SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
Odpowiedz

Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡

Oceń ten wątek:
  • Alexis1719 Koleżanka

Wysłany: 2 września, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle dziś ja mam pierwszy kryzys oraz malutka. Od rana ładnie szło, karmiłyśmy się na leżąco, obserwowałam, że ssie pokarm i zasnęła. Obyło się bez mleka mm. Ładnie jej szło tak do kolejnego karmienia i dawałam jej dwie piersi. Pokarm jest, po ustach było widać, że efektywnie ssie. Ale od 14 zaczęła się akcja drama i trwała tak z 3h. Nie chciała piersi, zrobiła ze dwie kupy w ciągu 30 min. W końcu jej podaliśmy mleko mm, ale potem i tak ulała i nie chciała zasnąć. Ciągle płakała. Mamy podejrzenia, że to może gazy albo problem z wit D3? Mamy vigantol:/
    Dopiero po kontakcie skóra do skóry, malutka się wyciszyła i śpi na mnie. Jutro będzie dopiero położna i może doradzi czy to gazy czy problem z wit d3. Ogólnie w czw będą już 2 tygodnie. Nie dość, że też się stresuje, bo chcę ją karmić piersią i faktycznie jest duży postęp od poprzedniego tygodnia. Rozkręcam laktację a
    Ilości odciągniętego wahają się 15ml-90ml. Raz udało mi się 110 ml. Ja wiem, że to wszystko trwa i mam takie chwile, że chce się poddać. A potem znowu walczę i ona też super ssie. Wiem, że potrzeba czasu i oby się udało :)

Macie jakieś dobre polecenia wit D3? Słyszałam tylko o kropelkach beggs

preg.png
  • Amandi Autorytet

Wysłany: 2 września, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    purplerain wrote:
    Ej laski, miała któraś z Was tak, że jak dzidziol się wypychał w brzuchu to widać było przez skórę stopę albo rączkę? Wyświetlają mi się co jakiś czas takie filmiki, ale trochę w nie powątpiewam 😄

Nie widziałam przez skórę czy to stópka czy rączka, ale czuję jak odpycha się mocno nogami po prawym moim boku i dupka wtedy wystaje po lewej stronie, a czasem jak tak się odpycha i na dłużej zostawi stópkę to zdążę za nią "złapać", mega cute 🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września, 18:39

Abcdeka, purplerain, Filcek, Abby10 lubią tę wiadomość

🙋‍♀️28 🙋‍♂️29

12.09.2025r. 4600g 60cm misiaka🧸

age.png
  • Agusia246 Autorytet

Wysłany: 2 września, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:
    Szosz, właśnie miałam taki plan rodzic jutro 🤪 a chyba się odwlecze na czwartek... 😢 te indukcję to najczęściej wyglądają tak, że jednego dnia balonik po którym jest co najwyżej rozwarcie, kolejnego dnia kroplówka i przebicie pęcherza jak są ku temu warunki i wtedy to już poród mus. Chyba nie czytałam jeszcze historii o tym, żeby sam tego samego dnia po założeniu balonika ktoś urodził, ale może aż tak pozytywnymi zwyczajnie nikt się nie podzielił jeszcze 😀

Nie prawda, ja pisałam! XD że w pierwszej ciąży leżałam z dziewczyną którą przywieźli w 39tc z zakrzepicą i założyli jej balonik. 4h później balonik wypadł, ona pojechała na porodówkę i po 30/40 minutach mąż przyleciał po rzeczy bo już było po. Znaczy trzymali ją wcześniej przed tym balonikiem, robili ktg i w ogóle, ale ten balonik to była pierwsza i jedyna interwencja.

Abcdeka, purplerain, Marcysia1990, KL, Szosz lubią tę wiadomość

age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 2 września, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    purplerain wrote:
    Moja koleżanka miała miesiąc temu indukcję, po 22 założyli balonik, urodziła koło 12 następnego dnia, czyli wychodzi 14h od początku do końca, więc szanse są 🤪

Dzięki Ci za ten komentarz 🙏🏻 ❤️😀😀😀 oby oby u mnie też tak się to skończyło w kilkanaście godzin 🤞🏻😀

purplerain, Filcek lubią tę wiadomość

01.2023 🧒🏼🧸1cs
    age.png

09.2025 👶🏼🧸2cs
    age.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)
  • Agaxyz00 Ekspertka

Wysłany: 2 września, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie. Leon waży 2969, wody w normie, przepływy też, szyjka miękka, skrócona rozwarcie na 1cm, główka już przyparta w kanale rodnym także jak to lekarz stwierdził mogę zacząć rodzić z dnia na dzień ale też za tydzień czy dwa.

