X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
Odpowiedz

Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡

Oceń ten wątek:
  • Engel Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:
    Cześć Dziewczyny 😍
    Ogromnie się cieszę, że wciąż wszystkie w dwupakach - Majka, Hajkonk - dużo sił dla Was, wypoczywajcie 🤗🫡😘 wierzę że będzie dobrze 💪🏻

Trzymam kciuki za Wasze badania, wizyty, USG i inne wyzwania tego czasu w ciąży ☺️🤞🏻

U nas nadal parno 🥵 a do tego od 2 dni mam ogromny spadek samopoczucia. I w sumie dlatego bardzo mało się udzielałam, ale Was czytam i cały czas wspieram ♥️🙏🏻W sobotę wprawdzie nocka filmowa była spoko (choć się przedłużyło, a ja się średnio czułam, więc Mąż odwiózł mnie wcześniej do domku): jakiś horror, film Dungeons&Dragons: Honor Złodziei (polecam!), pizza i sporo rozmów 🤗

Za to wcześniej obiad u Teściowej... Ona cała spiętą, Szwagierka nerwowo chichocząca... Atmosfera, że można było ciąć powietrze siekierą 😵‍💫 nie dałabym rady jeść, postanowiłam to mądrze i wprost rozładować. I chyba się udało, na razie. Ale sporo słów padło, które mnie zraniły (zapewne nie taki był cel Teściowej, nie były to rzeczy o mnie) i od wczoraj to odchorowuję, popłakuję, ciśnienie dziś jak na mnie wysokie ok. 140/90.

Sprawa jest jakoś tam rozwojowa, Mąż będzie coś rozmawiał z nimi, żeby też mnie oszczędzały, bo ja sobie nie wezmę Valerinu czy hydroksyzyny na nerwy 😤 (żadna z Nich nie wie, że tak się czuję), zostaje mi tylko magnez, siła umysłu, oczyszczający płacz i rozmowy z Mężem (a Jemu to też ciąży), a wszystko odbija się też na Dziecku. Ja powiedziałam Im wszystko co miałam do powiedzenia i tyle. Ale nie sądziłam, że tak mnie to szarpnie 🙄

Z plusów: Dziś domówiłam ostatnie rzeczy z Gemini, no może jeszcze zostały z dwa produkty🤔. Przyszedł już kombinezon, chusta i materacyk do wózka. Byłam u dermatologa, jutro idę do fizjoterapeutki - mam nadzieję że mnie znowu zaklei 🤞🏻
    I teraz już naprawdę muszę się zabrać za kończenie tematu wyprawki, za ćwiczenia i czytanie mądrych książek, bo niby u mnie ogólnie spoko z szyjką itd. (może faktycznie pomaga na to branie magnezu) ale wiadomo - w każdej chwili coś się może zmienić, a chcę być gotowa na różne sytuacje 🤨

Sorry za długi i może chaotyczny post, ale ... well, it is what it is 🤷🏻‍♀️ jak się poczuję lepiej, trochę bliżej człowieka niż 💩, to będę pisać radośniej i bardziej na temat 😘

Polubiłam w formie wsparcia, mogę się domyślić jak się czujesz bo tak samo w zeszłym tygodniu miałam "rodzinną dramę", przepłakałam kilka dni i też czułam się jak 💩.
    Super, że Twój mąż z nimi porozmawia, bo tak być nie może, nie możesz się stresować i denerwować bo dzidzia też przeżywa 😥

Deyansu lubi tę wiadomość

14.08.23r 7tc t16 👼🏼

preg.png
    OM 4.12.24
    31.12.24 ⏸️
    7.01. Beta 2232 mIU/ml
    9.01. Beta 4438 mIU/ml 96.1% 📈
    17.01. 6+1 crl 0.41cm i ❤️
    30.01. 8+2 crl 1.78cm
    7.02. 9+3 crl 2.61cm 🧸
    3.03. 13+2 crl 7.02cm 🥝 USG prenatalne ✔️ pappa ✔️
    7.03. 13+6 crl 8cm 🥭
    4.04. 17+6 206g 🍇
    23.04. 20+4 330g 🥞
    30.04. 21+4 410g 🥥
    28.05. 25+4 823g 🐧
    24.06. 29+3 1364g 🍈
    9.07. 31+4 1821g 🥬
    15.07 32+3 1918g
    5.08 35+3 🩺
  • Engel Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia88888 wrote:
    Ja jestem już po echo serca plodu. Generalnie występują pojedyncze dodatkowe skurcze ale lekarka powiedziała ze najczęściej to samoistnie mija wraz z rozwojem ciazy lub w niedługim okresie po narodzinach. Serce ma prawidłowa budowę i jest wydolne krążeniowo. Dostałam zalecenie żeby ograniczyć polifenole czyli spora część owoców, warzyw i orzechów. Z uwagi na cukrzycę ograniczam mocno węglowodany. Wobec tego jak to połącze to okazuje się ze mogę jeść tylko mięso (nie przepadam) I nabiał...
    Synek w 5 dni przytył 200gramow i aktualnie waży już 2200... czyli 95 percentyl. Nie wiem co mogę zrobić aby tak nie przybierał szybko na wadze. Nie jem jakoś dużo. Przytyłam póki co 8kg wiec w dolnej granicy normy. Cukry jak mierze to 95%wyników jest w normie.

