X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
Odpowiedz

Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡

Oceń ten wątek:
  • abrakadabra Autorytet

Wysłany: 26 maja, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promykk wrote:
    Laski, a jakie macie AFI - ilość wód płodowych?

Idę za tydzień na kontrolę, czuję te ruchy, cały czas mi się wydaje, że słabiej, niby wiem, że bobo ma dużo miejsca i może być inaczej ułożony. 🤷‍♀️

Ale nikt w szpitalu nie patrzył na poprzednie usg, a AFI spadło z 13 na 9, chociaż jak czytam to mierzalność tego jest mało dokładna. 🤔

I wyszło trochę białka w moczu, 25mg/dl, raczej fizjologiczne, ale mam powtórzyć przed kontrolą. Ktoś też tak miał?

Ja nawet nie wiem ile bo nie sprawdzałam na wydruku 🙈 ale doktorek mówił, że w normie.
    A pijesz dużo wody lub czegoś innego? Bo to wszystko uzależnione jest od tego ile się płynów przyjmuje. Dlatego tak ważne, że jest żeby kobieta dużo piła wody itp.

Deyansu lubi tę wiadomość

2022 r. - córeczka ♥️

2025.r
    11 dpo beta 21.91
    13 dpo beta 83.55 przyrost 283%
    22 dpo beta 3344.30 przyrost 127%
    12.02 - zarodek 0.78 cm z bijącym serduszkiem ♥️
    20.02 - crl 1.55 cm ♥️
    20.03 - 5.66 cm bobasa ♥️
    27.03 - ryzyka niskie, chłopiec 🩵
    17.04 - usg
    24.05 - połówkowe

preg.png
  • Joa.szym Przyjaciółka

Wysłany: 26 maja, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najlepszego z okazji dnia mamy dla Was! Dużo uśmiechu, mało dolegliwości i zmartwień, zdrowych maluszków i żebyśmy jakoś przetrwały końcówkę ciąży latem! :)

Gratuluję udanych wizyt, a dla tych z Was, które mają gorsze wyniki czy inne problemy przesyłam dużo wsparcia.

Ja spędzam dzień mamy na Sycylii. To nasz ostatnio taki urlop we dwójkę. Upał daje się we znaki, ale jakoś daję radę.

Azalea 🌸, sarenka95, Engel, Twilight, KL, Amandi, PaulinaLexi, purplerain, Lavender91, aglo, Bella93, Deyansu, Ivka, Agaxyz00, Agusia246, Szosz, promykk, Filcek, Abby10, bellA, Hajkonk lubią tę wiadomość

preg.png
  • Naya00 Ekspertka

Wysłany: 26 maja, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promykk wrote:

Idę za tydzień na kontrolę, czuję te ruchy, cały czas mi się wydaje, że słabiej, niby wiem, że bobo ma dużo miejsca i może być inaczej ułożony. 🤷‍♀️

Ale nikt w szpitalu nie patrzył na poprzednie usg, a AFI spadło z 13 na 9, chociaż jak czytam to mierzalność tego jest mało dokładna. 🤔

I wyszło trochę białka w moczu, 25mg/dl, raczej fizjologiczne, ale mam powtórzyć przed kontrolą. Ktoś też tak miał?
    Ja co prawda nie miałam mierzonego AFI, ale miałam mało wód i dostałam ochrzan od lekarki swojej, że mam pic 3 litry dziennie. Wiec dzielnie zainstalowalam aplikacje i pije 3 litry. Ona jako doświadczony lekarz spojrzała tylko na usg i wiedziała że za mało piję. Ale nie zawsze jest to spowodowane zbyt mała ilością przyjmowanych płynów, więc warto to sprawdzać na bieżąco.

