🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mam dzieci w wieku szkolnym więc będa chodzić normalnie. Moje dzieci jakoś strasznie nie chorują, gorzej ze mną, ja wiecznie jakieś przeziebienia łapię, gorączka, gardło i takie tam, ciężko jest chorować i się zajmować dzieciątkirm takim małym 🤦
Królowa współczuję Ci, ciezko doradzić nie będąc w Twojej skórze, mi na mojej pracy nie zależy bo wiem że i tak będą chcieli mnie zwolnić jak tylko wrócę z macierzyńskiego, więc nie mam żadnych skrupułów, że poszłam szybko na L4 tym bardziej że źle się czuje ciągle.
Biorę Xonvea co drugi dzień i narazie nic mi się nie dzieje. Mdłości poranne mam takie same, wieczorami też -
Królowa_Śniegu wrote:Cudownie, że macie taką przyjemną atmosferę w pracy. Niestety w mojej to zapominają, że jestem w 6mc.. Wspominałam im już, że nie będę pracować po godzinach ani w weekendy, bo nie jestem w stanie fizycznie tak funkcjonować w ciąży. Wczoraj kolejny raz uświadomiłam to szefowi i prowadzącemu projekt. Niestety jeśli sytuacja będzie się powtarzać, to będę zmuszona iść na wcześniejsze L4, a planowałam pracować do samego końca.. Dziewczyny ja psychicznie nie wyrobię jak będą mnie tak zawalać robotą. Pracuję kreatywnie, składamy przetargi, ja muszę non stop być kreatywna i pomysłowa. Niektóre projekty wymagają poświęcenia znacznie więcej czasu niż mój szef mi daje, bo terminy gonią. Jedynym argumentem jest dla niego to, że ktoś inny nie może bo coś tam, albo to, że w styczniu i lutym było luźniej a teraz jest jak jest. No niestety, moje moce przerobowe to 7h dziennie, nie 10, nie 12 jak kiedyś. Jestem ogólnie załamana taką sytuacją, chciałam być bardzo fair i jak najdłużej pracować, a mam wrażenie, że każdy i tak ma to w dupie.
Bo każdy ma w dupie 🤷 w 90% ludzie w pracy są mili i uprzejmi, żeby wyssać z innych ile się da. Myśl o sobie 🙂 to też sprawdzian na to, czy potrafisz ustawić priorytety i być asertywna. Ciąża powinna być teraz dla Ciebie najważniejsza. Dla innych nie jest. Zawsze tak będzieni to jest normalne. Musisz stawiać siebie, swoje zdrowie, a potem dziecko na pierwszym miejscu. Niestety połowa moich klientek, w takich rzekomo super miejscach po macierzyńskim zostaje przywitana wypowiedzeniem, albo wypowiedzeniem zmieniającym 🤷 ja nigdy nie miałam większych sentymentów do pracy. Zawsze dawałam z siebie 100%, czyli 8 godzin rzetelnej pracy. Nadgodziny- super, ale zawsze rozliczane zgodnie z KP co do minuty. Po takim postawieniu sprawy nadgodziny się nie zdarzały 😅 w ciąży nie mogą od Ciebie wymagać pracy ponadnormatywnej. To już świadczy o tym, że są mega nie w porządku 🤷bonassola, Puszek♡, marti lubią tę wiadomość
ct2/minimalna niedoczynność tarczycy
12.2022- 18tc 💔/05.2023 11 tc 💔
08.2023 TAC/11.2023 wznowienie starań
05.01.24- ⏸️cień cienia
07.01.24 beta 66 /09.01.24 beta 161
24.01.24 3,5 mm/ 110FHR❤️
01.02.24 1,3 cm /158 FHR❤️
21.02.24 3,61 cm /170 FHR❤️
01.03.24 Sanco- niskie ryzyka/🩷
06.03.24 badania prenatalne- 5,69 cm/FHR 156 ❤️
14.04.24 250 g
25.04.24 300 g: )
15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g
05.06.24 830 g
5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️ -
Widziałam że jest temat wózków, i mam pytanie w związku z tym. Decydujecie się na jasny czy ciemny kolor wózka? Do tej pory bylam pewna że pójdziemy w szarość, ale zobaczyłam dzisiaj wózek w beżu i przepadłam... pytanie tylko, czy na takim jasnym wózku nie będzie szybko widać zabrudzeń? Jeśli to ma jakieś znaczenie to wózek będzie użytkowany w 90% w mieście
-
Ojejku wrote:Widziałam że jest temat wózków, i mam pytanie w związku z tym. Decydujecie się na jasny czy ciemny kolor wózka? Do tej pory bylam pewna że pójdziemy w szarość, ale zobaczyłam dzisiaj wózek w beżu i przepadłam... pytanie tylko, czy na takim jasnym wózku nie będzie szybko widać zabrudzeń? Jeśli to ma jakieś znaczenie to wózek będzie użytkowany w 90% w mieście
Ja, bym chciała granat, czarny może ciemny beżowy.