Też polubiłam w formie wsparcia, super że z serduszkiem wszystko w porządku...
    A to zalecenie to do serduszka, czy cukrzycy?
    Szczerze to masakra, jak tu jeść samo mięso bez niczego 😥
    Ja też średnio przepadam za mięsem, pisałam ostatnio że lubię kurczaka ale nie jem jakoś często i jakbym usłyszała takie zalecenie to bym się załamała chyba 😥

Co do przybierania dzidzi to nie pomogę, sama mam cukrzycę ciążowa a moja jest w 50 percentylu, z czego ja już przytyłam 17kg 🙈

Oliwia88888 lubi tę wiadomość

14.08.23r 7tc t16 👼🏼

preg.png
    OM 4.12.24
    31.12.24 ⏸️
    7.01. Beta 2232 mIU/ml
    9.01. Beta 4438 mIU/ml 96.1% 📈
    17.01. 6+1 crl 0.41cm i ❤️
    30.01. 8+2 crl 1.78cm
    7.02. 9+3 crl 2.61cm 🧸
    3.03. 13+2 crl 7.02cm 🥝 USG prenatalne ✔️ pappa ✔️
    7.03. 13+6 crl 8cm 🥭
    4.04. 17+6 206g 🍇
    23.04. 20+4 330g 🥞
    30.04. 21+4 410g 🥥
    28.05. 25+4 823g 🐧
    24.06. 29+3 1364g 🍈
    9.07. 31+4 1821g 🥬
    15.07 32+3 1918g
    5.08 35+3 🩺
  • Joa.szym Ekspertka

Wysłany: 7 lipca, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majka92 wrote:
    A słuchajcie dziewczyny co wiecie że będziecie miały cesarkę co bierzecie bo ja już w sumie muszę zamawiać 😅 narazie mam majtki siateczkowe chyba 5szt starczy? Podkłady i te duże podpaski, ginexid i co wezmę dwie koszule nocne jakieś to starczy? Czy dosataje się jakaś na samo cięcie jednorazowa czy coś?

Położna ze szkoły rodzenia polecała opatrunek plaster miodu i jeśli ktoś ma pewne cc i może sobie pozwolić - żel lub proszek przeciwzrostowy.

Majka92 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia88888 wrote:
    Ja jestem już po echo serca plodu. Generalnie występują pojedyncze dodatkowe skurcze ale lekarka powiedziała ze najczęściej to samoistnie mija wraz z rozwojem ciazy lub w niedługim okresie po narodzinach. Serce ma prawidłowa budowę i jest wydolne krążeniowo. Dostałam zalecenie żeby ograniczyć polifenole czyli spora część owoców, warzyw i orzechów. Z uwagi na cukrzycę ograniczam mocno węglowodany. Wobec tego jak to połącze to okazuje się ze mogę jeść tylko mięso (nie przepadam) I nabiał...
    Synek w 5 dni przytył 200gramow i aktualnie waży już 2200... czyli 95 percentyl. Nie wiem co mogę zrobić aby tak nie przybierał szybko na wadze. Nie jem jakoś dużo. Przytyłam póki co 8kg wiec w dolnej granicy normy. Cukry jak mierze to 95%wyników jest w normie.

Super, że wszystko dobrze z serduszkiem. Ale z tą dieta to faktycznie nie za ciekawie (nie za łatwo) brzmi 🫣 jeszcze przy cukrzycy ciążowej 😬 ciężko trzymać się tych wytycznych. Kiedy masz wizytę u gina? Może spróbuj się trzymać tych wytycznych i zobaczysz czy ma to wpływ na wagę 🤔 a co do samej wagi to był jakiś taki nagły przeskok z 50 centyla na ten 95? Czy cały czas jest z tych większych dzieci?

