X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
Odpowiedz

Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡

Oceń ten wątek:
  • sarenka95 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaulinaLexi wrote:
    Apropo wyprawki to mnie dzisiaj trochę olśniło 😅 bo ja kupiłam tylko podpaski Bella i Canpol poporodowe , ale zdałam sobie sprawę że na nie mam w domu żadnych zwykłych podpasek xd ostatnie lata używałam tylko tamponów i nawet mi do głowy nie przyszło żeby kupić takie zwykłe podpaski czy wkładki bo przecież jednak te krwawienie będzie coraz słabsze i tych wielkich cały czas używać nie będę musiała.

Aż mi się przypomniało pytanie męża,pod koniec pierwszej ciąży, że po co kupuję podpaski 🤪
    Krwawienie w połogu ma różne natężenie, ja w zasadzie już na 3 dzień używałam zwykłych podpasek, więc jak najbardziej przydadzą się te standardowe.

Ja też postawiłam na Bella i Canpol 🙂

PaulinaLexi lubi tę wiadomość

2020 🧒💙

⏸️ 09.01
    🩺 20.01 pęcherzyk ciążowy i zalążek zarodka🤞
    🩺 06.02 CRL 1.7 cm, mamy 🩷
    🩺 27.02 4,4cm człowieka ❤️
    🩺04.03 I USG prenatalne 5,7 cm człowieka, anatomicznie ok ✅
    Test Pappa - niskie ryzyka wad genetycznych, podwyższone ryzyko stanu przedrzucawkowego, 1:53
    🩺 31.03 13 cm, 140 g , córeczka 🩷
    🩺 28.04 19 cm, 350 g 🌸
    🩺 06.05 II USG prenatalne, wszystko ok ✅
    🩺 26.05 🩷650g ✔️
    🩺16.06
    🩺 11.07 III USG prenatalne
  • sarenka95 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    purplerain wrote:
    A jakie i ile kupić najlepiej na wszelki wypadek? W szpitalu, w którym chce rodzić podają w razie czego mleko z banku mleka podobno, nie wiem, czy to dobrze? 🤔
    W banku mleka jest przechowywany pokarm od innych kobiet,a dyskusja była o mlekach modyfikowanych w maluch butelkach, które też są dostępne w szpitalach, ale można kupić też w aptekach czy Rossmannie. Co do tego jakie, to już indywidualne preferencje, ja w ogóle nie planuję ich kupować, w razie potrzeby skorzystam ze szpitalnego. Ja nie mam za bardzo doświadczenia w mlekach początkowych,po 6 miesiącu przeszłam na HiPP Bio Combiotic ze względu na skład 🙂

2020 🧒💙

⏸️ 09.01
    Test Pappa - niskie ryzyka wad genetycznych, podwyższone ryzyko stanu przedrzucawkowego, 1:53
    🩺 28.04 19 cm, 350 g 🌸
    🩺 26.05 🩷650g ✔️
    🩺16.06
  • purplerain Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarenka95 wrote:
    W banku mleka jest przechowywany pokarm od innych kobiet,a dyskusja była o mlekach modyfikowanych w maluch butelkach, które też są dostępne w szpitalach, ale można kupić też w aptekach czy Rossmannie. Co do tego jakie, to już indywidualne preferencje, ja w ogóle nie planuję ich kupować, w razie potrzeby skorzystam ze szpitalnego. Ja nie mam za bardzo doświadczenia w mlekach początkowych,po 6 miesiącu przeszłam na HiPP Bio Combiotic ze względu na skład 🙂
    Tak, tak, ja rozumiem o czym jest dyskusja, zapytałam dodatkowo po prostu, bo nikt o tej opcji nie wspomniał, więc nie wiem, czy to jakiś ewenement tam czy co 😅

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🏃🏼‍♀️🏋🏼‍♀️🚴🏼‍♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💫 31.01.2025
    💗🎀 19.04.2025
  • Azalea 🌸 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    purplerain wrote:
    A jakie i ile kupić najlepiej na wszelki wypadek? W szpitalu, w którym chce rodzić podają w razie czego mleko z banku mleka podobno, nie wiem, czy to dobrze? 🤔

