Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
Gratki za super wyniki krzywych 🤩 Truskawki, myślę, że jeśli masz wątpliwości, to na kolejnej wizycie po prostu porozmawiaj ze swoim lekarzem 😘 na pocieszenie może i coś rozcieńczyłaś glukozę, ale to był nadal czysty cukier, bez dodatkowego białka czy tłuszczu i Twoja trzustka musiała sobie z tym jakoś poradzić 👊🏻
Też z ciekawością (i wdzięcznością) czytałam Wasze opinie o szumisiach ☺️, bo rozważałam taki zakup. Możliwe, że na sam początek nie kupię nic, zobaczymy, jak bardzo wrażliwy egzemplarz 😉 nam się trafi. W razie czego chyba można wszystko dokupić w 2-3 dni, a poza tym z tego co słyszałam na YT też są jakieś filmiki z szumami 🤔 no i zapewne tak jak pisała @aglo - balans i umiar.
My już też po wyborach 🇵🇱.
No i wszystkiego najlepszego dla Waszych Dzieci - zarówno tych starszych, jak i tych małych wiercipięt pod Waszymi sercami 🥳❤️ (Bella93 💝 żebym nie była źle zrozumiana, bo może być to odczytane jako faux pas - ❤️ Dzieciaczki są pod Twoim sercem, tylko zdalnie 🥰 i dla mnie jesteś prawdziwą bohaterką i fighterką - tak to widzę 🫡😘)Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca, 11:19
Engel, Azalea 🌸, Amandi, purplerain, Ivka, PaulinaLexi, Szosz, Hajkonk, Bella93, CieplaHerbata lubią tę wiadomość
👩🏻 39
PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 1,23 (11.2024)
Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024
👱🏻32
morfo 3%, ciężka oligospermia, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌
Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 🤵👰 10.2022
Starania na luzie - 2023
06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
07.2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
8-12. 2024 -> diagnostyka obojga
02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
31.01. CRL 1,6 cm ❤️ 26.02 CRL 5,5 cm ❤️
04.03 7 cm Człowieka ❤️ chyba 💙♂️ 😉 większość ryzyk - niska
26.03. 12 cm Faceta 😁
22.04. 🧬 330 g zdrowego Kawalera 💙
28.05. 832 g Akrobaty 🤸🏻♀️
-
abrakadabra wrote:A u mnie znowu moja córa nie lubiła wgl tego szumu ani z szumisia ani z suszarki itp. Lubiła być mocno owinięta pielucha i to jej pomagało się wyciszyć. Później jak już miała parę miesięcy to znowu ciężkie odglosy na budowie typu wiertarki, piła do płytek to było coś przy czym spała z 3-4 h 😬😂
Polubiłam, bo ja sama byłam podobno taka - póki był ciężki ruch uliczny - 😴😴😴, a w weekendy, gdy niemal nic nie jeździło, a ja darłam się jak stare prześcieradło 😜, rodzice ratowali się wyjściami na koncerty orkiestry dętej. Tam spałam jak aniołek 😅Amandi lubi tę wiadomość
👩🏻 39
PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 1,23 (11.2024)
Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024
👱🏻32
morfo 3%, ciężka oligospermia, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌
Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 🤵👰 10.2022
Starania na luzie - 2023
06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
07.2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
8-12. 2024 -> diagnostyka obojga
