🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
No to ja w druga stronę. Boje się CC. Niby mogę rodzic SN ale mam obawy. Skoro już mam znacznie podwyższone ciśnienie w oczach to obawiam się, że podczas parcia mogę stracić wzrok czy coś tam się może uszkodzić. Niby profesor do której chodzę (specjalizuje się w jaskrze) mówi, że wszystko będzie dobrze, że nic się nie stanie. Ale ja jakoś mam obawy. Zobaczymy jeszcze co do końca ciąży z tym ciśnieniem się będzie dzialo. W sumie to najbardziej boję się cewnika🤣🤣 no i dochodzenia do siebie. Wiadomo poród porodowi nie równy. Ale sn znam, wiem czego się spodziewać. Miałam mega lekki poród, liczę na kolejny taki😉
Ja mam dziś jakiś kiepski dzień. Najpierw ten ból w żebrach. Później kilka razy taki ból na dole brzucha, przy zmianie pozycji, wstawaniu. Taki nagły, dość silny i po chwili przechodzi. No i strasznie dziś czuje że mi się skóra na brzuchu rozciąga. Więc chyba to wszystko dlatego. Było dużo planów a skończyło się jak zawsze.Juliakk lubi tę wiadomość
-
Obudziłam się wyspana o 3:00. 😵💫
Rozpakowałam zmywarkę, wstawiłam pranie i co by tu jeszcze zrobić... 🫣
Ogarnę się o 6:00 i pojadę do miasta po mięso na święta, chociaż coś będzie z głowy.
Po drodze może jakiś lump. Dzisiaj w moim ulubionym wszystko po 8zł. 😁 -
Kurcze dziewczyny zazdro tego prawdziwego II trymestru bo ja objawowo nadal w pierwszym🤷♀️
Co do porodu, to ja miałam cc ze względów medycznych na zimno, bez przeżycia nawet pół skurczu ale teraz jak myślę o sn to zacytuję klasyka oficjalnie rezygnuję z tego challengu😉Klarara, mm02, Aaga, Królowa_Śniegu, Kira lubią tę wiadomość
👩 36 🧔♂️40
⛪️ 2012
💙2015🩷2024
💔 12/2023
i żyli długo i szczęśliwie...
-
My się spotykamy na śniadanie, więc to propozycje które nie są daniami głównymi. Nie śmiem dziadka wygryźć😎
- Pasta jajeczna z rzodkiewką i cebulką czerwoną
- Babka ziemniaczana z boczkiem i karmelizowaną cebulką
- Sałatka śledziowa (bakłażan w occie) z porem, burakiem i cebulką, jabłkiem, majonez szczypiorkowy
- Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowymOela91 lubi tę wiadomość
Baby #1 Wrzesień 2024 -
Klarara, kolezanka mi odpisala, ze na 1 wizycie dostała to zaswiadczenie bez problemu. Ja tez po 1 cc, nie wiem czy w takim razie juz od razu moge sie tak umawiac z moją panią doktor na drugie, tez bede pytac ale jeszcze nie terax
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2024, 06:06
Klarara lubi tę wiadomość
-
Dziś o 17.45 mam USG genetyczne
Trzymajcie kciuki by wszystko było super ❤️❤️❤️kleopatr4, domi88, lady_in_black, Anuszka28, Layla205, marti, Kira, Oela91, Akczi, Ojejku, Marta36, bonassola, blador2, Aaga lubią tę wiadomość
-
Klarara - pogadaj szczerze z gin może nie będzie trzeba zaświadczenie , im bardziej otwarta będziesz tym lepiej
blador2 - a na przepustkę CIe wypuszczają na święta? Wszytko ma swój koniec każdy stan przemija
A ja wczoraj weszłam do C&A i tam był wieszak z wyprzedażami - sweter 9zł, 3pac spodni 19zł i kombinezon 29zł
rozmiar 68 - czyli grudzień - marzec no normalnie musiałam kupić:
https://zapodaj.net/plik-4cMKyGP7vQ
nutella_, Fomyart, domi88, kleopatr4, karola_b, Anuszka28, Layla205, Kira, Akczi, Ojejku, Hoshi, MariMari, blador2, Aaga lubią tę wiadomość
-
Klarara wrote:Co robicie na święta do jedzenia?
