X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
Odpowiedz

Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡

Oceń ten wątek:
  • Hajkonk Autorytet

Wysłany: 9 czerwca, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nava wrote:
    Witam się po intensywnym weekendzie. Powodzenia na wizytach i badaniach.

Ivka masz u siebie kawał bobasa już. Gratulacje 😁

Sarenka, współczuję. Oby na drugim badaniu poszło lepiej.

Melduje że na jukki jest -10% do 15.06 z kodem BABY.

U mnie weekend intensywnie. W piątek mieliśmy sesje brzuszkową nad morzem i tak nam się udało wstrzelić w okno pogodowe że było to aż piękne. Teraz czekamy na efekty.🥰

W sobotę miałam baby shower, wyszło superowo. Tyle śmiechu co było. No i moja mama z zagranicy przyjechała z siostrą. To było bardzo miłe bo ze względu na odległość widujemy się raczej rzadko.
    Moje przemyślenia po tej imprezie to że więcej jej sama nie robię. Było z tym tyle roboty że już rozumiem ten trend baby shower we wspólnym gotowaniu na połóg dla przyszłej mamy.😅

Zaczęłam też zajęcia ze szkoły rodzenia. W czwartek było spotkanie z dietetykiem. Mówiła rzeczy typu że ciasto z kremem to raz na tydzień możemy jako kobiety w ciąży. Przyznaję się bez bicia że cukier to u mnie wpada codziennie. Nie przytyłam też dużo. Badania w normie. Z Zuza ok. Czy wy stosujecie takie restrykcyjne diety? Że warzywa tylko ze sprawdzonych źródeł (czyli jakieś biedry i lidle odpadają bo chemia) itd itp? Miałam w planie rozszerzać dietę córce sama gotując, a tu nagle info że słoiczek może być lepszym wyborem bo jest robiony z ekologicznych warzyw i ma certyfikaty. Nie wiem co o tym myśleć. A wy jakie macie podejście do tego?
    Ja gdyby nie słodycze to bym wisiała dalej nad porcelaną więc tak z ręką na sercu to jem to na co mam ochotę - wiadomo staram się nie kupować w markecie tylko na targu jakieś warzywa i owoce sezonowe ale nie fiksuje się.
    Zobaczymy co mi dziś powie diabetolog…
    W każdym razie od dziś wjechałam na catering i na ten tydzień w razie gdybym miała mierzyć glukozę wzięłam dietę z niskim IG i trochę liczę że nie wyjdzie mi ta cukrzyca bo planuje dojadać na boku jakieś jogurty i owoce np ze względu na zaparcia czy też można robić fajne ciasta bez cukru więc optymalnie wzięłam 1800kcal żebym mogła jeszcze coś wrzucić do tej diety.

Samo jedzenie mnie nie męczy ale po każdym jedzeniu mam zgagę i czasem z przyzwyczajenia zjem o jeden widelec za dużo 🤣

Aa i co do słoiczków to ja też uważam że są okej.
    Mogę nie mieć racji bo to moje pierwsze dziecko ale zamiast bawić się w szukanie sprawdzonego mięsa i nie pryskanych warzyw stać pół dnia w kuchni i jeszcze nie wiedzieć czy bobasowi to zasmakuje na początek wolałabym chyba dać ten słoiczek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca, 12:22

CieplaHerbata, Nava lubią tę wiadomość

👩‍💼29l
    🤵‍♂️35l

10.2024 rozpoczęcie starań
    💊 PrenaCare Start Ona i On
    🩺17.11.2024 cytologia OK
    ⏸️04.01.2025 🤞
    07.01 beta hcg 2758 mlU/ml.
    10.01 beta hcg 7412 mlU/ml

preg.png

🩺07.01 5+4 pęcherzyk 4.81mm 🥹
    🩺15.01 6+5 CRL 0,53cm i bijące ❤️
    🩺24.01 8+0 CRL 1,6cm fasoli!
    🩺26.02 12+5 USG prenatalne, ryzyka niskie CRL 5,93cm
    🩺26.03 16+5 CRL 14,2cm 128g
    🩺23.04 20+5 USG połówkowe, rozwój prawidłowy 343g
    🩺21.05 24+5 zdrowa wstydnisia
    🩺18.06 28+5

TP 5.09.2025 czekamy na Klarę 💖
  • PaulinaLexi Ekspertka

Wysłany: 9 czerwca, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udało mi się Was nadrobić po weekendzie.
    Coś tutaj zaczęło się niedobrego dziać, takie przykre sytuacje :(
    Współczuję Wam tych krzywych, że takie problemy i stresy :(
    Tak jak ktoś już pisał - limit wyczerpany.