02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
31.01. CRL 1,6 cm ❤️ 26.02 CRL 5,5 cm ❤️
04.03 7 cm Człowieka ❤️ chyba 💙♂️ 😉 większość ryzyk - niska
26.03. 12 cm Faceta 😁
22.04. 🧬 330 g zdrowego Kawalera 💙
28.05. 832 g Akrobaty 🤸🏻♀️
-
U mnie głos też oddany 🇵🇱
Ivka lubi tę wiadomość
👩29👨30
👶starania od 01/2024, kwiecień-sierpień cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy
❌ PCOS oraz bezowulacyjne cykle
❌ hiperinsulinizm
✅ brak cukrzycy ciążowej
✅ jajowody drożne
✅ badania nasienia
❌IO u męża
🍀9cs, 5cs z Lamettą+Ovitrelle
⏸️05/01 🥰
05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹
10/03 13+4, prawdopodobnie chłopiec 👦
07/04 17+4, 223g 🐻
28/04 20+4, 397g potwierdzonego chłopaka 💙
05/05 21+4, 493g 😱
26/05 24+4, 791g gościa 🤗
📆 Kalendarz wizyt
5/6 - endo
18/6 - badania krwi
23/6 - gin
7/7 - USG III
29/7 - urofizjo
-
aglo wrote:No nie powinno się pić bo może to zaburzyć wynik teoretycznie ale masz bardzo dobre to ciesz się że ci pozwoliła bo wyszło super 🤩
Ale tylko szokuje mnie że 100 z glukometru, spadło na 77 z żyły😯 przecież to jest az o 23j różnicy 🙄 masakra
🤦♀️ a ja się biczuje jak mam rano na glukometrze 92 😩
No właśnie też mnie zdziwiła ta różnica! Ale tutaj akurat ta woda po podaniu glukozy nie miała wpływu, więc nie wiem co się wydarzyło. Na pewno nie żal mi że w tę stronę to poszło 😅 ale tak jak sugerowała Deyansu na pewno skonsultuje tę kwestię z prowadzącym. Akurat mam wizytę we wtorek, więc długo nie będę w niepewności 😀
A co do szumisiow to mi koleżanka opowiadała że jej położna zasugerowała dźwięk okapu. I rzeczywiście ponoć bardzo dobrze się sprawdzało 😅 -
Tak jest, okap, suszarka, odkurzacz, ale szumiś był najpraktyczniejszy.
Ale każde dziecko inne, jedne lubią być naleśnikiem, inne nienawidzą, to co zadziała u jednego u drugiego zrobi efekt odwrotny
Chyba najlepszym przykładem jest to, że moje pierwsze jak wpadało w totalną histerię będąc takim super małym maluszkiem, to jak ja zaczynałam głośno krzyczeć nad nią takim "aaaaaaaaaaaa!" to nagle cichła i szła spać. Druga przy pierwszej próbie zaczęła krzyczeć głośniej -
sarenka95 wrote:Ja myślę o zakupie szumisia,ale rozważam też wydrę z Fischer Price, która rusza brzuszkiem imitując oddech - czy któraś z Was może to miała dla dziecka? 🤔
Czytałam o tym wpływie białego szumu i również uważam,że jak ze wszystkim, potrzebny jest umiar ☺️ starszego syna uspokajało tylko bujanie, co niezłe dało nam w kość na dłuższą metę 😒
I dołączam się do życzeń z okazji dnia dziecka 🎂🤩
My mamy, ale nie wiem czy kupiłabym ponownie. Chociaż wiele mam poleca, więc może przy drugim się sprawdzi 😅 -
Wróciłam ⛱️
Nie nadrobię wszystkiego z dwóch tygodni bo dużo pisałyście 🙊 trochę zazdroszczę deszczu i chłodu bo w Hiszpani była fala upałów a wg prognoz długoterminowych miało być max do 30° w drugiej połowie maja..
Chyba mi wodę zatrzymało (mimo że dbałam o nawodnienie), bo przy takich temperaturach nie chciało się jeść i patrząc w lustro i na ciuchy podejrzewałam lekki spadek kg, a tu w domu waga pokazała +2kg ;/ jak nie spadnie za kilka dni to się będę martwić...
