Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
Hajkonk wrote:@azalea co za żmija 🤬 mam nadzieję, że Twoja mama szybko ją ukróciła..
@Naya każdy oczekuje od forum czegoś innego, jedni ojojania inni wsparcia jeszcze inni porad czy też samych cudowności, wampirami energetycznymi bym Nas nie nazwała ale rozumiem i szanuję. Wróć za jakiś czas - nie będziemy przecież marudzić do końca września 😘 (chyba)
Niestety nie słyszałam bo mnie zagadano i jeszcze nie miałam chwili porozmawiać z mamą, ale wątpię bo moja mama nigdy nie stawała w obronie swoich dzieci...
O to to, dobrze to ujęłaś, każdy oczekuje czegoś innego i ja też bym nas tak nie nazwała. Naya daj znać jak od nas odpoczniesz a teraz dbaj o siebie tak jak potrzebujesz 🙂 -
Naya00 wrote:To ja z kolei napiszę coś, co niektóre może oburzyć, ale nie bierzcie do siebie tego personalnie, bo naprawdę nie taki jest mój zamysł.
Ja chwilowo odpuszczam forum bo na mnie takie ojojanie i narzekanie działa strasznie demotywujaco. A z racji, że nie zostało już dużo czasu "w ciąży", nie zamierzam marnować go na wampirach energetycznych. Jest bardzo dużo osób, które z chęcią wzięłyby objawy i dolegliwości ciążowe jakie by one nie były i z uśmiechem były w ciąży, bo tak bardzo pragną dziecka a nie mogą. Zresztą każdej z nas przyda sie czasem taka autorefleksja, bo każda świadomie starała sie o dziecko.
Naprawdę nie mam nic złego na myśli, po prostu dbam o swój spokój ducha i swoją psychikę, a to jest najważniejsze teraz.
Absolutnie nie chciałam nikogo urazić tym wpisem. Życzę Wam jak najlepiej 😊Azalea 🌸, purplerain, Szosz, bellA, sofiz, Kotciara, Deyansu lubią tę wiadomość
-
Naya00 wrote:To ja z kolei napiszę coś, co niektóre może oburzyć, ale nie bierzcie do siebie tego personalnie, bo naprawdę nie taki jest mój zamysł.
Ja chwilowo odpuszczam forum bo na mnie takie ojojanie i narzekanie działa strasznie demotywujaco. A z racji, że nie zostało już dużo czasu "w ciąży", nie zamierzam marnować go na wampirach energetycznych. Jest bardzo dużo osób, które z chęcią wzięłyby objawy i dolegliwości ciążowe jakie by one nie były i z uśmiechem były w ciąży, bo tak bardzo pragną dziecka a nie mogą. Zresztą każdej z nas przyda sie czasem taka autorefleksja, bo każda świadomie starała sie o dziecko.
Naprawdę nie mam nic złego na myśli, po prostu dbam o swój spokój ducha i swoją psychikę, a to jest najważniejsze teraz.
Absolutnie nie chciałam nikogo urazić tym wpisem. Życzę Wam jak najlepiej 😊
Nazwanie kobiet, które opisują swoje dolegliwości i dzielą się swoimi obawami wampirami energetycznymi to jednak trochę przesada. A argument o tym, że niektóre osoby mają problem z zajściem w ciążę dlatego nie powinno się narzekać jest porównywalny do tego, że w ogóle nie powinno się narzekać na życie w Polsce bo np. w innym kraju jest wojna. Każda osoba ma prawo do odczuwania własnych emocji a to, że inni "mają gorzej" nie powinno umniejszać ich cierpieniom. Możliwość podzielenia się swoimi przeżyciami - także tymi trudnymi - jest jednak formą ulgi, szczególnie ze okazuje się, ze wiele z Nas ma podobne przemyślenia/obawy/dolegliwości. Forum powinno być przestrzenią ze wzajemnym szacunkiem. Nie chcesz czytać o tych obawach to nie czytaj, ale byłoby miło, gdybys jednoczesnie nie sugerowała że to wampiryzm energetyczny połączony z brakiem empatii w stosunku do osób mających problem z zajściem w ciążę.Lavender91, Azalea 🌸, bellA, Szosz, Nava, sofiz, promykk, Kotciara, Abby10, PaulinaLexi, Moirane, CieplaHerbata, Deyansu, Bella93 lubią tę wiadomość
-
bellA wrote:Melduję ze nasz Bobasek to kawal Kobiety 🤭🤭😍
2kg - 😱😱
Leży glowka do góry a nóżkami w dol.. jesli do następnej wizyty sie nie obróci to skierowanie na CC planowane ( tydzien przed terminem wyznaczona data bedzie )😱😱😬 mam nadzieję ze jeszcze sie obróci bo bardzo chce sprobowac naturalnie..