A co do bialka w moczu to nie wypowiem się bo nie miałam I nie mam pojęcia co to oznacza.
    Trzymam kciuki że na kontroli będzie wszystko w porządku 😊 Chyba że masz wątpliwości to ja bym poszła jeszcze na wizytę dodatkowo przed kontrolą, zawsze to spokój dla głowy i nerwów 😊

preg.png
  • Venus Przyjaciółka

Wysłany: 26 maja, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wagi dziecka to w zeszłym miesiącu na USG nasz mały też był bardzo duży a w zeszłym tygodniu już miał standardową wagę. Też mi się wydaję, że wszystko zależy od precyzji mierzenia doktora 😁

Ja dzisiaj zrobiłam wielkie zakupy na jukki. Zamówiłam wszystko co potrzebowałam z tej strony, żeby przyszła jedna wielka paczka i tym sposobem ponad 2k nie moje 😅 w tym zamówieniu jest też sterylizator i laktator, więc mam już z głowy zastanawianie się jaki model wybrać 🥳 już nie mogę się doczekać aż zacznę to wszystko przeglądać a muszę poczekać jeszcze ponad tydzień, bo ktoś musi mi przywieźć tą paczkę z polski 🤓

aglo, purplerain, Engel, Bella93, promykk, Filcek, Amandi, Azalea 🌸 lubią tę wiadomość

⭐️05.01.25 Pierwsze w życiu dwie kreski 🥳 ⏸️
    ⭐️07.01.25 Potwierdzenie ciąży u ginekologa na badaniu USG 🥹❤️
    ⭐️04.02.25 Całe 2,5cm szczęścia 😍
    ⭐️12.03.25 11cm chłopca 💙
    ⭐️23.04.25 Już 355g 💪
    ⭐️21.05.25 650g 🥹
    ⭐️25.06.25 Kolejna wizyta

👩🏼👱‍♂️😺
    Starania o bobasa od 01.2024
    PCOS (poprawa po suplementacji inozytolem)
    Niedoczynność tarczycy

preg.png
  • Kotciara Koleżanka

Wysłany: 26 maja, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    purplerain wrote:
    My już po wizycie, wszystko w porządku, ale Mała jest duża 😳 601g, 23 tc, pani mówi, że trochę ponad normę .. Mam nadzieję, że to nic złego 🤔 Zawsze byłam przekonana, że urodzę małe dziecko, ale w sumie my z mężem byliśmy malutcy, bo obydwoje jesteśmy wcześniakami.

I mam termin cc na 25.09, więc może nie będę zamykać listy 🤭

Może chodziło że jest powyżej 50 centyla i to jest to „ponad normę”? 🤔 wydaje mi się że to całkiem normalna waga jak na ten tydzień 😄

purplerain, Deyansu lubią tę wiadomość

04/23 💔💔💔
    02/24 👶🏻💙

💊 Acard 150, Dopegyt, Tardyferon

26.12 ⏸️
    12.05 650 gr 🩷
    13.06 wizyta
    26.06 III prenatalne

preg.png

age.png
  • Kotciara Koleżanka

Wysłany: 26 maja, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promykk wrote:

Co do AFI to nie wiem, wiem tylko że ilość wód jest w normie ☺️
    A co do białka, to jak u Ciebie wygląda sprawa z ciśnieniem? W normie?

04/23 💔💔💔
    02/24 👶🏻💙

26.12 ⏸️
    12.05 650 gr 🩷
    13.06 wizyta
    26.06 III prenatalne

preg.png

age.png
  • Nava Ekspertka

Wysłany: 26 maja, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abrakadabra wrote:
    A masz dodana datę porodu do apki? Czasem nie przychodzą maile, że masz coś do odbioru. Dodaj sobie oliwke do koszyka i zobacz czy Ci rabat nalicza. To ta oliwka przeciwko rozstępom z serii mama. A pampersy dostaje się dopiero po 35tc

Tak mam dodana. Rabat się naliczył. Dziękuję bardzo ❤️

abrakadabra lubi tę wiadomość

👧29 👨29 🐈🐈‍⬛

5cs i mamy ⏸️

Termin porodu 30.08❤️

preg.png
  • purplerain Autorytet

Wysłany: 26 maja, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaulinaLexi wrote:
    Hm dziwne, że powiedziała że ponad normę, patrzę na siatki i tam 23 tydz ma wagę 665 dla 90 centyla. Może to jakiś błąd pomiaru, może źle spojrzała?
    Masz jakiś wydruk z USG? Tam są takie podziałki czasami.
    Myślę, że nie ma co się do tego tak mocno przywiązywać, jeszcze bobaski mają dużo czasu na przyśpieszenie, zwalnianie z wagą. Nigdy nie wiadomo :D

