Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
Bella93 wrote:U nas słabo. Marina jak to powiedziała "duszy było ciężko" i poszła dzisiaj na usg u siebie w mieście. Maluchy mają po 1,5cm, serduszka jak dzwony, ale mają nieproszonych gości. Obok jednego malucha krwiak 48×15mm, drugi krwiak 28×10mm - nie wiem gdzie umiejscowiony. Jutro idzie do szpitala. Mam nadzieję, że oba dzidziutki będą walczyć i krwiaki nie odetną ich od macicy🥺😭
Trzymam kciuki za maluszki 🤞🏽 będzie dobrze ✨Bella93 lubi tę wiadomość
-
Valie05 wrote:Ja mam 2
panie z NFZ mi założyły choć oponowałam - cała historia, że moja lekarka z NFZ uważa ciążę z invitro za patologiczną i pragnie mnie gdzieś indziej odesłać
ale skierowania na badania bez problemu wystawiają.
No najbardziej chodzi o badania, bo dziś sobie podliczyłam listę badań które dostałam z kliniki do zrobienia i wyszło mi prawie 600 zł. A do tego jeszcze dojdzie cytologia, więc już w ogóle 🥴11.2016 💔 9tc
06.2020 cp - prawa strona. usunięcie jajowodu.
12.2020 cp lewa strona. Leczenie metotreksatem.
11.2021 cp - lewa strona. Usunięty jajowód.
Procedura I 04.2024 - protokół krótki (Gonal i menopur)
16.04 - punkcja; pobrano 15 🥚 zapłodnionych 9, - 3 zarodki
19.04 transfer ET z 3 doby
⛔ 05.2024 Ciąża pozamaciczna rogowa. Laparoskopia.
06.09.2024 FET CS 4AB
7dpt beta <2.30❌
04.10.2024 FET CN 4BB
7dpt beta <2.30 ❌
Procedura II 10.2024 - protokół krótki (Rekovelle i menopur)
30.10 punkcja; pobrano 12🥚 zapłodnionych 7, - 4 zarodki
03.01.2025 FET CN 4AA🍍🍟
4dpt ⏸️
5dpt 34,0 mIU/ml
7dpt 93,8 mIU/ml
10dpt 273,1 mIU/ml
13dpt 900,7 mIU/ml
17dpt 4923,0 mIU/ml
21dpt USG 2mm okruszka z pulsującym serduszkiem 💓
7t4d - crl 14mm 🍀❤️
Na zimowisku ❄️4AA, 4BB, 3AB
-
Mischava wrote:U mnie trochę wróciło i tez wieczorem jest najgorzej 🥲
Generalnie funkcjonuje w pierwszej polowie dnia 😅
Co do zachcianek to u mnie jest dziwnie - wczoraj miałam ochotę na ogórka zielonego. Ale raczej ciagnie mnie do słonego. 😌11.2016 💔 9tc
06.09.2024 FET CS 4AB
7dpt beta <2.30❌
04.10.2024 FET CN 4BB
7dpt beta <2.30 ❌
03.01.2025 FET CN 4AA🍍🍟
4dpt ⏸️
5dpt 34,0 mIU/ml
7dpt 93,8 mIU/ml
10dpt 273,1 mIU/ml
13dpt 900,7 mIU/ml
17dpt 4923,0 mIU/ml
7t4d - crl 14mm 🍀❤️
-
Agula wrote:Cześć dziewczyny 🙂
Trochę was podczytuję zza krzaka i chciałbym się w końcu przywitać i dołączyć do wątku 😊
Mam od razu do was pytanie. Widzę, że niektóre prowadzicie ciążę prywatnie i na NFZ, albo jednorazowo chodzicie do lekarza na NFZ. Powiedzcie mi jak to wygląda z kartą ciąży?