Gratuluję dobrych wyników, ja w środę idę na krzywą i inne badania z krwi do Medicoveru - mam nadzieję że przeżyjeWiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca, 14:30
Deyansu, Filcek, Szosz, Bella93, CieplaHerbata lubią tę wiadomość
-
sarenka95 wrote:Ja myślę o zakupie szumisia,ale rozważam też wydrę z Fischer Price, która rusza brzuszkiem imitując oddech - czy któraś z Was może to miała dla dziecka? 🤔
Czytałam o tym wpływie białego szumu i również uważam,że jak ze wszystkim, potrzebny jest umiar ☺️ starszego syna uspokajało tylko bujanie, co niezłe dało nam w kość na dłuższą metę 😒
Ja miałam ale tak jak już pisałam wyżej, moje dziecko nie było tym zainteresowane wgl. Dopiero jak skończyła rok to wyciągnęłam ja gdzieś z zabawek to patrzyła jak brzuszek się rusza i tylko tyle xdsarenka95 lubi tę wiadomość
-
Mój baby brain zawiesił się na poniższym zdaniu, które wyczytałam gdzieś o wydrach, jeśli ktoś planuje wyderkę to przesyłam jako ciekawostkę 😛
Zdanie "Wydrze wydrzę wydrze wydrze wydrze wydrzę" jest poprawne gramatycznie. Oznacza ono, że młode jednej wydry zabierze innej wydrze jej młode.Deyansu, sarenka95 lubią tę wiadomość
-
Sarenka, jeszcze co do bujania - tutaj jako rozwiązanie planuję zakup leżaczka-bujaczka Babybjorn. Ale nigdy nie miałam,czytałam dobre opinie.
Czy ktoś miał i poleca?
(Oczywiście nie po to, żeby dziecko przesiadywało godzinami - raczej doraźnie, żeby odciążyć kręgosłupy rodziców 😉) -
Misia szumisia mamy, używaliśmy sporadycznie bo na naszą córkę to zwyczajnie nie działało - żadne suszarki itp. Nie spotkałam się z negatywnymi opiniami. Odnośnie mowy to neurologopeda nam mówiła, że głównie to wpływa smoczek i złe łyżeczki do karmienia bądź sposób karmienia (nieodpowiednio włożona łyżeczka). Na samą mowę wpływa też np napięcie mięśniowe w obrębie buzi więc jak długo jest u dziecka "cisza" w tym względzie to warto się wybrać i sprawdzić
Na wyborach byliśmy, później piknik rodzinny z okazji dnia dziecka więc dzień pełen wrażeń
I najważniejsze - wyniki krzywej w normiemożna jeść dalej słodyczki 😁😁😁
sarenka95, truskawki981, Azalea 🌸, Majka92, Engel, Agusia246, Lavender91, Bella93, Abby10 lubią tę wiadomość
-
My właśnie wróciliśmy z wycieczki. Najpierw pojechaliśmy na obiad, później nad morze, pospacerowaliśmy w lesie a na koniec pojechaliśmy na wielkie lody 😁
Ja jeszcze krzywej nie robiłam, więc mogę sobie pozwolić jak narazie na słodycze 😅😂
Oczywiście głosowanie też zaliczone😆
Teraz pora coś porobić pożytecznego w domu 😜
A co do szumisia, to nie miałam wcześniej i teraz też nie zamierzam kupować. Sam ten dźwięk działa na mnie irytująco 🫣Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca, 19:06
Ivka lubi tę wiadomość
-
iiyama wrote:Sarenka, jeszcze co do bujania - tutaj jako rozwiązanie planuję zakup leżaczka-bujaczka Babybjorn. Ale nigdy nie miałam,czytałam dobre opinie.
Czy ktoś miał i poleca?
(Oczywiście nie po to, żeby dziecko przesiadywało godzinami - raczej doraźnie, żeby odciążyć kręgosłupy rodziców 😉)
Mieliśmy leżaczek Chicco Hoopla i fajnie nam się sprawdzał,ale nie było opcji żeby syn w nim zasnął 🤪 teraz też planuję korzystać,ale to dopiero po 3 miesiącu ☺️iiyama lubi tę wiadomość
2020 🧒💙
⏸️ 09.01
🩺 20.01 pęcherzyk ciążowy i zalążek zarodka🤞
🩺 06.02 CRL 1.7 cm, mamy 🩷
🩺 27.02 4,4cm człowieka ❤️
🩺04.03 I USG prenatalne 5,7 cm człowieka, anatomicznie ok ✅
Test Pappa - niskie ryzyka wad genetycznych, podwyższone ryzyko stanu przedrzucawkowego, 1:53
🩺 31.03 13 cm, 140 g , córeczka 🩷
🩺 28.04 19 cm, 350 g 🌸
🩺 06.05 II USG prenatalne, wszystko ok ✅
🩺 26.05 🩷650g ✔️
🩺16.06
🩺 11.07 III USG prenatalne -
My już też po wyborach🇵🇱
😎
Nawet udalo sie zaliczyć wode - molo i spacerek + kilka zdjec☺️. Takze fajny dzień🥰
Najlepszego dla Każdego dziecka jak i dla Nas mamuski 🙈 bo ja wciąż czasem się czuje jak mala dziewczynka 🤪🤪34👱♀️ 36🧔♂️
06.01 ⏸️ 😍
🩺17.01.25 - jest Pęcherzyk 🤞
🩺07.02.25 - mamy 💓🥹 2cm Małego czlowieka.
