X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
Odpowiedz

🍀Wrześniowe mamy 2024🍀

Oceń ten wątek:
  • mimi_m Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2024, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WeraAnna - mój się odczepił chwile po 9 urodzinach, on raz że kocha kontakt z innymi a zwłaszcza zemną a dwa wyszło już potem że ma SI trochę pomagała kołdra obciazeniwa ale nie tylko chwilowo.
    W na placach 1 rąki policzę noce do 9 urodzin gdzie przespał cała noc. To że przychodził to luz, mam łózko 200x220 ale gorzej jak gadał coś albo się rozpychał czy sapał, kręcił, oni spali a jak noc z głowy.
    A jak sobie szłam gdzie indziej to szedł za mną
    Jak miał ze 3 lata zaczeluścimy się zmykać na klucz ... to zapalał światło w przedpokoju i cichutko pukała az go wpuściliśmy, swojego czasu miał 2 materac koło mojego łózka.
    Teraz się odczepił ale dalej śpi jak zając pod miedza;-) . Ma łózko 180x80 góra piętrowego tam ma ze 3 kołdry, śpiwór, 5 poduszek, jakieś miśki itp. Wieczorem buduje schron i tam się wciska, czasem jeszcze zwinie dodatkowa poduszkę, koc . Także to minie ;)
    Za to straszą 3/4 miesiąc przesypiała całe noce i koniec.....
    Dodam że są do siebie bardzo "genetycznie podobni" ale mega inni

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2024, 07:58

preg.png
  • blador2 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2024, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarara wrote:
    Szantaż też nie działa. Teraz mówię, że nie pomalujemy jej pokoju dopóki nie będzie zasypiała sama to ona na to, że będzie zasypiała sama jak pomalujemy jej pokój i takie odbijanie piłeczki.
    Za słaby😆 tzn. U nas to ja mu dałam wybór bo ja fizycznie nie byłam w stanie, często zasypiałam z nim, taka brudna, bez ogarnięcia czegokolwiek, a że oni z placu wychodzą wszyscy razem to się udało.

Badania genetyczne mają być bezpłatne, tzn. Usg i pappa od 01.05

👩 36 🧔‍♂️40
    ⛪️ 2012
    💙2015🩷2024
    💔 12/2023
    i żyli długo i szczęśliwie...
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2024, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w labo, no i już rzuciła się na mnie baba, że ciąża to nie choroba 😬

preg.png
  • kleopatr4 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2024, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słyszę właśnie w DDTVN że od 1 maja tego roku mają być bezpłatne badania prenatalne bez kryterium wieku!
    To może uda mi się załapać na połówkowe. Miałam mieć 8 maja. Jeszcze nie zapłaciłam😎

mm02, lady_in_black lubią tę wiadomość

Baby #1 Wrzesień 2024
  • MariMari Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2024, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym kryterium wieku to jest straszne.
    Czyli "starszej" refundują, a młoda przecież może mieć dużo więcej problemów zdrowotnych czasem.
    Ja mam refundację 35+ i jestem właśnie oburzona, że nie działa to inaczej, tym bardziej, że może więcej dzieci byłoby dokładnie przebadanych. Może któreś mogłoby mieć zabieg już w łonie mamy.
    Nie wierzę, że młode kobiety z niektórych środowisk pozwolą sobie na wydatek na usg... na bank nie pójdą na to badanie:(

