Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
Odpowiedz

Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡

Oceń ten wątek:
  • aglo Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2025, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abby10 wrote:
    Też nowy sezon usa już za mną 🙈 nie wiem dlaczego ale tylko usa mi podchodzi.. próbowałam już z innych krajów oglądać ale jakoś nie podchodzi mi

Ja lubię i te wszystkie zagraniczne 🫣 nawet Arabie czy Japonię 🫣

34l. 👧 36l.👦
    2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
    2020.11 - syn 🩵 35+2tc
    2025.08 - syn 🩵 37+2tc

age.png

age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2025, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie wrote:
    Mam TSH na granicy, bo 2,2-2,5. Dlatego mam sprawdzić jeszcze raz swój guzek, jak będzie stabilny to bez letroxu, a jak coś się zmieni to wdrażamy z powrotem letrox na czas ciąży. Przed ciążą miałam ustabilizowane i poniżej 2.

Rozumiem, ja właśnie mam też TSH 2,4-2,5. Teraz będę ponawiać badanie, lekarz zastanawia się nad włączeniem euthyroxu w małej dawce.

01.2023 🧒🏼🧸1cs
    age.png

09.2025 👶🏼🧸2cs
    age.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2025, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaulinaLexi wrote:
    Kurcze a mi przed ciążą w listopadzie i w 7 tygodniu wyszło TSH 2,37 i nic nie kazali mi z tym robić. Prosiłam się w listopadzie o jakąś analizę tego TSH, to powiedzieli że jest dobra, jak nie będzie Pani mogła zajść w ciążę to wtedy przyjść...

Mi lekarz też powiedział że to TSH (2,4 ostatnie) to jest póki co ok i do obserwacji. Ale na ostatniej wizycie powiedział że zastanawia się czy nie trzeba będzie włączyć euthyroxu. Dlatego postanowiłam że zbadam jeszcze raz na kolejną wizytę.

01.2023 🧒🏼🧸1cs
    age.png

09.2025 👶🏼🧸2cs
    age.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)
  • Hajkonk Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2025, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To może od razu żony Podlasia wrzucą nowy sezon 😂 no i jeszcze czekam na ten sezon warsaw shore, swoją drogą ciekawe czy wypuszczą o czasie… teraz próbuje przekonać się do ślepnąc od świateł o ile książka jedna i druga część były wspaniałe tak do serialu robię już któryś raz podejście 🙈

Na pamiątkę 🥹

04.01.2025 ⏸️ 🍀
    15.01.2025 ❤️
    26.03.2025 🎀
    30.08.2025 K. 💖✨
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2025, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abby10 wrote:
    Też nowy sezon usa już za mną 🙈 nie wiem dlaczego ale tylko usa mi podchodzi.. próbowałam już z innych krajów oglądać ale jakoś nie podchodzi mi

Mi to samo, próbowałam Brazylię ale nie skończyłam.
    Teraz wychodzi jeszcze nowy sezon love never lies 😄
    Także nie będzie czasu na nudę 😂

Abby10 lubi tę wiadomość

01.2023 🧒🏼🧸1cs
    age.png

09.2025 👶🏼🧸2cs
    age.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2025, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azalea 🌸 wrote:
    Widzę że poruszyłyście temat programów tv, ja też uwielbiam wszystkie te odmóżdżacze typu hotel paradise czy love island 🤣 a z wciągających tasiemców polecam jeszcze tureckie seriale, naprawdę, w niektóre można się porządnie wkręcić 🤣

Moja teściowa to wszystko ogląda 😂 kilka widziałam ale jakoś się nie wkrecilam. Z seriali od lat jestem wkręcona w na wspólnej i jak mi się nazbiera ze 2-3 tyg to oglądam hurtem 😄

A takie "lepsze" seriale i filmy to z mężem wieczorami oglądamy. Właśnie kończymy Cassandre (taka se) 😄 , następny w planie Kibic. Początek roku to jest w czym przebierać :)

01.2023 🧒🏼🧸1cs
    age.png

09.2025 👶🏼🧸2cs
    age.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)
  • Paczula Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2025, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iiyama wrote:
    To najbezpieczniejszy wybór w ciąży, mam nadzieję że Twoje objawy alergii będą słabe lub nie wystąpią wcale, trzymam kciuki żeby antybiotyk szybko Ci pomógł 🤗

Czy któraś z Was będzie robiła Nifty PRO? , jest teraz akcja promocyjna - poleć przyjaciółce ,obie dostajemy wtedy voucher 100 zł do smyka. Może któraś byłaby zainteresowana?
    Ja chętnie :)
    A jaka jest aktualna cena za Nifty Pro? Na jakiej stronie jest promocja?

