X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
Odpowiedz

🍀Wrześniowe mamy 2024🍀

Oceń ten wątek:
  • Puszek♡ Autorytet

Wysłany: 29 marca 2024, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie od początku ciąży nie było chyba nocy bez dziwnego snu, wkurza mnie to już bo czasem te sny są tak realne, że w ciągu dnia już nie wiem czy mi się to śniło czy to się wydarzyło🤦

Królowa_Śniegu, lady_in_black, Layla205, marti lubią tę wiadomość

preg.png
  • Królowa_Śniegu Autorytet

Wysłany: 29 marca 2024, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj prawda. Najgorsze jest to, że się przebudzę w nocy po takim śnie, skoczę do toalety, napiję się wody.. idę dalej spać a tu ciąg dalszy koszmaru😣 Ciekawe czy sen o siusiaku będzie proroczy. Ja czuję, że będzie córeczka, mojemu chłopu ostatnio się śniło, że będzie córka, chociaż on bardzo chciałby synka. I wszyscy dookoła mówią, że chyba będzie chłopiec. Tylko ja jestem team dziewczyna 🤪 Zobaczymy, aby zdrowe.

Jeszcze rano się obudziłam i zobaczyłam kleszcza u mojej psinki 😡 wczoraj wieczorem robiłam jej spa i nic nie miała na sobie. A dzisiaj taki wielki czarny dziad na jej białym futerku. Dobrze, że nie zdążył się opić. Ale skubaniec musiał być w domu, a co najgorsze w łóżku, bo wczoraj go nie było.

age.png

👩🏼’89
    AMH 9,2
    Drożność jajowodów 👍
    Kariotypy 👍

👱🏻‍♂️’84
    Nasienie 👍
    Kariotypy 👍

Niepłodność idiopatyczna

☀️05.2023 - 1 procedura IVF
    2x🥚 - 2 zarodki, które przestały się rozwijać w 3 dobie❌

☀️09.2023 - 2 procedura IVF
    17x🥚 - 6 zarodków wysokiej klasy

05.09 - 1 transfer - 9tc 👼💔

27.12 - 2 transfer blastki 4.1.2.
    1.01 - dwie kreski 🙏 trzymaj się okruszku
    2.01 - 20,2 beta hcg
    5.01 - 105,6 beta hcg
    15.01 - 5541 beta hcg 🤩
    23.01 - bijące serduszko💓 28178 beta hcg
    6.02 - CRL 1,9cm ❤️ FHR 150
    23.02 - 4,2cm ❤️
    4.03 - prenatalne - 6,3cm ❤️☺️
    22.03 - 145g szczęścia 🫶
    19.04 - 315g 🩷
    6.05 - połówkowe - 450g
    07.06 - 1.15kg
    12.07 - prenatalne - 1.8kg Maja💖

Mamy jeszcze ❄️❄️❄️❄️
  • blador2 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2024, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi z wrażenia śnił się ordynator ze szpitala i w mojej głowie urojona żona, którą zdradzał😆

Królowa Stary dzisiaj też szukał wózka i go popier*** bo może złoty🤦‍♀️ kurcze on zawsze miał dobry gust, z tym że ja nawet nie ogarnęłam, że on wózka szuka bo mówi Olek a może taka karoca.

Królowa_Śniegu lubi tę wiadomość

👩 36 🧔‍♂️40
    ⛪️ 2012
    💙2015🩷2024
    💔 12/2023
    i żyli długo i szczęśliwie...
  • WeraAnna Autorytet

Wysłany: 29 marca 2024, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się dzisiaj śniło że łowiłam ryby z Dawidem Podsiadło. I jak złapał coś dużego to był tak happy że stwierdził że napiszę dla mnie piosenkę 😂😂

Blador dokup sobie jeszcze koronę i będziesz najbardziej blyszczącą mamusią na dzielni😉

blador2, Królowa_Śniegu, nutella_, lady_in_black, Aaga, Layla205, marti lubią tę wiadomość

preg.png

Wysłany: 29 marca 2024, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WeraAnna wrote:
    Mi się dzisiaj śniło że łowiłam ryby z Dawidem Podsiadło. I jak złapał coś dużego to był tak happy że stwierdził że napiszę dla mnie piosenkę 😂😂

No kochana to dopiero odjazd 🤣 myślałam, że przy łowieniu będzie śpiewał „nie ma fal” 😁