lady_in_black, kleopatr4 lubią tę wiadomość

Ona 37 -On 43
    2008- naturals 👶 syn 15l
    2011- 12tc 👼
    Starania od 2015 i nic:( 2021- 1 IVF- ICSI
    1 FET 5.06.21-cb 2 FET-cb 3 FET 14.12-beta 0
    2 IVF Kolejne ICSI 3.2022
    Stymulacja. 24🥚,20 zarodków, padły do 5doby..klapa:( 4FET-beta 0...przerwa i deprecha:(
    9.01.2024- naturalny cud🤰
    || kreski i beta 1751, po 48h 3266
    19.01.2024- 6tc2d🐻5,75mm💓111bpm
    Nifty pro -Synek, ryzyka niskie🩵🩵🩵
    27.02- 1 prenatalne , wszystko ok, NT 1,8 👶 5,8cm
    30.04- połówkowe, 472g malucha🩵
    2.07- usg 3trym, 1600g🩵
    preg.png
  • MariMari Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2024, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja może włożę kij w mrowisko w temacie spania.
    Bo to są często dziecięce emocje, o których nie wiedział jak powiedzieć. Oczywiście jest chęć bliskości( u każdego dziecka inna), ale później to są często tłumione emocje. Możecie w domu mieć najcudowniejszą atmosferę, ale może coś dziecku w szkole czy przedszkolu sprawia trudność( ktos, sytuacja) i to wychodzi w tym niespokojnym śnie...
    Zostawiam tak do przemyślenia.
    Warto też sprawdzić w poradni psychologiczno- pedagogicznej, można się załapać na bezpłatne konsultacje/ diagnozy w wielu placówkach.

domi88, lady_in_black, kleopatr4, marti lubią tę wiadomość

Ona 37 -On 43
    2008- naturals 👶 syn 15l
    2011- 12tc 👼
    Starania od 2015 i nic:( 2021- 1 IVF- ICSI
    1 FET 5.06.21-cb 2 FET-cb 3 FET 14.12-beta 0
    2 IVF Kolejne ICSI 3.2022
    Stymulacja. 24🥚,20 zarodków, padły do 5doby..klapa:( 4FET-beta 0...przerwa i deprecha:(
    9.01.2024- naturalny cud🤰
    || kreski i beta 1751, po 48h 3266
    19.01.2024- 6tc2d🐻5,75mm💓111bpm
    Nifty pro -Synek, ryzyka niskie🩵🩵🩵
    27.02- 1 prenatalne , wszystko ok, NT 1,8 👶 5,8cm
    30.04- połówkowe, 472g malucha🩵
    2.07- usg 3trym, 1600g🩵
    preg.png
  • mm02 Ekspertka

Wysłany: 16 kwietnia 2024, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez dzis w labie ale w diagnostyce to wzielam stosowny numerek i zalatwilam co trzeba. Dzis to akurat krzywa, cytrynowa ambrozja wjechała gładko a teraz 2h nudy.. Ja cukry mam zwykle do bani, w 1 ciązy niby nie mialam cukrzycy ale wyniki na gornej granicy. Dzis na czczo 94, ciekawe co dalej wyjdzie.

• blador2 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2024, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kleopatr4 wrote:
    Słyszę właśnie w DDTVN że od 1 maja tego roku mają być bezpłatne badania prenatalne bez kryterium wieku!
    To może uda mi się załapać na połówkowe. Miałam mieć 8 maja. Jeszcze nie zapłaciłam😎
    Ciekawe tylko jak to będzie funkcjonować. Czy trzeba mieć skierowanie czy jak. Ja niby też mam z racji wieku, ale pierwsze mi przepadło przez szpital, a teraz już nie chodzę do gina na nfz bo się zwyczajnie boję o mojego krwiaka, bo u niego usg mnie bolało. Teraz mam w gabinecie tylko z prywatną praktyką.

