Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
aglo wrote:Jak tak piszecie to już sama nie wiem czy mój był kąpany w szpitalu czy nie bo nie pamiętam żeby ktoś się mnie o to pytał (a chyba powinien??) przynosiły mi go w beciku pachnącego 😅 a ja tak jak pisałam, w szpitalu go nie myłam, dopiero w domu 🫣
Mnie się zapytały czy mają wykąpać, a ja powiedziałam że nie
Tak samo ze szczepieniami, poprosiłam o zaszczepienie dopiero na drugą dobę bo tak mi jedna lekarka podpowiedziała żeby zrobić, żeby nie męczyć tego dzidziusia porodem, zaraz szczepieniem. Na następny dzień rano dostal szczepienieaglo lubi tę wiadomość
-
sarenka95 wrote:Ah,to teraz już zupełnie nie wiem, skąd taka informacja. No nic, po prostu muszę zaczekać do jutra i mieć nadzieję,że w końcu te wyniki zostaną obliczone.
Dziękuję dziewczyny za słowa wsparcia 🌷
Jak będą jutro to jeszcze się zmieścisz w czasie. Trzymam kciuki żeby były ✊🏻 i żeby jednak wszystkie te ryzyka były niskie i nie było powodu do niepokojuWiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca, 18:24
sarenka95 lubi tę wiadomość
-
abrakadabra wrote:A oczyścił Ci się już? Jeśli już nie ma śladu po nim to spokojnie. Ja tez mialam w pierwszej ciąży i na czas krwawienia acard odstawiłam, a jak skończyłam plamić to brałam od nowa. Miejmy nadzieję, że jutro już będą te wyniki ✊
Tak, nie mam już plamień. Dzięki 🌷2020 🧒💙
⏸️ 09.01
🩺 20.01 pęcherzyk ciążowy i zalążek zarodka🤞
🩺 06.02 CRL 1.7 cm, mamy 🩷
🩺 27.02 4,4cm człowieka ❤️
🩺04.03 I USG prenatalne 5,7 cm człowieka, anatomicznie ok ✅
Test Pappa - niskie ryzyka wad genetycznych, podwyższone ryzyko stanu przedrzucawkowego, 1:53
🩺 31.03 13 cm, 140 g , córeczka 🩷
🩺 28.04 19 cm, 350 g 🌸
🩺 06.05 II USG prenatalne, wszystko ok ✅
🩺 26.05 🩷650g ✔️
🩺16.06 1040 g ⚖️🎀
🩺07.07
🩺 11.07 III USG prenatalne
🩺24.07
🩺18.08 -
abrakadabra wrote:Też swoją prawie 3 letnia córę kąpie codziennie, czasem ona sama kąpie się 2 razy a później ja poprawiam trzeci raz😂 włosy też myjemy praktycznie codziennie, czasem zdarzają się jakieś dni gdzie jej odpuszczam ale przewaznie to ma ulepione w zupie czy innym jedzeniu bo nie chce dać robić kucyków i caly czas ma rozpuszczone 🙈
synek co prawda nie ma problemu z moczeniem włosów w zupie, ale lubi sobie wysypać wiaderko piasku na głowę 😄 także ten 😅 ja tak żeby myć myć włosy to raczej 2-3 razy w tygodniu. Ale chodzimy na basen i synek lubi robić nurki w wannie i często sam sobie te włosy moczy więc siłą rzeczy są umyte częściej -
Ja też zamierzam maluszka wykąpać dopiero w domu i też opóźnię pierwszą kąpiel o kilka dni, ale na pewno nie o dwa tygodnie. Również słyszałam same plusy na ten temat, że śluz ma działania ochronne, chroni przed czynnikami zewnętrznymi i podobno nawet sprzyja udanemu karmieniu piersią. Zresztą na chłopski rozum dziecko po urodzeniu nie ma żadnej swojej bariery.