🩺14.02.25. - 3cm naszego Bejbiczątka🥰 rosnę !
🩺07.03.25 - Prenatalne 13+0- , 6,8 cm Bejbiczka. prawdopodobnie dziewczynka.🩷
🩺14.03.25 - na 100% 🩷 ,rośniemy !
Wyniki Pappa - niskie ryzyka🤞
🩺10.04.25 - 17+4 214g szczęścia 🥹🩷
🩺25.04.25 -II Prenatalne - 337g zdrowej 🩷
🩺09.05.25 - wszystko ok🩷
🩺06.06.25 - wizyta ⏳️
-
iiyama wrote:Sarenka, jeszcze co do bujania - tutaj jako rozwiązanie planuję zakup leżaczka-bujaczka Babybjorn. Ale nigdy nie miałam,czytałam dobre opinie.
Czy ktoś miał i poleca?
(Oczywiście nie po to, żeby dziecko przesiadywało godzinami - raczej doraźnie, żeby odciążyć kręgosłupy rodziców 😉)
Co do szumisiów - mieliśmy i czasami używaliśmy, myślę, że tak jak pisałyście, używany z umiarem nie powinien zaszkodzić. Synek dostał w prezencie, ale z samym misiem nie jest związany i myślę, że odstąpi siostrzyczce
Mam nadzieję, że miałyście wspaniały weekend - i jako przyszłe mamy, i jako babki dbające o swoje wewnętrzne dziecko i małe przyjemności z tym zwiąane, i jako mamy dzieciaków już po drugiej stronie brzucha
Ja byłam z synkiem u swojej kuzynki, nasze chłopaki latały razem, jadły placki, bawiły się, tłukły i znowu bawiły, i znowu tłukły 🫣 oni wykończeni i matki też, mam nadzieję, że teraz młody da matce odsapnąć i odleci szybko na spanie
Obywatelski obowiązek oczywiście spełniony!
I zapisałam nas na sesję foto, jednakza dwa tygodnie idziemy.
sarenka95, purplerain, Amandi, iiyama, Bella93, Filcek lubią tę wiadomość
👩🏻 36 + 👦🏻 36 + 🧒🏻 4 + 🐶❤️ +…
Czekamy na ciąg dalszy
Termin: 30.08.2025 🩷
5.06 - 🩺
18.06 - 🩺 USG III trymestru -
Wszystkiego najlepszego dla naszych dzieciaczków 😁 my dzisiaj robimy sobie dzień dziecka z przekąskami, bo od dłuższego czasu staram się nie szaleć z zachciankami a dzisiaj wjechały już lody, paluszki, twix i cola 😂
Ja szumisia chciałam kupić a później właśnie wyczytałam, że nie są zbyt dobre dla dzieci i zrezygnowałam. Później jak kupowałam wózek to okazało się, że tam jest coś w stylu szumisia w zestawie, więc wypróbujemy.
