Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
Hajkonk wrote:Marcysia a polecasz jakąś wagę ?
Na początek wpadłam na pomysł żeby ważyć na wariomie z thermomixa 🙈🤣 widziałam taki tip na
Tik toku 🙈a co do 💩 to postaram się to ogarnąć czopkiem w domu przed kąpielą a jak już będę miała konkrety to faktycznie poproszę o lewatywę.
W ogóle już czuję że to końcówka ciąży, cera zaczyna mi wracać do ustawień fabrycznych, włosy też powoli widzę że zostają na szczotce i moje ulubione batony proteinowe przestają mi smakować 😀
Polecam tą https://allegro.pl/oferta/esperanza-waga-niemowleca-2w1-el-nino-ebs017-13015248498 ale najlepiej poszukać z drugiej ręki na vinted czy olx.
A ja co do objawów urodowych to mam w drugą stronę, włosy rosną jak szalone,do tego są mega błyszczące (a normalnie robię cały czas keratynę) paznokcie też szybko rosną 😀 cera super i przede wszystkim zero wypadających włosów. Po porodzie zaczęły mi wypadać tak 6 m-cy pozniej, ale to dosłownie garściami, teraz planuje od początku się mocno suplementowac bo wtedy przestałam tak regularnie łykać te wszystkie suple.Hajkonk lubi tę wiadomość
-
Marcysia1990 wrote:Hajkonk centyle, siatki to się prowadzi żeby sprawdzić jak przybiera dziecko wagowo i wzrostowo
przy takich maluszkach przydatna rzecz żeby samemu trzymać rękę na pulsie bo pediatrzy różni są. Trochę to bardziej zawiłe ale jest taki wykres i kilka kanałów i grunt żeby dziecko rosło całe swoje życie danym kanałem, żeby nie spadało za bardzo ani nie szło za bardzo w górę itp itd. Myślę że temat jeszcze nie raz będzie poruszany jak już rozpakujemy
bo ten temat będzie spędzał sen z powiek nie jednej z nas 🫠
Polecam apke: Child Growth Tracker
Tam wpisujesz wagę wzrost z dnia porodu i potem już na bieżąco uzupełniasz jak sama ważysz czy po wizycie poloznej / pediatry
A tak w ogóle polecam mieć swoją wagę i kontrolować bobasa jak przybieradla mnie to był must have po porodzie
Może nawet nie tyle żeby szło kanałem, ale proporcjonalnie wzrost do wagi. Przynajmniej jeśli chodzi o wartości w górę. Moja była nisko w siatce i wzrostem i wagą, a jak zaczęła tyc kilo na miesiąc to nagle w pół roku wpadła na 75 centyl, ale też ze wzrostem, więc nie była grubaskiem, tylko zrobiło się z niej duże dziecko 🤷 w przedszkolu była najwyższa ze swojej grupy przez chwilę. Teraz jest tak po środku bym powiedziała.Marcysia1990 lubi tę wiadomość
-
@Marcysia może się doszukuje na siłę 😀 ale przed ciążą miałam spore problemy z cerą i dziś wyszedł mi pierwszy pryszcz od stycznia więc już się zmartwiłam że to koniec a z tymi włosami może kilka wypadło bo nie używam odżywki na włosy od 3 dni to się gorzej rozczesują 🤣 ale ogólnie włosy mi baaardzo urosły a że są zdrowe to chyba kwestia tego, że przestałam farbować. W ogóle w ciazy nie byłam u fryzjera 😛 no i pazy robię w domu sama ale mimo to są w bardzo dobrej kondycji, aktualnie ściągnęłam do porodu bo lepiej dmuchać na zimne.
@kotciara kurde co za lipa … na pewno Twoja frustracja w tym wypadku jest ogromna… po cholerę każą zgłaszać się na tę indukcję jak i tak trzymają później ot tak sobie 🙄
Ja mam trochę widmo presji czasu bo jak nie urodzę do soboty to nie mam nikogo do kotów nawet 🙈 sąsiadka, która mi chodzi będzie akurat na dyżurze bo specjalnie wzięła dyżury w czas mojej indukcji, przyjaciele mają zaplanowane wakacje i tu się kończy lista ludzi których wpuszczę do domu pod moja nieobecność nie licząc rodziny 🤣👩💼29l🤵♂️35l + 🐈⬛🐈⬛🐈⬛🐈⬛
10.2024 rozpoczęcie starań
💊 PrenaCare Start Ona i On
🩺17.11.2024 cytologia OK
07.01 beta hcg 2758 mlU/ml.