01.2023 Synuś ❤️ 1cs
    age.png

Czekamy na drugiego Synusia ❤️
    preg.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)

26.12 ⏸️ (2cs)
    13.01 6+0 jest ❤️ CRL 3mm
    27.02 12+3 USG I Trymestr 🩺 ryzyka niskie
    13.03 14+3 będzie synuś 👶🏻❤️
    TP 8.09.2025
  • sarenka95 Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hajkonk wrote:
    Właśnie. Jeśli chodzi o wyprawki i całe szykowanie pokoju/kątu dla bobasa. U Nas będzie to kąt w sypialni.
    Kiedy planujecie szykować tak, że już łóżeczko będzie „poscielone” wszystko poprane i poszykowane, wyprawka rozdzielona (smoczki i butelki wyparzone na swoim docelowym miejscu )a walizka do szpitala spakowana? U mnie póki co w łóżeczku (bez materaca) leża koszyki, ozdoby na ścianę i pusta torba po powrocie moim ze szpitala. Ubrania są w szafie ale do prania, prasowania i obcięcia mam metki a cała wyprawka apteczna leży na kupce obok łóżeczka. I tak leży to i w sumie nie wiem kiedy to zrobić 🙈 do kompletu pełnego brakuje mi tylko koszuli do porodu, szpital niby daje ale jednak w swojej będę czuć się bardziej komfortowo i koszuli do karmienia na później bo zwykle mam, muszę zamówić jeszcze prześcieradło do lozkeczka i kompresy na sutki - ponoć złoto.
    U nas też będzie kącik w sypialni i póki co mam wyprane i wyprasowane ubranka w szufladach. Do końca lipca chce mieć złożony przewijak i łóżeczko, myślę że materacyk też już położę (bez prześcieradła) żeby się trochę 'wywietrzył'. Jakieś rzeczy w paczkach też sobie już ułożę w organizerach na dole przewijaka. Torbę chcę spakować na początku sierpnia,ale w zasadzie ja już mam wszystko kupione 😉 co do wyparzania smoczków, butelek to ja to zrobię przed pierwszym użyciem, jeden smoczek wyprzę wcześniej,bo go mam zamiar zapakować do szpitala.
    My w łóżeczku nie planujemy mieć pościeli, nastawiam się na prześcieradło+ rożek lub otulacz (w zależności od temperatury), to też już mam wyprane i wyprasowane, więc kwestia nałożenia prześcieradła to pewnie przed szpitalem bezpośrednio,a jak nas maluch zaskoczy to poproszę męża żeby założył prześcieradło gdy już będziemy w szpitalu ☺️

Chętnie poczytam,jakie plany mają inne dziewczyny 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca, 19:12

2020 🧒💙

⏸️ 09.01
    🩺 20.01 pęcherzyk ciążowy i zalążek zarodka🤞
    🩺 06.02 CRL 1.7 cm, mamy 🩷
    🩺 27.02 4,4cm człowieka ❤️
    🩺04.03 I USG prenatalne 5,7 cm człowieka, anatomicznie ok ✅
    Test Pappa - niskie ryzyka wad genetycznych, podwyższone ryzyko stanu przedrzucawkowego, 1:53
    🩺 31.03 13 cm, 140 g , córeczka 🩷
    🩺 28.04 19 cm, 350 g 🌸
    🩺 06.05 II USG prenatalne, wszystko ok ✅
    🩺 26.05 🩷650g ✔️
    🩺16.06 1040 g ⚖️🎀
    🩺07.07 1600g 🌷🩷
    🩺 11.07 III USG prenatalne, wszystko 🆗🍀, 1800 g🧸
    🩺24.07
    🩺18.08
    🩺01.09
  • Deyansu Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia, polubiłam też za serduszko 😍🙏🏻
    Co do warzyw, owoców, to wydaje mi się, że najrozsądniej będzie, żebyś znalazła i spisała sobie te, które mają najmniej polifenoli. Jak będziesz miała przed oczami jakąś listę, to wierzę, że wpadną Ci do głowy jakieś kombinacje, przepisy na dania dla siebie 😘 może będzie trochę nudno, no ale jak mus to mus 🫂

Dzięki Dziewczyny za wsparcie 😍😘 w sumie to nie były przytyki, bardziej smędzenie i jakieś chlipanie, że chyba źle wychowała swoje dzieci, itp.... Mówione przy tychże dzieciach i przy mnie. Raz że się z tym nie zgadzam, uważam to za niesprawiedliwe, a dwa - hormony ciążowe i kaboom!💣😭 gotowe.