Jeszcze nie oglądałam niczego na żywo 🙂
Jeśli chodzi o starszaki to syn będzie w 2 klasie, a córka w zerówce ( też w przedszkolu) więc będą chodzić normalnie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2024, 10:18
-
Ojejku chyba będę celowała w beże, siwe. Teraz na topie są czarne, ale ja nie chciałabym spacerówki czarnej.
Lady to prawda, mnie też po pierwszej ciąży, z miejsca gdzie panowała rodzinna atmosfera, szefowa częstowała nas obiadami itd. Mimo zapewnień w grudniu, w styczniu dostałam wypowiedzenie, było mi przykro z tego powodu, że nie mieli odwagi. Teraz jestem w innej sytuacji, bo chciałam odejść z końcem roku, po cb w listopadzie, stwierdziłam, że dam sobie jeszcze chwilę żeby mieć płatne l4 i macierzyński, umowa kończy mi się w lutym i bardzo się z tego cieszę.
Królowa pomyśl czy warto, bo to, że będziesz męczyła się do końca nie gwarantuje Ci, że masz gdzie wracać.👩 36 🧔♂️40
⛪️ 2012
💙2015🩷2024
💔 12/2023
i żyli długo i szczęśliwie...
-
Ja planuje na krztusiec się zaszczepić bo mamy sporo dzieci przedszkolnych w rodzinie a gdzieś tam kontakt na pewno będzie. A na rsv jest już szczepionka dla kobiet w ciąży?
Chyba postawie na granatowy kolor wózka bo jesien zima dla to boję się że ta gondola szybko będzie całą brudna -
Kocren wrote:Mój lekarz też mnie ostrzegał właśnie przed rumieniem zakaźnym, że jest bardzo niebezpieczny w ciąży ale jak się przed tym uchronić jak moje dziecko chodzi do przedszkola a ta choroba nie daje nawet objawów.
Mamy przedszkolaków planujecie we wrzesniu nie dawać swoich dzieci do przedszkola, jak urodzi się maluszek?
Zróbcie dziewczyny wyniki na parvowirusa i będziecie spokojne.
Myślę, że prawie każda z nas ma przeciwciała bo często przechodzi się to w dzieciństwie i nie ma się czym martwić.
Ja zrobiłam wynik i jestem spokojna.Aaga lubi tę wiadomość
-
Ojejku wrote:Po ciemnych wózkach widziałam też niestety, że lubią się od słońca odbarwiać...
-
My stawiamy na wózek w ciemnym kolorze. Na całej ulicy mamy wysypany szlake, a to nasza ulubiona trasa do spacerów, bo prowadzi w pola. Więc.. jak jest sucho to okna mogłabym myć codziennie. Aut już nie myjemy, bo nie ma sensu. Tylko szybę przednią przecieramy 🤷
-
Królowa, współczuje, w takim przypadku zwolnienie da ci ogromną ulgę, aż nie wyobrażasz sobie jaką. Tym bardziej kiedy nie zważają na bądź co bądź Twój zaawansowany stan ciąży.
