Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
purplerain wrote:Gratuluję wszystkich udanych wizyt Dziewczyny!
Azalea, nie martw się, wszystko będzie dobrze. Dla dzidziola znacznie gorszy jest przechodzony stan zapalny niż sam antybiotyk
Bella93, wspaniale, że u maluchów wszystko dobrzeBtw, też jestem introwertykiem, ale mam jakąś taką energię na zewnątrz, że wiele osób mnie odbiera jako ekstrawertyka
Jeśli chodzi o seriale to ja mam w ciąży jakiegoś fioła na punkcie White LotusAle wszystkie mózgotrzepy typu Królowa Przetrwania, Love Never Lies, itd. też mile widziane
Jeju, zazdroszczę, że możecie robić NIFTY i wszelkie badania tego typu. Ja bardzo chciałam, ale moja historia z początkowo bliźniaczą ciążą raczej mi to uniemożliwi
Ech czytałam właśnie w swojej „informacji dla pacjenta” że obumarcie jednego bliźniaka uniemozliwia to badanie, rzeczywiście szkoda że tak się stało. Ale zaufaj dobremu usg i będzie dobrze 👍 a ogólnie to jak już na pewno nic drugie maleństwo nie rośnie? (Wybacz jak pisałaś ale nie pamiętam)
33l. 👧 35l.👦
2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
2020.11 - syn 🩵 - pPROM 35+2tc
Nisza w bliźnie po cc🌚
25.11.2024 OM
20.12.2024 ⏸️
07.01.2025 6+1 CRL 3.2mm ♥️
28.01.2025 9+1 CRL 2.6cm ♥️
17.02.2025 12+0 CRL 6,1cm, FHR 156 ♥️ NT 1,7mm
18.02.2025 12+1 CRL 6,4cm, FHR 154 ♥️ NT 2,2mm
25.02.2025 NIPT - wynik prawidłowy - chłopiec 🩵
18.03.2025 ➡️ 16+1 wizyta 🩺 -
A jest któraś z was co nie robi nifty, sanco itd? Ja w ciąży która poroniłam byłam pewna, że zrobię. Teraz trochę mi odeszło i staram się bardziej na chłodno podchodzić. Nie ukrywam, że to spory wydatek… tym bardziej że ja już na same leki wydałam ponad 2,5k nie licząc wizyt 😒2021 córka ❤️
Brak problemu z zajściem i utrzymaniem, pod koniec ciąży wysokie ciśnienie - szpital, zakończenie ciąży w 37tc.
Starania o rodzeństwo od 2023
4 biochemiczne (o których wiem)
1 poronienie w 10tc, zatrzymana w 9tc
Niski progesteron, podejrzenie pcos z obrazu usg.
Eutyrox 50
Metformina 1000xr, 500 zwykła
Fertistim
B12, Omega, d3, magnez, witc
14.01 - beta 15, prog 11
16.01 - beta 58, prog 13
20.01 - beta 452, prog 20
22.01 - beta 1164, prog 13
24.01 - beta 2743, prog 14
27.01 - beta 7764, prog 15
Aktualnie: clexane, prolutex, progesteron besines, cyclogest, crinone.
-
Abby10 wrote:A jest któraś z was co nie robi nifty, sanco itd? Ja w ciąży która poroniłam byłam pewna, że zrobię. Teraz trochę mi odeszło i staram się bardziej na chłodno podchodzić. Nie ukrywam, że to spory wydatek… tym bardziej że ja już na same leki wydałam ponad 2,5k nie licząc wizyt 😒
Ja nie robię, robię tylko te podstawowe usg. W pierwszej ciąży nie robiłam też pappy tylko samo usg. Teraz nie wiem czy będę robić razem z pappa czy też samo usg, jeszcze się wahamAbby10 lubi tę wiadomość
-
Cześć. Proszę o dopisanie mnie, termin porodu 21.09.2025.
aneta.be, Hajkonk, Agusia246 lubią tę wiadomość
-
Bella93 wrote:Jestem totalnym introwertykiem, nienawidzę rozmawiać przez telefon nawet z bliskimi. Jak trzeba coś załatwić to wybieram numer a telefon podaję mężowi a jak jesteśmy na wakacjach to przekazuję Peterowi o co ma zapytać (robię za tłumacza) i mówię "Ty mów"...