👩🏻 39
    PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 1,23 lewy jajowód ❌, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki XII.24

👱🏻32
    morfo 3%, ciężka oligospermia, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 💒10.2022
    Starania na luzie - 2023
    06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
    07.2024 - stymulacja Clo + Ovitrelle 👎🏻😵‍💫
    8-12. 2024 -> diagnostyka
    02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
    17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
    31.01. CRL 1,6 cm 26.02 CRL 5,5 cm
    04.03 7 cm Człowieka, chyba ♂️ 😉 większość ryzyk - niska
    26.03. 12 cm Faceta 😁
    22.04. 🧬 330 g zdrowego Kawalera
    28.05. 832 g Akrobaty 🤸🏻‍♀️
    18.06. 1,25 kg Chłopa 🤗
    24.06. 🧬 Wszystko 👍🏻
    16.07. 1978 g Faceta z czuprynką 🧒🏻

preg.png
  • sarenka95 Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia88888 wrote:

Cieszę się,że dobrze z serduszkiem ❤️
    Co do wagi malucha nie wiem,co doradzić. W zasadzie nie wiem co więcej niż dieta możesz zrobić 😟 moja córcia przeskoczyła w 3 tygodnie z 40 na 60 percentyl, ale ginekolog mówiła,że jest w porządku póki co,bo nie jest to gwałtowna zmiana. A Twój maluszek nagle przeskoczył czy ciągle był w tej górnej granicy?

2020 🧒💙

⏸️ 09.01
    Test Pappa - niskie ryzyka wad genetycznych, podwyższone ryzyko stanu przedrzucawkowego, 1:53
    🩺 28.04 19 cm, 350 g 🌸
    🩺 26.05 🩷650g ✔️
    🩺16.06 1040 g ⚖️🎀
    🩺07.07 1600g 🌷🩷
    🩺24.07
    🩺18.08
    🩺01.09
  • Deyansu Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hajkonk wrote:
    Właśnie. Jeśli chodzi o wyprawki i całe szykowanie pokoju/kątu dla bobasa. U Nas będzie to kąt w sypialni.
    Kiedy planujecie szykować tak, że już łóżeczko będzie „poscielone” wszystko poprane i poszykowane, wyprawka rozdzielona (smoczki i butelki wyparzone na swoim docelowym miejscu )a walizka do szpitala spakowana? U mnie póki co w łóżeczku (bez materaca) leża koszyki, ozdoby na ścianę i pusta torba po powrocie moim ze szpitala. Ubrania są w szafie ale do prania, prasowania i obcięcia mam metki a cała wyprawka apteczna leży na kupce obok łóżeczka. I tak leży to i w sumie nie wiem kiedy to zrobić 🙈 do kompletu pełnego brakuje mi tylko koszuli do porodu, szpital niby daje ale jednak w swojej będę czuć się bardziej komfortowo i koszuli do karmienia na później bo zwykle mam, muszę zamówić jeszcze prześcieradło do lozkeczka i kompresy na sutki - ponoć złoto.

Chciałabym wszystko mieć zrobione mieć tak do końca lipca, pierwszego tygodnia sierpnia, no ale 🤨 na pocieszenie 🥰wklejam zdjęcia z naszego kącika dla dziecka z łóżeczkiem oraz przyszłego pokoju dla Synka 😵‍💫 generalnie jakby tornado tam przeszło i tak by się nikt nie zorientował 😅 można nawet 💩 na środku 😂 powoli to ogarniamy, ale nie ma "letko"

W sumie pokój będzie potrzebny za kilka miesięcy. Na razie sukcesem jest to, że już widać podłogę, bo na początku, jak się wprowadziliśmy to nie było takie oczywiste 😅

IMG-20250707-191356121.jpg
    IMG-20250707-191431647-HDR.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca, 19:21

Amandi, Hajkonk, Marcysia1990, Engel, Moirane, Szosz, Bella93 lubią tę wiadomość

👩🏻 39
    PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 1,23 lewy jajowód ❌, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki XII.24

👱🏻32
    morfo 3%, ciężka oligospermia, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 💒10.2022
    Starania na luzie - 2023
    06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
    07.2024 - stymulacja Clo + Ovitrelle 👎🏻😵‍💫
    8-12. 2024 -> diagnostyka
    02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
    17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
    31.01. CRL 1,6 cm 26.02 CRL 5,5 cm
    04.03 7 cm Człowieka, chyba ♂️ 😉 większość ryzyk - niska
    26.03. 12 cm Faceta 😁
    22.04. 🧬 330 g zdrowego Kawalera
    28.05. 832 g Akrobaty 🤸🏻‍♀️
    18.06. 1,25 kg Chłopa 🤗
    24.06. 🧬 Wszystko 👍🏻
    16.07. 1978 g Faceta z czuprynką 🧒🏻

preg.png
  • Amandi Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hajkonk wrote:

Ja mam już wszystko przygotowane, łóżeczko, przewijak, komodę a w niej ciuszki wyprane i poukładane 🍼🧸 kokon, rożek, a nawet ostatnio wpadł szumiś do łóżeczka od przyjaciół 🤍 wiadomo, że to raczej pokój tylko na krótkie przesiadywanie. Zostało nam tylko ustawić dostawkę do łóżka w naszej sypialni (to zrobimy dopiero jak pojadę do szpitala 😊). Walizkę też mam prawie spakowaną, kończę wkładać ostatnie rzeczy 😊