W sumie napisałam z OM, że 23tc, ale wg pomiarów ciąża jest młodsza, w karcie mam 22+1, więc sam początek 23. Wydruk mam, ale nie mam tam żadnych podziałek.. Tak czy siak, macie rację, że nie ma co się martwić i doszukiwać na zapas problemów, ale zaczęłam się zastanawiać, że może za dużo jem, czy coś, że ona taka spora :D

Filcek lubi tę wiadomość

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🏃🏼‍♀️🏋🏼‍♀️🚴🏼‍♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💫 31.01.2025
    💗🎀 19.04.2025
  • PaulinaLexi Ekspertka

Wysłany: 26 maja, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Venus wrote:
    Co do wagi dziecka to w zeszłym miesiącu na USG nasz mały też był bardzo duży a w zeszłym tygodniu już miał standardową wagę. Też mi się wydaję, że wszystko zależy od precyzji mierzenia doktora 😁

Ja dzisiaj zrobiłam wielkie zakupy na jukki. Zamówiłam wszystko co potrzebowałam z tej strony, żeby przyszła jedna wielka paczka i tym sposobem ponad 2k nie moje 😅 w tym zamówieniu jest też sterylizator i laktator, więc mam już z głowy zastanawianie się jaki model wybrać 🥳 już nie mogę się doczekać aż zacznę to wszystko przeglądać a muszę poczekać jeszcze ponad tydzień, bo ktoś musi mi przywieźć tą paczkę z polski 🤓

Jaki sterylizator wybrałaś?
    Ostatnio patrzyłam na jakieś z neno, które od razu osuszają i mają funkcje podgrzewania mleka, ale ludzie narzekali na to że strasznie długo trwa to podgrzewanie.

'95 👫 '93 Wrocław
    22.12 ⏸️ 1cs
    Termin OM 1.09
    Nifty - zdrowy chłopak💙, niskie ryzyka

24.02 - 13+0 I prenatalne - wszystko ok. CRL - 7,54 cm, ryzyko preeklampsji
    3.03 - 14+0, wizyta kontrolna, 8 cm
    2.04 - 18+2, wizyta kontrolna, 236g
    15.04 - 20+1, II prenatalne, 355 g
    30.04 - 22+2, wizyta kontrolna
    28.05 - 26+2, wizyta kontrolna, 877 g
    18.06 - 29+2, III prenatalne
    23.06 - 30+2, wizyta kontrolna
    preg.png
  • purplerain Autorytet

Wysłany: 26 maja, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promykk wrote:

Aż popatrzyłam na pomiar z dzisiaj, ja mam AFI 12. Moja lekarka mówiła, że na tym etapie jeszcze może być tak, że jednego dnia czuć o wiele słabiej ruchy niż kolejnego.

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💫 31.01.2025
    💗🎀 19.04.2025
  • Kotciara Koleżanka

Wysłany: 26 maja, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W temacie podgrzewaczy/sterylizatorów my mamy NENO VITA 5w1, dla nas wystarczające, chociaż my głównie używaliśmy go jako podgrzewacz na zasadzie, że w środku zawsze czekała na nas woda nagrzana do 40 stopni i z tej wody robiliśmy mleko. 😄

04/23 💔💔💔
    02/24 👶🏻💙

26.12 ⏸️
    12.05 650 gr 🩷
    13.06 wizyta
    26.06 III prenatalne

preg.png

age.png
  • Venus Przyjaciółka

Wysłany: 26 maja, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też zamówiłam Neno Vivo 6w1, mam nadzieję, że przyda się, chociaż wydaje mi się, że obojętnie czy będę finalnie karmić piersią czy mlekiem modyfikowanym to on ma tyle opcji, że będę zadowolona 😁

⭐️05.01.25 Pierwsze w życiu dwie kreski 🥳 ⏸️
    ⭐️07.01.25 Potwierdzenie ciąży u ginekologa na badaniu USG 🥹❤️
    ⭐️04.02.25 Całe 2,5cm szczęścia 😍
    ⭐️12.03.25 11cm chłopca 💙
    ⭐️23.04.25 Już 355g 💪
    ⭐️21.05.25 650g 🥹
    ⭐️25.06.25 Kolejna wizyta

👩🏼👱‍♂️😺
    Starania o bobasa od 01.2024
    PCOS (poprawa po suplementacji inozytolem)
    Niedoczynność tarczycy

preg.png
  • Ivka Autorytet

Wysłany: 26 maja, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałam Wam wkleić rano, ale się zakręciłam wokół własnej osi ..

