🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
Marti, mam podobnie 😉. Nie dość, że pierwsza dzidzia, to mało wiem. Czytam, zbieram opinie itd.
Z wózków widzę, że mamy podobnie cybex Priam lub Balios s lux u nas wchodzą w grę póki co, fotelik dobierzemy w sklepie.
Z laktatorem to kurczę sama nie wiem, jedni mówią że na jedną pierś wystarczy, inni że lepiej już na obie.
Monitor oddechu z tego co wiem to można gdzieś wypożyczyć, są one poprawnie skalibrowane do każdego wypożyczenia.
Ja za to nie wiem czy na mieszkanie potrzebna jest elektroniczna niania, czy się obędzie.
Jaką chustę wybrać? Czy to dobiera się do dziecka czy można wcześniej kupić?
Czy sterylizator jest potrzebny? A podgrzewacz do mleka?
A swoją drogą też nie wiem jeszcze jaka jest różnica między pajacem, a polpajacem i tymi wszystkimi ciuszkami.
Od jakiego miesiąca używa się śpiworki? Czy najpierw tylko rożek wystarczy i kocyk, czy to od razu potrzebne są śpiworki? Ile takich śpiworów? Też mogę tak wymieniać te pytania 😄.
Co do posiewu to też pierwsze słyszę. Mój ginekolog nic nie mówił.
A czy któraś z was ma tutaj konflikt serologiczny? My mamy i zastanawiam się czy dostanę skierowanie na NFZ do szpitala czy będę musiała płacić coś za ten zastrzyk 🤷🏼♀️.marti lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, ja jeszcze mam jedno pytanie. Masa pytań dziś tutaj 😅. Dostałam skierowanie od ginekologa (chodzę na NFZ) do stomatologa w tej samej przychodni ( to jest przychodnia i na NFZ i prywatnie) i teraz tak myślę czy będę coś płacić czy nie ? Nie wiem czy któraś z Was była już u stomatologa🤔
-
Czyli lekarkę mam super 🤩 A ja zareagowałam typowo jak to ja, że na co mi to i po co i dlaczego 🫣 trochę mi wstyd ale trudno - zwalam na hormony 😄 spróbuję to wszystko jakoś ogarnąć, żeby na 22go marca mieć wszystko dla pani doktor. Z tym, że nigdy nie leczyłam zębów na NFZ tylko prywatnie, do okulisty tym bardziej nigdy nie chodziłam i raczej będę musiała też prywatnie poszukać - same problemy 🫣 U mnie w miejscowości są dwa ośrodki zdrowia, może warto popytać. Tylko czy mi się chce..jakoś nie mam zaufania do tutejszych lekarzy.
Acha. Dostałam jeszcze ankietę odnośnie depresji. Mam odpowiedzieć na wszystkie pytania i zanieść na następną wizytę. Chyba naprawdę trafiłam na anioła ☺️❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego, 18:15
Nowanna, marti, Kira lubią tę wiadomość
👩🏼’89
AMH 9,2
Drożność jajowodów 👍
Kariotypy 👍
👱🏻♂️’84
Nasienie 👍
Kariotypy 👍
Niepłodność idiopatyczna
☀️05.2023 - 1 procedura IVF
2x🥚 - 2 zarodki, które przestały się rozwijać w 3 dobie❌
☀️09.2023 - 2 procedura IVF
17x🥚 - 6 zarodków wysokiej klasy
05.09 - 1 transfer - 9tc 👼💔
27.12 - 2 transfer blastki 4.1.2.
