X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
Odpowiedz

🍀Wrześniowe mamy 2024🍀

Oceń ten wątek:
  • Adek2 Przyjaciółka

Wysłany: 14 czerwca 2024, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po Wizycie u prowadzącego, młoda waży 900g na 25w3d i ponoć ma imponująco długie kości i przez To też waga większa. 😂 ale jakoś mnie to nie dziwi bo ja mam 181cm także chyba nie będę sie przejmować, ze mam duże dziecko do wypchnięcia 💁‍♀️

Jeśli chodzi o glikemie to doktor powiedział, ze jak przetrwałam taki test obciążenia to w życiu codziennym gorzej już nie będzie. Zalecenia to jeść zbilansowane posiłki, nie dopuszczać do głodu i będzie dobrze. Co mi pasuje :)

Layla205, marti, blador2, lady_in_black, kleopatr4, Oela91, MariMari lubią tę wiadomość

33 lata, 4 lata starań po stracie

2019 -19tc ciąża obumarła 💔
    2020 CB 💔
    04.23 CB 💔

14.01 niespodziewane II 🥹
    SANCO - niskie ryzyka, dziewczynka 💖
    Termin na 24 września 2024
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2024, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszek♡ wrote:
    Tak, ja już w te pomiary ich nie wierzę po Waszych historiach.

Wy też tak macie, że do południa funkcjonujecie w miarę ok a im bliżej wieczoru tym gorzej? Ja jeśli nie poleżę w południe to jestem nie do życia. Puchnę, chodzę jak kaczka, wszystko mnie ciśnie i boli. Rano jest super, więc jak mam cokolwiek zaplanowane to muszę to zrobić rano bo wiem, że później nie dam rady. Taka niedołołężna się czuje przez to 🤦 Przyleciała teraz moja kuzynka ze Stanów a za tydzień jeszcze siostra z Włoch przyleci i zawsze wychodzimy na miasto, robimy takie babskie wyjście w kilka dziewczyn. Ja chce teraz odpuścić bo wiem, że nie dam rady za nimi tak chodzić a one mnie wyśmiały, że przecież ciąża to nie choroba, że wymyślam i mam z nimi iść. Tak się dziwnie czuje z tu, że one nie rozumieją jak ja się czuje. Wszystkie przechodziły ciąże fajnie, żadna nie narzekała za bardzo na nic a mi już się nie chce nawet tłumaczyć, że nie każdy tak ma jak one.

Taaak. Wszystko robię do godziny 13/14, bo potem już mnie mega muli, brak weny i energii do czegokolwiek. Najlepiej funkcjonuje mi się z rana. Wstaję 5/6 czasami 4:00 tak jak dzisiaj i zaczynam ogarniać to co zaplanowałam. W weekend to samo. Ogarniam rano jak jeszcze mąż z córką śpią, bo jak wstaną to już nic mi nie idzie, bo a to śniadanie a to zaraz obiad, a po obiedzie już zasypiam.
    Teraz też już leżę i zaraz drzemka...

Puszek♡, Oela91 lubią tę wiadomość

1;20716;93
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2024, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wieczorem to idę pod prysznic 19/20 i do łóżka 🫣 wczoraj z mężem o 20:00 już leżeliśmy w sypialni wykąpani i gotowi do spania 😂 ja padnięta, on padnięty po pracy...

1;20716;93
  • Zazuzi Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2024, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    Jesli na rysunku jest tylko jedno to jest to metoda MPV i wtedy wynik jest super, bo norma od 2 do 8cm.
    Jesli na rysunku masz 4 i dopiero potem wynik z tych czterech to też tragedii nie ma, ale wtedy warto to weryfikować przy okazji wizyt. 😊

Przepraszam, że tak prosto z mostu. Czy ja dobrze widzę, że mając 3 miesięcznego malucha zaszłaś w ciążę? 😍Jak sobie radzisz?

preg.png
  • Zazuzi Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2024, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adek2 wrote:
    Ja już po Wizycie u prowadzącego, młoda waży 900g na 25w3d i ponoć ma imponująco długie kości i przez To też waga większa. 😂 ale jakoś mnie to nie dziwi bo ja mam 181cm także chyba nie będę sie przejmować, ze mam duże dziecko do wypchnięcia 💁‍♀️

