🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
Mnie moja lekarka pytała kiedy byłam u stomatologa i jak powiedziałam, że w styczniu to powiedziała, że nie muszę iść, ale że generalnie w ciąży warto zrobić przegląd w 2 trymestrze. Również zaleciła wizytę u okulisty w okolicach 30 tygodnia (mam wadę wzroku).
Oela91, marti lubią tę wiadomość
-
marti wrote:
A jak u was z dentystą? Chodzicie? Byłyście już w ciąży? Ja się generalnie panicznie boje dentysty, umieram ze strachu na fotelu a wiem że przydałoby się wybrać na jakiś przegląd
Byłam na przeglądzie w jakimś 9 tygodniu i wszystkie zdrowe i zapisałam się od razu na usunięcie kamienia, ale dentystka powiedziała ze w ciąży nie robi się takich rzeczy, a już na pewno nie w I trymestrze i odwołałam.
Ginekolog prowadząca dała mi zielone światło na oczyszczanie i powiedziała, że to nie ma żadnego wpływu, umówię się na czerwiec i też na drugi przegląd jak już będę na l4. Trzeba ten czas jakoś wypełnić 😅marti, kleopatr4 lubią tę wiadomość
-
Ja przez to że się strasznie boje to też nie daje sobie nic zrobić bez znieczulenia. Podobno są znieczulenia które można stosować w ciąży. Chyba zadzwonię do swojego dentysty i spytam czy przyjmuje kobiety w ciąży bo boje się, mam taką fazę, że może jednak coś tam psuje i wpłynie na dzidzię.
U mnie termin z om 04.09 a z USG 03.09 ale nie zdziwię się jak zobaczymy się wcześniej jeszcze w sierpniu
Kleopatra to nie długo, pytam bo wiem że czasami to się czeka po 2 miesiące i tak myślę że chyba trzeba w końcu coś wybrać i zamówić -
Marti, jak byłam w styczniu na ostatnim przeglądzie (już w ciąży) to moja stomatolog powiedziała, że w ciąży leczy się zęby ze znieczuleniem i takie miejscowe nie ma wpływu na ciążę, gorsze konsekwencje ma niewyleczony ząb lub zapalenie - stąd też te przeglądy w ciąży. Ale podpytaj jeszcze swojej lekarki
Nowanna, marti lubią tę wiadomość
-
Aaga wrote:Lady_in_black co to jest? Bo chcemy sie wybrac na basen z młodą ale panicznie boje sie infekcji...
Aaga, kleopatr4 lubią tę wiadomość
ct2/minimalna niedoczynność tarczycy
12.2022- 18tc 💔/05.2023 11 tc 💔
08.2023 TAC/11.2023 wznowienie starań
05.01.24- ⏸️cień cienia
07.01.24 beta 66 /09.01.24 beta 161
24.01.24 3,5 mm/ 110FHR❤️
01.02.24 1,3 cm /158 FHR❤️
21.02.24 3,61 cm /170 FHR❤️
01.03.24 Sanco- niskie ryzyka/🩷
06.03.24 badania prenatalne- 5,69 cm/FHR 156 ❤️
14.04.24 250 g
25.04.24 300 g: )
15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g
05.06.24 830 g
5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️ -
Co do stomatologa- przypomniałam sobie, że muszę się umówić 🙂 przed ciążą miałam wszystko ogarnięte, w styczniu już w ciąży, byłam tylko na czyszczeniu i moja Pani dr zapraszała w czerwcu. W ciąży na NFZ co 6 miesięcy można ściągnąć kamień. Są bezpieczne znieczulenia w ciąży. W II trymestrze spokojnie można (a nawet trzeba) leczyć zęby.