1.01 - dwie kreski 🙏 trzymaj się okruszku
2.01 - 20,2 beta hcg
5.01 - 105,6 beta hcg
15.01 - 5541 beta hcg 🤩
23.01 - bijące serduszko💓 28178 beta hcg
6.02 - CRL 1,9cm ❤️ FHR 150
23.02 - 4,2cm ❤️
4.03 - prenatalne - 6,3cm ❤️☺️
22.03 - 145g szczęścia 🫶
19.04 - 315g 🩷
6.05 - połówkowe - 450g
07.06 - 1.15kg
12.07 - prenatalne - 1.8kg Maja💖
Berry123 wrote:Dziewczyny, ja jeszcze mam jedno pytanie. Masa pytań dziś tutaj 😅. Dostałam skierowanie od ginekologa (chodzę na NFZ) do stomatologa w tej samej przychodni ( to jest przychodnia i na NFZ i prywatnie) i teraz tak myślę czy będę coś płacić czy nie ? Nie wiem czy któraś z Was była już u stomatologa🤔
Jak dostałaś skierowanie to na pewno na NFZ i nie zapłacisz Ja tak dostaje skierowania na badania, wszystko refundowane.
Berry123 lubi tę wiadomość
👩🏼’89
AMH 9,2
Drożność jajowodów 👍
Kariotypy 👍
👱🏻♂️’84
Nasienie 👍
Kariotypy 👍
Niepłodność idiopatyczna
☀️05.2023 - 1 procedura IVF
2x🥚 - 2 zarodki, które przestały się rozwijać w 3 dobie❌
☀️09.2023 - 2 procedura IVF
17x🥚 - 6 zarodków wysokiej klasy
05.09 - 1 transfer - 9tc 👼💔
27.12 - 2 transfer blastki 4.1.2.
1.01 - dwie kreski 🙏 trzymaj się okruszku
2.01 - 20,2 beta hcg
5.01 - 105,6 beta hcg
15.01 - 5541 beta hcg 🤩
23.01 - bijące serduszko💓 28178 beta hcg
6.02 - CRL 1,9cm ❤️ FHR 150
23.02 - 4,2cm ❤️
4.03 - prenatalne - 6,3cm ❤️☺️
22.03 - 145g szczęścia 🫶
19.04 - 315g 🩷
6.05 - połówkowe - 450g
07.06 - 1.15kg
12.07 - prenatalne - 1.8kg Maja💖
Berry123 wrote:Dziewczyny, ja jeszcze mam jedno pytanie. Masa pytań dziś tutaj 😅. Dostałam skierowanie od ginekologa (chodzę na NFZ) do stomatologa w tej samej przychodni ( to jest przychodnia i na NFZ i prywatnie) i teraz tak myślę czy będę coś płacić czy nie ? Nie wiem czy któraś z Was była już u stomatologa🤔
To zależy, co będziesz miała robione i co będziesz chciała. Wiele rzeczy więcej (niż u dorosłych bez ciąży) jest refundowanych w ciąży, ale nie wszystko - np. światłoutwardzalne materiały nie są refundowane ani w ciąży, ani nie w ciąży.
Więc jeśli lekarz zaproponuje Ci rozwiązanie, za które NFZ nie płaci, wtedy zaproponuje leczenie prywatne, które będzie już płatne.Berry123, lady_in_black lubią tę wiadomość
-
Królowa_Śniegu wrote:Czyli lekarkę mam super 🤩 A ja zareagowałam typowo jak to ja, że na co mi to i po co i dlaczego 🫣 trochę mi wstyd ale trudno - zwalam na hormony 😄 spróbuję to wszystko jakoś ogarnąć, żeby na 22go marca mieć wszystko dla pani doktor. Z tym, że nigdy nie leczyłam zębów na NFZ tylko prywatnie, do okulisty tym bardziej nigdy nie chodziłam i raczej będę musiała też prywatnie poszukać - same problemy 🫣 U mnie w miejscowości są dwa ośrodki zdrowia, może warto popytać. Tylko czy mi się chce..jakoś nie mam zaufania do tutejszych lekarzy.
Acha. Dostałam jeszcze ankietę odnośnie depresji. Mam odpowiedzieć na wszystkie pytania i zanieść na następną wizytę. Chyba naprawdę trafiłam na anioła ☺️❤️Królowa_Śniegu lubi tę wiadomość
-
Nowanna wrote:Marti, mam podobnie 😉. Nie dość, że pierwsza dzidzia, to mało wiem. Czytam, zbieram opinie itd.
