X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
Odpowiedz

Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡

Oceń ten wątek:
  • Azalea 🌸 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia246 wrote:
    Ja czuję już od bardzo dawna, ale w 1 ciąży też dość późno poczułam małą. I ona w ogóle w pewnym momencie się ułożyła wygodnie i tylko się rozpychała. Nogami w lewo do żeber a rączkami w dół . I wypychała pośladki do góry, można było poklepać po pupie XD
    A drugi szogun jak się wiercił to wszystko było wszędzie, było widać jak się przekręca i wypycha, cały brzuch latał. I ten teraz też taki jest, jak się rusza to mega intensywnie, co chwilę widać jak się kręci i kopie w przód.
    Ale brzuch to mam taki jak z poprzednimi w 7 miesiącu... Mimo że póki co mam pół kilo od wagi wyjściowej.

Dzisiaj ładna pogoda, oby już tak zostało, gotuję sobie botwinkę bo mnie naszła ochota przy tej aurze wiosennej :D

Moja ułożona była podobnie 😅 do dziś lubi klepanie po pupce do zaśnięcia 🤣

Agusia246 lubi tę wiadomość

👩🏽‍❤️‍👨🏽|27|30
    👶🏽|2023|🩷

preg.png
  • Deyansu Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amandi ❤️😍 kciuki za wizytę i purplerain - też trzymam kciuki 🤞🏻🥰 za wyniki Sanco.

No i dzięki Wszystkim za słowa otuchy ❤️ jeśli chodzi o odczuwanie ruchów..... W środę poproszę na wizycie o odsłuchanie serduszka, zastanawiam się też nad zakupem detektora, jakiegoś na Vinted.

A co do listy (która jest moim zdaniem ge-nial-na! ☺️) nie jestem tego pewna, ale w rzeczach dla mamy dopisałabym jakąś pomadkę nawilżająca do ust. Przyszło mi to do głowy, bo właśnie to był jeden z gratisów które dostałam na targach niemowlęcych (oprócz smoczka i butelki 😅). Na mój pytający wzrok sprzedawca powiedział że to łatwo przeoczyć, a może się bardzo przydać w szpitalu 🤔🤔 jakieś myśli??

Udało mi się umówić dziś prywatnie na wizytę u innego dentysty, trzymajcie kciuki, żeby mi choć trochę ogarnął lewą dolną szóstkę (główny podejrzany), bo jak mnie w święta złapie ból, to będzie tyle ze świąt 😵‍💫🫣😅
    No i zjadłam burgera wołowego, takiego bez bułki, z ziemniakami i mizerią, a potem zażyłam witaminę C 500. Anemio, nadchodzę, bój się 🫡😂

Pogoda jest teraz cudna, nawet przez zamknięte okno słyszę ćwierkanie ptaków, słoneczko świeci 🤩🌞🐦🌱🌿 i dziś wreszcie nie muszę siedzieć w domu 😛🤗

Amandi, purplerain, Filcek, Agusia246 lubią tę wiadomość

👩🏻 38
    PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 1,23 (11.2024)
    Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024

👱🏻32
    morfo 3%, ciężka oligospermia, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 🤵👰 10.2022
    Starania na luzie - 2023
    06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
    07.2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
    8-12. 2024 -> diagnostyka obojga
    02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
    17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
    31.01. CRL 1,6 cm ❤️ 26.02 CRL 5,5 cm ❤️
    04.03 7 cm Człowieka ❤️ chyba 💙♂️ 😉 większość ryzyk - niska
    26.03. 12 cm Faceta 😁
    22.04. 🩺🧬 połówkowe

preg.png
  • Deyansu Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amandi wrote:
    Marcysia1990 dzięki za polecajkę poduchy, właśnie czegoś szukam bo śpię ze zwykłą między nogami 😆😆

Ja też kupiłam poduszkę C i mam mieszane odczucia, z jednej strony ogólnie spoko, bo wkładam jeden ogonek C między nogi, główna część idzie na brzuch albo plecy, a na drugim ogonku literki śpię. Minusy to właśnie nabranie wprawy w układaniu się i wydostawaniu z tej 'konstrukcji', a poza tym ten dolny ogonek na początku układania się do snu, zawsze wchodzi mi w tyłek 🤦🏻‍♀️😅

👩🏻 38
    PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 1,23 (11.2024)
    Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024

