X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
Odpowiedz

Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡

Oceń ten wątek:
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 30 czerwca, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aglo wrote:
    Zdecydowanie za wcześnie 🤦‍♀️ tak jutro mam wizytę i mam nadzieję że mnie uspokoi że nic tam się nie dzieje w stronę porodu 🙏

Ale glut już taki powiedziałabym że porządny wypadł.

O kurcze - to trzymam kciuki za Was ! Zobaczysz jak szyjka, mam nadzieję, że długa i na spokojnie sobie dotrwacie w dwupaku do tego 19 sierpnia <3

aglo lubi tę wiadomość

preg.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 30 czerwca, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia88888 wrote:
    Jestem właśnie po usg III trymestru. Dostaliśmy skierowanie na echo serca płodu bo odnotowano "zaburzenia rytmu serca - podejrzenie pobudzeń dodatkowych, bez stałej sekwencji"
    Niby lekarz mówi że to moze samoistnie przeminąć ale ja już się denerwuje co z tego wyniknie...
    Próbuję się umówić na to echo tam gdzie nas pokierowano (Agatowa w Warszawie) - najbliższy wolny termin na sierpień wiec o wiele za późno... do innych poradni w imid czy bielanskim nawet nie mogę się dodzwonić.

Reszta wyników ok. Synek waży 2050gramow- 90percentyl. Fotki nie mamy bo wtulił się w łożysko.

Trzymam kciuki za szybki termin na badania ✊🏻✊🏻✊🏻 odnośnie serduszka - mam nadzieję, że przeminie samoistnie <3 rozumiem też że się denerwujesz - mimo wszystko staraj się być dobrej myśli, obecnie są naprawdę duże możliwości leczenia arytmii (o ile w ogóle cokolwiek takiego stwierdzą po zrobieniu echa). Przesyłam dużo, dużo wsparcia <3

Deyansu lubi tę wiadomość

preg.png
  • Joa.szym Autorytet

Wysłany: 30 czerwca, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odzywam się, żeby zabójca ze snu Szosz nie dopadł mnie 😀

Azalea - zdrówka! Nie oszczędzają Cię choroby w tej ciąży. U mnie jest za to odwrotnie - zawsze chorowałam bardzo często, a teraz od grudnia nic. Śmieję się, że to dzięki genom męża, bo on choruje bardzo rzadko.

Aglo - trzymam kciuki, żeby akcja nie zaczęła się za szybko! Oby na jutrzejszej wizycie były same dobre i uspokajające wiadomości.

Oliwia - maluszek już nie taki malutki, super ❤️ Kciuki za serduszko i szybki termin badań.

Co do upałów... My mamy sesję ciążową w czwartek, u nas mają być 34 stopnie... Przełożyliśmy na 19, ale o 16 mam makijaż. Może uda mi się namówić bratową, żeby to ona przyjechała do mnie, a nie ja do jej salonu. Nie chcemy przekładać sesji, bo u nas w kolejnym tygodniu ma być deszczowo :(
    Trzymajcie więc za mnie kciuki w czwartek 😀

Miłego dnia dziewczyny, samych udanych wizyt! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca, 14:03

sarenka95, aglo, Azalea 🌸, Amandi, Moirane, Filcek, Deyansu, Szosz lubią tę wiadomość

preg.png
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 30 czerwca, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @aglo trzymam kciuki, żeby bobas jeszcze posiedział. Jak coś to nie wyrażam zgody na lipiec 😂

@Oliwia będzie dobrze, warto sprawdzić, ale wierzę, że to nic poważnego 🤞

@Azalea zdrowia ❤️

@Engel to są jakieś jaja 😑

aglo, Engel, Azalea 🌸 lubią tę wiadomość

👩30👨31
    👶starania od 01/2024, kwiecień-sierpień cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
    ✅ stabilna niedoczynność tarczycy
    ❌ PCOS, bezowulacyjne cykle
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ jajowody drożne
    ✅ badania nasienia

🍀9cs, 5cs z Lamettą+Ovitrelle
    💙2025
    age.png
  • Azalea 🌸 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aglo wrote:
    A i ja mam takie spadki że mam poczucie że zaraz zemdleje ( u mnie to chyba wypadkowa niskiego ciśnienia i skaczącego cukru we krwi) zazwyczaj przechodzi jak się położę. Ale zdecydowanie nie jest to nic dobrego :(

Eh i właśnie mi wyleciał kawałek czopa, znowu 🙄 serio już?!