A co do szczepień to w Niemczech pierwsze robią dopiero w 6 tygodniu życia, więc trzeba u nas trochę poczekać 😁⭐️05.01.25 Pierwsze w życiu dwie kreski 🥳 ⏸️
⭐️07.01.25 Potwierdzenie ciąży u ginekologa na badaniu USG 🥹❤️
⭐️04.02.25 Całe 2,5cm szczęścia 😍
⭐️12.03.25 11cm chłopca 💙
⭐️23.04.25 Już 355g 💪
⭐️21.05.25 650g 🥹
⭐️25.06.25 1426g 🍍
⭐️09.07.25
⭐️17.07.25
⭐️12.08.25
👩🏼👱♂️😺
Starania o bobasa od 01.2024
PCOS (poprawa po suplementacji inozytolem)
Niedoczynność tarczycy
-
abrakadabra wrote:Oczywiście zostawanie i nie kąpanie dziecka załóżmy 24 h po czy nawet 2 dni po, ale tydzien-dwa? Wyobraź sobie, że dziecko wymazane krwią śmierdzi, nie pachnie jak noworodek a dosłownie śmierdzi ta krew. Jak ma jeszcze bujne włosy i całe zlepione to też nie jest przyjemne i dla dziecka też na pewno nie.
Chyba zacytowałaś złą osobę, bo ja nie pisałam nic o tygodniu lub dwóch, ale o braku kąpieli w szpitalu oraz odnosiłam się do tego, że z doświadczenia położnych i znajomych mi kobiet dziecko umyte z mazi po powrocie ze szpitala nie śmierdzi. Tak jak napisałaś - każdy ma swoj rozum i niech robi to, co uważa za najlepsze dla swojego dziecka. Tylko z tego powodu, że myślimy inaczej nie musimy sugerować jedna drugiej, że postępowanie którejś ze stron jest głupotą. Każda przyszła mama, ta nowa lub doświadczona, ma różne rozterki i taki stosunek jednej do drugiej na pewno nie pomagaAzalea 🌸 lubi tę wiadomość
-
sarenka95 wrote:Tak, tylko dwa dni. Ja rozumiem, staram się przynajmniej,ale nie ukrywam, że jestem coraz bardziej zdenerwowana. Walczyliśmy 2 lata o tą ciążę, więcej nie będziemy próbować i ja nie chcę czegoś zaniedbać. W dodatku pierwszy syn jest wcześniakiem i teraz naprawdę bardzo, bardzo chcę urodzić w terminie, a wiem że stan przedrzucawkowy może niestety przyczynić się do porodu przedwczesnego, więc tu znów - chcę zrobić wszystko, co tylko mogę żeby tego uniknąć.
-
Joa.szym wrote:Strasznie długo czekasz. Jak czytam Twoje posty, to cieszę się, że jednak zdecydowałam się na prenatalne w Katowicach. Moja lekarka z jest w porządku i na pewno usg prenatalne wykonałaby rzetelnie, ale na to kiedy będzie miała wyniki do "obrobki" raczej nie ma wpływu. Mam nadzieję, że z nikim Cię nie pomyliłam i dobrze skojarzyłam, że jesteś z Tychów i chodzimy do jednej przychodni
Tak, to ja 😃
Ja miałam prenatalne u innego lekarza tam,niż Twoja prowadząca.
Ja nie podważam kompetencji lekarza,bo po USG byliśmy z mężem obydwoje zadowoleni z przebiegu wizyty, ale nie dotrzymywanie terminów jest po prostu kiepskie i tyle. Tym bardziej,że to nie 2-3 dni,a tydzień po umówionej dacie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca, 19:05
2020 🧒💙
⏸️ 09.01
🩺 20.01 pęcherzyk ciążowy i zalążek zarodka🤞
🩺 06.02 CRL 1.7 cm, mamy 🩷
🩺 27.02 4,4cm człowieka ❤️
🩺04.03 I USG prenatalne 5,7 cm człowieka, anatomicznie ok ✅
Test Pappa - niskie ryzyka wad genetycznych, podwyższone ryzyko stanu przedrzucawkowego, 1:53
🩺 31.03 13 cm, 140 g , córeczka 🩷
🩺 28.04 19 cm, 350 g 🌸
🩺 06.05 II USG prenatalne, wszystko ok ✅
🩺 26.05 🩷650g ✔️
🩺16.06 1040 g ⚖️🎀
🩺07.07
🩺 11.07 III USG prenatalne
🩺24.07
🩺18.08 -
sarenka95 wrote:Tak, to ja 😃
Ja miałam prenatalne u innego lekarza tam,niż Twoja prowadząca.sarenka95 lubi tę wiadomość
-
A mi w szpitalu dzieci wykąpali w zlewie pod kranem, bez pytania, ale na moich oczach zanim zdążyłam zaprotestować.
