X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
Odpowiedz

Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡

Oceń ten wątek:
  • Venus Ekspertka

Wysłany: 2 września, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nava gratulacje i spokoju dla Was 🫶

Deyansu dla Was również jeszcze raz gratulacje, świetną synek ma minę na tym zdjęciu 😄

Suzie wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy 💘

Powodzenia dla wszystkich mamusiek ✌️

Deyansu lubi tę wiadomość

⭐️05.01.25 Pierwsze w życiu dwie kreski 🥳 ⏸️
    ⭐️07.01.25 Potwierdzenie ciąży u ginekologa na badaniu USG 🥹❤️
    ⭐️04.02.25 Całe 2,5cm szczęścia 😍
    ⭐️12.03.25 11cm chłopca 💙
    ⭐️23.04.25 Już 355g 💪
    ⭐️21.05.25 650g 🥹
    ⭐️25.06.25 1426g 🤩
    ⭐️09.07.25 1958g 😎
    ⭐️12.08.25 3090g 😍
    ⭐️21.08.25 3220g 🥰

👩🏼👱‍♂️😺
    Starania o bobasa od 01.2024
    PCOS (poprawa po suplementacji inozytolem)
    Niedoczynność tarczycy

age.png
  • Jusia 82 Autorytet

Wysłany: 2 września, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:

Z tą pępowina, to my też genetycznie mamy długie pepowiny, ja , moja siostra i ona przy dwojej dwójce miała węzeł prawdziwy i ja przy synku też, nawet podwójny co jest ponoć mega rzadkie... ale jak podpytwalam o to, tk ponoć przed porodem biegu tej pępowiny nie widać i zwyczajnie mam sobie tym głowy nie zaprzątać i tego się trzymam 🤞🏻

Miłego dnia dziewczyny, kciuki za dzisiaj! ✊🏻 ❤️

A u mnie syn miał znów króciutką pępowinę (ale u mnie to wszystko małe :) ). Pamiętam, że jak go wyciągnęli z brzuszka to chcieli od razu mi go pokazać, ale pępowina była na tyle krótka że nie mogli go podnieść nad tą kotarę oddzielającą mnie od brzucha :D

Marcysia1990, Deyansu lubią tę wiadomość

preg.png

age.png

Starania od 2014 ,
    1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
    2 ICSI sierpień 2019, ❄️❄️❄️❄️❄️
    3 ICSI kwiecień 2021❄️❄️❄️
    9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
    10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200

4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
    5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)

11. transfer, beta<0,2
    12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152, 11dpt: 1024, 13dpt:2630, 16dpt: 8693
    6+0 mamy ❤️
    Czekamy na Ciebie córeczko ... ❤️
    9.07- USG III trymestru- 1134 g.
    17.09 planowane cc
  • purplerain Autorytet

Wysłany: 2 września, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju, teraz to już tyle się dzieje, że ja się gubię kto jest kto, co ma robione i w ogóle 🫣😵‍💫 Albo to już forma ostateczna baby brain 😅

Majka92, aglo, Szosz, Venus, CieplaHerbata, Filcek, Deyansu, Engel lubią tę wiadomość

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🏃🏼‍♀️🏋🏼‍♀️🚴🏼‍♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💫 31.01.2025
    💗🎀 19.04.2025
    🐣✨07.09.2025
  • Abby10 Autorytet

Wysłany: 2 września, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    purplerain wrote:
    Jeju, teraz to już tyle się dzieje, że ja się gubię kto jest kto, co ma robione i w ogóle 🫣😵‍💫 Albo to już forma ostateczna baby brain 😅
    Pocieszające, bo jak czytałam ostatnie 3 strony to i mnie uderzyła jakaś mgła mózgowa 😅 która, gdzie, jak i kiedy 🙈

Tak czy siak za wszystkie indukcje i planowane cc trzymam kciuki 🥰 wybaczcie, że ogólnie ale się już trochę pogubiłam 🙈

purplerain lubi tę wiadomość

2021 córka L ❤️
    2025 córka K ❤️

age.png

age.png
  • Abcdeka Ekspertka

Wysłany: 2 września, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:
    Dzięki dziewczyny z kciuki ❤️

Ja się nie nastawiam dzisiaj jeszcze na maluszka, myślę że najszybciej jutro, dzisiaj mają założyć balonik, mam nadzieję... bo nadal czekamy na IP 🤪 a ja chciałabym jutro urodzić :) (o datę się rozchodzi... 🙈). Totalnie się nie wyspałam, nie mogłam zasnąć , późno się położyliśmy, szczerze mówiąc liczę na jakąs choć trochę pusta salkę i drzemkę w dzień 😀

