Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
promykk wrote:
I pobiłam swój rekord ciśnienia w gabinecie: 165/110. Gdyby nie to że mam dzienniczek pomiarów w domu to do szpitala by mnie wysłali. A w domu 115/55. 🫣🫣
Ja miałam w poniedziałek to samo 😕 zmierzył cisnienie (czułam że będzie wysokie) wyszło 148/ileśtam... lekarz zrobił oczy i mówi że to kwalifikuje się do leczenia. Ja mówię żeby zmierzył jeszcze raz a na pewno wyjdzie niższe. I dosłownie za dwie minuty, za drugim razem było już 109/ileśtam. Mówiłam mu że w domu to ledwo dycham bo czasem mam np 90/58. Kazał mierzyć i zapisywać i przynieść na następną wizytę...
No i mierzę sobie, i mam cały czas w granicach 100-120 😅promykk, Deyansu lubią tę wiadomość
-
Jak czytam o waszych wyprawkach to zaczynam się stresować, bo... nie mam jeszcze nic kupione 🙊 umówiliśmy się z mężem że po urlopie się za to zabierzemy więc dopiero zaczynam.. lista się tworzy, zbieram dokładne info co dostanę po dzieciach siostry i brata, ale oboje z mężem jesteśmy minimalistami więc myślę że nie wyzerujemy oszczędności przed porodem 🤞😀
Aliczee93, Oliwia88888 lubią tę wiadomość
-
Tak właśnie sobie przeglądam wasze wyprawki apteczne i dodam od siebie, że bardzo polecam kupić do szpitala chociaż paczkę nawilżanego papieru toaletowego 😅 dla mnie to konieczne po porodzie SN, gdzie przez pierwsze dni nie mogłam nawet usiedzieć na kibelku a co dopiero podcierać się zwykłym papierem 🫣
Daisy89, Majka92, PaulinaLexi, bellA, Deyansu lubią tę wiadomość
-
Kotciara wrote:Ale pewnie wydam podobną kwotę, bo planuje nakupić zapas mleka modyfikowanego w małych buteleczkach do szpitala, żeby się nie stresować czy uda mi się coś odciągnąć laktatorem czy nie. A nie wiem jakie mleko dają w moim szpitalu.
Używałam tantum rosa po porodzie, przynosiło to ulgę, więc polecam 😊
Ja jestem team katarek, gruszką nawet gila nie mogłam wyciągnąć z nosa 😂
W szpitalach dostępne jest mleko modyfikowane, najczęściej różnych producentów 👍purplerain lubi tę wiadomość
-
iiyama wrote:Wiele szpitali (nie wiem czy wszystkie, ale jest to prawdopodobne) nie zezwala na podawanie w szpitalu mleka modyfikowanego innego,niż zapewnia szpital, więc przed wykupieniem zapasu w małych buteleczkach proszę upewnij się, czy szpital gdzie zamierzasz rodzić na to się zgodzi 🤗
W szpitalach dostępne jest mleko modyfikowane, najczęściej różnych producentów 👍
Zgadzam się, ale jeszcze chciałabym dodać że różne są położne i lekarze z noworodków, różne jest podejście do karmienia piersią i ja osobiście trafiłam na laktoterror (zgłodnieje to załapie pierś, no to tak nie działało w naszym przypadku) w tym żałowanie mojemu dziecku tej nieszczęsnej buteleczki mleka więc teraz zamierzam się uzbroić w swoje mleko żeby zaoszczędzić sobie nerwów i głodzenia dziecka. I mało mnie obchodzi jak do tego podejdą w szpitalu 🤷🏽♀️Kotciara, purplerain, CieplaHerbata, bellA lubią tę wiadomość
-
PaulinaLexi wrote:Na skurcze to magnez
łykasz już coś?
Ale byłaś u tego samego lekarza co ostatnio? Dlaczego znowu trudne warunki? Co to znaczy bo jakoś mało osób pisze żeby miało takie problemy.
No i skąd skierowanie na echo serca? Coś zobaczył i go martwi czy nie zobaczył nic i sieje panikę?