Oj nie pomogę. Sama się zastanawiam ile wziąć bo ja raczej nie będę kp. Ja to bym najchętniej wzięła od razu puszkę mleka i chodziła robić. Moja córa była na Nan optipro plus i chyba przy młodym też postawimy na te mleczko. Co do banku mleka to tymbardziej nic nie podpowiem. Wydaje mi się lepszą opcją niż modyfikowane, to nie podlega dyskusji, ale z drugiej strony chyba nie byłabym w stanie przegryźć tego, że moje dziecko dostaje mleko innej kobiety 🫣

👩🏽‍❤️‍👨🏽|27|30
    👶🏽|2023|🩷
    👶🏽|2025|🩵

preg.png
  • Kotciara Przyjaciółka

Wysłany: 4 czerwca, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia246 wrote:
    To ja mam odwrotne doświadczenia, mi bezczelnie dokarmili małą z butli bez pytania, bo ponoć jej "cukier spadł". Poinformowali mnie dopiero po fakcie 🤷

Nawet nie wiem jak to skomentować, jak nie w jedną to w drugą…

04/23 💔💔💔
    02/24 👶🏻💙

💊 Acard 150, Dopegyt, Tardyferon

26.12 ⏸️
    12.05 650 gr 🩷
    13.06 wizyta
    26.06 III prenatalne

preg.png

age.png
  • Azalea 🌸 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy córce sugerowałam się tym rankingiem: https://rozszerzaniediety.pl/mleko-modyfikowane-sklad-ranking/

No i jak już wyprosiłam mleko dla córki, a raczej mąż wywalczył to właśnie dostawała NAN Optipro plus. A że się przyjęło to nie zmienialiśmy.

purplerain, sofiz lubią tę wiadomość

👩🏽‍❤️‍👨🏽|27|30
    👶🏽|2023|🩷
    👶🏽|2025|🩵

preg.png
  • sarenka95 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    purplerain wrote:
    Tak, tak, ja rozumiem o czym jest dyskusja, zapytałam dodatkowo po prostu, bo nikt o tej opcji nie wspomniał, więc nie wiem, czy to jakiś ewenement tam czy co 😅

W sumie to nie w każdym szpitalu jest bank mleka, na pewno nie jest to standard 🙂 a czy to dobrze,no to ja mam takie samo zdanie jak Azalea. Może to głupie z mojej strony,bo pokarm mamy jest najbardziej zoptymalizowany dla dziecka,ale fakt że jest to pokarm innej kobiety powoduje u mnie różne obawy i myśli i nie zdecydowałabym się podać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca, 18:28

purplerain, Kotciara lubią tę wiadomość

2020 🧒💙

⏸️ 09.01
    🩺 28.04 19 cm, 350 g 🌸
    🩺 26.05 🩷650g ✔️
    🩺16.06
  • purplerain Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azalea 🌸 wrote:
    ale z drugiej strony chyba nie byłabym w stanie przegryźć tego, że moje dziecko dostaje mleko innej kobiety 🫣

Właśnie ta myśl mnie jakoś uwiera wewnętrznie i zastanawiałam się, czy to tylko jakieś moje fanaberie czy inne kobiety też tak to widzą 😊

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🏃🏼‍♀️🏋🏼‍♀️🚴🏼‍♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💫 31.01.2025
    💗🎀 19.04.2025
  • Azalea 🌸 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    purplerain wrote:
    Właśnie ta myśl mnie jakoś uwiera wewnętrznie i zastanawiałam się, czy to tylko jakieś moje fanaberie czy inne kobiety też tak to widzą 😊

Też się bałam to napisać właśnie z tego względu 🫣😅

purplerain lubi tę wiadomość

👩🏽‍❤️‍👨🏽|27|30
    👶🏽|2023|🩷
    👶🏽|2025|🩵

preg.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    purplerain wrote:
    Ja bym się cieszyła jakby moje dzieci dostały mleko od innej kobiety zamiast mm, zwłaszcza jakbym chciała tylko kp. Takie mleczko byłoby lepsze dla jelit.
    Z resztą...korzystałam i teraz też będę korzystać z siary od surogatki i mega mnie cieszy, że zaproponowała to sama❤️

