Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
Odpowiedz

Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡

Oceń ten wątek:
  • Joa.szym Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2025, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia88888 wrote:
    Ja mam dziś jakieś apogeum napięcia w brzuchu. Od połowy dnia mam wrażenie że zaraz pęknie. Nawet wokół pepka taka lekko sina otoczka się zrobila. Jest mi dziś niewiarygodnie ciezko- dosłownie i w przenośni. A przecież to nadal dopiero II trymestr...

Macie może podobne doświadczenia? Jakieś sposoby na poradzenie sobie z tym?

Ja miałam przez kilka dni mocne napięcie brzucha. Miałam wrażenie, ze brzuch mi zaraz pęknie, że jest tam za mało miejsca. Tylko, że u mnie te odczucia nie dotyczyły skóry, raczej mięśni. I też czułam taką ciężkość.
    Pomogła wizyta u fizjo (rozluźnienie przepony, która pchała wszystko w dół), ćwiczenia oddechowe i zwiększenie dawki magnezu.

Deyansu lubi tę wiadomość

preg.png
  • aglo Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2025, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też muszę magnez zwiększyć bo dzisiaj mnie skurcz w łydce nad ranem złapał :/ a i tak biorę 3x magneb6 forte 🤦‍♀️

No i powiem wam że mam zmartwienie… chyba schudłam 🫣 zaczynałam ciąże z 74kg 🙄 ostatnio na wyżycie 3tyg temu miałam 77kg więc +3nto tak fizjologicznie przy moim bmi. Wczoraj się zważyłam w domu a tam 75 😱 dzisiaj powtórka i to samo. Ciekawe ile będę mieć na wadze u lekarza za tydzień ale zaczęłam sie zastanawiać o co chodzi, nie powiem jakiś niepokój mnie dopadł.. przecież stasio ma pewnie około kilograma już a gdzie reszta 🤦‍♀️ wiem że powinnam się cieszyć że nie jest to +10 ale w tą stronę to też chyba nie dobrze…

34l. 👧 36l.👦
    2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
    2020.11 - syn 🩵 35+2tc
    2025.08 - syn 🩵 37+2tc

age.png

age.png
  • Deyansu Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2025, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia dziś na wizytach i badaniach 😍🤞🏻

Ja nie śpię już od 5, jakoś tak czuję się kiepsko właśnie też przez ten brzuch (okropny ból pod prawą piersią) , tylko u mnie to też mięśnie bardziej - podobno mam spiętą przeponę (i prawdopodobnie wszystko inne w środku też, jutro idę znowu do fizjoterapeutki, tym razem będzie badać dno miednicy 🤯 i pewnie mnie otejpuje na koniec 🙏🏻). Miałam robić codziennie ćwiczenia, a dopiero dziś się za to biorę 🤦🏻‍♀️ no ale ten maj był dość szalony.... plany na czerwiec są takie, że zajmuję się tylko i wyłącznie przygotowaniami: wyprawką, czytaniem książek i przygotowaniem fizycznym do porodu. Za kilka dni teoretyczna studniówka, ale możliwe, że czasu mam jeszcze mniej....

Spokojnego miłego dnia 🥰

👩🏻 39
    💕
    👱🏻32

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 💒10.2022

02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
    17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
    31.01. CRL 1,6 cm 26.02 CRL 5,5 cm
    04.03 7 cm Człowieka, chyba ♂️ 😉 większość ryzyk - niska
    26.03. 12 cm Faceta 😁
    22.04. 🧬 330 g zdrowego Kawalera
    28.05. 832 g Akrobaty 🤸🏻‍♀️
    18.06. 1,25 kg Chłopa 🤗
    24.06. 🧬 Wszystko 👍🏻
    16.07. 1978 g Faceta z czuprynką 🧒🏻
    13.08. 2480 g, ułożenie główkowe 🤩
    22.08. 3200 g 💪🏻😳

01.09.2025 urodziło się ❤️🤱🏻 3200g, 54 cm naszego szczęścia 😘
  • Hajkonk Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2025, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry w poniedziałek!
    Powodzenia na wizytach i krzywych 🤞
    Ja dopiero wstałam aż wstyd się przyznać 🤣
    U mnie za to ból pleców jest niesamowity… nie dość że moja rwa kulszowa się odzywa i nie za bardzo mogę robić moje ćwiczenia od fizjo sprzed ciąży poza masażem mięśnia gruszkowatego to jeszcze gdzieś tam w połowie pleców ktoś mi chyba nóżki wpycha 🤣

