Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
promykk wrote:Dziewczyny, czy ktoś już schodzi/odstawia duphaston?
Brałam 3x1 do ustania plamień w 7tc, potem 2x1 i mam schodzić, 3 dzień 1x1 i tak mnie głowa masakrycznie boli. Apap lekko łagodzi. Nic innego się nie zmieniło w moim życiu, no ale może to po prostu ciąża. 😭 Ciśnienie mam dobre.
Ja brałam od początku 2x1 , od 13.02 nie biorę nic, bez schodzenia. Ale nie miałam plamien jak coś, brałam profilaktycznie bo był lekki spadek proga .
Głową mnie nie boli, czuję sie ok.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 10:32
-
Azalea 🌸 wrote:Hej, u mnie wczoraj skończyło się na antybiotyku. I tak jak podchodziłam do tej ciąży na luzie, tak teraz chyba i ja potrzebuję poklepania po plecach, że mimo antybiotyku wszystko będzie z dzidzionem w porządku 🥺 uprzedzając, nie, nie dało się go ominąć, miałam już zbyt wysokie CRP... Wiadomo, dostałam taki dozwolony w ciąży, aczkolwiek jak pisałam, tu jest druga strona, bo ja mam na jego substancję aktywną uczulenie i za cholerę nie wiem, jakie będą skutki tym razem 🫣 i tak, mam probiotyk, poprosiłam lekarza i dopytałam w aptece o najlepszy jaki mają, ale i tak się obawiam.
Największe niebezpieczeństwo w tej organogenezie, a to już niemal skończone.
A tylko jeden antybiotyk jest bezpieczny w ciąży? Czytałam, że jakieś różne przepisują. Brałam amotaks.Azalea 🌸 lubi tę wiadomość
-
Marcysia1990 wrote:Ja brałam od początku 2x1 , od 13.02 nie biorę nic, bez schodzenia. Ale nie miałam plamien jak coś, brałam profilaktycznie bo był lekki spadek proga
-
Ja już po wizycie u endokrynologa. Generalnie ok, ale jeszcze mam podejść na USG tarczycy sprawdzić czy mój guzek jest stabilny, jak będzie ok to nie będę musiała brać leków.
Marcysia1990, Deyansu, Filcek, Azalea 🌸 lubią tę wiadomość
👩29👨30
👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy, pod kontrolą lekarza
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle -stymulacja owulacji
❌ hiperinsulinizm
✅ podstawowe badania krwi i wyrównane niedobory
✅ jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌IO, jelito drażliwe, łysienie androgenowe u męża
🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
⏸️05/01 🥰
05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹
📆 Kalendarz wizyt
06/03 - badania krwi
10/03 - ginekolog
12/03 - USG tarczycy
13/03 - endokrynolog
-
Hajkonk wrote:A mnie dziś jakaś nostalgia dopadła 🙈
Nudy bardziej.
Jestem już od ponad miesiąca na zwolnieniu, przed świętami byłam na urlopie więc generalne porządki w domu mam zrobione, teraz jedynie zrobiłam małą selekcję rzeczy trochę wyniosłam na działkę tam się latem bardziej przydadzą i nastał ten moment kiedy dosłownie nie mam co robić. Nie mam dzieci, mąż w delegacji a ja cały dzień przeleżałam na oglądaniu głupot w necie. 🤡
Nie trafiłam na książkę która mogłaby mnie zainteresować żeby ją zamówić, na szykowanie listy z wyprawką jest jeszcze za wcześnie zaplanowałam to po skończonym pierwszym trymestrze. Remontu robić nie będę bo mam zrobiony więc jedynie zostaje mi dokupić komodę i jakąś szafę dla bobo ale z tym też chciałam poczekać aż zrobię listę żeby wiedzieć jak rozmiarowo to ogarnąć. I tak właśnie nabawiłam się dziś bólu kciuka scrollowania.
Zdecydowanie muszę poszukać jakieś produktywne zajęcie.
Miałam na początku poprzedniej ciąży podobny stan. W domu wszystko ogarnęłam, w ogrodzie tez i nie było za bardzo co robić. Poczytałam troche książek, poogladalam pierdoły w tv i dzień leciał 😄 miałam ambitny plan zapisać się na kurs języka angielskiego online taki 1:1 z native speakerem ale tak mi czas strzelił że nie zdążyłamteraz ponownie mam taki plan, ale najpierw chcę skończyc kurs który zaczęłam.