Jeśli chodzi o glikemie to doktor powiedział, ze jak przetrwałam taki test obciążenia to w życiu codziennym gorzej już nie będzie. Zalecenia to jeść zbilansowane posiłki, nie dopuszczać do głodu i będzie dobrze. Co mi pasuje :)

Wydaje mi się, że najgorsze to wypchnąć dziecka z dużym obwodem głowy. Na długość to luzik. W sensie, że lżej.. nasz Sun ponoć ma bardzo długie nogi.

Co do energii to u mnie jest ona falami. Są dni, że z łóżka nie wstaję, jak tydzień temu. A są takie, jak teraz, że biegam od rana do nocy i ogarniam to co mi się zebrało przez ten czas leżenia. Oczywiście robię przerwy na drzemkę i odpoczynek, ale też jestem bardzo aktywna.

Dziś np mam za sobą już wizytę u pediatry z córką. Niestety beż antybiotyku się nie obyło. Odwiedziłyśmy rodziców. Byłyśmy w jednej galerii, przyjechałyśmy do domu zrobić obiad, 2 dania. Chwilą na odpoczynek. Zaraz jedziemy do drugiej galerii jakieś tshirty jej kupić. Bo wyrosła a w nast sobotę wyjeżdża na kolonie. Potem do mojego brata. A wieczorem, w zależności o której wrócimy, ale jesli będzie czas to chce żeby mi buty z pawlacza ściągnęła i to wszystko przejrzeć. A jak będzie późni to włączę kompa i coś z wyprawki znowu zamowie

preg.png
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2024, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazuzi wrote:
    Przepraszam, że tak prosto z mostu. Czy ja dobrze widzę, że mając 3 miesięcznego malucha zaszłaś w ciążę? 😍Jak sobie radzisz?

Tak, dobrze widzisz. 😊 No coz.. Nie planowałam tego, ale skoro tak wyszło to tak mialo byc. 😊

Ogólnie dobrze, nie dokuczaja mi zadne dolegliwości, więc pod tym kątem nie narzekam, ale przy dwojce jest co robić. Czasem sa lepsze i gorsze momenty, ale stawiam czola wszystkiemu, co mnie spotyka i jakos tak, mija dzień za dniem. 😊

Adek2, marti, Puszek♡ lubią tę wiadomość

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • blador2 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2024, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa jesteś moją bohaterką💪 dwoje maluchów i ciąża, dużo zdrowia i siły dla Ciebie!

Księgowa lubi tę wiadomość

👩 36 🧔‍♂️40
    ⛪️ 2012
    💙2015🩷2024
    💔 12/2023
    i żyli długo i szczęśliwie...
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2024, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blador2 wrote:
    Księgowa jesteś moją bohaterką💪 dwoje maluchów i ciąża, dużo zdrowia i siły dla Ciebie!

Dziekuje 🥰 mam nadzieję, ze podolam temu wyzwaniu.

Oela91 lubi tę wiadomość

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2024, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://zapodaj.net/plik-OXbP0GpF9b

Dzisiaj dotarł otulacz z vinted 👌

Królowa_Śniegu lubi tę wiadomość

1;20716;93
  • Marta36 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2024, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam wczoraj pierwsze zajęcia on line z moją położną. Pierwszy wykład na ktory trafiłam to poród fizjologiczny. Nasłuchałam się, naoglądałam , trochę przerażenia, ale mam nadzieję że tym razem się uda i nie skończy się cc jak poprzednio.