👱🏻32
    morfo 3%, ciężka oligospermia, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 🤵👰 10.2022
    Starania na luzie - 2023
    06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
    07.2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
    8-12. 2024 -> diagnostyka obojga
    02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
    17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
    31.01. CRL 1,6 cm ❤️ 26.02 CRL 5,5 cm ❤️
    04.03 7 cm Człowieka ❤️ chyba 💙♂️ 😉 większość ryzyk - niska
    26.03. 12 cm Faceta 😁
    22.04. 🩺🧬 połówkowe

preg.png
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z poduszki w kształcie C jestem zadowolona, nie umiem już bez niej spać :D

Deyansu lubi tę wiadomość

👩29👨30
    👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
    ✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy, pod kontrolą lekarza
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle -stymulacja owulacji
    ❌ hiperinsulinizm
    ❌ryzyko anemii ciążowej
    ✅ jajowody drożne
    ✅ podstawowe badania nasienia
    ❌IO u męża

🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
    ⏸️05/01 🥰
    05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
    07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
    22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
    10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
    03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹
    10/03 13+4, prawdopodobnie chłopiec 💙
    07/04 17+4, 223g synka 👦

📆 Kalendarz wizyt
    28/04 - połówkowe
    30/04 - badanie krwi
    05/05 - ginekolog
    06/05 - endokrynolog
    03/06 - urofizjo
    preg.png
  • bellA Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azalea 🌸 wrote:
    Ja ruchy czuję od ponad miesiąca, ale właśnie na początku to były takie delikatne rybki czy motylki, a teraz są coraz wyraźniejsze i mocniejsze, już wyczuwalne na zewnątrz a nawet złapałam dwa dni temu na nagraniu 😍🥰

Ja znowu mniej się udzielam bo mamy ciężki czas z mężem, ostatnio ciągle się kłócimy. W ogóle ta ciąża jest mniej spokojna niż poprzednia. I niby to jakieś nieznaczące pierdoły ale hormony sprawiają że najpierw wybucham a później rycze a nawet przeszła mi przez głowę myśl o rozwodzie 🤦🏽‍♀️
    Do tego jakieś dziadostwo się przypałętało przez weekend, ciągle kicham i nie wiem czy coś złapałam czy to alergia... Ehh 🙄
    Łącze się w bólu bo mam podobnie .. mysl o rozstaniu przechodzi po głowie ale no co My oszalałymy?😵‍💫 tez mieliśmy ciche dni ostatnio... niby juz pogodzeni ale.. no smród pozostal po klotni ze tak powiem. Cóż.. hormony, natłok mysli.. glupie sny.. przeprowadzka.. mnostwo na glowie.. 😵‍💫 i niestety..

34👱‍♀️ 36🧔‍♂️

06.01 ⏸️ 😍
    🩺17.01.25 - jest Pęcherzyk 🤞
    🩺07.02.25 - mamy 💓🥹 2cm Małego czlowieka.
    🩺14.02.25. - 3cm naszego Bejbiczątka🥰 rosnę !
    🩺07.03.25 - Prenatalne 13+0- , 6,8 cm Bejbiczka. prawdopodobnie dziewczynka.🩷
    🩺14.03.25 - na 100% 🩷 ,rośniemy !
    Wyniki Pappa - niskie ryzyka🤞
    🩺10.04.25 - 17+4 214g szczęścia 🥹🩷
    🩺25.04.25 -II Prenatalne⏳️
    🩺09.05.25 - wizyta ⏳️

preg.png
  • bellA Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia88888 wrote:
    kurcze, ja zaraz skończę 20 tydzień, łożysko na przedniej ścianie- nie czuję jeszcze absolutnie żadnych ruchów ani motylków :(
    Nie martw się.. każda z nas jest inna.. zależy też ktora to ciąża.. zależy rowniez od wagi naszej.. I łożyska itd. Takze napewno niebawem poczujesz🤗
    Ja też czuje ruchy ale bardzoooo sporadycznie i nie jakieś intensywne.. takze wszystko się rozkreci🤗

34👱‍♀️ 36🧔‍♂️

06.01 ⏸️ 😍
    🩺09.05.25 - wizyta ⏳️

preg.png
  • bellA Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milego dnia wam życzę. 🌞🧡

A ja znow jade siać grabić podlewac trawsko i badyle😄🙈 dzien pełen roboty..
    Buziole