Karola, tak ja planuje się szczepić na obie choroby
Ojejku, u nas jasny. Czarny zawsze wypłowieje na słońcu i wygląda źle, rudo według mnie. Beż z ciepłym podtonem to zdecydowanie mój kolor (musi być uni, więc niebieski i różowy wiadomo odpadają) - zimą się wyróżnia wśród smutnych szarych dni, drzew, a latem mieni się w słońcu. Mycie mi nie straszne bo tkaniny są łatwe teraz w obsłudze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2024, 11:32
Baby #1 Wrzesień 2024 -
lady_in_black wrote:Niestety połowa moich klientek, w takich rzekomo super miejscach po macierzyńskim zostaje przywitana wypowiedzeniem, albo wypowiedzeniem zmieniającym 🤷
A nie ma w tej chwili na nieokreślonej zabezpieczenia na 12 miesięcy po powrocie z macierzyńskiego? Wydaje mi się że tak, więc poza kilkoma przypadkami nie mogą zwolnić.Baby #1 Wrzesień 2024 -
kleopatr4 wrote:Czym jest wypowiedzenie zmieniające?
A nie ma w tej chwili na nieokreślonej zabezpieczenia na 12 miesięcy po powrocie z macierzyńskiego? Wydaje mi się że tak, więc poza kilkoma przypadkami nie mogą zwolnić.
Jest zabezpieczenie jeśli sama złożysz o zmniejszenie etatu, ale ja np. Nie wytrzymałabym w miejscu gdzie wiem, że mnie nie chcą i czekają tylko 12 m-cy żeby się pozbyć. A takiego z automatu nie ma ma.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2024, 11:35
👩 36 🧔♂️40
⛪️ 2012
💙2015🩷2024
💔 12/2023
i żyli długo i szczęśliwie...
-
blador2 wrote:Godzisz się na nowe warunki, czyli np. Zmianę stanowiska/wymiaru/wynagrodzenia jeśli nie to "staje się" normalnym wypowiedzeniem.
Jest zabezpieczenie jeśli sama złożysz o zmniejszenie etatu, ale ja np. Nie wytrzymałabym w miejscu gdzie wiem, że mnie nie chcą i czekają tylko 12 m-cy żeby się pozbyć. A takiego z automatu nie ma ma.
U mnie bardzo wychodzą rodzicom na przeciw. Zapewniają pracę zdalną dla rodziców dzieci do 4 r.ż zgodnie z nowymi przepisami prawa, elastyczne godziny, możliwość przyprowadzenia dziecka do firmy w przypadku braku opieki. A to firma ze „starym” typem zarządzania… tyle osób pracuje tu po 20 i 30 lat.
Przykro mi że nie każdy pracodawca jest ludzki. Nie znoszę palenia mostów😏Baby #1 Wrzesień 2024 -
Marta36 wrote:Mój synek od września zaczyna zerówkę, więc chodzić raczej musi ( 0 jest jeszcze w przedszkolu ) . Natomiast odpukać, moje dziecko nie choruje. Partner w ostatnim roku ze dwa razy grypę miał, zapalenie płuc , mnie ostre kaszle i katary dopadały, a młodego omijało wszystko .
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2024, 12:14
-
Królowa, ja bym szła na L4. Nikt Ci za poświęcenie nie podziękuje. U mnie atmosfera jest w porządku takze siedze do konca czerwca.
