Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
Mój pępek był taki ładny wklęsły zgrabniutki, a teraz to jakiś krater taki głęboki! 😂😂 A jak mały jeszcze pod nim przepływa to już w ogóle kosmos 😂😂
A co do wagi, to w poniedziałek będę miała aktualizację ale podejrzewam, że spokojnie będzie już 77kg, a startowałam z 67,5kg, czyli w ciemno mogę mówić, że przytyłam już 10 kg 😁
W talii przed ciążą miałam jakieś 70cm za to dupcia i cyce ponad 100cm i cellulit widoczny nawet przez ciuszki, a przez szerokie biodra chwilę to trwało jak brzuszek wyszedł, a diety nie trzymałam i teraz też nie trzymam, pochłaniam wszystko jak leci 😅 wierzę, że po ciąży jakoś to zejdzie, chociaż wiem, że brzuszek już nie będzie wyglądał tak jak przed 😊
Kiedyś mówiłam martwiłam się, że dobiję pewnie do 80kg, teraz jak się zatrzymam na 90kg pod koniec ciąży to będzie dobrze 😂
Agusia nie przejmuj się, mi ciotka też powiedziała w 20 tyg, że jak na połowę ciąży to mam mały brzuch i nie widać 😒😒 a ja czułam całkiem na odwrót 😅 i ogólnie też czuję się ciężej
Gratuluję wizyt i dużych dzieciaczków ❤️Engel, Agusia246 lubią tę wiadomość
🙍♀️28 🙍♂️29
Starania od 08.2023r.
12.2023r. 1 strata-ciąża biochemiczna
09.2024r. 2 strata- 8 tydz 👼🏻💔
10.2024r. zmiana lekarza oraz zapisanie się do kliniki + szereg badań
11.2024r. stwierdzone MTHFR c.677 układ heterozygotyczny (clexane,acard, prenatal, acidum folicum richter, encorton, magnez)
26.12.2024r. dwie kreseczki 💌
08.01.2025r. pierwsza wizyta CRL 0,19
21.01.2025r. mamy serduszko i pierwszą w życiu kartę ciąży 🤍 CRL 1,35
31.01.2025r. 🧸 CRL 2,42
10.02.2025r. 🧸 CRL 4,11
28.02.2025r. prenatalne 🧸 CRL 6,96 znamy płeć 💙
03 03.2025r. 🧸💙
17.03.2025r. 🧸💙
14.04.2025r. 🧸💙320g
25.04.2025r. połówkowe🧸💙440g
01.05.2025r. 🧸💙625g
🩺02.06. wizyta
🩺27.06 III prenatalne
-
abrakadabra wrote:Jest dużo zabiegów na rozstępy, medycyna poszła na tyle do przodu że na wszystko już można zaradzić
No i szczotkowanie ciała u mnie trochę też zmniejszyło te rozstępy po pierwszej ciąży
No właśnie słyszałam że rozstepy to jednak tak parszywe są, że zabiegi medycyny estetycznej nie są zbyt pomocne. -
Deyansu wrote:Venus, polubiłam, bo ja też już +12-13 kg 🙄🫢 , a chudzinką nie jestem, startowałam praktycznie spod BMI w okolicach 25.
Pępek jeszcze mam wklęsły, ale to może być lada moment, jak to się zmieni, kresę mam, jest coraz bardziej widoczna 😅
USG z całą galerią dziwnych zdjęć 🤣 zaliczone. To była super wizyta🤩, dr powiedziała mi, że już wiedziała od mojego prowadzącego o naszym sukcesie i że bardzo chętnie przejmie mnie na koniec ciąży, będzie ją prowadzić na swoich dyżurach w szpitalu, gdzie planuję rodzić: będzie robić USG, KTG czy co tam będzie trzeba. Zwróciła mi też uwagę na całą masę rzeczy i wyjaśniła, czym się nie martwić 🤗 szyjka długa (co z kolei może być problemem na końcówce), Bobas wielki 🤯(j.w. , 832 g, stópka ponad 4 cm 😅) i dość sporo wód, choć jeszcze nie wielowodzie (AFI 21). Tak poza tym wszystko w najlepszym porządku.
