X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
Odpowiedz

Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡

Oceń ten wątek:
  • Azalea 🌸 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, kciuki za dzisiejsze wizyty 🤞🏽 i życzę Wam miłego dnia 🌸🌸

Ja padam, nie pamiętam już tak ciężkich dni i nocek z córką, mam wrażenie że ta buzia w ogóle się nie goi 🥺

Joa.szym, Amandi, PaulinaLexi, Szosz lubią tę wiadomość

👩🏽‍❤️‍👨🏽|28|31
    👶🏽|2023|🩷
    👶🏽|2025|🩵

preg.png
  • Agusia246 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciuki za wizyty!

Z tym seksem po porodzie to póki się wszystko goi to bywa różnie. A potem jest spoko :D u mnie np po ciążach i porodach jest lepiej, bo mnie tak nie boli (endometrioza). A mąż ani razu nie skomentował ciasnosci na niekorzyść ;)

Amandi, Szosz, Hajkonk, aglo, Aliczee93, Deyansu lubią tę wiadomość

3i4920mm0jlmd1e9.png

• Joa.szym Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czas na pierwszy raport z wizyty :)
    Bobaska waży 1328 g, więc póki co jest chyba z tych mniejszych. Mieliśmy od razu trzecie prenatalne, wszystko jest w porządku. Co za ulga!
    Niestety dzisiaj nie chciała pozować, jak na poprzednich wizytach. To nic, najważniejsze, że zdrowa :) Kolejna wizyta 08.07, może wtedy lepiej zapozuje.
    Na badaniu była główką w dół, co mnie zdziwiło, bo byłam pewna, że nie przyjmuje tej pozycji, tylko kopię mnie po dole :)

PaulinaLexi, Amandi, purplerain, Nova37, Szosz, Engel, Filcek, Hajkonk, bellA, Agaxyz00, Azalea 🌸, Venus, Majka92, promykk, sarenka95, Nava, Bella93, Lavender91, iiyama, aglo, Kotciara, Suzie, truskawki981, Agusia246, Ivka, Deyansu lubią tę wiadomość

preg.png
  • Hajkonk Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azalea 🌸 wrote:
    Hej dziewczyny, kciuki za dzisiejsze wizyty 🤞🏽 i życzę Wam miłego dnia 🌸🌸

Ja padam, nie pamiętam już tak ciężkich dni i nocek z córką, mam wrażenie że ta buzia w ogóle się nie goi 🥺
    Dużo wsparcia dla Was wysyłam!! 🩷

Azalea 🌸 lubi tę wiadomość

👩‍💼29l🤵‍♂️35l + 🐈‍⬛🐈‍⬛🐈‍⬛🐈‍⬛

10.2024 rozpoczęcie starań
    💊 PrenaCare Start Ona i On
    🩺17.11.2024 cytologia OK
    07.01 beta hcg 2758 mlU/ml.
    10.01 beta hcg 7412 mlU/ml

preg.png

04.01 ⏸️ 🍀
    07.01 5+4 pęcherzyk 4.81mm 🥹
    15.01 6+5 CRL 0,53cm i mamy ❤️ !
    24.01 8+0 CRL 1,6cm.
    26.02 12+5 USG I trym. CRL 5,93cm
    26.03 16+5 CRL 14,2cm 128g 🩷
    23.04 20+5 USG II trym. 343g 🩷
    21.05 24+5 637g 🩷
    18.06 28+5

TP 5.09.2025 czekamy na Klarę 💖
  • bellA Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aglo wrote:
    Gdzieś mi się ostatnio obiło o oczy na necie, że płukanie solą emską i można psikać w ciąży gardło tantum verde

Dzieki. Aglo , Amandi - Spróbuję wszystkiego.. bo w piątek teście przyjeżdżają, obiad mam szykować a mnie rozkłada choroba.. rece opadaja.. że akurat teraz🥺 ehhh...

