🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
lady_in_black wrote:Spokojnie 🙂 da się to ogarnąć. Ja mam cukrzycę przedciażową, czyli gorzej 🙂 aktualnie cukry mam w normie. Trzeba wdrożyć dietę na cito 🙂 ograniczyć węgle, jedzenie co 2,5-3 godziny. Dużo warzyw, najlepiej do wszystkiego (przykładowy posiłek- pół talerza surówki, trochę warzyw gotowanych i 6 pierogów, ale nie ruskich). Pieczywo pełnoziarniste lub razowe (w zależności od posilku od 30 do 60 g). Drugą kolacja przed snem. Ja osobiście polecam skorzystać z pomocy mądrego dietetyka 🙂 to bardzo ułatwia wprowadzenie zmian w żywieniu 🙂
Od razu warto się wybrać o skierowanie do diabetologa 🙂
Dla mnie samo przygotowywanie tych posiłków to tragedia. Nie lubię gotować, teraz nawet nie mam na to siły. Obawiam się też żeby dziecko nie miało problemów przez tą cukrzycę☹️ -
Mami36 wrote:Dla mnie samo przygotowywanie tych posiłków to tragedia. Nie lubię gotować, teraz nawet nie mam na to siły. Obawiam się też żeby dziecko nie miało problemów przez tą cukrzycę☹️
Najważniejsze, że o tym wiesz czyli masz na to wpływ a w związku z tym nie musi wpłynąć na maluszka 🫂 to pewnie nie jest kwestia specjalnego gotowania tylko wybierania innych produktów 🫂 -
domi88 wrote:Ja niestety też byłam tą "szczęściarą", która musiała robić krzywą cukrową w 1 trymestrze, orientujecie się może czy w związku z tym będę musiała powtarzać to badanie w 2 trymestrze?
Byłam dzisiaj na wizycie, płci niestety nie znam nadal i bobas mniejszy o tydzień a brzuszek wyszedł aż o tydzień mniejszy, oprócz tego wszystko ok ale martwi mnie trochę ta rozbieżność , mam nadzieje ze do następnego usg wszystko się wyrówna, waży 166 gram😊 Z plusów trochę się przesunął i wyszedl w końcu z tego prawego rogu.domi88, Layla205, nutella_, Królowa_Śniegu, marti lubią tę wiadomość
-
Mami36 wrote:Dla mnie samo przygotowywanie tych posiłków to tragedia. Nie lubię gotować, teraz nawet nie mam na to siły. Obawiam się też żeby dziecko nie miało problemów przez tą cukrzycę☹️
Da się zminimalizować czas w garach 🙂 trzeba jednak trochę wiedzy jak łączyć produkty, na jakich gotowcach można się oprzeć i jak czytać składy. Niestety jak trzeba to trzeba 🤷 nieprawidłowy poziom cukru w ciąży może mieć bardzo poważne konsekwencje, a innej skutecznej formy terapii cukrzycy ciążowej i typu 2 niż dieta nie ma 🤷
Jeśli pilnuje się cukru, powikłań nie ma 🙂 będzie dobrze 🙂
Z moich protipów cukrzycowych to zamiana produktów z białej mąki na pełnoziarniste, dorzucanie surówek do wszystkiego, dobrze zbilansowane koktajle, batoniki dobra kaloria i orzechy jako przekąski 🙂 i sałatki! 5 minut roboty , pełnowartościowy posiłek 🙂 sztuka to mieć zawsze odpowiednie produkty w domu 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2024, 14:44
mm02 lubi tę wiadomość
ct2/minimalna niedoczynność tarczycy
12.2022- 18tc 💔/05.2023 11 tc 💔
08.2023 TAC/11.2023 wznowienie starań
05.01.24- ⏸️cień cienia
07.01.24 beta 66/09.01.24 beta 161
24.01.24 3,5 mm/ 110FHR❤️
01.02.24 1,3 cm /158 FHR❤️
21.02.24 3,61 cm /170 FHR❤️
01.03.24 Sanco- niskie ryzyka/🩷
06.03.24 badania prenatalne- 5,69 cm/FHR 156 ❤️
14.04.24 250 g
25.04.24 300 g: )
15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g
05.06.24 830 g
5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️ -
Akczi - wymiarami się nie przejmuj w USG masz statystykę i pomiar wychodzi dla średniej set pomiarów, ja mam wysokie dzieci i np. kość udowa wychodziła zawsze min tydzień starsza, a głowa tydzień młodsza maja po tacie takie długie kończyny głowy bardziej podłużne. Dopiero jak te rozjazdy się pogłębiają to się zglebią czy coś jest nie tak,
-
lady_in_black wrote:Da się zminimalizować czas w garach 🙂 trzeba jednak trochę wiedzy jak łączyć produkty, na jakich gotowcach można się oprzeć i jak czytać składy. Niestety jak trzeba to trzeba 🤷 nieprawidłowy poziom cukru w ciąży może mieć bardzo poważne konsekwencje, a innej skutecznej formy terapii cukrzycy ciążowej i typu 2 niż dieta nie ma 🤷
Jeśli pilnuje się cukru, powikłań nie ma 🙂 będzie dobrze 🙂
Z moich protipów cukrzycowych to zamiana produktów z białej mąki na pełnoziarniste, dorzucanie surówek do wszystkiego, dobrze zbilansowane koktajle, batoniki dobra kaloria i orzechy jako przekąski 🙂 i sałatki! 5 minut roboty , pełnowartościowy posiłek 🙂 sztuka to mieć zawsze odpowiednie produkty w domu 🙂 -
domi88 wrote:Ja niestety też byłam tą "szczęściarą", która musiała robić krzywą cukrową w 1 trymestrze, orientujecie się może czy w związku z tym będę musiała powtarzać to badanie w 2 trymestrze?
