Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
Agusia246 wrote:Ja czuję już od bardzo dawna, ale w 1 ciąży też dość późno poczułam małą. I ona w ogóle w pewnym momencie się ułożyła wygodnie i tylko się rozpychała. Nogami w lewo do żeber a rączkami w dół . I wypychała pośladki do góry, można było poklepać po pupie
A drugi szogun jak się wiercił to wszystko było wszędzie, było widać jak się przekręca i wypycha, cały brzuch latał. I ten teraz też taki jest, jak się rusza to mega intensywnie, co chwilę widać jak się kręci i kopie w przód.
Ale brzuch to mam taki jak z poprzednimi w 7 miesiącu... Mimo że póki co mam pół kilo od wagi wyjściowej.
Dzisiaj ładna pogoda, oby już tak zostało, gotuję sobie botwinkę bo mnie naszła ochota przy tej aurze wiosennej
Moja ułożona była podobnie 😅 do dziś lubi klepanie po pupce do zaśnięcia 🤣Agusia246 lubi tę wiadomość
-
Amandi ❤️😍 kciuki za wizytę i purplerain - też trzymam kciuki 🤞🏻🥰 za wyniki Sanco.
No i dzięki Wszystkim za słowa otuchy ❤️ jeśli chodzi o odczuwanie ruchów..... W środę poproszę na wizycie o odsłuchanie serduszka, zastanawiam się też nad zakupem detektora, jakiegoś na Vinted.
A co do listy (która jest moim zdaniem ge-nial-na! ☺️) nie jestem tego pewna, ale w rzeczach dla mamy dopisałabym jakąś pomadkę nawilżająca do ust. Przyszło mi to do głowy, bo właśnie to był jeden z gratisów które dostałam na targach niemowlęcych (oprócz smoczka i butelki 😅). Na mój pytający wzrok sprzedawca powiedział że to łatwo przeoczyć, a może się bardzo przydać w szpitalu 🤔🤔 jakieś myśli??
Udało mi się umówić dziś prywatnie na wizytę u innego dentysty, trzymajcie kciuki, żeby mi choć trochę ogarnął lewą dolną szóstkę (główny podejrzany), bo jak mnie w święta złapie ból, to będzie tyle ze świąt 😵💫🫣😅
No i zjadłam burgera wołowego, takiego bez bułki, z ziemniakami i mizerią, a potem zażyłam witaminę C 500. Anemio, nadchodzę, bój się 🫡😂
Pogoda jest teraz cudna, nawet przez zamknięte okno słyszę ćwierkanie ptaków, słoneczko świeci 🤩🌞🐦🌱🌿 i dziś wreszcie nie muszę siedzieć w domu 😛🤗Amandi, purplerain, Filcek, Agusia246 lubią tę wiadomość
👩🏻 38
PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 1,23 (11.2024)
Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024
👱🏻32
morfo 3%, ciężka oligospermia, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌
Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 🤵👰 10.2022
Starania na luzie - 2023
06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
07.2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
8-12. 2024 -> diagnostyka obojga
02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
31.01. CRL 1,6 cm ❤️ 26.02 CRL 5,5 cm ❤️
04.03 7 cm Człowieka ❤️ chyba 💙♂️ 😉 większość ryzyk - niska
26.03. 12 cm Faceta 😁
22.04. 🩺🧬 połówkowe
-
Amandi wrote:Marcysia1990 dzięki za polecajkę poduchy, właśnie czegoś szukam bo śpię ze zwykłą między nogami 😆😆