Agusia246, purplerain, Suzie, LauraTomek, CieplaHerbata, Filcek lubią tę wiadomość

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷11.08.2022

Twins are coming:
    preg.png
  • Agusia246 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarenka95 wrote:
    Niestety mam podobne doświadczenia, zero wsparcia w KP, od razu sugerowali,żeby podać MM,a na moje słabe próby KP usłyszałam,że mam podać butelkę, bo nie będzie przyrostu wagi i nigdy nie wyjdziemy z szpitala 🙄
    Teraz byłabym bardziej stanowcza, ale prosto się mówi po czasie,a wtedy nie dość że pierwszy poród,to przedwczesny i pandemia 🙈

Szpital,na który teraz się zdecydowałam wydaje się bardziej nastawiony na KP,na oddziale są też położne będące CDL, więc mam nadzieję,że tym razem będzie inaczej.

U mnie najśmieszniejsze było to, że ja miałam pokarm, mała ciągnęła jak zawodowy odkurzacz i nie spadła ani grama z wagi. Ba, wyszliśmy z większą wagą niż urodzeniowa. Ale też nie zrobiłam jazdy, bo pierwsze dziecko, też przedwczesny poród, więc stwierdziłam że muszą wiedzieć co robią lepiej niż ja. Teraz już bym tak nie stwierdziła

3i4920mm0jlmd1e9.png

• Deyansu Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valie, promykk i Filcek - gratulacje 😍❤️😘 za wizyty 🥳
    Mamy pierwszy kilogram 🤗😅

Nie wypowiadam się co do szczegółów wyprawki 😄 tylko Was tu czytam 👍🏻🥰.
    Ale też niefajnie się tu momentami zrobiło...

My niestety też pójdziemy bardziej w opcję maxi, bo wolę coś mieć niż nie mieć, najwyżej się potem odda lud odsprzeda 🤷🏻‍♀️ takie życie, nie wiadomo, co się może przydać, a nie będę po każdą pierdołę ganiać męża czy babcie. Wiadomo, że fajnie by było nie wydawać tyle kasy i nie zagracać mieszkania, ale to jest dość wyjątkowa sytuacja. Każda z nas ma inną wiedzę, potrzeby i zasoby - nie ma co porównywać czy oceniać. Tak samo jak to, czy ktoś idzie bardziej w nowości czy bardziej w używki (oczywiście minus sytuacje, gdy nowości są musem dla zachowania bezpieczeństwa / zdrowia jak np. fotelik) U nas z powodu napiętej sytuacji finansowej pewnie częściowo będziemy szukać fajnych używek czy pozostałości po wyprawkach na Vinted. 🤔

purplerain, Szosz, aglo, truskawki981, Hajkonk, Joa.szym, Filcek lubią tę wiadomość

👩🏻 39
    PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 1,23 (11.2024)
    Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024

👱🏻32
    morfo 3%, ciężka oligospermia, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 🤵👰 10.2022
    Starania na luzie - 2023
    06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
    07.2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
    8-12. 2024 -> diagnostyka obojga
    02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
    17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
    31.01. CRL 1,6 cm ❤️ 26.02 CRL 5,5 cm ❤️
    04.03 7 cm Człowieka ❤️ chyba 💙♂️ 😉 większość ryzyk - niska
    26.03. 12 cm Faceta 😁
    22.04. 🧬 330 g zdrowego Kawalera 💙
    28.05. 832 g Akrobaty 🤸🏻‍♀️

preg.png
  • Moirane Przyjaciółka

Wysłany: 4 czerwca, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 😁
    Widzę że Wam też to ciepło dokucza, a co będzie później aż się boje 🙃
    U nas wyprawka bez szaleństw bo mam masę rzeczy z młodszej córy, ale wtedy to rzeczywiście dużo kasy poszło teraz tylko dostawke z droższych rzeczy kupimy.
    Z ubrankami nie mam weny, leżą mi odłożone do prania bo nic mi się nie chce. W poprzedniej ciąży latałam jak motorek wszystko ogarnialam a teraz niemoc, może przez mojego 3latka, ktory daje czadu 😅
    W 1 ciąży miałam Tantum rosa, w drugiej ginexid, po obu porodach szycie i ginexid super chłodził łagodził rewelacja jak dla mnie

preg.png
  • CieplaHerbata Przyjaciółka

Wysłany: 4 czerwca, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IMG-0609.jpg IMG-0605.jpg IMG-0566.jpg