Na pamiątkę 🥹

04.01.2025 ⏸️ 🍀
    15.01.2025 ❤️
    26.03.2025 🎀
    30.08.2025 K. 💖✨
  • Agusia246 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2025, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aglo wrote:
    Tak bo generalnie trzeba niemowlę przekręcać w kółko w drugą stronę, pilnować żeby nie leżało tylko na tej preferowanej stronie. Ćwiczenia to takie na zasadzie że rodzic jest po tej stronie której nie lubi, tam pokazywanie zabawek/lusterka itp jak najczęstsze zmuszanie do tego aby dziecko samo ten ruch w drugą stronę robiło :) nic jakiegoś skomplikowanego

ja to miałam hopla żeby nie miał spłaszczonej głowy i śmialiśmy się że przekręcamy go żeby równo się „przypiekał jak na patelni 🤣 „ ale tak właśnie wychodzi się z tego szybko jeśli się tego pilnuje

To my mieliśmy dużo ćwiczeń, bo fizjo powiedziała że jedna strona jest bardzo spięta, a druga osłabiona. I młoda była rozciągana, rozmasowywana, przekręcana, musieliśmy ją odpowiednio podnosić, nosić i pilnować właśnie żeby nie przekręcała głowy na bok leżąc, tylko trzymała prosto. Ale ona to faktycznie jedna rączka ciągle w piastce, nie sięgała nią, i próbowała obracać się tylko w jedną stronę.

age.png
  • Agusia246 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2025, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aglo wrote:
    Też muszę magnez zwiększyć bo dzisiaj mnie skurcz w łydce nad ranem złapał :/ a i tak biorę 3x magneb6 forte 🤦‍♀️

No i powiem wam że mam zmartwienie… chyba schudłam 🫣 zaczynałam ciąże z 74kg 🙄 ostatnio na wyżycie 3tyg temu miałam 77kg więc +3nto tak fizjologicznie przy moim bmi. Wczoraj się zważyłam w domu a tam 75 😱 dzisiaj powtórka i to samo. Ciekawe ile będę mieć na wadze u lekarza za tydzień ale zaczęłam sie zastanawiać o co chodzi, nie powiem jakiś niepokój mnie dopadł.. przecież stasio ma pewnie około kilograma już a gdzie reszta 🤦‍♀️ wiem że powinnam się cieszyć że nie jest to +10 ale w tą stronę to też chyba nie dobrze…

Ja u lekarza zawsze ważę więcej niż w domu. A nie zmieniłaś diety? Moze to tylko różnica pomiędzy odczytami

age.png
  • aglo Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2025, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia246 wrote:
    To my mieliśmy dużo ćwiczeń, bo fizjo powiedziała że jedna strona jest bardzo spięta, a druga osłabiona. I młoda była rozciągana, rozmasowywana, przekręcana, musieliśmy ją odpowiednio podnosić, nosić i pilnować właśnie żeby nie przekręcała głowy na bok leżąc, tylko trzymała prosto. Ale ona to faktycznie jedna rączka ciągle w piastce, nie sięgała nią, i próbowała obracać się tylko w jedną stronę.
    No podnoszenie to też swoją drogą :) dla każdego niemowlęcia ma znaczenie, noszenie tak samo na obie strony, ćwiczenie symetrii. U nas dużo na brzuch było ćwiczeń do przewrotów, potem do siadania

34l. 👧 36l.👦
    2020.11 - syn 🩵 35+2tc
    2025.08 - syn 🩵 37+2tc

age.png

age.png
  • aglo Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2025, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia246 wrote:
    Ja u lekarza zawsze ważę więcej niż w domu. A nie zmieniłaś diety? Moze to tylko różnica pomiędzy odczytami

Zmieniłam właśnie dietę po tej wizycie, zero czitowania, mierze sie glukometrem teraz 4 razy dziennie 😱 także to jest nie bez powodu ale możliwe ze to różnica w urządzeniu, nie potrzebnie w domu wlazłam 🫣

34l. 👧 36l.👦
    2020.11 - syn 🩵 35+2tc
    2025.08 - syn 🩵 37+2tc

age.png

age.png
  • Szosz Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2025, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, powodzenia na wizytach Abby10 i jeśli ktoś jeszcze wizytuje, to naturalnie też!
    aglo wrote:

Hmmm, może to faktycznie kwestia odczytów, ale 2 kg różnicy to dość sporo. Nie martwiłabym się jeszcze, przecież się nie głodzisz, Stasiowi na pewno niczego nie brakuje i czego tam potrzebuje, to sobie bierze. Zobacz, jak u lekarza na najbliższej wizycie, skonsultować temat na pewno warto, ale może nie ma powodów do stresu 😘

Ja dziś mam słaby dzień 😕 do tego jestem kompletnie nieprzytomna, położyłam się o 21, jak jeszcze nigdy w tej ciąży, zawsze po 23.00, wstałam jak zwykle, o 5.00, do pracy, myślałam, że te dodatkowe godziny mnie fantastycznie zregenerują, a jestem jak trzepnięta łopatą dosłownie.

