🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja kocham sałatkę z ryżem, czerwoną fasolą z puszki, ogórkiem kiszonym, cebulką, jabłkiem i do tego trzy kolorowe papryki. Czasami zamiast cebulki daję szczypiorek. No i jako dressing jogurt i majonez - no zajadam się tym zawsze. Mama robiła ją dla mnie w dzieciństwie na moje urodziny 😊
Czasami na jakieś uroczystości robię też sałatkę z jajkiem, kukurydza, serem żółtym, szynką konserwową, makaronem, majonezem i ogórkiem. A do jajeczek często mama robi sos a’la tatarski - ogórek kiszony, ogórek surowy, kukurydza, cebulka i majonez z jogurtem. Do tego właśnie ugotowane jajeczka na wierzchu posypane przyprawą papryką słodką.
U mnie w domu raczej takie tradycyjne menu. Ale czasami fajnie byłoby coś zjeść innego, choć nowe smaki to zawsze jest ryzyko, że nie będzie smakowało.Ojejku lubi tę wiadomość
👩🏼’89
AMH 9,2
Drożność jajowodów 👍
Kariotypy 👍
👱🏻♂️’84
Nasienie 👍
Kariotypy 👍
Niepłodność idiopatyczna
☀️05.2023 - 1 procedura IVF
2x🥚 - 2 zarodki, które przestały się rozwijać w 3 dobie❌
☀️09.2023 - 2 procedura IVF
17x🥚 - 6 zarodków wysokiej klasy
05.09 - 1 transfer - 9tc 👼💔
27.12 - 2 transfer blastki 4.1.2.
1.01 - dwie kreski 🙏 trzymaj się okruszku
2.01 - 20,2 beta hcg
5.01 - 105,6 beta hcg
15.01 - 5541 beta hcg 🤩
23.01 - bijące serduszko💓 28178 beta hcg
6.02 - CRL 1,9cm ❤️ FHR 150
23.02 - 4,2cm ❤️
4.03 - prenatalne - 6,3cm ❤️☺️
22.03 - 145g szczęścia 🫶
19.04 - 315g 🩷
6.05 - połówkowe - 450g
07.06 - 1.15kg
12.07 - prenatalne - 1.8kg Maja💖
Ja w tym roku z takich modyfikacji tradycyjnego menu robię pierwszy raz jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami biorę w oba dni świąt w gości, więc zobaczymy czy się przyjmąKrólowa_Śniegu, Nowanna lubią tę wiadomość
-
A jakie śledzie robicie?
Ja co roku robię mazurki (co najmniej 3 rodzaje) i jajka faszerowane w skorupkach. Rozcinam b.ostrym nożem ugotowane jajka w skorupkach. Blenduje jajka z odrobiną majonezu, jogurtu naturalnego, solą, pieprzem i szczypiorkiem lub koperkiem i tą masą nadziewam puste skorupki. Przed samym podaniem kładę w talerzu z bułką tartą i podsmażam na patelni. MniamNowanna lubi tę wiadomość
-
Klarara wrote:U mnie też lekarz sam pytał czy chce zwolnienie.
Myślę, że to indywidualna decyzja kobiety i lekarz nie powinien nawet pytać dlaczego... Nie chciałoby mi się tłumaczyć, że rzygam, mam sraczkę czy po prostu całe dnie śpię i czuję się jak gówno.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2024, 16:28
marti, Ruda Maruda lubią tę wiadomość
ct2/minimalna niedoczynność tarczycy
12.2022- 18tc 💔/05.2023 11 tc 💔
08.2023 TAC/11.2023 wznowienie starań
05.01.24- ⏸️cień cienia
07.01.24 beta 66 /09.01.24 beta 161
24.01.24 3,5 mm/ 110FHR❤️
01.02.24 1,3 cm /158 FHR❤️
21.02.24 3,61 cm /170 FHR❤️
01.03.24 Sanco- niskie ryzyka/🩷
06.03.24 badania prenatalne- 5,69 cm/FHR 156 ❤️
14.04.24 250 g
25.04.24 300 g: )
15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g
05.06.24 830 g
5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️ -
lady_in_black wrote:No nie. To nie decyzja kobiety. Nie ma czegoś takiego jak zwolnienie "na ciążę", a jedynie na niezdolność do pracy w okresie ciąży. Musi być podstawa do wystawienia zwolnienia w stanie zdrowia. Generalnie L4 w ciąży jest nadużywane... Tak samo nie wystawia się L4 z uwagi na warunki pracy. Teoretycznie, w praktyce tu też jest nadużywane. Jeśli warunki pracy są nieodpowiednie dla zdrowej kobiety w ciąży, pracodawca powinien ją przesunąć do innej pracy, a jak nie ma opcji, powinien zwolnić z obowiązku świadczenia pracy.