aglo lubi tę wiadomość

34👱‍♀️ 36🧔‍♂️

06.01 ⏸️ 😍
    🩺17.01.25 - jest Pęcherzyk 🤞
    🩺07.02.25 - mamy 💓🥹 2cm Małego czlowieka.
    🩺14.02.25. - 3cm naszego Bejbiczątka🥰 rosnę !
    🩺07.03.25 - Prenatalne 13+0- , 6,8 cm Bejbiczka. prawdopodobnie dziewczynka.🩷
    🩺14.03.25 - na 100% 🩷 ,rośniemy !
    Wyniki Pappa - niskie ryzyka🤞
    🩺10.04.25 - 17+4 214g szczęścia 🥹🩷
    🩺25.04.25 -II Prenatalne - 337g zdrowej 🩷
    🩺09.05.25 - wszystko ok🩷
    🩺06.06.25 - 775g 🩷
    🩺27.06.25 - wizyta⏳️

preg.png
  • Paczula Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, chciałam zapytać czy wymiary waszych maluchów zawsze są proporcjonalne?
    Na ostatnich badaniach główka wyszła o tydzień większa względem innych części ciała. Oczywiscie poprosiłam Panią doktor o dokładne zbadanie i mierzyła, że nie ma żadnego wodogłowia i w środku wszystko wygląda dobrze (na III prenatalne jeszcze czekam).
    No ale oczywiście nie wychodzi mi to z głowy 🤡
    Wbiłam wymiary w czata żeby porównał z siatką centylową… i wyszło, że głowa mieści się w normie ale… brzuch jest za duży 🫠 Już nie wiem co myśleć 🤦🏼‍♀️
    Czy wy sprawdzacie te wymiary czy zdajecie się na ocenę i komentarz lekarza?

aglo, Filcek lubią tę wiadomość

• Filcek Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)

Kciuki za dzisiejsze wizyty a dla Ciebie Joa.szym gratki - super, że wszystko w porządku <3

LauraTomek u mnie w pierwszej ciąży z córką był taki problem - że brzuszek za mały względem pomiarów itp, że mała waga - ogólnie córka urodziła się w 39tc przez CC i ważyła 2,5kg - jasne, była mniejsza, porobili badania ALE ... pytanie jak u Was ze wzrostem, jakie dzieciaki w rodzinie się rodziły ? Ja jestem niska i drobna, mąż wyższy (180cm) i też szczupły więc zwyczajnie dziecko, jeszcze pierwsze jak mi to wyjaśniła lekarka duże być nie musi. Z tego, co kojarzę jesteś z Krk - polecam Ci DobreUSG i pytać o dr Nocuń lub jak będzie dostępny dr Wiecheć i zrobić sobie u nich badanie - to naprawdę świetni lekarze i jak od nich usłyszysz, że jest ok, to jest ok. Koleżance dr Wiecheć dzieciątko uratował w szpitalu na Kopernika, nie boi się podjąć decyzji i przede wszystkim zna się na rzeczy. Także pamiętam swój stres z 1 ciąży od właśnie 4msc słyszałam o brzuszku, że za mała córeczka i się też denerwowałam a teraz doskoczyła, zdrowe dziecko. No i jak dziewczyny wspominały - dzieci rosną skokowo, ktoś mógł wykonać pomiar mniej dokładnie - dużo jest przyczyn, jeśli masz możliwość skontroluj przepływy w tętnicach. I głowa do góry - jesteśmy różni, nasze maluchy też będą różnie ważyć po porodzie, będą na różnych centylach jeśli chodzi o wzrost więc na spokojnie :)

Przykro mi również z powodu dziadka męża :( dużo emocji w jednym dniu - mam nadzieję, że dzisiaj czujesz się lepiej <3

Hajkonik Przytulam <3 rozumiem krótki lont, mój również w niektóre dni jest tragicznie krótki o ile istnieje i byle pierdoła wyprowadza mnie z równowagi. Zwłaszcza, że czuję się wtedy niezrozumiana albo sama ze sobą czuję się źle że tak się czuję ... pokręcone trochę - z doświadczenia pierwszego porodu i dziecka - to hormony. I trzeba próbować sobie odpuścić na tyle ile to możliwe.