Ja też kupiłam poduszkę C i mam mieszane odczucia, z jednej strony ogólnie spoko, bo wkładam jeden ogonek C między nogi, główna część idzie na brzuch albo plecy, a na drugim ogonku literki śpię. Minusy to właśnie nabranie wprawy w układaniu się i wydostawaniu z tej 'konstrukcji', a poza tym ten dolny ogonek na początku układania się do snu, zawsze wchodzi mi w tyłek 🤦🏻♀️😅👩🏻 38
PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 1,23 (11.2024)
Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024
👱🏻32
morfo 3%, ciężka oligospermia, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌
Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 🤵👰 10.2022
Starania na luzie - 2023
06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
07.2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
8-12. 2024 -> diagnostyka obojga
02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
31.01. CRL 1,6 cm ❤️ 26.02 CRL 5,5 cm ❤️
04.03 7 cm Człowieka ❤️ chyba 💙♂️ 😉 większość ryzyk - niska
26.03. 12 cm Faceta 😁
22.04. 🩺🧬 połówkowe
-
Ja z poduszki w kształcie C jestem zadowolona, nie umiem już bez niej spać
Deyansu lubi tę wiadomość
👩29👨30
👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy, pod kontrolą lekarza
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle -stymulacja owulacji
❌ hiperinsulinizm
❌ryzyko anemii ciążowej
✅ jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌IO u męża
🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
⏸️05/01 🥰
05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹
10/03 13+4, prawdopodobnie chłopiec 💙
07/04 17+4, 223g synka 👦
📆 Kalendarz wizyt
28/04 - połówkowe
30/04 - badanie krwi
05/05 - ginekolog
06/05 - endokrynolog
03/06 - urofizjo
-
Azalea 🌸 wrote:Ja ruchy czuję od ponad miesiąca, ale właśnie na początku to były takie delikatne rybki czy motylki, a teraz są coraz wyraźniejsze i mocniejsze, już wyczuwalne na zewnątrz a nawet złapałam dwa dni temu na nagraniu 😍🥰
Ja znowu mniej się udzielam bo mamy ciężki czas z mężem, ostatnio ciągle się kłócimy. W ogóle ta ciąża jest mniej spokojna niż poprzednia. I niby to jakieś nieznaczące pierdoły ale hormony sprawiają że najpierw wybucham a później rycze a nawet przeszła mi przez głowę myśl o rozwodzie 🤦🏽♀️
Do tego jakieś dziadostwo się przypałętało przez weekend, ciągle kicham i nie wiem czy coś złapałam czy to alergia... Ehh 🙄34👱♀️ 36🧔♂️
06.01 ⏸️ 😍
🩺17.01.25 - jest Pęcherzyk 🤞
🩺07.02.25 - mamy 💓🥹 2cm Małego czlowieka.
🩺14.02.25. - 3cm naszego Bejbiczątka🥰 rosnę !
🩺07.03.25 - Prenatalne 13+0- , 6,8 cm Bejbiczka. prawdopodobnie dziewczynka.🩷
🩺14.03.25 - na 100% 🩷 ,rośniemy !
Wyniki Pappa - niskie ryzyka🤞
🩺10.04.25 - 17+4 214g szczęścia 🥹🩷
🩺25.04.25 -II Prenatalne⏳️
🩺09.05.25 - wizyta ⏳️
-
Oliwia88888 wrote:kurcze, ja zaraz skończę 20 tydzień, łożysko na przedniej ścianie- nie czuję jeszcze absolutnie żadnych ruchów ani motylków
Ja też czuje ruchy ale bardzoooo sporadycznie i nie jakieś intensywne.. takze wszystko się rozkreci🤗Deyansu lubi tę wiadomość
34👱♀️ 36🧔♂️
06.01 ⏸️ 😍
🩺09.05.25 - wizyta ⏳️
-
Milego dnia wam życzę. 🌞🧡
A ja znow jade siać grabić podlewac trawsko i badyle😄🙈 dzien pełen roboty..