U mnie ruchy też tak od 2 tygodni stłumione, bardziej w środku je czułam. Dzisiaj od rana na nowo mocne i widzę je przez brzuch. Jedyną stałą jest zmiana :D
    W czwartek też mam sesję i się cieszę bo o ile twarz wygląda spoko, to nogi mam grubsze i ten cellulit :/
    W sobotę byłam na imprezie i jak zobaczyłam potem zdjęcia to załamka...
    A mój mąż mówi żebym przesunęła sesję bo brzuch mały 😂
    Diety nie mam, staram się wiadomo słodycze jeść w rozsądnych ilościach, ale np. truskawki teraz w znaczącym stopniu wypełniają moja dietę.
    Później będę chciała dla młodego gotować sama, ale zakupy dalej będę robić w Lidlu, Kauflandzie, biedronce... Słoiczek myślę że na jakieś wyjście na pewno wleci.

Deyansu, Nava lubią tę wiadomość

'95 👫 '93 Wrocław
    22.12 ⏸️ 1cs
    Termin OM 1.09
    Nifty - zdrowy chłopak💙, niskie ryzyka

24.02 - 13+0 I prenatalne - wszystko ok. CRL - 7,54 cm, ryzyko preeklampsji
    3.03 - 14+0, wizyta kontrolna, 8 cm
    2.04 - 18+2, wizyta kontrolna, 236g
    15.04 - 20+1, II prenatalne, 355 g
    30.04 - 22+2, wizyta kontrolna
    28.05 - 26+2, wizyta kontrolna, 877 g
    18.06 - 29+2, III prenatalne
    23.06 - 30+2, wizyta kontrolna
    preg.png
  • Venus Przyjaciółka

Wysłany: 9 czerwca, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twilight wrote:
    Venus, a 3 trymestr nie zaczyna się po skończonym 27tygodniu? Bo mi dalej aplikacja pokazuje że jestem w 2..

Dokładnie, ale 27tydz+np 1 dzień to już masz skończone 27 tygodni i jesteś w trakcie 28 tyg. Tak mi też pokazuje na apce 😁

Patrz u mnie tak to wygląda:

https://ibb.co/XxL2CrQR

⭐️05.01.25 Pierwsze w życiu dwie kreski 🥳 ⏸️
    ⭐️07.01.25 Potwierdzenie ciąży u ginekologa na badaniu USG 🥹❤️
    ⭐️04.02.25 Całe 2,5cm szczęścia 😍
    ⭐️12.03.25 11cm chłopca 💙
    ⭐️23.04.25 Już 355g 💪
    ⭐️21.05.25 650g 🥹
    ⭐️25.06.25 Kolejna wizyta

👩🏼👱‍♂️😺
    Starania o bobasa od 01.2024
    PCOS (poprawa po suplementacji inozytolem)
    Niedoczynność tarczycy

preg.png
  • Szosz Autorytet

Wysłany: 9 czerwca, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    purplerain wrote:

Szosz, ja też mam rozkręcone mocno różne obawy ostatnio, weekend miałam w sumie tragiczny pod tym względem, rozumiem Cię i przytulam; też jestem strachulcem, mąż mnie tak nazywa :D

W czwartek idę na sesję zdjęciową, ale z mniejszym entuzjazmem, niż miałam na początku. Ostatnio co mi ktoś nie zrobi zdjęcia, np. na jakimś spotkaniu grupowym, to mam wrażenie, że wyglądam jak świnka peppa, twarz mi się mega zmieniła w ciąży, czuję się jakaś taka ulana wodą :/ A najlepsze, albo i najgorsze w sumie - ja w lustrze nie widzę, że jest AŻ tak źle, patrzę potem na takie zdjęcie i masakra. Wiem, że to nie są jakieś wielkie problemy, no ale jednak fajnie by było czuć się atrakcyjnie...

Teraz chyba będzie trochę spokojniejszy czas pod kątem temperatur, przynajmniej u nas, więc może trochę odetchniemy :)

Zrobiłam kolejne zakupy - laktator, sterylizator 6w1, butelki i kosz na pieluchy :) Na staniki z Momcozy to czekam i czekam już nie wiem ile :O
    Przytulam zwrotnie, strachulec strachulca zrozumie 🫂😁

Daj znać, jak przyjdą staniki!

Z sesją też bardzo dobrze rozumiem, u nas w końcu stanęło na minisesji (10 ujęć), w sobotę. Też nie czuję się szczególnie atrakcyjnie, a momentami to wręcz koszmarnie 🫣 ale wierzę, że wyjdzie z tego super pamiątka i zakładam, że w obiektywie pro fotografa nie będzie efektu Peppy 😁

Azalea, o nie, jeszcze Cię trzyma 😕 no nic, oby antybiotyk pomógł, jak mus, to mus!

Ivka, kawał chłopa Ci rośnie! 🤩

Nava, super, że sesja się udała (długo będziecie czekać na fotki?) i baby shower też :)

Co do jedzenia… nie, ja w ciąży nie jem mega eko bio. Zupełnie nie 🫣 i kiedy rozszerzałam dziecku dietę, też nie korzystałam tylko z takich produktów, młody jadł to, co my, a my nie tylko pomidory z własnego krzaczka itd. Dbaliśmy o to, żeby było sezonowo, i w sumie tyle.