Dowiedziałam się też jednej ważnej rzeczy, o której się chyba rzadko mówi odnośnie diety ciężarnych: trzeba ograniczyć gorzką czekoladę,winogrona oraz zieloną herbatę. Tej ostatniej nie piłam, bo podobno pogarsza wchłanianie kwasu foliowego, ale tu chodzi o co innego. Doczytałam już po wizycie, że właściwie chodzi o produkty bogate w polifenole :
"Spożywanie przez kobietę w ciąży dużej ilości produktów zawierających polifenole może prowadzić do hamowania wytwarzania prostaglandyn przez płód. W tym mechanizmie może dojść do przedwczesnego zamknięcia przewodu tętniczego u płodu (Botalla)
Przewód tętniczy to występujące w okresie płodowym połączenie między pniem płucnym a aortą zstępującą, służące do ominięcia przez krew nieczynnych płuc płodu. Po urodzeniu u większości noworodków dochodzi do samoistnego obkurczenia i zamknięcia się tego naczynia w ciągu kilku pierwszych dni życia. Przedwczesne zamknięcie przewodu tętniczego u płodu może prowadzić do niewydolności krążenia płodu, a u noworodka do rozwoju nadciśnienia płucnego.
Dlatego też kobiety ciężarne, szczególnie w trzecim trymestrze, powinny z umiarem spożywać produkty zawierające polifenole. Należą do nich m.in.:
– owoce cytrusowe (pomarańcza, grejpfrut, mandarynka)
– owoce jagodowe (aronia, maliny, porzeczki, truskawki, jagody, borówki)
– wiśnie, czereśnie
– winogrona
– jeżyny
– czerwona cebula, pomidory
– biała fasola, soja
– orzechy
– kakao, gorzka czekolada
– napoje: rumianek, Yerba Mate, Rooibos, herbaty – zielona, biała i czarna, a także kawa."
A my akurat mamy 3 trymestr w lecie, obfitującym w owoce 🤦🏻♀️🙎🏻♀️ jem sporo rzeczy z tej listy... 🫣 -
Oliwia88888 wrote:A jakie jest źródło tego cytatu?
Już podaję:
https://sonofem.pl/blog/wplyw-polifenoli-na-serce-plodu/
Aczkolwiek moja dr mówiła tylko o winogronach, gorzkiej czekoladzie i zielonej herbacie 🤔
Sama jem sporo pomidorów, czerwonej cebuli, jagód..... Bo uwielbiam 😍👩🏻 39
PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 1,23 (11.2024)
Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024
👱🏻32
morfo 3%, ciężka oligospermia, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌
Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 🤵👰 10.2022
Starania na luzie - 2023
06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
07.2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
8-12. 2024 -> diagnostyka obojga
02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
31.01. CRL 1,6 cm ❤️ 26.02 CRL 5,5 cm ❤️
04.03 7 cm Człowieka ❤️ chyba 💙♂️ 😉 większość ryzyk - niska
26.03. 12 cm Faceta 😁
22.04. 🧬 330 g zdrowego Kawalera 💙
28.05. 832 g Akrobaty 🤸🏻♀️
-
Ale nastukałyscie tych wiadomosci ledwo nadążam czytać 🤣🤣😇
Azalea - i co lekarz Ci powiedzial na Ten Kaszel suchy?
Bo mnie to meczy strasznie i nie wiem czy nie isc jutro też.
Co do kilogramów to 8na plusie poki co.. I dziwnie stoje 🙈 a jem doslownie wszystko.. począwszy od czekolady kończąc na mc donaldzie 🤣
Az jestem w szoku bo w poprzedniej ciąży to 38 na plusie przybyło i sie juz toczyłam na porodowke 🤪🤪🤪
34👱♀️ 36🧔♂️
06.01 ⏸️ 😍
🩺17.01.25 - jest Pęcherzyk 🤞
🩺07.02.25 - mamy 💓🥹 2cm Małego czlowieka.
🩺14.02.25. - 3cm naszego Bejbiczątka🥰 rosnę !
🩺07.03.25 - Prenatalne 13+0- , 6,8 cm Bejbiczka. prawdopodobnie dziewczynka.🩷
🩺14.03.25 - na 100% 🩷 ,rośniemy !
Wyniki Pappa - niskie ryzyka🤞
🩺10.04.25 - 17+4 214g szczęścia 🥹🩷
🩺25.04.25 -II Prenatalne - 337g zdrowej 🩷
🩺09.05.25 - wszystko ok🩷
🩺06.06.25 - wizyta ⏳️
-
promykk wrote:Mam glukometr accucheck instant, jakby ktoś tego też nie odkrył to nie trzeba zapisywać, jest do niego fajna apka MySugr i się łączy Bluetooth. Ten Contour pewnie też jakaś apke ma. 😁
Tak, ten mój też ma apkę, fajna sprawa 😅
Chyba ponad godzinę się męczyłam z tym jak się obsługuje ten cały glukometr, jak to działa, jak to się wkłuwa 😂
A lancety trzeba wymieniać po każdym wkłuciu?