Deyansu, Moirane lubią tę wiadomość

34👱‍♀️ 36🧔‍♂️

06.01 ⏸️ 😍
    🩺09.05.25 - wizyta ⏳️

preg.png
  • Joa.szym Koleżanka

Wysłany: 14 kwietnia, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azalea 🌸 wrote:
    Ja ruchy czuję od ponad miesiąca, ale właśnie na początku to były takie delikatne rybki czy motylki, a teraz są coraz wyraźniejsze i mocniejsze, już wyczuwalne na zewnątrz a nawet złapałam dwa dni temu na nagraniu 😍🥰

Ja znowu mniej się udzielam bo mamy ciężki czas z mężem, ostatnio ciągle się kłócimy. W ogóle ta ciąża jest mniej spokojna niż poprzednia. I niby to jakieś nieznaczące pierdoły ale hormony sprawiają że najpierw wybucham a później rycze a nawet przeszła mi przez głowę myśl o rozwodzie 🤦🏽‍♀️
    Do tego jakieś dziadostwo się przypałętało przez weekend, ciągle kicham i nie wiem czy coś złapałam czy to alergia... Ehh 🙄
    Trzymam kciuki, żeby to było chwilowe i żeby ual się Wam szybko dojść do porozumienia. No i zdrowia albo ustąpienia alergii! :)
    Marcysia1990 wrote:
    Ja jak się w nic innego nie wcisne to się przeproszę z kolarkami też 🫣😄 póki co jakoś tak mi nie pasują do mojego stylu . Poszukam jakichś jeansowych ciążowych. A no i na pewno sukienki też się sprawdza. Chociaż sukienka i wspólne wyjście na dwór z moim synkiem to brzmi jak abstrakcja 😂

Przy okazji chciałam wam polecic poduszkę ciążowa która sobie ostatnio sprawiłam i nie zajmuje pół łóżka
    https://allegro.pl/oferta/poduszka-ciazowa-40x105-antyalergiczna-zamek-9937735703
    Wchodzi między nogi i fajnie podtrzymuje brzuch :)

Mam w domu taką wielką w kształcie C ale totalnie nie polecam, w niej spanie to była mordega , wyplątać się z tego 🫣 i spałam tak że ja miałam przed sobą i zajmowała właśnie pół łóżka 😄
    Dzięki Ci, zaraz zamawiam :D Od kilku dni oglądam poduszki i chcę właśnie taką podłużną. Za bardzo lubię moją poduszkę pod głowę, żeby rozstać się z nią i przerzucić na taką w kształcie C :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia, 12:30

Azalea 🌸 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Joa.szym Koleżanka

Wysłany: 14 kwietnia, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj według usg połowa ciąży. Jak i kiedy?! :)
    W czwartek mamy drugie prenatalne, zaczynam się stresować. Mam nadzieję, że dowiemy się samych pozytywnych rzeczy i ostatecznie nasza potencjalna bobaska potwiedzi swoją płeć :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia, 12:30

Venus, Szosz, Filcek, purplerain, sarenka95, Majka92, Hajkonk, Abby10, Deyansu, Agaxyz00, Domiś91, Bella93, Marcysia1990, Moirane lubią tę wiadomość

preg.png
  • Venus Koleżanka

Wysłany: 14 kwietnia, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam poduszkę ciążową w kształcie rogala i całkowicie ją prostuje do spania a gdy odwracam się na drugi bok to ciągnę ją ze soba 😅 dla mnie jest super wygodna i na pewno będę z niej korzystać po ciąży, bo fajnie odciąża kręgosłup a kołdra wsadzona między nogi nie daje takiego efektu. Wieczorem, gdy chce poczytać sobie książkę to super sprawdza się jako podparcie pod plecy 😁

Trzymam kciuki za wszystkie wizyty z tego tygodnia, ja jeszcze muszę czekać ponad tydzień czasu a już tak bym chciała zobaczyć jak tam mały ❤️

⭐️05.01.25 Pierwsze w życiu dwie kreski 🥳 ⏸️
    ⭐️07.01.25 Potwierdzenie ciąży u ginekologa na badaniu USG 🥹❤️
    ⭐️04.02.25 Całe 2,5cm szczęścia 😍
    ⭐️12.03.25 11cm mojego chłopca 💙

👩🏼28 lat 👱‍♂️25 lat 😺
    Starania o bobasa od 01.2024
    PCOS (poprawa po suplementacji inozytolem)
    Niedoczynność tarczycy

preg.png
  • Azalea 🌸 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bellA wrote:
    Łącze się w bólu bo mam podobnie .. mysl o rozstaniu przechodzi po głowie ale no co My oszalałymy?😵‍💫 tez mieliśmy ciche dni ostatnio... niby juz pogodzeni ale.. no smród pozostal po klotni ze tak powiem. Cóż.. hormony, natłok mysli.. glupie sny.. przeprowadzka.. mnostwo na glowie.. 😵‍💫 i niestety..