Poza tym wszystko ok🥰🥰🥰bellA lubi tę wiadomość
-
Suzie wrote:To ja powiem, że moje emocje są w miarę ok w ciąży, ale boje się co będzie w połogu 🫣 w sumie to połogu chyba boję się najbardziej, bo nie wiem czego się spodziewać.👩🏼🧔🏻♂️🐈🐈🐈
🏃🏼♀️🏋🏼♀️🚴🏼♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦
🫰⏸️ 16.01.2025
🧚💫 31.01.2025
💗🎀 19.04.2025 -
Azalea 🌸 wrote:Niestety nie słyszałam bo mnie zagadano i jeszcze nie miałam chwili porozmawiać z mamą, ale wątpię bo moja mama nigdy nie stawała w obronie swoich dzieci...
O to to, dobrze to ujęłaś, każdy oczekuje czegoś innego i ja też bym nas tak nie nazwała. Naya daj znać jak od nas odpoczniesz a teraz dbaj o siebie tak jak potrzebujesz 🙂
moja teściowa też kiedyś zrobiła taką akcję ale mimo że jakoś super rodzinna moja strona nie jest to mama od razu stanęła po mojej stronie a odpukać odkąd jestem w ciąży to na teściową złego słowa nie mogę powiedzieć. Mam nadzieje, że po porodzie nie będzie jakiegoś zwrotu akcji i że w końcu może zaczniemy się jakoś dogadywać 🙈Deyansu lubi tę wiadomość
👩💼29l🤵♂️35l + 🐈⬛🐈⬛🐈⬛🐈⬛
10.2024 rozpoczęcie starań
💊 PrenaCare Start Ona i On
🩺17.11.2024 cytologia OK
07.01 beta hcg 2758 mlU/ml.
10.01 beta hcg 7412 mlU/ml
04.01 ⏸️ 🍀
07.01 5+4 pęcherzyk 4.81mm 🥹
15.01 6+5 CRL 0,53cm i mamy ❤️ !
24.01 8+0 CRL 1,6cm.
26.02 12+5 USG I trym. CRL 5,93cm
26.03 16+5 CRL 14,2cm 128g 🩷
23.04 20+5 USG II trym. 343g 🩷
21.05 24+5 637g 🩷
18.06 28+5 1310g 🩷
09.07 31+5 1700g 🩷
21.07 33+2 ⏳
06.08 35+4 ⏳
TP 5.09.2025 💖 -
truskawki981 wrote:Nazwanie kobiet, które opisują swoje dolegliwości i dzielą się swoimi obawami wampirami energetycznymi to jednak trochę przesada. A argument o tym, że niektóre osoby mają problem z zajściem w ciążę dlatego nie powinno się narzekać jest porównywalny do tego, że w ogóle nie powinno się narzekać na życie w Polsce bo np. w innym kraju jest wojna. Każda osoba ma prawo do odczuwania własnych emocji a to, że inni "mają gorzej" nie powinno umniejszać ich cierpieniom. Możliwość podzielenia się swoimi przeżyciami - także tymi trudnymi - jest jednak formą ulgi, szczególnie ze okazuje się, ze wiele z Nas ma podobne przemyślenia/obawy/dolegliwości. Forum powinno być przestrzenią ze wzajemnym szacunkiem. Nie chcesz czytać o tych obawach to nie czytaj, ale byłoby miło, gdybys jednoczesnie nie sugerowała że to wampiryzm energetyczny połączony z brakiem empatii w stosunku do osób mających problem z zajściem w ciążę.
Lavender91, bellA, Deyansu lubią tę wiadomość
👩🏼🧔🏻♂️🐈🐈🐈
🏃🏼♀️🏋🏼♀️🚴🏼♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦
🫰⏸️ 16.01.2025
🧚💫 31.01.2025
💗🎀 19.04.2025 -
Naya, nie kojarzę Twojej historii ciążowej, ale myślę, że dużo z nas, które są na tym forum miało nad sobą widmo niepłodności, niektóre musiały przejść więcej, niektóre mniej, ale trzeba było walczyć.