• Suzie Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2025, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas babcia męża ogląda te tureckie seriale, ale ona je mocno przeżywa. Kiedyś siedzimy przy kawie, a babcia nagle "jezu, jakie biedne to dziecko, porwali je i szukają...", wszyscy przerażeni jakie dziecko, jakie porwanie, a to z tureckiego serialu 😂

Hajkonk, Azalea 🌸, Engel, PaulinaLexi, Deyansu, aneta.be, Filcek lubią tę wiadomość

👩30👨31
    👶starania od 01/2024, kwiecień-sierpień cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
    ✅ stabilna niedoczynność tarczycy
    ❌ PCOS, bezowulacyjne cykle
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ jajowody drożne
    ✅ badania nasienia

🍀9cs, 5cs z Lamettą+Ovitrelle
    💙2025
    age.png
  • Azalea 🌸 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2025, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie wrote:
    U nas babcia męża ogląda te tureckie seriale, ale ona je mocno przeżywa. Kiedyś siedzimy przy kawie, a babcia nagle "jezu, jakie biedne to dziecko, porwali je i szukają...", wszyscy przerażeni jakie dziecko, jakie porwanie, a to z tureckiego serialu 😂

Hahhahaha 🤣 no mi właśnie zostało to z sentymentu po babci bo razem oglądałyśmy 😅

iiyama lubi tę wiadomość

👩🏽‍❤️‍👨🏽|28|31
    👶🏽|2023|🩷
    👶🏽|2025|🩵

age.png
  • Hajkonk Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2025, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do tureckich jakoś się nie mogę przekonać 🙈
    Ale jestem z mężem z tego typu ludzi którzy jak zaczną oglądać serial to nie mogą skończyć, w niedzielę właśnie zrobiliśmy cassandre nawet spoko kibic zaczęliśmy ale nie siadł póki co może innym razem 😁 jedyny serial którego nie byliśmy w stanie oglądać tak dużo to „dark” był dla nas tak męczący umysłowo a jednocześnie tak ciekawy że ograniczaliśmy się do max dwoch odcinków dziennie żeby nie oszaleć 😂😂

Na pamiątkę 🥹

04.01.2025 ⏸️ 🍀
    15.01.2025 ❤️
    26.03.2025 🎀
    30.08.2025 K. 💖✨
  • iiyama Koleżanka

Wysłany: 18 lutego 2025, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paczula wrote:
    Ja chętnie :)
    A jaka jest aktualna cena za Nifty Pro? Na jakiej stronie jest promocja?
    Na niftytest , teraz nifty Pro kosztuje 1996,65 PLN (z uwzględnieniem 15% rabatu).

Wysłałam zaproszenie do przyjaciółek, proszę przyjmij wtedy napiszę do Ciebie żeby się dogadać co do vouchera 🤗

Paczula lubi tę wiadomość

• Agusia246 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2025, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak byłam w szpitalu to laska z łóżka obok cały dzień musiała mieć włączony telewizor i leciały jakieś ukryte prawdy, dlaczego ja, policjanci i policjantki, ledwo przeżyłam XD
    My w domu kablówki nie mamy, tylko wykupione platformy i tam sobie oglądamy, obecnie Shelter na podstawie Cobena :)

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2025, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia246 wrote:
    Jak byłam w szpitalu to laska z łóżka obok cały dzień musiała mieć włączony telewizor i leciały jakieś ukryte prawdy, dlaczego ja, policjanci i policjantki, ledwo przeżyłam XD
    My w domu kablówki nie mamy, tylko wykupione platformy i tam sobie oglądamy, obecnie Shelter na podstawie Cobena :)