Było też o wsparciu partnera, jak on nam może pomóc... na ten moment to jestem tak cięta na mojego, że nie chciałabym widzieć go obok . Jak mu powiedziałam że jak nie będzie przeciwwskazań to podchodzę do naturalnego porodu , to zaczął mi rzucać tekstami że nie, że on żałatwi żebym miała cesarkę, po co dziecko ma się męczyć... nosz kur.a m.ć 🤬🤬🤬🤬

preg.png
  • Zazuzi Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2024, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    Tak, dobrze widzisz. 😊 No coz.. Nie planowałam tego, ale skoro tak wyszło to tak mialo byc. 😊

Ogólnie dobrze, nie dokuczaja mi zadne dolegliwości, więc pod tym kątem nie narzekam, ale przy dwojce jest co robić. Czasem sa lepsze i gorsze momenty, ale stawiam czola wszystkiemu, co mnie spotyka i jakos tak, mija dzień za dniem. 😊

Napewno nie masz lekko, ale takie małe różnice wieku też mają swoje plusy. Ja sama chciałabym dość szybko zajść w 3 ciążę. Lata lecą, teraz 9 lat się staraliśmy.. ale czy się uda? No i czy męża przekonam. On nie chce już słyszeć o 3 dziecku. Ja bardzo bym chciała..

preg.png
  • Zazuzi Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2024, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarara wrote:
    https://zapodaj.net/plik-OXbP0GpF9b

Dzisiaj dotarł otulacz z vinted 👌
    Już wiem kto mi go sprzątnął sprzed nosa🤣🤣 wydaje mi się, że miałam go w ulubionych😂

Królowa_Śniegu lubi tę wiadomość

preg.png
  • Oela91 Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2024, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marti wrote:
    Dodatkowo rezydent który mnie badał stwierdził, że mały jest dwa tygodnie do tyłu, nie rośnie...
    Dodam że tydzień wcześniej byliśmy na badaniu i w 27t miał 26+4/5 więc w normie, wiadomo że dzieci potrafią być raz większe raz mniejsze.
    Na szczęście okazało się, że mały jest okej, rośnie ładnie, waży już ponad 1000g i na 28t jest 27+5 więc nie dwa tygodnie do tyłu... Jeny jak oni potrafią wystraszyć

Na wypisie ze szpitala mam wyniki dwóch badan z usg robionych dzien po dniu, każde z nich wykonywane przez innego lekarza, w jednym szpitalu, ale w innych salach z usg. W wypisie nie ma informacji o modelach aparatów usg, nie wiem czy inne, ale mega rozbieżności 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2024, 23:46

• Nowanna Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2024, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również zauważyłam ostatnio że brakuje mi siły i łapie mnie zmęczenie w ciągu dnia. Musze poleżeć tak po prostu, aż zaczęłam mieć wyrzuty sumienia że zamiast oglądać filmy zaufaj położnej to ja forum i Instagram żeby odpocząć 😅. A po 14 wjeżdża ostatnio drzemka około 1,5h.

I normalnie z dnia na dzień ciężej mi po jedzeniu i z oddychaniem 🥵. Jakby mały gdzieś więcej naciskał.

kleopatr4, Królowa_Śniegu lubią tę wiadomość

preg.png
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2024, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazuzi wrote:
    Już wiem kto mi go sprzątnął sprzed nosa🤣🤣 wydaje mi się, że miałam go w ulubionych😂

😂😂😂
    Miałam czekać z kupnem do weekendu licząc na promocję przesyłek, ale się bałam, że ktoś kupi. ☺️

1;20716;93
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2024, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie jest jak nowy. Fajny na jesień i na zimę. Jesienią jak pogoda ładna to tylko jakiś dresik i do fotelika.

1;20716;93
  • mimi_m Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2024, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś

Zazuzi - też uważam ze kluczowy jest obwód głowy reszta się wyślizguje, a te wagi to są szacowane na podstawi set pomiarowy w USG.

U mnie dziś 1180g +/-180g czyli ma między 1kg a 1,4kg ;), tam na wydruku z USG jest szacowana waga oraz błąd pomiarowy.

Mały ułożony głowa do góry co mnie zdziwiło... wiem że ma czas się przekręcić i mam nadzieje że nie skończy się CC

preg.png
  • Zenka1 Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2024, 05:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już mam zjazdy wieczorami. Do powiedzmy 14-15 jestem w stanie coś porobić a później tylko tryb „buła”.