Nie mówię, żeby nie słuchać lekarzy itd. Choć ja np. przy synu pediatry pod kątem jedzenia nie słuchałam, bo uznałam, że on nie jest od tego. BLW mi kategorycznie odradzał, a kaszki sugerował od 4 miesiąca albo i wcześniej 🫣

Do słoiczków nic nie mam, okazjonalnie wjeżdżały, ale zależało mi na wprowadzaniu kawałków, różnych konsystencji itd. i docelowo na jak najszybszym jedzeniu tego samego przez wszystkich.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca, 12:30

purplerain, Nava lubią tę wiadomość

👩🏻 36 + 👦🏻 36 + 🧒🏻 4 + 🐶❤️ +…

Czekamy na ciąg dalszy :)

Termin: 30.08.2025 🩷

18.06 - 🩺 USG III trymestru
    3.07 - 🩺
  • sarenka95 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aglo wrote:
    Oby nie :( ale pewnie Ci glukozę wywaliło wysoko :/ a ty brałaś metformine przed ciąża i w 1 trym? Czy coś źle kojarzę

Ivka kawał już chłopczyka 🤩 ja jutro mam wizytę ale spodziewam sie i obstawiam okolo 1,2kg u mojego 😆
    Tak, brałam metforminę,bo miałam stwierdzony stan przedcukrzycowy, w sumie całą ciążę mierzę cukry i zawsze było ok. Jak wróciłam dzisiaj z tego labu to też od razu zmierzyłam,to było jakieś 2 godziny po wypiciu glukozy i pokazało 117, ale wiem że ten wynik mógł być niewiarygodny przez tą sytuację. No cóż, następnym razem będę leżeć po wypiciu i mam nadzieję,że będzie ok. 🤞
    U mnie na tym szybkim, kontrolnym USG waga maluszki około 900 g 🩷 za tydzień standardowa wizyta to jestem ciekawa przyrostu 😀

Engel, Szosz, Azalea 🌸, Filcek, Kotciara, purplerain, Agusia246, aglo, Joa.szym, Lavender91, Bella93, Ivka lubią tę wiadomość

2020 🧒💙

⏸️ 09.01
    🩺 20.01 pęcherzyk ciążowy i zalążek zarodka🤞
    🩺 06.02 CRL 1.7 cm, mamy 🩷
    🩺 27.02 4,4cm człowieka ❤️
    🩺04.03 I USG prenatalne 5,7 cm człowieka, anatomicznie ok ✅
    Test Pappa - niskie ryzyka wad genetycznych, podwyższone ryzyko stanu przedrzucawkowego, 1:53
    🩺 31.03 13 cm, 140 g , córeczka 🩷
    🩺 28.04 19 cm, 350 g 🌸
    🩺 06.05 II USG prenatalne, wszystko ok ✅
    🩺 26.05 🩷650g ✔️
    🩺16.06
    🩺 11.07 III USG prenatalne
  • Twilight Autorytet

Wysłany: 9 czerwca, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Venus wrote:
    Dokładnie, ale 27tydz+np 1 dzień to już masz skończone 27 tygodni i jesteś w trakcie 28 tyg. Tak mi też pokazuje na apce 😁

Patrz u mnie tak to wygląda:

https://ibb.co/XxL2CrQR
    A to u mnie liczy 3 trymestr od 28+0 bo piszą, że skończony 27 tydzień to 27+6 🙈 ja się trzymam tego bo 3 trymestr brzmi za poważnie 😅 jeszcze kilka dni naciesze się drugim 😁

Venus, purplerain, Szosz lubią tę wiadomość

👧+🧑+👶+🐻‍❄️
    2023 - synek ❤️

preg.png
  • sarenka95 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    purplerain wrote:
    Valie05, współczuję bardzo tej sytuacji, trudno pewnie po tym ot tak pozbyć się lęku, nie rób nic na siłę :* Może jak minie trochę czasu to się jakoś lepiej z tym ułożysz <3

Hajkonk, dla mnie jesteś takim dzielnym kocurem, że ja nie mogę i wiem, że ze wszystkim sobie poradzisz <3 Super, że pozwalasz sobie też na te chwile słabości i na przeżywanie emocji, Klara ma bardzo dojrzałą i świadomą mamę, taki rodzic to skarb :)

Sarenka, ale pechowo... :( Masz możliwość iść następnym razem z kimś? Może chociaż jakoś mentalnie będzie wtedy raźniej?

Szosz, ja też mam rozkręcone mocno różne obawy ostatnio, weekend miałam w sumie tragiczny pod tym względem, rozumiem Cię i przytulam; też jestem strachulcem, mąż mnie tak nazywa :D

W czwartek idę na sesję zdjęciową, ale z mniejszym entuzjazmem, niż miałam na początku. Ostatnio co mi ktoś nie zrobi zdjęcia, np. na jakimś spotkaniu grupowym, to mam wrażenie, że wyglądam jak świnka peppa, twarz mi się mega zmieniła w ciąży, czuję się jakaś taka ulana wodą :/ A najlepsze, albo i najgorsze w sumie - ja w lustrze nie widzę, że jest AŻ tak źle, patrzę potem na takie zdjęcie i masakra. Wiem, że to nie są jakieś wielkie problemy, no ale jednak fajnie by było czuć się atrakcyjnie...