Ja na Twoim miejscu chyba bym pojechała nawet gdzieś dalej ale do lekarza z lepszymi opiniami. -
Azalea 🌸 wrote:Zgadzam się, ale jeszcze chciałabym dodać że różne są położne i lekarze z noworodków, różne jest podejście do karmienia piersią i ja osobiście trafiłam na laktoterror (zgłodnieje to załapie pierś, no to tak nie działało w naszym przypadku) w tym żałowanie mojemu dziecku tej nieszczęsnej buteleczki mleka więc teraz zamierzam się uzbroić w swoje mleko żeby zaoszczędzić sobie nerwów i głodzenia dziecka. I mało mnie obchodzi jak do tego podejdą w szpitalu 🤷🏽♀️
Ja też w szpitalu karmiłam syna tymi ich buteleczkami i niestety z wielką łaską je dawały. Dziękuję bardzo, nie chciałabym się ich znowu prosić 🙄
34l. 👧 36l.👦
2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
2020.11 - syn 🩵 - pPROM 35+2tc
Nisza w bliźnie po cc🌚
Cukrzyca ciążowa 🍫
25.11.2024 OM
20.12.2024 ⏸️
07.01.2025 6+1 CRL 3.2mm ♥️
28.01.2025 9+1 CRL 2.6cm ♥️
17.02.2025 12+0 CRL 6,1cm, FHR 156 ♥️ NT 1,7mm
18.02.2025 12+1 CRL 6,4cm, FHR 154 ♥️ NT 2,2mm
25.02.2025 NIPT - wynik prawidłowy - chłopiec 🩵
18.03.2025 16+1 181g 🐻
15.04.2025 20+1 385g 🐨
13.05.2025 24+1 713g 🦊
10.06.2025 28+1 1280g 🐼
01.07.2025 31+1 1853g 🐶
22.07.2025 34+1 🩺
12.08.2025 37+1 🩺 -
iiyama wrote:Wiele szpitali (nie wiem czy wszystkie, ale jest to prawdopodobne) nie zezwala na podawanie w szpitalu mleka modyfikowanego innego,niż zapewnia szpital, więc przed wykupieniem zapasu w małych buteleczkach proszę upewnij się, czy szpital gdzie zamierzasz rodzić na to się zgodzi 🤗
W szpitalach dostępne jest mleko modyfikowane, najczęściej różnych producentów 👍
Popieram to co napisała Azalea ✊🏻
Z mojego doświadczenia szpital raz dawał mleko X, raz Y, a ja wiem jakim mlekiem docelowo chciałabym karmić dziecko i jeśli tylko nie pojawi się jakaś nietolerancja, to wolałabym nie mieszać ☺️ albo gdybym - jeszcze gorzej - musiała się o to mleko prosić
A jeśli faktycznie pojawiłyby się jakieś problemy, to takie mleczko ma (jak dobrze pamiętam) długi termin ważności, więc na pewno zdążę zużyć 😄iiyama lubi tę wiadomość
-
Moja lista apteczna będzie tą super małą:
Femaltiker
Kozieradka
Paracetamol
Wit d3
Spirytus salicylowy
Może wkładki laktacyjne (poprzednio nie były potrzebne).
Mam pampersy i wielopielo, podkłady, waciki, cążki, butelki, nieużywane smoczki i przede wszystkim odpada mi cała wyprawka dla mnie.Daisy89 lubi tę wiadomość
-
Azalea 🌸 wrote:Zgadzam się, ale jeszcze chciałabym dodać że różne są położne i lekarze z noworodków, różne jest podejście do karmienia piersią i ja osobiście trafiłam na laktoterror (zgłodnieje to załapie pierś, no to tak nie działało w naszym przypadku) w tym żałowanie mojemu dziecku tej nieszczęsnej buteleczki mleka więc teraz zamierzam się uzbroić w swoje mleko żeby zaoszczędzić sobie nerwów i głodzenia dziecka. I mało mnie obchodzi jak do tego podejdą w szpitalu 🤷🏽♀️
Przekonałyście mnie, też się zaopatrzę na wypadek takich sytuacji 💪Kotciara lubi tę wiadomość
-
Gratulacje powizytowe Valie05 i Promykk! Promykk, ciśnienie 😳🫣
Purplerain, też miałam tę butelkę avent i polecam! O tej drugiej nic nie wiem. My mieliśmy jeszcze medelę i używaliśmy dwóch. Z tym, że u nas były intensywniej używane na początku, przy rozkręcaniu laktacji, i potem tylko przy moich wyjściach/wyjazdach. I mąż mi uświadomił, że mamy podgrzewacz do butelek 🫣 nawet nie pamiętałam - pewnie dlatego, że ja po prostu przystawiałam do cycka i butelki w sumie nigdy nie używałam. Mąż się wzruszył przy wspominkach malutkiego synka na butli 🥰 i w takich momentach, krótkich, trochę bardziej do mnie dociera ta ciąża 😍
Aglo, wiem, że offtop, ale pokażesz, co nabyłaś dla starszaka w KappAhlu? 😁
Co do apteki - ja się staram nie szaleć, wiem, co mi się sprawdziło poprzednio, co dalej mam, co muszę kupić ponownie, a kwota i tak słuszna. I totalnie nie chciałabym tu nikogo pouczać, meganieprzyjemnie się zrobiło wokół tego tematu 😕purplerain, Deyansu, Hajkonk lubią tę wiadomość
👩🏻 36 + 👦🏻 36 + 🧒🏻 4 + 🐶❤️ +…
Czekamy na ciąg dalszy
Termin: 30.08.2025 🩷
5.08 - 🩺 -
Purplerain,my mieliśmy te butelki dr Browna i to były Tysi ulubione, mieliśmy też lovi i avent.
