X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
Odpowiedz

Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡

Oceń ten wątek:
  • Szosz Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po, nawet weszłam przed czasem :)

Melduję 1160 g babeczki 🧁😁 leży miednicowo, macha wszystkimi kończynami, ale udało się przy którymś podejściu złapać twarz na usg, jejku, wzruszko mnie chwyciło trochę, bo wydaje mi się, że wygląda jak jej brat 😍

Położenie miednicowe, szyjka długa, badania dobre, wszystko w porządku :) za 2 tygodnie III prenatalne 😳

Naya00, kciuki za dobry wynik ☺️

purplerain, aglo, Naya00, iiyama, promykk, Valie05, Abby10, Lavender91, Amandi, Kotciara, Venus, Deyansu, CieplaHerbata, Majka92, Hajkonk, Azalea 🌸, Joa.szym, LauraTomek, Engel, Agusia246, Bella93, Daisy89, Nova37, Agaxyz00, Moirane, Nava, Filcek, bellA, truskawki981 lubią tę wiadomość

👩🏻 36 + 👦🏻 36 + 🧒🏻 4 + 🐶❤️ + 👶🏻 🩷 23.08.2025
  • sarenka95 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia na wizytach i badaniach 🤞🙂

2020 🧒💙

⏸️ 09.01
    🩺 20.01 pęcherzyk ciążowy i zalążek zarodka🤞
    🩺 06.02 CRL 1.7 cm, mamy 🩷
    🩺 27.02 4,4cm człowieka ❤️
    🩺04.03 I USG prenatalne 5,7 cm człowieka, anatomicznie ok ✅
    Test Pappa - niskie ryzyka wad genetycznych, podwyższone ryzyko stanu przedrzucawkowego, 1:53
    🩺 31.03 13 cm, 140 g , córeczka 🩷
    🩺 28.04 19 cm, 350 g 🌸
    🩺 06.05 II USG prenatalne, wszystko ok ✅
    🩺 26.05 🩷650g ✔️
    🩺16.06 1040 g ⚖️🎀
    🩺07.07 1600g 🌷🩷
    🩺 11.07 III USG prenatalne, wszystko 🆗🍀, 1800 g🧸
    🩺24.07 2050 g 🩷
    🩺18.08 2880 g 🌹

30.08.2025 córeczka 🌸👶
  • aglo Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szosz wrote:
    Ja już po, nawet weszłam przed czasem :)

Melduję 1160 g babeczki 🧁😁 leży miednicowo, macha wszystkimi kończynami, ale udało się przy którymś podejściu złapać twarz na usg, jejku, wzruszko mnie chwyciło trochę, bo wydaje mi się, że wygląda jak jej brat 😍

Położenie miednicowe, szyjka długa, badania dobre, wszystko w porządku :) za 2 tygodnie III prenatalne 😳

Naya00, kciuki za dobry wynik ☺️

No to gratulacje, porządna dziewczynka 😍😍
    Moj to tez taki mały klon mam wrażenie 🤭

Kciuki za badania i wizyty 😘

Jeszcze co do kp to też się zgodzę moje wyobrażenia a rzeczywistość mnie zaskoczyła aczkolwiek w drugą stronę bo ja miałam luźne podejście uda się to uda nie to nie (miałam nawet puszkę mm w wyprawce🫣- butelki, sterylizator, podgrzewacz itd) potem zobaczyłam ile jest roboty z przygotowaniem mleka modyfikowanego tak na co dzień przy noworodku, że jak mały załapał w końcu tą pierś to wiele mi to ułatwilo - było mi po prostu wygodnie chociażby więcej spałam 🫣 i nie czułam się w żaden sposób uwiązana z dzieckiem 🫢 jakoś mnie specjalnie nic nie obrzydzało ani nawet właśnie dotyk (z którym miałam zawsze problem).

Zawsze planowałam też że max rok pokarmie, nawet próbowałam odstawić w okolicach 9-10miesiecy jak miał i przejść na butelkę ale zdałam sobie sprawę „po co to robię?” Odpowiedź była taka - Żeby prawilnie tak pokarmić ale nie za długo bo przecież dłużej to patologia… a skoro mi to nie przeszkadza to czemu mam przestać żeby zadowolić sąsiadkę albo koleżankę? No nie. Więc szybko porzuciłam te plany.