O ile dobrze pamiętam to maluchy miały kąpiel codziennie, ale nie codziennie były kąpaneznaczy każdego wieczoru moczyły się w wodzie, samą wodą miały przemywane wszystko, żeby właśnie tą rutynę przed spaniem im fajną wyrobić, a jednocześnie nie przesadzać bo co taki noworodzio się uwali jak nie ma upału i akurat na siebie nie ulał tego dnia. Czystego nie ma co czyścić
potem jak podrosły to zwłaszcza w lato kąpiel była codziennie, bo a to jezioro, a to piach we włosach, a to płyn na komary co wypadałoby zmyć z ciała jednak. Chyba że nigdzie nie wychodziły, to tylko szybkie mycie dupki i ząbków.
Teraz też mam nadzieję nie myć w szpitalu, ale od powrotu do domku zacząć budować rytuał. -
promykk wrote:Niemycie noworodka fuj? To ciekawe co powiecie na to, że 💩 podczas porodu i kontakt maluszka z nią też jest pożądany. A dzieciom urodzonym przez cesarskie cięcie przeszczepia się mikrobiotę fekalną doustnie?
Maź to przy tym nic. 😂
bzdura, jest też sporo arytykułów o przecieraniu dziecka gazikiem z pochwy matki
"Stanowiska towarzystw naukowych, które do tej pory wypowiedziały się na temat transferu mikrobioty, są zgodne: potencjalne zagrożenie przewyższa hipotetyczne korzyści z takiego postępowania. Do czasu zebrania danych potwierdzających bezpieczeństwo i korzyści z tzw. baby seeding nie zaleca się stosowania transferu mikrobioty pochwy." -
sarenka95 wrote:Tak, tylko dwa dni. Ja rozumiem, staram się przynajmniej,ale nie ukrywam, że jestem coraz bardziej zdenerwowana. Walczyliśmy 2 lata o tą ciążę, więcej nie będziemy próbować i ja nie chcę czegoś zaniedbać. W dodatku pierwszy syn jest wcześniakiem i teraz naprawdę bardzo, bardzo chcę urodzić w terminie, a wiem że stan przedrzucawkowy może niestety przyczynić się do porodu przedwczesnego, więc tu znów - chcę zrobić wszystko, co tylko mogę żeby tego uniknąć.
sarenka95 lubi tę wiadomość
-
Ja to sie zawsze zastanawiam jak to pierwotni ludzie kiedyś przezywali bez tych wszystkich chusteczek, dostępu do gazików i innych rewelacji 😅
Ta sterylność to tez jest wymysł naszych czasówOk, może kiedyś śmiertelność byla wieksza, ale wciąż mysle, ze natura (i tym samym czlowiek) to generalnie robi wszystko żebyśmy przetrwali
Troche w tym wszystkim przypadku, ale tez nie do konca - wiele rzeczy (a nawet większość) to my nawet nie wiemy po co jest i dlaczego 😅
Jelita to nasz drugi mózg, a dziecko wszystko na początku bierze od matki (kanal rodny i wszystko co jest obok 💩) i to ksztaltuje jego mikrobiote jelitowa. A im bardziej zróżnicowana tym niby podobno lepiej ☺️ (w sumie tez jest tak z dieta - im bardziej zróżnicowana tym lepiej - karmisz rozne bakterie i nie doprowadzasz do namnażania tylko jedno rodzaju)
Ja tam pewnie będę opóźniac to mycie, tak jakos rozsadek mi podpowiada 🫣 ale kazdy robi jak czuje i chyba to jest spoko 👌
A taki offtop zarzucę:
Duzo czytalam ostatnio o porodzie lotosowym,któraś z Was cos wie na ten temat albo sama taki porod wybrala?