W instrukcji jest, że tak, a jak to jest w praktyce? 🤔14.08.23r 7tc t16 👼🏼
OM 4.12.24
31.12.24 ⏸️
7.01. Beta 2232 mIU/ml
9.01. Beta 4438 mIU/ml 96.1% 📈
17.01. 6+1 crl 0.41cm i ❤️
30.01. 8+2 crl 1.78cm
7.02. 9+3 crl 2.61cm 🧸
3.03. 13+2 crl 7.02cm 🥝 USG prenatalne ✔️ pappa ✔️
7.03. 13+6 crl 8cm 🥭
4.04. 17+6 206g 🍇
23.04. 20+4 330g 🥞
30.04. 21+4 410g 🍈
28.05. 25+4 🩺 -
Kupilam w ogole spodnie ciążowe jeansowe z H&M pierwsze takie z prawdziwego zdarzenia 🤣i powiem wam że są super. Takze moge polecić.. 🤗
Ivka, Deyansu, Szosz lubią tę wiadomość
34👱♀️ 36🧔♂️
06.01 ⏸️ 😍
🩺09.05.25 - wszystko ok🩷
🩺06.06.25 - wizyta ⏳️
-
Dziękuje serdecznie Wam za życzenia
aż się ciepło na sercu zrobiło
Byłam dzisiaj po raz ostatni w biurze w pracy (pracuje jeszcze 2 dni zdalnie) i było bardzo miło / sentymentalnie. Dużo życzeń urodzinowo-pożegnalnych i uścisków
Ja jestem +8kg i idę zdecydowanie górną normą dla kalkulatorów wagi dla ciężarnych. Ale muszę uczciwie przyznać, że słodkiego sobie nie omawiać. Nawet dziś weszło sporo, bo tort, ciasta w pracy itd. Idzie mi w brzuch i tyłekrozstępów na razie brak za to cellulit się piękny wysypał...
purplerain, CieplaHerbata, Szosz, Filcek, Bella93 lubią tę wiadomość
👩🏼 91’ (34)
Amh-1.6 (07.2024); hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ ; MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ trombofilia❌ ; CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (36)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; ciężki czynnik męski
1 IVF - Oviklinika Waw
08.2024 3 🥚 -> 2 ❄️
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901; 27 dpt-33512; 28 dpt-CRL 5mm i ❤️ 8tc+3-CRL 1,9cm; 9tc+3 CRL 2,7 cm; 12tc+3 prenatalne ok CRL 5,8 cm 🩵
-
bellA wrote:Ale nastukałyscie tych wiadomosci ledwo nadążam czytać 🤣🤣😇
Co do kilogramów to 8na plusie poki co.. I dziwnie stoje 🙈 a jem doslownie wszystko.. począwszy od czekolady kończąc na mc donaldzie 🤣
Az jestem w szoku bo w poprzedniej ciąży to 38 na plusie przybyło i sie juz toczyłam na porodowke 🤪🤪🤪
Osłuchowo wyszły zmiany na płucach + podrażnione czerwone gardło. Inhalacje, spray do nosa i gardła i jak nie będzie poprawy za 3 dni/pogorszy się to antybiotyk 🙄 -
Azalea 🌸 wrote:Osłuchowo wyszły zmiany na płucach + podrażnione czerwone gardło. Inhalacje, spray do nosa i gardła i jak nie będzie poprawy za 3 dni/pogorszy się to antybiotyk 🙄
Oby się polepszyło Ci.. bez konieczności wprowadzenia antybiotyku.
Jestem w podobnej sytuacji z tym że chyba się jutro wybiorę do lekarza bo od tego kaszlu to az mnie wszystko już boli.. 🙄
A czerwone gardlo to pewnie od samego kaszlu.. I podrażnienia.
Wracaj do zdrówka 🤗🤗🤗34👱♀️ 36🧔♂️
06.01 ⏸️ 😍
🩺09.05.25 - wszystko ok🩷
🩺06.06.25 - wizyta ⏳️
-
bellA wrote:O fu*k ...😒
Oby się polepszyło Ci.. bez konieczności wprowadzenia antybiotyku.
Jestem w podobnej sytuacji z tym że chyba się jutro wybiorę do lekarza bo od tego kaszlu to az mnie wszystko już boli.. 🙄
A czerwone gardlo to pewnie od samego kaszlu.. I podrażnienia.