Karmiłam długo i wiele razy uwieźcie mi spotkałam się z opinią „ja bym tak nie mogła” „daj sobie spokój” „to obleśne” rzadko kiedy słyszy się od kogoś że to jest normalne. Takie mamy społeczeństwo 🙄 w jedną i drugą stronę - nie karmisz źle, karmisz też źle bo za długo. Nie ma złotego środka. Najważniejsze jest właśnie to żeby mama była szczęśliwa, bo dziecko sobie poradzi w każdej opcji :)

Kotciara, Venus, Deyansu, CieplaHerbata, purplerain, Azalea 🌸, LauraTomek, Szosz, Engel, Bella93, Abby10, Filcek, truskawki981 lubią tę wiadomość

34l. 👧 36l.👦
    2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
    2020.11 - syn 🩵 35+2tc
    2025.08 - syn 🩵 37+2tc

age.png

age.png
  • Abby10 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia246 wrote:
    Co znaczy najgorsze, dziecko zdrowe? Szczęśliwe? Znaczy że te opcje akurat były dla Was najlepsze ♥️
    Dziękuję! ❤️ na szczęście już dorosłam do tego ale takie wsparcie jest dużo warte!

Deyansu, Agusia246 lubią tę wiadomość

2021 córka L ❤️
    2025 córka K ❤️

age.png

age.png
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym chciała karmić KP i doraźnie KPI, żebym mogła gdzieś wyjść na chwilę. No ale jeśli KP się nie uda i będę bardzo psychicznie przy tym cierpieć to przejdę na MM. Nie chcę się męczyć.

Majka92, purplerain, Azalea 🌸, Venus, Engel, Daisy89, Abby10, Filcek lubią tę wiadomość

👩30👨31
    👶starania od 01/2024, kwiecień-sierpień cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
    ✅ stabilna niedoczynność tarczycy
    ❌ PCOS, bezowulacyjne cykle
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ jajowody drożne
    ✅ badania nasienia

🍀9cs, 5cs z Lamettą+Ovitrelle
    💙2025
    age.png
  • Amandi Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia na wizytach i kciuki za wyniki krzywej 🤞🍀

Gratulacje wizyt i cudnych bobasków ❤️ już robią się poważne wagi, kiedy to zleciało? 🙈

Co do karmienia i porodu, już kiedyś pisalam, że jestem po takich przejściach, że to co jest mi pisane to to przyjmę, nie nastawiam się zupełnie na nic. A chciałabym i naturalny poród i KP/KPI, ale wyjdzie co wyjdzie i tak będzie dobrze 🍀
    Co do porodu SN to chyba mogę tylko pomarzyć bo przy moim nieruszaniu się i braku wizyt u urofizjo albo jakichkolwiek lekkich ćwiczeń może być ciężko 🙉 ale z drugiej strony tłumaczę sobie, że jeszcze ze 40 lat temu nie było takich zajęć i ćwiczeń i kobiety jakoś SN rodziły więc i może dla mnie jest nadzieja 😅😂

Podsumowując nie uważam też, że ktoś jest lepszy czy gorszy bo nie karmi piersią albo urodził cesarskim cięciem. W sumie to mam gdzieś co sobie ludzie myślą, to moje życie 😁😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca, 08:47

Venus, purplerain, Azalea 🌸 lubią tę wiadomość

🙋‍♀️28 🙋‍♂️29

12.09.2025r. 4600g 60cm misiaka🧸

age.png
  • sarenka95 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie kliknęłam zamówienie w H&M dla mojej dwójki dzieciaczków 😃 w ogóle jakoś tak mnie wzrusza jak myślę,że już niedługo będę mamą dwójki i będę mogła mówić "moje dzieci" 🥹

promykk, purplerain, Amandi, Azalea 🌸, Deyansu, Venus, Szosz, Majka92, Kotciara, Engel, Lavender91, Bella93, aglo, Abby10, Filcek, Moirane, bellA lubią tę wiadomość