Teraz chyba będzie trochę spokojniejszy czas pod kątem temperatur, przynajmniej u nas, więc może trochę odetchniemy :)

Zrobiłam kolejne zakupy - laktator, sterylizator 6w1, butelki i kosz na pieluchy :) Na staniki z Momcozy to czekam i czekam już nie wiem ile :O

Tak, mąż ze mną pojedzie w razie gdyby sytuacja miała się powtórzyć,w tym dniu mam też standardową wizytę u ginekologa to akurat będziemy razem 🙂 wprawdzie pół dnia spędzimy w przychodni,ale trudno.

purplerain, Deyansu lubią tę wiadomość

2020 🧒💙

⏸️ 09.01
    🩺 20.01 pęcherzyk ciążowy i zalążek zarodka🤞
    🩺 06.02 CRL 1.7 cm, mamy 🩷
    🩺 27.02 4,4cm człowieka ❤️
    🩺04.03 I USG prenatalne 5,7 cm człowieka, anatomicznie ok ✅
    Test Pappa - niskie ryzyka wad genetycznych, podwyższone ryzyko stanu przedrzucawkowego, 1:53
    🩺 31.03 13 cm, 140 g , córeczka 🩷
    🩺 28.04 19 cm, 350 g 🌸
    🩺 06.05 II USG prenatalne, wszystko ok ✅
    🩺 26.05 🩷650g ✔️
    🩺16.06
    🩺 11.07 III USG prenatalne
  • Hajkonk Autorytet

Wysłany: 9 czerwca, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarenka95 wrote:
    Tak, mąż ze mną pojedzie w razie gdyby sytuacja miała się powtórzyć,w tym dniu mam też standardową wizytę u ginekologa to akurat będziemy razem 🙂 wprawdzie pół dnia spędzimy w przychodni,ale trudno.
    Lepiej dmuchać na zimne i dobrze, że będziesz miała męża przy sobie :*
    Ja z moim jak byłam na krzywej to graliśmy w warcaby na telefonie 🤣

sarenka95, Agusia246 lubią tę wiadomość

👩‍💼29l
    🤵‍♂️35l

🩺17.11.2024 cytologia OK
    ⏸️04.01.2025 🤞

preg.png

🩺18.06 28+5

• Daisy89 Koleżanka

Wysłany: 9 czerwca, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kojarzę, że już temat się na forum pojawial, ale wyszukiwarka średnio mi tutaj działa, może ktoś mnie nakieruje gdzie szukać / albo podpowie z własnego doświadczenia ;)

Skłaniam się do przejścia na zwolnienie w najbliższym czasie i szukam info co można a co nie bo ponoć są nasilone kontrole zusu. Niby jak jest chodzące L4 to można wyjść na spacer, do sklepu itp ale przecież nie każde wyjście da się udokumentować - spacer, wyjazd na pół dnia na działkę pod miasto, spotkanie na griilu itp a bez sensu się stresować w ciąży,co jeśli będzie akurat kontrola
    Ma ktoś jakieś dobre info?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca, 13:15

preg.png
  • Valie05 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy89 wrote:
    Kojarzę, że już temat się na forum pojawial, ale wyszukiwarka średnio mi tutaj działa, może ktoś mnie nakieruje gdzie szukać / albo podpowie z własnego doświadczenia ;)

Skłaniam się do przejścia na zwolnienie w najbliższym czasie i szukam info co można a co nie bo ponoć są nasilone kontrole zusu. Niby jak jest chodzące L4 to można wyjść na spacer, do sklepu itp ale przecież nie każde wyjście da się udokumentować - spacer, wyjazd na pół dnia na działkę pod miasto, spotkanie na griilu itp a bez sensu się stresować w ciąży,co jeśli będzie akurat kontrola
    Ma ktoś jakieś dobre info?

Dyskutowałam na ten temat z lekarzem w zeszłym tygodniu, gdy przechodziłam na L4. On stwierdził, że w Warszawie kontrole są wciąż nieczęste. On dostaje wezwanie z ZUS dla 1-2 pacjentki rocznie, a prowadzi setki ciąż w roku. Stwierdził także, że pracuje w dużej korpo i jego zdaniem to jest tym mniej prawdopodobne. Kontrole (oczywiście zakładając, że nikt Cię nie "podkablował" do ZUS) zdarzają się w firmach poniżej 20 pracowników, gdzie to ZUS wypłaca zasiłek.

Daisy89 lubi tę wiadomość

👩🏼 91’ (34)
    Amh-1.6 (07.2024); hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ ; MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ trombofilia❌ ; CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅

🧔🏻‍♂️ 89’ (36)
    usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; ciężki czynnik męski

1 IVF - Oviklinika Waw
    08.2024 3 🥚 -> 2 ❄️
    27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
    27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
    6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901; 27 dpt-33512; 28 dpt-CRL 5mm i  ❤️ 8tc+3-CRL 1,9cm; 9tc+3 CRL 2,7 cm; 12tc+3 prenatalne ok CRL 5,8 cm 🩵

preg.png
  • Kotciara Przyjaciółka

Wysłany: 9 czerwca, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nava wrote:
    Witam się po intensywnym weekendzie. Powodzenia na wizytach i badaniach.