👩 36 🧔‍♂️40
    ⛪️ 2012
    💙2015🩷2024
    💔 12/2023
  • mm02 Ekspertka

Wysłany: 16 kwietnia 2024, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do snu to może kwestia indywidualna, od siebie dodam że u nas do dzis nie hula tv w tle, dziecko nigdy nie bylo pod ostrzałem nadmiaru bodzców. Kazdego wieczoru czytanie. Sam nie lubi zasypiać (ma 5lat) więc leże sobie z nim i spi całe noce od początku. To ja sie budze wcześniej w weekendy z przyzwyczajenia po calym tygodniu :-)

kleopatr4 lubi tę wiadomość

• mimi_m Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2024, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś

MariMari - mój ma aspergera jest zaopiekowany na 10 stronę, atmosfera, bliskość, zainteresowanie, otoczka ze szkoły no więcej się już nie da;-) ...a 9 lat się co noc bujałam.
    Ale się doczekałam że przynajmniej nie przychodzi ;)

preg.png
  • Fomyart Ekspertka

Wysłany: 16 kwietnia 2024, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co już mają swój pierwszy poród za sobą
    Używałyście butelki do podmywania, jak tak to jakiej firmy i czy się sprawdziła w uśmierzaniu bólu?
    I czy któraś planuje kupić?

🤱19 lat🧑‍🍼24 lat
    Starania od 5 maja 2023
    7. Lutego 2024⏸️
    8 lutego 2024 USG o dwa maluszki 5 tygodni
    👶1.35 cm
    👶1.52cm
    23.02 USG ,maluszki 7 tygodni,dwa bijące serduszka ❤️❤️
    15.03 USG
    👶4.33 cm
    👶4.10cm
    03.04 USG
    Znamy płeć 🩵🩵
    Termin porodu 15-17 września 🥹
    preg.png
  • Ojejku Ekspertka

Wysłany: 16 kwietnia 2024, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kleopatr4 wrote:

Ahh, a mi przełożyli z 2 maja na 26 kwietnia... biednemu zawsze wiatr w oczy ;P

Ale w internecie nie widzę na ten temat ani słowa, nawet na stronach ministerstwa zdrowia 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2024, 08:51

preg.png
  • blador2 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2024, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mari ja wiem, że sen jest odzwierciedleniem emocji, tzn. Ja w ten sposób się odcinam. Przez 3 tyg. W szpitalu poza pierwszą nocą przespałam wszystkie plus 3do 5 drzemek. U mojego syna myślę, że chodziło o to, że nie umiał zasypiać sam, gdy wybudzał się między fazami, nie potrafił zasnąć. Gdy wieczorem zaczął zasypiać sam to przespane noce były co raz częstsze. Najpierw wydłużył się czas, kiedy po mnie przychodził, a potem zamieniło na przespane noce. Teraz jak się umawiamy, że dzisiaj jak się przebudzisz to przyjdź, to często rano jest zły że spał całą noc i nie przyszedł.

👩 36 🧔‍♂️40
    ⛪️ 2012
    💙2015🩷2024
    💔 12/2023
  • mimi_m Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2024, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akurat do papy z krwi mam wątpliwości czy warto masowo kierować,
    1:300 i amino sugerują no masakra więcej zamieszania wprowadza niż to warte , samo dokładne USG super. Jakby Nifty refundowali to byłoby coś

preg.png
  • mimi_m Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2024, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś

Fomyart - ja tantum rosa rozpuszczam do butelki po wodzie 0,5 i było idealnie, jeszcze okłady z rivanolu ( na gazik rivanol i to do zamrażarki, w szpitalu takie dawali zimne okłady super to było)

Fomyart lubi tę wiadomość

preg.png
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2024, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mm02 wrote:
    Co do snu to może kwestia indywidualna, od siebie dodam że u nas do dzis nie hula tv w tle, dziecko nigdy nie bylo pod ostrzałem nadmiaru bodzców. Kazdego wieczoru czytanie. Sam nie lubi zasypiać (ma 5lat) więc leże sobie z nim i spi całe noce od początku. To ja sie budze wcześniej w weekendy z przyzwyczajenia po calym tygodniu :-)

Co do tv to chyba oczywista oczywistość 😅

preg.png
  • WeraAnna Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2024, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rany ale się rozpisałyście 😉
    Królowa - absolutnie ja sie na takie rzeczy nie obrażam. Byliśmy u psychologa, badania ma porobione, chodzi na zajęcia SI. Muszę jeszcze umówić go do urologa bo to ponoć nie jest normą że się w nocy wstaje na siku kilka razy no i w dodatku zdarza mu się sikać w łóżko.
    Zawsze jak moja siostra bierze go na noc to oddając mówi że nabiera do mnie nowego szacunku😂
    No powiem Wam że deprywacja snu to faktycznie najgorsza tortura. Teraz jak jestem w ciąży to wstaje głównie mój mąż i biedny chodzi potem jak zombie.