Engel kciuki żebys jak najszybciej już była po wszystkim i z malutką u boku ✊🏻

Suzie wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy 🌸

Alicze kciuki żeby dzisiaj coś ruszyło ✊🏻

Laura Tomek powodzenia! ✊🏻

Marcysia dawaj znać jak u Ciebie progresy z balonikiem :)

Ja miałam L4 do wczoraj, dlatego moja prowadząca nie chciała przedłużyć mi bo skierowała na tę indukcję. Dzisiaj myślałam, że bez problemu sobie przedłużę na rozmowie telefonicznej z ginekolog z Luxmed i kicha. Powiedziała, że wytyczne ginekologiczne są takie, że gdy wybija 41 tydzień ciąży wg. daty miesiączki nie przedłużają bo trzeba być w szpitalu 😣 I zostałam z niczym. Dziś już nie mam L4 i chyba muszę na szpital.

Mój plan dania córce jeszcze 2-3 dni spełzł na niczym. Jeszcze ratunkiem jest internista, którego mam na 12:30 w przychodni. Czat GPT mówi, że mam prawo do zwolnienia jeżeli jestem niezdolna do pracy, ale ginekolog nie chce już dać. Czy widzicie jakieś światełko w tunelu dla mnie? Mogłabym wstawić się jutro do szpitala, ale mnie już tam znają, że się wypisałam na życzenie i pomimo, że można dać L-4 do 3 dni wstecz boję się, że jak zjawię się jutro albo pojutrze to dadzą od tego momentu i nie będą chcieli wstecz skoro mnie nie było :(

Macie jakieś pomysły co mogę zrobić? Czy jestem skazana aby jechać dziś do szpitala? :(

🙎🏼‍♀️1991 🙎🏼‍♂️1992
    Starania od: 1.2024
    24.12.2024 ⏸️

event.png
  • amamamam Przyjaciółka

Wysłany: 2 września, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje dziewczyny ❤️‍🔥 faktycznie ciężko nadążyć 🤣

preg.png
  • Amandi Autorytet

Wysłany: 2 września, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    purplerain wrote:

Ja tak samo się już gubię 😅 ale to chyba przez to, że tyle się dzieje 🤗

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września, 10:18

🙋‍♀️28 🙋‍♂️29

12.09.2025r. 4600g 60cm misiaka🧸

age.png
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 2 września, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abcdeka wrote:

Ja miałam L4 do wczoraj, dlatego moja prowadząca nie chciała przedłużyć mi bo skierowała na tę indukcję. Dzisiaj myślałam, że bez problemu sobie przedłużę na rozmowie telefonicznej z ginekolog z Luxmed i kicha. Powiedziała, że wytyczne ginekologiczne są takie, że gdy wybija 41 tydzień ciąży wg. daty miesiączki nie przedłużają bo trzeba być w szpitalu 😣 I zostałam z niczym. Dziś już nie mam L4 i chyba muszę na szpital.

Mój plan dania córce jeszcze 2-3 dni spełzł na niczym. Jeszcze ratunkiem jest internista, którego mam na 12:30 w przychodni. Czat GPT mówi, że mam prawo do zwolnienia jeżeli jestem niezdolna do pracy, ale ginekolog nie chce już dać. Czy widzicie jakieś światełko w tunelu dla mnie? Mogłabym wstawić się jutro do szpitala, ale mnie już tam znają, że się wypisałam na życzenie i pomimo, że można dać L-4 do 3 dni wstecz boję się, że jak zjawię się jutro albo pojutrze to dadzą od tego momentu i nie będą chcieli wstecz skoro mnie nie było :(

Macie jakieś pomysły co mogę zrobić? Czy jestem skazana aby jechać dziś do szpitala? :(

W tej sytuacji chyba zostaje tylko szpital, chyba że ten internista serio wypisze zwolnienie. Mój lekarz dał mi zwolnienie do 41+1 również.