Z wózków widzę, że mamy podobnie cybex Priam lub Balios s lux u nas wchodzą w grę póki co, fotelik dobierzemy w sklepie.
Z laktatorem to kurczę sama nie wiem, jedni mówią że na jedną pierś wystarczy, inni że lepiej już na obie.
Monitor oddechu z tego co wiem to można gdzieś wypożyczyć, są one poprawnie skalibrowane do każdego wypożyczenia.
Ja za to nie wiem czy na mieszkanie potrzebna jest elektroniczna niania, czy się obędzie.
Jaką chustę wybrać? Czy to dobiera się do dziecka czy można wcześniej kupić?
Czy sterylizator jest potrzebny? A podgrzewacz do mleka?
A swoją drogą też nie wiem jeszcze jaka jest różnica między pajacem, a polpajacem i tymi wszystkimi ciuszkami.
Od jakiego miesiąca używa się śpiworki? Czy najpierw tylko rożek wystarczy i kocyk, czy to od razu potrzebne są śpiworki? Ile takich śpiworów? Też mogę tak wymieniać te pytania 😄.
Co do posiewu to też pierwsze słyszę. Mój ginekolog nic nie mówił.
A czy któraś z was ma tutaj konflikt serologiczny? My mamy i zastanawiam się czy dostanę skierowanie na NFZ do szpitala czy będę musiała płacić coś za ten zastrzyk 🤷🏼♀️.Nowanna, marti lubią tę wiadomość
-
A ja miałam pogrzewacz i przy mm fajna sprawa. Odpowiednia ilość wody na noc do butelki i mm do pojemnika, w nocy tylko wsypać mleko i jak się śpi z bobo to można z łóżka nie wychodzić.
Aaga gdzieś na forum czytałam, że trzeba iść do rodzinnego, on będzie kręcił nosem więc poprosić o odmowę na piśmie wtedy dają. Zawsze można te 400 zł wydać milejWiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego, 19:40
Aaga, marti lubią tę wiadomość
👩 36 🧔♂️40
⛪️ 2012
💙2015🩷2024
💔 12/2023
i żyli długo i szczęśliwie...
-
blador2 wrote:A ja miałam pogrzewacz i przy mm fajna sprawa. Odpowiednia ilość wody na noc do butelki i mm do pojemnika, w nocy tylko wsypać mleko i jak się śpi z bobo to można z łóżka nie wychodzić.
Aaga gdzieś na forum czytałam, że trzeba iść do rodzinnego, on będzie kręcił nosem więc poprosić o odmowę na piśmie wtedy dają. Zawsze można te 400 zł wydać milej
Aż podesłałam mężowi ten fragment o mm Ja to pamiętam jakoś inaczej, niby był podgrzewacz ale zawsze było wstawanie, żeby zrobić mleko, od razu obwiązkowo pielucha, pozniej czekanie az małemu się odbije. Ja jeszcze każdą jedną butle wyparzałam po jedzeniu. To trwało wieki. A że mam synka z listopada to generalnie było ciężko, krótkie dni, te noce. Mam nadzieję z drugim trochę wyluzować. A z pieluchą to była komedia, w szkole rodzenia powiedzieli, że trzeba zmienić przed karmieniem a moj zawsze sikał jeszcze po karmieniu. Więc była zmiana dwa razy. Boże jaki człowiek był głupi 😅 I zestresowanyKira lubi tę wiadomość
-
Ja, mam laktator na dwa cycki i polecam szybciej to idzie.
Przy KPI to najlepsze ułatwienie, podgrzewacz do butelek też mi został oraz monitor oddechu.Nowanna, Kira, marti, Aaga lubią tę wiadomość
-
Dzięki Dziewczyny, nie lubię zbędnych rzeczy, nie lubię jak coś stoi na wierzchu w kuchni zalega, więc wolę dopytać. Wiadomo, zawsze można dokupić jak okaże się niezbędne.