Nie powiedziałabym że za szybko, w pierwszej ciąży jak byłam na forum z dziewczynami to pisały że czop może odejść na dwa miesiące/tygodnie/dni przed porodem. Ja bym się nie martwiła na zapas, w końcu zostały nam +/- 2 miesiące. A jak Cię martwi to wybierz się na kontrolę 😅

👩🏽‍❤️‍👨🏽|28|31
    👶🏽|2023|🩷
    👶🏽|2025|🩵

preg.png
  • aglo Autorytet

Wysłany: 30 czerwca, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azalea 🌸 wrote:
    Nie powiedziałabym że za szybko, w pierwszej ciąży jak byłam na forum z dziewczynami to pisały że czop może odejść na dwa miesiące/tygodnie/dni przed porodem. Ja bym się nie martwiła na zapas, w końcu zostały nam +/- 2 miesiące. A jak Cię martwi to wybierz się na kontrolę 😅

No mi już kawałkami tak wypada od 2 tygodni 🫢 mam wizytę jutro rano także zobaczymy co tam ale dzisiaj zdecydowanie to już był naprawdę spory kawałek 🫣

34l. 👧 36l.👦
    2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
    2020.11 - syn 🩵 35+2tc
    2025.08 - syn 🩵 37+2tc

age.png

age.png
  • Azalea 🌸 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aglo wrote:
    No mi już kawałkami tak wypada od 2 tygodni 🫢 mam wizytę jutro rano także zobaczymy co tam ale dzisiaj zdecydowanie to już był naprawdę spory kawałek 🫣

Doczytałam 🙈

Ale tak jak jedna z dziewczyn pisała, może to oznaczać wszystko i nic. Na spokojnie, na pewno będzie dobrze 🫶🏼

Oliwia88888 polubiłam za wagę malucha, trzymam kciuki za badania 🫶🏼

Dziękuję dziewczyny za życzenia zdrowia, zdecydowanie się przydadzą 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca, 13:55

👩🏽‍❤️‍👨🏽|28|31
    👶🏽|2023|🩷
    👶🏽|2025|🩵

preg.png
  • aglo Autorytet

Wysłany: 30 czerwca, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azalea 🌸 wrote:
    Doczytałam 🙈

Ale tak jak jedna z dziewczyn pisała, może to oznaczać wszystko i nic. Na spokojnie, na pewno będzie dobrze 🫶🏼

Oliwia88888 polubiłam za wagę malucha, trzymam kciuki za badania 🫶🏼

Dziękuję dziewczyny za życzenia zdrowia, zdecydowanie się przydadzą 🙈

Oby!

Właśnie a Ty zdrowiej tam! Bo też coś się musiało przypałętac 😔

Umówiłam się na szczepienie na rsv w czwartek. Będę już wtedy jeszcze bardziej przygotowana😅

Azalea 🌸 lubi tę wiadomość

34l. 👧 36l.👦
    2020.11 - syn 🩵 35+2tc
    2025.08 - syn 🩵 37+2tc

age.png

age.png
  • Moirane Autorytet

Wysłany: 30 czerwca, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azalea zdrowiej szybciutko 😘

Oliwia ale duży chłopczyk💓, dawaj znać jak po echo mam nadzieję, że to minie trzymam kciuki 😘

Aglo odpoczywaj ile się da 😘 z tym czopem to niejednoznaczne w sumie u mnie wypadł w 35 tygodniu a i tak córka wywoływana w 41🙈 różnie to jest ale na pewno trochę stresuje😘

Ja popralam ubranka dla Bubu, ale póki co nie mogę się zebrać za prasowanie przez ten gorąc 🙈 chyba odpalę klimę i na siedząco będę pchać wieczorem 😅

purplerain, Azalea 🌸, Deyansu lubią tę wiadomość

preg.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Engel wrote:
    Uff wróciłam od lekarza poz, który ładnie powiedział na luzaku, e tam 110 na czczo to nie cukrzyca ale co ja tam wiem jestem kardiologiem i u mnie każdy pacjent ma te same normy, nie ważne czy w ciąży czy taki i owaki 😅
    Ja się zaśmiałam i mówię, że ciekawe jak w ogóle z terminami żebym nie zdążyła urodzić i wychować - spokojnie, jak coś to dałem pani na cito.