Majka92, purplerain, Marcysia1990, Amandi, KL, Suzie, Filcek, Abcdeka, Azalea 🌸, Alexis1719, Agusia246, Abby10, Jusia 82, Szosz, sarenka95, Deyansu, CieplaHerbata, Joa.szym, Engel lubią tę wiadomość

preg.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 2 września, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    purplerain wrote:
    Ej laski, miała któraś z Was tak, że jak dzidziol się wypychał w brzuchu to widać było przez skórę stopę albo rączkę? Wyświetlają mi się co jakiś czas takie filmiki, ale trochę w nie powątpiewam 😄

Nigdy i nie znam nikogo kto by tego doświadczył :)

purplerain lubi tę wiadomość

01.2023 🧒🏼🧸1cs
    age.png

09.2025 👶🏼🧸2cs
    age.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 2 września, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abby10 wrote:
    Ale jak przyłożę rękę tam gdzie sunie ta stopa to da się wyczuć, że to nie pupka tylko mała stópeczka 🥹

Ja tak czuję mała piąstkę , ale nie widać przez brzuch że to to, tylko twarde takie czuć :)

purplerain, Abby10 lubią tę wiadomość

01.2023 🧒🏼🧸1cs
    age.png

09.2025 👶🏼🧸2cs
    age.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 2 września, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexis1719 wrote:
    W ogóle dziś ja mam pierwszy kryzys oraz malutka. Od rana ładnie szło, karmiłyśmy się na leżąco, obserwowałam, że ssie pokarm i zasnęła. Obyło się bez mleka mm. Ładnie jej szło tak do kolejnego karmienia i dawałam jej dwie piersi. Pokarm jest, po ustach było widać, że efektywnie ssie. Ale od 14 zaczęła się akcja drama i trwała tak z 3h. Nie chciała piersi, zrobiła ze dwie kupy w ciągu 30 min. W końcu jej podaliśmy mleko mm, ale potem i tak ulała i nie chciała zasnąć. Ciągle płakała. Mamy podejrzenia, że to może gazy albo problem z wit D3? Mamy vigantol:/
    Dopiero po kontakcie skóra do skóry, malutka się wyciszyła i śpi na mnie. Jutro będzie dopiero położna i może doradzi czy to gazy czy problem z wit d3. Ogólnie w czw będą już 2 tygodnie. Nie dość, że też się stresuje, bo chcę ją karmić piersią i faktycznie jest duży postęp od poprzedniego tygodnia. Rozkręcam laktację a
    Ilości odciągniętego wahają się 15ml-90ml. Raz udało mi się 110 ml. Ja wiem, że to wszystko trwa i mam takie chwile, że chce się poddać. A potem znowu walczę i ona też super ssie. Wiem, że potrzeba czasu i oby się udało :)

Może po prostu dyschezja, do 3 miesiąca mogę być problemy z jelitkami i one mogą dawać boleści brzuszkowe. Wrzucę Ci pod postem na FB to co pisałam Majce , razem z filmikiem do masaży. Jeśli problemy brzuszkowe będą się regularnie pojawiać to możesz spróbować np na 2-3 dni odstawic Wit D i wtedy jeśli będzie ok to zmienić na inną . Polecana jest na receptę DEVIKAP

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września, 19:03

Alexis1719, Abby10, Szosz lubią tę wiadomość

01.2023 🧒🏼🧸1cs
    age.png

09.2025 👶🏼🧸2cs
    age.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 2 września, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia246 wrote:
    Nie prawda, ja pisałam! XD że w pierwszej ciąży leżałam z dziewczyną którą przywieźli w 39tc z zakrzepicą i założyli jej balonik. 4h później balonik wypadł, ona pojechała na porodówkę i po 30/40 minutach mąż przyleciał po rzeczy bo już było po. Znaczy trzymali ją wcześniej przed tym balonikiem, robili ktg i w ogóle, ale ten balonik to była pierwsza i jedyna interwencja.