Myślałam żeby się wybrać do lekarza z NFZ wyżebrać skierowanie na badania krwi, mam nie brać karty ciąży? On mi w takim wypadku założy drugą? 😅
Ciążę prowadzę u jednej lekarki i u niej mam założoną kartę ciąży. Na jednorazowe wizyty chodzę do przypadkowych lekarzy, którym mówię, że ciążę prowadzę u kogoś innego i proszę jedynie o rutynowe usg plus skierowanie na badania. Nikt nie robił mi problemów. Ale nie jestem weteranką, dopiero skończyłam 10 tydzień 🙈 -
Agula wrote:Nic, zapisałam się na NFZ 🙈
No najbardziej chodzi o badania, bo dziś sobie podliczyłam listę badań które dostałam z kliniki do zrobienia i wyszło mi prawie 600 zł. A do tego jeszcze dojdzie cytologia, więc już w ogóle 🥴
Ja planowałam ciążę prowadzić prywatnie w klinice ale lekarka do której poszłam z polecenia i do której już chodziłam wcześniej nie potrafiła znaleźć tętna zarodka który miał już 1 cm. Okropnie mnie nastraszyła, na następny dzień wylądowałam już u lekarki na NFZ, która się mną zaopiekowała i u której zostałam. Ona pozwoliła mi na początku przychodzić co tydzień, jest dostępna na telefon. Bada mnie dokładanie na każdej wizycie. Nie chce jej już zmieniać i nie chodzi o pieniądze. Być może trafisz też na fajnego lekarza na NFZ tak jak ja.Oliwia88888, promykk, Izi, Hajkonk, Bella93, Szosz lubią tę wiadomość
-
Paczula wrote:Ja planowałam ciążę prowadzić prywatnie w klinice ale lekarka do której poszłam z polecenia i do której już chodziłam wcześniej nie potrafiła znaleźć tętna zarodka który miał już 1 cm. Okropnie mnie nastraszyła, na następny dzień wylądowałam już u lekarki na NFZ, która się mną zaopiekowała i u której zostałam. Ona pozwoliła mi na początku przychodzić co tydzień, jest dostępna na telefon. Bada mnie dokładanie na każdej wizycie. Nie chce jej już zmieniać i nie chodzi o pieniądze. Być może trafisz też na fajnego lekarza na NFZ tak jak ja.
W piątek miałam ostatnią wizytę w klinice i już mam iść do swojego lekarza.
Zdecydowałam się na jedną lekarkę, która pracuje w szpitalu w którym chcę rodzić i przyjmuje ona prywatnie oraz w poradni przyszpitalnej na NFZ.
Wizytę prywatną mam u niej na 28.02 natomiast na NFZ udało mi się do niej zapisać dopiero na 01.04 🙈
Więc uznałam, że teraz na szybko chcę się dostać do jakiegokolwiek ginekologa na fundusz, żeby tylko dostać skierowanie na badania 🙈11.2016 💔 9tc
06.09.2024 FET CS 4AB
7dpt beta <2.30❌
04.10.2024 FET CN 4BB
7dpt beta <2.30 ❌
03.01.2025 FET CN 4AA🍍🍟
4dpt ⏸️
5dpt 34,0 mIU/ml
7dpt 93,8 mIU/ml
10dpt 273,1 mIU/ml
13dpt 900,7 mIU/ml
17dpt 4923,0 mIU/ml
7t4d - crl 14mm 🍀❤️
-
Mischava wrote:U mnie trochę wróciło i tez wieczorem jest najgorzej 🥲
Generalnie funkcjonuje w pierwszej polowie dnia 😅
Co do zachcianek to u mnie jest dziwnie - wczoraj miałam ochotę na ogórka zielonego. Ale raczej ciagnie mnie do słonego. 😌
Witam w klubie 😆
Ja też w miarę funkcjonuje w 1 połowie dnia, potem już walka o życie 🤭 Niestety od czasu gdy zaczęły się mdłości nie odpuszczają mnie ani na chwilę. -
A co do zachcianek to u mnie jeszcze nie występują...🤭 Raczej nie wiem co chce zjeść, bo wszystko nie brzmi dobrze 🤢 Jakbym mogła to najlepiej nic bym nie jadła.
Po jogurtach,lodach,słodyczach i czipsach mam jeszcze gorsze mdłości, więc poszły w niepamięć.
Więc narazie smaki bardziej słone dominują u mnie. -
Mischava wrote:Zgadzam się! Ja tez z racji mojego doświadczenia poronienia bardzo na początku się stresowałam.. jednak powiedziałam sobie, ze po co ja sie tak katowac skoro to wszystko jest tak ponad nami… to cud. Natura. Trzeba troszke wiary w to wszystko. Super, ze mamy możliwość tak kontrolować caly proces ale tez mozna popasc w skrajnosci bardzo szybko 🙂 i na duzo rzeczy naprawdę nie mamy wplywu..
Fajna ksiazke teraz czytam, wiec zarzucam polecajke - ‘Nie zaczelo sie od Ciebie’ Mark Wolynn. apropo traum, lęku, depresji i ich dziedziczenia 🙂
Jesteśmy na podobnym etapie ciąży 10+0Dziś byłam na wizycie i zobaczyłam jak mały machał do mnie rączkami
Cudne uczucie
I dziś chyba pierwszy raz jechałam na wizytę w dużej mierze spokojna. Następne mam dopiero badania prenatalne 27 lutego. Mam nadzieję, że wytrzymam jakoś te aż 15 dni 🤭
Każda z nas jest inna. Ja wiem, że te wizyty dają mi spokój. Gdybym czekała 3 czy 4 tygodnie to siedziałabym jak na szpilkach wertując internet w poszukiwaniu najgorszych scenariuszy i czekając na poronienie. A to nie byłoby dobre dla mnie i dziecka. Moja lekarka na początku sama zasugerowała mi wizytę po tygodniu widząc mój stan. Teraz czuję się lepiej więc mogę powoli wydłużać terminy wizyt 🤭Bella93, Filcek lubią tę wiadomość
-
Hejka, co do kart ciąży to ja co prawda nie prowadzę na NFZ ale w Lux Med i w prywatnej klinice przyszpitalnej i mam dwie karty ciąży - obaj lekarze nie chcieli pisać w „nieswoich” kartach.
