X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
Odpowiedz

Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡

Oceń ten wątek:
  • Moirane Autorytet

Wysłany: 2 września, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valie05 wrote:
    Donoszę po KTG, że lekarze mnie wkurzają 😅 dzisiejszy lekarz stwierdził, że w ogóle co ja robię na KTG skoro ciąża prawidłowa, a skierowanie podparte "bo ciąża IVF" to bezczelne lenistwo kolegów po fachu. Zasugerował nie stawiać się na indukcje 10.09, a poczekać te kilka dni na termin porodu. Oczywiście w dokumentacji szpitalnej tego nie zapisał, bo nie wypada poprawiać koleżanki. Aaa i skoro już jestem w procedurze nadzoru to kolejne KTG za tydzień. Powiem Wam jaja 🤣

Odszedł mi wczoraj spory kawałek czopa, brzuch zszedł niżej ponad tydzień temu, ale zero skurczy. Maks chyba jeszcze posiedzi...

Nava , Deyansu Gratulację bobasków <3
    Marcysia kciuki, żeby miejsce na oddziale szybko się znalazło!
    Moja lekarka mówiła, że wytyczne przy zdrowej bezproblemowej ciąży to ktg od 38 tygodnia, także Pan doktor coś sobie pomylił 🙃 tylko niepotrzebnie denerwują 😘 ważne że kontrola będzie i za tydzień może już coś się zadziać🥰

Valie05, Deyansu lubią tę wiadomość

preg.png
  • Abcdeka Ekspertka

Wysłany: 2 września, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daję znaka, że u internisty udało się dostać kontynuację L4, poprosiłam do niedzieli, bo w sumie jutro albo w czwartek i tak do szpitala się wstawię. Nie pytał dużo, bardziej potrzebował kodu, na który wcześniej miałam wystawiane zwolnienie. Byłam pewna, że wyjdę stamtąd z kwitkiem. Serio, zaskoczył mnie, więc mam drogę wolną....

Skierowanie mam do szpitala ze względu na masę dziecka, a nie, że Mu jest źle, a 3900g to nie tragedia wg mnie bo jestem wysoka.

Ale jak to ja już sama nie wiem co jest lepsze dla mnie i dziecka. Na myśl o szpitalu i wywoływaniu drżę. Na myśl, że nie jadę a jak dziecku może coś może się dziać - tez mam atak paniki. Zmieniam zdanie co 5 min. Mąż jest zrezygnowany......ja już nie wiem nic.

Kminię czy dać sobie czas do czwartku, dziś jechać prywatnie do gina na kontrolę Gabi, jutro KTG a od czwartku szpital. Chciałabym mieć pewność tylko, że jak poczekam 1,5 dnia jeszcze to dziecku krzywda się nie zadzieje, a nóz wyjdzie. Cały czas mi czop odpada.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września, 14:28

Jusia 82, Filcek, CieplaHerbata, Deyansu lubią tę wiadomość

🙎🏼‍♀️1991 🙎🏼‍♂️1992
    Starania od: 1.2024
    24.12.2024 ⏸️

preg.png
  • aglo Autorytet

Wysłany: 2 września, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie wrote:
    Na moje urodziny nikt się nie narodził, ale coś czuję, że dzisiaj chociaż jeden bobas się pojawi 🤭

Staś miał być z 19 😬 ale zachcialo mu się 13 (szczęśliwej !!) 🤣

Suzie wszystkiego dobrego z okazji rocznicy! Oby więcej ich bylo, zobacz na następną będziecie już z prawie roczniakiem 🥹😍

Sarenka- wszystkiego najlepszego z okazji urodzin 😍🥳 najlepszy prezent już jest obok ciebie 🫶

Dziś była położna i było ważenie 230g w tydzień więc przyrost zadowalający, ma 3090g dzisiaj więc granica 3kg została osiągnięta 💪

Jusia 82, Azalea 🌸, PaulinaLexi, purplerain, Majka92, KL, Filcek, Abby10, sarenka95, Szosz, CieplaHerbata, Deyansu, Engel lubią tę wiadomość