A poduszka ciążowa to cudo ❤️ na początku marudziłam, że niewygodnie, nie ma się jak przytulić do małża, ale od lat pobolewalo mnie biodro. Ćwiczenia i fizjo pomagało, ale ciągle problem wracał. Odkąd śpię na poduszce, nie mam z tym problemu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2024, 22:09
Nowanna, kleopatr4 lubią tę wiadomość
05.01.24- ⏸️cień cienia
14.04.24 250 g
15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g
05.06.24 830 g
5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️ -
Domi mój też czasami zrobi takie salto, że aż dziwnie się czuje. Z córką miałam tak dużo później, a teraz już kilka razy zrobił taką rewolucję, że na kilkadziesiąt sekund mnie zmrażało 🥶
Co do wizyt to moja lekarka na początku pyta jak się czuję, odpowiada na moje tryliard pytań, zawsze bada szyjkę i pyta czy robimy usg (zawsze oczywiście chcę😁) i na usg sprawdza serduszko, mierzy malucha i daje nam zdjęcie na koniec wypisuje badania do zrobienia i teraz już też L4.domi88 lubi tę wiadomość
-
Teraz są znieczulenia zupełnie bezpieczne dla dzieciaczka i kobiety w ciąży tylko działają krócej, mi stomatolog powiedziała że jedynie moze zaszkodzić stres związany z bólem kiedy tego znieczulenia nie będzie. Byłam już 2 razy w ciąży i jeszcze czeka mnie higienizacja co miałam teraz koniecznie zalecone do zrobienia tylko to wszystko tylko w 2 trymestrze, w 1 i w 3 raczej lepiej nic nie robić.
marti lubi tę wiadomość
-
domi88 wrote:Marti, jak byłam w styczniu na ostatnim przeglądzie (już w ciąży) to moja stomatolog powiedziała, że w ciąży leczy się zęby ze znieczuleniem i takie miejscowe nie ma wpływu na ciążę, gorsze konsekwencje ma niewyleczony ząb lub zapalenie - stąd też te przeglądy w ciąży. Ale podpytaj jeszcze swojej lekarki
domi88 lubi tę wiadomość
-
Co do stomatologa to potwierdzam, nieleczone zęby są dużym zagrożeniem.
Normalnie w ciąży można stosować znieczulenie, potwierdzone u stomatologa, być może jakieś inne niż te zwykłe, ale można . Tak samo higienizacja, jest wskazana. W pierwszym trymestrze ze względu na ultradźwięki nie powinna być wykonywana, w trzecim również, więc obecnie najlepszy okres na odwiedzenie stomatologa .marti, Oela91 lubią tę wiadomość
-
Też tak czytałam, że nieleczone są zagrożeniem.
Przed ciążą miałam wszystko okej, nic mnie nie boli, nic się nie dzieje (tak myślę) ale mam fazę że muszę to sprawdzić...
I do okulisty też się wybieram, chce sobie zrobić okulary jeszcze przed L4 i skorzystać z dofinansowania z pracy 😆kleopatr4, domi88, Nowanna lubią tę wiadomość
-
Zazuzi wrote:Ja bym bunt wybrała😜 akurat coś z buntem miałam na ustna przygotowane. Ale dziś już nie pamiętam 😉 trochę czasu minęło.
A jak matma dziś?Aaga lubi tę wiadomość
-
marti wrote:Ja przez to że się strasznie boje to też nie daje sobie nic zrobić bez znieczulenia. Podobno są znieczulenia które można stosować w ciąży. Chyba zadzwonię do swojego dentysty i spytam czy przyjmuje kobiety w ciąży bo boje się, mam taką fazę, że może jednak coś tam psuje i wpłynie na dzidzię.
U mnie termin z om 04.09 a z USG 03.09 ale nie zdziwię się jak zobaczymy się wcześniej jeszcze w sierpniu
Kleopatra to nie długo, pytam bo wiem że czasami to się czeka po 2 miesiące i tak myślę że chyba trzeba w końcu coś wybrać i zamówić
Ja nie będę nawet próbowała. Jeśli gin zaleci to pójdę na przegląd. Nie mam żadnej dziury, wszystkie plomby się trzymają, noc nie boli. Ogólnie wszystko jest ok. A jeśli chodzi o znieczulenia to ja muszę dostać końska dawkę, taka normalna na mnie nie działa.
Wczoraj właśnie miałam taki moment paniki jak sobie uświadomiłam, że przy CC będę miała znieczulenie w kręgosłup. Raz w życiu miałam jak żylaki usuwalam. Dali znieczulenie, odczekali. Nacieki w pachwinie, w kolanie a jak doszli do kostki to wszystko czułam😰 dopiero kolejna dawka pomogła. Przy porodzie pewnie będzie tak samo. Bo jak anestezjologowi powiem, że końska dawkę poproszę to pewnie nie uwierzy. Pomysłu że to że stresu😉 -
lady_in_black wrote:Co do stomatologa- przypomniałam sobie, że muszę się umówić 🙂 przed ciążą miałam wszystko ogarnięte, w styczniu już w ciąży, byłam tylko na czyszczeniu i moja Pani dr zapraszała w czerwcu. W ciąży na NFZ co 6 miesięcy można ściągnąć kamień. Są bezpieczne znieczulenia w ciąży. W II trymestrze spokojnie można (a nawet trzeba) leczyć zęby.