A co do objawów, to ja do tej pory nie miałam mdłości. Zaczęły się w zeszłym tygodniu i raczej są sporadyczne - gdy się przejem. Jedynie odrzuciło mnie całkowicie od jajek i mam od nich odruch wymiotny 😅 ale już w gofrach czy nalesnikach mogą być.
Na początku miałam mega fazę na mięso, a teraz mam fazę na nabiał - codziennie wlatują serki wiejskie i serki waniliowe, koktajle na kefirach. Ciągnie mnie też do fast foodow ale staram się nie ulegać.
Jutro idę na wizytę do lekarza i mega nie mogę się doczekać, żeby sprawdzić czy wszystko jest ok. -
Ja mam wrażenie, że totalnie mnie odrzuciło od mięsa. Nie mogę patrzeć na nie nawet 🙈👩29👨30
👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy, pod kontrolą lekarza
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle -stymulacja owulacji
❌ hiperinsulinizm
✅ podstawowe badania krwi i wyrównane niedobory
✅ jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌IO, jelito drażliwe, łysienie androgenowe u męża
🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
⏸️05/01 🥰
05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹
📆 Kalendarz wizyt
10/03 - ginekolog
12/03 - USG tarczycy
13/03 - endokrynolog
20/03 - dermatolog
01/04 - urofizjoterapeuta
-
Suzie wrote:Ja mam wrażenie, że totalnie mnie odrzuciło od mięsa. Nie mogę patrzeć na nie nawet 🙈
Miałam tak w poprzedniej ciąży, nie pamiętam dokładnie od którego tygodnia ale trwało to bardzo długo. Ani zapach, ani smak, nawet patrzeć nie mogłam jak mąż je 🤣 -
Dziewczyny, temat całkiem inny; w grudniu kupiłam bilety w przedsprzedaży na 1 dzień festiwalu Podsiadło w czerwcu. Przed zajściem w ciążę…
Czy myślicie, że w czerwcu będę w stanie tam pojechać? 🙈 Na otwartej przestrzeni to chyba nie będzie ciasno. Nie wiem jak życie planować na najbliższe miesiące, niektórzy to na zagraniczne wczasy latają w widocznej ciąży. 🫣 -
promykk wrote:Dziewczyny, temat całkiem inny; w grudniu kupiłam bilety w przedsprzedaży na 1 dzień festiwalu Podsiadło w czerwcu. Przed zajściem w ciążę…
Czy myślicie, że w czerwcu będę w stanie tam pojechać? 🙈 Na otwartej przestrzeni to chyba nie będzie ciasno. Nie wiem jak życie planować na najbliższe miesiące, niektórzy to na zagraniczne wczasy latają w widocznej ciąży. 🫣
Mam podobne dylematy z biletem na Linkin Park w czasie Openera. Tam warunki trochę spartańskie będą, ale szczerze mam ochotę iść. Tylko absolutnie nie wiem czego się spodziewać po mojej formie na tym etapie ciążypromykk lubi tę wiadomość
👩🏼 91’ (33)
Amh-1.6 (07.2024); hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ ; MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ trombofilia❌ ; CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; ciężki czynnik męski
1 IVF - Oviklinika Waw
08.2024 3 🥚 -> 2 ❄️
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901; 27 dpt-33512; 28 dpt-CRL 5mm i ❤️ 8tc+3-CRL 1,9cm; 9tc+3 CRL 2,7 cm; 12tc+3 prenatalne ok CRL 5,8 cm 🩵
-
Suzie wrote:Ja mam wrażenie, że totalnie mnie odrzuciło od mięsa. Nie mogę patrzeć na nie nawet 🙈
O mnie też od mięsa odrzuciło ale tak w połowie bo zjeść to jeszcze coś zjem, gorzej z patrzeniem na nie albo przyrzadzeniem czegoś. Wystarczy, że spojrze na nie i już koniec, wszystko podchodzi mi do góry i nie daje rady 🙈 -
promykk wrote:Dziewczyny, temat całkiem inny; w grudniu kupiłam bilety w przedsprzedaży na 1 dzień festiwalu Podsiadło w czerwcu. Przed zajściem w ciążę…