Pozdrowienia z nad Soliny 🤭

Azalea 🌸, promykk, Venus, Amandi, sarenka95, Suzie, Majka92, purplerain, Kotciara, PaulinaLexi, Deyansu, Abby10, Lavender91, Engel, Bella93, Agusia246, iiyama, Szosz, Agaxyz00, Joa.szym, LauraTomek, Filcek lubią tę wiadomość

👩 35 👨 45
    Starania od 7/2024
    09/2024 (2 cs) 7 tc💔 poronienie zatrzymane
    20.01 5sc ⏸️
    21.01 4 +4
    13.02 7+6 0,11 mm Dzieciątka ❤️
    07.03 11+0 3,7 cm Dzieciątka
    19.03 12+5 🧬 6,2 cm Dzieciątka
    07.04 15+3 12 cm Córci _ Lenka 💖
    05.05 połówkowe

preg.png
  • Azalea 🌸 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam przed chwilą z hm, dzięki Bogu że nie było nic dla noworodzia bo przy takich cenach bankructwo murowane 🤣 wzięłam kilka bodów na 68 i dwie rzeczy dla córki 😅 jak dobrze że oboje z września to mniej więcej wiem kiedy jaki ciuch ubierze młody 😅

Edit: może nie bankructwo ale szał zakupowy gwarantowany 🤪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca, 20:25

Venus, CieplaHerbata lubią tę wiadomość

👩🏽‍❤️‍👨🏽|27|30
    👶🏽|2023|🩷
    👶🏽|2025|🩵

preg.png
  • Hajkonk Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za dziś dziewczyny :*
    Później nadrobię wątek wpadłam tylko na gorąco póki pamiętam z ciekawostką.
    Chodzę na takie ćwiczenia dla ciężarnych przy szkole rodzenia i nie tylko ja ale dużo dziewczyn dziś popuchly od upałów i dowiedziałam się - dla mnie to nowość i w życiu bym nie wpadła, że to poniekąd wina wody. Piję dużo wody ale pije ją samą a warto ją przełamać jakąś cytryna, malina czy liściem mięty wtedy podobno się nie zatrzymuje. Takie info od położnej, może komuś się przyda. 😌

Venus, CieplaHerbata, Suzie, Majka92, Moirane, purplerain, Naya00, truskawki981, PaulinaLexi, Deyansu, Lavender91, Amandi, Engel, Agusia246, Daisy89, Filcek lubią tę wiadomość

👩‍💼29l
    🤵‍♂️35l

10.2024 rozpoczęcie starań
    💊 PrenaCare Start Ona i On
    🩺17.11.2024 cytologia OK
    ⏸️04.01.2025 🤞
    07.01 beta hcg 2758 mlU/ml.
    10.01 beta hcg 7412 mlU/ml

preg.png

🩺07.01 5+4 pęcherzyk 4.81mm 🥹
    🩺15.01 6+5 CRL 0,53cm i bijące ❤️
    🩺24.01 8+0 CRL 1,6cm fasoli!
    🩺26.02 12+5 USG prenatalne, ryzyka niskie CRL 5,93cm
    🩺26.03 16+5 CRL 14,2cm 128g
    🩺23.04 20+5 USG połówkowe, rozwój prawidłowy 343g
    🩺21.05 24+5 zdrowa wstydnisia
    🩺18.06 28+5