WeraAnna, marti lubią tę wiadomość

age.png

👩🏼’89
    AMH 9,2
    Drożność jajowodów 👍
    Kariotypy 👍

👱🏻‍♂️’84
    Nasienie 👍
    Kariotypy 👍

Niepłodność idiopatyczna

2.01 - 20,2 beta hcg
    5.01 - 105,6 beta hcg
    15.01 - 5541 beta hcg 🤩
    23.02 - 4,2cm ❤️
    22.03 - 145g szczęścia 🫶
    19.04 - 315g 🩷
    6.05 - połówkowe - 450g
    07.06 - 1.15kg

Mamy jeszcze ❄️❄️❄️❄️
  • Oela91 Ekspertka

Wysłany: 29 marca 2024, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Królowa_Śniegu wrote:
    Ojej dziewczyny. Chyba znalazłam idealny wózek dla dziecka i dla mojej psinki. To wózek z serii Egg3. Chyba tego szukałam, jestem zakochana 😍

bf0b68df24af1.pnghttps://zapodaj.net/plik-MkofHTKbRw

Piekny wózek i jeszcze ma atest maltańczyka 😅

Wysłany: 29 marca 2024, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oela91 wrote:
    Piekny wózek i jeszcze ma atest maltańczyka 😅

Przekonał mnie ten psiekspert 😊🐶

Oela91 lubi tę wiadomość

age.png

👩🏼’89
    AMH 9,2
    Drożność jajowodów 👍
    Kariotypy 👍

👱🏻‍♂️’84
    Nasienie 👍
    Kariotypy 👍

Niepłodność idiopatyczna

2.01 - 20,2 beta hcg
    5.01 - 105,6 beta hcg
    15.01 - 5541 beta hcg 🤩
    23.02 - 4,2cm ❤️
    22.03 - 145g szczęścia 🫶
    19.04 - 315g 🩷
    6.05 - połówkowe - 450g
    07.06 - 1.15kg

Mamy jeszcze ❄️❄️❄️❄️
  • Zazuzi Autorytet

Wysłany: 29 marca 2024, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Królowa śniegu, wózek czaderski. Padam dziś, choć nie wiele co robiłam😁 miałam upiec biszkopty do ciast, ale nie dałam rady. Może jutro.. a jak nie to nie będzie🤣

preg.png
  • Puszek♡ Autorytet

Wysłany: 29 marca 2024, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bylam w kościele , ale zdziwiłam się bo jak uklękłam to się podnieść nie mogłam, nagle mój brzuch okazał się taki ciężki 😅 a to była Droga Krzyżowa więc klękałam i wstawałam kilkanaście razy i za każdym razem musiałam się tak spiąć w sobie, żeby się podnieść, później nogi mi się trzęsły. Zdałam sobie sprawę, że moje mięśnie przez te ostatnie dwa miesiące po prostu odpoczywały więc nadal jestem osłabiona. Chciałabym już się dobrze czuć, muszę wdrożyć jakąś aktywność fizyczną bo do końca ciąży jeszcze daleko a ja będę się toczyć zamiast chodzić. Dziś męczy mnie straszna zgaga 🤦 a im bliżej wieczoru tym mdłości większe🤦

Widziałam dziś dziewczynę z wózkiem Cybex Balios na srebrnej ramie i ta nowsza wersja mi się nie podoba, wolę czarną ramę a w sklepach już widzę tylko ten nowy model. Kusz ena internecie szukać ale ja narazie nie chce zamawiać bo to bez sensu pół roku przed porodem...

preg.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 29 marca 2024, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszek ja to samo nadchodzi popołudnie/wieczór i mega nasilają się mdłości... Ja wybrałam msze dla dzieci, na nich daje radę 😅 Ale też się wkurzam, że nie mam siły nawet na porządny spacer :/ no nic ciągle licze, że może jutro mdłości odpuszczą i wtedy będę monter 😅

Puszek♡ lubi tę wiadomość

• blador2 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2024, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam dzisiaj tj. 15t1d zaliczyłam wymioty🤦‍♀️

👩 36 🧔‍♂️40
    ⛪️ 2012
    💙2015🩷2024
    💔 12/2023
    i żyli długo i szczęśliwie...
  • Nowanna Autorytet

Wysłany: 29 marca 2024, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WeraAnna wrote:

Blador dokup sobie jeszcze koronę i będziesz najbardziej blyszczącą mamusią na dzielni😉

Mi też się dzisiaj śnił Dawid Podsiadło 😂 razem z Taco. Taco dawał koncert, a po koncercie Dawid zbierał kartki po autografy, a mi się tak siku chciało, że nie mogłam już zostać 🤣.