Zadowolona ja, wracam do domu, biorę telefon i dzwonię do tej poradni i słucham tej dennej melodyjki tururur, jesteś 5 w kolejce turururu...
    I tak pół godziny, nadeszła moja kolej i dowiedziałam się, że do diabetologa to odległe terminy o 2 lata nawet są, uświadomiłam że ja w ciąży i cukrzyca - a to okej okej, ale to na zły pani numer zadzwoniła (podała mi prawidłowy) i pocieszyła, że w sumie to i tak się nie dodzwonie bo lekarz na urlopie do poniedziałku 🤡😂

I to na razie tyle z mojej przygody z diabetologiem NFZ 🤷🏼‍♀️
    Akurat do tego dzwoniłam z polecenia prowadzącego, bo ma wiele pacjentek które sobie chwaliły tamtą poradnie.
    Mam auto to dla mnie nie problem podjechac te 30km - oczywiście jeśli warto.
    Bo w moim mieście to jakiś konował przyjmuje więc chcę sobie oszczędzić stresów i nerwów...

Co za znawca ten lekarz 🫣 ciekawe ile będziesz czekać na ten termin, a może uda się do kogoś umówić prywatnie bo wydaje mi się że powinnaś mieć insulinę i to na cito przy takim cukrze na czczo 🫣 a potem już sobie czekać na wizytę na NFZ na luzie.

Aglo kciuki żeby to nie zwiastowało niczego złego ✊🏻

Dziewczyny a też tak macie że nisko czujecie dziecko? Ja coś porobie i czuję takie polne podbrzusze pod pękiem, jakby twardnienie może brzucha ale sama nie jestem pewna czy to jest to. Na pewno nie mam już tyle siły co jeszcze miesiąc temu i to odczucie brzucha daje mi się we znaki 😬

01.2023 🧒🏼🧸1cs
    age.png

09.2025 👶🏼🧸2cs
    age.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)
  • Majka92 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś już też po USG 3 trymestru młody wszystkie wymiary w normie tylko jedynie obwód brzuszka mu się zrobił tydzień do przodu i waży 1600g 😱 więc spory z niego chłopak ale ostatni miesiąc codziennie jadłam lody więc już trudno odpuszczam cukier zostawiam tylko w owoców 🙈 przepływy i cała reszta też ok. Najgorzej że szyjka mi się skraca mam do obserwacji bo mam zależy jak liczył 2,6-2,8cm na szczęście zamknięta więc dobrze że biorę ta luteinę i będę brać raczej do 34 tygodnia. Teraz następna wizyta za 3 tygodnie.
    Oliwia88888 trzymam kciuki żeby wszystko wyszło dobrze.
    Reszcie powodzenia na wizytach/badaniach.
    Ja jutro dzwonię zapisać się na szczepienie na krztusiec.

aglo, Filcek, sarenka95, PaulinaLexi, Agusia246, Amandi, purplerain, Agaxyz00, Azalea 🌸, Joa.szym, Moirane, Abby10, Nova37, Lavender91, Deyansu, Szosz, bellA, Bella93 lubią tę wiadomość

⏸️ 08.01.2025
    🩺 20.01.2025 jest ♥️!
    🩺 12.02.2025 CRL 2,9cm, 170♥️
    💉 27.02.2025 CRL 5cm, 157♥️ sanco zdrowy 💙
    🩺 05.03.2025 prenatalne niskie ryzyka, CRL 6cm
    🩺 24.03.2025 13cm, 118g 🥰
    🩺 23.04.2025 318g 💙
    🩺 12.05.2025 USG II trymestru zdrowy 504g 👶💙
    🩺 20.05.2025 632g 💙
    🩺 09.06.2025 1065g👶
    🩺 30.06.2025 USG III trymestru OK 1600g 👶
    ❤️ 11.07.2025 Filip 1620g, 46cm pPROM 31+0
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azalea zdrówka.

Oliwia ale już duży chłopczyk 😍 i kciuki oczywiście żeby to nie było nic poważnego ✊🏻 co do wizyty echo serca to po cukrzycy ciążowej jest takie zalecenie żeby zbadać na około 6 m-cy i wyobraźcie sobie że cały wroclaw obdzwoniłam i zero na już, w szpitalu nikt tel nawet nie odbierał, finalnie poszłam z synkiem prywatnie 🙈

Btw tak mnie wkurza to NFZ, tyle kasy się płaci miesięcznie za te składki a jak przychodzi co do czego to się nie można dostać do lekarza i trzeba iść i tak prywatnie :/

Umówiłam się na środę na szczepienie na krztusiec , chociaż tyle że bez problemu udało się w mojej przychodni POZ 😛 potem w okolicy 35 chce machnąć to rsv jeszcze

Filcek, Azalea 🌸, Deyansu lubią tę wiadomość

01.2023 🧒🏼🧸1cs
    age.png

09.2025 👶🏼🧸2cs
    age.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majka92 wrote:
    Ja dziś już też po USG 3 trymestru młody wszystkie wymiary w normie tylko jedynie obwód brzuszka mu się zrobił tydzień do przodu i waży 1600g 😱 więc spory z niego chłopak ale ostatni miesiąc codziennie jadłam lody więc już trudno odpuszczam cukier zostawiam tylko w owoców 🙈 przepływy i cała reszta też ok. Najgorzej że szyjka mi się skraca mam do obserwacji bo mam zależy jak liczył 2,6-2,8cm na szczęście zamknięta więc dobrze że biorę ta luteinę i będę brać raczej do 34 tygodnia. Teraz następna wizyta za 3 tygodnie.

