Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
Suzie wrote:Luxmed ma "problem" z progesteronem. Kiedyś prosiłam o proga, a babka na siłę mi próbowała wmówić, że 17-OH progesteron to to samo co progesteron. Raz mi już źle nabyli i dostałam zwrot pieniędzy, teraz uczulam w rejestracji, a one i tak mi wbijają ten 17-OH.
W Medicover jest tak samo...ja ostatnio się dałam na to złapać i musiałam iść drugi raz na pobranie
-
purplerain wrote:Ale jaja
Za to w alabie pokazuje mi cenę 110 zł 🤣🤣 -
Abby10 wrote:Ona prowadzi ciążę tylko do 12tc.. może dlatego? Zapytam na wizycie, choć teraz mam inną zagwozdkę… jeżeli nie założy mi przed 10tc to nie będę mogła się starać o tą jednorazową wypłatę 1000zl po narodzeniu dziecka… a następną wizytę będę miała dopiero 4.03 czyli albo 11+3 z om albo 10+2 z usg 🤦🏼♀️
A co do jednarozej wypłaty po urodzeniu to dobrze kojarzę ze tam jest jakis limit dochodowy ? I tu na pewno karta ciazy nie ma nic do tego, bo tam jest potrzebne zaswiadczenie, które wystawia lekarz wedle określonego wzoru w ustawie. -
@Abby10 Wtedy może cofnąć Ci datę założenia karty ciąży. Bynajmniej tak u mnie robiła siostra, o ciąży dowiedziała się w 14tygodniu a w karcie ciąży miała wpisane 9+ nie pamiętam ilości dni dokładnie ale było to 14 lat temu. Wystarczy że o to poprosisz przy zakładaniu karty, przecież w systemie dane o Twojej ciąży i Twoich wizytach ma wcześniej więc myślę że nie będzie żadnych przeszkód żeby mogła to zrobić 😉
@Ania15 Jeśli umowa nie traci ważności przed upływem 3 miesiąca ciąży to nie mogą Cię zwolnić. Nawet jeżeli umowa kończyłaby Ci się za kilka miesięcy zostałaby automatycznie przedłużona do dnia porodu.Abby10 lubi tę wiadomość
👩💼29l
🤵♂️35l
10.2024 rozpoczęcie starań
💊 PrenaCare Start Ona i On
🩺17.11.2024 cytologia OK
⏸️04.01.2025 🤞
07.01 beta hcg 2758 mlU/ml.
10.01 beta hcg 7412 mlU/ml
🩺07.01 5+4 pęcherzyk 4.81mm 🥹
🩺 15.01 6+5 CRL 0,53cm i bijące ❤️
🩺24.01 8+0 CRL 1,6cm fasoli!
🩺26.02 12+5 USG I trymestru CRL 5,93cm 🩷
🩺26.03 16+5 wizyta
🩺25.04 20+6 USG II trymestru -
Abby10 wrote:Ona prowadzi ciążę tylko do 12tc.. może dlatego? Zapytam na wizycie, choć teraz mam inną zagwozdkę… jeżeli nie założy mi przed 10tc to nie będę mogła się starać o tą jednorazową wypłatę 1000zl po narodzeniu dziecka… a następną wizytę będę miała dopiero 4.03 czyli albo 11+3 z om albo 10+2 z usg 🤦🏼♀️
Naya, tak jest kryterium dochodowe;
Becikowe:
Charakter: jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia dziecka.
Kwota: 1000 zł na jedno dziecko.
Kryterium dochodowe: dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie może przekraczać 1922 zł netto.
Warunek medyczny: matka musi pozostawać pod opieką medyczną od co najmniej 10. tygodnia ciąży.
Termin składania wniosku: do 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka. -
Ania15 wrote:Hej dziewczyny, mam pytanie. Jestem w 11 tyg ciąży, na razie jeszcze pracuje, ale nikt z pracy nie wie, że jestem w ciąży. Czy jak mam umowę o pracę na 2 lata i jak bym powiedziała przed końcem 1trymestru to czy mogą mnie zwolnić?
Hej, jeżeli nie jest to umowa na zastępstwo to nie mogą Ci jej wypowiedzieć. Czyli co do zasady jeżeli jesteś na zwykłej umowie o pracę na czas określony, jesteś chroniona, ale mogą zwolnić bez wypowiedzenia, jeżeli zachodzą przyczyny do rozwiązania umowy z winy Twojej jako pracownika lub jeżeli ogłoszą upadłość lub likwidację firmy.
Pisałam do Was o lux medzie i braku zdjęć usg. Dzwoniłam nawet na infolinię i okazało się, że lekarz nie ma obowiązku wydawać zdjęć z usg „doraźnego” i to ew jego dobra wola. Mój gin tej dobrej woli nie miał, więc na następną wizytę umówiłam się do innego.