Ja to wszystko wiem. Chodzi mi tylko o to, że kobieta nie musi udowadniać swojemu lekarzowi, że nie jest w stanie pracować i on jako nasz "opiekun" przez miesiące powinien nas zrozumieć bez słów. Patrząc jako nasz lekarz, a nie według kruczków prawnych.
Nie uważam, że L4 w ciąży jest nadużywane nawet jeśli kobieta czuje się "w miarę" dobrze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2024, 16:42
-
Lekarz musi mieć jakąś podstawę do wystawienia zwolnienia, więc to chyba normalne, że zapyta z jakiego powodu chcemy zwolnienie. Czy to "tylko" złe samopoczucie czy wymioty, senność, zmęczenie. Moja lekarka zawsze się mnie pyta na wizycie jak się czuję i czy potrzebuje zwolnienie a że ja ciagle się źle czuję to narazie bez problemu dostaje, ale jak powiem ze dobrze się czuje to raczej mi zwolnienia nie przedłuży. Ja na ten moment nie wyobrażam sobie wrócić do pracy, mam pracę raczej fizyczną, więc też w późniejszych miesiącach z brzuchem nie ma szans, żebym dała radę pracować...
Mma pytanie do was odnośnie łóżeczka. Byłam pewna, że będziemy mieć zwykłe łóżeczko drewniane ze szczebelki ale coraz bardziej skłaniam się ku temu, żeby kupić takie łóżeczko typu chicco next to me czy coś takiego na te pierwsze kilka miesięcy, później sprzedać i wziąć to drewnianelady_in_black, Klarara, Ruda Maruda lubią tę wiadomość
-
Klarara wrote:Ciąża, stan obciążenia całego organizmu.
Nikt mi nie powie, że to normalny stan rzeczy i że nadużywam L4.
I widzę tu ogromną patologię. Koszty tych niezasadnych L4 są ogromne, a ponoszą je wszyscy ubezpieczeni. Nie ma czegoś takiego jak urlop ciążowy (któraś partia chyba SLD wysuwała klika lat temu taki pomysł, ale upadl- a szkoda, bo zamysł był fajny, np. można było obniżyć wymiar etatu bez szkody dla portfela).
Aktualnie zasada jest prosta - na zwolnieniu można wykonywać podstawowe czynności dnia codziennego. Jeśli kobieta w ciąży faktycznie nie jest w stanie normalnie funkcjonować (a wiele nie jest), zwolnienie jest zasadne. Tu nie ma dyskusji.
Natomiast jeśli nie ma problemu z wielogodzinnymi rajdami po centrum handlowym, a potem z powodzeniem ogarnia samodzielnie porządki domowe, ale od pozytywnego testu siedzi na L4, "bo ciąża" to L4 nie jest zasadne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2024, 17:54
Puszek♡, Kapa, kleopatr4, marti, mirabellka lubią tę wiadomość
ct2/minimalna niedoczynność tarczycy
12.2022- 18tc 💔/05.2023 11 tc 💔
08.2023 TAC/11.2023 wznowienie starań
05.01.24- ⏸️cień cienia
07.01.24 beta 66 /09.01.24 beta 161
24.01.24 3,5 mm/ 110FHR❤️
01.02.24 1,3 cm /158 FHR❤️
21.02.24 3,61 cm /170 FHR❤️
01.03.24 Sanco- niskie ryzyka/🩷
06.03.24 badania prenatalne- 5,69 cm/FHR 156 ❤️
14.04.24 250 g
25.04.24 300 g: )
15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g
05.06.24 830 g
5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️ -
Puszek♡ wrote:Lekarz musi mieć jakąś podstawę do wystawienia zwolnienia, więc to chyba normalne, że zapyta z jakiego powodu chcemy zwolnienie. Czy to "tylko" złe samopoczucie czy wymioty, senność, zmęczenie. Moja lekarka zawsze się mnie pyta na wizycie jak się czuję i czy potrzebuje zwolnienie a że ja ciagle się źle czuję to narazie bez problemu dostaje, ale jak powiem ze dobrze się czuje to raczej mi zwolnienia nie przedłuży. Ja na ten moment nie wyobrażam sobie wrócić do pracy, mam pracę raczej fizyczną, więc też w późniejszych miesiącach z brzuchem nie ma szans, żebym dała radę pracować...