A teraz jak jest już dziecko to cały czas jest co robić w domu, pranie, sprzątanie, obiad i zaraz trzeba iść po małego do żłobka. Pomiędzy jakieś wizyty u lekarzy. Bardzo szybko czas mi teraz leci. Próbuje wszystko nadrobić ale ciągle coś i nie ma czasu na nudęsarenka95, Deyansu, Filcek lubią tę wiadomość
-
aglo wrote:Ja o 8 wizyta 🫣 a potem do roboty. Wczoraj miałam wolne więc do 14:30 przeleżałam na kanapie 🫣 a potem już normalne po południe, nawet na sanki poszlismy pozjeżdżać z górki 🤪 i tak zleciało. Ja nie mam czasu a też przydałoby mi się odgruzować mieszkanie. Ciuchy przejrzeć na wiosnę 🤦♀️ dużo przede mną ale nie myślę narazie o tym ogólnie to chętnie bym tak pomarnowala czas przed netfilxem 😂
Zazdro że macie śnieg 😍 u nas tylko na minusie i zimno na maxa 🥶 -
Po wizycie nawet ok, tylko wyszła mu większą przeziernosc na 2.2mm i dziudziutek na 6,4cm 🤯 mówi że według niego wszystko w usg jest idealnie jedynie pewnie wiek i biochemia u mnie zadziałały 😳 ech czyli czarne scenariusze.
Wrzucił moje badania papy i bety też do tego systemu całego obliczania ryzyka i wyszło mi 1:259 na T21. Dał mi skierowanie na sanco. Po uwzględnieniu kości nosowej ryzyko spada do 1:724.. ale i tak zrobimy. Jutro idę na pobranie już nie będę czekać na te wyniki z wczorajszej wizyty na NFZ.33l. 👧 35l.👦
2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
2020.11 - syn 🩵 - pPROM 35+2tc
Nisza w bliźnie po cc🌚
25.11.2024 OM
20.12.2024 ⏸️
07.01.2025 6+1 CRL 3.2mm ♥️
28.01.2025 9+1 CRL 2.6cm ♥️
17.02.2025 12+0 CRL 6,1cm, FHR 156 ♥️ NT 1,7mm
18.02.2025 12+1 CRL 6,4cm, FHR 154 ♥️ NT 2,2mm
25.02.2025 NIPT - wynik prawidłowy - chłopiec 🩵
18.03.2025 ➡️ 16+1 wizyta 🩺 -
aglo wrote:Po wizycie nawet ok, tylko wyszła mu większą przeziernosc na 2.2mm i dziudziutek na 6,4cm 🤯 mówi że według niego wszystko w usg jest idealnie jedynie pewnie wiek i biochemia u mnie zadziałały 😳 ech czyli czarne scenariusze.
Wrzucił moje badania papy i bety też do tego systemu całego obliczania ryzyka i wyszło mi 1:259 na T21. Dał mi skierowanie na sanco. Po uwzględnieniu kości nosowej ryzyko spada do 1:724.. ale i tak zrobimy. Jutro idę na pobranie już nie będę czekać na te wyniki z wczorajszej wizyty na NFZ.Deyansu, Filcek lubią tę wiadomość
-
Bella93 wrote:Nie stresuj się, to tylko statystyka😘
Właśnie się nie stresuję bo czuję że jest dobrze 👍 na usg wesoło machał rączkami i nóżkami i nawet jak ma ZD to i tak go już kocham i urodzę na pewno. Także to tylko dla naszej wiedzy by było, żeby już się przygotować.
A no i jeszcze narazie obstawiamy chłopaka 😊Bella93, Szosz, Marcysia1990, sarenka95, Filcek, Azalea 🌸, Agusia246, Oliwia88888, Rozalia321 lubią tę wiadomość
33l. 👧 35l.👦
Nisza w bliźnie po cc🌚
25.11.2024 OM
20.12.2024 ⏸️
aglo wrote:Po wizycie nawet ok, tylko wyszła mu większą przeziernosc na 2.2mm i dziudziutek na 6,4cm 🤯 mówi że według niego wszystko w usg jest idealnie jedynie pewnie wiek i biochemia u mnie zadziałały 😳 ech czyli czarne scenariusze.
Wrzucił moje badania papy i bety też do tego systemu całego obliczania ryzyka i wyszło mi 1:259 na T21. Dał mi skierowanie na sanco. Po uwzględnieniu kości nosowej ryzyko spada do 1:724.. ale i tak zrobimy. Jutro idę na pobranie już nie będę czekać na te wyniki z wczorajszej wizyty na NFZ.
Dla spokoju ducha zrób. 🫂Deyansu lubi tę wiadomość
👩29👨30
👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
❌ hiperinsulinizm
✅ jajowody drożne
⏸️05/01 🥰
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
📆 Kalendarz wizyt
06/03 - badania krwi
10/03 - ginekolog
12/03 - USG tarczycy
13/03 - endokrynolog
-
aglo wrote:Właśnie się nie stresuję bo czuję że jest dobrze 👍 na usg wesoło machał rączkami i nóżkami i nawet jak ma ZD to i tak go już kocham i urodzę na pewno. Także to tylko dla naszej wiedzy by było, żeby już się przygotować.