10.01 beta hcg 7412 mlU/ml
04.01 ⏸️ 🍀
07.01 5+4 pęcherzyk 4.81mm 🥹
15.01 6+5 CRL 0,53cm i mamy ❤️ !
24.01 8+0 CRL 1,6cm.
26.02 12+5 USG I trym. CRL 5,93cm
26.03 16+5 CRL 14,2cm 128g 🩷
23.04 20+5 USG II trym. 343g 🩷
21.05 24+5 637g 🩷
18.06 28+5 1310g 🩷
09.07 31+5 1700g 🩷
21.07 33+3 2000g 💪
06.08 35+5 2493g 🩷
13.08 36+5 rozwarcie 4cm 🫣
20.08 37+5 2700g
28.08 38+6 szpital 😬
TP 5.09.2025 💖 -
Maddelainen wrote:Dziewczyny, a macie do polecenia jakas aplikacje do karmienia piersią? Wiecie, żeby zaznaczać sobie która pierś itp.
Hajkonk, Maddelainen lubią tę wiadomość
2021 córka ❤️
Brak problemu z zajściem i utrzymaniem, pod koniec ciąży wysokie ciśnienie - szpital, zakończenie ciąży w 37tc.
Starania o rodzeństwo od 2023
4 biochemiczne
1 poronienie w 10tc, zatrzymana w 9tc
Niski progesteron, podejrzenie pcos z obrazu usg.
Eutyrox 50
Metformina 1000xr, 500 zwykła
Fertistim
B12, Omega, d3, magnez, witc
14.01 - beta 15, prog 11
16.01 - beta 58, prog 13
20.01 - beta 452, prog 20
22.01 - beta 1164, prog 13
24.01 - beta 2743, prog 14
27.01 - beta 7764, prog 15
06.03 - jest serduszko!
05.03 - 4,3cm człowieczka ❤️
13.03 - prenatalne
Aktualnie: clexane, prolutex, progesteron besines, cyclogest, crinone.
-
Kotciara wrote:Właśnie dlatego dopytywałam Agusi o jakie tabsy chodzi, ale pewnie chodzi właśnie o Anguste, która właśnie dostaje. 8 tabletek do 2h, zaraz dostaję tabletkę nr 8 i nic, zero, nawet minimalnie mnie brzuch nie boli. 🙃 nikt mi nie robił badania, dopiero jutro rano mają mnie zbadać i jeśli będzie duże rozwarcie (w co wątpię) to jedziemy na porodówkę a jeśli nie, to czekamy z oxy do piątku… bo mają pilniejsze przypadki 🙃 jestem wściekła, wczoraj plan był taki że dziś tabletki i jutro oxy. A ten lekarz na obchodzie mi coś zaczął mówić że jutro mi balonik dadzą… gdzie dzień wcześniej lekarze powiedzieli że balonik przy moim rozwarciu nie ma już sensu. Jak mu to powiedziałam to się zmieszał i powiedział że nie wiedział. Więc tak…
Jak byłam teraz w szpitalu to dziewczynom po baloniku robily się 4 cm (tak jak mi) położna jedna mówiła że to nie takie typowe rozwarcie tylko właśnie od balonika i stąd czasami się coś przedłuża. W każdym razie zrozumiałam to tak że jak ktoś przychodzi na indukcję i ma mniej niż te 4,cm to najpierw balonik, następnego dnia oxy, więc może w Twoim przypadku ten balonik to dobry pomysł ? Żeby nie czekać bezczynnie do piątku. Teraz ktoś sprawdzał na świeżo jakie masz rozwarcie? 🤔 No i co by nie było to te cm to są takie umowne, zależy kto jakie ma grube paluchy...
Ale jak czytam że coś się ma przedłużyć bo mają pilne przypadki to 🤯 jakaś paranoja. To po co to całe "strasznie " że konieczna jest indukcja jak sami podchodząca do tego mega lekceważąco. Zamiast się w domu relaksować to człowiek się wkur... bo leży w obcym miejscu, z obcymi ludźmi i w niewiedzy -
Maddelainen wrote:Dziewczyny, a macie do polecenia jakas aplikacje do karmienia piersią? Wiecie, żeby zaznaczać sobie która pierś itp.