Co do zastrzyku to ja też chodzę prywatnie, ale parę osób mówiło mi że prywatnie też lekarz może dać skierowanie na NFZ, muszę się dopytać lekarza. Wizytę mam 12.03 więc może podpytam.
Ja żadnej ankiety nie dostałam, może za wcześnie jeszcze 🤷🏼♀️. -
Co do konfliktu serologicznego to ja w pierwszej ciąży prowadzonej prywatnie dostałam zalecenie żeby znaleźć placówkę na tej stronie i zrobili za darmo 😉 To chyba jakaś fundacja. Zadzwoniłam, dopytałam, umówili termin bez problemu 😉
Także zapiszcie sobie na przyszłość ❤️
https://konfliktserologiczny.pl/index.php/mapy-placowek/Aaga, Nowanna lubią tę wiadomość
-
Co do laktatorów miałam Neno Bella Twin. Taki piękny różowy. Chryste jaki to był szarpisut. Odpalałam odliczając do 3 aż w końcu położna powiedziała, że mam to wywalić bo zaburzy mi laktację ten stres 😂
Sterylizator dostałam używany i pomimo, że mój syn jadł butle chwile i to okazyjnie bo finalnie odrzucił to było to cudowne 😎
Monitora oddechu nie kupowałam, bo zaufałam wytycznym że moje dziecko nie potrzebowało.
Niania elektroniczna to dla mnie totalny must have. Koniecznie chciałam z oddzielnym ekranem żebym podczas drzemek mogła coś porobić na tel a nie odpalać aplikacje😁 Mam jeszcze druga kamerę taka żeby nagrywać ten cyrk co się w nocy czasem odwalał, ale to moje widzi-mi-sie😂marti lubi tę wiadomość
-
Berry123 - 2w1 choć ja jestem za cokolwiek do 6m a potem spacerówka, a na 2w1 możesz dać adaptery i wpiać dowolny fotelik tylko wcześniej sprawdź czy dany wozek ma adaptery do danego fotelika
marti - laktator medela swing polecam
Monitor -jak dziecko bez problemów nie wcześniak odpusciałabym
wyprawka - do 3m pajace, cienkie bawełniane z next + parę rampersów
https://www.next.pl/pl/style/st022177/d64610#d64610
https://www.next.pl/pl/style/st281728/c93276#c93276
Pieluszki - paręnaście terowych
Wal śmiało, ja z mojej perspektywy pisze, zadnie będą pewnie różne; )
Nowanna - sterylizator, podgrzewacz do mleka nie używałam w razie W dokupisz
(ale jak sie nie karmi cyckiem , to express do mleka jest mega)
...a sterylizacje to w mikrofali sie robi
śpiworki nie miałam, rożek cienki usztywniany dla dziadków i cioćWiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego, 20:07
marti, Nowanna lubią tę wiadomość
-
mm02 wrote:Aż podesłałam mężowi ten fragment o mm Ja to pamiętam jakoś inaczej, niby był podgrzewacz ale zawsze było wstawanie, żeby zrobić mleko, od razu obwiązkowo pielucha, pozniej czekanie az małemu się odbije. Ja jeszcze każdą jedną butle wyparzałam po jedzeniu. To trwało wieki. A że mam synka z listopada to generalnie było ciężko, krótkie dni, te noce. Mam nadzieję z drugim trochę wyluzować. A z pieluchą to była komedia, w szkole rodzenia powiedzieli, że trzeba zmienić przed karmieniem a moj zawsze sikał jeszcze po karmieniu. Więc była zmiana dwa razy. Boże jaki człowiek był głupi 😅 I zestresowany
Ja przy pobudce karmiłam z jednego cycka potem szybko zmiana pampersa i karmienie z drugiego. On na głodnego tak się darł ze ja myślałam ze mi się udusi 🙈 A poza tym jak już zasnął na cycku to po prostu odkładałam a nie rozbudzać i kombinacje pampersowe.
