X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
Odpowiedz

Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡

Oceń ten wątek:
  • purplerain Ekspertka

Wysłany: 20 lutego, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abrakadabra wrote:
    Wpisałam to u siebie i wychodzi mi kwota bez rabatu 82 zł więc zdecydowanie to raczej wina lokalizacji 😜
    1000006099.png

Ale jaja :O

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🏃🏼‍♀️🏋🏼‍♀️🚴🏼‍♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💗 31.01.2025
  • Daisy89 Znajoma

Wysłany: 20 lutego, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie wrote:
    Luxmed ma "problem" z progesteronem. Kiedyś prosiłam o proga, a babka na siłę mi próbowała wmówić, że 17-OH progesteron to to samo co progesteron. Raz mi już źle nabyli i dostałam zwrot pieniędzy, teraz uczulam w rejestracji, a one i tak mi wbijają ten 17-OH.

W Medicover jest tak samo... :/ ja ostatnio się dałam na to złapać i musiałam iść drugi raz na pobranie :(

preg.png
  • Ania15 Nowa

Wysłany: 20 lutego, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, mam pytanie. Jestem w 11 tyg ciąży, na razie jeszcze pracuje, ale nikt z pracy nie wie, że jestem w ciąży. Czy jak mam umowę o pracę na 2 lata i jak bym powiedziała przed końcem 1trymestru to czy mogą mnie zwolnić?

• abrakadabra Autorytet

Wysłany: 20 lutego, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    purplerain wrote:
    Ale jaja :O

Za to w alabie pokazuje mi cenę 110 zł 🤣🤣

2022 r. - córeczka ♥️

2025.r
    11 dpo beta 21.91
    13 dpo beta 83.55 przyrost 283%
    22 dpo beta 3344.30 przyrost 127%
    12.02 - zarodek 0.78 cm z bijącym serduszkiem ♥️
    20.02 - crl 1.55 cm ♥️
    21.03 - usg
    25.03 - prenatalne

preg.png
  • Naya00 Przyjaciółka

Wysłany: 20 lutego, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abby10 wrote:
    Ona prowadzi ciążę tylko do 12tc.. może dlatego? Zapytam na wizycie, choć teraz mam inną zagwozdkę… jeżeli nie założy mi przed 10tc to nie będę mogła się starać o tą jednorazową wypłatę 1000zl po narodzeniu dziecka… a następną wizytę będę miała dopiero 4.03 czyli albo 11+3 z om albo 10+2 z usg 🤦🏼‍♀️
    No warto zapytać zamiast się zastanawiać.

A co do jednarozej wypłaty po urodzeniu to dobrze kojarzę ze tam jest jakis limit dochodowy ? I tu na pewno karta ciazy nie ma nic do tego, bo tam jest potrzebne zaswiadczenie, które wystawia lekarz wedle określonego wzoru w ustawie.

preg.png
  • Hajkonk Ekspertka

Wysłany: 20 lutego, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Abby10 Wtedy może cofnąć Ci datę założenia karty ciąży. Bynajmniej tak u mnie robiła siostra, o ciąży dowiedziała się w 14tygodniu a w karcie ciąży miała wpisane 9+ nie pamiętam ilości dni dokładnie ale było to 14 lat temu. Wystarczy że o to poprosisz przy zakładaniu karty, przecież w systemie dane o Twojej ciąży i Twoich wizytach ma wcześniej więc myślę że nie będzie żadnych przeszkód żeby mogła to zrobić 😉

@Ania15 Jeśli umowa nie traci ważności przed upływem 3 miesiąca ciąży to nie mogą Cię zwolnić. Nawet jeżeli umowa kończyłaby Ci się za kilka miesięcy zostałaby automatycznie przedłużona do dnia porodu.

Abby10 lubi tę wiadomość

👩‍💼29l
    🤵‍♂️35l

10.2024 rozpoczęcie starań
    💊 PrenaCare Start Ona i On
    🩺17.11.2024 cytologia OK
    ⏸️04.01.2025 🤞
    07.01 beta hcg 2758 mlU/ml.
    10.01 beta hcg 7412 mlU/ml

preg.png

🩺07.01 5+4 pęcherzyk 4.81mm 🥹
    🩺 15.01 6+5 CRL 0,53cm i bijące ❤️
    🩺24.01 8+0 CRL 1,6cm fasoli!
    🩺26.02 12+5 USG I trymestru CRL 5,93cm 🩷
    🩺26.03 16+5 wizyta
    🩺25.04 20+6 USG II trymestru
  • iiyama Znajoma

