🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
WeraAnna wrote:Ja też odciągałam na początku żeby rozkręcić laktację. Wyglądało to tak że siedzialam albo z przyssanym dzieckiem albo przyssanym laktatorem. No zero czasu na nic. Ja miałam w głowie że tylko kp i koniec kropka. Wiecie, cały czas miałam w sobie taki wstyd że jak to terapeuta wczesnej interwencji a swoje dziecko butlą karmi. No debilizm🤦🏻♀️ Cieszę się że z synem mi się udało ale teraz nie będę robić czegoś za wszelką cenę. Tak jak piszecie: szczęśliwa mama, szczęśliwe dziecko🙂
I wiecie na co na pewno tym razem nie pozwolę? Na odwiedziny KOGOKOLWIEK oprócz mojej mamy i siostry w pierwszych 3 tygodniach od urodzenia. Ostatnim razem pozwoliłam na odwiedziny teściów niecały tydzień po porodzie. Koszmar, mały się darł, ja próbowałam go nakarmić, teściowa chodziła za mną po całym domu udzielając mi irytujących porad dot.karmienia. W pewnym momencie nawet wyciągnęła cyca żeby pokazać mi jak złapać prawidłowo pierś podając dziecku😱 a ja byłam tak zniszczona i zmęczona że nie umiałam powiedzieć idź sobie.
Zgadzam się co do odwiedzin. Dla mnie pchanie się do szpitala i do domu zaraz po porodzie to wielki nietakt...
Jak urodziłam córkę był ze mną tylko mąż. Nie chciałam gapiów jak próbuję karmić córkę i jak ledwo dupą ruszałam po CC.
Na szczęście jak wyszłyśmy do domu, to nie miałam niezapowiedzianych gości. Jak jakaś babcia czy ktoś inny chciał przyjść to dzwonił i umawiał się po około tygodniu. Wtedy już byłam całkowicie mobilna i wyglądałam jak człowiek. ☺️kleopatr4 lubi tę wiadomość
-
Fomyart wrote:Właśnie z opini jakich nazbierałam jest to super laktator,tylko ma jedną wadę
Producent nie daję części wymiennych gdzie np.membrane trzeba często wymieniać
Nie ma problemów z dokupieniem części zamiennych ale no jednak sam fakt że nie dodają do zestawu jest dość słaby 😅
Ja osobiście chce przetestować podwójny laktator elektryczny Saverno med 300ml
Ma dobre opinię i niby kobitkom świetnie się sprawdza ,a to że nie jest muszlowy wcale mi nie przeszkadza
Dostałam właśnie ten laktator, tak mi się wydaje. Widziałam dobre opinie na allegro, jestem go ciekawa, ale jeszcze dużo czasu żeby się przekonać .
Też jestem zaskoczona, że macie już mleko, u mnie nic a nic . -
Co do kp, to owszem karmiłam mlodego prawie 7 miesięcy dopóki tarczyca mi nie zwariowała i musiałam natychmiast przestać i zacząć leczenie. Ale mleka to miałam nadprodukcję . Młody jadł sporo a i tak litrami się wylewało ze mnie . Mam nadzieję że teraz też będę córcię karmić i nic nie stanie na przeszkodzie
-
U mnie mleko już się wylewa , wkładki muszę często wymieniać a jak latam sobie bez stanika to muszę często zmieniać koszulkę bo wyglądam jakbym ktoś mi cycki obślinił przez koszulkę 🤣🤣🤣
kleopatr4 lubi tę wiadomość
-
Zaczęłam już stosować maść lanolinową z canpol i polecam wszystkim kogo bolą brodawki
Wogóle co sądzicie o osłonkach do kp?
Mam osłonki silikonowe na piersi z canpolu i czy któraś stosowała?
Kupiłam je w zestawie właśnie z maścią i wkładkami laktacyjnymi
Jestem ciekawa czy naprawdę te osłonki chronią brodawki przed pękaniem itd -
Fomyart wrote:Zaczęłam już stosować maść lanolinową z canpol i polecam wszystkim kogo bolą brodawki
Jestem ciekawa czy naprawdę te osłonki chronią brodawki przed pękaniem itdFomyart lubi tę wiadomość
-
@Fomyart ja na pewno zabiorę je ze sobą do szpitala. Przydały się po pierwszym porodzie, później w domu też z nich korzystałam. CDL u której byłam polecała z firmy Lovi, trzeba tylko dobrać rozmiar. Upierdliwe było tylko ich wyparzanie, ale są specjalne torebki strunowe do wyparzania do stosowania w mikrofalówce 😉
Fomyart lubi tę wiadomość
-
Jeśli ktoś jest z okolic Katowic ima blisko, to dzwoniłam do poradni kardiologicznej na Ochojecu, żeby się umówić na wizytę.