Przed chwilą skończyłam angielsko-ukraińską rozmowę, z koordynatorem z kliniki, panią doktor i tłumaczem🥵🥴
Pani dr mówi, że krwiaki nie stanowiąteraz ryzyka poronienia, maluchy rozwijają się ok, serduszka biją dobrze i nie ma się czym martwić. Trochę mi lżej.Bella93 lubi tę wiadomość
Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc 💔
3 IUI , 5IVF
Mrl 0% szczepienia -> 26,1 ( X)-> doszczepianie (I)
17.08 2019 7tc :💔
24.11 2024 transfer + atosiban
1.12. 82b : 192p
5:12 547b: > 160p
9.12 3313b > 160p
14.12 15122b >125p
16.12 ❤️
3.02 prenatalne
url=https://www.tickerfactory.com][/url]
-
Abby10 wrote:A jest któraś z was co nie robi nifty, sanco itd? Ja w ciąży która poroniłam byłam pewna, że zrobię. Teraz trochę mi odeszło i staram się bardziej na chłodno podchodzić. Nie ukrywam, że to spory wydatek… tym bardziej że ja już na same leki wydałam ponad 2,5k nie licząc wizyt 😒
Abby10, Agusia246 lubią tę wiadomość
2020 🧒💙
⏸️ 09.01
🩺 20.01 pęcherzyk ciążowy i zalążek zarodka🤞
🩺 06.02 CRL 1.7 cm, mamy 🩷
🩺 27.02 4,4cm człowieka ❤️
🩺04.03 I USG prenatalne 5,7 cm człowieka, anatomicznie ok ✅
Test Pappa ❔
🩺 31.03
🩺 06.05 II USG prenatalne -
aglo wrote:Ech czytałam właśnie w swojej „informacji dla pacjenta” że obumarcie jednego bliźniaka uniemozliwia to badanie, rzeczywiście szkoda że tak się stało. Ale zaufaj dobremu usg i będzie dobrze 👍 a ogólnie to jak już na pewno nic drugie maleństwo nie rośnie? (Wybacz jak pisałaś ale nie pamiętam
)
Podobno można zrobić jeśli do obumarcia doszło do 8 tc i po tym trzeba odczekać kolejne 8 tygodni, więc to już trochę się mija z celem raczej...
Tak naprawdę na 100% dowiem się w przyszły poniedziałek. Jak byłam na pierwszej wizycie 6+2 to było jedno serduszko i jeden pęcherzyk żółtkowy, później 7+2 ten z serduszkiem rozwijał się książkowo, a u drugiego nie pojawiło się serce i rósł bardzo wolno. No i kolejnej wizyty jeszcze nie było, ale lekarka powiedziała mi, że na podstawie swojego doświadczenia myśli, że zostaniemy przy jednym.
Tak więc zobaczymy, wszystko na to wskazuje, ale z drugiej strony zaczęłam od najrzadszego typu ciąży bliźniaczej, bo jednokosmówkowa i jednoowodniowa, więc zakładam, że jakieś niespodziewane zwroty akcji mogą tutaj jeszcze byćChociaż wtedy to już mnie chyba wywiozą na oddział psychiatryczny...
👩🏼🧔🏻♂️🐈🐈🐈
🏃🏼♀️🏋🏼♀️🚴🏼♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦
🫰⏸️ 16.01.2025
🧚💗 31.01.2025 -
truskawki981 wrote:Dziewczyny, a czy któraś z Was wybrała opcje pobierania krwi do NIPT w domu? Jak to wygląda?
Tak, ja miałam.