A no i jeszcze narazie obstawiamy chłopaka 😊
To na chwilę obecną póki co sami chłopcy u nas 🤭aglo lubi tę wiadomość
👩29👨30
❌ hiperinsulinizm
✅ jajowody drożne
⏸️05/01 🥰
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
📆 Kalendarz wizyt
06/03 - badania krwi
10/03 - ginekolog
12/03 - USG tarczycy
13/03 - endokrynolog
-
Suzie wrote:To na chwilę obecną póki co sami chłopcy u nas 🤭
No tak narazie wygląda z wyrostka 🫣 zobaczymy co wyjdzie w sanco.33l. 👧 35l.👦
Nisza w bliźnie po cc🌚
25.11.2024 OM
20.12.2024 ⏸️
Gratuluję udanych wizyt
Wie ktoś czy zaświadczenie o ciąży dla pracodawcy dostanę na teleporadzie w Medicover ? Zapomniałam ostatnio na wizycie poprosić dra i nie chce mi się specjalnie na wizytę lecieć... (Potrzebuje zaświadczenie żeby mi pracodawca nadgodzin nie mógł zlecać)
I jeszcze pytanie do dziewczyn które nie są na L4 - korzystacie z wyjść na badania w czasie pracy? W przepisach znalazłam, że jednym z warunków takiego zwolnienia (bez urlopu czy potem odrabiania tego czasu) jest "jeżeli badania te nie mogą być przeprowadzone poza godzinami pracy" - czy brak wolnych terminów poza godzinami pracy się liczy?
Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-pracy-16789274/art-185Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 10:27
-
aglo wrote:Właśnie się nie stresuję bo czuję że jest dobrze 👍 na usg wesoło machał rączkami i nóżkami i nawet jak ma ZD to i tak go już kocham i urodzę na pewno. Także to tylko dla naszej wiedzy by było, żeby już się przygotować.
A no i jeszcze narazie obstawiamy chłopaka 😊
Ja jadę dziś na usg, krew mi dopiero pobiorą, zobaczymy.
Azalea zdrówka! Choroba tez nie jest dobra dla organizmu, skoro dostałaś bezpieczny antybiotyk, to postaraj się spać spokojnie, zdrowieć i będzie okej😘
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 10:28
Azalea 🌸, Deyansu lubią tę wiadomość
👩🏻 36 + 👦🏻 36 + 🧒🏻 4 + 🐶❤️ +…
Czekamy na ciąg dalszy
Termin: 30.08.2025 🩷
7.03 - 🩺 -
PaulinaLexi wrote:Nadrabiaj netflixa
Też tak myślałam co ja będę robić na L4, minął dopiero tydzień, ale jakoś leci. Zazwyczaj zanim wstanę jest 10ta, kawka, śniadanko, pranie, odkurzanie, potem jakas apteka, sklep, porozmawiam z kimś, obiad, mąż przychodzi z pracy i ja już mam 10% baterii. Dzisiaj od 18-21 spałam, teraz gram grę CitySkylines bardzo polecam jak ktoś lubi klimaty budowania.
W pozostałe dni w zależności od energii czytam, idę na siłownię trochę się poruszać, porozciągać, jakiś spacer z podcastem na słuchawkach. Mam też w planach Jogę dla kobiet w ciąży i dokończone malowania obrazu po numerach.
Wyprawka troszkę później, u mnie będzie całkiem łatwo bo bratowa męża i moja bratowa mają po 2kę dzieci, wszyscy czekali na nasza kolej, więc baaardzo duzo rzeczy mam odłożone. Będę kupować jedynie rzeczy dla siebie i takie rzeczy apteczne bym powiedziała.
Przypomniałaś mi że ja też spałam do późna w ciąży . Byłam nocnym markiem, chodziłam spać o 3, wstawałam o 6 rano na świeżo robiłam mojemu mężowi śniadanko 😅🙈 potem dzień dobry TVN i ukryta prawda i ok 9 zasypiałam i spałam do 12. Chwilę coś się porobiło i o 16 mój mąż wracał. Jego dobre czasy z wymyślnymi śniadankami to się skończyły wraz z urodzeniem synka 😄
Mój synek od września chodzi do żłobka więc ja już znam smak samotnych dni 😄 wkrecilam się w hotel paradise i sobie oglądałam w tle robiąc coś w domu , taki odmóżdżacz. Wcześniej w miłość jest ślepa. Więc z braku laku polecam 😄 -
Daisy89 wrote:Gratuluję udanych wizyt
Wie ktoś czy zaświadczenie o ciąży dla pracodawcy dostanę na teleporadzie w Medicover ? Zapomniałam ostatnio na wizycie poprosić dra i nie chce mi się specjalnie na wizytę lecieć... (Potrzebuje zaświadczenie żeby mi pracodawca nadgodzin nie mógł zlecać)
I jeszcze pytanie do dziewczyn które nie są na L4 - korzystacie z wyjść na badania w czasie pracy? W przepisach znalazłam, że jednym z warunków takiego zwolnienia (bez urlopu czy potem odrabiania tego czasu) jest "jeżeli badania te nie mogą być przeprowadzone poza godzinami pracy" - czy brak wolnych terminów poza godzinami pracy się liczy?
Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-pracy-16789274/art-185
Ja korzystałam nawet bez ciąży.Kierowniczka nam mówiła, że jak mamy potrzebę wyjścia na badania czy do lekarza to nie ma problemu 🙈
👩29👨30
❌ hiperinsulinizm
✅ jajowody drożne
⏸️05/01 🥰
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
📆 Kalendarz wizyt
06/03 - badania krwi
10/03 - ginekolog
12/03 - USG tarczycy
13/03 - endokrynolog
-
promykk wrote:I czułaś jakieś objawy tego? Mam nadzieję, że ten ból głowy to nie początek infekcji.
Żadnych objawów. Głową mnie nie boli ani nic. Jedyne co to mam wrażenie że mam mniejszy brzuch, wcześniej pisałam że chyba już mam ciążowy, musiałam guzik rozpinać od spodni , a teraz się mieści 😄 więc chyba ten duphaston tak mi na brzuch wpływał że robił się na koniec dnia wzdęty.
Kciuki żeby nic sie nie rozwinęło u Ciebie 🤞🏻 odpoczywaj, pij dużo wody jak głową Cię boli. No i ponoć też kawa pomaga żeby troche podnieść ciśnienie. -
Suzie wrote:Ja już po wizycie u endokrynologa. Generalnie ok, ale jeszcze mam podejść na USG tarczycy sprawdzić czy mój guzek jest stabilny, jak będzie ok to nie będę musiała brać leków.
A jakie miałaś wyniki?
Ja byłam dziś na USG piersi i mam jakiś mini guzek do obserwacji za 6mcy. 😏 Mam nadzieję że to nic poważnego.
Muszę sie umowic też na USG tarczycy żeby sprawdzić czy nic się nie dzieje, co prawda na nic się nie lecze ale miałam delikatnie podwyższone przeciwciała przeciwko receptorowi TSH co może świadczyć u mnie o rozwijaniu się choroby Gravesa basedowa. Miała to moja mama. -
Suzie wrote:Ja korzystałam nawet bez ciąży.
Kierowniczka nam mówiła, że jak mamy potrzebę wyjścia na badania czy do lekarza to nie ma problemu 🙈
Faaajnie, u nas normalnie to można wyjść, ale trzeba to potem odrabiać, dlatego szukam info jak to w ciąży jest -
Na codzień jestem takim tasiemcem, że wszystkie programy typu hotel paradise ślub od pierwszego wejrzenia królowe przetrwania życie na kredycie miłośc jest ślepa i wszystkie temu podobne mam na bierząco 😂 ostatnio coś mnie podkusiło i zaczęłam oglądać pierwsza miłość, oglądałam to jak chodziłam jeszcze do szkoły więc włączyłam ostatni „sezon” już jestem z odcinkami na bierząco no i mogłam nie oglądać 10 lat a i tak wiem o co chodzi 😂 mąż czasem coś burknie że mam się wziąć za oglądanie normalnych rzeczy jak mi się przy weekendzie live magicala czy inny patusow napatoczy, żeby dzidzia tych głupot nie słuchała😂
Ale dzisiaj od rana mówię biorę się za miejsce do którego raczej nie zaglądam z nerwów - szafa męża. Oh ile tam skarbów znalazłam 😀 porządek zostawiłam tylko teraz zbieram siły żeby znieść te skarby do kontenera na odzież i pod śmietnik a mam z 6 worów 🙈Filcek, Deyansu lubią tę wiadomość
👩💼29l
🤵♂️35l
10.2024 rozpoczęcie starań
💊 PrenaCare Start Ona i On
🩺17.11.2024 cytologia OK
⏸️04.01.2025 🤞
07.01 beta hcg 2758 mlU/ml.
10.01 beta hcg 7412 mlU/ml
🩺07.01 5+4 pęcherzyk 4.81mm 🥹
🩺 15.01 6+5 CRL 0,53cm i bijące ❤️
🩺24.01 8+0 CRL 1,6cm fasoli!
🩺26.02 12+5 USG I trymestru CRL 5,93cm 🩷