34l. 👧 36l.👦
    2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
    2020.11 - syn 🩵 35+2tc
    2025.08 - syn 🩵 37+2tc

age.png

age.png
  • Amandi Autorytet

Wysłany: 2 września, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moirane wrote:
    Moja lekarka mówiła, że wytyczne przy zdrowej bezproblemowej ciąży to ktg od 38 tygodnia, także Pan doktor coś sobie pomylił 🙃 tylko niepotrzebnie denerwują 😘 ważne że kontrola będzie i za tydzień może już coś się zadziać🥰

A z kolei mój doktorek mówił, że ktg dopiero w 40+ jak nie zdążę urodzić 😅 dobrze, że u położnej udało mi się dorwać dwa razy 😊 No i na patologii i IP też kilka razy się załapałam 😅

Edit. Właśnie się umówiłam do położnej na ktg, będę miała zapis do doktorka na czwartek i zobaczymy co wymyśli 😁😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września, 15:05

🙋‍♀️28 🙋‍♂️29

04.09.2025r. 🧸💙3550g

preg.png
  • Amandi Autorytet

Wysłany: 2 września, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abcdeka wrote:
    Daję znaka, że u internisty udało się dostać kontynuację L4, poprosiłam do niedzieli, bo w sumie jutro albo w czwartek i tak do szpitala się wstawię. Nie pytał dużo, bardziej potrzebował kodu, na który wcześniej miałam wystawiane zwolnienie. Byłam pewna, że wyjdę stamtąd z kwitkiem. Serio, zaskoczył mnie, więc mam drogę wolną....

Skierowanie mam do szpitala ze względu na masę dziecka, a nie, że Mu jest źle, a 3900g to nie tragedia wg mnie bo jestem wysoka.

Ale jak to ja już sama nie wiem co jest lepsze dla mnie i dziecka. Na myśl o szpitalu i wywoływaniu drżę. Na myśl, że nie jadę a jak dziecku może coś może się dziać - tez mam atak paniki. Zmieniam zdanie co 5 min. Mąż jest zrezygnowany......ja już nie wiem nic.

Kminię czy dać sobie czas do czwartku, dziś jechać prywatnie do gina na kontrolę Gabi, jutro KTG a od czwartku szpital. Chciałabym mieć pewność tylko, że jak poczekam 1,5 dnia jeszcze to dziecku krzywda się nie zadzieje, a nóz wyjdzie. Cały czas mi czop odpada.

Rozumiem Twoje obawy, wiem że robisz to wszystko dla Waszego dobra 💖 ale ja jednak już dawno bym siedziała w szpitalu, ale każda z nas jest inna 🤗 wierzę, że podejmiesz najlepszą decyzję dla Was w zgodzie ze sobą 😘

🙋‍♀️28 🙋‍♂️29

04.09.2025r. 🧸💙3550g

preg.png
  • Jusia 82 Autorytet

Wysłany: 2 września, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valie05 wrote:
    Donoszę po KTG, że lekarze mnie wkurzają 😅 dzisiejszy lekarz stwierdził, że w ogóle co ja robię na KTG skoro ciąża prawidłowa, a skierowanie podparte "bo ciąża IVF" to bezczelne lenistwo kolegów po fachu. Zasugerował nie stawiać się na indukcje 10.09, a poczekać te kilka dni na termin porodu. Oczywiście w dokumentacji szpitalnej tego nie zapisał, bo nie wypada poprawiać koleżanki. Aaa i skoro już jestem w procedurze nadzoru to kolejne KTG za tydzień. Powiem Wam jaja 🤣

Odszedł mi wczoraj spory kawałek czopa, brzuch zszedł niżej ponad tydzień temu, ale zero skurczy. Maks chyba jeszcze posiedzi...