Azalea Odnośnie żłobka - próbowaliście zrobić to co najlepsze dla dziecka - rozwój psychiczny/emocjonalny czy kontakt z rówieśnikami są równie ważne jak zdrowie fizyczne. Myślę, że powoli poukładacie sobie tą rzeczywistość w domu i dasz radę z dwójką. Obie damy radę. Też zmienialiśmy córce placówkę i też wyrzucamy sobie że była w niej za długo (chodziła tam niecałe 8msc a do tej pory walczymy z lękiem względem starszych dzieci) i że trzeba było zabrać ją wcześniej itp - teraz, po zmianie placówki jest super, dziecko chodzi chętnie, nie choruje bo pilnują żeby nie wpuszczać chorych dzieci i czujemy ulgę. U Was też się to poukłada - daj sobie czas <3 jesteś świetną mamą i wierzę, że podobnie jak my wszystkie podejmujesz najlepsze decyzje na dany moment :)

Gratuluję również udanych sesji ciążowych :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:55

Hajkonk, Azalea 🌸, Amandi, Deyansu lubią tę wiadomość

preg.png
  • aglo Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paczula wrote:
    Na ostatnich badaniach główka wyszła o tydzień większa względem innych części ciała. Oczywiscie poprosiłam Panią doktor o dokładne zbadanie i mierzyła, że nie ma żadnego wodogłowia i w środku wszystko wygląda dobrze (na III prenatalne jeszcze czekam).
    Wbiłam wymiary w czata żeby porównał z siatką centylową… i wyszło, że głowa mieści się w normie ale… brzuch jest za duży 🫠 Już nie wiem co myśleć 🤦🏼‍♀️

Ja zdaje się na lekarza jak mówi, że jest ok to ufam, nie sprawdzam nigdzie pomiarów żeby się nie stresować. Gdyby coś mówił że ma za duże/ za małe to bym pewnie bym sie martwiła ale też zdałabym się na ocenę lekarza czy to jest jeszcze akceptowalne odchylenie czy powód do dalszej obserwacji

Paczula, sarenka95, Daisy89, Deyansu lubią tę wiadomość

34l. 👧 35l.👦
    2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
    2020.11 - syn 🩵 - pPROM 35+2tc
    Nisza w bliźnie po cc🌚
    Cukrzyca ciążowa 🍫
    preg.png
    25.11.2024 OM
    20.12.2024 ⏸️
    07.01.2025 6+1 CRL 3.2mm ♥️
    28.01.2025 9+1 CRL 2.6cm ♥️
    17.02.2025 12+0 CRL 6,1cm, FHR 156 ♥️ NT 1,7mm
    18.02.2025 12+1 CRL 6,4cm, FHR 154 ♥️ NT 2,2mm
    25.02.2025 NIPT - wynik prawidłowy - chłopiec 🩵
    18.03.2025 16+1 181g 🐻
    15.04.2025 20+1 385g 🐨
    13.05.2025 24+1 713g 🦊
    10.06.2025 28+1 1280g 🐼
    01.07.2025 31+1 🩺 usg 3 trymestru
    22.07.2025 34+1 🩺
    12.08.2025 37+1 🩺
  • Filcek Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paczula wrote:

Polubiłam w formie wsparcia - nie, nie zawsze wymiary są proporcjonalne :) możesz trafić na egzemplarz z długimi nogami np :D i później fajnie bo predyspozycje do biegania :D ogólnie te wymiary są orientacyjne i dopóki coś naprawdę nie wybija mocno poza skalę to nie ma się co martwić. Dzieci rosną też skokowo. W tej sprawie zdaję się na lekarza a jak czuję wewnętrzy niepokój to konsultuję u drugiego żeby rozwiać swoje wątpliwości :)

Paczula lubi tę wiadomość

preg.png
  • Venus Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Trzymam za Was kciuki i nie mogę doczekać się wieści na temat wagi waszych dzieciaczków ❤️ja mam wizytę dopiero za tydzień i obstawiamy z partnerem ile nasz mały już waży 🙈😂

Amandi lubi tę wiadomość

⭐️05.01.25 Pierwsze w życiu dwie kreski 🥳 ⏸️
    ⭐️07.01.25 Potwierdzenie ciąży u ginekologa na badaniu USG 🥹❤️
    ⭐️04.02.25 Całe 2,5cm szczęścia 😍
    ⭐️12.03.25 11cm chłopca 💙
    ⭐️23.04.25 Już 355g 💪
    ⭐️21.05.25 650g 🥹
    ⭐️25.06.25 Kolejna wizyta

👩🏼👱‍♂️😺
    Starania o bobasa od 01.2024
    PCOS (poprawa po suplementacji inozytolem)
    Niedoczynność tarczycy

preg.png
  • Azalea 🌸 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Filcek wrote:
    Cześć :)

Kciuki za dzisiejsze wizyty a dla Ciebie Joa.szym gratki - super, że wszystko w porządku <3