Dziewczyny macie do polecenia jakieś legginsy na taki stan przejściowy - gdy zwykle już za bardzo piją ale nie ma jeszcze brzuszka odpowiedniego na ciążowe?
-
Pingwin wrote:Hej, jeżeli nie jest to umowa na zastępstwo to nie mogą Ci jej wypowiedzieć. Czyli co do zasady jeżeli jesteś na zwykłej umowie o pracę na czas określony, jesteś chroniona, ale mogą zwolnić bez wypowiedzenia, jeżeli zachodzą przyczyny do rozwiązania umowy z winy Twojej jako pracownika lub jeżeli ogłoszą upadłość lub likwidację firmy.
Pisałam do Was o lux medzie i braku zdjęć usg. Dzwoniłam nawet na infolinię i okazało się, że lekarz nie ma obowiązku wydawać zdjęć z usg „doraźnego” i to ew jego dobra wola. Mój gin tej dobrej woli nie miał, więc na następną wizytę umówiłam się do innego.
Dziewczyny macie do polecenia jakieś legginsy na taki stan przejściowy - gdy zwykle już za bardzo piją ale nie ma jeszcze brzuszka odpowiedniego na ciążowe?
Ja mam z H&M mama takie prążkowane. One są bez tego odcięcia na brzuch i bardzo rozciągliwePingwin lubi tę wiadomość
-
Pingwin wrote:Hej, jeżeli nie jest to umowa na zastępstwo to nie mogą Ci jej wypowiedzieć. Czyli co do zasady jeżeli jesteś na zwykłej umowie o pracę na czas określony, jesteś chroniona, ale mogą zwolnić bez wypowiedzenia, jeżeli zachodzą przyczyny do rozwiązania umowy z winy Twojej jako pracownika lub jeżeli ogłoszą upadłość lub likwidację firmy.
Ostatnio przymierzałam całkiem fajne legginsy w oysho 🙂 nie pamiętam modelu, chyba comfortlux coś tamWiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego, 13:28
Pingwin lubi tę wiadomość
-
iiyama wrote:Ja też nie mam jeszcze karty ciąży, jestem po in vitro, do końca pierwszego trymestru ciążę prowadzi tu lekarz z kliniki. Też mnie to denerwuje ale taka jest ich praktyka:(, jednak skoro chodziłyśmy na wizyty to jestem przekonana że będzie to odnotowane + zresztą pewnie masz jakieś zdjęcia USG? Nie zakładam, żeby był problem z wystawieniem zaświadczenia...
Becikowe:
Kryterium dochodowe: dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie może przekraczać 1922 zł netto.
Warunek medyczny: matka musi pozostawać pod opieką medyczną od co najmniej 10. tygodnia ciąży.
Termin składania wniosku: do 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka.
Pff..jakie kryteria..
Zapomniałam, że w tym państwie normalnie zarabiająca rodzina nie ma na co liczyć 🤣Pingwin, Szosz, Hajkonk, Engel lubią tę wiadomość
-
Ja polecam Nike pro ciążowe, są mięciutkie, turbo wygodne i fajnie dopasowują się do brzuchaPingwin lubi tę wiadomość
👩🏼🧔🏻♂️🐈🐈🐈
🏃🏼♀️🏋🏼♀️🚴🏼♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦
🫰⏸️ 16.01.2025
🧚💗 31.01.2025 -
U mnie lelosi się sprawdzają, od paru lat tam kupuje i teraz też je noszę i jest spora ulgaPingwin lubi tę wiadomość
👩29👨30
👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy, pod kontrolą lekarza
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle -stymulacja owulacji
❌ hiperinsulinizm
✅ podstawowe badania krwi i wyrównane niedobory
✅ jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌IO, jelito drażliwe, łysienie androgenowe u męża
🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
⏸️05/01 🥰
05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹
📆 Kalendarz wizyt
06/03 - badania krwi
10/03 - ginekolog
12/03 - USG tarczycy
13/03 - endokrynolog
-
Naya00 wrote:Pff..jakie kryteria..
Zapomniałam, że w tym państwie normalnie zarabiająca rodzina nie ma na co liczyć 🤣
Orientuje się się może co można robić na l4 ciążowym? Zastanawiam się czy będę mogła odwiedzić rodziców którzy są za granicą ale wychodzi na to że chyba średnio gdzieś dalej jechać. Może macie jakieś doświadczenia?👧28 👨29 🐈🐈⬛
5cs z pomiarami
starania 'na luźno' ok 2 lata
30.09 badania 4dc
LH- 3,3mlU/ml
FSH- 7,05 mlU/ml
Prolaktyna 478,2mlU/l
Estradiol 50pg/ml
19.09.24 USG piersi ok
11.2024 TSH 3.64 -
abrakadabra wrote:Za to w alabie pokazuje mi cenę 110 zł 🤣🤣
Jusia 82 lubi tę wiadomość
👩🏻 36 + 👦🏻 36 + 🧒🏻 4 + 🐶❤️ +…
Czekamy na ciąg dalszy
Termin: 30.08.2025 🩷
7.03 - 🩺 -
Naya00 wrote:No warto zapytać zamiast się zastanawiać.