Ivka masz u siebie kawał bobasa już. Gratulacje 😁

Sarenka, współczuję. Oby na drugim badaniu poszło lepiej.

Melduje że na jukki jest -10% do 15.06 z kodem BABY.

U mnie weekend intensywnie. W piątek mieliśmy sesje brzuszkową nad morzem i tak nam się udało wstrzelić w okno pogodowe że było to aż piękne. Teraz czekamy na efekty.🥰

W sobotę miałam baby shower, wyszło superowo. Tyle śmiechu co było. No i moja mama z zagranicy przyjechała z siostrą. To było bardzo miłe bo ze względu na odległość widujemy się raczej rzadko.
    Moje przemyślenia po tej imprezie to że więcej jej sama nie robię. Było z tym tyle roboty że już rozumiem ten trend baby shower we wspólnym gotowaniu na połóg dla przyszłej mamy.😅

Zaczęłam też zajęcia ze szkoły rodzenia. W czwartek było spotkanie z dietetykiem. Mówiła rzeczy typu że ciasto z kremem to raz na tydzień możemy jako kobiety w ciąży. Przyznaję się bez bicia że cukier to u mnie wpada codziennie. Nie przytyłam też dużo. Badania w normie. Z Zuza ok. Czy wy stosujecie takie restrykcyjne diety? Że warzywa tylko ze sprawdzonych źródeł (czyli jakieś biedry i lidle odpadają bo chemia) itd itp? Miałam w planie rozszerzać dietę córce sama gotując, a tu nagle info że słoiczek może być lepszym wyborem bo jest robiony z ekologicznych warzyw i ma certyfikaty. Nie wiem co o tym myśleć. A wy jakie macie podejście do tego?

Ja może nie jestem najlepszym przykładem, bo u mnie ta waga dość mocno wzrosła od początku ciąży 😂 ale na pewno jem słodkie częściej niż raz w tygodniu 😂 nie mam cukrzycy to sobie nie odmawiam o ile to nie są jakieś ogromne ilości, wychodzę z założenia że zrzucę jak urodzę 😄
    Jeśli chodzi o kupowanie warzyw i owoców to też nie popadam w paranoję, kupuję gdzie mi wygodniej - jeśli jestem akurat w markecie to kupuje normalnie w markecie. Nie ważne czy kupię w Lidlu czy w warzywniaku, i tak wszystkie owoce i warzywa trzeba porządnie umyć. 😌
    Ja przy rozszerzaniu diety używałam słoiczków ale i również gotowałam. Nie uważam żeby słoiczki były jakieś zdrowsze tak samo jak nie uważam żeby były niezdrowe. Po prostu chciałam żeby mi było wygodnie, bo nie zawsze miałam czas ugotować osobno obiad dopasowany do niemowlaka 🤷🏼‍♀️ generalnie moje motto w ciazy to nie przesadzać, nie popadać w paranoje i znaleźć złoty środek 😄

Deyansu, purplerain, Filcek, PaulinaLexi, Szosz, Majka92, Venus lubią tę wiadomość

04/23 💔💔💔
    02/24 👶🏻💙

💊 Acard 150, Dopegyt, Tardyferon

26.12 ⏸️
    12.05 650 gr 🩷
    13.06 wizyta
    26.06 III prenatalne

preg.png

age.png
  • Deyansu Autorytet

Wysłany: 9 czerwca, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azalea 😮‍💨 też miałam nadzieję, że jednak obejdzie się bez antybiotyku ☹️ trzymaj się i dużo zdrowia 🥰 pamiętaj o jakimś probiotyku, żeby ochronić swoją florę bakteryjną 😘

Podobnie jak większość chyba jem w ciąży normalnie i tylko wycięłam z diety te produkty, których na 💯 nie wolno. Choć może nie jestem najlepszym przykładem 🫣 bo trochę się roztyłam 😅 staram się jeść warzywa, owoce, dobre tłuszcze, dużo mięsa, jaj....ale nie zmieniłam wszystkiego na eko, a do brzuszka wpadają też nieraz kupna pizza, chipsy, czekolada...

Szosz, widzę, że jesteś trochę w temacie BLW. Polecasz? Wiem, że to sprawa na później, ale ostatnio trochę o tym słyszałam i jestem ciekawa, jak to się sprawdza w praktyce. Bo kiedyś to były właśnie tylko papki.... Widzę na pierwszej stronie polecajkę książki "Bobas lubi wybór", czy coś jeszcze warto przeczytać, oglądnąć?