Oliwia88888 dobre wieści serduszkowe, trzymam kciuki za dietę 🤞🤞

Oliwia88888, sarenka95, Hajkonk, Engel, truskawki981, Naya00, Bella93 lubią tę wiadomość

🙍‍♀️28 🙍‍♂️29

10.07.2025r. 🧸💙1900 g

🩺31.07. wizyta

preg.png
  • Oliwia88888 Ekspertka

Wysłany: 7 lipca, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarenka95 wrote:
    Cieszę się,że dobrze z serduszkiem ❤️
    Co do wagi malucha nie wiem,co doradzić. W zasadzie nie wiem co więcej niż dieta możesz zrobić 😟 moja córcia przeskoczyła w 3 tygodnie z 40 na 60 percentyl, ale ginekolog mówiła,że jest w porządku póki co,bo nie jest to gwałtowna zmiana. A Twój maluszek nagle przeskoczył czy ciągle był w tej górnej granicy?

od początku słyszę, że jest duży , na połówkowych też sporo wyprzedzał wagowo rówieśników.
    Oczywiście martwie się co to bedzie z porodem bo wolalabym naturalnie- jestem raczej drobna i boje się że taki 4,5kg synek mnie porozrywa albo sie nie zmiesvci i skonczy sie na cc. Zapisalam sie do diabetloga na przyszly tydzien może on coś doradzi...

Martwie sie tez co to bedzie jak synek nie bedzie sie zaliczał do tych wiekszosci przypadków, gdy zaburzenia rytmu serca mijają samoistnie :(

preg.png
    👩36 🧔‍♂️40
    05.2024- poronienie zatrzymane w 9tc
    Wigilia 2024-II Kreski na teście. Czekamy na 🩵
    28.04. 2025- połówkowe 🩵 550g
    30.06.2025- usg III trym, 2000g
  • sarenka95 Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia88888 wrote:
    od początku słyszę, że jest duży , na połówkowych też sporo wyprzedzał wagowo rówieśników.
    Oczywiście martwie się co to bedzie z porodem bo wolalabym naturalnie- jestem raczej drobna i boje się że taki 4,5kg synek mnie porozrywa albo sie nie zmiesvci i skonczy sie na cc. Zapisalam sie do diabetloga na przyszly tydzien może on coś doradzi...

Martwie sie tez co to bedzie jak synek nie bedzie sie zaliczał do tych wiekszosci przypadków, gdy zaburzenia rytmu serca mijają samoistnie :(
    Mnie dziś pani doktor powiedziała coś takiego,że jeśli mała będzie szybko przybierać i szacowana waga będzie wysoka to indukcja porodu będzie w 38 TC, a jeśli wagowo będzie w porządku,przepływy także, to możemy zaczekać do 39 TC, więc pewnie w Twoim przypadku,jeśli mały utrzyma się na tym percentylu będą wywoływać w 38 🤷 jest też tak,że duża waga jest wskazaniem do CC, szczególnie jeśli to pierwszy poród (wybacz, nie pamiętam czy masz więcej dzieci ❤️).

Współczuję stresów z serduszkiem.. ale myślę,że wiadomości które dziś dostałaś są raczej pozytywne i w miarę możliwości trzeba być dobrej myśli 🌷

2020 🧒💙

⏸️ 09.01
    🩺 28.04 19 cm, 350 g 🌸
    🩺 26.05 🩷650g ✔️
    🩺16.06 1040 g ⚖️🎀
    🩺07.07 1600g 🌷🩷
    🩺24.07
    🩺18.08
    🩺01.09
  • Agusia246 Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia88888 wrote:

Mi się wydaje, że o ile nie szaleją Ci cukry, to maluch przytyje tyle ile ma przytyć niezaleznie od Twojej diety... To raczej nie jest tak, że u tych co trzymają mega dietę dziecko waży mało, a u tych co wciągają i tyją po 30kg są duże dzieci. I właściwie to ważniejsze żeby nie miał ogromnej głowy, bo jak głową przejdzie to już reszta idzie bez większego problemu ;)

Szosz, PaulinaLexi lubią tę wiadomość

preg.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hajkonk wrote:

Z racji tego że sytuacja lubi być dynamiczna to juz bym przygotowała część żeby było w razie wu chociaż do spakowania 🙂. Ja np dzisiaj poprałam wszystko. Póki co powkładam to w organizery i schowam do komody żeby się nie kurzyło. Część to co bardziej pogniecione to sobie poprasuje, ale już nie będę tak szaleć jak w pierwszej ciąży 🤪 nie mam na to czasu i siły 😀