Abcdeka lubi tę wiadomość

👩30👨31
    👶starania od 01/2024, kwiecień-sierpień cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
    ✅ stabilna niedoczynność tarczycy
    ❌ PCOS, bezowulacyjne cykle
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ jajowody drożne
    ✅ badania nasienia

🍀9cs, 5cs z Lamettą+Ovitrelle
    💙2025
    age.png
  • amamamam Przyjaciółka

Wysłany: 2 września, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abcdeka wrote:
    Do głowy przychodzi mi powiedzieć interniście że odwołano Ci wizytę u gina, zastępcza dopiero za kilka dni i stąd potrzeba L4 - nie wspominać że jesteś po terminie. Ewentualnie urlop wypoczynkowy albo może mogłabyś wcześniej zacząć macierzyński? Wiem że nie idealnie, ale tak mi przyszło do głowy

preg.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 2 września, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusia 82 wrote:
    A u mnie syn miał znów króciutką pępowinę (ale u mnie to wszystko małe :) ). Pamiętam, że jak go wyciągnęli z brzuszka to chcieli od razu mi go pokazać, ale pępowina była na tyle krótka że nie mogli go podnieść nad tą kotarę oddzielającą mnie od brzucha :D

To faktycznie :) ja to urodziłam na kucaka, potem wgramoliłam się na łóżko, położna szła przede mną z dzieckiem i dopiero na łóżku wycisnelam z siebie łożysko i ciachnieta została pępowina 😀 więc mimo tych suplów i tak musiała być długa 🫣

A ja mam pierwsze kłody pod nogi rzucone - brak miejsc na patologi, wyszła położna i powiedziała że trzeba będzie poczekać parę godzin zanim coś się zwolni 🫠 zapytałam czy w takiej sytuacji dzisiaj założą ten balonik to niby tak bo lekarze są do 14-15... 🫣 Ale już zaczynam się stresować że nie zdąża 🙈 trzymajcie kciuki proszę bo jestem nakręcona żeby już dzisiaj mieć ten etap z głowy 🤪

01.2023 🧒🏼🧸1cs
    age.png

09.2025 👶🏼🧸2cs
    age.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 2 września, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abcdeka wrote:

Pierwsze słyszę o czymś takim, ale może faktycznie jest gdzies taki zapis i to już wchodzi potem w skład macierzyńskiego 🤔 na logikę jeśli gin nie może wystawić to szpital też nie będzie mógł... więc może gin tylko tak mówi i dąży do tego żebys już poszła do szpitala. Ja bym spróbowała pójść do internisty i powiedziała że masz wizytę dopiero w piątek albo nawet w poniedziałek i że prosisz o zwolnienie.

Tak btw ja miałam termin na 8.09 a L4 mam do 15.09 już na zapas wystawione.

Albo jest też kolejna opcja, wziąć L4 takie online płatne, nigdy z tego nie korzystałam ale wiem że jest coś takiego.

Edit 2 : z tego co widzę nie ma limitu że L4 może być tylko do 41+0

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września, 10:45

01.2023 🧒🏼🧸1cs
    age.png

09.2025 👶🏼🧸2cs
    age.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 2 września, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:
    To faktycznie :) ja to urodziłam na kucaka, potem wgramoliłam się na łóżko, położna szła przede mną z dzieckiem i dopiero na łóżku wycisnelam z siebie łożysko i ciachnieta została pępowina 😀 więc mimo tych suplów i tak musiała być długa 🫣

A ja mam pierwsze kłody pod nogi rzucone - brak miejsc na patologi, wyszła położna i powiedziała że trzeba będzie poczekać parę godzin zanim coś się zwolni 🫠 zapytałam czy w takiej sytuacji dzisiaj założą ten balonik to niby tak bo lekarze są do 14-15... 🫣 Ale już zaczynam się stresować że nie zdąża 🙈 trzymajcie kciuki proszę bo jestem nakręcona żeby już dzisiaj mieć ten etap z głowy 🤪

Nosz kurde 🫠

👩30👨31
    👶starania od 01/2024, kwiecień-sierpień cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ jajowody drożne
    ✅ badania nasienia

💙2025
    age.png
  • bellA Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    purplerain wrote:
    Dokladnie mam to samo 🤣🤣🤣🤣😵‍💫
    Juz nie wiem kto co.. kiedy Jak.. która i w jakim czasie 🤣🤣😵‍💫

35👱‍♀️ 37🧔‍♂️

06.01 ⏸️ 😍
    🩺17.01.25 - jest Pęcherzyk 🤞
    🩺07.02.25 - mamy 💓🥹 2cm Małego czlowieka.
    🩺14.02.25. - 3cm naszego Bejbiczątka🥰 rosnę !
    🩺07.03.25 - Prenatalne 13+0- , 6,8 cm Bejbiczka. prawdopodobnie dziewczynka.🩷
    🩺14.03.25 - na 100% 🩷 ,rośniemy !
    Wyniki Pappa - niskie ryzyka🤞
    🩺10.04.25 - 17+4 214g szczęścia 🥹🩷
    🩺25.04.25 -II Prenatalne - 337g zdrowej 🩷
    🩺09.05.25 - wszystko ok🩷
    🩺06.06.25 - 775g 🩷 25+4
    🩺27.06.25 - 1214g 🩷 28+4
    🩺14.07.25 - 2kg 😱 🩷31+0
    🩺11.08.25 - 2.5 kg 🩷- 35+0
    🩺29.08.25 - 3070🩷 37+4
    🩺12.09.25 - 3280🩷 39+4