domi88 lubi tę wiadomość
05.01.24- ⏸️cień cienia
14.04.24 250 g
05.06.24 830 g
Królowa Śniegu miałam to samo w pierwszej ciąży, mega strach przed utratą dotychczasowego życia.
Jest inaczej i dużo trudniej, ale teraz nie wyobrażam sobie życia bez tej małej istotyPoprostu wygląda wszystko inaczej.
Królowa_Śniegu lubi tę wiadomość
-
Niestety będziesz musiała. Ja się też cieszyłam że mam to już za sobą. Jeszcze w szpitalu mi robili ,więc mogłam się zdrzemnąć między pobraniem krwi. Ale na ostatniej wizycie uświadomiła mi, że jednak będziemy powtarzać 😱 mi to się wogle cos kojarzy, że krzywa można raz na rok czy na pół roku robić, bo to bardzo obciążające badanie. Ale albo coś źle kojarzę, albo zmieniły się zalecenia.domi88 lubi tę wiadomość
-
Zazuzi wrote:Niestety będziesz musiała. Ja się też cieszyłam że mam to już za sobą. Jeszcze w szpitalu mi robili ,więc mogłam się zdrzemnąć między pobraniem krwi. Ale na ostatniej wizycie uświadomiła mi, że jednak będziemy powtarzać 😱 mi to się wogle cos kojarzy, że krzywa można raz na rok czy na pół roku robić, bo to bardzo obciążające badanie. Ale albo coś źle kojarzę, albo zmieniły się zalecenia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2024, 17:48
05.01.24- ⏸️cień cienia
14.04.24 250 g
05.06.24 830 g
Zazuzi wrote:Niestety będziesz musiała. Ja się też cieszyłam że mam to już za sobą. Jeszcze w szpitalu mi robili ,więc mogłam się zdrzemnąć między pobraniem krwi. Ale na ostatniej wizycie uświadomiła mi, że jednak będziemy powtarzać 😱 mi to się wogle cos kojarzy, że krzywa można raz na rok czy na pół roku robić, bo to bardzo obciążające badanie. Ale albo coś źle kojarzę, albo zmieniły się zalecenia.
Ja się po krzywej czułam fatalnie i miałam cichą nadzieję, że może raz w ciąży wystarczy 🙈 -
Hej!
Wróciłam właśnie z wizyty u mojej pani dr. Wkurzyła się że ten lekarz na prenatalnych nie obliczył ryzyka stanu przedrzucawkowego. No ale cóż ja mogłam? Przecież nie będę się z lekarzem kłócić🤦🏻♀️
W badaniu wszystko ok. Maluszek odwracał się cały czas plecami ale ewidentnie widać było że chłopak ☺️
Współczuję tym z Was które muszą bardziej kontrolować dietę. Ja mam zdiagnozowane zaburzenia odżywiania więc samo szykowanie posiłków i ich jedzenie to kara a co dopiero pilnowanie cukrów i kalorii.kleopatr4, Fomyart, Layla205, Królowa_Śniegu, lady_in_black, domi88, marti lubią tę wiadomość
-
Ja dzisiaj dogadałam się na pracę zdalną w czwartki i piątki i jestem z tego bardzo zadowolona!
W czwartki od połowy kwietnia będę miała jogę, także składa się w sam raz - joga z rana a później do pracy w domku💪🏼
Mój prowadzący dziś na wizycie pytał 2 razy czy na pewno nie chce zwolnienia, a ja mu za każdym razem odpowiadam, że takie pytanie to bliżej czerwca. Nie wiem co on taki zdziwiony że pracuję.
Jakbym była w 2 trymestrze latem to może i bym się zastanowiła, ale teraz to nie wiem co ja bym bez pracy robiła.