Takie rzeczy jak fotelik wózek to już mam odświeżone i gotowe ale zakryte folia. W dostawcę będzie tylko materac, także prześcieradło ubiorę pewnie dopiero jak wyjdziemy ze szpitala, ewentualnie chwilkę przed. Nie ma też co tak wszystkiego szykować na już bo tylko się będzie kurzyć, a to naprawdę moment naszykować, nawet jak już dziecko będzie w domu :) bobo takie baaaardzo dużo spi 🙂

Smoczki, butelki też będę wyparzac bliżej terminu. Są też takie fajne woreczki do sterylizacji : https://gemini.pl/canpol-babies-woreczki-do-sterylizacji-w-kuchence-mikrofalowej-6-sztuk-0111603?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=pla_-_kat_-_dziecko_ongoing&utm_id=20368663903&gad_source=1&gad_campaignid=20368663903&gclid=CjwKCAjw4K3DBhBqEiwAYtG_9Go2_JNSVFSN-i8ieJguSdjHMekzP6gGTnarWZ0rVInBhSisetkhhRoCBqgQAvD_BwE takie wyparzenie to 10 min i nie ma co się z tym spieszyć 😊

Mam taką gotowa moja listę jeszcze z pierwszej ciąży, co do szpitala dla mnie i dla dziecka:

DLA MNIE i DZIECKA DO SZPITALA + PO PORODZIE
    Laktator elektryczny Neno
    Wkładki laktacyjne
    Maść na popękane brodawki ziaja
    Podpaski poporodowe - Bella mama 2op.
    Podkłady jednorazowe 90x60 na łóżko 5 szt.
    Majtki jednorazowe (siateczkowe) 4 szt.
    Koszula do porodu 1 szt i do karmienia (rozpinane) - 2 szt.
    Szlafrok 1 szt.
    Biustonosze do karmienia - 2 szt.
    Do podmywania irygator
    Żel do higieny intymnej
    pianka Ginexid (kupic tylko jak będzie SN)
    Rzeczy do kąpania i do włosów
    Szczoteczka i pasta do zębów
    Klapki
    Ręcznik duży (ciemny) + ręcznik mały
    Rzeczy do makijażu i demakijażu
    Ładowarka do telefonu + Przedłużacz
    Lusterko
    Mała lampka
    Woda mineralna, najlepiej butelki po 0,5l, przekąski, kanapki
    Dokumenty: karta ciąży, badania

Dla dziecka:
    Butelka na mm/ buteleczki z gotowym mm (np Bebiko)
    Smoczek
    Pieluszki muślin 3 szt.
    Linomag
    Chusteczki nawilżające 1op.
    Pampersy 1op.
    Podkłady 5 szt.
    Gąbka i płyn do naczyń, sciereczki
    Ubranka min. 3 zestawy w woreczki strunowe (w domu przygotować w razie wu kolejne zestawy )
    Rożek 1szt (w domu gotowy drugi)
    W domu przygotować rzeczy na wyjście żeby przywiózł tata. Porobic fotki co gdzie jest żeby łatwo było wytłumaczyć jakby czegoś zabrakło 🙂

Część z tej listy czego nie używam na codzien naszykuje sobie już, a resztę bliżej terminu (tak około 3 tyg przed). 😊 Ja jeszcze robiłam tak że mąż miał część w bagażniku w aucie na wymianke (ręcznik nowy, pampersy, podkłady) bo niektóre rzeczy objętościowo zajmują sporo miejsca a nie są potrzebne na juz. Także ja polecam torbę dla mamy do szpitala, torbę dla dziecka i trzecia torbę z rzeczami na wymianke w bagażniku 😀 np laktator może się okazać w ogóle nie potrzebny, tak samo butelka czy smoczki.

A tymi kompresami to jeszcze bym się wstrzymała, zawsze można je na szybko zamówić :) a np żadna z moich koleżanek nie miała takiej potrzeby żeby ich użyć. Tak na szybko to masc na sutki spoko działa i dziecko może to "jeść" :) i są takie kostki do drinków plastikowe , warto mieć takie zamrożone i sobie nimi ulżyć 😊

Hajkonk, bellA lubią tę wiadomość

01.2023 Synuś ❤️ 1cs
    age.png

preg.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)

26.12 ⏸️ (2cs)
    TP 8.09.2025
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amamamam wrote:
    Apropos tych różnych pomiarów szyjki - jest ginekolog który porusza temat pomiaru szyjki na insta (wiem, wiem, insta.. ale gość jest ginekologiem było nie było) i on tłumaczył że szyjka to mięsień, jednego dnia może być dłuższa, innego krótsza i to całkowicie normalne dopóki mieści się w normach dla danego tygodnia. Sama miałam raz 3.8, raz 4.5, 5.0.. pytałam o to ginekologa i też powiedział że to będzie zależeć od dnia.