TP 5.09.2025 czekamy na Klarę 💖
  • Venus Przyjaciółka

Wysłany: 4 czerwca, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra w tych szpitalach… wstyd, żeby człowiek musiał prosić się o podstawowe rzeczy 🤯 ostatnio oglądałam filmik na yt dotyczący karmienia piersią i położna mówiła, że w Polsce pomoc przy karmieniu i wgl wiedza nawet personelu leży przez co matki rezygnują jeszcze zanim tak na prawdę zaczną (przynajmniej za czasów covida, gdy ten film wyszedł ) zresztą moja mama też nie karmiła mnie piersią. Ja jestem mocno zdeterminowana do nauki, zamierzam przestudiować całego yt pod tym kątem i mam nadzieje, że z tą teoretyczną wiedzą plus z poradami doświadczonych (oby!) położnych i praktyką dam radę 😆

Kotciara, Deyansu, Bella93 lubią tę wiadomość

⭐️05.01.25 Pierwsze w życiu dwie kreski 🥳 ⏸️
    ⭐️07.01.25 Potwierdzenie ciąży u ginekologa na badaniu USG 🥹❤️
    ⭐️04.02.25 Całe 2,5cm szczęścia 😍
    ⭐️12.03.25 11cm chłopca 💙
    ⭐️23.04.25 Już 355g 💪
    ⭐️21.05.25 650g 🥹
    ⭐️25.06.25 Kolejna wizyta

👩🏼👱‍♂️😺
    Starania o bobasa od 01.2024
    PCOS (poprawa po suplementacji inozytolem)
    Niedoczynność tarczycy

preg.png
  • Kotciara Przyjaciółka

Wysłany: 4 czerwca, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azalea 🌸 wrote:
    Oj nie pomogę. Sama się zastanawiam ile wziąć bo ja raczej nie będę kp. Ja to bym najchętniej wzięła od razu puszkę mleka i chodziła robić. Moja córa była na Nan optipro plus i chyba przy młodym też postawimy na te mleczko. Co do banku mleka to tymbardziej nic nie podpowiem. Wydaje mi się lepszą opcją niż modyfikowane, to nie podlega dyskusji, ale z drugiej strony chyba nie byłabym w stanie przegryźć tego, że moje dziecko dostaje mleko innej kobiety 🫣

Mam podobnie, gdyby nie to że przy pierwszym ten pierwszy miesiąc odciągałam mleko i miałabym jakies wyrzuty sumienia, że przy drugim tego nie robię, to od razu poprosiłabym chyba o tabletki na wyciszenie laktacji. Mam złe doświadczenia, wątpię żebym zdecydowała się kp 😐
    Purplerain - u nas sprawdził się Bebilon profutura i to samo mleko planuję podawać teraz ☺️

purplerain lubi tę wiadomość

04/23 💔💔💔
    02/24 👶🏻💙

💊 Acard 150, Dopegyt, Tardyferon

26.12 ⏸️
    12.05 650 gr 🩷
    13.06 wizyta
    26.06 III prenatalne

preg.png

age.png
  • promykk Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to się obrażę na moje 🍈🍈 jak teraz mokro, a po porodzie wyschną. 😂

10.2024 💔 9tc. p. zatrzymane, zabieg
    30.12.24 ⏸️
    NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    tp: 08.09.25 🍼🤞

preg.png
  • Azalea 🌸 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotciara wrote:
    Mam podobnie, gdyby nie to że przy pierwszym ten pierwszy miesiąc odciągałam mleko i miałabym jakies wyrzuty sumienia, że przy drugim tego nie robię, to od razu poprosiłabym chyba o tabletki na wyciszenie laktacji. Mam złe doświadczenia, wątpię żebym zdecydowała się kp 😐
    Purplerain - u nas sprawdził się Bebilon profutura i to samo mleko planuję podawać teraz ☺️

Odnośnie drugiego dziecka mam to samo. Czuje że miałabym ogromne wyrzuty sumienia że z córką się poddałam a syna karmię. To też teraz nie ułatwia, więc staram się na razie wstrzymać z decyzją i zobaczyć jak będzie, chociaż mam wrażenie że to trochę oszukiwanie siebie żeby zadowolić otoczenie. Straszny mętlik w głowie 🤯

Kotciara lubi tę wiadomość

👩🏽‍❤️‍👨🏽|27|30
    👶🏽|2023|🩷
    👶🏽|2025|🩵

preg.png
‹‹ 609 610 611 612 613 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