Od kilku dni mam realne sny, które do tego wszystkiego po przerwie na siku dalej są kontynuowane 🤯.

preg.png
  • Ruda Maruda Ekspertka

Wysłany: 29 marca 2024, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ja durna, na głodniaka nadrabiałam forum 😂 Zaraz idę coś zjeść przez Was 😂
    Ja na święta robię całe nic - jedziemy do teściowej w niedzielę na obiad, zabieramy ze sobą tylko muffinki z różowym środkiem. Poinformujemy o dziedziczce tę część rodziny, która jeszcze nie wie, a wszyscy poznają płeć. W poniedziałek jedziemy do mojej mamy więc też na gotowca.
    A od jajek mnie odrzuca. 😂 Więc królować będzie u mnie żurek i jarzynowa 😁 Ryb nie znoszę, przed śledziem uciekam.

Co do tych moich bóli, które odczuwałam - byłam na kontroli, wszystko jest w jak najlepszym porządku. Po prostu nie mogę już tak ganiać jak wcześniej i mam słuchać organizmu, więcej odpoczywać. Tak czy siak idę po świętach do urofizjo, niech coś poradzi.

Snów nie mam żadnych, ale ja jestem jakimś czołgiem emocjonalnym, nic mnie nie rusza 😂 Na rosnącą betę zareagowaliśmy z mężem czymś w stylu "no dobra, czyli się udało" 😂 A pierwsze bicie serca w ogóle mnie nie ruszyło. Cieszę się tylko na każdej wizycie, że jest wszystko w porządku, ale tak to chyba nie wywołuje to we mnie większego wzruszenia. Ciekawe jak zareaguję po porodzie 🫣

Jeśli chodzi o L4 - mnie lekarz ani razu nie zapytał, ale też się nie upominałam, ani nie miałam jakichś poważnych dolegliwości tak naprawdę. Zresztą, nawet mi to niepotrzebne, bo pracuję na B2B zdalnie z domu na pełen etat. Nie mam ochoty na tłumaczenie się przed urzędasami, czemu nie pracuję, a z pracodawcą mam dogadane.
    Natomiast z pogaduszek dot DG - zaraz po potwierdzeniu ciąży zwiększyłam sobie podstawę opłacanej składki ZUS, więc zasiłek po porodzie będzie korzystniejszy. Jeśli macie na to warunki, to polecam. Ja byłam wcześniej w błędzie, bo myślałam, że nie można prowadzić dalej działalności, ale guzik prawda, jak rasowa tygrysica biznesu porypałam zasiłek ze zwolnieniem. 😂 Mogę jednocześnie prowadzić DG i pobierać zasiłek. A od porodu opłaca się tylko składkę zdrowotną. Tak tylko daję znać jakby któraś nie wiedziała, jak ja 🤡🎪

🫧 PCO (bez PCOS)
    💉 clostillbegyt + ovitrelle włączone po 5 miesiącach starań
    🍼 - w drugim cyklu stymulowanym 💕
  • lady_in_black Autorytet

Wysłany: 29 marca 2024, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda Maruda wrote:
    O ja durna, na głodniaka nadrabiałam forum 😂 Zaraz idę coś zjeść przez Was 😂
    Ja na święta robię całe nic - jedziemy do teściowej w niedzielę na obiad, zabieramy ze sobą tylko muffinki z różowym środkiem. Poinformujemy o dziedziczce tę część rodziny, która jeszcze nie wie, a wszyscy poznają płeć. W poniedziałek jedziemy do mojej mamy więc też na gotowca.
    A od jajek mnie odrzuca. 😂 Więc królować będzie u mnie żurek i jarzynowa 😁 Ryb nie znoszę, przed śledziem uciekam.

Co do tych moich bóli, które odczuwałam - byłam na kontroli, wszystko jest w jak najlepszym porządku. Po prostu nie mogę już tak ganiać jak wcześniej i mam słuchać organizmu, więcej odpoczywać. Tak czy siak idę po świętach do urofizjo, niech coś poradzi.