@Majka92, mi spokojnie wystarczyły trzy pary siateczkowych majtek, one super szybko schną. Natomiast z mojego doświadczenia warto mieć więcej koszul, w połogu normą jest potliwość w nocy i mi się zdarzyło zmieniać koszulę dwa razy w nocy bo była przemoczona.. i mi strasznie spuchły nogi i stopy po cc, innym dziewczynom po cc też i to podobno norma, warto mieć większe klapki do chodzenia.

Oj tak z tym poceniem to i ja miałam problem. Obecnie mam dwie koszule po porodowe i na pewno jeszcze jedna dokupie taka letnia. Ja jakoś po 2 tyg w domu przeszłam już na piżamy ale takie z górą na guziki więc tez warto do domu pomyśleć o piżamach jakichs:)

01.2023 Synuś ❤️ 1cs
    age.png

preg.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)

26.12 ⏸️ (2cs)
    TP 8.09.2025
  • Hajkonk Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:
    Chciałabym wszystko mieć zrobione mieć tak do końca lipca, pierwszego tygodnia sierpnia, no ale 🤨 na pocieszenie 🥰wklejam zdjęcia z naszego kącika dla dziecka z łóżeczkiem oraz przyszłego pokoju dla Synka 😵‍💫 generalnie jakby tornado tam przeszło i tak by się nikt nie zorientował 😅 można nawet 💩 na środku 😂 powoli to ogarniamy, ale nie ma "letko"

W sumie pokój będzie potrzebny za kilka miesięcy. Na razie sukcesem jest to, że już widać podłogę, bo na początku, jak się wprowadziliśmy to nie było takie oczywiste 😅
    Pewnie też by to u mnie tak wyglądało, gdyby nie to że śpię w tym pokoju i spędzam też większość czasu bo mam tak niewygodną kanapę w salonie że nie mogę na niej usiedzieć.. swoją drogą uszak też jest mi nie wygodny więc nowy materac w sypialni jest moim zbawieniem i tu leżę 🙈
    IMG-5321.jpg

IMG-5322.jpg

Ja jestem na takim etapie + ubranka w szafie myślę że wykorzystam siostrę jak wpadnie za tydzień do prania i prasowania chyba że moja szyjka będzie już „stabilna” i powoli sama porobię.

@Marcysia - wow konkretna odpowiedź. Masz rację nie ma co na „już” ale powoli będę starała się to układać w organizery żebym się później sama w domu nie gubiła co gdzie mamci ewentualnie potrafiła wytłumaczyć mamie czy komuś tam kto co skąd ma wziąć żeby mi przywieźć do szpitala.
    Ja planuje być spakowana do 35tc przez tą szyjkę i częste skurcze niby bezbolesne ale są często a u mnie w rodzinie dziewczyny mają predyspozycje do wcześniejszych porodów 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca, 19:47

Marcysia1990 lubi tę wiadomość

👩‍💼29l🤵‍♂️35l + 🐈‍⬛🐈‍⬛🐈‍⬛🐈‍⬛

10.2024 rozpoczęcie starań
    💊 PrenaCare Start Ona i On
    🩺17.11.2024 cytologia OK
    07.01 beta hcg 2758 mlU/ml.
    10.01 beta hcg 7412 mlU/ml

preg.png

04.01 ⏸️ 🍀
    07.01 5+4 pęcherzyk 4.81mm 🥹
    15.01 6+5 CRL 0,53cm i mamy ❤️ !
    24.01 8+0 CRL 1,6cm.
    26.02 12+5 USG I trym. CRL 5,93cm
    26.03 16+5 CRL 14,2cm 128g 🩷
    23.04 20+5 USG II trym. 343g 🩷
    21.05 24+5 637g 🩷
    18.06 28+5 1310g 🩷
    09.07 31+5 1700g 🩷
    21.07 33+2 ⏳
    06.08 35+4 ⏳

TP 5.09.2025 💖
  • Agusia246 Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam praktycznie nic gotowe, nic wyprane, nic wyprasowane, łóżeczko i komoda idą opornie, mam torbę do szpitala a w niej dwie koszule i wkładki laktacyjne i to wszystko. Mam nadzieję do początku sierpnia mieć już wszystko przygotowane porządnie... Póki co dalej bije się z myślami czy jechać do szpitala, bo skurcze mi nie przeszły całkiem, ale boje się że mnie zostawią tam a mój mąż nie ogarnie, bo przecież jak mi się coś dzieje to on akurat zawsze jest biedny, zmęczony i umiera.
    Generalnie nic się nie pogarsza, a mała się rusza ładnie cały dzień... Więc chyba przeczekam noc, zobaczę jutro rano jak to wygląda i najwyżej zawiozę dzieci mojej matce znienacka i sobie sama pojadę z chociaż częściowo spakowaną torbą na wszelki wypadek.

preg.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joa.szym wrote:
    Położna ze szkoły rodzenia polecała opatrunek plaster miodu i jeśli ktoś ma pewne cc i może sobie pozwolić - żel lub proszek przeciwzrostowy.