Miałam fatalną noc, nie mogłam sobie w ogóle znaleźć miejsca, obudziłam się z wilczym głodem o 4:30. Już jasno, ptaki śpiewają jak szalone. Kiedyś i tej godzinie to się z imprez wracało 😅 Zjadłam 3 kanapki i płatki z mlekiem, boli mnie głowa, dodatkowo od kilku dni non stop czuję taki słodko-metaliczny zapach. Coś okropnego. Aż mnie mdli już od tego. Ja od 3 lat nie mam węchu po covidzie, wcale, nie czuję nawet domestosa, amolu, takich nocnych zapachów. A tu teraz to słodkie coś 🤢🤢🤢🤮

Też na mnie czekają filmy z zaufajpoloznej i też odkładam to co wieczór na kolejny i się tak to tylko przekłada.

Czyżby kończyła się sielanka drugiego trymestru?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2024, 05:33

preg.png
  • kleopatr4 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2024, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oela91 wrote:
    Kleopatr4, czy możesz zdradzić u kogo prowadzisz ciąże?
    Po moich przygodach szukam kogos kto zrobi to dobrze, mogłabym tez zostać u dr Brzoski z invicty, ale ona nie jest związana z żadnym szpitalem w Gdansku, a w moim przypadku to jest jednak must have… poznałam praktycznie całą kadrę w uck, mam na celowniku dwoje lekarzy, ale może masz kogos godnego polecenia? Jestes jakimś moim guru świadomego i przemyślanego przygotowania do ciąży 😅 wierze, ze jesteś pod okiem kogos wyjątkowego
    Polecam dr Roberta Nitkowskiego z Przymorza. Przyjmuje prywatnie. Bardzo skrupulatny, jest za porodami domowymi i konsultuję się z moją położną w temacie NPR, łagodzenia bólu i taki przyjemny jest.
    Ja prowadzę się u zwykłego i w miarę znośnego z luxmedu, ale to dlatego że mam go za darmo i ciąża przebiega bez odstępstw.
    Słyszałam też że kobietki na szkole rodzenia oraz trochę moja położna wspominały o dr Korożanie ale ja nie mam pojęcia kto to.
    W każdym razie Nitkowski będzie mnie badał przed kwalifikacją do PD i oceni jakoś łożyska, przepływy, ilość wód itd i nie mogę się doczekać jak się z nim zobaczę, bo poprzednio pierwszy raz u niego zobaczyłam nasze szczęśliwe ciałko żółte ⭐️ i życzył mi żebyśmy się spotkali na porodówce i ta mała gwiazdeczka właśnie teraz mnie kopie pod sercem więc mam tym większy sentyment do niego🥹

A brzuszek wydaje mi się że teraz stawia się większości z nas, bo to są hicksy przygotowujące. Na pewno niezwiązane z zabiegiem🫶🏼

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2024, 07:06

Oela91 lubi tę wiadomość

Baby #1 Wrzesień 2024
  • kleopatr4 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2024, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w tym tygodniu ciężko jeśli chodzi o oddychanie i żołądek. Pojawił się refluks, bardzo mi źle jak zjem coś cięższego i najlepiej to mi arbuz wchodzi… i wychodzi…
    Pojawił się też ból żeber, więc to ten moment kiedy one się poszerzają i wraz z nimi talia:) Przepona uciska, więc to sygnał dla mnie że pilates za niedługo będzie trzeba zamienić na jogę.
    Malucha czuję pod pępkiem lub prawie w samej szyjce stepującego na pęcherzu🕺
    Ale mamy skuteczne metody na zmianę jego pozycji, więc nie męczę się długo jak mnie uciska. Czasem trzeba zadziałać i pomóc bo serio szalone rzeczy tam w brzuchu się wyprawiają🤣

Zastanawiam się nad tejpami na brzuch lub pasem wspierającym. Co polecicie? Chwila moment i też widzę się z fizjo. Jednak mam problem z popuszczaniem. Czasem nawet przy kopniakach w pęcherz. Testowałam paseczkami i to nie wody😏

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2024, 07:18

Oela91 lubi tę wiadomość

Baby #1 Wrzesień 2024
‹‹ 394 395 396 397 398 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