LauraTomek u mnie w pierwszej ciąży z córką był taki problem - że brzuszek za mały względem pomiarów itp, że mała waga - ogólnie córka urodziła się w 39tc przez CC i ważyła 2,5kg - jasne, była mniejsza, porobili badania ALE ... pytanie jak u Was ze wzrostem, jakie dzieciaki w rodzinie się rodziły ? Ja jestem niska i drobna, mąż wyższy (180cm) i też szczupły więc zwyczajnie dziecko, jeszcze pierwsze jak mi to wyjaśniła lekarka duże być nie musi. Z tego, co kojarzę jesteś z Krk - polecam Ci DobreUSG i pytać o dr Nocuń lub jak będzie dostępny dr Wiecheć i zrobić sobie u nich badanie - to naprawdę świetni lekarze i jak od nich usłyszysz, że jest ok, to jest ok. Koleżance dr Wiecheć dzieciątko uratował w szpitalu na Kopernika, nie boi się podjąć decyzji i przede wszystkim zna się na rzeczy. Także pamiętam swój stres z 1 ciąży od właśnie 4msc słyszałam o brzuszku, że za mała córeczka i się też denerwowałam a teraz doskoczyła, zdrowe dziecko. No i jak dziewczyny wspominały - dzieci rosną skokowo, ktoś mógł wykonać pomiar mniej dokładnie - dużo jest przyczyn, jeśli masz możliwość skontroluj przepływy w tętnicach. I głowa do góry - jesteśmy różni, nasze maluchy też będą różnie ważyć po porodzie, będą na różnych centylach jeśli chodzi o wzrost więc na spokojnie :)

Przykro mi również z powodu dziadka męża :( dużo emocji w jednym dniu - mam nadzieję, że dzisiaj czujesz się lepiej <3

Hajkonik Przytulam <3 rozumiem krótki lont, mój również w niektóre dni jest tragicznie krótki o ile istnieje i byle pierdoła wyprowadza mnie z równowagi. Zwłaszcza, że czuję się wtedy niezrozumiana albo sama ze sobą czuję się źle że tak się czuję ... pokręcone trochę - z doświadczenia pierwszego porodu i dziecka - to hormony. I trzeba próbować sobie odpuścić na tyle ile to możliwe.

Azalea Odnośnie żłobka - próbowaliście zrobić to co najlepsze dla dziecka - rozwój psychiczny/emocjonalny czy kontakt z rówieśnikami są równie ważne jak zdrowie fizyczne. Myślę, że powoli poukładacie sobie tą rzeczywistość w domu i dasz radę z dwójką. Obie damy radę. Też zmienialiśmy córce placówkę i też wyrzucamy sobie że była w niej za długo (chodziła tam niecałe 8msc a do tej pory walczymy z lękiem względem starszych dzieci) i że trzeba było zabrać ją wcześniej itp - teraz, po zmianie placówki jest super, dziecko chodzi chętnie, nie choruje bo pilnują żeby nie wpuszczać chorych dzieci i czujemy ulgę. U Was też się to poukłada - daj sobie czas <3 jesteś świetną mamą i wierzę, że podobnie jak my wszystkie podejmujesz najlepsze decyzje na dany moment :)

Gratuluję również udanych sesji ciążowych :)

Dziękuję 🫂 łzy mi popłynęły jak to przeczytałam 🥹

Filcek lubi tę wiadomość

👩🏽‍❤️‍👨🏽|28|31
    👶🏽|2023|🩷
    👶🏽|2025|🩵

preg.png
  • Azalea 🌸 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paczula wrote:

Nie analizuje, ufam lekarzowi 😅

👩🏽‍❤️‍👨🏽|28|31
    👶🏽|2023|🩷
    👶🏽|2025|🩵

preg.png
  • Paczula Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Filcek wrote:
    Polubiłam w formie wsparcia - nie, nie zawsze wymiary są proporcjonalne :) możesz trafić na egzemplarz z długimi nogami np :D i później fajnie bo predyspozycje do biegania :D ogólnie te wymiary są orientacyjne i dopóki coś naprawdę nie wybija mocno poza skalę to nie ma się co martwić. Dzieci rosną też skokowo. W tej sprawie zdaję się na lekarza a jak czuję wewnętrzy niepokój to konsultuję u drugiego żeby rozwiać swoje wątpliwości :)
    Na długie nogi niestety nie ma szans z moimi genami 🤭🤭 Ale mozliwe, ze będzie miała duża głowę po ojcu 😂 Dzięki za uspokojenie ❤️ Poczekam do III prenatalnych i wtedy jeszcze o wszystko wypytam 🤭