Wysłany: 20 lutego, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abby10 wrote:
    Ona prowadzi ciążę tylko do 12tc.. może dlatego? Zapytam na wizycie, choć teraz mam inną zagwozdkę… jeżeli nie założy mi przed 10tc to nie będę mogła się starać o tą jednorazową wypłatę 1000zl po narodzeniu dziecka… a następną wizytę będę miała dopiero 4.03 czyli albo 11+3 z om albo 10+2 z usg 🤦🏼‍♀️
    Ja też nie mam jeszcze karty ciąży, jestem po in vitro, do końca pierwszego trymestru ciążę prowadzi tu lekarz z kliniki. Też mnie to denerwuje ale taka jest ich praktyka:(, jednak skoro chodziłyśmy na wizyty to jestem przekonana że będzie to odnotowane + zresztą pewnie masz jakieś zdjęcia USG? Nie zakładam, żeby był problem z wystawieniem zaświadczenia...

Naya, tak jest kryterium dochodowe;
    Becikowe:
    Charakter: jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia dziecka.
    Kwota: 1000 zł na jedno dziecko.
    Kryterium dochodowe: dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie może przekraczać 1922 zł netto.
    Warunek medyczny: matka musi pozostawać pod opieką medyczną od co najmniej 10. tygodnia ciąży.
    Termin składania wniosku: do 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka.

• Pingwin Debiutantka

Wysłany: 20 lutego, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania15 wrote:
    Hej dziewczyny, mam pytanie. Jestem w 11 tyg ciąży, na razie jeszcze pracuje, ale nikt z pracy nie wie, że jestem w ciąży. Czy jak mam umowę o pracę na 2 lata i jak bym powiedziała przed końcem 1trymestru to czy mogą mnie zwolnić?

Hej, jeżeli nie jest to umowa na zastępstwo to nie mogą Ci jej wypowiedzieć. Czyli co do zasady jeżeli jesteś na zwykłej umowie o pracę na czas określony, jesteś chroniona, ale mogą zwolnić bez wypowiedzenia, jeżeli zachodzą przyczyny do rozwiązania umowy z winy Twojej jako pracownika lub jeżeli ogłoszą upadłość lub likwidację firmy.

Pisałam do Was o lux medzie i braku zdjęć usg. Dzwoniłam nawet na infolinię i okazało się, że lekarz nie ma obowiązku wydawać zdjęć z usg „doraźnego” i to ew jego dobra wola. Mój gin tej dobrej woli nie miał, więc na następną wizytę umówiłam się do innego.

Dziewczyny macie do polecenia jakieś legginsy na taki stan przejściowy - gdy zwykle już za bardzo piją ale nie ma jeszcze brzuszka odpowiedniego na ciążowe?

• Naya00 Przyjaciółka

Wysłany: 20 lutego, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pingwin wrote:
    Hej, jeżeli nie jest to umowa na zastępstwo to nie mogą Ci jej wypowiedzieć. Czyli co do zasady jeżeli jesteś na zwykłej umowie o pracę na czas określony, jesteś chroniona, ale mogą zwolnić bez wypowiedzenia, jeżeli zachodzą przyczyny do rozwiązania umowy z winy Twojej jako pracownika lub jeżeli ogłoszą upadłość lub likwidację firmy.

Pisałam do Was o lux medzie i braku zdjęć usg. Dzwoniłam nawet na infolinię i okazało się, że lekarz nie ma obowiązku wydawać zdjęć z usg „doraźnego” i to ew jego dobra wola. Mój gin tej dobrej woli nie miał, więc na następną wizytę umówiłam się do innego.

Dziewczyny macie do polecenia jakieś legginsy na taki stan przejściowy - gdy zwykle już za bardzo piją ale nie ma jeszcze brzuszka odpowiedniego na ciążowe?