Jakiś dziwny lekarz. Ja dziś na ktg (36+6) i nikt nic nie powiedział 🤷‍♀️
    No ja podejrzewam, że gdyby nie cc to Mała posiedziałaby jeszcze trochę u mnie też. Pani dr stwierdziła że ewidentnie jej tam dobrze w brzuszku 😉 zero skurczy, wszystko pozamykane a Mała jakieś 2600 g.🥺

Sarenka- wszystkiego najpiękniejszego 💐🥳

Valie05, purplerain, Książkara_w_ciąży, Deyansu lubią tę wiadomość

preg.png

age.png

Starania od 2014 ,
    1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
    2 ICSI sierpień 2019, ❄️❄️❄️❄️❄️
    3 ICSI kwiecień 2021❄️❄️❄️
    9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
    10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200

4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
    5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)

11. transfer, beta<0,2
    12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152, 11dpt: 1024, 13dpt:2630, 16dpt: 8693
    6+0 mamy ❤️
    Czekamy na Ciebie córeczko ... ❤️
    9.07- USG III trymestru- 1134 g.
    17.09 planowane cc
  • amamamam Przyjaciółka

Wysłany: 2 września, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dołączam do stwierdzenia ze dziwny lekarz, w obu ciążach miałam rutynowo robione ktg od 37 tygodnia mimo ze ciąże fizjologiczne i bez powikłań.

Agusia246, Deyansu lubią tę wiadomość

preg.png
  • purplerain Autorytet

Wysłany: 2 września, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abcdeka wrote:

Nie wiem, czy pytasz o radę, czy po prostu dzielisz się swoimi obawami. Mam świadomość, że pewnie wbiję kij w mrowisko tym co napiszę, bo dziewczyny sugerują raczej, żebyś słuchała swojej intuicji, ale wg mnie powinnaś być w szpitalu. Mówimy o ciąży 41tc+, na 2 dniach dłużej w brzuchu nie wiem, czy bobas realnie coś zyska. I ta waga 3900g to jest pomiar szacunkowy, równie dobrze może to być na tym etapie 3500g jak i 4500g, więc nie trzymałabym się tego tak kurczowo. Pytanie jak łożysko i przepływy? Ale nawet jeśli na ten moment jest ok, to słuchałabym lekarzy, zwłaszcza z tego powodu, że masz problem z lękami, więc możesz mieć problem z jasną oceną sytuacji. Piszę to z perspektywy osoby mocno lękowej. Trzymam kciuki, żeby wszystko było ok i żeby udało Ci się jednak odnaleźć trochę spokoju w tym wszystkim 💛

Filcek, Azalea 🌸, Amandi, Lavender91, Abby10, KL, PaulinaLexi, Abcdeka, Deyansu, Engel lubią tę wiadomość

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🏃🏼‍♀️🏋🏼‍♀️🚴🏼‍♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💫 31.01.2025
    💗🎀 19.04.2025
    🫠⏳ 19.09.2025
  • aglo Autorytet

Wysłany: 2 września, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też ktg miałam w 37+1 u prowadzącego - zero skurczy, a 12h później zaczęły się moje bóle które okazały się porodowe xd także ja jestem przypadkiem odbiegającym od reguł 🤣

34l. 👧 36l.👦
    2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
    2020.11 - syn 🩵 35+2tc
    2025.08 - syn 🩵 37+2tc

age.png

age.png
  • purplerain Autorytet

Wysłany: 2 września, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valie05 wrote:

Faktycznie jakieś dziwne historie, może to zależy od szpitala, u nas robią każdemu, kto się zgłosi od 36tc. No chyba, że wcześniej są jakieś nieprawidłowości to też oczywiście.

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💫 31.01.2025
    💗🎀 19.04.2025
    🫠⏳ 19.09.2025
  • purplerain Autorytet

Wysłany: 2 września, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aglo wrote:
    Ja też ktg miałam w 37+1 u prowadzącego - zero skurczy, a 12h później zaczęły się moje bóle które okazały się porodowe xd także ja jestem przypadkiem odbiegającym od reguł 🤣
    Dlatego ja już mocno z rezerwą patrzę na zapisy ktg, na których niby nic nie ma, zamknięte, twarde szyjki i inne takie bajery 😅

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💫 31.01.2025
    💗🎀 19.04.2025
    🫠⏳ 19.09.2025
  • KL Przyjaciółka