Jest aplikacją DZIECKO+ i tam są różne zakładki - karmienie i można sobie zapisywać która pierś i czas, wage, wzrost, wszystko co z dzieckiem związane . Mi najbardziej sprawdziło się pisanie sobie godziny karmienia i czasu w notatniku w telefonie, robiłam sobie do tego różnie opisy czy odbił czy ulał , a to kupa siku , wszystko -
Hajkonk wrote:@Marcysia może się doszukuje na siłę 😀 ale przed ciążą miałam spore problemy z cerą i dziś wyszedł mi pierwszy pryszcz od stycznia więc już się zmartwiłam że to koniec a z tymi włosami może kilka wypadło bo nie używam odżywki na włosy od 3 dni to się gorzej rozczesują 🤣 ale ogólnie włosy mi baaardzo urosły a że są zdrowe to chyba kwestia tego, że przestałam farbować. W ogóle w ciazy nie byłam u fryzjera 😛 no i pazy robię w domu sama ale mimo to są w bardzo dobrej kondycji, aktualnie ściągnęłam do porodu bo lepiej dmuchać na zimne.
@kotciara kurde co za lipa … na pewno Twoja frustracja w tym wypadku jest ogromna… po cholerę każą zgłaszać się na tę indukcję jak i tak trzymają później ot tak sobie 🙄
Ja mam trochę widmo presji czasu bo jak nie urodzę do soboty to nie mam nikogo do kotów nawet 🙈 sąsiadka, która mi chodzi będzie akurat na dyżurze bo specjalnie wzięła dyżury w czas mojej indukcji, przyjaciele mają zaplanowane wakacje i tu się kończy lista ludzi których wpuszczę do domu pod moja nieobecność nie licząc rodziny 🤣
No to myślę że to może być przypadek 😀 jak włosy zaczną leciec to zobaczysz że to duuuużo więcej niż 3 włosy na krzyż 🫣 straszne to było jak sobie przypomnę 😬 a dodam że ja włosów nie farbuje od 10 lat, keratynę robię 2 x w roku i na codzien mocno dbam o pielęgnację włosów. Wiem że nie każdego to dopada więc oby tym razem obeszlo się bez 🤞🏻
Co do Twojej indukcji to ja mam przeczucie że szybko pójdzie, też że już masz rozwarcie, Klara jest nisko, myślę że podłącza oxy a jak nie będzie od razu akcji to przebija pecherz i urodzisz lada moment 😀 a ile koty mogą zostać całkiem same w razie wu? 🫣 -
Agusia246 wrote:Nie mam zupełnie nic umówione, bo wizyta która miała się zakończyć dalszymi wytycznymi zakończyła się pobytem tutaj. No ale tu na wejściu małą badali i łożysko i przepływy były w porządku, ktg wychodzi ok, ona się zaczęła ruszać mocniej, a że skończyłam 37tc to chyba i tak na ktg co tydzień się trzeba stawić. Gorzej, że już tego echa nie zrobimy, ale według mnie i tak byśmy nie zrobili, bo mała ma tylko dwie pozycje w brzuchu, obie tyłeczkiem do przodu, więc jechać tu tylko po to żeby znowu siedzieć trzy godziny i usłyszeć, że przez kręgosłup się nie da 🙃 Dzięki za protip z położną, muszę się zorientować czy moja może wpaść do domu.
A Twój prowadzący to jest jakiś latwo dostępny? Zawsze z braku laku można na IP jakieś podjechać i coś naściemniać trochę to zrobią zawsze to USG 🫣
Ja bym zapytała co planują dalej w szpitalu z Tobą robić, na co czekają, że jeśli tylko obserwacja to że chcesz wyjść i że będziesz po prostu sama chodzić na wizyty. Może na końcówce lepiej kogos złapać prywatnie żeby trzymal rękę na pulsie jeśli chodzi o te pomiary? Myślę że to raptem jedna wizyta jeszcze, max dwie. Ogólnie przy "zdrowej" ciąży to chyba zalecenie wizyt jest co 2 tygodnie w ostatnim miesiącu, a przy takiej problemowej jak ja mam z cukrzyca to od 36 tc wizyty mam co tydzień poprzedzone ktg.
-
Ja korzystałam z baby daybook do spania, karmienia itp. Teraz korzystam w chorobie do przeciwgorączkowych bo widać jaki odstęp od leków i ile już dziennie dałam i jak szybko temp wraca.
I z Rosnę zdrowo do dodawania wagi i pomiarów rysuje od razu siatki. Teraz kupiliśmy wagę ale za 1 razem ważyliśmy bagażową w pieluszce czy chuście bo tak nam położna doradziła 😂😂 -