BuzioleDeyansu, Moirane lubią tę wiadomość
34👱♀️ 36🧔♂️
06.01 ⏸️ 😍
🩺09.05.25 - wizyta ⏳️
-
Azalea 🌸 wrote:Ja ruchy czuję od ponad miesiąca, ale właśnie na początku to były takie delikatne rybki czy motylki, a teraz są coraz wyraźniejsze i mocniejsze, już wyczuwalne na zewnątrz a nawet złapałam dwa dni temu na nagraniu 😍🥰
Ja znowu mniej się udzielam bo mamy ciężki czas z mężem, ostatnio ciągle się kłócimy. W ogóle ta ciąża jest mniej spokojna niż poprzednia. I niby to jakieś nieznaczące pierdoły ale hormony sprawiają że najpierw wybucham a później rycze a nawet przeszła mi przez głowę myśl o rozwodzie 🤦🏽♀️
Do tego jakieś dziadostwo się przypałętało przez weekend, ciągle kicham i nie wiem czy coś złapałam czy to alergia... Ehh 🙄
Marcysia1990 wrote:Ja jak się w nic innego nie wcisne to się przeproszę z kolarkami też 🫣😄 póki co jakoś tak mi nie pasują do mojego stylu . Poszukam jakichś jeansowych ciążowych. A no i na pewno sukienki też się sprawdza. Chociaż sukienka i wspólne wyjście na dwór z moim synkiem to brzmi jak abstrakcja 😂
Przy okazji chciałam wam polecic poduszkę ciążowa która sobie ostatnio sprawiłam i nie zajmuje pół łóżka
https://allegro.pl/oferta/poduszka-ciazowa-40x105-antyalergiczna-zamek-9937735703
Wchodzi między nogi i fajnie podtrzymuje brzuch
Mam w domu taką wielką w kształcie C ale totalnie nie polecam, w niej spanie to była mordega , wyplątać się z tego 🫣 i spałam tak że ja miałam przed sobą i zajmowała właśnie pół łóżka 😄Od kilku dni oglądam poduszki i chcę właśnie taką podłużną. Za bardzo lubię moją poduszkę pod głowę, żeby rozstać się z nią i przerzucić na taką w kształcie C
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia, 12:30
Azalea 🌸 lubi tę wiadomość
-
U mnie dzisiaj według usg połowa ciąży. Jak i kiedy?!
W czwartek mamy drugie prenatalne, zaczynam się stresować. Mam nadzieję, że dowiemy się samych pozytywnych rzeczy i ostatecznie nasza potencjalna bobaska potwiedzi swoją płećWiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia, 12:30
Venus, Szosz, Filcek, purplerain, sarenka95, Majka92, Hajkonk, Abby10, Deyansu, Agaxyz00, Domiś91, Bella93, Marcysia1990, Moirane lubią tę wiadomość
-
Ja mam poduszkę ciążową w kształcie rogala i całkowicie ją prostuje do spania a gdy odwracam się na drugi bok to ciągnę ją ze soba 😅 dla mnie jest super wygodna i na pewno będę z niej korzystać po ciąży, bo fajnie odciąża kręgosłup a kołdra wsadzona między nogi nie daje takiego efektu. Wieczorem, gdy chce poczytać sobie książkę to super sprawdza się jako podparcie pod plecy 😁
Trzymam kciuki za wszystkie wizyty z tego tygodnia, ja jeszcze muszę czekać ponad tydzień czasu a już tak bym chciała zobaczyć jak tam mały ❤️Deyansu lubi tę wiadomość
-
bellA wrote:Łącze się w bólu bo mam podobnie .. mysl o rozstaniu przechodzi po głowie ale no co My oszalałymy?😵💫 tez mieliśmy ciche dni ostatnio... niby juz pogodzeni ale.. no smród pozostal po klotni ze tak powiem. Cóż.. hormony, natłok mysli.. glupie sny.. przeprowadzka.. mnostwo na glowie.. 😵💫 i niestety..
Ehh, rozumiem Cię dobrze...bellA lubi tę wiadomość
-
Joa.szym wrote:U mnie dzisiaj według usg połowie ciąży. Jak i kiedy?!
