,20 zarodków, padły do 5doby..klapa:( 4FET-beta 0...przerwa i deprecha:(
    9.01.2024- naturalny cud🤰
    || kreski i beta 1751, po 48h 3266
    19.01.2024- 6tc2d🐻5,75mm💓111bpm
    Nifty pro -Synek, ryzyka niskie🩵🩵🩵
    27.02- 1 prenatalne , wszystko ok, NT 1,8 👶 5,8cm
    30.04- połówkowe, 472g malucha🩵
    2.07- usg 3trym, 1600g🩵
    preg.png
  • MariMari Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 06:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wracając jeszcze do tematów wyprawki to będę Was męczyć pytaniami w maju. Coś czuję, ze wtedy zacznie się szał przygotowań.
    A teraz oby zdrowe💪

Jak minął weekend? Jak samopoczucie?

Ona 37 -On 43
    2008- naturals 👶 syn 15l
    2011- 12tc 👼
    Starania od 2015 i nic:( 2021- 1 IVF- ICSI
    1 FET 5.06.21-cb 2 FET-cb 3 FET 14.12-beta 0
    2 IVF Kolejne ICSI 3.2022
    Stymulacja. 24🥚,20 zarodków, padły do 5doby..klapa:( 4FET-beta 0...przerwa i deprecha:(
    9.01.2024- naturalny cud🤰
    || kreski i beta 1751, po 48h 3266
    19.01.2024- 6tc2d🐻5,75mm💓111bpm
    Nifty pro -Synek, ryzyka niskie🩵🩵🩵
    27.02- 1 prenatalne , wszystko ok, NT 1,8 👶 5,8cm
    30.04- połówkowe, 472g malucha🩵
    2.07- usg 3trym, 1600g🩵
    preg.png
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MariMari wrote:
    A o jakie imiona się spieracie?

U nas wybrane od daaaaawna. Maja i Gabriel. Teraz tylko czekamy na wiadomość o płci:)
    Oj, dużo tego :)
    Mi to się podobają np. Zoja, Gaja, Matylda a mąż to takie bardziej popularne jak Oliwia. Co do chłopca to mąż chce Maksymiliana a ja np. Jeremi, Seweryn🤦
    No nie wiem jak my znajdziemy wspólne imię.

preg.png
  • kleopatr4 Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowanna wrote:
    Marti, jak wybierzecie nawilżacz to daj znać 🫣. My celowaliśmy w Xiaomi SmartMi chyba, ktoś nam taki polecił. Ponoć m talerze zamiast wymienianych filtrów i dobrze się to sprawdza, bo wystarczy to myć, a nie kupować co kilka tygodni i wymieniać.
    Też mamy wilgotność niską na poziomie 36-40% to już max. latam i ręczniki mokre rozwieszam i pranie ciągle żeby nawilżać.

Sterylizatory są z podgrzewaczem, widziałam właśnie na gemini, nawet całkiem ładny. Koszt około 200zl. Najlepiej że każda z tych rzeczy po 200-300zl i już się robi spora kwota.

Sterylizator, kosz na pieluchy, laktator, aspirator do nosa, nebulizator, nawet nie znałam tych nazw 🫣.

Kira, dziękuję! Widzę, że mam trzy placówki w moim mieście ♥️.

Krolowa_sniegu, właśnie chyba ten do którego chodzę pracuje też w szpitalu, a jak nie to skorzystam z tego o podała Kira 😊.

My jutro test NIPT 🫣.
    Ja mam nawilżacz ewaporacyjny smartmi od 4 lat. Świetny jest, choć na jeden pokój dużo za duży. Do salonu 20-30 metrów w sam raz ale drugi raz wybrałabym zwykły ultradzwiękowy, który będzie pomorostu do pokoju maleństwa do postawienia na szafce.

marti lubi tę wiadomość

Baby #1 Wrzesień 2024
‹‹ 119 120 121 122 123 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