X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
Odpowiedz

🍀Wrześniowe mamy 2024🍀

Oceń ten wątek:
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 18 marca 2024, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pracuje też stacjonarnie po 8 godzin plus dojazdy. Ogólnie daje rade, ale już nie z taką werwą jak przed ciążą. Njagorsze są dni z silnymi mdłościami. Teraz jestem chora, a też siedzę w biurze bo mój zastępca zerwał wiązadła w lutym... nie ma jak go szkolić, teraz jak jest w biurze to po 3-4 godziny bo noga go rwie, nie ma nikogo innego żeby mnie zastąpił. Generalnie czasem się denerwuje (nikt oprócz szefów nie wie o ciąży), że zamiast myśleć o sobie i dziecku to praca jest priorytetem. Ja też zaznaczyłam, że długo nie pochodze bo mam obciążenie po pierwszej ciąży i już mnie lekarka chciała zostawić w domu. Niestety nie widzę żeby szefowie specjalnie się tym zainteresowali...

Popołudniami za to jestem wykończona i w zasadzie leże, jak mam siłę to ogarniam córkę. Też marz3 o promykach spońca jakoś wi3cej siły wtedy mam.

kleopatr4 lubi tę wiadomość

• mimi_m Autorytet

Wysłany: 18 marca 2024, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pracuje normalnie, ale też nie muszę być na konkretna godzien, włączam kompa ok 7 rano robię najpilniejsze rzeczy, co drugi dzień ogarniam rano obiad, potem ok 9 zrzucam starszego do szkoły i jadę do biura.
    No ale u mnie dalej w pracy nie wiedza ;) jakoś przed majówka się ujawnię a planuje pracować do końca

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2024, 13:19

preg.png
  • karola_b Autorytet

Wysłany: 18 marca 2024, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @mimi_m a jak Twój brzuszek? Widać coś? Ja już się nie ukryję nawet przy luźnych swetrach / bluzach 😂
    Ja planuję pracować do czerwca.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2024, 13:22

marti lubi tę wiadomość

👩 30l.
    👦 38l.
    👶 2l.

04.2023 💔 cp, usunięty lewy jajowód
    10.2023 💔 cb

30.12.2023 ⏸️
    preg.png
  • mimi_m Autorytet

Wysłany: 18 marca 2024, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś

karola_b - wiesz co wieczorem widać trochę, ale w ciągu dnia musiał by ktoś wiedzieć i się mocno przyglądać żeby skojarzyć. Na wadze mam bez zmian, po ubraniach, twarzy chyba trochę schudłam

preg.png
  • mm02 Ekspertka

Wysłany: 18 marca 2024, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WeraAnna wrote:
    Mm co to znaczy że wyszły do dupy? I jeśli mogę wiedzieć to ile masz lat? Pytam bo ja dzisiaj jadę na prenatalne i tak mnie jakoś Twoja wypowiedź zmroziła. Wolałabym wiedzieć na co się nastawiać. Ja mam 37lat, Nifty wyszło ok.
    Ja tez 37. Nigdy bym o sobie nie pomyslala jako starej ale w ciązy jakos inaczej na to patrze ;-) zostawilam wyniki w samochodzie a teraz siedze w biurze ale jakos tak bylo, ze z papy wynik trisomia 21 1:183 a po usg juz 1:1200. Powodzenia dzis :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2024, 13:46

• mm02 Ekspertka

Wysłany: 18 marca 2024, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pracy to mnie jasny szlag trafia bo od konca lutego nam cofneli zdalną i trzeba jezdzic do biura. Chcialam mowic po badaniach, zeby dostac zdalna jako kobitka w ciąży ale w kwietniu mają byc podwyzki i premie, chce najpierw podpisac papiery, zeby mi ktos numeru nie zrobił ;-) jakos sie maskuje ciuchami, jesli sobie ktos cos mysli to niech mysli. I u mnie mąż ogarnia rano synka i wozi go do przedszkola.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2024, 13:54