Majka pytałaś o piankę, ona łagodzi krocze po SN. Przy CC się nie przyda :) Za to przyda się irygator żeby się obmywać w połogu, ja używałam tego do zatok bo do zatok mi się nie sprawdza 😀

01.2023 Synuś ❤️ 1cs
    age.png

preg.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)

26.12 ⏸️ (2cs)
    TP 8.09.2025
  • Oliwia88888 Ekspertka

Wysłany: 7 lipca, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia246 wrote:
    Mi się wydaje, że o ile nie szaleją Ci cukry, to maluch przytyje tyle ile ma przytyć niezaleznie od Twojej diety... To raczej nie jest tak, że u tych co trzymają mega dietę dziecko waży mało, a u tych co wciągają i tyją po 30kg są duże dzieci. I właściwie to ważniejsze żeby nie miał ogromnej głowy, bo jak głową przejdzie to już reszta idzie bez większego problemu ;)

głowę akurat też ma w 90 percentylu. wszystko ma duże- proporcjonalny jest :)
    nie wiem po kim taki wielkolud nam sie trafił- oboje z tatą synka ważyliśmy po 3kg jak sie urodzilismy. Ja mam 168cm wzrostu a partner 188cm, ale szczypiorek chudy ;)

preg.png
    👩36 🧔‍♂️40
    05.2024- poronienie zatrzymane w 9tc
    Wigilia 2024-II Kreski na teście. Czekamy na 🩵
    28.04. 2025- połówkowe 🩵 550g
    30.06.2025- usg III trym, 2000g
  • Majka92 Ekspertka

Wysłany: 7 lipca, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wyprawkę już w większości odpuściłam co mamy to l mamy resztę się dokupi mąż mówi że mam się niczym nie przejmować on wszystko ogarnie wypierze wyprasuje itp. Meble do pokoju będą dopiero na początku sierpnia to bardzo prawdopodobne że będziemy się szykować do powrotu do domu albo już będziemy 🤔 nie wiem jaki on ma plan ale jakoś mu ufam ze coś wymyśli ja już nic na to nie poradzę 🙈 polecam naprawdę do szpitala zabrać jakiś przedłużacz bo u mnie bardzo się sprawdza i nie wiem jak w innych szpitalach ale tutaj podkładów, podpasek popordowych itp jest tyle że ja nie będę kazać przywozić zostawiam w domu może się przydadzą a może nie. Mi tutaj nawet na moje małe wycieki płynu nie pozwalają założyć swojej zwykłej podpaski mam tylko tych dużych szpitalnych używać 😱

⏸️ 08.01.2025
    🩺 20.01.2025 jest ♥️!
    🩺 12.02.2025 CRL 2,9cm, 170♥️
    💉 27.02.2025 CRL 5cm, 157♥️ sanco zdrowy 💙
    🩺 05.03.2025 prenatalne niskie ryzyka, CRL 6cm
    🩺 24.03.2025 13cm, 118g 🥰
    🩺 23.04.2025 318g 💙
    🩺 12.05.2025 USG II trymestru zdrowy 504g 👶💙
    🩺 20.05.2025 632g 💙
    🩺 09.06.2025 1065g👶
    🩺 30.06.2025 USG III trymestru OK 1600g 👶
    ❤️ 11.07.2025 Filip 1620g, 46cm pPROM 31+0
  • Liliowa Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia88888 wrote:
    głowę akurat też ma w 90 percentylu. wszystko ma duże- proporcjonalny jest :)
    nie wiem po kim taki wielkolud nam sie trafił- oboje z tatą synka ważyliśmy po 3kg jak sie urodzilismy. Ja mam 168cm wzrostu a partner 188cm, ale szczypiorek chudy ;)
    A ruszasz sue, chodzisz na spacery, czy glownie lezysz? Moze to tez miec wplyw. A twoja mama, ciitki , babcie duze dzieci rodzily?
    Ja rodzilam pierwsze dziecko z waga 5 kg i na to mialo wplyw wiele rzeczy ale tez mam ogolnie trndencje do rodzenia duzych dzieci i dlatego uwazam bardzo na diete i syaram sie spacerowac 4 km dzienni3

👩35🧔‍♂️35
    7cs udany
    Termin na 16 wrzesnia 2025
    Na stanie trójeczka dzieci i Aniołek ( 20tyg ciazy;()
‹‹ 775 776 777 778 779 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