🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
W sumie jeśli księgowa nie widzi problemu to myślę, że dobrze masz to rozegrane, 👌 Ona na pewno zna się lepiej więc spokojna głowa.
Ja się kompletnie nie znam na dg, czy jeśli poszłabyś na L4 to nie dostałabyś żadnych pieniędzy wtedy? Rozumie że jak masz działalność jednoosobową to w czasie Twojej choroby nie możesz pracować ale składki musisz opłacać, więc skąd wtedy pieniądze wziąć....? Zielona jestem w tych tematach a ciekawi mnie to -
Puszek♡ wrote:W sumie jeśli księgowa nie widzi problemu to myślę, że dobrze masz to rozegrane, 👌 Ona na pewno zna się lepiej więc spokojna głowa.
Ja się kompletnie nie znam na dg, czy jeśli poszłabyś na L4 to nie dostałabyś żadnych pieniędzy wtedy? Rozumie że jak masz działalność jednoosobową to w czasie Twojej choroby nie możesz pracować ale składki musisz opłacać, więc skąd wtedy pieniądze wziąć....? Zielona jestem w tych tematach a ciekawi mnie to
Co do składki ZUS... Nie mam pojęcia. Na zasiłku macierzyńskim muszę nadal opłacać składkę zdrowotną, czyli w moim przypadku jakieś około 700zł. Nie wiem jak się sprawy mają, jeśli naprawdę potrzebuję L4 i nie mogę pracować przez pełen miesiąc.
Ponoć jak ma się zwolnienie np na tydzień czy dwa, to jest to jakoś przeliczane i jest składka o tę kwotę pomniejszana, ale nigdy nie wzięłam L4 odkąd pracuję na dg więc nie mam pojęcia, zawsze grzecznie pełen ZUS płaciłam nawet jak ledwo na oczy widziałam 🥲 Może któraś z Was dziewczyny się orientuje dokładniej?🫧 PCO (bez PCOS)
💉 clostillbegyt + ovitrelle włączone po 5 miesiącach starań
🍼 - w drugim cyklu stymulowanym 💕 -
Powiem Wam, że ten temat działalności i macierzyńskiego mnie chyba najbardziej "boli" w tej ciąży byłam wszystkiego świadoma, ale jednak uważam, że jest to duże pominięcie... tym bardziej że tyle świadczeń jest po prostu rozdawanych. A później teksty, że kobiety wybierają karierę a nie macierzyństwo
Królowa_Śniegu, Ruda Maruda, lady_in_black, marti lubią tę wiadomość
-
Ja wczoraj byłam u fizjoterapeutki uroginekologicznej.
Sprawdziła mięśnie dna miednicy i pokazała jak mogę je rozróżniać.
Mięśnie brzucha mam ok i po ciąży duże szanse na szybkie zejście się mięśni prostych.
Pokazała mi ćwiczenia na uelastycznienie mięśni dna miednicy, które teraz są mocne, ale lekko spięte.
Ćwiczyłyśmy koordynując zaciskanie mięśni z wydechem z przepony. Mam z tym problem, bo albo zaciskam albo oddycham😂
U mnie bywa problem z zaparciami a one osłabiają mięśnie dlatego cieszę się że poszłam.
Dowiedziałam się jak siedzieć, leżeć, wstawać, kichać stojąc, siedząc i żeby nie kichać leżąc!, jak ćwiczyć z piłką i jak relaksować mięśnie po całym dniu.
Fizjo doradziła mi też wprowadzenie probiotyku Sanprobi, który może odbudować florę jelit i pomoże z wchłanianiem żelaza i w mojej anemi. Zaproponowała też zmianę nabiału na kozie produkty - przed ciążą 7 lat bez nabiału, bo mam nietolerancję, ale teraz w ciąży czułam ogromną potrzebę, więc się nie wzbraniałam. Widać po mojej twarzy że mi nie służy…
Także strasznie kompleksowa wizyta!!!
Kolejne spotkanie w 33 tygodniu😮 i będziemy wtedy przygotowywać kroczę do porodu, masować, ćwiczyć pozycje wertykalne i rozluźniać się.
Zaleciła też, żebym zmieniła kolejność zajęć i najpierw poszła na pilates a później przed porodem na jogę, bo bardziej przyda mi się teraz wzmocnienie.
Byłam podekscytowana całym działaniem mojego ciała i jej podejściem. Przywitała się z brzuszkiem przed badaniem i było bardzo komfortowo. Polecam!!!
Oela91, Ruda Maruda, Layla205, blador2, Puszek♡, bonassola, nutella_, domi88, Nowanna, marti lubią tę wiadomość
Baby #1 Wrzesień 2024 -
kleopatr4 wrote:Ja wczoraj byłam u fizjoterapeutki uroginekologicznej.
Sprawdziła mięśnie dna miednicy i pokazała jak mogę je rozróżniać.