Ooo, to będę się modlić żeby mój też szybko wypadł i zrobił te 3-4 cm 😂 taka jestem nakrecona żeby już urodzić, a tu jakieś obsuwy mi robią 😀 Dawać mi tego bąbelka 😂😀

Dzięki! ❤️

purplerain, aglo, Filcek, Deyansu lubią tę wiadomość

01.2023 🧒🏼🧸1cs
    age.png

09.2025 👶🏼🧸2cs
    age.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)
  • PaulinaLexi Autorytet

Wysłany: 2 września, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abby10 wrote:
    Ale jak przyłożę rękę tam gdzie sunie ta stopa to da się wyczuć, że to nie pupka tylko mała stópeczka 🥹
    U mnie tak samo :)

purplerain, Abby10 lubią tę wiadomość

'95 👫 '93 Wrocław
    22.12 ⏸️ 1cs
    Termin OM 1.09
    Nifty - zdrowy chłopak💙, niskie ryzyka

24.02 - 13+0 I prenatalne - wszystko ok. CRL - 7,54 cm, ryzyko preeklampsji
    15.04 - 20+1, II prenatalne, 355 g
    18.06 - 29+2, III prenatalne, 1284 g
    14.07 - 33+0, 2090 g
    22.07 - 34+1, 2300/2400 g
    04.08 - 36+0, 2880 g
    11.08 - 37+0, 3100 g
    02.09 - 40+1, 3470 g
    preg.png
  • aglo Autorytet

Wysłany: 2 września, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:
    Ooo, to będę się modlić żeby mój też szybko wypadł i zrobił te 3-4 cm 😂 taka jestem nakrecona żeby już urodzić, a tu jakieś obsuwy mi robią 😀 Dawać mi tego bąbelka 😂😀

Dzięki! ❤️

Haha czuję że z taką motywacją to bąbelek wyjdzie szybko 🥳 i tego Ci życzę 😘

Marcysia1990, Deyansu lubią tę wiadomość

34l. 👧 36l.👦
    2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
    2020.11 - syn 🩵 35+2tc
    2025.08 - syn 🩵 37+2tc

age.png

age.png
  • truskawki981 Autorytet

Wysłany: 2 września, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanko do Dziewczyn, ktore juz urodziły. Czy byl u Was jakikolwiek problem żeby ojciec dostał opiekę na Was po porodzie? Czy zwolnienie wystawiał prowadzacy czy w szpitalu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września, 19:46

Deyansu lubi tę wiadomość

03.01.2025 ⏸️
    15.09.2025 witaj na świecie 🎂
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 2 września, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aglo wrote:
    Haha czuję że z taką motywacją to bąbelek wyjdzie szybko 🥳 i tego Ci życzę 😘

Dzięki ❤️😊

01.2023 🧒🏼🧸1cs
    age.png

09.2025 👶🏼🧸2cs
    age.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)
  • Abcdeka Ekspertka

Wysłany: 2 września, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia a dasz update co u Ciebie czy Ci już założyli balonik? I jak się czujesz?

🙎🏼‍♀️1991 🙎🏼‍♂️1992
    Starania od: 1.2024
    24.12.2024 ⏸️

event.png
  • Moirane Autorytet

Wysłany: 2 września, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexis1719 wrote:

Ja bym odstawiła witaminę D najpierw żeby zobaczyć czy to jej wina, jak to nie pomoże to spróbować z delicolem, jeśli to nie pomoże to espumisan, u nas tylko on dawał radę na takie problemy brzuszkowe 😘 niektórzy chwalą też delicol

Alexis1719 lubi tę wiadomość

preg.png
  • aglo Autorytet

Wysłany: 2 września, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    truskawki981 wrote:
    Mam pytanko do Dziewczyn, ktore juz urodziły. Czy byl u Was jakikolwiek problem żeby ojciec dostał opiekę na Was po porodzie? Czy zwolnienie wystawiał prowadzacy czy w szpitalu?
    Bez problemu dostał 14dni. Jeszcze pracuje od poniedziałku do piątku więc co tydzień w poniedziałek mu wystawiają i dzięki temu jest 3 tygodnie w domu z nami 🤭 ale tą opiekę wystawia lekarz rodzinny (mój) na podstawie wypisu ze szpitala. W szpitalu można poprosić o zaswiadczenie że wymagasz opieki, ale to zbędne w sumie chyba jest. Gin chyba też może wystawić ale wydaje mi się że raczej odeślę do poz

truskawki981 lubi tę wiadomość

34l. 👧 36l.👦
    2020.11 - syn 🩵 35+2tc
    2025.08 - syn 🩵 37+2tc

age.png

age.png
  • Majka92 Autorytet

Wysłany: 2 września, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    truskawki981 wrote:
    Bez problemu dostał dwa tygodnie w szpitalu był gotowy druk gdzie się wpisywało dane męża i na ile się chce opiekę.