Bujaczek też chciałam a też naczytałam się, że jest niezdrowy… zresztą jak wszystko wg internetu. Jak już urodzę to będę korzystać z informacji w internecie chyba tylko w kryzysowych sytuacjach a tak to zdam się tylko na swój instynkt, bo oszaleć można 😂Amandi, Deyansu lubią tę wiadomość
⭐️05.01.25 Pierwsze w życiu dwie kreski 🥳 ⏸️
⭐️07.01.25 Potwierdzenie ciąży u ginekologa na badaniu USG 🥹❤️
⭐️04.02.25 Całe 2,5cm szczęścia 😍
⭐️12.03.25 11cm chłopca 💙
⭐️23.04.25 Już 355g 💪
⭐️21.05.25 650g 🥹
⭐️25.06.25 Kolejna wizyta
👩🏼👱♂️😺
Starania o bobasa od 01.2024
PCOS (poprawa po suplementacji inozytolem)
Niedoczynność tarczycy
-
Ja mam dziś jakieś apogeum napięcia w brzuchu. Od połowy dnia mam wrażenie że zaraz pęknie. Nawet wokół pepka taka lekko sina otoczka się zrobila. Jest mi dziś niewiarygodnie ciezko- dosłownie i w przenośni. A przecież to nadal dopiero II trymestr...
Macie może podobne doświadczenia? Jakieś sposoby na poradzenie sobie z tym? -
sarenka95 wrote:Ja jestem gdzieś w połowie i powiem Ci,że są niezłe zwroty akcji 😄 ale nie napiszę nic więcej, może się jeszcze skusisz 🙂
Za Twoją namową włączyłam sobie audiobooka do słuchania tak z braku laku podczas gotowania i sprzątania. No i ze względu na Krzysztofa Gosztyłę, którego uwielbiam słuchać 😍 niemniej... Oooo, rzeczywiście się dzieje! Więc dziękuję!sarenka95 lubi tę wiadomość
-
Oliwia88888 wrote:Ja mam dziś jakieś apogeum napięcia w brzuchu. Od połowy dnia mam wrażenie że zaraz pęknie. Nawet wokół pepka taka lekko sina otoczka się zrobila. Jest mi dziś niewiarygodnie ciezko- dosłownie i w przenośni. A przecież to nadal dopiero II trymestr...
Macie może podobne doświadczenia? Jakieś sposoby na poradzenie sobie z tym?
Ja mam dzisiaj apogeum bólu kręgosłupa, łączę się w bólu. Mnie brzuch się nie napina jakoś bardzo,ale czasem mi już ciąży, pomaga mi posiedzenie, delikatne bujanie się na dużej piłce,takiej fitnessowej. No i zmiana pozycji, jak za długo posiedzę to gdy się położę czuję ulgę.2020 🧒💙
⏸️ 09.01
Test Pappa - niskie ryzyka wad genetycznych, podwyższone ryzyko stanu przedrzucawkowego, 1:53
🩺 28.04 19 cm, 350 g 🌸
🩺 26.05 🩷650g ✔️
🩺16.06
🩺 11.07 III USG prenatalne -
Venus wrote:Wszystkiego najlepszego dla naszych dzieciaczków 😁 my dzisiaj robimy sobie dzień dziecka z przekąskami, bo od dłuższego czasu staram się nie szaleć z zachciankami a dzisiaj wjechały już lody, paluszki, twix i cola 😂
Ja szumisia chciałam kupić a później właśnie wyczytałam, że nie są zbyt dobre dla dzieci i zrezygnowałam. Później jak kupowałam wózek to okazało się, że tam jest coś w stylu szumisia w zestawie, więc wypróbujemy.
Bujaczek też chciałam a też naczytałam się, że jest niezdrowy… zresztą jak wszystko wg internetu. Jak już urodzę to będę korzystać z informacji w internecie chyba tylko w kryzysowych sytuacjach a tak to zdam się tylko na swój instynkt, bo oszaleć można 😂
Co do bujaczka,to tutaj ważna jest pozycja dziecka i część bujaczków,w których dziecko tak jakby siedzi głęboko rzeczywiście jest niezdrowa. Ogólnie w jakimkolwiek bujaku zostawianie maluszka na długi czas nie jest polecane,w tym drzemki. Doraźnie jak trzeba coś zrobić to myślę,że okej ☺️2020 🧒💙
⏸️ 09.01
🩺 28.04 19 cm, 350 g 🌸
🩺 26.05 🩷650g ✔️
🩺16.06
🩺 11.07 III USG prenatalne