I pytanko... Nigdy nie dawałam do bigosu golonki, a mąż sobie zażyczył.
Trzeba ją ugotować osobno czy od razu do kapusty i będzie miękka? 🤔 Różne wersje są w internecie.
Co do bigosu to u mnie mąż jest w tym mistrzem, więc on gotuje zawsze. Ale golonkę gotowana dodaje. Ona się bardzo długo gotuje, więc jak dasz surowa to będziesz musiała długo ja gotowac z bigosem. Wg mnie łatwiejsza i wygodniejsza jest opcja ugotowania osobno. Nie musisz tak pilnować i mieszać jak bigos.
Ja na święta piekę 3 ciastka (słonecznikowe, cappuccino i herbaciane). Jajka teściowej. Sałatkę litewska i pieczarki w jajku. Coś jak faszerowane, tylko bez farszu. Mąż będzie wedził, więc i wędlina będzie. My święta spędzamy poza domem, jeden dzień u teściowej i drugi u moich rodziców, więc przygotowuje tylko to co ze sobą zabieram. Do domu nie robię nic. -
Zazuzi wrote:No to ja w druga stronę. Boje się CC. Niby mogę rodzic SN ale mam obawy. Skoro już mam znacznie podwyższone ciśnienie w oczach to obawiam się, że podczas parcia mogę stracić wzrok czy coś tam się może uszkodzić. Niby profesor do której chodzę (specjalizuje się w jaskrze) mówi, że wszystko będzie dobrze, że nic się nie stanie. Ale ja jakoś mam obawy. Zobaczymy jeszcze co do końca ciąży z tym ciśnieniem się będzie dzialo. W sumie to najbardziej boję się cewnika🤣🤣 no i dochodzenia do siebie. Wiadomo poród porodowi nie równy. Ale sn znam, wiem czego się spodziewać. Miałam mega lekki poród, liczę na kolejny taki😉
Ja mam dziś jakiś kiepski dzień. Najpierw ten ból w żebrach. Później kilka razy taki ból na dole brzucha, przy zmianie pozycji, wstawaniu. Taki nagły, dość silny i po chwili przechodzi. No i strasznie dziś czuje że mi się skóra na brzuchu rozciąga. Więc chyba to wszystko dlatego. Było dużo planów a skończyło się jak zawsze.
Nie miałam wprawdzie CC, ale operację prawie identyczną (nie przecinali tylko macicy, pozostałe powłoki tak. Powiem tak- brzuch bolał przez 3-4 dni, pobolewał dłużej, ale nie było to straszne 🙂 sam cewnik zakładali już po znieczuleniu, wyciągnie nie bolało w ogóle 🙂 natomiast godziny zaraz po.operacji były super 😅 chciałabym mieć w domu, to co mi wtedy dawali 🤣
ct2/minimalna niedoczynność tarczycy
12.2022- 18tc 💔/05.2023 11 tc 💔
08.2023 TAC/11.2023 wznowienie starań
05.01.24- ⏸️cień cienia
07.01.24 beta 66 /09.01.24 beta 161
24.01.24 3,5 mm/ 110FHR❤️
01.02.24 1,3 cm /158 FHR❤️
21.02.24 3,61 cm /170 FHR❤️
01.03.24 Sanco- niskie ryzyka/🩷
06.03.24 badania prenatalne- 5,69 cm/FHR 156 ❤️
14.04.24 250 g
25.04.24 300 g: )
15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g
05.06.24 830 g
5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️ -
Klarara wrote:Co robicie na święta do jedzenia?
I pytanko... Nigdy nie dawałam do bigosu golonki, a mąż sobie zażyczył.