Wow, też duży chłopczyk :) jak ułożony główka to może akurat ucisnal na szyjkę i stąd taki wynik (akurat i mnie była taka sytuacja).

01.2023 🧒🏼🧸1cs
    age.png

09.2025 👶🏼🧸2cs
    age.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)
  • aglo Autorytet

Wysłany: 30 czerwca, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majka92 wrote:

O kurczę to juz taka na granicy ta szyjka :/ kciuki zeby stabilnie juz sie trzymała 😘 a synek dobrze że zdrowo rośnie 💪

34l. 👧 36l.👦
    2020.11 - syn 🩵 35+2tc
    2025.08 - syn 🩵 37+2tc

age.png

age.png
  • Daisy89 Ekspertka

Wysłany: 30 czerwca, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, nie zagladałam tu od wczoraj i ciężko nadrobić czytanie 🙊
    Aglo oby to jeszcze nic nie znaczyło na ten moment, kciuki za jutro.
    Olivia to już pokaźny chłopak 👍 kciuki za echo,oby nie było nic poważnego

Ja już nie umiem się doczekać czwartkowych prenatalnych żeby się dowiedzieć co tam słychać u córeczki, bo gin na urlopie i wizyta dopiero za 2 tyg.. ma być 36° u nas, ale dobrze że badania o 9 to może nie będzie tragedii o tej porze 🤞

• Engel Autorytet

Wysłany: 30 czerwca, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:
    Co za znawca ten lekarz 🫣 ciekawe ile będziesz czekać na ten termin, a może uda się do kogoś umówić prywatnie bo wydaje mi się że powinnaś mieć insulinę i to na cito przy takim cukrze na czczo 🫣 a potem już sobie czekać na wizytę na NFZ na luzie.

Sama jestem ciekawa, najlepsze że nie zarejestrowali mnie na konkretny termin bo pielęgniarka z poradni diabetologicznej też na urlopie... I mam sobie dzwonić w poniedziałek 🤷🏼‍♀️
    Jak patrzę na wizyty prywatne u mnie też dopiero w przyszłym tygodniu, a jeśli rzeczywiście zadzwonię w poniedziałek i uda się w tym samym tygodniu załatwić to szkoda iść prywatnie...

14.08.23r 7tc t16 👼🏼

age.png
    OM 4.12.24
    31.12.24 ⏸️
    7.01. Beta 2232 mIU/ml
    9.01. Beta 4438 mIU/ml 96.1% 📈
    17.01. 6+1 crl 0.41cm i ❤️
    30.01. 8+2 crl 1.78cm
    7.02. 9+3 crl 2.61cm 🧸
    3.03. 13+2 crl 7.02cm 🥝 USG prenatalne ✔️ pappa ✔️
    7.03. 13+6 crl 8cm 🥭
    4.04. 17+6 206g 🍇
    23.04. 20+4 330g 🥞
    30.04. 21+4 410g 🥥
    28.05. 25+4 823g 🐧
    24.06. 29+3 1364g 🍈
    9.07. 31+4 1821g 🥬
    15.07 32+3 1918g
    5.08 35+3 2627g
    19.08 37+3 3070g
    26.08 38+3 🏥🤭
  • Agusia246 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    purplerain wrote:
    Hej Dziewczyny <3

Bardzo rozumiem i przytulam wszystkie z ciężkimi tematami rodzinnymi, nie będę się dzielić swoimi przejściami, bo to temat bardziej na osobny wątek i kilkadziesiąt sesji terapii. Ja też już do pewnych rzeczy po latach przywykłam i mimo że często jest mi przykro to staram się skupiać na tych osobach, dla których jestem ważna i które o mnie dbają.