23.09.2025 🩷 jestesmy juz razem.

age.png
  • Suzie Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za życzenia 🤭

A tymczasem nadal jakoś bez energii się czuję, nie wiem czy to końcówka ciąży czy anemia wróciła 🫣

👩30👨31
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ jajowody drożne
    ✅ badania nasienia

💙2025
    age.png
  • bellA Autorytet

Wysłany: 2 września, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nava Gratulacje 🥳🥳👌❤️

Marcysia1990- powodzenia 🫡🤞🤞😍

LauraTomek również juz na zaś.. powodzonka jutro 🤞🤞😍 bo sie pogubię.. 🤣

A ja lecę zaraz na ostatnie rzesy w dwupaku 🫣 o ile wyleże.. bo jest ciezko 🫢

Sypią sie bobaski ze nie nadążam 🤣🫣 serio..

Milego dzionka😍

Edit : Suzie - dla Was rowniez Milej rocznicy 🥳🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września, 10:59

Suzie, Amandi, LauraTomek, Deyansu lubią tę wiadomość

35👱‍♀️ 37🧔‍♂️

06.01 ⏸️ 😍
    🩺17.01.25 - jest Pęcherzyk 🤞
    🩺07.02.25 - mamy 💓🥹 2cm Małego czlowieka.
    🩺14.02.25. - 3cm naszego Bejbiczątka🥰 rosnę !
    🩺07.03.25 - Prenatalne 13+0- , 6,8 cm Bejbiczka. prawdopodobnie dziewczynka.🩷
    🩺14.03.25 - na 100% 🩷 ,rośniemy !
    Wyniki Pappa - niskie ryzyka🤞
    🩺10.04.25 - 17+4 214g szczęścia 🥹🩷
    🩺25.04.25 -II Prenatalne - 337g zdrowej 🩷
    🩺09.05.25 - wszystko ok🩷
    🩺06.06.25 - 775g 🩷 25+4
    🩺27.06.25 - 1214g 🩷 28+4
    🩺14.07.25 - 2kg 😱 🩷31+0
    🩺11.08.25 - 2.5 kg 🩷- 35+0
    🩺29.08.25 - 3070🩷 37+4
    🩺12.09.25 - 3280🩷 39+4

23.09.2025 🩷 jestesmy juz razem.

age.png
  • Szosz Autorytet

Wysłany: 2 września, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abcdeka wrote:

Kurczę, nie wydaje mi się to możliwe, że trzeba być w szpitalu w 41+0 i nie można mieć dłużej zwolnienia. Ja miałam termin na 30.08, a gin mi wystawił „na wszelki wypadek” do 14 albo 15 września. Akurat urodziłam wcześniej, ale takie zwolnienie wisiało w systemie i myślę, że było legitne. Tyle że to niekoniecznie coś Ci daje, bo jak nie będą chcieli, to nie dadzą :( spróbuj z internistą, trzymam kciuki, może akurat! A jak nie, to już chyba szpital, bo pewnych rzeczy się nie przeskoczy.

Kciuki za: Engel, Aliczeee… jejku, taka byłam pewna siebie, jak zaczynałam to zdanie, a już mi też umknęły nicki 🫣 i za Marcysię, żeby coś ruszało i niech się uda urodzić jutro 🥹 nie h się szpital nie wygłupia, zwalnia miejsca i zakłada balonik!

Pozostałym, tym wciąż w dwupaku i tym rozpakowanym, dobrego samopoczucia, fizycznego i psychicznego, i oby do przodu!

