🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
Ojejku wrote:Widziałam że jest temat wózków, i mam pytanie w związku z tym. Decydujecie się na jasny czy ciemny kolor wózka? Do tej pory bylam pewna że pójdziemy w szarość, ale zobaczyłam dzisiaj wózek w beżu i przepadłam... pytanie tylko, czy na takim jasnym wózku nie będzie szybko widać zabrudzeń? Jeśli to ma jakieś znaczenie to wózek będzie użytkowany w 90% w mieście
Ja chcę gondole czarną na jesień/zimę a spacerówkę zieloną, bardzo mi się podoba kolor leaf green. Super że w Priamie można mieszać kolory. Na pewno do spacerówki dokupie jeszcze jedna tapicerkę w innym kolorze żeby mieć na zmianę, ale to w przyszłości.
Królowa ja bym na twoim miejscu poszła na L4, wiadomo, łatwo się mówi ale jeśli czujesz że jest co ciężko to odpuść. Tak jak dziewczyny piszą, za pracę nikt medalu nie da. -
Puszek, a można tak xonvea brać co drugi dzień?🤔
Co do szczepień to ja planuje na ksztusiec, on jest razem z tężcem i błonica. Na kolejnej wizycie chyba dostanę skierowaniami bo już omawiałam z lekarzem. A na rsv jest już dostępna nowa szczepionka dla kobiet w ciąży z tym, że jest bardzo ciężko dostępna i kosztuje około 1000zl. Rozważałam ostatnio z moim prowadzącym i zrezygnowałam. Ale dosłownie w tym tygodniu koleżanka opowiadała mi jak jej mała po urodzeniu złapała rsv w szpitalu i walczyli o jej życie . I znowu mam zagwozdkę co robić .
Co do wózka to my pożyczamy czarna gondolę, a nad spacerówką myślimy czarna lub zielona z priama. Ta zieleń tak mi się podoba 🫠 ale nie znam opinii odnośnie czyszczenia, zabrudzeń itd. Dla chłopca to chyba ładny kolor 🤔.
Znalazłam ostatnio na olx ogłoszenie samej ramy do priama 4.0 ale nie mogę się dogadać z kobietą czy jak dokupię na stronie cybexa sama spacerówkę to czy ją wepnę do tego stelaża czy potrzebny jest oddzielnie stelaż na spacerówkę? Jeśli tak to skąd go wziąć, bo na stronie cybexa nie ma jako tako oddzielnie stelaża pod spacerówkę, przynajmniej ja nie widzę 🤷🏼♀️. Ta kobieta sprzedaje też oddzielnie też stelaż, ale mało responsywna jest, a ogłoszenie 1,5h drogi od nas więc jednak kawałek.
marti lubi tę wiadomość
-
Wrzucam Wam link do ebooka o połogu. Może się przydać pewnie dla pierworodek . Jeszcze nie przeczytałam całego, ale myślę że można z niego wynieść trochę ciekawych rzeczy.
https://ladnebebe.pl/wp-content/uploads/2024/05/Polog_przewodnik_ebook.pdfkleopatr4 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny właśnie mam taki dylemat co zrobić.. z jednej strony mam mega super pracodawcę, UOP na czas nieokreślony, a z drugiej właśnie czuję coraz większe obłożenie i presję. Daje sobie czas jeszcze do końca maja i zobaczę jak się będę czuła. Wiem, że nikt mnie nie będzie klepał po ramieniu i nie da medalu z ogórka za pracę, jednak zależy mi na niej. Tak czy siak chyba sobie odpuszczę pracę do końca, nie będę miała aż tyle siły i nerwów. Najprawdopodobniej od lipca zacznę już odpoczywać i wić gniazdko. Człowiek zawsze jest głupi i myśli o sobie na ostatnim miejscu..
Oela91 lubi tę wiadomość
👩🏼’89
AMH 9,2
Drożność jajowodów 👍
Kariotypy 👍
👱🏻♂️’84
Nasienie 👍
Kariotypy 👍
Niepłodność idiopatyczna
☀️05.2023 - 1 procedura IVF
2x🥚 - 2 zarodki, które przestały się rozwijać w 3 dobie❌
☀️09.2023 - 2 procedura IVF
17x🥚 - 6 zarodków wysokiej klasy
05.09 - 1 transfer - 9tc 👼💔
27.12 - 2 transfer blastki 4.1.2.