Trzeba ją ugotować osobno czy od razu do kapusty i będzie miękka? 🤔 Różne wersje są w internecie.
05.01.24- ⏸️cień cienia
14.04.24 250 g
05.06.24 830 g
mimi_m wrote:Klarara - pogadaj szczerze z gin może nie będzie trzeba zaświadczenie , im bardziej otwarta będziesz tym lepiej
blador2 - a na przepustkę CIe wypuszczają na święta? Wszytko ma swój koniec każdy stan przemija
A ja wczoraj weszłam do C&A i tam był wieszak z wyprzedażami - sweter 9zł, 3pac spodni 19zł i kombinezon 29zł
rozmiar 68 - czyli grudzień - marzec no normalnie musiałam kupić:
https://zapodaj.net/plik-4cMKyGP7vQ
05.01.24- ⏸️cień cienia
14.04.24 250 g
05.06.24 830 g
lady_in_black - ja chyba najbardziej to zszokowana byłam, a co zrobić tu zwrotów nie ma
62cm do 3 miesięcy, 68cm- to masz 3- 6 miesięcy , 74cm to 6-9 miesięcy, 80cm - 9-12m
Wiadomo ze rozmiary czasem się różnią, dzieci też skokowa rosną ale kombinezon zimowy 68 - a C&A ma trochę zawyżone to ten od grudnia do lutego będzie ok
Jak będą wyprzedaże letnie to będę kupować pod wiosnę 2025lady_in_black lubi tę wiadomość
-
Ja miałam cc i teraz też będę musiała ale gdybym mogła spróbować naturalnie to bym próbowała. Po cc dochodziłam do siebie jakieś 6-7 tygodni. Ledwo wstawałam z łóżka. Koleżanki już dawno śmigały, robiły pierwsze ćwiczenia itd a ja dalej męczyłam się żeby się normalnie podnieść
Ale prawda jest taka że dziecko jest bezpieczniejsze podczas cc. Poród naturalny może się zakończyć milionem komplikacji. Tak więc są plusy i minusy.
Kurczę złapałam mega katar od synka🤦🏻♀️ spać w nocy nie mogłam. Czy orientujecie się które z metod na katar można w ciąży? Inhalacje, krople, steryd do nosa, płukanie zatok??? Nie mam ochoty być chora na święta więc dzisiaj muszę zrobić wszystko co się da🙂 -
blador2 wrote:Kurcze dziewczyny zazdro tego prawdziwego II trymestru bo ja objawowo nadal w pierwszym🤷♀️
Co do porodu, to ja miałam cc ze względów medycznych na zimno, bez przeżycia nawet pół skurczu ale teraz jak myślę o sn to zacytuję klasyka oficjalnie rezygnuję z tego challengu😉
Ja, też miałam kazde CC na zimno bez przeżycia skurczy, ze względów medycznych. Jak to boli gorzej niż moja nerka a na pewno tak jest to ja podziękuje. -
Ja miałam robione CC ze względu na brak postępu porodu po 12h skurczy i rozwarciu 8cm. Nie spałam 3 noce przed porodem, więc na porodówce już zasypiałam. Ale piszę się na to jeszcze raz, chcę spróbować naturalnie. Zobaczymy jak będzie, bo plany planami a życie i tak potoczy się po swojemu 😉
Po CC szybko doszłam do siebie. Absolutnie źle tego nie wspominam. Pierwszy tydzień cackałam się ze sobą jak z jajkiem, bo bałam się o bliznę, ale potem miałam już płynne ruchy.
Co do potraw na święta to ja robię na słodko mazurka karmelowego, babkę cytrynową i gniazdka bezowe specjalnie dla mojej 2-latki 😁
Na wytrawnie: jajka w sosie tatarskim, klasyczną sałatkę jarzynową, żurek. A z racji, że rodzinka się do mnie zjeżdża na niedzielny wieczór to robię gulasz z jelenia, zapiekankę ziemniaczaną i kapustę czerwoną zasmażaną.Zazuzi lubi tę wiadomość