Mma pytanie do was odnośnie łóżeczka. Byłam pewna, że będziemy mieć zwykłe łóżeczko drewniane ze szczebelki ale coraz bardziej skłaniam się ku temu, żeby kupić takie łóżeczko typu chicco next to me czy coś takiego na te pierwsze kilka miesięcy, później sprzedać i wziąć to drewniane
To już kwestia wyboru i może tego ile miejsca masz w sypialni.
Moja kuzynka miała najpierw tą dostawkę i była bardzo zadowolona, polecała mi nawet.
Ja jednak przy córce miałam od razu drewniane i teraz też kupię bo mi tak wygodniej. Za jednym wydatkiem będę miała później łóżeczko jak podrośnie i wyjmę szczebelki a następnie tapczanik z barierką.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2024, 18:16
-
Miejsca mam dużo ale zastanawiam się czy to łóżeczko/ kołyska / dostawka sama nie wiem jak to nazwać.... Czy to się sprawdza, bo jeśli kupię używane i później za te kilka miesięcy sprzedam to koszt żaden tak naprawdę. Czy to się kołysze? Widzę, że dużo osób kupuje ale nigdy nie widziałam na żywo u nikogo... Co możecie polecić?
-
WeraAnna, ja robię takie same jajka w tym roku. Pierwszy raz w sumie 🙈. Chciałam też zrobić ciasto, ale nie wiem czy będę miała siły 🥵.
Odnośnie L4 to mi lekarz dał od razu jak mnie zobaczył na drugiej wizycie, kazał mi wystawić język i powiedział, że jestem bardzo odwodniona. Do tego miałam okropne zawroty głowy i mdłości. Do teraz dostaje zwolnienie. Lekarz się pyta jak się czuję, nigdy nie powiedziałam, że dobrze xD bo dobrze się nie czuję. Od gdzieś 3 tygodni nie mam mdłości, ale boję się odstawić xonvee bo czasami mi niedobrze, natomiast od gdzieś 4 tygodni mam praktycznie codziennie potworne bóle głowy. Były dni gdzie brałam 2x paracetamol, tak jak polecałyście, bo jedna tabletka nie dawała rady. Teraz kupiłam plastry chłodzące na czoło i zobaczymy czy pomoże.
Natomiast ostatnio zdziwiona pytałam lekarza czy to zwolnienie to już do końca ciąży i czy tak można to powiedział, że tak.
Cieszę się bo sąsiadka z osiedla oddawała koszule dolce sonno do karmienia, spodnie ciążowe lniane oraz bawełniane dresy i udało mi się to wszystko dostać 🥹.
A co do łóżeczka, to my celujemy w Chicco Next to Me Magic, ale jest dużo podobnych modeli od samego Chicco (forever, Air, essentail). Jest mniejsze, idealnie na styk wejdzie do sypialni 😅, starczy do około 6 miesięcy, a podobno dłużej. Później planuje łóżeczko ze szczebelkami w pokoju Maluszka .Puszek♡ lubi tę wiadomość
-
Jedyny plus mojego pobytu w szpitalu, myślę, że gdy zobaczą 19 dni pobytu to odpuszczą sobie kontrole😉
Tak ja w domu, po zielonym świetle od lekarzy, ale na własne żądanieNowanna, Layla205, Oela91, Akczi, nutella_, Aaga, Kira, lady_in_black, Puszek♡ lubią tę wiadomość
👩 36 🧔♂️40
⛪️ 2012
💙2015🩷2024
💔 12/2023
i żyli długo i szczęśliwie...