Filcek lubi tę wiadomość

• promykk Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paczula wrote:
    U nas ciągle rozjechane te wymiary i do tygodnia to lekarze nawet nie komentują, bo to normalne. Jak brzuszek był ponad tydzień do przodu to gin sugerowała, że to od cukrzycy, ale później już się zmniejszyła ta różnica.

Bobaski rosną z różną proporcją, też zależy od pomiaru (czasami np noga pod kątem to ciężko złapać), ale też brzuszek opity może mieć albo pusty, główkę skliśniętą bardziej akurat od pozycji.

Nie polecam googlowania, za krótka kość udową Google od razu uznaje za z. downa. 🤡

10.2024 💔 9tc. p. zatrzymane, zabieg
    30.12.24 ⏸️
    NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    tp: 08.09.25 🍼🤞

preg.png
  • promykk Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wgl to czytałam chyba na blogu mamyginekolog, że się odchodzi od przekładania wymiarów na tygodnie na rzecz przedstawiania na siatce centylowej, ale program który to robi jest jakiś ekstra drogi.

Ktoś tu wstawiał fotkę z takim wydrukiem z usg i dużo lepiej to wygląda jak norma od 10 do 90 centyla jest. 🤗

10.2024 💔 9tc. p. zatrzymane, zabieg
    30.12.24 ⏸️
    NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    tp: 08.09.25 🍼🤞

preg.png
  • aglo Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promykk wrote:
    Wgl to czytałam chyba na blogu mamyginekolog, że się odchodzi od przekładania wymiarów na tygodnie na rzecz przedstawiania na siatce centylowej, ale program który to robi jest jakiś ekstra drogi.

Ktoś tu wstawiał fotkę z takim wydrukiem z usg i dużo lepiej to wygląda jak norma od 10 do 90 centyla jest. 🤗

To u mojego gina tak jest właśnie włącza taką siatkę po usg i tam nanoszą się automatycznie pomiary, co lepsze są one w pamięci urządzenia przypisane do pacjentki, rysuje się wykres jak rośnie bobas 🥹 mój akurat idzie narazie głównie po siatce dla 50 centyla :)

promykk, Paczula lubią tę wiadomość

34l. 👧 35l.👦
    2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
    2020.11 - syn 🩵 - pPROM 35+2tc
    Nisza w bliźnie po cc🌚
    Cukrzyca ciążowa 🍫
    preg.png
    25.11.2024 OM
    20.12.2024 ⏸️
    07.01.2025 6+1 CRL 3.2mm ♥️
    28.01.2025 9+1 CRL 2.6cm ♥️
    17.02.2025 12+0 CRL 6,1cm, FHR 156 ♥️ NT 1,7mm
    18.02.2025 12+1 CRL 6,4cm, FHR 154 ♥️ NT 2,2mm
    25.02.2025 NIPT - wynik prawidłowy - chłopiec 🩵
    18.03.2025 16+1 181g 🐻
    15.04.2025 20+1 385g 🐨
    13.05.2025 24+1 713g 🦊
    10.06.2025 28+1 1280g 🐼
    01.07.2025 31+1 🩺 usg 3 trymestru
    22.07.2025 34+1 🩺
    12.08.2025 37+1 🩺
  • Amandi Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paczula wrote:

Nie sprawdzam, zdaję się na lekarza 😊

Paczula, Deyansu lubią tę wiadomość

🙍‍♀️28 🙍‍♂️29

Starania od 08.2023r.