Deszcz albo śnieg uniemożliwiają mi prace ogrodowe, a tak to w pracy chociaż pogadam z tymi ludźmi, premie projektowe wpadają i podstawa wzrasta. Fajny czas jest😌
W weekend kładłam tynki w przyszłym pokoju maluszka, więc się wyżyłam artystycznie. Nawet ugotowałam 2 obiady i sprzątnęłam. Wow! II trymestr wymiata!
Chociaż i tak muszę robić przerwy co jakieś 5 minut stania, ale taka wewnętrzna siła się pojawiła.
Odwrotnie do męża, który po sobotnim wyjściu leżał całą niedziele tak jak ja w 2 i 3 miesiącu i nie zrobił NIC😂 ale nie szkodzi bo teraz wie jak to jest po prostu nie móc niczego.Królowa_Śniegu, lady_in_black, domi88, nutella_, marti, Ruda Maruda, bonassola lubią tę wiadomość
Baby #1 Wrzesień 2024 -
@Blador- co u Ciebie? 🙂
Puszek♡ lubi tę wiadomość
05.01.24- ⏸️cień cienia
14.04.24 250 g
05.06.24 830 g
nick nieaktualnyHej. Ja też po wizycie, ryzyka z prenatalnych niskie, wszystko ok, płeć nieznana 😉 dziecię ma już 100 gram. Dziś wybrałam się do galerii, szok pierwszy raz od dwóch miesięcy z domu wyszłam. Pooglądałam wózki ale dla mnie większość wózków to takie kolumbryny wielkie, jakoś nie podobają mi się... 🤷 Chciałam jakieś ciuszki kupić ale nic uniwersalnego nie znalazłam i wróciłam z niczym do domu 😄
domi88, Królowa_Śniegu, marti, Layla205 lubią tę wiadomość
-
WeraAnna wrote:Hej!
Wróciłam właśnie z wizyty u mojej pani dr. Wkurzyła się że ten lekarz na prenatalnych nie obliczył ryzyka stanu przedrzucawkowego. No ale cóż ja mogłam? Przecież nie będę się z lekarzem kłócić🤦🏻♀️
W badaniu wszystko ok. Maluszek odwracał się cały czas plecami ale ewidentnie widać było że chłopak ☺️
Współczuję tym z Was które muszą bardziej kontrolować dietę. Ja mam zdiagnozowane zaburzenia odżywiania więc samo szykowanie posiłków i ich jedzenie to kara a co dopiero pilnowanie cukrów i kalorii. -
kleopatr4 wrote:Ja dzisiaj dogadałam się na pracę zdalną w czwartki i piątki i jestem z tego bardzo zadowolona!
W czwartki od połowy kwietnia będę miała jogę, także składa się w sam raz - joga z rana a później do pracy w domku💪🏼
Mój prowadzący dziś na wizycie pytał 2 razy czy na pewno nie chce zwolnienia, a ja mu za każdym razem odpowiadam, że takie pytanie to bliżej czerwca. Nie wiem co on taki zdziwiony że pracuję.
Jakbym była w 2 trymestrze latem to może i bym się zastanowiła, ale teraz to nie wiem co ja bym bez pracy robiła.
Deszcz albo śnieg uniemożliwiają mi prace ogrodowe, a tak to w pracy chociaż pogadam z tymi ludźmi, premie projektowe wpadają i podstawa wzrasta. Fajny czas jest😌
W weekend kładłam tynki w przyszłym pokoju maluszka, więc się wyżyłam artystycznie. Nawet ugotowałam 2 obiady i sprzątnęłam. Wow! II trymestr wymiata!
Chociaż i tak muszę robić przerwy co jakieś 5 minut stania, ale taka wewnętrzna siła się pojawiła.
Odwrotnie do męża, który po sobotnim wyjściu leżał całą niedziele tak jak ja w 2 i 3 miesiącu i nie zrobił NIC😂 ale nie szkodzi bo teraz wie jak to jest po prostu nie móc niczego.
Tynki kladlas 😱 przepraszam, ale miałam takie podejście w pierwszej ciąży. Drapalam ściany, bo remont robiliśmy. A potem w szpitalu od 22 czy 24 TC. A w domu leżeć musiałam że miesiąc wcześniej. Mam nadzieję, że u Ciebie tak nie będzie. Ale ja bym uważała. W tej ciazy nie robię za wiele.kleopatr4 lubi tę wiadomość
-
Zazuzi wrote:Tynki kladlas 😱 przepraszam, ale miałam takie podejście w pierwszej ciąży. Drapalam ściany, bo remont robiliśmy. A potem w szpitalu od 22 czy 24 TC. A w domu leżeć musiałam że miesiąc wcześniej. Mam nadzieję, że u Ciebie tak nie będzie. Ale ja bym uważała. W tej ciazy nie robię za wiele.
Puszek♡, Ruda Maruda lubią tę wiadomość
Baby #1 Wrzesień 2024