Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja miałam kartę założoną na drugiej wizycie, to było 9+4👩29👨30
👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy, pod kontrolą lekarza
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle -stymulacja owulacji
❌ hiperinsulinizm
✅ podstawowe badania krwi i wyrównane niedobory
✅ jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌IO, jelito drażliwe, łysienie androgenowe u męża
🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
⏸️05/01 🥰
05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹
📆 Kalendarz wizyt
06/03 - badania krwi
10/03 - ginekolog
12/03 - USG tarczycy
13/03 - endokrynolog
-
Naya00 wrote:No warto zapytać zamiast się zastanawiać.
A co do jednarozej wypłaty po urodzeniu to dobrze kojarzę ze tam jest jakis limit dochodowy ? I tu na pewno karta ciazy nie ma nic do tego, bo tam jest potrzebne zaswiadczenie, które wystawia lekarz wedle określonego wzoru w ustawie.
Do tego becikowego jest potrzebna karta ciąży bo na jej podstawie położna wypisuję zaświadczenie, że było się pod opieką lekarza przed tym 10 tyg. -
Ja też myślałam, że założy mi kartę ciąży jak byłam 6+1 i było serduszko, ostatecznie mi założył na ostatniej wizycie 9+3 🤔
Co lekarz to inaczej...Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego, 16:17
-
Dziewczyny a jak u was z cera ? U mnie tragedia, nigdy nie miałam gładkiej twarzy ale teraz to jest koszmar 🙈 pory mi się zatykają strasznie twarz mam ciągle czerwoną i wszędzie „kaszkę”. Normalnie podziałała bym retinolem ale nie wolno. Póki co zostaje mi codzienny peeling i lanolina bo z tego co kojarzę maści z witaminą A też nam w ciąży nie wolno. 🙉
Aliczee93 lubi tę wiadomość
👩💼29l
🤵♂️35l
10.2024 rozpoczęcie starań
💊 PrenaCare Start Ona i On
🩺17.11.2024 cytologia OK
⏸️04.01.2025 🤞
07.01 beta hcg 2758 mlU/ml.
10.01 beta hcg 7412 mlU/ml
🩺07.01 5+4 pęcherzyk 4.81mm 🥹
🩺 15.01 6+5 CRL 0,53cm i bijące ❤️
🩺24.01 8+0 CRL 1,6cm fasoli!
🩺26.02 12+5 USG I trymestru CRL 5,93cm 🩷
🩺26.03 16+5 wizyta
🩺25.04 20+6 USG II trymestru -
Hajkonk wrote:Dziewczyny a jak u was z cera ? U mnie tragedia, nigdy nie miałam gładkiej twarzy ale teraz to jest koszmar 🙈 pory mi się zatykają strasznie twarz mam ciągle czerwoną i wszędzie „kaszkę”. Normalnie podziałała bym retinolem ale nie wolno. Póki co zostaje mi codzienny peeling i lanolina bo z tego co kojarzę maści z witaminą A też nam w ciąży nie wolno. 🙉⏸️ 08.01.2025
💉 11.01.2025 Beta-HCG 2608
💉 13.01.2025 Beta-HCG 5010
🩺 20.01.2025 jest ♥️!
🩺 12.02.2025 CRL 2,9cm, 170♥️
💉 27.02.2025 CRL 5cm, 157♥️ sanco ❔
🩺 05.03.2025 prenatalne -
Hajkonk wrote:Dziewczyny a jak u was z cera ? U mnie tragedia, nigdy nie miałam gładkiej twarzy ale teraz to jest koszmar 🙈 pory mi się zatykają strasznie twarz mam ciągle czerwoną i wszędzie „kaszkę”. Normalnie podziałała bym retinolem ale nie wolno. Póki co zostaje mi codzienny peeling i lanolina bo z tego co kojarzę maści z witaminą A też nam w ciąży nie wolno. 🙉
U mnie zaskakująco dobrze, za to włosy przetłuszczają mi się jak szalone, nigdy wcześniej nie miałam takiego problemu👩🏼🧔🏻♂️🐈🐈🐈
🏃🏼♀️🏋🏼♀️🚴🏼♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦
🫰⏸️ 16.01.2025
🧚💗 31.01.2025 -
Hajkonk wrote:Dziewczyny a jak u was z cera ? U mnie tragedia, nigdy nie miałam gładkiej twarzy ale teraz to jest koszmar 🙈 pory mi się zatykają strasznie twarz mam ciągle czerwoną i wszędzie „kaszkę”. Normalnie podziałała bym retinolem ale nie wolno. Póki co zostaje mi codzienny peeling i lanolina bo z tego co kojarzę maści z witaminą A też nam w ciąży nie wolno. 🙉
U mnie cera idealna, przed ciążą też nie miałam jakiś skłonności do pryszczy bo pojawiał się jakiś raz na miesiąc. A teraz mam gładka jak pupa niemowlaka 😂 ja polecam z la roche posay żel do mycia bo po nim buzia idealnie gladziutka taka jestHajkonk lubi tę wiadomość
-
U mnie raz lepiej, raz gorzej, ale ogólnie też zdecydowanie gorzej, niż było, częściej coś wyskakuje i jeszcze skóra jest sucha jak nie wiem (choć to u mnie pewnie akurat przez wyjazd, inną wodę, mrozy, ale zrobiła mi się Sahara na czole).👩🏻 36 + 👦🏻 36 + 🧒🏻 4 + 🐶❤️ +…
Czekamy na ciąg dalszy
Termin: 30.08.2025 🩷 -
Cera na twarzy spoko u mnie, tak jak było. Ale ja za to jestem wysypana na dekoldzie I plecach ! O zgrozo ! Normalnie jakbym była nastolatką🫣
Najgorzej że nie chce to niczym schodzić. Ani kwasy, ani maście, które można w ciąży nie pomagają..