W czwartek mamy drugie prenatalne, zaczynam się stresować. Mam nadzieję, że dowiemy się samych pozytywnych rzeczy i ostatecznie nasza potencjalna bobaska potwiedzi swoją płeć
Purplerain, kciuki mooocne za dobre wieści (w to nie wątpię!) i szybki wynik!Joa.szym, purplerain, Filcek, Deyansu lubią tę wiadomość
👩🏻 36 + 👦🏻 36 + 🧒🏻 4 + 🐶❤️ +…
Czekamy na ciąg dalszy
Termin: 30.08.2025 🩷
17.04 - 🩺 połówkowe
8.05 - 🩺 -
Hej
sorki ze tak wam sie wbijam na watek ale mam pytanie - moxe ktoras slyszala o takim przypadku i doradzi mi czy mam powazny problem do zmartwien czy raczej podejsc do tego na spokojnie....
Jestem wg daty OM w 16+5 , dzis bylam na wizycie i Pani Doktor stwierdzila ze wychodzi jej za male dziekco - dodam ze do tej pory wszystko bylo ok, badania prenatalne , badania genetyczne - test Panorama, wszystkie pomiary , serduszko bijace w normie , wszystkie narzady ...
Dostalam skierowaie do perinatologa i jestem prerazona ...
Wg us wychodzi lekarzowi 15+5 , Waga dzieciatka 129g , wiec od ostatniej wizyty tez wiecej ...
Niby mowi ze trzeba to sprawdzic i zeby sie jakos nie zamartwiac... no ale jak ja mam sie nie martwic?
Od poczatku bylo opoznienie 3,4 dni wg OM a USG teraz jest wiecej i to martwi lekarza...palyna -
palyna wrote:Hej
sorki ze tak wam sie wbijam na watek ale mam pytanie - moxe ktoras slyszala o takim przypadku i doradzi mi czy mam powazny problem do zmartwien czy raczej podejsc do tego na spokojnie....
Jestem wg daty OM w 16+5 , dzis bylam na wizycie i Pani Doktor stwierdzila ze wychodzi jej za male dziekco - dodam ze do tej pory wszystko bylo ok, badania prenatalne , badania genetyczne - test Panorama, wszystkie pomiary , serduszko bijace w normie , wszystkie narzady ...
Wg us wychodzi lekarzowi 15+5 , Waga dzieciatka 129g , wiec od ostatniej wizyty tez wiecej ...
Niby mowi ze trzeba to sprawdzic i zeby sie jakos nie zamartwiac... no ale jak ja mam sie nie martwic?
Od poczatku bylo opoznienie 3,4 dni wg OM a USG teraz jest wiecej i to martwi lekarza...
Hej
U mnie od około 18-20 tygodnia w pierwszej ciąży słyszałam, że dziecko jest za małe, czytaj wago mniej niż powinno być. I owszem urodziła się mając 2,5kg (39+0) aczkolwiek ja jestem drobna, mąż też koksem nie jest
Dodam, że chodziłam do szpitala równo, co miesiąc dodatkowo i tam sprzęt super i lekarze (patologia ciąży z moich wskazań medycznych) znali się na robocieplus swoje normalne wizyty u ginekologa, gdzie nikt w sumie wagi się nie czepiał.