1.01 - dwie kreski 🙏 trzymaj się okruszku
2.01 - 20,2 beta hcg
5.01 - 105,6 beta hcg
15.01 - 5541 beta hcg 🤩
23.01 - bijące serduszko💓 28178 beta hcg
6.02 - CRL 1,9cm ❤️ FHR 150
23.02 - 4,2cm ❤️
4.03 - prenatalne - 6,3cm ❤️☺️
22.03 - 145g szczęścia 🫶
19.04 - 315g 🩷
6.05 - połówkowe - 450g
07.06 - 1.15kg
12.07 - prenatalne - 1.8kg Maja💖
Jeden ma 316g
Drugi 276g
Zdrowiusie i bardzo ruchliwe były na wizycieKlarara, Akczi, Layla205, kleopatr4, Królowa_Śniegu, domi88, nutella_, bonassola, Puszek♡, Nowanna, Aaga, lady_in_black, MariMari, Anuszka28, blador2, Oela91, Kira, marti lubią tę wiadomość
-
Fomyart super 👌
Nowanna mi tak lekarka kazała odstawiać stopniowo, najpierw 4, później przez dwa tyg 3, później 2, teraz biorę jedną na noc od kilku tyg i mam powoli brać coraz rzadziej - nie kazała mi tabletek dzielić/ łamać / kroić tylko próbować jeden dzień nie wziąć, później dwa dni aż całkowicie przestanę brać.
Nowanna, Fomyart lubią tę wiadomość
-
Puszek♡ wrote:Fomyart super 👌
Nowanna mi tak lekarka kazała odstawiać stopniowo, najpierw 4, później przez dwa tyg 3, później 2, teraz biorę jedną na noc od kilku tyg i mam powoli brać coraz rzadziej - nie kazała mi tabletek dzielić/ łamać / kroić tylko próbować jeden dzień nie wziąć, później dwa dni aż całkowicie przestanę brać.
Rozumiem . Mi kazał 3 dni brać 2 tabletkę na noc i później nic xD. Ale u mnie to się nie sprawdzi. Dziś zawał przeżyłam w aptece bo jedna recepta przeterminowana, a jedna ważna od przyszłego miesiąca 😬. Pani chyba zauważyła moją minę i powiedziała że za dodatkową opłatę może mi wypisać receptę która już dziś zrealizuje (nie miałam już na dziś leku 😅). -
Nowanna od niedawna farmaceuci mogą wypisywać recepty ratujące życie lub zdrowie generalnie to decyzja farmaceuty czy wystawi ją za darmo czy odpłatnie. Z tych 30zł chyba 5 zł przypada farmaceucie a reszta aptece, ale w kryzysowych sytuacjach jest to bardzo pomocne.
Byłam dziś na zakupach bo mamy impreze rodzinną w niedziele i we wszystkim wyglądałam jak 🐋🐳😒 wiem, że to ciąża i niebawem minie itd., ale jakoś wyobrażałam sobie okrągły brzuszek i zwiewne sukienki lub ładnie podkreślające ciąże wąskie stroje, a w jednym i drugim wyglądałam po prostu źle...Nowanna lubi tę wiadomość
-
marti wrote:Którego zamawialiście? Ja chcę kupić Priama i teraz właśnie zaczynam świrować, że nie dojdzie 🤦🏼♀️ dodam że nawet jeszcze nie byłam go oglądać
No my poszliśmy na całość.