👩🏻 39
    PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 1,23 (11.2024)
    Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024

👱🏻32
    morfo 3%, ciężka oligospermia, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 🤵👰 10.2022
    Starania na luzie - 2023
    06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
    07.2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
    8-12. 2024 -> diagnostyka obojga
    02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
    17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
    31.01. CRL 1,6 cm ❤️ 26.02 CRL 5,5 cm ❤️
    04.03 7 cm Człowieka ❤️ chyba 💙♂️ 😉 większość ryzyk - niska
    26.03. 12 cm Faceta 😁
    22.04. 🧬 330 g zdrowego Kawalera 💙
    28.05. 832 g Akrobaty 🤸🏻‍♀️

preg.png
  • Hajkonk Autorytet

Wysłany: 9 czerwca, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:
    Azalea 😮‍💨 też miałam nadzieję, że jednak obejdzie się bez antybiotyku ☹️ trzymaj się i dużo zdrowia 🥰 pamiętaj o jakimś probiotyku, żeby ochronić swoją florę bakteryjną 😘

Podobnie jak większość chyba jem w ciąży normalnie i tylko wycięłam z diety te produkty, których na 💯 nie wolno. Choć może nie jestem najlepszym przykładem 🫣 bo trochę się roztyłam 😅 staram się jeść warzywa, owoce, dobre tłuszcze, dużo mięsa, jaj....ale nie zmieniłam wszystkiego na eko, a do brzuszka wpadają też nieraz kupna pizza, chipsy, czekolada...

Szosz, widzę, że jesteś trochę w temacie BLW. Polecasz? Wiem, że to sprawa na później, ale ostatnio trochę o tym słyszałam i jestem ciekawa, jak to się sprawdza w praktyce. Bo kiedyś to były właśnie tylko papki.... Widzę na pierwszej stronie polecajkę książki "Bobas lubi wybór", czy coś jeszcze warto przeczytać, oglądnąć?
    Z przykładu mojego brata powiem, że oni stosowali BLW i mały ma juz 3 latka i uwielbia próbować wszystkiego i bardzo ładni je a znowu męża siostrzeniec dostawał tylko papki i jest z nim straszny problem z jedzeniem mimo że ma już 8 lat to wybiórczośc pokarmowa jest straszna …
    Tu i tu są plusy i minusy 🙈 i bądź babo mądra🤣
    Ja w kolejce do diabetologa - jest ogromna. Niby jest info że kobiety w ciąży mają pierwszeństwo ale chyba moja krucha na ten moment strona nie jest na tyle odważna 😔

Deyansu lubi tę wiadomość

👩‍💼29l
    🤵‍♂️35l

🩺17.11.2024 cytologia OK
    ⏸️04.01.2025 🤞

preg.png

🩺18.06 28+5

• Joa.szym Przyjaciółka

Wysłany: 9 czerwca, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z Wami z trzeciego trymestru. Brzmi poważnie :)
    Gratuluję wszystkim udanych wizyt i życzę powodzenia na kolejnych!

Sarenka95 - co za niefart z tą krzywą... Mam nadzieję, że następna próba będzie udana i nie tak stresująca.

Ivka - wow, jaki juz duży ten Twój chłopczyk :) Teraz te wagi robią wrażenie, bo zaczyna się etap kokszenia.

Hajkonk - trzymam kciuki za Ciebie i wierzę, że ze wszystkim sobie doskonale poradzisz ❤️ Pewnie to marne pocieszenie, ale z każdym dniem jest bliżej do Waszego spotkania. Przygotowaliście wspólnie wiele rzeczy, masz zrobioną super wyprawkę na różne okoliczności, więc będzie dobrze :)

Azalea, Valie i jeśli kogoś jeszcze męczą jakieś choróbska, ale mój baby brain nie zapamiętał nicków - zdrówka!

Z moich małych sukcesów - udało sie wczoraj zrobić zamówienie na część wyprawki. Zaczęłam od rzeczy do szpitala, stosuję metodę małych kroków 😀 Muszę jeszcze wybrać laktator i akcesoria związane z karmieniem.
    Ktoś polecał sklep z koszulami Anda i wczoraj kupiłam tam 3 sztuki do zmierzenia. Jak coś to mają sklep na allegro - zawsze jest smart i możliwość zwrotu. Dla mnie to przydatne, bo nie wiem jaki rozmiar mam kupić, szczególnie w przypadku tych łamanych. Podobała mi się koszula z Astratex, ale była bardzo droga. Jakie bylo moje zdziwienie, gdy w Anda znalazłam taką samą chyba za 50% ceny. Pewnie jedna firma produkuje, a druga odsprzedaje.

Na dodatek skończyliśmy remont, dom jest posprzątany, w pokoju małej powiesiliśmy taką lampę: https://www.zara.com/pl/pl/dzieciecy-abazur-sufitowy-w-kszta%C5%82cie-zeppelinu-p44690592.html?v1=452134312&v2=2527487

Rano dostaliśmy powiadomienie o dostępności łóżeczka i przewijaka, więc od razu poleciało zamówienie. Liczę na to, że w tym tygodniu złożymy szafę. Wszystko zaczyna nabierać kształtów ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca, 15:12

Hajkonk, Azalea 🌸, sarenka95, purplerain, Szosz, Deyansu, Amandi, PaulinaLexi, Ivka, Bella93 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Nava Ekspertka