Kilka rzeczy do rozważenia:
1. Wasza budowa (wzrost, figura) - to naprawdę ma znaczenie
2. Aparat na jakim wykonuje się pomiar - koleżanka miała sytuację że wychodziło 300g różnicy w zależności od lekarza i aparatu na jakim pracuje plus ułożenia się dziecka - u jednego ginekologa wychodziło za mało u drugiego w normie
3. Jeśli pomiar wykonuje ten sam ginekolog, do którego masz zaufanie, na tym samym sprzęcie regularnie (wizyta co 3-4 tygodnie) i zauważył po dokładnym zmierzeniu brak przyrostu bądź bardzo mały przyrost to zawsze warto sprawdzić u kogoś innego, w tym jeśli dostałaś takie skierowanie to u perinatologa - nie, oni nie gryzą, mogą sporo rozjaśnić i pomóc, często mają lepszy sprzęt niż w zwykłych gabinetach i doświadczenie
4. Różnica to póki co 1 tydzień, dzieci potrafią skoczyć wagowo - u mnie tak bywało (nic, nic a później skok) więc warto sprawdzić za 2 tygodnie (od poprzedniej wizyty) jak wygląda sytuacja
Reasumując w moim odczuciu sprawdziłabym wykonując USG u kogoś innego (najlepiej tam gdzie robiłaś 1 prenatalne bądź polecana placówka z dobrym sprzętem i również dobry lekarz). Nie napiszę, żebyś się nie martwiła, bo mnie również waga dziecka spędzała sen z powiek, natomiast z tego co napisałaś w moim odczuciu podeszłabym do tego na luzie i z uwagą
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam
-
Deyansu wrote:Amandi ❤️😍 kciuki za wizytę i purplerain - też trzymam kciuki 🤞🏻🥰 za wyniki Sanco.
No i dzięki Wszystkim za słowa otuchy ❤️ jeśli chodzi o odczuwanie ruchów..... W środę poproszę na wizycie o odsłuchanie serduszka, zastanawiam się też nad zakupem detektora, jakiegoś na Vinted.
A co do listy (która jest moim zdaniem ge-nial-na! ☺️) nie jestem tego pewna, ale w rzeczach dla mamy dopisałabym jakąś pomadkę nawilżająca do ust. Przyszło mi to do głowy, bo właśnie to był jeden z gratisów które dostałam na targach niemowlęcych (oprócz smoczka i butelki 😅). Na mój pytający wzrok sprzedawca powiedział że to łatwo przeoczyć, a może się bardzo przydać w szpitalu 🤔🤔 jakieś myśli??
Udało mi się umówić dziś prywatnie na wizytę u innego dentysty, trzymajcie kciuki, żeby mi choć trochę ogarnął lewą dolną szóstkę (główny podejrzany), bo jak mnie w święta złapie ból, to będzie tyle ze świąt 😵💫🫣😅
No i zjadłam burgera wołowego, takiego bez bułki, z ziemniakami i mizerią, a potem zażyłam witaminę C 500. Anemio, nadchodzę, bój się 🫡😂
Pogoda jest teraz cudna, nawet przez zamknięte okno słyszę ćwierkanie ptaków, słoneczko świeci 🤩🌞🐦🌱🌿 i dziś wreszcie nie muszę siedzieć w domu 😛🤗
Trzymam kciuki za dentystęo pomadce słyszałam - na zasadzie, że jak poród siłami natury trwa długo to naprawdę potrzeba dużo wody/czegoś do popijania i właśnie pomadki, która pomoże nawilżyć usta. To dla organizmu spory wysiłek
a taki drobiazg nie zajmie wiele miejsca
Deyansu lubi tę wiadomość
-
Filcek wrote:Hej
U mnie od około 18-20 tygodnia w pierwszej ciąży słyszałam, że dziecko jest za małe, czytaj wago mniej niż powinno być. I owszem urodziła się mając 2,5kg (39+0) aczkolwiek ja jestem drobna, mąż też koksem nie jest
Dodam, że chodziłam do szpitala równo, co miesiąc dodatkowo i tam sprzęt super i lekarze (patologia ciąży z moich wskazań medycznych) znali się na robocieplus swoje normalne wizyty u ginekologa, gdzie nikt w sumie wagi się nie czepiał.