Ja mam z H&M mama takie prążkowane. One są bez tego odcięcia na brzuch i bardzo rozciągliwe

Pingwin lubi tę wiadomość

preg.png
  • truskawki981 Autorytet

Wysłany: 20 lutego, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pingwin wrote:

Ostatnio przymierzałam całkiem fajne legginsy w oysho 🙂 nie pamiętam modelu, chyba comfortlux coś tam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego, 13:28

03.01.2025 ⏸️
    04.01. beta 20,57 mlU/ml, prog 24,44 ng/ml
    09.01 beta 695, prog 27

07.03 - prenatalne 🎈

preg.png
  • Oliwia88888 Przyjaciółka

Wysłany: 20 lutego, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja polecam robić odpłatne badania krwi w punktach pobran w przychodniach przyszpitalnych. Zawsze jest o wiele taniej. Np ferrytyna w alabie 80zl a w takim przyszpitalnym punkcie 30zl.

purplerain, sarenka95 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Naya00 Przyjaciółka

Wysłany: 20 lutego, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iiyama wrote:
    Ja też nie mam jeszcze karty ciąży, jestem po in vitro, do końca pierwszego trymestru ciążę prowadzi tu lekarz z kliniki. Też mnie to denerwuje ale taka jest ich praktyka:(, jednak skoro chodziłyśmy na wizyty to jestem przekonana że będzie to odnotowane + zresztą pewnie masz jakieś zdjęcia USG? Nie zakładam, żeby był problem z wystawieniem zaświadczenia...

Becikowe:
    Kryterium dochodowe: dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie może przekraczać 1922 zł netto.
    Warunek medyczny: matka musi pozostawać pod opieką medyczną od co najmniej 10. tygodnia ciąży.

Pff..jakie kryteria..
    Zapomniałam, że w tym państwie normalnie zarabiająca rodzina nie ma na co liczyć 🤣

Pingwin, Szosz, Hajkonk, Engel lubią tę wiadomość

preg.png
  • purplerain Ekspertka

Wysłany: 20 lutego, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pingwin wrote:

Ja polecam Nike pro ciążowe, są mięciutkie, turbo wygodne i fajnie dopasowują się do brzucha :)

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🏃🏼‍♀️🏋🏼‍♀️🚴🏼‍♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💗 31.01.2025
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 20 lutego, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pingwin wrote:

U mnie lelosi się sprawdzają, od paru lat tam kupuje i teraz też je noszę i jest spora ulga :D

👩29👨30
    👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
    ✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy, pod kontrolą lekarza
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle -stymulacja owulacji
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ podstawowe badania krwi i wyrównane niedobory
    ✅ jajowody drożne
    ✅ podstawowe badania nasienia
    ❌IO, jelito drażliwe, łysienie androgenowe u męża

🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
    ⏸️05/01 🥰
    05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
    07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
    22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
    10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
    03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹

📆 Kalendarz wizyt
    06/03 - badania krwi
    10/03 - ginekolog
    12/03 - USG tarczycy
    13/03 - endokrynolog
    preg.png
  • Nava Przyjaciółka

Wysłany: 20 lutego, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naya00 wrote:
    Pff..jakie kryteria..
    Zapomniałam, że w tym państwie normalnie zarabiająca rodzina nie ma na co liczyć 🤣
    Wychodzi na to że nawet rodzina w której dwie osoby zarabiają najniższą krajowa nie mają na co liczyć. Eh

Orientuje się się może co można robić na l4 ciążowym? Zastanawiam się czy będę mogła odwiedzić rodziców którzy są za granicą ale wychodzi na to że chyba średnio gdzieś dalej jechać. Może macie jakieś doświadczenia?

👧28 👨29 🐈🐈‍⬛

5cs z pomiarami
    starania 'na luźno' ok 2 lata

30.09 badania 4dc
    LH- 3,3mlU/ml
    FSH- 7,05 mlU/ml
    Prolaktyna 478,2mlU/l
    Estradiol 50pg/ml

19.09.24 USG piersi ok

11.2024 TSH 3.64
  • Szosz Ekspertka

Wysłany: 20 lutego, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abrakadabra wrote:
    Za to w alabie pokazuje mi cenę 110 zł 🤣🤣
    Z alabem z kolei też jaja takie, że w różnych placówkach są różne ceny, nawet w ramach Warszawy, nie wspominając o różnicach, jakie potrafią być między miastami 🫣

Jusia 82 lubi tę wiadomość

👩🏻 36 + 👦🏻 36 + 🧒🏻 4 + 🐶❤️ +…

Czekamy na ciąg dalszy :)

Termin: 30.08.2025 🩷
    7.03 - 🩺
  • Abby10 Ekspertka

Wysłany: 20 lutego, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naya00 wrote:
    No warto zapytać zamiast się zastanawiać.

A co do jednarozej wypłaty po urodzeniu to dobrze kojarzę ze tam jest jakis limit dochodowy ? I tu na pewno karta ciazy nie ma nic do tego, bo tam jest potrzebne zaswiadczenie, które wystawia lekarz wedle określonego wzoru w ustawie.