Wysłany: 9 czerwca, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za info. Czyli wiadomo że życie weryfikuje wszystko a najważniejszy jest balans. Cieszę się bo już myślałam że tylko ja nie stosuje diety. Słoiczków też nie demonizuje jc, ale chciałam też gotować coś sama 😁

Szosz mam nadzieję że do dwóch tygodni 🫢 ale wiem że zaczyna się sezon ślubny więc teraz fotografowie mają więcej pracy więc nie naciskam 😁

Filcek, Szosz lubią tę wiadomość

👧29 👨29 🐈🐈‍⬛

5cs i mamy ⏸️

Termin porodu 30.08❤️

preg.png
  • Agusia246 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym jedzeniem to jeszcze trzeba wziąć pod uwagę, że dzieci mają własne zdanie XD i tak jak pierwsza głównie jadła moje rzeczy, tak druga z początku pluła tym wszystkim i tylko idealnie zmielone słoiczki jej pasowały. Także pierwszej potrafiłam narobić gar np rybki z batatem i marchewką i pomrozic to w woreczkach na mleko XD i ona to jadła chętnie, z drugą nie było szans. BLW było dla mnie ciężkie bo nie miałam nic do gotowania na parze, więc czasem na cedzaku jakieś warzywka zrobiłam. Ale polecam uwzględnić w diecie, bo dzieci świetnie ćwiczą ochronę przed krztuszeniem.

I nasz ulubiony przepis polecam: jajko, banan, trochę oleju, płatki owsiane. Wszystko zmielić i łyżeczką na patelnię bez tłuszczu już. Takie malutkie pancaki. Moje dzieci do tej pory się obżerają :D

Szosz, Deyansu lubią tę wiadomość

3i4920mm0jlmd1e9.png

• aglo Autorytet

Wysłany: 9 czerwca, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarenka95 wrote:
    Tak, brałam metforminę,bo miałam stwierdzony stan przedcukrzycowy, w sumie całą ciążę mierzę cukry i zawsze było ok. Jak wróciłam dzisiaj z tego labu to też od razu zmierzyłam,to było jakieś 2 godziny po wypiciu glukozy i pokazało 117, ale wiem że ten wynik mógł być niewiarygodny przez tą sytuację. No cóż, następnym razem będę leżeć po wypiciu i mam nadzieję,że będzie ok. 🤞
    U mnie na tym szybkim, kontrolnym USG waga maluszki około 900 g 🩷 za tydzień standardowa wizyta to jestem ciekawa przyrostu 😀

A no właśnie… niby ta glukoza to pikuś ale dla niektórych to naprawdę jest duże obciążenie :(

Dobrze, że z bobaską wszystko w porządku 😘

34l. 👧 35l.👦
    2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
    2020.11 - syn 🩵 - pPROM 35+2tc
    Nisza w bliźnie po cc🌚
    Cukrzyca ciążowa 🍫
    preg.png
    25.11.2024 OM
    20.12.2024 ⏸️
    07.01.2025 6+1 CRL 3.2mm ♥️
    28.01.2025 9+1 CRL 2.6cm ♥️
    17.02.2025 12+0 CRL 6,1cm, FHR 156 ♥️ NT 1,7mm
    18.02.2025 12+1 CRL 6,4cm, FHR 154 ♥️ NT 2,2mm
    25.02.2025 NIPT - wynik prawidłowy - chłopiec 🩵
    18.03.2025 16+1 181g 🐻
    15.04.2025 20+1 385g 🐨
    13.05.2025 24+1 713g 🦊
    10.06.2025 28+1 1280g 🐼
    01.07.2025 31+1 🩺 usg 3 trymestru
    22.07.2025 34+1 🩺
    12.08.2025 37+1 🩺
  • aglo Autorytet

Wysłany: 9 czerwca, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia246 wrote:
    Z tym jedzeniem to jeszcze trzeba wziąć pod uwagę, że dzieci mają własne zdanie XD i tak jak pierwsza głównie jadła moje rzeczy, tak druga z początku pluła tym wszystkim i tylko idealnie zmielone słoiczki jej pasowały. Także pierwszej potrafiłam narobić gar np rybki z batatem i marchewką i pomrozic to w woreczkach na mleko XD i ona to jadła chętnie, z drugą nie było szans. BLW było dla mnie ciężkie bo nie miałam nic do gotowania na parze, więc czasem na cedzaku jakieś warzywka zrobiłam. Ale polecam uwzględnić w diecie, bo dzieci świetnie ćwiczą ochronę przed krztuszeniem.