Kobiety w ciąży mogą przyjechać od pon-pt od godz 9tej z skierowaniem (musi to być od lekarza, który ma podpisana umowę z nfz) I zostanie przyjęta.blador2 lubi tę wiadomość
-
Fomyart widziałam, że te z canpola były polecane na tik toku.
Wycieków nie mam, tzn. Jakieś zaschnięte "strupki" w dziurkach sutków, ale w pierwszej ciąży miałam mokre plamy ( na późniejszym etapie), później to się na ilość mleka nie przełożyło. Każda kropla mleka kosztowała kilkanaście łez.
W ogóle nie wiem czy też macie takie wrażenie, ale po porodzie cycki to nie obiekt seksualny, tylko interes społeczny, każdy ma prawo się wypowiadać i czułam się przez to jak dojna krowa🤬👿Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2024, 13:56
Fomyart, kleopatr4 lubią tę wiadomość
👩 36 🧔♂️40
⛪️ 2012
💙2015🩷2024
💔 12/2023
i żyli długo i szczęśliwie...
-
Mam wyniki, z tego co czytam to cukrzyca mi nie grozi ale chyba się niewiadomo skąd przyplątała infekcja układu moczowego 🤦♀️ zero objawów, mega dbam o te sprawy żeby nic nie złapać, a i tak wyszły jakieś bakterie i erytrocyty... może jakoś źle rano ogarniam higiene, jutro powtórze dla pewności. Często Wam się zdarzają imfekcje układu moczowego?
blador2 lubi tę wiadomość
-
Aaga wrote:Mam wyniki, z tego co czytam to cukrzyca mi nie grozi ale chyba się niewiadomo skąd przyplątała infekcja układu moczowego 🤦♀️ zero objawów, mega dbam o te sprawy żeby nic nie złapać, a i tak wyszły jakieś bakterie i erytrocyty... może jakoś źle rano ogarniam higiene, jutro powtórze dla pewności. Często Wam się zdarzają imfekcje układu moczowego?
Lekarka przepisała mi furaginium dwie tabletki trzy razy dziennie
Jutro idę zrobić kolejne badanie moczu i modlę się o to by w końcu te bakterie nie wyszły
Stresuję się tym skąd te bakterie i dlaczego nie znikają pomimo brania leków
Dodam że bardzo dbam o chigiene i piję dużo wody 😥Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2024, 14:20
-
blador2 wrote:Fomyart widziałam, że te z canpola były polecane na tik toku.
Wycieków nie mam, tzn. Jakieś zaschnięte "strupki" w dziurkach sutków, ale w pierwszej ciąży miałam mokre plamy ( na późniejszym etapie), później to się na ilość mleka nie przełożyło. Każda kropla mleka kosztowała kilkanaście łez.
W ogóle nie wiem czy też macie takie wrażenie, ale po porodzie cycki to nie obiekt seksualny, tylko interes społeczny, każdy ma prawo się wypowiadać i czułam się przez to jak dojna krowa🤬👿
Trochę mnie to irytuje bo to oznacza że ktoś mi się lampi w biust
Ale patrząc na doświadczeniach różnych moich koleżanek czy kuzynek to zgadzam się z tobą że jak zaczyna się okres karmienia to ludzie automatycznie myślą że mają prawo zaglądać w cydzy biust a niektórzy nawet posuwali się do macania czy napewno mleko leci 🤦 ( takie historię mają moje dwie kuzynki ) -
Fomyart wrote:Zaczęłam już stosować maść lanolinową z canpol i polecam wszystkim kogo bolą brodawki
Jestem ciekawa czy naprawdę te osłonki chronią brodawki przed pękaniem itdFomyart lubi tę wiadomość
-
blador2 wrote:Fomyart widziałam, że te z canpola były polecane na tik toku.