Nie ma limitu, to chodzi o to jednorazowe 1000zl za urodzenie dziecka, po prostu każdego. Jak córkę rodziłam to akurat z ubezpieczalni brałam bo tam miałam 1500. Chyba pomyliłaś z jakimś becikowym albo innymi cudami ale to akurat nie jestem w temacie bo tam rzeczywiście jest limit i po prostu mi się nie należy.

2021 córka ❤️
    Brak problemu z zajściem i utrzymaniem, pod koniec ciąży wysokie ciśnienie - szpital, zakończenie ciąży w 37tc.

Starania o rodzeństwo od 2023
    4 biochemiczne (o których wiem)
    1 poronienie w 10tc, zatrzymana w 9tc

Niski progesteron, podejrzenie pcos z obrazu usg.

Eutyrox 50
    Metformina 1000xr, 500 zwykła
    Fertistim
    B12, Omega, d3, magnez, witc

14.01 - beta 15, prog 11
    16.01 - beta 58, prog 13
    20.01 - beta 452, prog 20
    22.01 - beta 1164, prog 13
    24.01 - beta 2743, prog 14
    27.01 - beta 7764, prog 15

Aktualnie: clexane, prolutex, progesteron besines, cyclogest, crinone.

preg.png
  • Abby10 Ekspertka

Wysłany: 20 lutego, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iiyama wrote:

Becikowe:

To chyba Ci lekarza mają taką taktykę 🤷🏼‍♀️ tak mam zdjęcia USG i dopytałam znajomej, której kuzynka chodziła do tej Pani dr i podobno wystawia później ale z wizytami, ktore się odbyły wcześniej.

2021 córka ❤️
    Brak problemu z zajściem i utrzymaniem, pod koniec ciąży wysokie ciśnienie - szpital, zakończenie ciąży w 37tc.

Starania o rodzeństwo od 2023
    4 biochemiczne (o których wiem)
    1 poronienie w 10tc, zatrzymana w 9tc

Niski progesteron, podejrzenie pcos z obrazu usg.

Eutyrox 50
    Metformina 1000xr, 500 zwykła
    Fertistim
    B12, Omega, d3, magnez, witc

14.01 - beta 15, prog 11
    16.01 - beta 58, prog 13
    20.01 - beta 452, prog 20
    22.01 - beta 1164, prog 13
    24.01 - beta 2743, prog 14
    27.01 - beta 7764, prog 15

Aktualnie: clexane, prolutex, progesteron besines, cyclogest, crinone.

preg.png
  • promykk Autorytet

Wysłany: 20 lutego, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytałam jakiś czas temu o legginsy i coś tam kupiłam w H&M, ale dostałam od szwagierki ciążowe, jaki komfort! Trochę jest materiału na brzuchu więcej, ale nie przeszkadza i nie spada, także polecam ciążowe już sobie kupić. :)

Co do karty ciąży to w poprzedniej gin czekał do 10tc, a w tej inna założyła w 6+1 jak było tętno. Każdy gin inaczej. 🤷‍♀️

10.2024 💔 9tc. p. zatrzymane, zabieg
    30.12.24 ⏸️ beta: 24,3 🤞
    08.01 beta: 1209 🌿
    09.01 pęcherzyk 3mm 🙏
    17.01 jest 💗 🥹
    14.02 3,2cm 🫛
    21.02 NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    03.03 6,7cm 🍋

cukrzyca ciążowa 🍬, letrox, acard
    preg.png
  • Naya00 Przyjaciółka

Wysłany: 20 lutego, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abby10 wrote:
    Nie ma limitu, to chodzi o to jednorazowe 1000zl za urodzenie dziecka, po prostu każdego. Jak córkę rodziłam to akurat z ubezpieczalni brałam bo tam miałam 1500. Chyba pomyliłaś z jakimś becikowym albo innymi cudami ale to akurat nie jestem w temacie bo tam rzeczywiście jest limit i po prostu mi się nie należy.

Nie dopisałaś że chodzi o ubezpieczalnie wcześniej, stąd jedyne co słyszałam o jednorazowej wypłacie to właśnie to o czym napisałam 🤷‍♀️
    Nie zrozumiałyśmy się

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego, 14:54

Abby10, Jusia 82 lubią tę wiadomość

preg.png
‹‹ 207 208 209 210 211 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