Mimi masz rację czasem tak po prostu jest. Mój jest bardzo zaopiekowany tyle że wiem że jest bardzo wrażliwy i uczuciowy po mnie i przeżywa wszystko 100 razy bardziej i myślę że to się na śnie odbija.

Ale to super informacja o tych badaniach. Szkoda że nie wcześniej ale wychodzi na to że jednak coś się ruszyło w temacie opieki prenatalnej!

Królowa_Śniegu lubi tę wiadomość

preg.png
  • Puszek♡ Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2024, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z tym spaniem co przechodzicie dla mnie hardcore.... U mnie syn pierwszy po cc ulewal do 10 miesiąca ale refluks wykluczony, darł się od urodzenia całymi dniami i nocami, odwiedziliśmy wszystkich możliwych lekarzy, jeden mądry powiedział nam, że tylko spokój nas ratuje... Dziecko spało praktycznie na rękach, zawsze, zanosił się od płaczu, siniał.... To było straszne, wymienialiśmy się z mężem w nocy plus moja mama jak tylko mogła to też zabierała go w ciągu dnia... Skończyło się ulewanie cudowny dzieciak do dzisiaj żadnych problemów. 💜 Córka urodzona przez cc na zimno - anioł, od urodzenia przesypiala całe noce, nigdy w nocy nie wypiła ani grama mleka... Żadnych problemów ze spaniem jedynie uwielbia się przytulać przed snem. Ma 8 lat ale zawsze zasypia ze mną, z mężem lub z babcią 💜 teraz aż się boję jakie będzie to trzecie dziecko 😅

Pieluszki flanelowe również używałam tylko jako podkład do przewijania bo one nie chłoną za bardzo. Ja mam wizytę w poniedziałek i dostanę wtedy skierowanie na połówkowe, bardzo chciałabym już poznać płeć 🤦😍 u mnie te ruchy dziecko są nadal delikatne i nieregularne, całkowicie inaczej to odczuwam niż przy poprzednich ciążach a wyszukałam sobie opisy z prenatalnych i teraz pierwszy raz mam łożysko na przedniej ścianie może dlatego taka różnica w odczuwanie tego. Super, że mają być badania dla każdej kobiety, ekstra wiadomość. Nie każdego na nie stać a są mega ważne.

preg.png
  • blador2 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2024, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi ale w końcu coś rusza do przodu, może za te kolejne 15 lat będzie nifty. Pamiętam, że 10 lat temu u mnie w pipidówie żadko która z ciężarnych robiła usg genetyczne.

Fomyart na tik toku polecają jakieś podpaski, wkłady chłodzące. Zastanawiałyśmy się w szpitalu czy przy bliźniakach pozwalają sn czy z automatu cc?

Fomyart, mimi_m lubią tę wiadomość

👩 36 🧔‍♂️40
    ⛪️ 2012
    💙2015🩷2024
    💔 12/2023
  • mm02 Ekspertka

Wysłany: 16 kwietnia 2024, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarara, no dla mnie tak, dla Ciebie tez :-D ale nie raz przetaczała sie dyskusja na grupie mamusiowej. Temat do awantury gotowy. Bajki, tv, grające głosne zabawki itd Tak tylko o tym wspomniałam bo zanim urodzilo sie dziecko to tv brzęczał u nas non stop.

Klarara, kleopatr4, marti lubią tę wiadomość

‹‹ 249 250 251 252 253 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