I nasz ulubiony przepis polecam: jajko, banan, trochę oleju, płatki owsiane. Wszystko zmielić i łyżeczką na patelnię bez tłuszczu już. Takie malutkie pancaki. Moje dzieci do tej pory się obżerają :D

Dokładnie tak, do tego przychodzi moment neofobi pokarmowej której nie przeskoczysz w żaden sposób i te dania które kiedyś wchodziły już nie wejdą 🤣

Mój kiedyś jadł tak super jak był mały 🤩 też mu kawałki dawałam od początku jedyne co to w żłobku panie chwaliły że sobie radzi bo też mu od początku dawalam widelec czy łyżkę żeby sam sobie wiosłował 😅 takie plusy tylko widzę teraz po czasie bo do smaków niestety mu nie zostało 🫣 czekam aż mu przejdzie bo już nie mam sił czasem do tego jego jedzenia 🙄

I tak z czasów tych to nam też placuszki zostały tylko ja robię: banan, jajko, jogurt naturalny i trochę mąki - i to na patelnię bez oleju, tez wjeżdża to do tej pory 🫣

34l. 👧 35l.👦
    2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
    2020.11 - syn 🩵 - pPROM 35+2tc
    Nisza w bliźnie po cc🌚
    Cukrzyca ciążowa 🍫
    preg.png
    25.11.2024 OM
    20.12.2024 ⏸️
    07.01.2025 6+1 CRL 3.2mm ♥️
    28.01.2025 9+1 CRL 2.6cm ♥️
    17.02.2025 12+0 CRL 6,1cm, FHR 156 ♥️ NT 1,7mm
    18.02.2025 12+1 CRL 6,4cm, FHR 154 ♥️ NT 2,2mm
    25.02.2025 NIPT - wynik prawidłowy - chłopiec 🩵
    18.03.2025 16+1 181g 🐻
    15.04.2025 20+1 385g 🐨
    13.05.2025 24+1 713g 🦊
    10.06.2025 28+1 1280g 🐼
    01.07.2025 31+1 🩺 usg 3 trymestru
    22.07.2025 34+1 🩺
    12.08.2025 37+1 🩺
  • Szosz Autorytet

Wysłany: 9 czerwca, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:

Jest dużo profili na insta, które są godne polecenia pod kątem przepisów/inspiracji, ale to już kolejne kroki, na początek ta „kanoniczna” książka moim zdaniem wystarczy :D alaantkowe blw jako strona też jest spoko, książki - nie wiem.

Czy polecam? U nas fajnie zagrało, ale też ja nie jestem jakaś fanatyczna :) nawet przy blw można przecież podać dziecku zupę krem i odwrotnie, przy tradycyjnej metodzie też kiedyś jednak podaje się te kawałki :)

Podobało mi się to, że np. marchewka wygląda jak marchewka, a nie jak papka, że dziecko samo je (można tez w sumie szybko przyzwyczajać dziecko do łyżeczki) - młody faktycznie bardzo szybko ogarnął sztućce, no i do mnie tez przemawiało wspólne gotowanie dla wszystkich (fakt, że musi byc np. bez soli, nie był dla nas akurat problematyczny). Słoiczki czasami tez wjezdzały, ale u nas statystycznie słoiczki się gorzej „zjadały”. I inny plus dla mnie - aspekt społeczny; możemy wszyscy siadać razem do stołu i jeść. Dziecko mam pod ręką, by pomóc/reagować, ale uczy się od najmniejszego samemu ogarniać szamę, nie ma tak, że matka musi nakarmić, zanim sama ma szansę coś przekąsić.

Bałagan przy BLW statystycznie sporo większy niż przy karmieniu łyżeczką 🫣

Moim zdaniem wybór metody się niekoniecznie przekłada na preferencje żywieniowe w przyszłych latach, synek na początku jadał wszystko, dość długo chętnie próbował nowych rzeczy itd., ale przychodziły okresy neofobii, czasy miłości do białej buły i niczego innego 🫣 i teraz nie jada wielu rzeczy, które kiedyś wsuwał 🤷🏻‍♀️ ale myślę, że to trochę rozwojowe, trochę osobnicze. Grunt to dawac dobry przykład, a ile dziecko z tego przejmie/polubi, to inna sprawa.

Deyansu lubi tę wiadomość

3.07 - 🩺
  • Szosz Autorytet

Wysłany: 9 czerwca, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aglo wrote:
    Dokładnie tak, do tego przychodzi moment neofobi pokarmowej której nie przeskoczysz w żaden sposób i te dania które kiedyś wchodziły już nie wejdą 🤣

Mój kiedyś jadł tak super jak był mały 🤩 też mu kawałki dawałam od początku jedyne co to w żłobku panie chwaliły że sobie radzi bo też mu od początku dawalam widelec czy łyżkę żeby sam sobie wiosłował 😅 takie plusy tylko widzę teraz po czasie bo do smaków niestety mu nie zostało 🫣 czekam aż mu przejdzie bo już nie mam sił czasem do tego jego jedzenia 🙄

I tak z czasów tych to nam też placuszki zostały tylko ja robię: banan, jajko, jogurt naturalny i trochę mąki - i to na patelnię bez oleju, tez wjeżdża to do tej pory 🫣
    Dokładnie, podpisuję się pod tym totalnie!
    Ja kiedyś odmieniałam placki przez wszystkie przypadki i młody wszystkie zjadał: słodkie, wytrawne, kazde. Takie prościutkie, bananowe, jabłkowe albo gruszkowe, tez dalej chętnie wsuwa. Ale jego największą miłością są owsianki :D dzień bez owsianki to dzień stracony :D

3.07 - 🩺
‹‹ 629 630 631 632 633 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