-
Puszek♡ wrote:Miejsca mam dużo ale zastanawiam się czy to łóżeczko/ kołyska / dostawka sama nie wiem jak to nazwać.... Czy to się sprawdza, bo jeśli kupię używane i później za te kilka miesięcy sprzedam to koszt żaden tak naprawdę. Czy to się kołysze? Widzę, że dużo osób kupuje ale nigdy nie widziałam na żywo u nikogo... Co możecie polecić?
Te modele Chicco Next to Me Magic się nie kołysze, ale Chicco Baby Hug ma rolę kołyski. Ostatnimi słyszałam od osoby która miała i Magic i Baby Hug, że drugi raz wzięłaby same Baby Hug bo ono i jeździ po domu i można bujać w nim. Jedyny minus że nie może być dostawka sama w sobie bo nie ma boczka odpinanego.Puszek♡ lubi tę wiadomość
-
Ja absolutnie czytajac tu niektore historie nie twierdze, ze ktorejs nie nalezy sie zwolnienie, ale jak
@lady_in_black
widzę w społeczeństwie ogromne pole do nadużyć.
Jest też tak, że wiele dziewczyn w 2 trymestrze czuje się już super, ale nie chce się już wracać i zostają dalej na l4.
Nie wiem co sama bym zrobiła na etacie. Przy własnej działalności wogole się to nie opłaca, więc wolę pracować i do porodu i tuż po porodzie. W elastycznym wymiarze godzin.Puszek♡, kleopatr4, marti, Zenka1 lubią tę wiadomość
Ona 37 -On 43
2008- naturals 👶 syn 15l
2011- 12tc 👼
Starania od 2015 i nic:( 2021- 1 IVF- ICSI
1 FET 5.06.21-cb 2 FET-cb 3 FET 14.12-beta 0
2 IVF Kolejne ICSI 3.2022
Stymulacja. 24🥚,20 zarodków, padły do 5doby..klapa:( 4FET-beta 0...przerwa i deprecha:(
9.01.2024- naturalny cud🤰
|| kreski i beta 1751, po 48h 3266
19.01.2024- 6tc2d🐻5,75mm💓111bpm
Nifty pro -Synek, ryzyka niskie🩵🩵🩵
27.02- 1 prenatalne , wszystko ok, NT 1,8 👶 5,8cm
30.04- połówkowe, 472g malucha🩵
2.07- usg 3trym, 1600g🩵
-
Aporpos pracy...
Przekładałam ostatnio wizytę 2 razy, bo tej pracy było tak dużo.
Dziś wypadł termin wizyty.
Gumiś trochę większy, niż wskazują wczesniejsze pomiary, ale teraz już dzieci różnie przybierają.
191g to już prawie 200g- jak kostka masła;)
co odpowiada 17+2Oela91, nutella_, Kira, lady_in_black, marti, Layla205, blador2, bonassola, Królowa_Śniegu lubią tę wiadomość
Ona 37 -On 43
2008- naturals 👶 syn 15l
2011- 12tc 👼
Starania od 2015 i nic:( 2021- 1 IVF- ICSI
1 FET 5.06.21-cb 2 FET-cb 3 FET 14.12-beta 0
2 IVF Kolejne ICSI 3.2022
Stymulacja. 24🥚,20 zarodków, padły do 5doby..klapa:( 4FET-beta 0...przerwa i deprecha:(
9.01.2024- naturalny cud🤰
|| kreski i beta 1751, po 48h 3266
19.01.2024- 6tc2d🐻5,75mm💓111bpm
Nifty pro -Synek, ryzyka niskie🩵🩵🩵
27.02- 1 prenatalne , wszystko ok, NT 1,8 👶 5,8cm
30.04- połówkowe, 472g malucha🩵
2.07- usg 3trym, 1600g🩵
-
My to i tak mamy dobrze w Polsce z tym siedzeniem na L4 w ciąży, kolezanka w Stanach ma mega lipe w tej kwestii. A u nas można całą ciąże na L4 siedzieć a pozniej jeszcze płatny macierzynski. Mnie moja lekarka pyta co wizytę czy L4 ale w planie mam prace do 7miesiąca wlącznie. Ostatnie dwa to juz sobie chętnie posiedze w domu i ogarnę pokój, rzeczy itd. Juz nie bedę swiętsza od papieża, juz więcej mi się taki urlopik w zyciu nie trafi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2024, 19:45
Puszek♡ lubi tę wiadomość