Amandi lubi tę wiadomość

👩🏻 36 + 👦🏻 36 + 🧒🏻 4 + 🐶❤️ + 👶🏻 🩷 23.08.2025
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2025, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry! Dobrego tygodnia. Ja dzisiaj nie spałam od 3:30 do 6:30. Usnelam na 1,5h i wstałam. Już wróciłam z Lidla, musiałam się przejść.

👩30👨31
    👶starania od 01/2024, kwiecień-sierpień cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
    ✅ stabilna niedoczynność tarczycy
    ❌ PCOS, bezowulacyjne cykle
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ jajowody drożne
    ✅ badania nasienia

🍀9cs, 5cs z Lamettą+Ovitrelle
    💙2025
    age.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2025, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aglo wrote:
    Zmieniłam właśnie dietę po tej wizycie, zero czitowania, mierze sie glukometrem teraz 4 razy dziennie 😱 także to jest nie bez powodu ale możliwe ze to różnica w urządzeniu, nie potrzebnie w domu wlazłam 🫣

Jeśli zmieniłaś dietę i pozbyłaś się cukrów prostych albo bardziej dokładnie rozkładasz makro (więcej białka, warzyw, tłuszczu do węgli) to możliwe, że zeszła Ci woda - węglowodany ją dość mocno zatrzymują. Pytanie też jak z BMI i ogólnie twoją wagą startową ? Była wyższa niż w pierwszej ciąży, w normie - czy np. górna/dolna granica normy? Odnośnie braków czy zmartwienia że robisz coś źle - jeden ze znajomych lekarzy powiedział mi, że dziecko jest naprawdę bardzo ale to bardzo ciężko zagłodzić w ciąży (pytałam pod kątem mdłości i wymiotów na początku), bo zwyczajnie czerpie z naszego organizmu - prędzej jakieś niedobory pod kątem witamin jak się nie suplementuje czy dieta jak jest w nie uboga jak problemy z samą wagą dziecka także tutaj starałabym się nie martwić. Warto sprawdzić czy Stasio (mam nadzieję, że nie pomyliłam imienia :)) przybiera - jeśli tak i przybiera stale a przepływy w tętnicach są ok, to widocznie nie potrzebujesz tych kg :) rozumiem, że się przejmujesz bo wszystko co odbiega od normy nas jako mamy martwi 😘 kiedy masz wizytę ?

CieplaHerbata, Deyansu lubią tę wiadomość

preg.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2025, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pobudka dzisiaj po 5, zasnęłam przed północą i walczę już od rana z bólem głowy. Tyle tytułem wstępu na nowy tydzień 😕 Mam nadzieję, że minie jakoś, choć pogoda nie ułatwia. Burzowe dni bądź zawirowania w stylu raz słońce raz deszcz, skoki temperatur i ciśnienia to dla mnie zawsze kłopot :(

Powodzenia na wizytach dzisiaj <3

Amandi lubi tę wiadomość

preg.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2025, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia246 wrote:

U nas też był z tym problem. I tak, z początkowych msc życia córki pamiętam to pilnowanie jak podnosić, jak odkładać, tu zmienić jej stronę, tu na brzuszek itp. Plus też fizjo przez rok no i do tej pory chodzimy na SI z racji hipermobliności stawów. Dziecko urodzone w 39+0 ale ledwo 2,5kg.

preg.png
  • Amandi Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2025, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko ta noc nie była dla nas łaskawa 🙈 tulę wszystkie niewyspane mamusie 🫂

🙋‍♀️28 🙋‍♂️29

12.09.2025r. 4600g 60cm misiaka🧸

age.png
  • Daisy89 Ekspertka

Wysłany: 2 czerwca 2025, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja dziś pierwszy dzień pracy po urlopie i rozważam czy nie iść do lekarza ogólnego - przeziębiłam się od klimatyzacji w samolocie :/ zatoki zawalone i ciężko mi się myśli bueh

Czy przeziębienie może wpłynąć na wyniki krzywej? Chyba nie powinno 🤔

• abrakadabra Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2025, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2025, 09:56

Daisy89, iiyama, Deyansu lubią tę wiadomość

2022 r. - córeczka 🩷

2025.r - synek 🩵
  • Azalea 🌸 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2025, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, witam się dziś ze swojej studniówki 😅

Miłego dnia 🌸

promykk, sarenka95, Suzie, PaulinaLexi, Venus, Amandi, Bella93, Agusia246, Szosz, Ivka, nick nieaktualny, purplerain, Agaxyz00, Filcek, Engel, Joa.szym, CieplaHerbata, Deyansu, Abby10, aneta.be, Nava lubią tę wiadomość

👩🏽‍❤️‍👨🏽|28|31
    👶🏽|2023|🩷
    👶🏽|2025|🩵

age.png
  • promykk Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2025, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aglo, u mnie waga taka sama jak wyjściowa, ale wgl mnie to nie martwi. 🙈

No i schudłam w 1 trym. 3kg i w 2 trym. przybyło z powrotem, to diabetolog mówiła, że liczy się od najniższej wagi w ciąży i że przytyłam 3kg w ciąży. 🤷‍♀️

Jakbyś jadła za mało i spalałby się tłuszcz to wyjdą ketony w moczu. (nie wiem czy dostałaś paski do sprawdzania w domu przy cukrzycy, jak nie to badamy mocz co wizytę przecież).