I tak, jako gówniara lat 25 nie mogłam zrozumieć jak można w ogóle narzekać na ciążę czy na dziecko, jak są ludzie, którzy oddali by wszystko co mają żeby móc być w tym stanie i mieć malucha.
Za każdym razem kiedy po poronieniu widziałam parę z wózkiem zaczynałam ryczeć. Na każdym negatywnym teście.
Z wiekiem i doświadczeniem przyszła refleksja, że można chcieć czegoś nad życie i nie mieć przyjemności z każdej chwili. Że można pójść w ogień za swoje dzieci, które się kocha bardziej niż cokolwiek na świecie, a jednocześnie mieć ochotę je zamknąć w komórce żeby chociaż przez chwilę przestały jęczeć.
Stąd dokładnie wiem ile mam szczęścia, jak dużo dostałam od życia i jednocześnie nie boje się powiedzieć, że jest do dupy. Bo jest ogromnie do dupy czasami. Ale i tak było warto. I nie ma co udawać że to wszystko tęcze i motylki, bo potem młode, niedoświadczone kobiety myślą, że są złymi matkami i że coś z nimi jest nie tak, bo nie cieszą się każdą chwilą ciąży i macierzyństwa.Filcek, Szosz, Hajkonk, Lavender91, purplerain, promykk, Azalea 🌸, cortexq, Abby10, Moirane, CieplaHerbata, Deyansu, Kotciara, aneta.be, Bella93 lubią tę wiadomość
-
Hajkonk, będziemy marudzić
jeszcze dluuuugo. Trzeci trymestr, poród, połóg, noworodek, ząbkowanie, choroby vs służba zdrowia, w końcu połączenie pracy z wychowaniem dziecka. Zawsze się znajdzie coś co przez chwilę będzie nas przerastać i będziemy chciały ponarzekać
Hajkonk, purplerain, Azalea 🌸, Marcysia1990, Moirane, Deyansu lubią tę wiadomość
-
purplerain wrote:Też bardzo się obawiam połogu, kupiłam sobie książkę głównie na ten temat, więc liczę, że trochę pomoże mi się przygotować 😊
Ja też sporo teraz czytam - o porodzie, połogu, pierwszych chwilach z dzieckiem. I jeszcze na szkole rodzenia była cała lekcja o połogu. Jakoś to będzie, musi 😅purplerain lubi tę wiadomość
👩29👨31
👶starania od 01/2024, kwiecień-sierpień cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy
❌ PCOS oraz bezowulacyjne cykle
❌ hiperinsulinizm
✅ brak cukrzycy ciążowej
✅ jajowody drożne
✅ badania nasienia
❌IO u męża
🍀9cs, 5cs z Lamettą+Ovitrelle
⏸️05/01 🥰
05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹
10/03 13+4, prawdopodobnie chłopiec 👦
07/04 17+4, 223g 🐻
28/04 20+4, 397g potwierdzonego chłopaka 💙
05/05 21+4, 493g 😱
26/05 24+4, 791g gościa 🤗
23/06 28+4, 1223g kawalera 🕺
07/07 30+4, 1924g 🫣
📆 Kalendarz wizyt
28/7 - gin
29/7 - urofizjo
-
Suzie wrote:Widzę, że twoja bobaska idzie podobnie jak mój 😄
Suzie lubi tę wiadomość
34👱♀️ 36🧔♂️
06.01 ⏸️ 😍
🩺17.01.25 - jest Pęcherzyk 🤞
🩺07.02.25 - mamy 💓🥹 2cm Małego czlowieka.
🩺14.02.25. - 3cm naszego Bejbiczątka🥰 rosnę !
🩺07.03.25 - Prenatalne 13+0- , 6,8 cm Bejbiczka. prawdopodobnie dziewczynka.🩷
🩺14.03.25 - na 100% 🩷 ,rośniemy !