Umawiasz się z konsultantka kiedy i w jakich godzinach Ci pasuje przyjeżdża pielęgniarka do domu na pobranie (zakres 2h), wypełniacie papiery i pobiera krew, pakuje paczkę. U mnie po pol godziny byl kurier, dostałam info, że materiał do jechać dotarl dzien później.truskawki981 lubi tę wiadomość
Dziobakowa -
Przedstawię moją historię. Odkąd pamiętam mam nieregularne cykle miesiączkowe, zazwyczaj było to powyżej 37 dni. W wieku 20 lat zdecydowałam się na tabletki antykoncepcyjne za namową lekarza. Nie robił mi badań, wypisał receptę w ciemno. Z czasem okazało się, że mam policystyczne jajniki i wybór tamtych tabletek był nietrafiony. Przeszłam na inne. Brałam je jakieś 2 lata, po czym przestałam, bojąc się skutków ubocznych. Cykle z 37 dni (przed lekami) wydłużyły się do 60. W najgorszym momencie miałam 4 miesiączki w roku. Utrzymywałam prawidłową wagę, chodziłam na siłownię, mimo to hormony całkiem się rozregulowały.
Miałam miesiączkę w marcu 2019, w czerwcu brałam ślub i zorientowałam się, że tego okresu coś długo nie ma... Zrobiłam test i bardzo się zdziwiłam 😃 Dziś tamte dwie kreski mają 5 lat. Miesiączki dalej pojawiały się jak chcą, ale nie chciałam już wracać do hormonów.
W czerwcu w zeszłym roku straciłam pracę (a miała być umowa na czas nieokreślony...) i jednocześnie okazało się, że cytologia wyszła fatalnie. Mimo że nie planowałam jeszcze drugiego dziecka po konizacji szyjki macicy przewartościowałam swoje życie i stwierdziłam, że tego czasu na rodzicielstwo mogę nie mieć tak dużo jak mi się wydaje. Lekarz ginekolog trochę mnie dobił po badaniu USG, twierdząc, że kwalifikuję się do leczenia niepłodności i moje szanse na naturalną ciążę szacuje na 2%. W styczniu okazało się, że nie miał racji, bo wyszły dwie kreskiaktualnie 9 tydzień.
Deyansu, Engel, sarenka95, promykk, aneta.be, Majka92, Filcek, Rozalia321, Szosz, Abby10, Domiś91, Hajkonk, Agusia246 lubią tę wiadomość
-
Abby10 wrote:A jest któraś z was co nie robi nifty, sanco itd? Ja w ciąży która poroniłam byłam pewna, że zrobię. Teraz trochę mi odeszło i staram się bardziej na chłodno podchodzić. Nie ukrywam, że to spory wydatek… tym bardziej że ja już na same leki wydałam ponad 2,5k nie licząc wizyt 😒Dziobakowa
-
Deyansu wrote:Gratulacje wizyt ❤️🥰🤗 trzymam kciuki za badania, będzie dobrze, musi być 🤞🏻🫡
U mnie dziś wizyta ok w tym sensie, że dostałam L4 do 5 marca, czyli do dnia po prenatalnych. Jestem zadowolona 🥰
Laski, totalnie nie mam pojęcia, co to za seriale 😅 tzn. niektóre kojarzę z nazwy, ale nigdy mnie nie ciągnęło. Kiedyś oglądałam seriale typu Belfer, Kruk, Archiwista (wcześniej oczywiście klan i m jak miłość 🫣😅) ale ostatnio rządzi u mnie anime 😂 i to raczej akcyjne, dla facetów 🤣 w tej chwili One Piece 🏴☠️, więc akurat L4 będzie w sam raz, bo to ma jakieś 1100 odcinków. Jeśli jest tu jeszcze jakaś otaku, po polsku mangozjebka - niech się odezwie 😂⛩️🇯🇵
Ja nie, ale mój mąż to ogląda 😂 mnie liczba odcinków przerasta 🫣Deyansu lubi tę wiadomość
👩29👨30
👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy, pod kontrolą lekarza
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle -stymulacja owulacji
❌ hiperinsulinizm
✅ podstawowe badania krwi i wyrównane niedobory
✅ jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌IO, jelito drażliwe, łysienie androgenowe u męża
🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
⏸️05/01 🥰
05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹
📆 Kalendarz wizyt
06/03 - badania krwi
10/03 - ginekolog
12/03 - USG tarczycy
13/03 - endokrynolog
-
Ja na razie nie robię. Podjęliśmy decyzję, że zrobimy jak z pappy i usg coś wyjdzie nie tak albo coś nas zaniepokoi.sarenka95, Abby10 lubią tę wiadomość
👩29👨30
👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy, pod kontrolą lekarza
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle -stymulacja owulacji
❌ hiperinsulinizm
✅ podstawowe badania krwi i wyrównane niedobory
✅ jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌IO, jelito drażliwe, łysienie androgenowe u męża
🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
⏸️05/01 🥰
05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹
📆 Kalendarz wizyt
06/03 - badania krwi
10/03 - ginekolog
12/03 - USG tarczycy
13/03 - endokrynolog
-
Pani Dziobak wrote:Ja zrobiłam, bo chcę wiedzieć czy dziecko jest zdrowe przed prenatalnymi, żeby mieć czas na decyzję co dalej w razie, jakby wyszło cos nietak.