Elektryczny Priam 4.0
Kolor cozy beige, stąd tyle czekania na ten nowy beżowy że skórzanymi wstawkamiOela91, marti lubią tę wiadomość
Ona 37 -On 43
2008- naturals 👶 syn 15l
2011- 12tc 👼
Starania od 2015 i nic:( 2021- 1 IVF- ICSI
1 FET 5.06.21-cb 2 FET-cb 3 FET 14.12-beta 0
2 IVF Kolejne ICSI 3.2022
Stymulacja. 24🥚,20 zarodków, padły do 5doby..klapa:( 4FET-beta 0...przerwa i deprecha:(
9.01.2024- naturalny cud🤰
|| kreski i beta 1751, po 48h 3266
19.01.2024- 6tc2d🐻5,75mm💓111bpm
Nifty pro -Synek, ryzyka niskie🩵🩵🩵
27.02- 1 prenatalne , wszystko ok, NT 1,8 👶 5,8cm
30.04- połówkowe, 472g malucha🩵
2.07- usg 3trym, 1600g🩵
-
Mami36 wrote:Byłam dziś na wizycie kontrolnej i lekarz ostrzegał mnie aby unikać kontaktu z małymi dziećmi (wiek żłobkowy, przedszkolny). Ponoć panuje bardzo groźny wirus roznoszony właśnie przez dzieci, a powodujący uszkodzenia płodu. I może być tak że dziecko nie ma objawów, kobieta ciężarna też nie a choruje płód. Zmiany widać na usg. Podobno mają teraz dużo więcej takich przypadków niż w poorzednich latach.
Niestety małe dzieci to zawsze ryzyko.
Ze znajomymi z dziećmi w wieku żlobkowo przedszkolnym nie widzieliśmy się od początku ciąży. Nie dlatego, że my nie chcemy, ale oni uważają,że nigdy nie wiadomo co akurat nosi dziecko i czym może mnie zarazić.
Co innego swoje, a co innego grupka obcych maluchów.Ona 37 -On 43
2008- naturals 👶 syn 15l
2011- 12tc 👼
Stymulacja. 24🥚,20 zarodków, padły do 5doby..klapa:( 4FET-beta 0...przerwa i deprecha:(
2.07- usg 3trym, 1600g🩵
-
Aaga wrote:Nowanna od niedawna farmaceuci mogą wypisywać recepty ratujące życie lub zdrowie generalnie to decyzja farmaceuty czy wystawi ją za darmo czy odpłatnie. Z tych 30zł chyba 5 zł przypada farmaceucie a reszta aptece, ale w kryzysowych sytuacjach jest to bardzo pomocne.
Byłam dziś na zakupach bo mamy impreze rodzinną w niedziele i we wszystkim wyglądałam jak 🐋🐳😒 wiem, że to ciąża i niebawem minie itd., ale jakoś wyobrażałam sobie okrągły brzuszek i zwiewne sukienki lub ładnie podkreślające ciąże wąskie stroje, a w jednym i drugim wyglądałam po prostu źle...
ct2/minimalna niedoczynność tarczycy
12.2022- 18tc 💔/05.2023 11 tc 💔
08.2023 TAC/11.2023 wznowienie starań
05.01.24- ⏸️cień cienia
07.01.24 beta 66 /09.01.24 beta 161
24.01.24 3,5 mm/ 110FHR❤️
01.02.24 1,3 cm /158 FHR❤️
21.02.24 3,61 cm /170 FHR❤️
01.03.24 Sanco- niskie ryzyka/🩷
06.03.24 badania prenatalne- 5,69 cm/FHR 156 ❤️
14.04.24 250 g
25.04.24 300 g: )
15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g
05.06.24 830 g
5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️ -
Akczi wrote:Ja planuje na krztusiec się zaszczepić bo mamy sporo dzieci przedszkolnych w rodzinie a gdzieś tam kontakt na pewno będzie. A na rsv jest już szczepionka dla kobiet w ciąży?
Chyba postawie na granatowy kolor wózka bo jesien zima dla to boję się że ta gondola szybko będzie całą brudna
No dobra, ale czym te gondole mają się nam tak ubrudzić?
Każdy wózek to nie surowa bawełna, a taki śliski materiał, który łatwo przetrzeć w razie czego.
Myślę, że i z białą gondola nie byłoby żadnego problemu,o ile to nie wieś, błotko i duże wertepy.
No chyba, że tu piszecie o brudnych spacerówkach...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2024, 23:34
kleopatr4, marti lubią tę wiadomość
Ona 37 -On 43
2008- naturals 👶 syn 15l
2011- 12tc 👼
2.07- usg 3trym, 1600g🩵
-
Królowa_Śniegu wrote:Dziewczyny właśnie mam taki dylemat co zrobić.. z jednej strony mam mega super pracodawcę, UOP na czas nieokreślony, a z drugiej właśnie czuję coraz większe obłożenie i presję. Daje sobie czas jeszcze do końca maja i zobaczę jak się będę czuła. Wiem, że nikt mnie nie będzie klepał po ramieniu i nie da medalu z ogórka za pracę, jednak zależy mi na niej. Tak czy siak chyba sobie odpuszczę pracę do końca, nie będę miała aż tyle siły i nerwów. Najprawdopodobniej od lipca zacznę już odpoczywać i wić gniazdko. Człowiek zawsze jest głupi i myśli o sobie na ostatnim miejscu..