Suzie, miłego świętowania i dużo miłości na kolejne lata razem 🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września, 11:00

purplerain, Abcdeka, Deyansu, Engel lubią tę wiadomość

👩🏻 36 + 👦🏻 36 + 🧒🏻 4 + 🐶❤️ + 👶🏻 🩷 23.08.2025
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 2 września, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bellA wrote:
    Dokladnie mam to samo 🤣🤣🤣🤣😵‍💫
    Juz nie wiem kto co.. kiedy Jak.. która i w jakim czasie 🤣🤣😵‍💫

Ja również, ale wiem, że coś się dzieje 🤣

bellA lubi tę wiadomość

👩30👨31
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ jajowody drożne
    ✅ badania nasienia

💙2025
    age.png
  • promykk Autorytet

Wysłany: 2 września, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:

A miałaś jakieś badania już? Właśnie wracam z ktg i lekarz mówił, że w pt ta indukcja, ale to pierw po przyjęciu badania krwi, usg i może w sobotę zaczną coś robić. 🫠

10.2024 💔 9tc, zabieg
    30.12.24 ⏸️
    NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    04.08 2700g 🧁
    05.09 🎂🥳 3200g, 55cm, 10 pkt.

age.png
  • Moirane Autorytet

Wysłany: 2 września, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:
    Marcysia, ogromne kciuki za dzisiaj 🤞🏻🥰

Ja piszę teraz, bo i tak średnio się śpi zlanym potem i z bólem brzucha (mimo ibuprofenu a wcześniej morfiny). Poza tym łyczkami podpijam wodę i jakoś tak boję się na dłużej zasnąć, może przez to co się wydarzyło po cesarce 🙄

Jak wiecie szłam na indukcję. Pomimo dotarcia do 8ml na h(?) w czasie od ok. 12-13 do 17, ani lekarz ani położna nie znaleźli w ogóle szyjki, była tak daleko. Po drodze ordynator zarządził, że nie będzie u mnie dalszych podejść - dzisiaj, czyli wczoraj moja ciąża ma być zakończona. Przez te wody, że z ich powodu czuję słabo ruchy, itd.

No i ok. 18 poszłam na salę, obolała od skurczy, z cewnikiem itd. najgorsze było wkłucie w plecy, potem trochę było mi słabo tak dziwnie w szyję i głowę (?), ale coś mi dali i faktycznie czułam tylko delikatnie że coś tam przy mnie grzebią 😅 i wiem że podczas szycia rozmawiali o początku 2 wojny światowej 🤣

W oddali usłyszałam płacz, potem mi Alusia przyłożyli do policzka, pocałowałam Go no i wiadomo już, z emocji wziął mnie szloch i nie mogłam wziąć oddechu, saturacja zaczęła spadać, nieźle ich tam przeraziłam, że to np. wstrząs anafilaktyczny, a ja nie mogłam nawet wyjaśnić 😵‍💫. I tak dwa razy 😳 no ale odratowali sytuację 🙏🏻i jestem tu nadal 🤩

Potem już na wyższym piętrze, na poporodowej dali Mi go do piersi, trochę pomogła mi położna i Mąż, ale jak Synek złapał cycka, to coś tam possał i skubany łapką se pomagał chyba. Ale to to ma już paznokcie 😳🥰

Jeszcze do mnie nie dociera że stałam się Mamą 😅💖
    Ale ze względu na moje wcześniejsze problemy psychiczne w ciąży, to jak długo się staraliśmy, to że Was tu czytałam i się od Was uczyłam 🥰🫡, że dużo myślałam o wszystkim, co i jak będzie - wiem jedno, nie mam problemu z tym, że to było CC, bez problemu dałam położnej Synka na dokarmianie nocne. Wiem, że ja muszę być dla Niego w formie 👍🏻 a nie zadręczać się takimi problemami.

Acha, i okazało się w trakcie cesarki - nawet jakbym miała super szyjkę, rozwarcie... I tak doszłoby do CC, bo pępowina była długa i okręcona wielokrotnie, chyba przy głowie, czy na szyi, w nóżkach. Możliwe że też to pomogło mi się pogodzić z tym, co się podziało 🙏🏻

Miłej spokojnej nocy i dzisiejszego dnia 🥰 dla Was 😘

Doczytuje, kochana jeszcze raz gratulacje!!😘 Najważniejsze że wszystko dobrze się skończyło 😘 odpoczywaj i ciesz się synkiem 💓

Deyansu lubi tę wiadomość

preg.png
  • Moirane Autorytet

Wysłany: 2 września, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nava wrote:
    Hej, ja melduje że 01.09.2025 na świat przyszła Zuza. 51cm i 3400g przez CC. Indukcja trwała prawie 11h. Szczegóły dam jutro jak się wyśpię 😊
    Gratulacje!!! 😘 Ale Cię wymęczyli, najważniejsze że już jesteście razem 🫶🏼💓

preg.png
‹‹ 1114 1115 1116 1117 1118 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