2020 🧒💙

⏸️ 09.01
    Test Pappa - niskie ryzyka wad genetycznych, podwyższone ryzyko stanu przedrzucawkowego, 1:53
    🩺 28.04 19 cm, 350 g 🌸
    🩺 26.05 🩷650g ✔️
    🩺16.06 1040 g ⚖️🎀
    🩺07.07 1600g 🌷🩷
    🩺24.07 2050 g 🩷
    🩺18.08 2880 g 🌹

30.08.2025 córeczka 🌸👶
  • purplerain Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie i niestety trochę podcięła mi skrzydła 😞
    Tyle robię, żeby dbać o siebie na co dzień, a pomimo tego pełno rzeczy jest nie tak.

Zrobiło mi się już małe rozejście mięśnia prostego, niby powiedziała, że jest niewielkie, ale fizjologicznie powinno się to dziać dopiero w okolicach 34 tc.

Mięśnie głębokie jakimś cudem prawie nieaktywne (a ćwiczę je po treningach siłowych), większość pracy przejmują skosy; mięśnie dna miednicy też dość słabe, spinam je tak jakby z dołem brzucha, a nie tak to powinno wyglądać…
    Nakleiła mi tejpy na brzuch, mam je sama zmieniać co tydzień, dostałam też zestaw ćwiczeń do wykonywania 4x dziennie, mam nadzieję, że będzie lepiej.

I jak coś to polecam taką wizytę bardzo, bo ja poszłam totalnie bez żadnych objawów (a przyglądam się sobie raczej dość dokładnie), a okazało się, że jest sporo rzeczy, nad którymi trzeba pracować.

Filcek, Oliwia88888 lubią tę wiadomość

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🏃🏼‍♀️🏋🏼‍♀️🚴🏼‍♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💫 31.01.2025
    💗🎀 19.04.2025
    🐣✨07.09.2025
  • Azalea 🌸 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wyprzedaże w H&M on-line od 11go czerwca 😅

aglo, Abby10, Suzie, Filcek, iiyama lubią tę wiadomość

👩🏽‍❤️‍👨🏽|28|31
    👶🏽|2023|🩷
    👶🏽|2025|🩵

preg.png
  • Deyansu Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    purplerain wrote:
    Tyle robię, żeby dbać o siebie na co dzień, a pomimo tego pełno rzeczy jest nie tak.

Zrobiło mi się już małe rozejście mięśnia prostego, niby powiedziała, że jest niewielkie, ale fizjologicznie powinno się to dziać dopiero w okolicach 34 tc.

Mięśnie głębokie jakimś cudem prawie nieaktywne (a ćwiczę je po treningach siłowych), większość pracy przejmują skosy; mięśnie dna miednicy też dość słabe, spinam je tak jakby z dołem brzucha, a nie tak to powinno wyglądać…
    Nakleiła mi tejpy na brzuch, mam je sama zmieniać co tydzień, dostałam też zestaw ćwiczeń do wykonywania 4x dziennie, mam nadzieję, że będzie lepiej.

I jak coś to polecam taką wizytę bardzo, bo ja poszłam totalnie bez żadnych objawów (a przyglądam się sobie raczej dość dokładnie), a okazało się, że jest sporo rzeczy, nad którymi trzeba pracować.

Ja też mam już rozejście mięśnia prostego 🫣😘 i również zostałam otejpowana. Mi nic nie mówiła, od którego tygodnia takie coś może się zdarzyć 🤔 możliwe, że to jest indywidualna sprawa...