Tak, retinol i maść z wit. A tez musiałam odstawić bo nie wolno.
-
Ja ostatnio dostałam takich suchych plam na ciele i mialam na szyi i na nodze, troche jak AZS i kupiłam sobie płyn do kąpieli biały jeleń, kozie mleko i powiem wam, że 2 razy się w nim umyłam i zeszło mi to i już nie wróciło więcej
Hajkonk lubi tę wiadomość
-
Nava wrote:Wychodzi na to że nawet rodzina w której dwie osoby zarabiają najniższą krajowa nie mają na co liczyć. Eh
Orientuje się się może co można robić na l4 ciążowym? Zastanawiam się czy będę mogła odwiedzić rodziców którzy są za granicą ale wychodzi na to że chyba średnio gdzieś dalej jechać. Może macie jakieś doświadczenia?
Generalnie jeśli nie jest to zwolnienie leżące to możesz chodzić, nie musisz być cały czas w domu. W poprzedniej ciąży byłam na trochę nad morzem, w tej na weekend we Włoszech i się nie tłumaczyłam. W planach mamy jeszcze Chorwację albo coś w ten deseń jak będę się dobrze czuła. Z zasady mają Cię prawo skontrolować, ale przy chodzącym l4 jest to trudne i zazwyczaj kontrolują jak mają podstawę (bądź np. twój pracodawca sobie zażyczy). No i może się złożyć tak, że będziesz np. na zakupach a oni przyjdą na kontrolę - wtedy zawsze wzywają do wyjaśnienia. Ja też nie udostępniam nic w mediach społecznościowych (zwłaszcza jak gdzieś jadę) więc mniejsze ryzyko że ktoś "życzliwy" doniesie, że odpoczywasz w niewłaściwy sposób.
Chcący jechać legalnie na dłużej wystarczy, że poinformujesz ZUS o zmianie miejsca zamieszkania bądź np. lekarz wystawi Ci inny adres na zwolnieniu. Wtedy nie powinno być żadnego problemu przy l4 chodzącym. Zawsze można też zadzwonić na infolinie do ZUSu i dopytać co i jak dla pewnościNava lubi tę wiadomość
-
Miałam ładną cerę tylko na antykoncepcji, właśnie tego się bałam w ciąży że wróci moja nastoletnia twarz. Nie jest może tak tragicznie jeszcze, ale kaszka i syfki są
Za to na dekolcie i placach pryszczy od gromaWiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego, 16:45
-
Engel wrote:Ja też myślałam, że założy mi kartę ciąży jak byłam 6+1 i było serduszko, ostatecznie mi założył na ostatniej wizycie 9+3 🤔
Co lekarz to inaczej...
To prawda, u mnie założyli na 1 wizycie (byłam wtedy 7+3 wg OM) - na badaniach lekarka wpisała w kartę że jest 5/6 tydzień (wtedy nie było jeszcze serduszka na USG, a pojawiło się tydzień później). Teraz się wszystko wyrównało i wg USG z wczoraj mamy 11+1 a wg om 10+3 (stan na wczoraj) także się cieszę, że wszystko idzie do przodu
Ktoś pytał o kłucie w brzuchu - mnie często pobolewa nie jest to jakiś mega mocny ból, taki jak wstępnie przed okresem. W poprzedniej ciąży też tak miałam i było wszystko ok. Bardziej dokucza mi ból krzyża. Jak siedzę za długo w jednej pozycji, za długo pochodzę, albo się schylam jest dramat. Przerabiałam to też poprzednio, dlatego się nie martwię. Dopóki nie jest to ból na mocniejszą tabletkę to jest to normalne, dużo zależy od szerokości miednicy - u mnie szału nie ma więc zanim się to wszystko rozluźni to niestety trwa (i boli). -
Filcek wrote:To prawda, u mnie założyli na 1 wizycie (byłam wtedy 7+3 wg OM) - na badaniach lekarka wpisała w kartę że jest 5/6 tydzień (wtedy nie było jeszcze serduszka na USG, a pojawiło się tydzień później). Teraz się wszystko wyrównało i wg USG z wczoraj mamy 11+1 a wg om 10+3 (stan na wczoraj) także się cieszę, że wszystko idzie do przodu
Ktoś pytał o kłucie w brzuchu - mnie często pobolewa nie jest to jakiś mega mocny ból, taki jak wstępnie przed okresem. W poprzedniej ciąży też tak miałam i było wszystko ok. Bardziej dokucza mi ból krzyża. Jak siedzę za długo w jednej pozycji, za długo pochodzę, albo się schylam jest dramat. Przerabiałam to też poprzednio, dlatego się nie martwię. Dopóki nie jest to ból na mocniejszą tabletkę to jest to normalne, dużo zależy od szerokości miednicy - u mnie szału nie ma więc zanim się to wszystko rozluźni to niestety trwa (i boli).