purplerain lubi tę wiadomość
-
Już po wizycie, wszystko w porządku
córa ma już dokładnie 1kg
także wg usg jest tym razem nieco do przodu
ogólnie te pomiary są takie dość mocno na oko w zależności jak lekarz zaznaczy, więc się tym nie przejmuję. Plus kwestia sprzętu także poprawka wskazana, co nie zmienia faktu że cieszy
bardziej dokładne USG będę mieć na 3 prenatalnych więc bardziej będę się sugerować tymi dokładniejszymi pomiarami.
Butelki miałam philips avent i te smoczki "0" z wolnym przepływem i nam się bardzo sprawdziły. Także teraz też będą te.
Odnośnie mm, byłam po cięciu i nie było żadnego problemu żeby dostać mleczko dla dziecka, a długo ją dokarmiałam bo nie miałam mleka tak od razu, w dodatku dostawałam butelki dla wcześniaków/dzieci z małą masą urodzeniową też chyba 0 (bebilon pro futura) i później w domu miałam puszki z tej serii i nam podchodziły i były też awaryjnie - karmiłam prawie 2 lata, ale jakoś tego pokarmu początkowo dużo nie było. Także nawet przy KP polecam butelki, woreczki na mleko i coś do tych butelek nawet właśnie ze 2-3 małe, gotowe sztukisarenka95, Majka92, iiyama, aglo, Venus, promykk, purplerain, CieplaHerbata, PaulinaLexi, Azalea 🌸, bellA, Kotciara, Deyansu, Amandi, Bella93, Agusia246, Engel, Lavender91, Hajkonk, Abby10, Nava, Daisy89 lubią tę wiadomość
-
Agusia246 wrote:To ja mam odwrotne doświadczenia, mi bezczelnie dokarmili małą z butli bez pytania, bo ponoć jej "cukier spadł". Poinformowali mnie dopiero po fakcie 🤷
Niestety mam podobne doświadczenia, zero wsparcia w KP, od razu sugerowali,żeby podać MM,a na moje słabe próby KP usłyszałam,że mam podać butelkę, bo nie będzie przyrostu wagi i nigdy nie wyjdziemy z szpitala 🙄
Teraz byłabym bardziej stanowcza, ale prosto się mówi po czasie,a wtedy nie dość że pierwszy poród,to przedwczesny i pandemia 🙈
Szpital,na który teraz się zdecydowałam wydaje się bardziej nastawiony na KP,na oddziale są też położne będące CDL, więc mam nadzieję,że tym razem będzie inaczej.2020 🧒💙
⏸️ 09.01
🩺 20.01 pęcherzyk ciążowy i zalążek zarodka🤞
🩺 06.02 CRL 1.7 cm, mamy 🩷
🩺 27.02 4,4cm człowieka ❤️
🩺04.03 I USG prenatalne 5,7 cm człowieka, anatomicznie ok ✅
Test Pappa - niskie ryzyka wad genetycznych, podwyższone ryzyko stanu przedrzucawkowego, 1:53
🩺 31.03 13 cm, 140 g , córeczka 🩷
🩺 28.04 19 cm, 350 g 🌸
🩺 06.05 II USG prenatalne, wszystko ok ✅
🩺 26.05 🩷650g ✔️
🩺16.06 1040 g ⚖️🎀
🩺07.07 1600g 🌷🩷
🩺 11.07 III USG prenatalne, wszystko 🆗🍀, 1800 g🧸
🩺24.07
🩺18.08
🩺01.09 -
Szosz wrote:Gratulacje powizytowe Valie05 i Promykk! Promykk, ciśnienie 😳🫣