Snów nie mam żadnych, ale ja jestem jakimś czołgiem emocjonalnym, nic mnie nie rusza 😂 Na rosnącą betę zareagowaliśmy z mężem czymś w stylu "no dobra, czyli się udało" 😂 A pierwsze bicie serca w ogóle mnie nie ruszyło. Cieszę się tylko na każdej wizycie, że jest wszystko w porządku, ale tak to chyba nie wywołuje to we mnie większego wzruszenia. Ciekawe jak zareaguję po porodzie 🫣

Jeśli chodzi o L4 - mnie lekarz ani razu nie zapytał, ale też się nie upominałam, ani nie miałam jakichś poważnych dolegliwości tak naprawdę. Zresztą, nawet mi to niepotrzebne, bo pracuję na B2B zdalnie z domu na pełen etat. Nie mam ochoty na tłumaczenie się przed urzędasami, czemu nie pracuję, a z pracodawcą mam dogadane.
    Natomiast z pogaduszek dot DG - zaraz po potwierdzeniu ciąży zwiększyłam sobie podstawę opłacanej składki ZUS, więc zasiłek po porodzie będzie korzystniejszy. Jeśli macie na to warunki, to polecam. Ja byłam wcześniej w błędzie, bo myślałam, że nie można prowadzić dalej działalności, ale guzik prawda, jak rasowa tygrysica biznesu porypałam zasiłek ze zwolnieniem. 😂 Mogę jednocześnie prowadzić DG i pobierać zasiłek. A od porodu opłaca się tylko składkę zdrowotną. Tak tylko daję znać jakby któraś nie wiedziała, jak ja 🤡🎪

Jeśli zwiekszyłaś podstawę, szczególnie sporo, szykuj się na kontrolę z ZUS na macierzyńskim 🙄

domi88 lubi tę wiadomość

preg.png
    ct2/minimalna niedoczynność tarczycy
    12.2022- 18tc 💔/05.2023 11 tc 💔
    08.2023 TAC/11.2023 wznowienie starań
    05.01.24- ⏸️cień cienia
    07.01.24 beta 66 :)/09.01.24 beta 161 :)
    24.01.24 3,5 mm/ 110FHR❤️
    01.02.24 1,3 cm /158 FHR❤️
    21.02.24 3,61 cm /170 FHR❤️
    01.03.24 Sanco- niskie ryzyka/🩷
    06.03.24 badania prenatalne- 5,69 cm/FHR 156 ❤️
    14.04.24 250 g :)
    25.04.24 300 g: )
    15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g :)
    05.06.24 830 g :)
    5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️
  • Ruda Maruda Ekspertka

Wysłany: 29 marca 2024, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lady_in_black wrote:
    Jeśli zwiekszyłaś podstawę, szczególnie sporo, szykuj się na kontrolę z ZUS na macierzyńskim 🙄

Ok, ale nawet jeśli, to co mogliby mi skontrolować? To zasiłek, a nie zwolnienie, podstawę zwiększyłam i ją opłacam, a ja nie mam nic do ukrycia 😊

🫧 PCO (bez PCOS)
  • Ruda Maruda Ekspertka

Wysłany: 29 marca 2024, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sensie nie zrozum mnie źle, serio pytam, nie prowokuję 😄 Obgadałam to z księgową, u niej zielone światło, nie uważam też, żebym sporo podniosła. 🤔 Nadal zasiłek do zarobków się będzie miał nijak, tu UOP zdecydowanie górą 😅 Działalność faktycznie mogę cały czas prowadzić, urodzenie dziecka tego nie zmieni. Więc wydaje mi się, że będzie ok, a nawet jak jakaś kontrola wpadnie, to drzwi otwarte, zapraszam, ciąży nie udawałam, dziecko będzie do wglądu 😅 Więc jeśli jeszcze z jakiegoś powodu mogą mnie skontrolować, to się chętnie dowiem, jakiego

🫧 PCO (bez PCOS)
  • lady_in_black Autorytet

Wysłany: 29 marca 2024, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda Maruda wrote:
    Ok, ale nawet jeśli, to co mogliby mi skontrolować? To zasiłek, a nie zwolnienie, podstawę zwiększyłam i ją opłacam, a ja nie mam nic do ukrycia 😊
    Zasadność podniesienia składki, np. czy ma uzasadnienie w kondycji działalności. Generalnie jak zus widzi podniesienie składki w ciąży, często kwestionuje jej podniesienie i obniża świadczenia 🙄 nie zawsze, ale to dość częsta praktyka. Dużo zależy od tego, jaka podwyżka, jak długo prowadzona działalność, jaka branża, rozmiar DG. Uroki bycia przedsiębiorczą kobietą 🙄