Deyansu, Szosz, Hajkonk lubią tę wiadomość
-
My już po wizycie. Dostałam lekki opierdziel, że za mało wody piję 😅 Ale faktycznie, od kiedy mdłości ustały to mniej piję.
127 gram szczęścia na pokładzie i na 90 % dziewczynka 🩷
Azalea proszę o wpisanie mnie na 1 stronę, bo w sumie nie zauważyłam że mnie tam brakuje 🤣🤣
Termin na 6.09.
Chociaż u mnie termin się zmienia co wizytę 😅🤣purplerain, Engel, Majka92, Azalea 🌸, Domiś91, bellA, Bella93, Deyansu, abrakadabra, Suzie, Szosz, Jusia 82, AndunieAnzu, Agaxyz00, Joa.szym, Hajkonk, sarenka95, Filcek, Mischava, Agusia246, Mruczka, aneta.be, aswalda lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny 🤍 nieśmiało i dosyć późno się witam i dołączam do Waszego grona 🤍 życzę zdrowych i spokojnych ciąż
Dodam tylko, że wg lekarza prowadzącego wiek ciąży to 15 tydz 5 dzień (termin 10.09 2025r.), a wg USG jest to 16 tydz 4 dzień (04.09.2025r.). Lekarz tłumaczy to tym, że mąż wysoki to i dzidzia duża 😅
Więc przyjęłam wersję lekarza i kieruję się terminem 10.09.2025r. 😊🧸❤️🩹purplerain, bellA, Bella93, PaulinaLexi, Deyansu, Engel, Suzie, Szosz, Mischava, Jusia 82, AndunieAnzu, Agaxyz00, Joa.szym, Hajkonk, Abby10, sarenka95, Majka92, iiyama, Filcek, promykk, Agusia246, aneta.be, aswalda lubią tę wiadomość
-
Amandi wrote:Cześć dziewczyny 🤍 nieśmiało i dosyć późno się witam i dołączam do Waszego grona 🤍 życzę zdrowych i spokojnych ciąż
Dodam tylko, że wg lekarza prowadzącego wiek ciąży to 15 tydz 5 dzień (termin 10.09 2025r.), a wg USG jest to 16 tydz 4 dzień (04.09.2025r.). Lekarz tłumaczy to tym, że mąż wysoki to i dzidzia duża 😅
Więc przyjęłam wersję lekarza i kieruję się terminem 10.09.2025r. 😊🧸❤️🩹
Hej, wpisać Cię na pierwszą stronę?Amandi lubi tę wiadomość
-
Amandi wrote:Cześć dziewczyny 🤍 nieśmiało i dosyć późno się witam i dołączam do Waszego grona 🤍 życzę zdrowych i spokojnych ciąż
Więc przyjęłam wersję lekarza i kieruję się terminem 10.09.2025r. 😊🧸❤️🩹Amandi lubi tę wiadomość
34👱♀️ 36🧔♂️
06.01 ⏸️ 😍
🩺17.01.25 - jest Pęcherzyk 🤞
🩺07.02.25 - mamy 💓🥹 2cm Małego czlowieka.
🩺14.02.25. - 3cm naszego Bejbiczątka🥰 rosnę !
🩺07.03.25 - Prenatalne 13+0- , 6,8 cm Bejbiczka. prawdopodobnie dziewczynka.🩷
🩺14.03.25 - na 100% 🩷 ,rośniemy !
Wyniki Pappa - niskie ryzyka🤞
🩺10.04.25 - 17+4 214g szczęścia 🥹🩷
🩺25.04.25 -II Prenatalne - 337g zdrowej 🩷
🩺09.05.25 - wszystko ok🩷
🩺06.06.25 - 775g 🩷 25+4
🩺27.06.25 - 1214g🩷 28+4
🩺14.07.25 - wizyta⏳️
-
Mischava wrote:A taki offtop zarzucę:
Duzo czytalam ostatnio o porodzie lotosowym,któraś z Was cos wie na ten temat albo sama taki porod wybrala?
Naya, gratuluję córeczki🩷
Amandi 👋Naya00, Amandi, Mischava lubią tę wiadomość