Podejrzewam, że Twoje oczekiwania co do tej wizyty i wymagania wobec siebie samej wynikają z tego, że dbasz o siebie i byłaś aktywna już przed ciążą 😍 (ja to trochę taki coach potato , do tego powypadkowy, więc z góry zakładałam, że nie będzie zbyt różowo 🤷🏻‍♀️) ale same treningi siłowe to jedno a mięśnie głębokie, szczególnie w ciąży - drugie. Nie biczuj się za to 😘 dobrze, że zostałaś porządnie zdiagnozowana, zaopiekowana i już wiesz, co masz robić 😉 4x dziennie - wow, to sporo, ale tym bardziej powinnaś zauważyć efekty już niedługo ❤️💪🏻 i ja też polecam wizyty u fizjoterapeuty 👍🏻

purplerain, Filcek lubią tę wiadomość

👩🏻 39
    💕
    👱🏻32

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 💒10.2022

02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
    17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
    31.01. CRL 1,6 cm 26.02 CRL 5,5 cm
    04.03 7 cm Człowieka, chyba ♂️ 😉 większość ryzyk - niska
    26.03. 12 cm Faceta 😁
    22.04. 🧬 330 g zdrowego Kawalera
    28.05. 832 g Akrobaty 🤸🏻‍♀️
    18.06. 1,25 kg Chłopa 🤗
    24.06. 🧬 Wszystko 👍🏻
    16.07. 1978 g Faceta z czuprynką 🧒🏻
    13.08. 2480 g, ułożenie główkowe 🤩
    22.08. 3200 g 💪🏻😳

01.09.2025 urodziło się ❤️🤱🏻 3200g, 54 cm naszego szczęścia 😘
  • sarenka95 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azalea 🌸 wrote:
    To się pospieszyłam 😆 ale za to skorzystałam z bonu -15% w aplikacji 💸

Azalea 🌸, Filcek, LauraTomek lubią tę wiadomość

2020 🧒💙

⏸️ 09.01
    🩺 28.04 19 cm, 350 g 🌸
    🩺 26.05 🩷650g ✔️
    🩺16.06 1040 g ⚖️🎀
    🩺07.07 1600g 🌷🩷
    🩺24.07 2050 g 🩷
    🩺18.08 2880 g 🌹

30.08.2025 córeczka 🌸👶
  • aglo Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azalea 🌸 wrote:

Akurat po wypłacie 😂 ideolo 🤣

Azalea 🌸, bellA, LauraTomek lubią tę wiadomość

34l. 👧 36l.👦
    2020.11 - syn 🩵 35+2tc
    2025.08 - syn 🩵 37+2tc

age.png

age.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żeby dodać trochę optymizmu, to ja bardzo dobrze wspominam kp. Były 2tyg cięższej pracy z sns, butelkami, laktatorem a ostatecznie karmiłam 2l3m i córka odstawiła się sama bez żadnej dramy. Nie miałam ani jednego zapalenia piersi, zastoju, nie leciało między karmieniami i nie musiałam nosić stanika (nie lubię).
    Uwielbiałam te małe szukające usteczka, rączki i nawet nóżki na twarzy🤪

purplerain, aglo, Szosz lubią tę wiadomość

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷 11.08.2022
    Zoya 🤎 Vincent 🩶 25.08.2025
  • aglo Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Żeby dodać trochę optymizmu, to ja bardzo dobrze wspominam kp. Były 2tyg cięższej pracy z sns, butelkami, laktatorem a ostatecznie karmiłam 2l3m i córka odstawiła się sama bez żadnej dramy. Nie miałam ani jednego zapalenia piersi, zastoju, nie leciało między karmieniami i nie musiałam nosić stanika (nie lubię).
    Uwielbiałam te małe szukające usteczka, rączki i nawet nóżki na twarzy🤪

Ja też nie miałam zapalenia ani nic, dwa razy mi się kanalik zapchał więc pierś coś tam nabrzmiała ale ciepla kąpiel, a potem mi mały ssak pięknie wysysał wszystko 😂 i po problemie

Bella93, Oliwia88888 lubią tę wiadomość

34l. 👧 36l.👦
    2020.11 - syn 🩵 35+2tc
    2025.08 - syn 🩵 37+2tc

age.png

age.png
  • KL Przyjaciółka

Wysłany: 5 czerwca, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    purplerain wrote:

@purplerain dobrze pamiętam, że jesteś z Krakowa? Mogę podpytać u której fizjo byłaś? :) solidny zestaw ćwiczeń, trzymam kciuki żeby wszystko dało się ładnie wyprowadzić na prostą:)