Oela91, kleopatr4, Jbe lubią tę wiadomość

• lady_in_black Autorytet

Wysłany: 18 marca 2024, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarara wrote:
    Pewnie za wszystkie wyniki od początku ciąży zapłaciłam dwa razy tyle co w szpitalu... 😤
    Często w miejscowych labach są tańsze opcje z badaniami 🙂 co więcej, trzeba uważać na wiarygodność sieciowek. Znajoma miała jednego dnia robiony posiew w szpitalnym labie i siecowce i wyszły dwa różne wyniki 🙄 w sieciówce czysto, a crp wybite w kosmos i bardzo poważne objawy.

Sama dużo robię w diagnostyce, ale to z wygody i droższe i "poważniejsze" badania jednak wolę w szpitalu.

Ja dzisiaj mam fatalny dzień 🙄 rano mdłości (nie miałam już dawno), teraz pobolewa mnie brzuch. Senność mnie dobija.
    Kleo i reszta pracujących Pań- podziwiam Was. Dla mnie 3 godziny przy komputerze to max co mogę wysiedzieć. Potem boli mnie wszystko (może od TAC) i mam kalafior z mózgu. Na etacie nie dałabym rady na 100%

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2024, 14:02

preg.png
    ct2/minimalna niedoczynność tarczycy
    12.2022- 18tc 💔/05.2023 11 tc 💔
    08.2023 TAC/11.2023 wznowienie starań
    05.01.24- ⏸️cień cienia
    07.01.24 beta 66 :)/09.01.24 beta 161 :)
    24.01.24 3,5 mm/ 110FHR❤️
    01.02.24 1,3 cm /158 FHR❤️
    21.02.24 3,61 cm /170 FHR❤️
    01.03.24 Sanco- niskie ryzyka/🩷
    06.03.24 badania prenatalne- 5,69 cm/FHR 156 ❤️
    14.04.24 250 g :)
    25.04.24 300 g: )
    15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g :)
    05.06.24 830 g :)
    5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️
  • Fomyart Ekspertka

Wysłany: 18 marca 2024, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berry123 wrote:
    Plik nie jest dostępny dla wszystkich, poprosiłam o dostęp. Zerknę na listę bo planuję stworzyć moją listę za niedługo też. 😃
    Zmieniłam żeby każdy co ma link mógł wejść
    Daj znać czy się udało ☺️

🤱19 lat🧑‍🍼24 lat
    Starania od 5 maja 2023
    7. Lutego 2024⏸️
    8 lutego 2024 USG o dwa maluszki 5 tygodni
    👶1.35 cm
    👶1.52cm
    23.02 USG ,maluszki 7 tygodni,dwa bijące serduszka ❤️❤️
    15.03 USG
    👶4.33 cm
    👶4.10cm
    03.04 USG
    Znamy płeć 🩵🩵
    Termin porodu 15-17 września 🥹
    preg.png
  • bonassola Autorytet

Wysłany: 18 marca 2024, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pracujące przy komputerze pamiętajcie że należy Wam się przerwa raz na godzinę po 10min. Czyli 50min pracy 10min przerwy. Pilnujcie tego same, bo nikt za Was nie będzie stał z zegarkiem w ręku ;) ja już jestem na zwolnieniu, wyszłam z założenia że nikt i tak nie doceni poświęcenia że będę siedzieć z brzuchem za biurkiem, premii w tym roku w firmie nie było ze względu na sytuację finansową firmy, więc... 🤷🏻‍♀️ pamiętajcie: jak same o siebie nie zadbacie to nikt o Was nie zadba. Nie liczcie na to że szef/ kierownik będzie za Was pamiętał że jesteście w ciąży i może by na zdalną/zwolnienie/zmianę obowiązków. Naprawdę, firma bez Was nie upadnie ;) choćbyście myślały, że tylko Wy potraficie swój zakres ogarnąć ;) Wy się cackacie z pracodawca, a on jak będzie musiał to i tak Was zwolni (po powrocie z macierzyńskiego czy po prostu, później) ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2024, 14:00