A już się bałam, że to tylko my z mężem jacyś nienormalni jesteśmy bo nie mamy telewizji 😅😆
    Jedynie co oglądamy to właśnie na platformach różnych, ale najczęściej netflix.
    Co do szpitala, też mam takie wspomnienie, że kobieta obok oglądała cały czas telewizję. Przerażające dla mnie 😬

Agusia246, Jusia 82 lubią tę wiadomość

• promykk Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2025, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aglo wrote:
    Właśnie się nie stresuję bo czuję że jest dobrze 👍 na usg wesoło machał rączkami i nóżkami i nawet jak ma ZD to i tak go już kocham i urodzę na pewno. Także to tylko dla naszej wiedzy by było, żeby już się przygotować.

A no i jeszcze narazie obstawiamy chłopaka 😊
    A ta pappa to beznadzieja. Sanco pewnie wyjdzie spoko. 🤞

Ale te badania to nie tylko dla Waszej wiedzy, ZD to bardzo często wady serca i poszerza się diagnostykę, niektóre nawet leczy się już prenatalnie. I absolutnie nie piszę tego żeby Cię nastraszyć tylko żeby zwrócić uwagę, że warto badać nawet jak ktoś nie bierze pod uwagę przerywania ciąży.

10.2024 💔 9tc, zabieg
    30.12.24 ⏸️
    NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    04.08 2700g 🧁
    05.09 🎂🥳 3200g, 55cm, 10 pkt.

age.png
  • promykk Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2025, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obczajcie to, że w 5 tc. miałam tsh 2,8 i gin powiedziała, że norma w 1 trym. do 3. Rzeczywiście sprawdzałam, że Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca do 3,18 w 1 trym.

W 10tc. wyszło mi 3,09 i gin powiedziała, że graniczne i mam iść do endo.

A endo mnie dzisiaj zje*ała, że zaleca się tsh do 2,5 i już wtedy miałam za dużo i jak teraz chce utrzymać ciążę to leki mam brać.

Obie lekarki prywatnie i nie jakieś spod krzaka. I weź tu ufaj lekarzowi. 🤡

10.2024 💔 9tc, zabieg
    30.12.24 ⏸️
    NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    04.08 2700g 🧁
    05.09 🎂🥳 3200g, 55cm, 10 pkt.

age.png
  • aglo Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2025, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promykk wrote:
    A ta pappa to beznadzieja. Sanco pewnie wyjdzie spoko. 🤞

Ale te badania to nie tylko dla Waszej wiedzy, ZD to bardzo często wady serca i poszerza się diagnostykę, niektóre nawet leczy się już prenatalnie. I absolutnie nie piszę tego żeby Cię nastraszyć tylko żeby zwrócić uwagę, że warto badać nawet jak ktoś nie bierze pod uwagę przerywania ciąży.

Wiem o tym, tylko że właśnie na usg wszystko jest dobrze, serce 4 komorowe wali jak dzwon, bez zarzutów jest obraz 💪 także narazie nie wygląda na wadliwy organ.

Edit: i jeszcze jedno. Rozmawiałam z lekarzem dzisiaj i droga postępowania jest taka że jak w nipt wyjdzie podwyższone ryzyko to dopiero amniopunkcja będzie miała wartość diagnostyczną. Więc zrobienie tego badania i tam uzyskanie wyniku „ryzyka” nie jest jeszcze potwierdzeniem że dziecko ma ZD, przy takim dobrym usg. Dopiero uzyskanie wyników kariotypu z amniopunkcji jest „coś” warte.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2025, 13:45

34l. 👧 36l.👦
    2020.11 - syn 🩵 35+2tc
    2025.08 - syn 🩵 37+2tc

age.png

age.png
  • aglo Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2025, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promykk wrote:
    Obczajcie to, że w 5 tc. miałam tsh 2,8 i gin powiedziała, że norma w 1 trym. do 3. Rzeczywiście sprawdzałam, że Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca do 3,18 w 1 trym.

A endo mnie dzisiaj zje*ała, że zaleca się tsh do 2,5 i już wtedy miałam za dużo i jak teraz chce utrzymać ciążę to leki mam brać.