Możesz rozwinąć temat miednicy?Sama mam megaaa wąską i zastanawiam się jak to będzie, czy w ogóle będę mieć opcję porodu naturalnego? Czy to nie ma znaczenia i tak się na to nie patrzy?
👩🏼🧔🏻♂️🐈🐈🐈
🏃🏼♀️🏋🏼♀️🚴🏼♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦
🫰⏸️ 16.01.2025
🧚💗 31.01.2025 -
Hajkonk lubi tę wiadomość
2021 córka ❤️
Brak problemu z zajściem i utrzymaniem, pod koniec ciąży wysokie ciśnienie - szpital, zakończenie ciąży w 37tc.
Starania o rodzeństwo od 2023
4 biochemiczne (o których wiem)
1 poronienie w 10tc, zatrzymana w 9tc
Niski progesteron, podejrzenie pcos z obrazu usg.
Eutyrox 50
Metformina 1000xr, 500 zwykła
Fertistim
B12, Omega, d3, magnez, witc
14.01 - beta 15, prog 11
16.01 - beta 58, prog 13
20.01 - beta 452, prog 20
22.01 - beta 1164, prog 13
24.01 - beta 2743, prog 14
27.01 - beta 7764, prog 15
Aktualnie: clexane, prolutex, progesteron besines, cyclogest, crinone.
-
purplerain wrote:Możesz rozwinąć temat miednicy?
Sama mam megaaa wąską i zastanawiam się jak to będzie, czy w ogóle będę mieć opcję porodu naturalnego? Czy to nie ma znaczenia i tak się na to nie patrzy?
Mi grozili że nie urodzę naturalnie bo wąska jestem właśnie strasznie, mam taką chłopięcą budowę ciała trochę. Ale to wszystko zależy od wagi dziecka i od tego jak się kości rozejdą przy porodzie. Fakt, że moje dzieci wagi lekkiej, bo 2330 i 2880, ale wyszły same bez większych problemówpurplerain lubi tę wiadomość
-
Agusia246 wrote:Mi grozili że nie urodzę naturalnie bo wąska jestem właśnie strasznie, mam taką chłopięcą budowę ciała trochę. Ale to wszystko zależy od wagi dziecka i od tego jak się kości rozejdą przy porodzie. Fakt, że moje dzieci wagi lekkiej, bo 2330 i 2880, ale wyszły same bez większych problemów
To ja mam bardzo podobną sylwetkę, zawsze chciałam mieć pełniejsze biodraOj to faktycznie maluszki
👩🏼🧔🏻♂️🐈🐈🐈
🏃🏼♀️🏋🏼♀️🚴🏼♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦
🫰⏸️ 16.01.2025
🧚💗 31.01.2025 -
Uffff, nie cieszę się z waszej złej cery ale nie jestem sama chociaż 😄 kurcze robicie mi dziewczyny nadzieje na córkę 🤭
sarenka95 lubi tę wiadomość
👩💼29l
🤵♂️35l
10.2024 rozpoczęcie starań
💊 PrenaCare Start Ona i On
🩺17.11.2024 cytologia OK
⏸️04.01.2025 🤞
07.01 beta hcg 2758 mlU/ml.
10.01 beta hcg 7412 mlU/ml
🩺07.01 5+4 pęcherzyk 4.81mm 🥹
🩺 15.01 6+5 CRL 0,53cm i bijące ❤️
🩺24.01 8+0 CRL 1,6cm fasoli!
🩺26.02 12+5 USG I trymestru CRL 5,93cm 🩷
🩺26.03 16+5 wizyta
🩺25.04 20+6 USG II trymestru -
Ja może przed ciążą nie miałam idealnej cery ale teraz mam tak rozszerzone pory i szorstką twarz 🙈
Za to włosy mi się nie przetłuszczają tak szybko jak przed 🤔
Wcześniej musiałam myć co 2 dzień bo miałam dosłownie frytkownice, teraz na luzie co 3-5 max dzień.
A jak u was z owłosieniem na ciele?
Ja ogólnie przed ciążą już miałam problemy z owłosieniem głównie na plecach, rękach i brzuchu, najwidoczniej taka moja uroda 🤷🏼♀️
Ale teraz muszę częściej się golić w tych miejscach bo rośnie jak grzyby po deszczu 🙈
Żeby na głowie tak włosy rosły 🤣🤣
A i na bródce też coraz więcej czarnych włosków, które wcześniej też co jakiś czas wyrywałam a teraz co kilka dni 🙈