Ale fakt co człowiek jest zestresowany przy pierwszym 😂 liczę na to ze teraz będzie większy luz. Chociaż jak pomyśle o tych nocnych zmianach pampersa to mi zimno 😂🙈mm02, Aaga lubią tę wiadomość
-
Nowanna to rzeczywiście mamy podobnie 😄
Ja mam nawilżacz powietrza z Xiaomi ultradźwiękowy ale będziemy zmieniać na ewaporyzacyjny bo jest lepszy ale tym tematem zajmuje się mój luby więc nic więcej nie doradzę 😅
ogólnie to jest super sprawa, ja polecam, w mieszkaniu mieliśmy pustynię, wilgotność po 20%, czego się nie dotknęło to strzelało
Klarara dobrze że piszesz o tej kołderce, może lepiej sobie na początek odpuścić a zawsze można dokupić
a jakiej firmy laktatory polecacie? Oglądałam Philipsa, Neno jakieś jeszcze ale nie wiadomo kompletnie o ci tam chodzi 🙈 100 tysięcy różnych trybów masowania, odciągania nie wiadomo na co zwracać uwagę 🤷🏼♀️
Czy do laktatora firmy x można podłączyć butelkę firmy y? Czy jak kupię Neno to tylko Neno, Avent już nie podłącze?
I jeszcze widziałam jakieś kolektory, przyda się to?
Podgrzewacz napewno będę kupować jeśli chce ściągać mleko. Są chyba takie ze sterylizatorem...
U mnie niania elektroniczna chyba odpada w mieszkaniu ale z tym monitorem się zastanowię bo nie będę spać po nocach ze stresu 😆
Nowanna lubi tę wiadomość
-
Ja miałam sterylizator i chyba ani razu go nie użyłam. Za to moim odkryciem i najcudowniejszą rzeczą na którą trafiłam w pierwszych tyg życia synka był Tulik. Coś wspaniałego. Mój syn spał w nim pięknie, nie wybudzał go odruch Moro. Nawet jak już trochę z niego wyrósł (dobiera się wg wagi) to kupiliśmy drugi.
Wklejam Wam link:
https://otulacz.pl/sklepNowanna lubi tę wiadomość
-
Nazw poszczególnych ciuszków tez nie ogarnialam bardzo długo. Półśpiochow nie założyłam nigdy, bo wydawało mi się ze zagotuje dzieciaka w dwóch warstwach w mieszkaniu. Także miałam bodziaki na krótki rękaw/ długi. Spodenki najlepiej takie żeby nie miały zakrytej stopki. I śpiochy do spania i tutaj wolałam ze schowana stopą 😁 Ale są dzieci co musi być bosa stopa i dopiero zaśnie. Fajne jest to rozkminianie nowego zawodnika 🥰
Na początku miałam dwa rożki, a i tak potrafił przesikac wiec zawijalam go w kocyk jak za starych czasów 😁 Kupiłam jeszcze takie otulacze na rzepy po tym jak zauważyłam ze zrobienie z niego tortilli go uspokaja.
W śpiworku zaczął spać na zimę a jest z końca sierpnia. Śpiworki do tej pory ma dwa.
Pieluchy to polecam takie co weźmiesz w rękę i spodoba Ci się ich tekstura. Tetrowe są fajne żeby włożyć do wanienki i nakryć dziecko. Muślinowa/bambusowa jak byłoby gorąco żeby przykryć a tetrowa jak się obrzyguje😁
Przy pierwszym dziecku to ja byłam tą z milionem pytań i pięcioma listami zakupów 😂 Także śmiało atakujcie jak tylko będę wiedzieć to odpowiadam ❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego, 20:16
Nowanna lubi tę wiadomość