No tak to jest właśnie, każdy ma swoje zdanie i weź tu bądź mądry 😳

promykk lubi tę wiadomość

34l. 👧 36l.👦
    2020.11 - syn 🩵 35+2tc
    2025.08 - syn 🩵 37+2tc

age.png

age.png
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2025, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promykk wrote:

Mi też endo mówiła, że do 2,5 max, a ginekolog nawet nie skomentował 🙈

👩30👨31
    👶starania od 01/2024, kwiecień-sierpień cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
    ✅ stabilna niedoczynność tarczycy
    ❌ PCOS, bezowulacyjne cykle
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ jajowody drożne
    ✅ badania nasienia

🍀9cs, 5cs z Lamettą+Ovitrelle
    💙2025
    age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2025, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promykk wrote:

Wcześniej tak było 100% że TSH do zajścia w ciążę ma już być na poziomie max 2,5 . Ja przed tą poroniona ciąża to już od lutego co chwilę badalam TSH, miałam 2,8 i sama poprosiłam internistę o euthyrox i brałam pół tabletki 0,25 codziennie. Potem jak poroniłam to powiedziałam o tym mojemu lekarzowi że brałam a on powiedział że niepotrzebnie, że dopiero w ciąży się to sprawdza bo w ciąży często TSH spada. I żeby już nic nie brać skoro nie leczę się na niedoczynność. Więc jak poroniłam to od razu odstawiłam tabletki.

W jej ciąży miałam w 5 tyg jakoś 2,5 właśnie TSH , potem w 9tyg 2,4 i mówi że się zastanawia czy nie wdrożyć jednak euthyroxu ale na spokojnie podchodzi do tematu. Nawet nic nie mówił żebym się gdzieś umawiała. A temu lekarzowi bardzo ufam bo on idzie z najnowszymi wytycznymi ginekologicznymi + ma bardzo duże doświadczenie. We Wrocławiu jest uznawany za jednego z najdokładniejszych ginekologów w podejściu i w badaniach.

Jeszcze dodam że jak byłam w tej poronionej ciazy to miałam teleporadę z endokrynologiem z kliniki niepłodności bo się wystraszyłam że biorę ten euthyrox jak zobaczyłam dwie kreski, nie wiedziałam czy powinnam, czy mogę itp. to powiedział że jedyne co to badać regularnie trójkę i że będę musiała brać już do porodu euthyrox i tyle. A ja jestem zwolennikiem tego żeby jak najmniej łykać leków w ciąży, najlepiej to nic.

Także myślę że ta Endo chyba nad wyraz Cię nastraszyła, ale jeśli jest już takie zalecenie żeby brać leki to oczywiście bierz :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2025, 13:50

01.2023 🧒🏼🧸1cs
    age.png

09.2025 👶🏼🧸2cs
    age.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2025, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to od początku roku nie mogę się skupić na robocie. Odprowadzam małego do żłobka wracam ok. 8 zjem śniadanie i gdzieś po 9 zasypiam i śpię do 11/12 potem czuje się dalej źle i nic mi się nie chce... Booooooze.. 7go idę do lekarza i poproszę o L4 bo już nie daje rady :/

‹‹ 195 196 197 198 199 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Spokój rodziców zaczyna się od jednego sprytnego urządzenia. Czy niania elektroniczna to must have rodziców?

Pierwsze miesiące z dzieckiem to wyjątkowy czas, ale też nieustanna czujność i troska o jego bezpieczeństwo. Coraz więcej rodziców sięga po nowoczesne rozwiązania, które pomagają spokojniej czuwać nad snem malucha. Czy niania elektroniczna to rzeczywiście niezbędny element domowej wyprawki, czy tylko kolejny gadżet? Sprawdź, jak działa, co daje na co dzień i czy może realnie ułatwić życie rodzicom.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy to nie wszystko: Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą.

Co najmniej dwa fakty na temat folianów i suplementacji przed ciążą naprawdę Cię tu zaskoczą. Zebraliśmy najczęstsze pytania naszej społeczności i na ich podstawie stworzyliśmy kompletny, oparty na badaniach przewodnik po mądrej suplementacji. Jeśli myślisz, że „zacznę brać coś po pozytywnym teście” - koniecznie sprawdź, dlaczego nauka mówi coś zupełnie innego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