Wysłany: 2 września, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja prowadząca jak zapytałam o ktg to chyba powiedziała, że w zdrowej ciąży nie ma potrzeby🤔 ewentualnie po terminie jak się jest, ale mogłam coś pokręcić. Chodziło jej chyba o to że to nie takie rutynowe. No ale ja się bujam już od kilku tygodni na patologię ciąży i ktg to norma więc i tak mam robione;)
    Btw jak leżałam podpięta za parawanem to położna przyjmowała inne pacjentki i oczywiście RODO nie istnieje wtedy 😁 więc mimochodem słyszałam z czym dziewczyny przychodzą to się zaczęłam zastanawiać czy to moja gin miała lajtowe podejście do mnie czy to inni prowadzący byli nadgorliwi bo np. miałam podobne przejścia z szyjką w podobnym czasie co jedna laska i moja nie kazała mi się kłaść do szpitala a ją przy szyjce 3 cm jej prowadzący wysłal na patologię.
    Już nie wspomnę o tym, że wczoraj w poradni waga Małej wyszła lekarzowi tyle ile mojej gin prawie 2 tyg temu🥴

• Filcek Autorytet

Wysłany: 2 września, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abcdeka wrote:

Fajnie, że dostałaś l4, mam nadzieję, że będziesz spokojniejsza. Co do szpitala i wywoływania, to myślę, że kiedy stuknąłby mi tydzień 41 stawiłabym się mimo wszystko w szpitalu - nie umiałabym wysiedzieć z myślą, że coś przegapiłam, ktoś się pomylił i waga jest mniejsza/większa itp. Jeśli Twoja intuicja mówi Ci inaczej to rozumiem - każda z Nas podejmuje decyzję za siebie. Trzymam kciuki, żeby wszystko z Wami było ok :)

purplerain, Szosz lubią tę wiadomość

preg.png
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 2 września, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi jeszcze nikt ktg nie zlecił... Zapytam na wizycie w piątek.

Filcek lubi tę wiadomość

👩30👨31
    👶starania od 01/2024, kwiecień-sierpień cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
    ✅ stabilna niedoczynność tarczycy
    ❌ PCOS, bezowulacyjne cykle
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ jajowody drożne
    ✅ badania nasienia

🍀9cs, 5cs z Lamettą+Ovitrelle
    ⏸️05/01 🥰
    05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
    07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
    22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
    10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
    03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹
    10/03 13+4, prawdopodobnie chłopiec 👦
    07/04 17+4, 223g 🐻
    28/04 20+4, 397g chłopaka 💙
    05/05 21+4, 493g 😱
    26/05 24+4, 791g gościa 🤗
    23/06 28+4, 1223g kawalera 🕺
    07/07 30+4, 1924g 🫣
    28/07 33+4, 2505g mężczyzny 👶🏻
    22/08 37+1, 3401g 💪🏻
    05/09 39+1, 3720g 😬
    📆 Kalendarz
    08/09 🏥
    preg.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 2 września, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie KTG to w szpitalu na IP (Ujastek) usłyszałam, że normalnie się robi od 40 tygodnia. Chyba, że są przesłanki, że coś się dzieje itp. W standardzie jest chyba, że od 37tc więc tak w sumie to już się z tym gubię. Ja robiłam dwa razy na IP (w 37+2 i 38+2), kolejny raz załapię się pewnie jutro lub w czwartek przed cięciem 🤣 więc wychodzi na to, że co tydzień będzie :)

Sarenka - Wszystkiego najlepszego ! <3 cieszę się, że u Was tak spokojnie i przeżywasz super cudowne, wzruszające chwile dzisiaj <3

sarenka95 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Abby10 Autorytet

Wysłany: 2 września, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarenka95 wrote:
    Abby, urodziłam w sobotę ☺️

Dziękuję za życzenia urodzinowe ♥️
    Jeju no przecież nawet gratulowałam!! Przepraszam 🤦🏼‍♀️
    Mówiłam! Ja już tych nicków nie ogarniam 🙈 chyba te fb nie byłoby głupim pomysłem tam chociaż bym rozpoznawała po zdjęciach i imionach 🙈🙈

sarenka95 lubi tę wiadomość

2021 córka ❤️
    Brak problemu z zajściem i utrzymaniem, pod koniec ciąży wysokie ciśnienie - szpital, zakończenie ciąży w 37tc.

Starania o rodzeństwo od 2023
    4 biochemiczne
    1 poronienie w 10tc, zatrzymana w 9tc

Niski progesteron, podejrzenie pcos z obrazu usg.