Czy myślicie, że w czerwcu będę w stanie tam pojechać? 🙈 Na otwartej przestrzeni to chyba nie będzie ciasno. Nie wiem jak życie planować na najbliższe miesiące, niektórzy to na zagraniczne wczasy latają w widocznej ciąży. 🫣
Miałam takie rozkminy rok temu 😂 ale nie zaszłam finalnie. Jeśli bliżej terminu czułabym się dobrze i pogoda by się udała to bym poszła. Wzięłabym kocyk/kurtkę i usiadła gdzieś z dala od głośników, żeby nie dudniło.promykk, AlaWer500 lubią tę wiadomość
👩29👨30
👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy, pod kontrolą lekarza
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle -stymulacja owulacji
❌ hiperinsulinizm
✅ podstawowe badania krwi i wyrównane niedobory
✅ jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌IO, jelito drażliwe, łysienie androgenowe u męża
🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
⏸️05/01 🥰
05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹
📆 Kalendarz wizyt
10/03 - ginekolog
12/03 - USG tarczycy
13/03 - endokrynolog
20/03 - dermatolog
01/04 - urofizjoterapeuta
-
Jak będziesz się dobrze czuła i będzie ok to ja bym szła. Ja mam bilety na sierpień gdyby koncert był w Krakowie albo Katowicach (gdziekolwiek bliżej niż Wrocław) to pewnie bym myślała żeby iść nawet - krejza 😂
Na jakiś city break zagranicą liczę na wiosnę jeżeli będziemy mieć możliwość pewnie maj/czerwiec. Wiadomo jak coś będę planować to raczej albo na ostatnią chwilę albo z ubezpieczeniami żeby można było odwołać wszystko gdyby coś się miało wydarzyć. Koncerty jakbym jakieś teraz planowała na wiosne/lato czy cokolwiek pod kątem ciąży to bym właśnie patrzyła na opcje ubezpieczenia biletów żeby móc kasę odzyskać 😀aglo, promykk lubią tę wiadomość
-
Haha a ja nie kupiłam bo mówię może akurat zajdę 😂 a jak nie to kupię w normalnej sprzedaży. Mam ochotę też się wybrać ale u mnie to juz 3 trymestr i odpuszczam.
Byłam na koncercie Podsiadło w czerwcu 2024 w Chorzowie (było piekielnie super 😍) ale w ciąży nie zdecydowałabym się, dużo ludzi, jednak to może nie tylko koncert ale już festiwal, dostęp do toalet itp. Niby na pewno gdzieś można będzie sobie usiąść na ziemi ale na pewno dużo też trzeba będzie się wystać i wychodzić.
Z drugiej strony to ja jestem tym przypadkiem który planuje leżeć pod palmą 🤪🤪 także nie wiem czy pomogłam czy nie zasiewam ziarna niepewności 🫣33l. 👧 35l.👦
2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
2020.11 - syn 🩵 - pPROM 35+2tc
Nisza w bliźnie po cc🌚
25.11.2024 OM
20.12.2024 ⏸️
07.01.2025 6+1 CRL 3.2mm ♥️
28.01.2025 9+1 CRL 2.6cm ♥️
17.02.2025 12+0 CRL 6,1cm, FHR 156 ♥️ NT 1,7mm
18.02.2025 12+1 CRL 6,4cm, FHR 154 ♥️ NT 2,2mm
25.02.2025 NIPT - wynik prawidłowy - chłopiec 🩵
18.03.2025 ➡️ 16+1 wizyta 🩺 -
U mnie ostatnie kilka dni jeśli już coś jadłam to królują zupy krem głównie z brokuła ale trochę ją podkręcam i w zasadzie to zielona zupa cebulowa 😂 i tosty only ser koniecznie królewski z sierpca żaden inny 😆 poza tym ciągnie mnie bardzo do fast foodow ale ograniczam się do pizzy, którą robię sama i mogłabym pić tylko sprite’a.
Mama postanowiła powróżyć mi płeć i mamy małą rozbieżność, z kalendarza chińskiego wychodzi mi dziewczyna a z obrączki chłopak 😀👩💼29l
🤵♂️35l
10.2024 rozpoczęcie starań
💊 PrenaCare Start Ona i On
🩺17.11.2024 cytologia OK
⏸️04.01.2025 🤞
07.01 beta hcg 2758 mlU/ml.
10.01 beta hcg 7412 mlU/ml
🩺07.01 5+4 pęcherzyk 4.81mm 🥹
🩺 15.01 6+5 CRL 0,53cm i bijące ❤️
🩺24.01 8+0 CRL 1,6cm fasoli!
🩺26.02 12+5 USG I trymestru CRL 5,93cm 🩷
🩺26.03 16+5 wizyta