12.2023r. 1 strata-ciąża biochemiczna
    09.2024r. 2 strata- 8 tydz 👼🏻💔
    10.2024r. zmiana lekarza oraz zapisanie się do kliniki + szereg badań
    11.2024r. stwierdzone MTHFR c.677 układ heterozygotyczny (clexane,acard, prenatal, acidum folicum richter, encorton, magnez)

26.12.2024r. dwie kreseczki 💌
    08.01.2025r. pierwsza wizyta CRL 0,19
    21.01.2025r. mamy serduszko i pierwszą w życiu kartę ciąży 🤍 CRL 1,35
    31.01.2025r. 🧸 CRL 2,42
    10.02.2025r. 🧸 CRL 4,11
    28.02.2025r. prenatalne 🧸 CRL 6,96 znamy płeć 💙
    03 03.2025r. 🧸💙
    17.03.2025r. 🧸💙
    14.04.2025r. 🧸💙320g
    25.04.2025r. połówkowe🧸💙440g
    01.05.2025r. 🧸💙625g
    02.06.2025r. 🧸💙917g
    18.06.2025r. 🧸💙1264 g

🩺27.06 III prenatalne
    🩺14.07. wizyta

preg.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azalea 🌸 wrote:
    Dziękuję 🫂 łzy mi popłynęły jak to przeczytałam 🥹

Do usług ! Świetnie sobie radzisz <3 wiem, że chorowanie najbliższych i własne też na pewno daje Ci w kość, do tego ciąża, setki drobnych, codziennych spraw, obawy - to normalne, że czujesz się niepewnie zwłaszcza w obliczu zmian. Wierzę, ba jestem głęboko przekonana, że sobie poradzicie - powoli, dzień po dniu. I za jakiś czas podobnie jak u nas zapomnicie o tym jak to było ze żłobkiem/chorowaniem a może też pojawi się jakaś inna placówka/opcja pomocy. Z pewnością wybierzecie to, co będzie najlepsze dla Was i dzieci <3

Azalea 🌸, Deyansu lubią tę wiadomość

preg.png
  • PaulinaLexi Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paczula wrote:
    Mi ostatnio wyszła kość udowa koło 20 centyla, a reszta tak 55. No i mówił lekarz że to dalej w normie, że później może być na odwrót.
    Ja dostaję wydruk z USG i tam są takie podziałki i kropką jest zaznaczone gdzie mieści się pomiar.
    I też co to znaczy że brzuch za duży? Ponad siatkę centylową czy dalej w siatce ale np. na 90?

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:41

'95 👫 '93 Wrocław
    22.12 ⏸️ 1cs
    Termin OM 1.09
    Nifty - zdrowy chłopak💙, niskie ryzyka

24.02 - 13+0 I prenatalne - wszystko ok. CRL - 7,54 cm, ryzyko preeklampsji
    3.03 - 14+0, wizyta kontrolna, 8 cm
    2.04 - 18+2, wizyta kontrolna, 236g
    15.04 - 20+1, II prenatalne, 355 g
    30.04 - 22+2, wizyta kontrolna
    28.05 - 26+2, wizyta kontrolna, 877 g
    18.06 - 29+2, III prenatalne
    23.06 - 30+2, wizyta kontrolna
    preg.png
  • Engel Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na połówkowych miałam za mały obwód główki, ale nic lekarz nie mówił mimo że była całkiem poniżej siatki a wg tygodni to jakoś tydzień młodsza, po tygodniu u mojego prowadzącego już było 17%.
    Też szukałam w google co to znaczy ale już przestałam, bo same czarne scenariusze i najgorsze wady a po prostu może być tak, że albo lekarz źle zaznaczył za mało/dużo i wyszły kwiatki, albo młoda później nadgoni główkę.
    Ja też nie mam nie wiadomo jak dużej głowy 😂
    Za to kość udowa ostatnio prawie 70% a wg tygodni większa o tydzień, nie wiem po kim, ja jestem niska, partner też nie wiele wyższy 😂

14.08.23r 7tc t16 👼🏼

preg.png
    OM 4.12.24
    31.12.24 ⏸️
    7.01. Beta 2232 mIU/ml
    9.01. Beta 4438 mIU/ml 96.1% 📈
    17.01. 6+1 crl 0.41cm i ❤️
    30.01. 8+2 crl 1.78cm
    7.02. 9+3 crl 2.61cm 🧸
    3.03. 13+2 crl 7.02cm 🥝 USG prenatalne ✔️ pappa ✔️
    7.03. 13+6 crl 8cm 🥭
    4.04. 17+6 206g 🍇
    23.04. 20+4 330g 🥞
    30.04. 21+4 410g 🍈
    28.05. 25+4 823g 🐧
    25.06. 29+4 🩺
    9.07. 31+4 III prenatalne 🧬
‹‹ 674 675 676 677 678 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