Eutyrox 50
    Metformina 1000xr, 500 zwykła
    Fertistim
    B12, Omega, d3, magnez, witc

14.01 - beta 15, prog 11
    16.01 - beta 58, prog 13
    20.01 - beta 452, prog 20
    22.01 - beta 1164, prog 13
    24.01 - beta 2743, prog 14
    27.01 - beta 7764, prog 15

06.03 - jest serduszko!
    05.03 - 4,3cm człowieczka ❤️
    13.03 - prenatalne

Aktualnie: clexane, prolutex, progesteron besines, cyclogest, crinone.

preg.png
  • Abby10 Autorytet

Wysłany: 2 września, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    purplerain wrote:
    Dlatego ja już mocno z rezerwą patrzę na zapisy ktg, na których niby nic nie ma, zamknięte, twarde szyjki i inne takie bajery 😅
    Mi położna mówiła, że mnie zamknięta szyjka nie ratuje bo równie dobrze mogą mi odejść wody właśnie przy zamkniętej. Więc coś w tym jest co mówisz 🙈😅

purplerain lubi tę wiadomość

2021 córka ❤️
    Brak problemu z zajściem i utrzymaniem, pod koniec ciąży wysokie ciśnienie - szpital, zakończenie ciąży w 37tc.

4 biochemiczne

Eutyrox 50
    Fertistim

14.01 - beta 15, prog 11
    16.01 - beta 58, prog 13

06.03 - jest serduszko!
    13.03 - prenatalne

preg.png
  • promykk Autorytet

Wysłany: 2 września, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to mi gin kazał od 37 tc. ktg raz w tygodniu, a od 38 2 razy. Argumentował to poza cukrzycą też odstawieniem acardu. 🤔

10.2024 💔 9tc, zabieg
    30.12.24 ⏸️
    NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    04.08 2700g 🧁

preg.png
  • Abby10 Autorytet

Wysłany: 2 września, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie wrote:
    Mi jeszcze nikt ktg nie zlecił... Zapytam na wizycie w piątek.
    Mi też nie :) Ale z córką też nie miałam, dopiero na IP mi zrobili

2021 córka ❤️

4 biochemiczne

Eutyrox 50
    Fertistim

14.01 - beta 15, prog 11
    16.01 - beta 58, prog 13

06.03 - jest serduszko!
    13.03 - prenatalne

preg.png
  • purplerain Autorytet

Wysłany: 2 września, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Filcek wrote:
    Odnośnie KTG to w szpitalu na IP (Ujastek) usłyszałam, że normalnie się robi od 40 tygodnia. Chyba, że są przesłanki, że coś się dzieje itp. W standardzie jest chyba, że od 37tc więc tak w sumie to już się z tym gubię. Ja robiłam dwa razy na IP (w 37+2 i 38+2), kolejny raz załapię się pewnie jutro lub w czwartek przed cięciem 🤣 więc wychodzi na to, że co tydzień będzie :)

Sarenka - Wszystkiego najlepszego ! <3 cieszę się, że u Was tak spokojnie i przeżywasz super cudowne, wzruszające chwile dzisiaj <3
    To widać nawet nie zależy od szpitala, ale chyba od dnia albo od osoby, która udziela informacji 😂 Mi na Ujastku powiedzieli, że od 36tc i tak mnie zapisali 😅

Filcek, KL lubią tę wiadomość

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💫 31.01.2025
    💗🎀 19.04.2025
    🫠⏳ 19.09.2025
‹‹ 1116 1117 1118 1119 1120 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

MUUVO Quick SE 2 – dlaczego jest idealny na pierwszy wózek dla dziecka?

Zastanawiasz się, który wózek sprawdzi się najlepiej już od pierwszych spacerów z maluchem? MUUVO Quick SE 2 to wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie elegancki design z praktycznymi funkcjami docenianymi i przez dzieci, i rodziców. Warto zwrócić uwagę na innowacyjne rozwiązania, takie jak regulowana budka, wentylowane oparcie i wygoda składania. Sprawdź, co sprawia, że Quick SE 2 może stać się idealnym wyborem na start.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