Ruda Maruda, Puszek♡, domi88, marti lubią tę wiadomość

preg.png
    ct2/minimalna niedoczynność tarczycy
    12.2022- 18tc 💔/05.2023 11 tc 💔
    08.2023 TAC/11.2023 wznowienie starań
    05.01.24- ⏸️cień cienia
    07.01.24 beta 66 :)/09.01.24 beta 161 :)
    24.01.24 3,5 mm/ 110FHR❤️
    01.02.24 1,3 cm /158 FHR❤️
    21.02.24 3,61 cm /170 FHR❤️
    01.03.24 Sanco- niskie ryzyka/🩷
    06.03.24 badania prenatalne- 5,69 cm/FHR 156 ❤️
    14.04.24 250 g :)
    25.04.24 300 g: )
    15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g :)
    05.06.24 830 g :)
    5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️
  • Puszek♡ Autorytet

Wysłany: 29 marca 2024, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda Maruda, moja znajoma miała problemy bo jak ZUS czy US (nie znam się więc pewna nie jestem) się zorientowali, że zwiększyła składkę będąc na początku ciąży to stwierdzili, że sztucznie zawyżyła, żeby mieć większy macierzyński i nie uznali jej tych składek wyższych. Ona później mówiła, że żeby policzyli jej tę wyższą składkę to musiałaby zacząć opłacać ją na 12 miesięcy przed porodem.- taki jakby okres karencji. Może teraz się pozmieniało bo to było już około 8 lat temu...

preg.png
  • Ruda Maruda Ekspertka

Wysłany: 29 marca 2024, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lady_in_black wrote:
    Zasadność podniesienia składki, np. czy ma uzasadnienie w kondycji działalności. Generalnie jak zus widzi podniesienie składki w ciąży, często kwestionuje jej podniesienie i obniża świadczenia 🙄 nie zawsze, ale to dość częsta praktyka. Dużo zależy od tego, jaka podwyżka, jak długo prowadzona działalność, jaka branża, rozmiar DG. Uroki bycia przedsiębiorczą kobietą 🙄
    Rozumiem, dzięki 🌻 No to zobaczymy, raczej jestem dobrej myśli bo nie było przeciwwskazań od księgowej. Założyłam, że już ma doświadczenie w tych sprawach, ale faktycznie nie pomyślałam, żeby zapytać o kontrole. Zapytam przy okazji 😊
    Składki jakoś drastycznie nie podnosiłam (chociaż kusiło, jak przeliczyłam teoretyczny zwrot z tej "inwestycji" 🤪 ale też bez przesady, nie będę sobie flaków wypruwać), bo też średnio chcę zwracać na siebie uwagę, a poza tym ja jakoś mam niewielkie zaufanie do tych naszych instytucji państwowych i wolę sobie sama do skarpety odłożyć 😵‍💫
    Tak czy siak, nie ma tragedii z tą DG. Myślałam, że będzie dupa blada. Chociaż pewnie gdybym musiała całkowicie przestać pracować, to już by było gorzej 🤕 No nic, może kiedyś będzie nam dane mieć fajniejsze warunki prowadzenia dg bez podejrzewania o próby oszustwa na każdym kroku 🥲 Tak jakby próba utrzymania podobnego standardu życia dla nowo narodzonego dziecka po latach pracy, podatków i składek była naciąganiem... 😕

🫧 PCO (bez PCOS)
  • Ruda Maruda Ekspertka

Wysłany: 29 marca 2024, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszek♡ wrote:
    Ruda Maruda, moja znajoma miała problemy bo jak ZUS czy US (nie znam się więc pewna nie jestem) się zorientowali, że zwiększyła składkę będąc na początku ciąży to stwierdzili, że sztucznie zawyżyła, żeby mieć większy macierzyński i nie uznali jej tych składek wyższych. Ona później mówiła, że żeby policzyli jej tę wyższą składkę to musiałaby zacząć opłacać ją na 12 miesięcy przed porodem.- taki jakby okres karencji. Może teraz się pozmieniało bo to było już około 8 lat temu...
    Dzięki, że o tym mówisz. Zobaczymy, jak to będzie, obniżać już nie będę. Najwyżej będę królikiem doświadczalnym. 😂 Jak się przyczepią, to trudno. ZUS płacić i tak muszę, a i bez zasiłku sobie świetnie poradzę. Będę miała na koncie 10 z 12 miesięcy, może dadzą mi spokój. 😜

🫧 PCO (bez PCOS)
‹‹ 208 209 210 211 212 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - po trymestrach

Odpowiednia dieta w ciąży wpływa nie tylko na przebieg samej ciąży, ale również na zdrowie Twojego dziecka w przyszłości (np. słaby układ odpornościowy dziecka lub problemy z otyłością). Przeczytaj dlaczego dieta w ciąży jest tak istotna, czy kompleks witamin jest w stanie ją zastąpić oraz na co powinnaś zwrócić uwagę w każdym trymestrze ciąży.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