Co do wózka to mam ciemnoszary, brałam taki bo ładny, szybko się nie zabrudzi i uniwersalny dla obu płciOela91 lubi tę wiadomość
-
Mi się marzy sezamowy Roan, ale właśnie bije się z myślami, czy nie będzie się brudził, szczególnie przy składaniu do auta. A jest śliczny 😍 ale ja jestem leniwa i nie będzie mi się chciało go prać co tydzień 🙄
05.01.24- ⏸️cień cienia
14.04.24 250 g
15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g
05.06.24 830 g
5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️ -
Ojejku przerobiłam w swojej wózkowej karierze wózek czarny i prawie każdy blaknie od słońca i robi się rudy a np. zaschnięte chrupki czy inne deserki również ciężko wyczyścić 😉, mialam różowo szary i bardzo dbałam więc nie wyblakł ale ryzyko było. Miałam beżowy taki raczej jasny i on był piękny ale bardzo się brudził no niestety, ale on nie wyblakł nic, miałam też szary jasny i też się brudzil również wyblakł ale tak delikatnie po prostu był miejscami jaśniejszy a nie rudy jak ten czarny. Teraz wybraliśmy szary ciemniejszy, nie jest to 100% mój kolor bo celowałam w ciemniejszy beż no ale też jest ok. 😁
Blador zależy jaka będzie nasza sytuacja finansowa albo wrócę do mojej pracy na 7/8 etatu albo zrezygnuje, ciezko będzie mi się tam pracowało wiedząc jak postępują z kobietami po ciąży i obawiam się że jeśli nie będą mogli mi dać wypowiedzenia to będą tak robić, że sama będę chciała odejść... Takie życie niestety.
Takiego mam lenia dzisiaj, że nawet nie gotuję obiadu, dzieci zażyczyły sobie spaghetti a ja tego nie lubię, nigdy nie robiłam bo mi śmierdzi więc tatuś jak wróci z pracy to zrobi im na kolację 😁 ja się zadowolę tostem 😅
kleopatr4 lubi tę wiadomość
-
Puszek♡ wrote:Ojejku przerobiłam w swojej wózkowej karierze wózek czarny i prawie każdy blaknie od słońca i robi się rudy a np. zaschnięte chrupki czy inne deserki również ciężko wyczyścić 😉, mialam różowo szary i bardzo dbałam więc nie wyblakł ale ryzyko było. Miałam beżowy taki raczej jasny i on był piękny ale bardzo się brudził no niestety, ale on nie wyblakł nic, miałam też szary jasny i też się brudzil również wyblakł ale tak delikatnie po prostu był miejscami jaśniejszy a nie rudy jak ten czarny. Teraz wybraliśmy szary ciemniejszy, nie jest to 100% mój kolor bo celowałam w ciemniejszy beż no ale też jest ok. 😁
Blador zależy jaka będzie nasza sytuacja finansowa albo wrócę do mojej pracy na 7/8 etatu albo zrezygnuje, ciezko będzie mi się tam pracowało wiedząc jak postępują z kobietami po ciąży i obawiam się że jeśli nie będą mogli mi dać wypowiedzenia to będą tak robić, że sama będę chciała odejść... Takie życie niestety.
Takiego mam lenia dzisiaj, że nawet nie gotuję obiadu, dzieci zażyczyły sobie spaghetti a ja tego nie lubię, nigdy nie robiłam bo mi śmierdzi więc tatuś jak wróci z pracy to zrobi im na kolację 😁 ja się zadowolę tostem 😅
Też miałam wózek szary, taki ciemniejszy i nie zmienił koloru, ani się nie brudził.
U mnie również dzisiaj spaghetti dla córki a dla męża gulasz z młodymi ziemniakami i ogórkiem małosolnym 😁
Jeju laski, w niedziele komunia a ja jeszcze dzisiaj biegałam za jakimiś drobiazgami.. chciałabym mieć już to z głowy.
Jutro jeszcze odebrać ciasto, zawieźć z napojami do lokalu i koniec. -
kleopatr4 wrote:Czym jest wypowiedzenie zmieniające?
A nie ma w tej chwili na nieokreślonej zabezpieczenia na 12 miesięcy po powrocie z macierzyńskiego? Wydaje mi się że tak, więc poza kilkoma przypadkami nie mogą zwolnić.marti, kleopatr4 lubią tę wiadomość
05.01.24- ⏸️cień cienia
14.04.24 250 g