Wracaj do zdrówka 🤗🤗🤗
Dziękuję ☺️ nawet nie wiem kiedy co i jak 🤷🏽♀️ -
abrakadabra wrote:Zamówiłam ostatnio staniki do karmienia z Bonprix i ogólnie fajny materiał przyjemny tylko wzięłam bez fiszbinów no i nie trzymają tak ładnie piersi 😐 Może dlatego, że mam większy biust no ale mimo wszystko takie placki się robią. Mam jakiś z KappAhl jeden bez fiszbinów i jest super i te cycki ładnie podnosi i trzyma a tutaj nie wiem co się podziało. Zamówiłam dzisiaj następne tym razem z fiszbinami i zobaczymy czy będzie lepiej 🤔 Także jakby któraś się zastanawiała nad nimi i też ma większe piersi no to nie polecam ich 😬
https://www.bonprix.pl/biustonosz-do-karmienia-piersia-bez-fiszbinow-2-pary/p-853495/950031/?source=26
Ja mam duży biust, obecnie noszę 80G. Przez jakiś czas po porodzie sprawdzały mi się takie zwykłe bawełniane biustonosze bez fiszbinów, biust był tak pełny od mleka że te piersi były jak po implantach 😃
A potem w sumie dokupiłam dwa, takie odpinane od góry, jeden udało mi się znaleźć na mailu i jak coś to polecam
https://allegro.pl/oferta/mama-chita-alles-biustonosz-do-karmienia-80e-eu-15693776201
Jeszcze miałam drugi koronkowy czarny, ale to już jutro mogę sprawdzić jakiej to firmy. Ogólnie to polecam sklep intima24 , tam jest spory wybór, ja akurat taniej wtedy znalazłam na allegro model który mi się spodobał. Jak ten pokarm się ustabilizował to potem w normalnym biustonoszu bez problemu udawało się wyciągać pierś 😊 -
promykk wrote:Mam glukometr accucheck instant, jakby ktoś tego też nie odkrył to nie trzeba zapisywać, jest do niego fajna apka MySugr i się łączy Bluetooth. Ten Contour pewnie też jakaś apke ma. 😁
O dziękiakurat używam accu check ale o apce nie wiedziałam. Ja zapisuje wynik tylko jak odbiega od normy, a jak jest wszystko ok to nie robię tego ale apka super sprawa
-
bellA wrote:Ale nastukałyscie tych wiadomosci ledwo nadążam czytać 🤣🤣😇
Ja we wrześniu miałam taki suchy kaszel, podejrzewalam u siebie krztusiec ale nic nie wyszło, osłuchowo też ok, a kaszel taki że myślałam że wypluje płuca. Lekarz zalecił mi inhalacje z soli fizjo i nebbud i dopiero po tym nebbudzie poczułam ulgę. Z tego co wiem to można stosować w ciąży ale lepiej dopytać co jak i ile. Polecam też jedzenie łyżki miodu żeby nawilżyć drogi oddechowe. Jak coś to ciąży można używać do ssania ISLA i FIORDA.bellA lubi tę wiadomość
-
Engel wrote:Tak, ten mój też ma apkę, fajna sprawa 😅
Chyba ponad godzinę się męczyłam z tym jak się obsługuje ten cały glukometr, jak to działa, jak to się wkłuwa 😂
A lancety trzeba wymieniać po każdym wkłuciu?
W instrukcji jest, że tak, a jak to jest w praktyce? 🤔
na początku przygody wymienialam co wkłucie 😃 a teraz wymieniam raz na tydzień - dwa tygodnie. Nakłuwacza używam na tym najkrótszym poziomie i jak czuje że bardziej boli przy wbijaniu to wymieniam..Engel lubi tę wiadomość
-
Azalea 🌸 wrote:Osłuchowo wyszły zmiany na płucach + podrażnione czerwone gardło. Inhalacje, spray do nosa i gardła i jak nie będzie poprawy za 3 dni/pogorszy się to antybiotyk 🙄
Mi pomógł nebbud i inhalacje z soli ale nie roztworu tylko ectodose. Ja miałam wtedy dawkować 3x dziennie nebbud i rozcieńczać go właśnie z tym ectodose i były to bezpieczne dawki. Kaszel po jednym dniu zaczął mi schodzić z oskrzeli na płuca i po dwóch - trzech dniach już ledwo co go miałam a bolała mnie aż cała klatka i był moment że już nie miałam siły na kaszlnięcie także postawiło mnie na nogi…
Nawet bałam się, że coś jest nie tak bo przed ciążą zdarzało mi się popalać w ostatnim czasie dość sporo 🙄
Dla sprostowania jak tylko zaczęłam podejrzewać że mogę być w ciąży, zrobiłam test i zobaczyłam dwie kreski to od razu rzuciłam 🙃Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja, 23:05
👩💼29l
🤵♂️35l
10.2024 rozpoczęcie starań
💊 PrenaCare Start Ona i On
🩺17.11.2024 cytologia OK
⏸️04.01.2025 🤞
07.01 beta hcg 2758 mlU/ml.