Mięśnie brzucha mam ok i po ciąży duże szanse na szybkie zejście się mięśni prostych.
Pokazała mi ćwiczenia na uelastycznienie mięśni dna miednicy, które teraz są mocne, ale lekko spięte.
Ćwiczyłyśmy koordynując zaciskanie mięśni z wydechem z przepony. Mam z tym problem, bo albo zaciskam albo oddycham😂
U mnie bywa problem z zaparciami a one osłabiają mięśnie dlatego cieszę się że poszłam.
Dowiedziałam się jak siedzieć, leżeć, wstawać, kichać stojąc, siedząc i żeby nie kichać leżąc!, jak ćwiczyć z piłką i jak relaksować mięśnie po całym dniu.
Fizjo doradziła mi też wprowadzenie probiotyku Sanprobi, który może odbudować florę jelit i pomoże z wchłanianiem żelaza i w mojej anemi. Zaproponowała też zmianę nabiału na kozie produkty - przed ciążą 7 lat bez nabiału, bo mam nietolerancję, ale teraz w ciąży czułam ogromną potrzebę, więc się nie wzbraniałam. Widać po mojej twarzy że mi nie służy…
Także strasznie kompleksowa wizyta!!!
Kolejne spotkanie w 33 tygodniu😮 i będziemy wtedy przygotowywać kroczę do porodu, masować, ćwiczyć pozycje wertykalne i rozluźniać się.
Zaleciła też, żebym zmieniła kolejność zajęć i najpierw poszła na pilates a później przed porodem na jogę, bo bardziej przyda mi się teraz wzmocnienie.
Byłam podekscytowana całym działaniem mojego ciała i jej podejściem. Przywitała się z brzuszkiem przed badaniem i było bardzo komfortowo. Polecam!!!
Super, że masz takie doświadczenia! Ja już też kiedyś polecałam tutaj. Właśnie dlatego, że chodzę od jakoś 8. tygodnia ciąży i dowiedziałam się masę ciekawych rzeczy, których nie miałabym szansy dowiedzieć się nigdzie indziej. To jest naprawdę fantastyczne przygotowanie do porodu.
I taka polecajka jeśli chodzi o poród od mojej fizjo to książka - Błękitny Poród, podobno super przygotowuje mentalnie i naprawdę miała duży wpływ na pozytywny przebieg u dziewczyn, którym książkę poleciła.
Jest też wydanie błękitny poród rodzinny dla niej i dla niego (odrębne książki), to też może być pomocne, a szczególnie przy pierwszym porodzie SN. -
Też polecam tę książkę! Mam i czytam już drugi raz żeby sobie zakodować.
Mogę jeszcze polecić: Mundra, Lęki u mam, czemu nikt mi o tym nie powiedział.
A dla tatusiów „ciąża dla facetów całe 9 miesięcy”Layla205, Oela91, marti lubią tę wiadomość
Baby #1 Wrzesień 2024 -
Dziewczyny czuje ruchy bobasa od 15+1. Od wczoraj nie czuje nic. Właśnie opiłam się jakiegoś soczku leżę i czekam. Niby wiem ze takie oczekiwanie jest właśnie najgorsze, bo zazwyczaj nic się nie dzieje…ale czy myślicie ze na tak wczesnym etapie to normalne, że nie ma regularnych ruchów, a bardziej takie ze raz sa raz ich nie ma? Niby to moja druga ciąża, a się stresuje i zapomniałam jak to było wcześniej 🙈
-
Kira wrote:Dziewczyny czuje ruchy bobasa od 15+1. Od wczoraj nie czuje nic. Właśnie opiłam się jakiegoś soczku leżę i czekam. Niby wiem ze takie oczekiwanie jest właśnie najgorsze, bo zazwyczaj nic się nie dzieje…ale czy myślicie ze na tak wczesnym etapie to normalne, że nie ma regularnych ruchów, a bardziej takie ze raz sa raz ich nie ma? Niby to moja druga ciąża, a się stresuje i zapomniałam jak to było wcześniej 🙈
No pewnie, że tak:) raz są, raz nie ma;) mają tak dużo miejsca, że popłynął w taki punkt, że tłumi ruchy.