Fomyart, lady_in_black, Ojejku, nutella_, Nowanna, Oela91, marti, kleopatr4 lubią tę wiadomość

♀️32
    PCOS
    Endometrioza I stopnia + podejrzenie adenomiozy
    Zespół androgenny
    Stan przedcukrzycowy
    Metformax 2x500
    Letrox 25mg

Start: 06.22

Ovitrelle:
    09.09.23❌
    09.10.23❌
    06.11.23❌
    IUI 30.11.23 ❌...

⏸ 11.01.2024 beta-HCG 37,81 - naturalny cud ❤
    13.01.2024 beta-HCG 120.13
    17.01.2024 beta-HCG 803.38 🙏 dwa pęcherzyki 🥺
    29.01 👩‍⚕ jeden zarodek z bijącym serduszkiem ❤
    18.03 pappa niskie ryzyka - dziewczynka 💓
    10.06 połówkowe - wszystko ok, echo serduszka w normie ❤
    preg.png

🤰02.09 indukcja
  • WeraAnna Autorytet

Wysłany: 18 marca 2024, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mm02 wrote:
    Ja tez 37. Nigdy bym o sobie nie pomyslala jako starej ale w ciązy jakos inaczej na to patrze ;-) zostawilam wyniki w samochodzie a teraz siedze w biurze ale jakos tak bylo, ze z papy wynik trisomia 21 1:183 a po usg juz 1:1200. Powodzenia dzis :-)
    Dziękuję! Cieszę się że napisałaś o tym bo jakbym tak z partyzanta poszła bez tej świadomości że z racji wieku mogą wyjść złe wyniki to chyba bym padła na zawał 😉

mm02 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Ojejku Ekspertka

Wysłany: 18 marca 2024, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nadal pracuję, stacjonarnie 8h. Początkowo chciałam pracować do końca maja (z jednej strony na prośbę szefa, z drugiej miałam w listopadzie podwyżkę, więc chciałam jak najwięcej sobie dobić do L4 i zasiłku). Pod koniec lutego miałam z szefem niezłą scysję, już miałam iść na L4, ale porozmawialiśmy na spokojnie i sytuację udało się opanować. Mimo wszystko już wiem, że do końca maja na pewno nie będę pracować, jednak atmosfera w pracy zrobiła się zbyt nerwowa... w środę mam wizytę u swojego lekarza, jeśli zaleci już odpoczynek to pociągnę do końca maja, jeśli nie to popracuję do następnej wizyty w okolicach połowy kwietnia. Mąż i rodzina mówią, że już dawno powinnam iść na L4, mamy w pracy dość dużo chemii, co prawda ja z większością nie mam bezpośredniej styczności, ale jednak opary i zapach już są w wielu miejscach odczuwalne...
    U mnie też sprawa wygląda tak, że jednak najlepiej czuję się w godzinach porannych, tak do powiedzmy 17-18. Wieczorem już ani nie mam apetytu, ani chęci na cokolwiek... dlatego też trochę mi szkoda dalej pracować, szczególnie, że mam wrażenie że jedyne co robię, to pracuję i śpię...

preg.png
  • Ojejku Ekspertka

Wysłany: 18 marca 2024, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze zapomniałam dodać, że mam pracę biurową, 8h przy komputerze.

preg.png
  • Fomyart Ekspertka

Wysłany: 18 marca 2024, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie dziewczyny
    Planujecie chodzić do szkoły rodzenia?
    Może kiedyś któraś chodziła i ma jakieś doświadczenie oraz opinię?
    Zastanawiam się właśnie nad takimi zajęciami ale tez nie wiem czy warto

🤱19 lat🧑‍🍼24 lat
    Starania od 5 maja 2023
    7. Lutego 2024⏸️
    👶1.35 cm
    👶1.52cm
    15.03 USG
    👶4.33 cm
    👶4.10cm
    03.04 USG
    Znamy płeć 🩵🩵
    preg.png
  • Ojejku Ekspertka