2b2e44a5f3910.jpghttps://zapodaj.net/plik-K9QZ1WlR3E

🩷🩵

Twilight, Suzie, Bella93, Szosz, Engel, purplerain, promykk, Lavender91, sarenka95, Venus, truskawki981, Naya00, Deyansu, PaulinaLexi, Filcek, Joa.szym, Amandi, Abby10, bellA, Azalea 🌸 lubią tę wiadomość

👩🏻93 Stwardnienie rozsiane od 2017,wszystko stabilnie
    👨🏻87

21.12 (12dpo,30dc) ⏸️ beta: 20,1
    Update: 24+4 - 700g 👶🏻

wynik nifty: zdrowy ziomuś na pokładzie 🐻

preg.png
  • Agusia246 Autorytet

Wysłany: 26 maja, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie to AFI można ratować piciem, ale od samego picia nie zależy na pewno, bo ja od zawsze pije bardzo mało i w ciąży też nie jestem w stanie się super zmusić, a pierwsza ciąża na granicy małowodzia, a druga miała jakieś kosmiczne AFI zupełnie w drugą stronę 🙃 teraz mi chyba też jeszcze nie badali

3i4920mm0jlmd1e9.png

• Szosz Autorytet

Wysłany: 26 maja, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavender91, kurczę, mam nadzieję, że to pomyłka labu i niepotrzebny stres. Oby powtórzenie badań wykluczyło toxo, trzymam kciuki!

Twilight, po prostu przy zwykłych zakupach wzięłaś oliwkę z półki? Też może dziś pójdę, ale juz nie pamiętam, jak to się robi 😂 czy trzeba jeszcze jakieś specjalne produkty kupić? Maila, że oliwka do odbioru, już dostałam :) i fajnie z tym smoczkiem, ciekawe, czy to jakaś szersza akcja, bo nie słyszałam, żeby dawali.
    purplerain wrote:
    My już po wizycie, wszystko w porządku, ale Mała jest duża 😳 601g, 23 tc, pani mówi, że trochę ponad normę .. Mam nadzieję, że to nic złego 🤔 Zawsze byłam przekonana, że urodzę małe dziecko, ale w sumie my z mężem byliśmy malutcy, bo obydwoje jesteśmy wcześniakami.

I mam termin cc na 25.09, więc może nie będę zamykać listy 🤭
    Super, że dobre wieści! I w sumie fajnie znać już termin cc, zawsze jakiś konkret w tym morzu niepewności 🫣 co do „ponad normę”, to ginka coś więcej mówiła? Pewnie to kwestia pomiaru, ale jeśli nie wypowiadała się o tym alarmująco, to postaraj się nie martwić ☺️

Drogie mamy! Kolejny Dzień Matki będziemy świętować już z kilkumiesięczniakami 😍 niesamowite! Dużo zdrowia, miłości, cierpliwości nam życzę, ale i więcej wyrozumiałości siebie!