Ehh, rozumiem Cię dobrze...

bellA lubi tę wiadomość

👩🏽‍❤️‍👨🏽|27|30
    👶🏽|2023|🩷

preg.png
  • Szosz Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joa.szym wrote:
    U mnie dzisiaj według usg połowie ciąży. Jak i kiedy?! :)
    W czwartek mamy drugie prenatalne, zaczynam się stresować. Mam nadzieję, że dowiemy się samych pozytywnych rzeczy i ostatecznie nasza potencjalna bobaska potwiedzi swoją płeć :)
    Razem wizytujemy w czwartek połówkowo 🥰

Purplerain, kciuki mooocne za dobre wieści (w to nie wątpię!) i szybki wynik!

Joa.szym, purplerain, Filcek, Deyansu lubią tę wiadomość

👩🏻 36 + 👦🏻 36 + 🧒🏻 4 + 🐶❤️ +…

Czekamy na ciąg dalszy :)

Termin: 30.08.2025 🩷
    17.04 - 🩺 połówkowe
    8.05 - 🩺
  • palyna Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

sorki ze tak wam sie wbijam na watek ale mam pytanie - moxe ktoras slyszala o takim przypadku i doradzi mi czy mam powazny problem do zmartwien czy raczej podejsc do tego na spokojnie....

Jestem wg daty OM w 16+5 , dzis bylam na wizycie i Pani Doktor stwierdzila ze wychodzi jej za male dziekco - dodam ze do tej pory wszystko bylo ok, badania prenatalne , badania genetyczne - test Panorama, wszystkie pomiary , serduszko bijace w normie , wszystkie narzady ...

Dostalam skierowaie do perinatologa i jestem prerazona ...
    Wg us wychodzi lekarzowi 15+5 , Waga dzieciatka 129g , wiec od ostatniej wizyty tez wiecej ...
    Niby mowi ze trzeba to sprawdzic i zeby sie jakos nie zamartwiac... no ale jak ja mam sie nie martwic?

Od poczatku bylo opoznienie 3,4 dni wg OM a USG teraz jest wiecej i to martwi lekarza...

palyna
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    palyna wrote:
    Hej

sorki ze tak wam sie wbijam na watek ale mam pytanie - moxe ktoras slyszala o takim przypadku i doradzi mi czy mam powazny problem do zmartwien czy raczej podejsc do tego na spokojnie....

Jestem wg daty OM w 16+5 , dzis bylam na wizycie i Pani Doktor stwierdzila ze wychodzi jej za male dziekco - dodam ze do tej pory wszystko bylo ok, badania prenatalne , badania genetyczne - test Panorama, wszystkie pomiary , serduszko bijace w normie , wszystkie narzady ...

Wg us wychodzi lekarzowi 15+5 , Waga dzieciatka 129g , wiec od ostatniej wizyty tez wiecej ...
    Niby mowi ze trzeba to sprawdzic i zeby sie jakos nie zamartwiac... no ale jak ja mam sie nie martwic?

Od poczatku bylo opoznienie 3,4 dni wg OM a USG teraz jest wiecej i to martwi lekarza...

Hej :)
    U mnie od około 18-20 tygodnia w pierwszej ciąży słyszałam, że dziecko jest za małe, czytaj wago mniej niż powinno być. I owszem urodziła się mając 2,5kg (39+0) aczkolwiek ja jestem drobna, mąż też koksem nie jest :D
    Dodam, że chodziłam do szpitala równo, co miesiąc dodatkowo i tam sprzęt super i lekarze (patologia ciąży z moich wskazań medycznych) znali się na robocie :) plus swoje normalne wizyty u ginekologa, gdzie nikt w sumie wagi się nie czepiał.