Wysłany: 18 marca 2024, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarara wrote:
    Pewnie za wszystkie wyniki od początku ciąży zapłaciłam dwa razy tyle co w szpitalu... 😤

Ja zrobiłam sobie porównanie kosztów badań jak dostałam pierwsze skierowanie na badania typu toxo, CMV, hiv, grupa krwi z wpisem itp. Porównywałam Alab, Diagnostykę i mój szpital powiatowy - zdecydowałam się na szpital i zapłaciłam jakieś 360-380zł, za dokładnie taki sam zestaw w Alabie i Diagnostyce już wychodziło mi ok. 600zł... teraz na każde badania chodzę do szpitala, panie pielęgniarki przecudowne, a i mój szpital wprowadził wyniki online więc nie trzeba specjalnie jechać po odbiór i wszystko mam w jednym miejscu.

No i dodatkowy plus - dzisiaj po 8 byłam kłuta na morfo, TSH plus przyniosłam mocz, a po 10 już miałam wszystkie wyniki :) to jest ogromnie ważne, że badanie robione jest praktycznie od razu, na miejscu.

preg.png
  • Ojejku Ekspertka

Wysłany: 18 marca 2024, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam, że ledwo żyję po weekendzie. Bardzo źle śpię ostatnio, dodatkowo wczoraj żołądek odmawiał posłuszeństwa... jeszcze jak zobaczyłam rano śnieg za oknem to już myślałam, że się rozpłaczę 😅

preg.png
  • WeraAnna Autorytet

Wysłany: 18 marca 2024, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fomyart to zależy ile wiesz o pielęgnowaniu noworodka, o wyprawce, przygotowaniu do porodu. Ja chodziłam ale raczej dla towarzystwa bo już wtedy miałam ciążę prawie leżącą i miałam dość leżenia samej w domu. lekarka wyjątkowo mi pozwoliła chodzić ale nie mogłam np brać udziału w gimnastyce i tym podobnych.
    Jeśli wybierzesz zajęcia w szpitalu to na plus jest to że masz np. zwiedzanie porodówki. Możesz się trochę oswoić z tym co Cię czeka

Fomyart lubi tę wiadomość

preg.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 18 marca 2024, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fomyart wrote:
    Mam pytanie dziewczyny
    Planujecie chodzić do szkoły rodzenia?
    Może kiedyś któraś chodziła i ma jakieś doświadczenie oraz opinię?
    Zastanawiam się właśnie nad takimi zajęciami ale tez nie wiem czy warto
    Chodziłam w pierwszej ciąży 9 lat temu. Czy warto? Opinie po mojej szkole rodzenia były różne.
    To i tak tylko teoria lub ewentualnie nauka na lalkach.
    Ja nie żałuję. Chodziłam do szkoły przy szpitalu, w którym rodziłam i dowiedziałam się wiele rzeczy o nim, zwiedziłam porodówkę itd. Były lekcje kąpania, przewijania lalek, nauka oddychania przy porodzie. Jednak najważniejsze było dla mnie to, że poznałam inne dziewczyny w ciąży (nie miałam w rodzinie i wśród znajomych) i mogłyśmy sobie ponarzekać.
    A i chodziliśmy z mężem 😉

Fomyart, marti lubią tę wiadomość

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • bonassola Autorytet

Wysłany: 18 marca 2024, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też się zastanawiam nad szkołą rodzenia, czy w ogóle warto 🤔 siostra niedawno urodziła i chodziła w ciąży, bardziej po to by jej mąż trochę się wdrożył, zresztą był w tych tematach ciemny jak i my wszyscy 😂 jak była nauka kąpania niemowlaka to mąż siostry był najlepszy, najlepiej umiał trzymać lalkę itd, a jak przyszło mu wykąpać noworodka to nagle się okazało ze od nowa musi się uczyć, przekonać do maluszka itd 😅 konkluzję ma taką, że jakby miała cofnąć czas to by nie poszła, jeśli miałaby tylko stamtąd czerpać wiedzę. Stwierdziła że więcej się dowiedziała z filmików na YouTube z położonymi niż ze szkoły rodzenia 😅 więc sama nie wiem co robić...