Tu to nigdy nie ma dobrych rozwiązań i pewnego powrotu. Bo będziesz chciała być fair i pracować długo...ale obawiam się, że jakiekolwiek potknięcie zespołu najłatwiej i tak zwalić na Ciebie i Twój stan... I zawsze wyjdzie, że ciężarne be...Królowa_Śniegu lubi tę wiadomość
Ona 37 -On 43
2008- naturals 👶 syn 15l
2011- 12tc 👼
2.07- usg 3trym, 1600g🩵
-
Królowa_Śniegu wrote:Dziewczyny właśnie mam taki dylemat co zrobić.. z jednej strony mam mega super pracodawcę, UOP na czas nieokreślony, a z drugiej właśnie czuję coraz większe obłożenie i presję. Daje sobie czas jeszcze do końca maja i zobaczę jak się będę czuła. Wiem, że nikt mnie nie będzie klepał po ramieniu i nie da medalu z ogórka za pracę, jednak zależy mi na niej. Tak czy siak chyba sobie odpuszczę pracę do końca, nie będę miała aż tyle siły i nerwów. Najprawdopodobniej od lipca zacznę już odpoczywać i wić gniazdko. Człowiek zawsze jest głupi i myśli o sobie na ostatnim miejscu..
Ja pracuje do końca majaWiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2024, 23:36
kleopatr4, Królowa_Śniegu, marti lubią tę wiadomość
-
Oela91 wrote:Ja pracuje do końca maja i naprawdę zapierdzielam zeby domknąć wszystko, a ludzie na ostatnia minutę się budzą, ze zaraz mnie nie będzie i wymyślają jakieś zadania z dupy 🤯
Jestem jakoś bardziej asertywna niż zwykle w ciąży, ale i tak mnie to stresuje.
Postanowiłam pracować do końca maja i wytrzymam, ale odliczam każdy dzien, każda godzine. Zostało mi jakieś 12,5 MD bo mam w maju jeszcze trzy wizyty lekarskie związane z ciąża, których nie trzeba odrabiać. Aż tak dokładnie to liczę 😅
Nie dam rady już ani dnia dłużej, jestem na UOP i mam zamiar w końcu skorzystać z tego co mi się należy. Nie wysypiam sie, nie jestem taka wydajna, nie mam motywacji, bolą mnie plecy i skupiam się tylko na tym zeby nikt przeze mnie nie był załadowany po czubek.
@Krolowa, masz 13 dni pracujących maja, dokończ to co możesz i idz na L4! To już będzie 6 miesiąc! Nikt nie ma prawa powiedziec, ze to za szybko lub ze to jakieś naciąganie.
W czerwcu zobaczysz jak to pięknie jest nie pracować 😁Oela91 lubi tę wiadomość
-
Aaga wrote:Nowanna od niedawna farmaceuci mogą wypisywać recepty ratujące życie lub zdrowie generalnie to decyzja farmaceuty czy wystawi ją za darmo czy odpłatnie. Z tych 30zł chyba 5 zł przypada farmaceucie a reszta aptece, ale w kryzysowych sytuacjach jest to bardzo pomocne.
Byłam dziś na zakupach bo mamy impreze rodzinną w niedziele i we wszystkim wyglądałam jak 🐋🐳😒 wiem, że to ciąża i niebawem minie itd., ale jakoś wyobrażałam sobie okrągły brzuszek i zwiewne sukienki lub ładnie podkreślające ciąże wąskie stroje, a w jednym i drugim wyglądałam po prostu źle...
Najlepiej wygląda w obvislych spodniach i bluzce najlepiej czarnej 🤦 w upał raczej się tak nie będę ubierać. Chyba przestanę z domu wychodzić, ew do lekarza bo się czuje źle ze sobą.