Kilka rzeczy do rozważenia:
    1. Wasza budowa (wzrost, figura) - to naprawdę ma znaczenie :)
    2. Aparat na jakim wykonuje się pomiar - koleżanka miała sytuację że wychodziło 300g różnicy w zależności od lekarza i aparatu na jakim pracuje plus ułożenia się dziecka - u jednego ginekologa wychodziło za mało u drugiego w normie
    3. Jeśli pomiar wykonuje ten sam ginekolog, do którego masz zaufanie, na tym samym sprzęcie regularnie (wizyta co 3-4 tygodnie) i zauważył po dokładnym zmierzeniu brak przyrostu bądź bardzo mały przyrost to zawsze warto sprawdzić u kogoś innego, w tym jeśli dostałaś takie skierowanie to u perinatologa - nie, oni nie gryzą, mogą sporo rozjaśnić i pomóc, często mają lepszy sprzęt niż w zwykłych gabinetach i doświadczenie :)
    4. Różnica to póki co 1 tydzień, dzieci potrafią skoczyć wagowo - u mnie tak bywało (nic, nic a później skok) więc warto sprawdzić za 2 tygodnie (od poprzedniej wizyty) jak wygląda sytuacja

Reasumując w moim odczuciu sprawdziłabym wykonując USG u kogoś innego (najlepiej tam gdzie robiłaś 1 prenatalne bądź polecana placówka z dobrym sprzętem i również dobry lekarz). Nie napiszę, żebyś się nie martwiła, bo mnie również waga dziecka spędzała sen z powiek, natomiast z tego co napisałaś w moim odczuciu podeszłabym do tego na luzie i z uwagą :)

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam :)

preg.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:
    Amandi ❤️😍 kciuki za wizytę i purplerain - też trzymam kciuki 🤞🏻🥰 za wyniki Sanco.

No i dzięki Wszystkim za słowa otuchy ❤️ jeśli chodzi o odczuwanie ruchów..... W środę poproszę na wizycie o odsłuchanie serduszka, zastanawiam się też nad zakupem detektora, jakiegoś na Vinted.

A co do listy (która jest moim zdaniem ge-nial-na! ☺️) nie jestem tego pewna, ale w rzeczach dla mamy dopisałabym jakąś pomadkę nawilżająca do ust. Przyszło mi to do głowy, bo właśnie to był jeden z gratisów które dostałam na targach niemowlęcych (oprócz smoczka i butelki 😅). Na mój pytający wzrok sprzedawca powiedział że to łatwo przeoczyć, a może się bardzo przydać w szpitalu 🤔🤔 jakieś myśli??

Udało mi się umówić dziś prywatnie na wizytę u innego dentysty, trzymajcie kciuki, żeby mi choć trochę ogarnął lewą dolną szóstkę (główny podejrzany), bo jak mnie w święta złapie ból, to będzie tyle ze świąt 😵‍💫🫣😅
    No i zjadłam burgera wołowego, takiego bez bułki, z ziemniakami i mizerią, a potem zażyłam witaminę C 500. Anemio, nadchodzę, bój się 🫡😂

Pogoda jest teraz cudna, nawet przez zamknięte okno słyszę ćwierkanie ptaków, słoneczko świeci 🤩🌞🐦🌱🌿 i dziś wreszcie nie muszę siedzieć w domu 😛🤗

Trzymam kciuki za dentystę :) o pomadce słyszałam - na zasadzie, że jak poród siłami natury trwa długo to naprawdę potrzeba dużo wody/czegoś do popijania i właśnie pomadki, która pomoże nawilżyć usta. To dla organizmu spory wysiłek :) a taki drobiazg nie zajmie wiele miejsca :)

preg.png
  • palyna Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Filcek wrote:
    Hej :)
    U mnie od około 18-20 tygodnia w pierwszej ciąży słyszałam, że dziecko jest za małe, czytaj wago mniej niż powinno być. I owszem urodziła się mając 2,5kg (39+0) aczkolwiek ja jestem drobna, mąż też koksem nie jest :D
    Dodam, że chodziłam do szpitala równo, co miesiąc dodatkowo i tam sprzęt super i lekarze (patologia ciąży z moich wskazań medycznych) znali się na robocie :) plus swoje normalne wizyty u ginekologa, gdzie nikt w sumie wagi się nie czepiał.