Aaaa i odnośnie ubranek newbie coś kojarzę, że jest sklep osobny tylko dla tej marki w Bonarce;) ale nie byłam nie sprawdzałam, więc 100% pewności też nie mam ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca, 11:57

Filcek lubi tę wiadomość

• purplerain Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KL wrote:
    @purplerain dobrze pamiętam, że jesteś z Krakowa? Mogę podpytać u której fizjo byłaś? :) solidny zestaw ćwiczeń, trzymam kciuki żeby wszystko dało się ładnie wyprowadzić na prostą:)

Aaaa i odnośnie ubranek newbie coś kojarzę, że jest sklep osobny tylko dla tej marki w Bonarce;) ale nie byłam nie sprawdzałam, więc 100% pewności też nie mam ;)
    https://www.znanylekarz.pl/agnieszka-burska/fizjoterapeuta/krakow
    Polecam bardzo, kompleksowe badanie, widać, że się zna na rzeczy :)

Filcek, LauraTomek lubią tę wiadomość

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🏃🏼‍♀️🏋🏼‍♀️🚴🏼‍♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💫 31.01.2025
    💗🎀 19.04.2025
    🐣✨07.09.2025
  • KL Przyjaciółka

Wysłany: 5 czerwca, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ślicznie dziękuję:)

purplerain lubi tę wiadomość

• Lavender91 Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje za wszystkie wizyty ❤️❤️ bobasy rosną jak na drożdżach 🥰🥰

Ja dostałam antybiotyk na toksoplazmozę, za 1,5 tyg wizyta u ponoć najlepszego zakaznika w moim mieście, zobaczymy co powie… ale staram się być dobrej myśli, najważniejsze, że to 💩 wykryte wcześnie

purplerain, Szosz, Majka92, Bella93, Nova37, Filcek, Naya00, Deyansu, CieplaHerbata, Daisy89, bellA lubią tę wiadomość

P. 05.09.2025 3940g, 53 cm, 10/10 💖
  • Abby10 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azalea 🌸 wrote:
    Akurat po matce pieniężnej 😂

2021 córka L ❤️
    2025 córka K ❤️

age.png

age.png
  • Agusia246 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie miałam zapalenia, co się zatkało to laktator plus dzieci bez problemu się pozbyły. Ze mnie akurat leciało to mleko, musiałam nosić wkładki, ale zupełnie mi to nie przeszkadzało. Odstawianie od piersi, a właściwie przestawianie na butelkę, było trochę cięższe przy pierwszej, a zupełnie bezproblemowe przy drugiej. Pierwsza się uparła że z butli niet, i dopiero butelka Babydream z Rossmanna ją przekonała. A druga za trzecim podejściem chwyciła butlę i już nie było dalszych protestów.

Natomiast karmienie z butli przy karmieniu cyckiem nie wyszło nam zupełnie, pluły tą butelką, wolały być głodne i się drzeć niż wziąć moje mleko albo mm z butelki od męża 🤷 i były też nie smoczkowe zupełnie.
    Także jak Wam mówią, że uwaga na karmienie butelką przy karmieniu piersią, bo dziecko może odrzucić pierś bo z butli mu łatwiej, to ja ostrzegam że odwrotnie też się da XD

My się odstawiliśmy w 10 miesiącu z kilku powodów, główny był taki, że dzieci bardzo rzadko się domagały, jadły już dużo rzeczy, w tym kaszki, słoiczki, owocki, placuszki i ja miałam coraz mniej tego mleka i tak. Drugi był taki, że mi się budziły w nocy na karmienia, tylko po to żeby podziamdziac cycka, jak przeszliśmy na butlę to z 3 pobudek niemal natychmiast zrobiła się jedna. No i powód poboczny, czyli to, że ja biegającego dziecka karmić nie chciałam (przy czym nic nie mam do mam, którym nie przeszkadza albo chcą, każdemu według potrzeb)

age.png
‹‹ 611 612 613 614 615 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