Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja przed ciążą mocno suplementowalam żelazo i wit b12. Udało mi się dobić do ferrytyny 27. W tym tygodniu wynik ferrytyny - 7
hemoglobina 13 więc ok. Moja gin powiedziała że skoro hgb jest ok to suplememtacje żelazem możemy zacząć dopiero od 16 tyg. A na razie mam jeść więcej wołowinki.
Nigdy nie próbowałam wspierać się laktoferyną. Może czas spróbować.
Wczoraj byliśmy w klubie na urodzinach koleżanki. Głównie siedziałam za stołem ale kilka razy poszłam potańczyć- takie 3 serię po 15 min. Nawet się nie spociłam. Czułam się dobrze. Ale jak wróciliśmy do domu to w nocy czułam mocno brzuch- aż pierwszy raz wzięłam no spe. Trochę się przestraszylam. Ale teraz czuję się ok. -
Dobrze poczytać coś o wózkach i fotelikach, bo dla mnie ☘️🟩 zielonej w temacie to czarna magia, niby po polsku a jednak po chińsku 😅⛩️ zawsze złapię troszkę wiedzy 🥰
Mnie kilka dni temu tak dość mocno zabolał nagle brzuch, aż czułam krzyże, ale potem coś mi zabulgotało po prawej stronie, z boku i stopniowo ból zelżał do takiego poziomu jakby okresowego. Wszystko trwało może z kilkanaście minut 🤔 mam nadzieję i tak myślę, że to po prostu z przejedzenia 😄
Spokojnej, super niedzieli 🤪😉😘👩🏻 38
PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 2,31 (11.2023) -> 1,23 (11.2024)
posiewy, MUCHA - ok
💊Letrox, Formetic i tona supli
Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024
👱🏻32
morfo 3%, wysokie pH i lepkość ; ciężka oligospermia, bakterie & grzyby OK, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌; MAR HBA i chromatyna OK
💊 Clo i worek supli
Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 🤵👰 10.2022
Starania na luzie - 2023
06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
07.2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
8-12. 2024 -> pogłębiona diagnostyka obojga
02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4 -> beta 86,4 prog 32,9 -> beta 485,6, ,prog 37,90 -> beta 976,3 prog 34,00 -> beta 3307,5 prog 37,10 -> beta 7108,4 prog 39,00
17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
31.01. CRL 1,6 cm ❤️
26.02 CRL 5,5 cm ❤️ czekamy na prenatalne 04.03 🤞🏻😍 -
A jeszcze pytanie do kociar 🐈 - czy Wasze koty chcą się teraz na Was kłaść i czy im pozwalacie na to? Mój ostatnimi czasy zrobił się bardzo przytulankowy, bardzo lubi mi wchodzić na brzuch i spać. I w sumie jak leży ok, tylko najgorszy jest pierwszy etap, jak włazi i próbuje ugniatać kapustę . Waży 5,5 kg i to czuć. Wiem, że niektóre z Was mają więcej sztuk na stanie 😄🤗
No i oczywiście wczoraj wtopka, glaskałam go a potem bez mycia rąk sięgnęłam po chipsy...nie panikuję, tylko nie jestem zadowolona, że tak mi się zapomniało. pocieszam się tym, że on nie ma pasożytów, a obydwoje mamy igm na toksoplazmozę ujemne, a igg dodatnie już...👩🏻 38
PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 2,31 (11.2023) -> 1,23 (11.2024)
posiewy, MUCHA - ok
💊Letrox, Formetic i tona supli
Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024
👱🏻32
morfo 3%, wysokie pH i lepkość ; ciężka oligospermia, bakterie & grzyby OK, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌; MAR HBA i chromatyna OK
💊 Clo i worek supli
Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 🤵👰 10.2022
Starania na luzie - 2023
06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
07.2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
8-12. 2024 -> pogłębiona diagnostyka obojga
02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4 -> beta 86,4 prog 32,9 -> beta 485,6, ,prog 37,90 -> beta 976,3 prog 34,00 -> beta 3307,5 prog 37,10 -> beta 7108,4 prog 39,00
17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
31.01. CRL 1,6 cm ❤️
26.02 CRL 5,5 cm ❤️ czekamy na prenatalne 04.03 🤞🏻😍 -
Deyansu wrote:A jeszcze pytanie do kociar 🐈 - czy Wasze koty chcą się teraz na Was kłaść i czy im pozwalacie na to? Mój ostatnimi czasy zrobił się bardzo przytulankowy, bardzo lubi mi wchodzić na brzuch i spać. I w sumie jak leży ok, tylko najgorszy jest pierwszy etap, jak włazi i próbuje ugniatać kapustę . Waży 5,5 kg i to czuć. Wiem, że niektóre z Was mają więcej sztuk na stanie 😄🤗
No i oczywiście wczoraj wtopka, glaskałam go a potem bez mycia rąk sięgnęłam po chipsy...nie panikuję, tylko nie jestem zadowolona, że tak mi się zapomniało. pocieszam się tym, że on nie ma pasożytów, a obydwoje mamy igm na toksoplazmozę ujemne, a igg dodatnie już...