Wyniki Pappa - niskie ryzyka🤞
🩺10.04.25 - 17+4 214g szczęścia 🥹🩷
🩺25.04.25 -II Prenatalne - 337g zdrowej 🩷
🩺09.05.25 - wszystko ok🩷
🩺06.06.25 - 775g 🩷 25+4
🩺27.06.25 - 1214g🩷 28+4
🩺14.07.25 - 2kg 😱🩷31+0
🩺11.08.25 - wizyta⏳️
-
@Azalea co za baba... 😑👩29👨31
👶starania od 01/2024, kwiecień-sierpień cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
❌ hiperinsulinizm
✅ brak cukrzycy ciążowej
✅ jajowody drożne
✅ badania nasienia
❌IO u męża
⏸️05/01 🥰
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
07/04 17+4, 223g 🐻
05/05 21+4, 493g 😱
07/07 30+4, 1924g 🫣
📆 Kalendarz wizyt
28/7 - gin
29/7 - urofizjo
-
Agusia246 wrote:Naya, nie kojarzę Twojej historii ciążowej, ale myślę, że dużo z nas, które są na tym forum miało nad sobą widmo niepłodności, niektóre musiały przejść więcej, niektóre mniej, ale trzeba było walczyć.
I tak, jako gówniara lat 25 nie mogłam zrozumieć jak można w ogóle narzekać na ciążę czy na dziecko, jak są ludzie, którzy oddali by wszystko co mają żeby móc być w tym stanie i mieć malucha.
Za każdym razem kiedy po poronieniu widziałam parę z wózkiem zaczynałam ryczeć. Na każdym negatywnym teście.
Z wiekiem i doświadczeniem przyszła refleksja, że można chcieć czegoś nad życie i nie mieć przyjemności z każdej chwili. Że można pójść w ogień za swoje dzieci, które się kocha bardziej niż cokolwiek na świecie, a jednocześnie mieć ochotę je zamknąć w komórce żeby chociaż przez chwilę przestały jęczeć.
Stąd dokładnie wiem ile mam szczęścia, jak dużo dostałam od życia i jednocześnie nie boje się powiedzieć, że jest do dupy. Bo jest ogromnie do dupy czasami. Ale i tak było warto. I nie ma co udawać że to wszystko tęcze i motylki, bo potem młode, niedoświadczone kobiety myślą, że są złymi matkami i że coś z nimi jest nie tak, bo nie cieszą się każdą chwilą ciąży i macierzyństwa.
Bardzo fajnie napisanenie jedna z Nas straciła dziecko, nie mogła długo zajść w ciążę itp., co nie oznacza, że nie mamy prawa odczuwać zmęczenia, mieć gorszego nastroju, dnia czy też zwyczajnie dać ujścia emocjom. Ciąża to piękny czas, ale w moim odczuciu również wymagający i często trudny. Tak jak macierzyństwo
bellA, Engel, Szosz, Suzie, Lavender91, purplerain, Agusia246, sofiz, Moirane, Deyansu lubią tę wiadomość
-
Suzie wrote:Ja też sporo teraz czytam - o porodzie, połogu, pierwszych chwilach z dzieckiem. I jeszcze na szkole rodzenia była cała lekcja o połogu. Jakoś to będzie, musi 😅
A jakie książki czytasz? Polecasz? 😀
Ja ostatnio miałam przemyślenia dotyczące czytania o porodzie w takim kontekście ze to tak nieprzewidywalne, że w sumie nie wiem czy warto dużo na ten temat czytać czy od razu przejść do połogu na który jednak będę miała większy wpływ 🙈
I właśnie co do tego połogu to po obejrzeniu odcinka podcastu My Mamy - Połóg bez filtra (polecam!), kupiłam książkę Sztuka połogu. Ale jeszcze nie zaczęłam. -
Filcek wrote:Bardzo fajnie napisane
nie jedna z Nas straciła dziecko, nie mogła długo zajść w ciążę itp., co nie oznacza, że nie mamy prawa odczuwać zmęczenia, mieć gorszego nastroju, dnia czy też zwyczajnie dać ujścia emocjom. Ciąża to piękny czas, ale w moim odczuciu również wymagający i często trudny. Tak jak macierzyństwo
Zdecydowanie.
Marudzenie sie nie kończy na etapie urodzenia dziecka.. a jeszcze dłuuugo dlugo po tym bedzie sie utrzymywało.🙈 a bo polog.. a bo paprze sie rana po CC.. np .. albo ze dziecko placze ciagle.. albo ze sie nie wyspimy..takze to nieuniknione. 🤷♀️ na mnie wasze marudzenie nie wpływa negatywnie, bo tez nie biore tego jakos bardzo do Siebie. Wspolczuje , rozumiem i wspieram.. dobrym słowem chociaz. Każda z nas tak jak ktoś napisał potrzebuje czegos innego..