10.01 beta hcg 7412 mlU/ml
🩺07.01 5+4 pęcherzyk 4.81mm 🥹
🩺15.01 6+5 CRL 0,53cm i bijące ❤️
🩺24.01 8+0 CRL 1,6cm fasoli!
🩺26.02 12+5 USG prenatalne, ryzyka niskie CRL 5,93cm
🩺26.03 16+5 CRL 14,2cm 128g
🩺23.04 20+5 USG połówkowe, rozwój prawidłowy 343g
🩺21.05 24+5 zdrowa wstydnisia
🩺18.06 28+5
TP 5.09.2025 czekamy na Klarę 💖 -
Marcysia1990 wrote:Ja mam duży biust, obecnie noszę 80G. Przez jakiś czas po porodzie sprawdzały mi się takie zwykłe bawełniane biustonosze bez fiszbinów, biust był tak pełny od mleka że te piersi były jak po implantach 😃
A potem w sumie dokupiłam dwa, takie odpinane od góry, jeden udało mi się znaleźć na mailu i jak coś to polecam
https://allegro.pl/oferta/mama-chita-alles-biustonosz-do-karmienia-80e-eu-15693776201
Jeszcze miałam drugi koronkowy czarny, ale to już jutro mogę sprawdzić jakiej to firmy. Ogólnie to polecam sklep intima24 , tam jest spory wybór, ja akurat taniej wtedy znalazłam na allegro model który mi się spodobał. Jak ten pokarm się ustabilizował to potem w normalnym biustonoszu bez problemu udawało się wyciągać pierś 😊
Mi też się sprawdzaly bez fiszbinów ale trzymały te piersi w górze i nie spłaszczaly jak naleśnika 😜 a te z Bonprix bardzo tak spłaszczaja i nie trzyma praktycznie wgl. Czulam się jakbym wgl była bez stanika. Miałam też jakieś z h&m i też bez fiszbinów ale już są za małe 😆 takie zwykłe jakieś z lindex materiałowe no ale tak samo już rozmiar nie ten. Więc po tamtej ciąży został mi jeden który pasuje nadal 😐 Teraz już nie inwestuje za dużo w biustonosze bo więcej dzieci nie planuje a ten biustonosz to na pierwsze 3-4 msc bo później tak samo nosiłam już zwykły 😜 -
abrakadabra wrote:Mi też się sprawdzaly bez fiszbinów ale trzymały te piersi w górze i nie spłaszczaly jak naleśnika 😜 a te z Bonprix bardzo tak spłaszczaja i nie trzyma praktycznie wgl. Czulam się jakbym wgl była bez stanika. Miałam też jakieś z h&m i też bez fiszbinów ale już są za małe 😆 takie zwykłe jakieś z lindex materiałowe no ale tak samo już rozmiar nie ten. Więc po tamtej ciąży został mi jeden który pasuje nadal 😐 Teraz już nie inwestuje za dużo w biustonosze bo więcej dzieci nie planuje a ten biustonosz to na pierwsze 3-4 msc bo później tak samo nosiłam już zwykły 😜
Ja używałam takich zwykłych i dobrze trzymały biust
https://allegro.pl/oferta/zestaw-biustonosz-stanik-ciazowy-do-karmienia-bezszwowy-szeroka-rozmiarowka-11857142819 jak się poszuka lepiej to można znaleźć jeszcze taniej .
Jeszcze je gdzieś mam ale trochę się zmechaciły więc wymienię na nowe -
PaulinaLexi wrote:Mi koleżanka polecała aplikację Dziecko+, żeby zapisywać sobie drzemki i karmienie.2021 córka ❤️
Brak problemu z zajściem i utrzymaniem, pod koniec ciąży wysokie ciśnienie - szpital, zakończenie ciąży w 37tc.
Starania o rodzeństwo od 2023
4 biochemiczne
1 poronienie w 10tc, zatrzymana w 9tc
Niski progesteron, podejrzenie pcos z obrazu usg.
Eutyrox 50
Metformina 1000xr, 500 zwykła
Fertistim
B12, Omega, d3, magnez, witc
14.01 - beta 15, prog 11
16.01 - beta 58, prog 13
20.01 - beta 452, prog 20
22.01 - beta 1164, prog 13
24.01 - beta 2743, prog 14
27.01 - beta 7764, prog 15
06.03 - jest serduszko!
05.03 - 4,3cm człowieczka ❤️
13.03 - prenatalne
Aktualnie: clexane, prolutex, progesteron besines, cyclogest, crinone.