A co do jednarozej wypłaty po urodzeniu to dobrze kojarzę ze tam jest jakis limit dochodowy ? I tu na pewno karta ciazy nie ma nic do tego, bo tam jest potrzebne zaswiadczenie, które wystawia lekarz wedle określonego wzoru w ustawie.
Nie ma limitu, to chodzi o to jednorazowe 1000zl za urodzenie dziecka, po prostu każdego. Jak córkę rodziłam to akurat z ubezpieczalni brałam bo tam miałam 1500. Chyba pomyliłaś z jakimś becikowym albo innymi cudami ale to akurat nie jestem w temacie bo tam rzeczywiście jest limit i po prostu mi się nie należy.2021 córka ❤️
Brak problemu z zajściem i utrzymaniem, pod koniec ciąży wysokie ciśnienie - szpital, zakończenie ciąży w 37tc.
Starania o rodzeństwo od 2023
4 biochemiczne (o których wiem)
1 poronienie w 10tc, zatrzymana w 9tc
Niski progesteron, podejrzenie pcos z obrazu usg.
Eutyrox 50
Metformina 1000xr, 500 zwykła
Fertistim
B12, Omega, d3, magnez, witc
14.01 - beta 15, prog 11
16.01 - beta 58, prog 13
20.01 - beta 452, prog 20
22.01 - beta 1164, prog 13
24.01 - beta 2743, prog 14
27.01 - beta 7764, prog 15
Aktualnie: clexane, prolutex, progesteron besines, cyclogest, crinone.
-
iiyama wrote:Ja też nie mam jeszcze karty ciąży, jestem po in vitro, do końca pierwszego trymestru ciążę prowadzi tu lekarz z kliniki. Też mnie to denerwuje ale taka jest ich praktyka:(, jednak skoro chodziłyśmy na wizyty to jestem przekonana że będzie to odnotowane + zresztą pewnie masz jakieś zdjęcia USG? Nie zakładam, żeby był problem z wystawieniem zaświadczenia...
Becikowe:
Termin składania wniosku: do 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka.
To chyba Ci lekarza mają taką taktykę 🤷🏼♀️ tak mam zdjęcia USG i dopytałam znajomej, której kuzynka chodziła do tej Pani dr i podobno wystawia później ale z wizytami, ktore się odbyły wcześniej.2021 córka ❤️
Brak problemu z zajściem i utrzymaniem, pod koniec ciąży wysokie ciśnienie - szpital, zakończenie ciąży w 37tc.
Starania o rodzeństwo od 2023
4 biochemiczne (o których wiem)
1 poronienie w 10tc, zatrzymana w 9tc
Niski progesteron, podejrzenie pcos z obrazu usg.
Eutyrox 50
Metformina 1000xr, 500 zwykła
Fertistim
B12, Omega, d3, magnez, witc
14.01 - beta 15, prog 11
16.01 - beta 58, prog 13
20.01 - beta 452, prog 20
22.01 - beta 1164, prog 13
24.01 - beta 2743, prog 14
27.01 - beta 7764, prog 15
Aktualnie: clexane, prolutex, progesteron besines, cyclogest, crinone.
-
Pytałam jakiś czas temu o legginsy i coś tam kupiłam w H&M, ale dostałam od szwagierki ciążowe, jaki komfort! Trochę jest materiału na brzuchu więcej, ale nie przeszkadza i nie spada, także polecam ciążowe już sobie kupić.
Co do karty ciąży to w poprzedniej gin czekał do 10tc, a w tej inna założyła w 6+1 jak było tętno. Każdy gin inaczej. 🤷♀️ -
Abby10 wrote:Nie ma limitu, to chodzi o to jednorazowe 1000zl za urodzenie dziecka, po prostu każdego. Jak córkę rodziłam to akurat z ubezpieczalni brałam bo tam miałam 1500. Chyba pomyliłaś z jakimś becikowym albo innymi cudami ale to akurat nie jestem w temacie bo tam rzeczywiście jest limit i po prostu mi się nie należy.
Nie dopisałaś że chodzi o ubezpieczalnie wcześniej, stąd jedyne co słyszałam o jednorazowej wypłacie to właśnie to o czym napisałam 🤷♀️
Nie zrozumiałyśmy sięWiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego, 14:54
Abby10, Jusia 82 lubią tę wiadomość