W ogóle nie wiem czy też macie takie wrażenie, ale po porodzie cycki to nie obiekt seksualny, tylko interes społeczny, każdy ma prawo się wypowiadać i czułam się przez to jak dojna krowa🤬👿
Tak samo się czułam. W domu, jak byłam tylko ja, dziecko i mąż to spoko. Natomiast goście, czy my w odwiedzinach to już była masakra. Widziałam takie narzutki do zasłaniania i serio sie zastanawiam czy jakoś w ten sposób nie ogarnąć. Może pieluszka tetrowa się zasłaniać? Cieszę się, że idzie do zimy to mniej odwiedzin. Więcej siedzenia w domu. To może te pierwsze pół roku się uda kp.
Też nie mam wycieków. I mam nadzieję, że szybko się nie pojawia. W końcu jeszcze 3 miesiące do porodu..
Ja dziś znowu dzien w łóżku. Spala bym non stop. -
blador2 wrote:Fomyart jest odwrotnie, mój cycek był większy od główki dziecka, bałam się żeby go nie udusić.
-
blador2 wrote:Fomyart jest odwrotnie, mój cycek był większy od główki dziecka, bałam się żeby go nie udusić.
No ja właśnie wiem że laktacja nie jest zależna od wielkości piersi, no ale niektórzy tego nie rozumieją i rzucają teksty z du*y wzięte -
Fomyart wrote:Ja aktualnie walczę z infekcją od miesiąca -półtora
Lekarka przepisała mi furaginium dwie tabletki trzy razy dziennie
Jutro idę zrobić kolejne badanie moczu i modlę się o to by w końcu te bakterie nie wyszły
Stresuję się tym skąd te bakterie i dlaczego nie znikają pomimo brania leków
Dodam że bardzo dbam o chigiene i piję dużo wody 😥
No ponoć w ciąży te infekcje to zmora 🥴 ja nigdy nie miałam w układzie moczowym, ale za to w miejscach intymnych to nagminnie, jedną wyleczę zaraz jest następna. Przestałam chodzić na basen bo to było bez sensu, na saunę też. W hotelu na wakacjach muszę albo sama zdezynfekowac kibelek albo używać te papierowe nakładki, bo po powrocie infekcja gwarantowana. Ale zauważyłam że jak tylko coś się zaczyna dziać i biorę probiotyk dopochwowy to przechodzi, a przynajmniej się nie rozwija.
Z bakteriami w moczu nie pomogę, jedyne co na myśl mi przychodzi to oprócz higieny oddawanie moczu zaraz po stosunku. Trzeba tego pilnować nawet jak "się nie chce", ponoć jak się to zaniedba to łatwo o infekcję♀️32
PCOS
Endometrioza I stopnia + podejrzenie adenomiozy
Zespół androgenny
Stan przedcukrzycowy
Metformax 2x500
Letrox 25mg
Start: 06.22
Ovitrelle:
09.09.23❌
09.10.23❌
06.11.23❌
IUI 30.11.23 ❌...
⏸ 11.01.2024 beta-HCG 37,81 - naturalny cud ❤
13.01.2024 beta-HCG 120.13
17.01.2024 beta-HCG 803.38 🙏 dwa pęcherzyki 🥺
29.01 👩⚕ jeden zarodek z bijącym serduszkiem ❤
18.03 pappa niskie ryzyka - dziewczynka 💓
10.06 połówkowe - wszystko ok, echo serduszka w normie ❤
🤰02.09 indukcja -
Fomyart wrote:Ja to narazie doświadczenie jakie posiadam to teksty,, Ty to masz duże cycki,dzieci będą nażarte chodzić "( często takie teksty od kolegów mojego taty ,czy też od ,, ciotek")
Trochę mnie to irytuje bo to oznacza że ktoś mi się lampi w biust
Ale patrząc na doświadczeniach różnych moich koleżanek czy kuzynek to zgadzam się z tobą że jak zaczyna się okres karmienia to ludzie automatycznie myślą że mają prawo zaglądać w cydzy biust a niektórzy nawet posuwali się do macania czy napewno mleko leci 🤦 ( takie historię mają moje dwie kuzynki )
Kolegów taty? Takie komentarze? Fuj, na to bym stanowczo zareagowała.lady_in_black, domi88, marti lubią tę wiadomość