Purplerain, też miałam tę butelkę avent i polecam! O tej drugiej nic nie wiem. My mieliśmy jeszcze medelę i używaliśmy dwóch. Z tym, że u nas były intensywniej używane na początku, przy rozkręcaniu laktacji, i potem tylko przy moich wyjściach/wyjazdach. I mąż mi uświadomił, że mamy podgrzewacz do butelek 🫣 nawet nie pamiętałam - pewnie dlatego, że ja po prostu przystawiałam do cycka i butelki w sumie nigdy nie używałam. Mąż się wzruszył przy wspominkach malutkiego synka na butli 🥰 i w takich momentach, krótkich, trochę bardziej do mnie dociera ta ciąża 😍
Aglo, wiem, że offtop, ale pokażesz, co nabyłaś dla starszaka w KappAhlu? 😁
Co do apteki - ja się staram nie szaleć, wiem, co mi się sprawdziło poprzednio, co dalej mam, co muszę kupić ponownie, a kwota i tak słuszna. I totalnie nie chciałabym tu nikogo pouczać, meganieprzyjemnie się zrobiło wokół tego tematu 😕
Takie dresiki tylko 🫢
Venus, Szosz, Deyansu, promykk, Filcek lubią tę wiadomość
34l. 👧 36l.👦
2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
2020.11 - syn 🩵 - pPROM 35+2tc
Nisza w bliźnie po cc🌚
Cukrzyca ciążowa 🍫
25.11.2024 OM
20.12.2024 ⏸️
07.01.2025 6+1 CRL 3.2mm ♥️
28.01.2025 9+1 CRL 2.6cm ♥️
17.02.2025 12+0 CRL 6,1cm, FHR 156 ♥️ NT 1,7mm
18.02.2025 12+1 CRL 6,4cm, FHR 154 ♥️ NT 2,2mm
25.02.2025 NIPT - wynik prawidłowy - chłopiec 🩵
18.03.2025 16+1 181g 🐻
15.04.2025 20+1 385g 🐨
13.05.2025 24+1 713g 🦊
10.06.2025 28+1 1280g 🐼
01.07.2025 31+1 1853g 🐶
22.07.2025 34+1 🩺
12.08.2025 37+1 🩺 -
Apropo wyprawki to mnie dzisiaj trochę olśniło 😅 bo ja kupiłam tylko podpaski Bella i Canpol poporodowe , ale zdałam sobie sprawę że na nie mam w domu żadnych zwykłych podpasek xd ostatnie lata używałam tylko tamponów i nawet mi do głowy nie przyszło żeby kupić takie zwykłe podpaski czy wkładki bo przecież jednak te krwawienie będzie coraz słabsze i tych wielkich cały czas używać nie będę musiała.
-
Oczywiście dziewczyny, nie sugerujcie się moimi przykrymi doświadczeniami. Tak jak piszecie, może być też w drugą stronę, że będą dokarmiać mimo Waszego odmiennego zdania. Tak czy siak ja bym się zaopatrzyła w kilka swoich buteleczek. Nie dużo w zależności jaką podejmiecie decyzję, ale jednak 😅
Kotciara lubi tę wiadomość
-
Azalea 🌸 wrote:Oczywiście dziewczyny, nie sugerujcie się moimi przykrymi doświadczeniami. Tak jak piszecie, może być też w drugą stronę, że będą dokarmiać mimo Waszego odmiennego zdania. Tak czy siak ja bym się zaopatrzyła w kilka swoich buteleczek. Nie dużo w zależności jaką podejmiecie decyzję, ale jednak 😅👩🏼🧔🏻♂️🐈🐈🐈
🏃🏼♀️🏋🏼♀️🚴🏼♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦
🫰⏸️ 16.01.2025
🧚💫 31.01.2025
💗🎀 19.04.2025