Od zawsze jestem osobą bardzo zorganizowaną, wszystko jest na tip top, terminy dotrzymane, zadania wykonane, można na mnie polegać w 100%, o każdym pomyślę, o wszystko dopytam, co by się nie działo w moim życiu to robota jest zrobiona (to nie jest auto-laurka jak coś, uważam to za swoje błogosławieństwo i przekleństwo w jednym). Mam wrażenie, że przez to, nawet jak mówię, że jest mi ciężko, to ludzie i tak traktują to jakoś mniej poważnie (?). No, bo wiadomo, że ja zawsze ogarnę. Czasem mam wrażenie, że musiałabym skończyć jak np. Ty, Hajkonk, w szpitalu albo coś innego musiałoby mi się stać, żeby inni zauważyli, że ja tak na serio mówiłam, że np. mam gorszy czas.

Ale z milszych rzeczy - sesja wypadła nam super - idealne warunki pogodowe, a w miejscu, w którym byliśmy nie było nikogo oprócz jednego rybaka :D Bardzo swobodna atmosfera, będą super wspomnienia i pamiątka. Wcześniej byłam na makijażu i dziewczyna, która mi go robiła ma dokładnie ten sam termin porodu, co ja :D A na dodatek nasza pani fotograf jest w 15 tc. Normalnie same ciąże :)

W przyszłym tygodniu mamy pierwsze zajęcia w szkole rodzenia i cieszę się na nie bardzo, bo czuję, że w końcu czegoś się dowiem :)

Jakie plany na ten tydzień? <3 Życzę Wam wszystkim jak najbardziej łagodnego przejścia tych temperatur, bo obawiam się, że może być ciężko momentami :(

To niestety tak jest, że ta osoba co zagryza zęby i daje radę, zamiast podziwu wyzwala takie "eh, bo tobie to łatwo przychodzi". A te sieroty co siedzą i marudzą że nie umieją, nie mogą, nie dadzą rady bo tak ciężko są ojojane i o nie się dba 🤷 i aż by się chciało zacząć grać taka sierotę żeby mieć łatwiej i żeby wszyscy robili za ciebie, ale wewnętrzny system wartości od razu krzyczy że nie 🙃

PaulinaLexi, purplerain, Joa.szym, Deyansu lubią tę wiadomość

age.png
  • PaulinaLexi Autorytet

Wysłany: 30 czerwca, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super że wizyty pozytywne!
    Oliwka nie martw się na zapas, ciśnij, dzwoń, nawet do innego miasta, albo prywatnie w ostateczności, tylko szkoda wydawać kasę jak powinno się należeć na NFZ...
    Ale wagowo bobaski są już różne, Twój jest na prowadzeniu :)

Mi dzisiaj po waszych wiadomościach, że już tyle macie włączył się syndrom wicia gniazda xd
    Od 10tej sprzątam. Nawet znalazłam filmik jak zdjąć tapicerkę z fotelika cybex, wszystko elegancko wyprane 💪 składanie zostawię mężowi, bo my się przecież denerwować nie możemy :D

Ja wieczorami i w nocy czuję niżej bobasa, w nocy ciężko mi się przewracać z boku na bok, jakby kula od kręgli mi po pęcherzu jeździła.
    Ale plecy odpuściły całkowicie. Nie wiem czy to co miało się rozciągnąć w końcu się rozciągnęło, czy to kwestia ćwiczeń i masażu fizjo ale idzie żyć.

Deyansu lubi tę wiadomość

'95 👫 '93 Wrocław
    22.12 ⏸️ 1cs
    Termin OM 1.09
    Nifty - zdrowy chłopak💙, niskie ryzyka

24.02 - 13+0 I prenatalne - wszystko ok. CRL - 7,54 cm, ryzyko preeklampsji
    15.04 - 20+1, II prenatalne, 355 g
    18.06 - 29+2, III prenatalne, 1284 g
    14.07 - 33+0, 2090 g
    22.07 - 34+1, 2300/2400 g
    04.08 - 36+0, 2880 g
    11.08 - 37+0, 3100 g
    02.09 - 40+1, 3470 g
    preg.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 30 czerwca, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam szczepienie na krztusiec jutro - więc dołączam do wesołego teamu szczepień ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca, 14:40

sarenka95, Daisy89, Deyansu lubią tę wiadomość

preg.png
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 30 czerwca, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w tym tygodniu będę mieć szczepienie na krztusiec ☺️

Filcek, Deyansu lubią tę wiadomość

👩30👨31
    👶starania od 01/2024, kwiecień-sierpień cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
    ✅ stabilna niedoczynność tarczycy
    ❌ PCOS, bezowulacyjne cykle
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ jajowody drożne
    ✅ badania nasienia

🍀9cs, 5cs z Lamettą+Ovitrelle
    💙2025
    age.png
‹‹ 739 740 741 742 743 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