ja uważam to samo. Test Pappa jeżeli chodzi o kwestie genetyczne nie jest tak czuły jak np. NIFTY.
Oczywiście usg i pappa też robię, bo oceniane jest również łożysko.
Ale wiedzę na temat chorób (i płci również) chciałam wiedzieć wcześniej. -
aglo wrote:Co do płci na pierwszych prenatalnych to można wstępnie określić po wyrostku płuciowym. Jest taki artykuł u mamyginekolog na blogu:
https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/ciaza-podstawy/chlopiec-czy-dziewczynka/
Sory nie wiem jak zrobić link 🫣
O fajnie, dzięki za link. Oby tylko bobo chciało się obrócić w taki sposób 😁👧28 👨29 🐈🐈⬛
5cs z pomiarami
starania 'na luźno' ok 2 lata
30.09 badania 4dc
LH- 3,3mlU/ml
FSH- 7,05 mlU/ml
Prolaktyna 478,2mlU/l
Estradiol 50pg/ml
19.09.24 USG piersi ok
11.2024 TSH 3.64 -
Cześć
To i ja się przywitam
Termin na 14.09.2025
W skrócie o mnie:
14.03.2021 urodziła się moja córeczka Anastazja - pierwsza ciąża i pierwsze dziecko 🙏
Maj 2024 - ciąża pozamaciczna, pęknięty jajowód i laparoskopia z jego usunięciem
08.12.2024 om i posytywny test ciążowy. Póki co wszystko w porzadku (jestem 10+2), poza cukrzyca ciążowa (powtórka z rozrywki😔). Czekam na prenatalne
Jestem z Warszawy i bardzo miło mi wszystkich poznać 💌Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 18:55
Engel, sarenka95, Suzie, promykk, Aliczee93, Deyansu, aneta.be, Bella93, Filcek, Paluszek007, Rozalia321, Szosz, Hajkonk, Agusia246, bellA lubią tę wiadomość
14.03.2021 👧
05.05.2024 ciąża pozamaciczna na prawym jajowodzie z jego usunięciem😥
Po 3 miesiącach zielone światło na kolejne starania 👩❤️👨
06.01.2025 dwie kreski 🤫 -
Ja na razie tylko USG i pappa, jak wtedy coś wyjdzie nie tak to w ostateczności zdecyduje się na nipt.
Nie mam parcia właśnie ze względu na cenę.
Mimo, że też poroniłam w poprzedniej ciąży i wyszła trisomia 16 chromosomu z badań dna mam cichą nadzieję, że tutaj będzie w porządku... -
abrakadabra wrote:Ja tylko dodam, że samo tsh to nie ma i tak sensu. Bada się jeszcze ft3 i ft4 i jeśli tam jest problem to wtedy już powinno się leczenie włączyć. Samo tsh może być i na poziomie 3 i będzie wszystko dobrze.
-
promykk wrote:Właśnie ft3 i ft4 były po środku normy. A ta Endo do dr n. med. 🤷♀️
To liczy się stosunek, któregoś ft do tsh. Już nie pamiętam którego konkretnie ale chyba ft3 🤔