Nikt z lekarzy jeszcze nie kaze liczyć, bo i wielu nie dowierza, że można coś czuć przed 20tyg😉👌lady_in_black, Kira, Ruda Maruda, marti lubią tę wiadomość
Ona 37 -On 43
2008- naturals 👶 syn 15l
2011- 12tc 👼
Starania od 2015 i nic:( 2021- 1 IVF- ICSI
1 FET 5.06.21-cb 2 FET-cb 3 FET 14.12-beta 0
2 IVF Kolejne ICSI 3.2022
Stymulacja. 24🥚,20 zarodków, padły do 5doby..klapa:( 4FET-beta 0...przerwa i deprecha:(
9.01.2024- naturalny cud🤰
|| kreski i beta 1751, po 48h 3266
19.01.2024- 6tc2d🐻5,75mm💓111bpm
Nifty pro -Synek, ryzyka niskie🩵🩵🩵
27.02- 1 prenatalne , wszystko ok, NT 1,8 👶 5,8cm
30.04- połówkowe, 472g malucha🩵
2.07- usg 3trym, 1600g🩵
-
Kira wrote:Dziewczyny czuje ruchy bobasa od 15+1. Od wczoraj nie czuje nic. Właśnie opiłam się jakiegoś soczku leżę i czekam. Niby wiem ze takie oczekiwanie jest właśnie najgorsze, bo zazwyczaj nic się nie dzieje…ale czy myślicie ze na tak wczesnym etapie to normalne, że nie ma regularnych ruchów, a bardziej takie ze raz sa raz ich nie ma? Niby to moja druga ciąża, a się stresuje i zapomniałam jak to było wcześniej 🙈
Kira lubi tę wiadomość
👩 36 🧔♂️40
⛪️ 2012
💙2015🩷2024
💔 12/2023
i żyli długo i szczęśliwie...
-
Kira lubi tę wiadomość
-
Ja też słyszałam, że liczy się ruchu od 24 TCRuda Maruda, Kira lubią tę wiadomość
ct2/minimalna niedoczynność tarczycy
12.2022- 18tc 💔/05.2023 11 tc 💔
08.2023 TAC/11.2023 wznowienie starań
05.01.24- ⏸️cień cienia
07.01.24 beta 66 /09.01.24 beta 161
24.01.24 3,5 mm/ 110FHR❤️
01.02.24 1,3 cm /158 FHR❤️
21.02.24 3,61 cm /170 FHR❤️
01.03.24 Sanco- niskie ryzyka/🩷
06.03.24 badania prenatalne- 5,69 cm/FHR 156 ❤️
14.04.24 250 g
25.04.24 300 g: )
15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g
05.06.24 830 g
5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️ -
Wszystkiego dobrego na święta dla was i waszych rodzin 😊🐥
Ja zaliczyłam dziś pobudkę o 4 i dalej nici ze snu, wstałam przed chwilą na śniadanie bo już mnie ssało 😅kleopatr4, Królowa_Śniegu, Ruda Maruda, marti lubią tę wiadomość
-
Akczi wrote:Wszystkiego dobrego na święta dla was i waszych rodzin 😊🐥
Ja zaliczyłam dziś pobudkę o 4 i dalej nici ze snu, wstałam przed chwilą na śniadanie bo już mnie ssało 😅
Jak się czujecie w czasie świąt, szczególnie te z Was które nie bardzo z jedzeniem? 🫣
Ja czuję się pełna i leniwa... Chyba dzisiaj pojedziemy trochę połazić nad morze. Mamy 150 km do najbliższej miejscowości. -
Klarara wrote:Ja czuję się pełna i leniwa... Chyba dzisiaj pojedziemy trochę połazić nad morze. Mamy 150 km do najbliższej miejscowości.
-
Klarara wrote:O 4 wstaje codziennie 😀 dzisiaj obudziłam się o 5 a tu już 6 na nowy czas, to dla mnie już późno 😁 biorę się za robienie sernika.
Jak się czujecie w czasie świąt, szczególnie te z Was które nie bardzo z jedzeniem? 🫣.
Ja dziś pobudka o 5 i też nie mogłam zasnąć. Słyszałam jak wszyscy chrapią, nawet moja psina chrapała a ja nie mogłam. No ale odbije to sobie w ciągu dnia mam nadzieję 😁
Co do jedzenia to właśnie nieciekawie. Ciasta żadnego jeszcze nie próbowałam, mięska też nie bo jakoś mam blokadę. Co najlepsze miałam wczoraj zgagę i biegunkę po sałatce jarzynowej, gdzie normalnie zajadam się nią w każde święta. Dwa tygodnie temu też jadłam i też miałam rewolucje żołądkową po niej, więc coś jest na rzeczy - umęczyłam się wczoraj przez to, także dzisiaj nie ruszę. Ciekawe to jest, bo to przecież same pyszne warzywa a tu takie atrakcje.. no nic. Reszta domowników nie miała problemów, więc to ze mną jest coś nie tak 🫣
Czekam na żurek ze święconką, już za mną chodzi od kilku dni. Ciekawe czy dzidzi posmakuje i nie zrobi mi psikusa 😁
Wesołego Alleluja dziewczynki ❤️🐣
👩🏼’89
AMH 9,2
Drożność jajowodów 👍
Kariotypy 👍
👱🏻♂️’84
Nasienie 👍
Kariotypy 👍
Niepłodność idiopatyczna
☀️05.2023 - 1 procedura IVF
2x🥚 - 2 zarodki, które przestały się rozwijać w 3 dobie❌
☀️09.2023 - 2 procedura IVF