♀️32
    PCOS
    Endometrioza I stopnia + podejrzenie adenomiozy
    Zespół androgenny
    Stan przedcukrzycowy
    Metformax 2x500
    Letrox 25mg

Start: 06.22

Ovitrelle:
    09.09.23❌
    09.10.23❌
    06.11.23❌
    IUI 30.11.23 ❌...

⏸ 11.01.2024 beta-HCG 37,81 - naturalny cud ❤
    13.01.2024 beta-HCG 120.13
    17.01.2024 beta-HCG 803.38 🙏 dwa pęcherzyki 🥺
    29.01 👩‍⚕ jeden zarodek z bijącym serduszkiem ❤
    18.03 pappa niskie ryzyka - dziewczynka 💓
    10.06 połówkowe - wszystko ok, echo serduszka w normie ❤
    preg.png

🤰02.09 indukcja
  • Fomyart Ekspertka

Wysłany: 18 marca 2024, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nutella_ wrote:
    Chodziłam w pierwszej ciąży 9 lat temu. Czy warto? Opinie po mojej szkole rodzenia były różne.
    To i tak tylko teoria lub ewentualnie nauka na lalkach.
    Ja nie żałuję. Chodziłam do szkoły przy szpitalu, w którym rodziłam i dowiedziałam się wiele rzeczy o nim, zwiedziłam porodówkę itd. Były lekcje kąpania, przewijania lalek, nauka oddychania przy porodzie. Jednak najważniejsze było dla mnie to, że poznałam inne dziewczyny w ciąży (nie miałam w rodzinie i wśród znajomych) i mogłyśmy sobie ponarzekać.
    A i chodziliśmy z mężem 😉

No właśnie z chęcią bym się chciała nauczyć,, obsługi " dziecka uwzględniając totalny brak posiadanego przeze mnie doświadczenia
    Wiem że u mnie w okolicy jest taka szkółka i też blisko szpitala w którym planuje rodzić więc pewnie też będzie zwiedzanie
    Też no uwzględniam to że za jakieś dwa miesiące będę tylko siedzieć w domu ,a takie zajęcia zawsze będą jakąś rozgrywką

🤱19 lat🧑‍🍼24 lat
    Starania od 5 maja 2023
    7. Lutego 2024⏸️
    👶1.35 cm
    👶1.52cm
    15.03 USG
    👶4.33 cm
    👶4.10cm
    03.04 USG
    Znamy płeć 🩵🩵
    preg.png
  • Nowanna Autorytet

Wysłany: 18 marca 2024, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My się wybieramy do szkoły rodzenia bankowo :). Prawdopodobnie wybierzemy szkołę na NFZ w szpitalu który również prawdopodobnie wybierzemy (wahamy się między dwoma szpitalami w Trojmiescie 🥵).
    Zawsze to dodatkowa wiedza dla kogoś kto nie miał maluszka. Myślę, że fajne doświadczenie dla tatusiów również :).

Co do cen badań to tak, w labach przyszpitalnych zawsze jest najtaniej :). Przekonałam się na własnej skórze. Wszystkie brussy, alaby, diagnostyki a już tym bardziej medicover i luxmed mają niezłe przebitki. Wiadomo niektóre są czynne również w niedzielę, więc czasami się przydają :).

Dziewczyny, czy któraś tak jak ja nie ma jeszcze brzuszka? Już pisałam nie raz, że mam troszkę tłuszczyku na brzuchu, ale nie jakoś dużo. No i nic nie przytyłam jeszcze. Brzuszka nie widać :(.

Oela91 lubi tę wiadomość

preg.png
‹‹ 176 177 178 179 180 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