Jak masz igg dodatnie to raczej nie masz się czego obawiać bo już przeszłaś toxo w przeszłości przecież.
A toxo nie zarazisz się od głaskania kota..Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca, 09:41
Izi, Deyansu, Jusia 82 lubią tę wiadomość
-
Abby10 wrote:Dziewczyny, czy zdarzyło się wam, że przy kaszlu/kichnięciu czułyście kłucie w brzuchu? Ostatnio jak kichnęłam i zakuło mnie z prawej strony to myślałam, że padnę taki ból…
A coś mi się kojarzy, że któraś chyba wspominała o tym kłuciu przy kaszlu lub kichaniu.
Tak i przy ziewaniu
Ważne szczególnie w ciąży zadbać o prawidłowe kichanie i kasłanie, fizjo na to mocno mi zwracała uwagę i na wstawanie przez bok z łóżka, a nie podciąganie.
Tu na przykład filmik ale trochę ich znajdziecie ogólnie i wpis na blogu
https://www.facebook.com/share/v/15TDxLAjN1/
https://testowafizjo.kobieca-fizjoterapia.pl/jak-kaszlec-i-kichac-nie-obciazajac-miesni-dna-miednicy/Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca, 09:54
-
*kichanie, kasłanie, ziewanie może obciążać mdm jak się ma "złe" przyzwyczajenia
-
Abby10 wrote:Dziewczyny, czy zdarzyło się wam, że przy kaszlu/kichnięciu czułyście kłucie w brzuchu? Ostatnio jak kichnęłam i zakuło mnie z prawej strony to myślałam, że padnę taki ból…
A coś mi się kojarzy, że któraś chyba wspominała o tym kłuciu przy kaszlu lub kichaniu.
Zdecydowanie.. I zeby to było tylko raz..
Nie raz jak kichnę to mnie tak zarwie.. z prawej strony ze sie przekręcić nie mogę.. ani wstac.. nic kompletnie.. to tak trwa kilka sekund🫣 i potem jest okej. Wiec widze ze to normalka skoro nie tylko Ja tak mam🙈 -
Izi wrote:*kichanie, kasłanie, ziewanie może obciążać mdm jak się ma "złe" przyzwyczajenia
No właśnie ja w pierwszej ciąży tak nie miałam, a teraz czasem czuję ale to też zależy od pozycji -
Azalea 🌸 wrote:Ma znaczenie, my porównywaliśmy chyba 3 czy 4 które wstępnie miały pasować a pasowały dwa, właśnie maxi cosi i jeszcze jeden ale nie pamiętam jaki, wiem że w porównaniu do pierwszego to był jak taka szmatka 😆 ale to też pewnie kwestia auta, bo my mamy bardzo taką ściętą kanapę czy jakoś tak, nie umiem teraz wytłumaczyć 🤣
A to ja musiałam mieć niescietą w aucie, bo używałam czterech takich nosideł, żadne nie było wcześniej przymierzane do auta i wszystkie działały perfekcyjnie. Dopiero Maxway zrobił mi niespodziankę
Ja to już nawet nie wiem, bo zanim kaszlne albo kichne to się zwijam w kulkę zeby mnie właśnie nic nie próbowało boleć -
abrakadabra wrote:No właśnie ja w pierwszej ciąży tak nie miałam, a teraz czasem czuję ale to też zależy od pozycji
Tak bo właśnie tu pozycja ma duże znaczenie nawet jak nie boli to warto o nią zadbać ze względu na mdm -
Deyansu wrote:A jeszcze pytanie do kociar 🐈 - czy Wasze koty chcą się teraz na Was kłaść i czy im pozwalacie na to? Mój ostatnimi czasy zrobił się bardzo przytulankowy, bardzo lubi mi wchodzić na brzuch i spać. I w sumie jak leży ok, tylko najgorszy jest pierwszy etap, jak włazi i próbuje ugniatać kapustę . Waży 5,5 kg i to czuć. Wiem, że niektóre z Was mają więcej sztuk na stanie 😄🤗
No i oczywiście wczoraj wtopka, glaskałam go a potem bez mycia rąk sięgnęłam po chipsy...nie panikuję, tylko nie jestem zadowolona, że tak mi się zapomniało. pocieszam się tym, że on nie ma pasożytów, a obydwoje mamy igm na toksoplazmozę ujemne, a igg dodatnie już...
Moja kotka nie zmieniła swojego nastawienia, nadal w 90% prezentuje uprzejmą obojętność i pogardę. Natomiast rzeczywiście od czasu do czasu przychodzi i zaczyna ugniatać brzuch. Też waży ok 5,5kg, więc po jakimś czasie chcąc nie chcąc muszę ją jakoś przestawić. Ale wiadomo, wtedy foch i nara.
Deyansu lubi tę wiadomość
-
Izi wrote:Tak i przy ziewaniu
Ważne szczególnie w ciąży zadbać o prawidłowe kichanie i kasłanie, fizjo na to mocno mi zwracała uwagę i na wstawanie przez bok z łóżka, a nie podciąganie.