Alexis u nas mega na problemy brzuszkowe sprawdzają się spacery! Bardzo dużo czasu staramy się spędzić na świeżym powietrzu plus spacery po cięższym terenie to go wytrzesie wypierdzi się i jest dużo lepiej 😁

truskawki981, Alexis1719, KL, Moirane, CieplaHerbata, promykk lubią tę wiadomość

⏸️ 08.01.2025
    🩺 20.01.2025 jest ♥️!
    🩺 12.02.2025 CRL 2,9cm, 170♥️
    💉 27.02.2025 CRL 5cm, 157♥️ sanco zdrowy 💙
    🩺 05.03.2025 prenatalne niskie ryzyka, CRL 6cm
    🩺 24.03.2025 13cm, 118g 🥰
    🩺 23.04.2025 318g 💙
    🩺 12.05.2025 USG II trymestru zdrowy 504g 👶💙
    🩺 20.05.2025 632g 💙
    🩺 09.06.2025 1065g👶
    🩺 30.06.2025 USG III trymestru OK 1600g 👶
    ❤️ 11.07.2025 Filip 1620g, 46cm pPROM 31+0
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 2 września, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abcdeka wrote:
    Marcysia a dasz update co u Ciebie czy Ci już założyli balonik? I jak się czujesz?

U mnie nic się nie dzieje. Dzisiaj już tylko profilaktycznie zrobili ktg - zapis ok, skurczy brak. Balonik dopiero jutro. Wytapiam czas i czekam na ten jutrzejszy dzień :)

A jak tam u Ciebie? Dalej masz to uczucie w szyjce?

01.2023 🧒🏼🧸1cs
    age.png

09.2025 👶🏼🧸2cs
    age.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)
  • aglo Autorytet

Wysłany: 2 września, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majka92 wrote:
    Bez problemu dostał dwa tygodnie w szpitalu był gotowy druk gdzie się wpisywało dane męża i na ile się chce opiekę.

Alexis u nas mega na problemy brzuszkowe sprawdzają się spacery! Bardzo dużo czasu staramy się spędzić na świeżym powietrzu plus spacery po cięższym terenie to go wytrzesie wypierdzi się i jest dużo lepiej 😁

O widzisz to u nas odsyłają do poz 🤔

U nas chyba też zaczęły się problemy brzuszkowe. Właśnie go karmie i mam nadzieję że już na noc zakima 🤭 ale dziś odreagował wizytę u neurologopedy albo mu się zaczynają bóle brzucha 🤯 trochę go pomasowałam popierdzial i przestał się drzec ale coś czuję że to może być początek 🫣

Alexis1719 lubi tę wiadomość

34l. 👧 36l.👦
    2020.11 - syn 🩵 35+2tc
    2025.08 - syn 🩵 37+2tc

age.png

age.png
  • Abcdeka Ekspertka

Wysłany: 2 września, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:
    U mnie nic się nie dzieje. Dzisiaj już tylko profilaktycznie zrobili ktg - zapis ok, skurczy brak. Balonik dopiero jutro. Wytapiam czas i czekam na ten jutrzejszy dzień :)

A jak tam u Ciebie? Dalej masz to uczucie w szyjce?

Mam wrażenie, że na dole coś się dzieje, ale to nie skurcze, brzuch napięty, krocze kłuje i jakby czuję lekkie rozpieranie ale zastanawiam się na ile to efekt tego co mi się wydaje bo wypadł duży kawał tego czopa.

Ja jutro od 9:30 będę w szpitalu, może założą balonik tego samego dnia i będziemy razem (a jednak osobno) mieć to samo :) Chyba, że jesteś z Poznania?

🙎🏼‍♀️1991 🙎🏼‍♂️1992
    Starania od: 1.2024
    24.12.2024 ⏸️

event.png
‹‹ 1118 1119 1120 1121 1122 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