Kilka rzeczy do rozważenia:
    1. Wasza budowa (wzrost, figura) - to naprawdę ma znaczenie :)
    2. Aparat na jakim wykonuje się pomiar - koleżanka miała sytuację że wychodziło 300g różnicy w zależności od lekarza i aparatu na jakim pracuje plus ułożenia się dziecka - u jednego ginekologa wychodziło za mało u drugiego w normie
    3. Jeśli pomiar wykonuje ten sam ginekolog, do którego masz zaufanie, na tym samym sprzęcie regularnie (wizyta co 3-4 tygodnie) i zauważył po dokładnym zmierzeniu brak przyrostu bądź bardzo mały przyrost to zawsze warto sprawdzić u kogoś innego, w tym jeśli dostałaś takie skierowanie to u perinatologa - nie, oni nie gryzą, mogą sporo rozjaśnić i pomóc, często mają lepszy sprzęt niż w zwykłych gabinetach i doświadczenie :)
    4. Różnica to póki co 1 tydzień, dzieci potrafią skoczyć wagowo - u mnie tak bywało (nic, nic a później skok) więc warto sprawdzić za 2 tygodnie (od poprzedniej wizyty) jak wygląda sytuacja

Reasumując w moim odczuciu sprawdziłabym wykonując USG u kogoś innego (najlepiej tam gdzie robiłaś 1 prenatalne bądź polecana placówka z dobrym sprzętem i również dobry lekarz). Nie napiszę, żebyś się nie martwiła, bo mnie również waga dziecka spędzała sen z powiek, natomiast z tego co napisałaś w moim odczuciu podeszłabym do tego na luzie i z uwagą :)

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam :)

Dziekuje pieknie , w zasadzie troche mnie uspokoilas mimo wszystko.
    Nie ma co sie wpedzac w czarne mysli od razu ,w niczym to nie pomoze...

palyna
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azalea, bellaA ściskam mocno i przesyłam wsparcie <3

Ta ciąża również dla mnie nie jest super, dosłownie codziennie jak wstaję zastanawiam się co dzisiaj wylosuję i to niestety nie koło fortuny, ale raczej koło z rzeczami "a co by tu dzisiaj się schrzanić miało" żeby nie napisać dosadniej i wiem, jak zwykłe pierdoły potrafią człowieka wyprowadzić z równowagi ... Dodatkowo choroba, gile i stres nie pomagają :( hormony rozchwiane, więc łatwo się pokłócić, poczuć źle, zaplątać w wyrzuty sumienia. W większości dobrnęłyśmy do połowy ciąży więc cóż, jeszcze tylko połowa i trzymam kciuki, żeby ta 2 połowa była zwyczajnie lepsza i bardziej spokojna dla Nas wszystkich.

Mam nadzieję, że za kilka dni poczujecie się lepiej <3 może ciepła, wiosenna aura poprawi trochę sytuację :)

Azalea 🌸, Deyansu, Deyansu, bellA lubią tę wiadomość

preg.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szosz wrote:
    Razem wizytujemy w czwartek połówkowo 🥰

Purplerain, kciuki mooocne za dobre wieści (w to nie wątpię!) i szybki wynik!

I jeszcze ja :D pierwsze połówkowe też w czwartek, mam nadzieję, że już nasza dziewczynka potwierdzi całkowicie, że nią jest 😅☺️ a że planujemy zabrać córkę na wizytę, żeby sobie choć na chwilę obejrzała dzidziusia (o ile lekarka się zgodzi) to zapowiada się super, hiper magiczny dzień :D

purplerain, Nova37, Deyansu, Joa.szym, Szosz, Bella93 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Azalea 🌸 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Filcek wrote:
    Trzymam kciuki za dentystę :) o pomadce słyszałam - na zasadzie, że jak poród siłami natury trwa długo to naprawdę potrzeba dużo wody/czegoś do popijania i właśnie pomadki, która pomoże nawilżyć usta. To dla organizmu spory wysiłek :) a taki drobiazg nie zajmie wiele miejsca :)

O tak! Pomadka must have! Ja miałam tak wysuszone usta, że szok 😅

Filcek lubi tę wiadomość

👩🏽‍❤️‍👨🏽|27|30
    👶🏽|2023|🩷

preg.png
  • promykk Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    palyna wrote:
    Hej

Byłam w pt na wizycie i lekarz mówił, że wszystko super. Potem oglądałam wydruk z usg i tam jest, że z pomiaru główki BPD wiek 2 dni do tyłu, z pomiaru brzucha AC się zgadza, a z pomiaru kości udowej FL tydzień do tyłu. Też zaczęłam czytać o wymiarach, ale na tym etapie bejbiki już różnie rosną. Dlatego nie koryguje się już daty porodu po 1 prenatalnym USG.

Podeszłabym na spokojnie, że gin dmucha na zimne. :)

10.2024 💔 9tc. p. zatrzymane, zabieg
    30.12.24 ⏸️
    NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    tp: 08.09.25 🍼🤞

preg.png
‹‹ 437 438 439 440 441 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