10.2024 💔 9tc, zabieg
    30.12.24 ⏸️
    NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    04.08 2700g 🧁
    05.09 🎂🥳 3200g, 55cm, 10 pkt.

age.png
  • PaulinaLexi Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2025, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wagi - mam wrażenie że tak jak z rośnięciem brzucha są skoki. Ja raz mam +1kg, parę dni później -1,5kg. Sumarycznie i tak idzie do przodu. Myślę że różnica 2 kg to jeszcze nic alarmującego :)

Współczuję Wam z tym spaniem. Ja śpię praktycznie codziennie od 23 do 10, z wizytą na siku o 3 w nocy albo o 7 jak mąż wstaje do pracy. Na początku ciąży to było 3-4 razy na noc, więc teraz się uspokoiło.
    Z dolegliwości jedynie czuję już trochę plecy w krzyżu szczególnie wieczorem, albo jak wstaję to muszę zrobić parę kroków żeby ból puścił. Czasem tak mnie ciągnie w pachwinie.
    Umówiłam fizjo za 3 tygodnie chyba, ale może przesunę wizytę.

Trochę martwi mnie ułożenie młodego, od 20stego tygodnia czuję kopniaki tylko na wysokości linii majtek i w pęcherz, na ostatniej wizycie właśnie lekarz potwierdził że głowa na górze z prawej strony. Ale mówił że ma dużo miejsca, więc pewnie się obraca. Według mnie to spędza czas cały czas w jednej pozycji, nawet kształt brzucha się nie zmienia i widzę że właśnie z prawej strony jest wybrzuszenie na tę głowę. Chciałabym żeby ogarnął to, że wypadałoby się obrócić w dół, plus żeby wgl więcej tych fikołków robił żeby nie było asymetrii po urodzeniu...

'95 👫 '93 Wrocław
    22.12 ⏸️ 1cs
    Termin OM 1.09
    Nifty - zdrowy chłopak💙, niskie ryzyka

24.02 - 13+0 I prenatalne - wszystko ok. CRL - 7,54 cm, ryzyko preeklampsji
    15.04 - 20+1, II prenatalne, 355 g
    18.06 - 29+2, III prenatalne, 1284 g
    14.07 - 33+0, 2090 g
    22.07 - 34+1, 2300/2400 g
    04.08 - 36+0, 2880 g
    11.08 - 37+0, 3100 g
    02.09 - 40+1, 3470 g
    preg.png
  • Venus Ekspertka

Wysłany: 2 czerwca 2025, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam mamuśki w nowym tygodniu i powodzenia na wizytach 😁

Ja również mam za sobą ciężką noc. Mały w brzuchu szalał całą sobotę od rana do nocy, poźniej odsypiał prawie całą niedzielę i dzisiaj w nocy robił mi pobudki dosłownie co 2h, bo albo się mocno wiercił, albo kopał w pęcherz 😅 więc no… dzisiaj drzemka wjedzie bankowo 💤

U mnie ostatni tydzień drugiego trymestru, później zacznie się odliczanie 😁 no i w końcu znalazłam położną z którą umówiłam się na pierwszą wizytę za dwa tygodnie. Nareszcie dowiem się czegoś na temat przygotowania do porodu 😁

Amandi, Engel, Filcek, CieplaHerbata, Deyansu lubią tę wiadomość

⭐️05.01.25 Pierwsze w życiu dwie kreski 🥳 ⏸️
    ⭐️07.01.25 Potwierdzenie ciąży u ginekologa na badaniu USG 🥹❤️
    ⭐️04.02.25 Całe 2,5cm szczęścia 😍
    ⭐️12.03.25 11cm chłopca 💙
    ⭐️23.04.25 Już 355g 💪
    ⭐️21.05.25 650g 🥹
    ⭐️25.06.25 1426g 🤩
    ⭐️09.07.25 1958g 😎
    ⭐️12.08.25 3090g 😍
    ⭐️21.08.25 3220g 🥰

👩🏼👱‍♂️😺
    Starania o bobasa od 01.2024
    PCOS (poprawa po suplementacji inozytolem)
    Niedoczynność tarczycy

age.png
‹‹ 594 595 596 597 598 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