Tu na przykład filmik ale trochę ich znajdziecie ogólnie i wpis na blogu
https://www.facebook.com/share/v/15TDxLAjN1/
https://testowafizjo.kobieca-fizjoterapia.pl/jak-kaszlec-i-kichac-nie-obciazajac-miesni-dna-miednicy/
A co do kichania to chyba chodzi o przekręcenie się bokiem? Przy kaszlu się staram ale kichanie jak mnie nagle złapie to leci na wprost 🙄2021 córka ❤️
Brak problemu z zajściem i utrzymaniem, pod koniec ciąży wysokie ciśnienie - szpital, zakończenie ciąży w 37tc.
Starania o rodzeństwo od 2023
4 biochemiczne (o których wiem)
1 poronienie w 10tc, zatrzymana w 9tc
Niski progesteron, podejrzenie pcos z obrazu usg.
Eutyrox 50
Metformina 1000xr, 500 zwykła
Fertistim
B12, Omega, d3, magnez, witc
14.01 - beta 15, prog 11
16.01 - beta 58, prog 13
20.01 - beta 452, prog 20
22.01 - beta 1164, prog 13
24.01 - beta 2743, prog 14
27.01 - beta 7764, prog 15
Aktualnie: clexane, prolutex, progesteron besines, cyclogest, crinone.
-
No i oczywiście wczoraj wtopka, glaskałam go a potem bez mycia rąk sięgnęłam po chipsy...nie panikuję, tylko nie jestem zadowolona, że tak mi się zapomniało. pocieszam się tym, że on nie ma pasożytów, a obydwoje mamy igm na toksoplazmozę ujemne, a igg dodatnie już...purplerain, Deyansu lubią tę wiadomość
-
Abby10 wrote:Taak, o wstawaniu wiem miałam cc to inaczej nie dało sie nawet wstawać 🫣
A co do kichania to chyba chodzi o przekręcenie się bokiem? Przy kaszlu się staram ale kichanie jak mnie nagle złapie to leci na wprost 🙄
Dokładnie o odkręcanie się na któryś bok przy kichaniu też bo często zaciskamy mięśnie mimowolnie i pochylamy się do przodu, a to tworzy niepotrzebne ciśnienie.
Jak jest intensywnie to skrzyżowanie nóg, a nie zaciskanie ich dodatkowo. I to nie tylko pod kątem ciąży czy porodu ale też chodzi o późniejsze problemy z nietrzymaniem moczu czy dolegliwości bólowe.
Ja się staram o tym pamiętać teraz bo ból przypomina 😂
Abby10 lubi tę wiadomość
-
Moje wszystkie 3 koty to mega przytulasy i nic w tej kwestii się nie zmieniło, nie odstępują mnie na krok, ogólnie bywa to uciążliwe 🙈 Na gniotki nie pozwalam, bo ulubione obszary to oczywiście brzuch i biust 😅
Deyansu, Valie05 lubią tę wiadomość
👩🏼🧔🏻♂️🐈🐈🐈
🏃🏼♀️🏋🏼♀️🚴🏼♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦
🫰⏸️ 16.01.2025
🧚💗 31.01.2025 -
Hej 🌷
Dziewczyny powiedzcie proszę,czy pierwsze USG prenatalne jest przez powłoki brzuszne czy dopochwowe? Nie umiem sobie przypomnieć 🙈2020 🧒💙
⏸️ 09.01
🩺 20.01 pęcherzyk ciążowy i zalążek zarodka🤞
🩺 06.02 CRL 1.7 cm, mamy 🩷
🩺 27.02 4,4cm człowieka ❤️
🩺04.03 I USG prenatalne
🩺 31.03 -
sarenka95 wrote:Hej 🌷
Dziewczyny powiedzcie proszę,czy pierwsze USG prenatalne jest przez powłoki brzuszne czy dopochwowe? Nie umiem sobie przypomnieć 🙈
Przez powłoki już 😉Majka92, sarenka95 lubią tę wiadomość
-
Mój kot Stefan nigdy nie przytulał się jakoś bardzo ale odkąd jestem w ciąży to mam wrażenie, że w ogóle zrezygnował z czułościChyba go ten pasażer w brzuchu onieśmiela
Ja niestety tokoplazmozę zarówno IG jak i IM mam ujemne. Pocieszam się że jeśli przez ostatnie 6 lat niczym mnie nie zaraził to teraz też będzie ok.
Deyansu, PaulinaLexi lubią tę wiadomość
-
editt018 wrote:Ja niestety tokoplazmozę zarówno IG jak i IM mam ujemne. Pocieszam się że jeśli przez ostatnie 6 lat niczym mnie nie zaraził to teraz też będzie ok.
Mam to samo, ale jak doczytałam więcej na ten temat to faktycznie ciężko się zarazić od kota, zwłaszcza niewychodzącego
Szosz, Deyansu, Jusia 82 lubią tę wiadomość
👩🏼🧔🏻♂️🐈🐈🐈
🏃🏼♀️🏋🏼♀️🚴🏼♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦
🫰⏸️ 16.01.2025
🧚💗 31.01.2025