A poduszka ciążowa to cudo ❤️ na początku marudziłam, że niewygodnie, nie ma się jak przytulić do małża, ale od lat pobolewalo mnie biodro. Ćwiczenia i fizjo pomagało, ale ciągle problem wracał. Odkąd śpię na poduszce, nie mam z tym problemu.
Też na początku uważałam, że te poduszki są przereklamowane. A dziś nie wyobrażam sobie spać bez niej. W końcu się wysypkami, nic nie boli. Rewelacja. Mąż niezadowoleny, bo nie może mnie przytulic, ale mój komfort jest teraz najważniejszy😉 musi wytrzymać -
Dziewczyny, czy macie do polecenia jakieś dobre jakościowo legginsy w czarnym kolorze?
Mierzyłam te w H&M ale są dramatyczne, cienkie, prześwitują, pogrubiają 😂.
Słyszałam dobre opinie o calzedonii albo o Gatta, ale nie pamiętam już które, a może są inne firmy które mają spoko legginsy? Któraś ma od mamyginekolog? Zależy mi na tym aby były z grubego materiału, niekoniecznie bawełna bo w sumie chodzę na codzień w legginsach z OYSHO które są sztuczne 😅. -
Mi poduszki do spania nie podeszły, ani w jednej ani w drugiej ciąży, ja mam problem znowu ze spojeniem łonowym, po pierwszej ciąży delikatnie mi się rozeszło, brałam zastrzyki, jakieś leki wtedy i przeszło ale ból był nie do zniesienia, chodząc ciągnęłam za sobą nogę 🤦w drugiej nic mi nie było a teraz znowu boli, nie mogę stanąć na jednej nodze, nie mogę założyć buta na stojąco, bo okropnie boli. Zapytam ginekolozki czy coś z tym robimy czy mam po prostu uważać, bo nie chce powtórki z "rozrywki ".
Fomyart jak ja zdawalam maturę to matematyka nie była obowiązkowa dla mnie super bo ja raczej z tych bardziej humanistycznych 😉
Nowanna z calzedoni mam leginsy super ale nie ciążowe, jak one modelują sylwetkę to szok. Z h&m mam takie niby jeansy niby leginsy czarne i też są spoko ale trzeba brać rozmiar mniejsze, ja teraz wolę bawełnę zdecydowanie. Jedne bawełniane spodnie sobie kupiłam w SH ciążowe i teraz jak mi nagle brzuch urósł to je uwielbiam cieniutkie i mega przyjemne dla ciała ale noszę je tylko w domu 😜 jakoś nawet do sklepu nie pojadę tak ubrana.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2024, 10:42
Fomyart lubi tę wiadomość
-
Nowanna wrote:Dziewczyny, czy macie do polecenia jakieś dobre jakościowo legginsy w czarnym kolorze?
Słyszałam dobre opinie o calzedonii albo o Gatta, ale nie pamiętam już które, a może są inne firmy które mają spoko legginsy? Któraś ma od mamyginekolog? Zależy mi na tym aby były z grubego materiału, niekoniecznie bawełna bo w sumie chodzę na codzień w legginsach z OYSHO które są sztuczne 😅.
Kupowałam w Lidlu. Takie w 2paku. Są cienkie ale nie prześwitują. Z tymże mają pas. -
Nowanna wrote:Dziewczyny, czy macie do polecenia jakieś dobre jakościowo legginsy w czarnym kolorze?
Słyszałam dobre opinie o calzedonii albo o Gatta, ale nie pamiętam już które, a może są inne firmy które mają spoko legginsy? Któraś ma od mamyginekolog? Zależy mi na tym aby były z grubego materiału, niekoniecznie bawełna bo w sumie chodzę na codzień w legginsach z OYSHO które są sztuczne 😅.
05.01.24- ⏸️cień cienia
14.04.24 250 g