Ostatnio z synem mamy sporo ciężkich dni, oczywiście na zmianę z cudownymi, żeby nie zwariować do reszty, i postanowiłam sobie, że będę siebie bardziej doceniać za to, jaką mamą próbuję dla niego być, bo poprzeczka zawieszona wysoko i to normalne i ludzkie, że nie zawsze się udaje. Bardziej doceniam i siebie, i inne mamy: robimy kawał dobrej roboty, zarówno te z nas, które mają już dzieci, jak i te, dla których nasze wrześniowe są pierwsze (bo bycie dobrym domkiem dla maluszka to też ciężka praca organizmu). Wszystkiego dobrego 😁🥳❤️💐

promykk, Lavender91, purplerain, Twilight, Bella93, Joa.szym, Amandi, Azalea 🌸 lubią tę wiadomość

👩🏻 36 + 👦🏻 36 + 🧒🏻 4 + 🐶❤️ +…

Czekamy na ciąg dalszy :)

Termin: 30.08.2025 🩷
    5.06 - 🩺
    18.06 - 🩺 USG III trymestru
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 26 maja, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do smoczków, to córce zaproponowałam chyba 6różnych i w kryzysowych sytuacjach wybrała bibsa, przez całe 2tygodnie życia

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷11.08.2022

Twins are coming:
    preg.png
  • Twilight Autorytet

Wysłany: 26 maja, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie mam AFI podane, zawsze tylko mówi że w normie.

Dziewczyny, a Wy wszystkie już kupujecie laktatory/sterylizatory/butelki/podgrzewacze?
    Ktoś jeszcze oprócz mnie nic z tych rzeczy nie kupuje i czeka jak sytuacja będzie wyglądać po porodzie? 🙈 Bo ja to szczerze nastawiam się mocno na kp, że nawet nie myślę o takich rzeczach, mam tylko kolektor pokarmu.. 🫣

promykk, Oliwia88888 lubią tę wiadomość

👧+🧑+👶+🐻‍❄️
    2023 - synek ❤️

preg.png
  • Agusia246 Autorytet

Wysłany: 26 maja, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twilight wrote:

Dziewczyny, a Wy wszystkie już kupujecie laktatory/sterylizatory/butelki/podgrzewacze?
    Ktoś jeszcze oprócz mnie nic z tych rzeczy nie kupuje i czeka jak sytuacja będzie wyglądać po porodzie? 🙈 Bo ja to szczerze nastawiam się mocno na kp, że nawet nie myślę o takich rzeczach, mam tylko kolektor pokarmu.. 🫣

Ja kupię tylko laktator i jedną butelkę na wszelki wypadek. Laktator już wiem że mi się przyda przy nawale i przy zmianach ilości snu, a butelka na wszelki też może stać, ale to będzie taka najtańsza z Rossmanna (bo pierwsza córka innej nie chciała zaciągnąć i tak, to od takiej sobie zacznę w razie czego)

Twilight lubi tę wiadomość

3i4920mm0jlmd1e9.png

• purplerain Autorytet

Wysłany: 26 maja, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szosz wrote:
    Ostatnio z synem mamy sporo ciężkich dni, oczywiście na zmianę z cudownymi, żeby nie zwariować do reszty, i postanowiłam sobie, że będę siebie bardziej doceniać za to, jaką mamą próbuję dla niego być, bo poprzeczka zawieszona wysoko i to normalne i ludzkie, że nie zawsze się udaje. Bardziej doceniam i siebie, i inne mamy: robimy kawał dobrej roboty, zarówno te z nas, które mają już dzieci, jak i te, dla których nasze wrześniowe są pierwsze (bo bycie dobrym domkiem dla maluszka to też ciężka praca organizmu). Wszystkiego dobrego 😁🥳❤️💐

Ze mnie żaden autorytet w tej kwestii, ale jestem przekonana, że dla swojego synka jesteś najwspanialszą mamą na świecie, a nawet jak czasem nie ogarniasz to on i tak nie ma o tym pojęcia :) <3

Szosz, Deyansu lubią tę wiadomość

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💫 31.01.2025
    💗🎀 19.04.2025
  • Szosz Autorytet

Wysłany: 26 maja, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twilight wrote:

Ja mam tylko laktator (po poprzedniej ciąży) i kolektor. Miałam poprzednio problem z laktacją i używałam go do rozkręcenia produkcji.

Twilight lubi tę wiadomość

👩🏻 36 + 👦🏻 36 + 🧒🏻 4 + 🐶❤️ +…

Czekamy na ciąg dalszy :)

Termin: 30.08.2025 🩷
    5.06 - 🩺
    18.06 - 🩺 USG III trymestru
‹‹ 566 567 568 569 570 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