Kilka rzeczy do rozważenia:
1. Wasza budowa (wzrost, figura) - to naprawdę ma znaczenie
2. Aparat na jakim wykonuje się pomiar - koleżanka miała sytuację że wychodziło 300g różnicy w zależności od lekarza i aparatu na jakim pracuje plus ułożenia się dziecka - u jednego ginekologa wychodziło za mało u drugiego w normie
3. Jeśli pomiar wykonuje ten sam ginekolog, do którego masz zaufanie, na tym samym sprzęcie regularnie (wizyta co 3-4 tygodnie) i zauważył po dokładnym zmierzeniu brak przyrostu bądź bardzo mały przyrost to zawsze warto sprawdzić u kogoś innego, w tym jeśli dostałaś takie skierowanie to u perinatologa - nie, oni nie gryzą, mogą sporo rozjaśnić i pomóc, często mają lepszy sprzęt niż w zwykłych gabinetach i doświadczenie
4. Różnica to póki co 1 tydzień, dzieci potrafią skoczyć wagowo - u mnie tak bywało (nic, nic a później skok) więc warto sprawdzić za 2 tygodnie (od poprzedniej wizyty) jak wygląda sytuacja
Reasumując w moim odczuciu sprawdziłabym wykonując USG u kogoś innego (najlepiej tam gdzie robiłaś 1 prenatalne bądź polecana placówka z dobrym sprzętem i również dobry lekarz). Nie napiszę, żebyś się nie martwiła, bo mnie również waga dziecka spędzała sen z powiek, natomiast z tego co napisałaś w moim odczuciu podeszłabym do tego na luzie i z uwagą
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam
Dziekuje pieknie , w zasadzie troche mnie uspokoilas mimo wszystko.
Nie ma co sie wpedzac w czarne mysli od razu ,w niczym to nie pomoze...palyna -
Azalea, bellaA ściskam mocno i przesyłam wsparcie
Ta ciąża również dla mnie nie jest super, dosłownie codziennie jak wstaję zastanawiam się co dzisiaj wylosuję i to niestety nie koło fortuny, ale raczej koło z rzeczami "a co by tu dzisiaj się schrzanić miało" żeby nie napisać dosadniej i wiem, jak zwykłe pierdoły potrafią człowieka wyprowadzić z równowagi ... Dodatkowo choroba, gile i stres nie pomagająhormony rozchwiane, więc łatwo się pokłócić, poczuć źle, zaplątać w wyrzuty sumienia. W większości dobrnęłyśmy do połowy ciąży więc cóż, jeszcze tylko połowa i trzymam kciuki, żeby ta 2 połowa była zwyczajnie lepsza i bardziej spokojna dla Nas wszystkich.
Mam nadzieję, że za kilka dni poczujecie się lepiejmoże ciepła, wiosenna aura poprawi trochę sytuację
Azalea 🌸, Deyansu, Deyansu, bellA lubią tę wiadomość
-
Szosz wrote:Razem wizytujemy w czwartek połówkowo 🥰
Purplerain, kciuki mooocne za dobre wieści (w to nie wątpię!) i szybki wynik!
I jeszcze japierwsze połówkowe też w czwartek, mam nadzieję, że już nasza dziewczynka potwierdzi całkowicie, że nią jest 😅☺️ a że planujemy zabrać córkę na wizytę, żeby sobie choć na chwilę obejrzała dzidziusia (o ile lekarka się zgodzi) to zapowiada się super, hiper magiczny dzień
purplerain, Nova37, Deyansu, Joa.szym, Szosz, Bella93 lubią tę wiadomość
-
Filcek wrote:Trzymam kciuki za dentystę
o pomadce słyszałam - na zasadzie, że jak poród siłami natury trwa długo to naprawdę potrzeba dużo wody/czegoś do popijania i właśnie pomadki, która pomoże nawilżyć usta. To dla organizmu spory wysiłek
a taki drobiazg nie zajmie wiele miejsca
O tak! Pomadka must have! Ja miałam tak wysuszone usta, że szok 😅Filcek lubi tę wiadomość
-
palyna wrote:Hej
Od poczatku bylo opoznienie 3,4 dni wg OM a USG teraz jest wiecej i to martwi lekarza...
Podeszłabym na spokojnie, że gin dmucha na zimne.