A jesli komus nie pasuje to nie czyta.. I po problemie 🫣purplerain, Filcek, Deyansu, Kotciara lubią tę wiadomość
34👱♀️ 36🧔♂️
06.01 ⏸️ 😍
🩺17.01.25 - jest Pęcherzyk 🤞
🩺07.02.25 - mamy 💓🥹 2cm Małego czlowieka.
🩺14.02.25. - 3cm naszego Bejbiczątka🥰 rosnę !
🩺07.03.25 - Prenatalne 13+0- , 6,8 cm Bejbiczka. prawdopodobnie dziewczynka.🩷
🩺14.03.25 - na 100% 🩷 ,rośniemy !
Wyniki Pappa - niskie ryzyka🤞
🩺10.04.25 - 17+4 214g szczęścia 🥹🩷
🩺25.04.25 -II Prenatalne - 337g zdrowej 🩷
🩺09.05.25 - wszystko ok🩷
🩺06.06.25 - 775g 🩷 25+4
🩺27.06.25 - 1214g🩷 28+4
🩺14.07.25 - 2kg 😱🩷31+0
🩺11.08.25 - wizyta⏳️
-
truskawki981 wrote:A jakie książki czytasz? Polecasz? 😀
Ja ostatnio miałam przemyślenia dotyczące czytania o porodzie w takim kontekście ze to tak nieprzewidywalne, że w sumie nie wiem czy warto dużo na ten temat czytać czy od razu przejść do połogu na który jednak będę miała większy wpływ 🙈
I właśnie co do tego połogu to po obejrzeniu odcinka podcastu My Mamy - Połóg bez filtra (polecam!), kupiłam książkę Sztuka połogu. Ale jeszcze nie zaczęłam.
Czytałam te książki Izabelli Dembińskiej, bardzo fajnie są napisanetruskawki981, Szosz lubią tę wiadomość
👩29👨31
❌ hiperinsulinizm
✅ brak cukrzycy ciążowej
✅ jajowody drożne
✅ badania nasienia
❌IO u męża
⏸️05/01 🥰
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
07/04 17+4, 223g 🐻
05/05 21+4, 493g 😱
07/07 30+4, 1924g 🫣
📆 Kalendarz wizyt
28/7 - gin
29/7 - urofizjo
-
Abby10 wrote:Mi ten 3 trymestr daje się we znaki… na sierpień zostaje sama z mała i dwoma psami więc mam nadzieję, że jakoś wytrwamy te 3 tygodnie 🙈
Słuchajcie, czy też macie „później szczepienia” mi lekarz zalecił dopiero po 34 tc zrobić. Ale chyba zacznę z tydzień wcześniej bo jak ma być odstęp czasu to nie chciałabym w 36/37 robić ostatniego szczepienia
Ja jutro idę w 31 tyg idę na krztusiec a potem za 2 tygodnie na RSV -
Agusia246 wrote:Naya, nie kojarzę Twojej historii ciążowej, ale myślę, że dużo z nas, które są na tym forum miało nad sobą widmo niepłodności, niektóre musiały przejść więcej, niektóre mniej, ale trzeba było walczyć.
Stąd dokładnie wiem ile mam szczęścia, jak dużo dostałam od życia i jednocześnie nie boje się powiedzieć, że jest do dupy. Bo jest ogromnie do dupy czasami. Ale i tak było warto. I nie ma co udawać że to wszystko tęcze i motylki, bo potem młode, niedoświadczone kobiety myślą, że są złymi matkami i że coś z nimi jest nie tak, bo nie cieszą się każdą chwilą ciąży i macierzyństwa.
AMEN TO THATHajkonk, Deyansu, Szosz lubią tę wiadomość
👩🏼🧔🏻♂️🐈🐈🐈
🏃🏼♀️🏋🏼♀️🚴🏼♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦
🫰⏸️ 16.01.2025
🧚💫 31.01.2025
💗🎀 19.04.2025 -
Hajkonk wrote:Współczuję mega … jak pamiętam masz duże wsparcie w mężu to jest bardzo ważne ale z doświadczenia wiem że to nie wystarcza i nikt nie ma prawa Cię obrażać a tymbardziej we własnym domu….
moja teściowa też kiedyś zrobiła taką akcję ale mimo że jakoś super rodzinna moja strona nie jest to mama od razu stanęła po mojej stronie a odpukać odkąd jestem w ciąży to na teściową złego słowa nie mogę powiedzieć. Mam nadzieje, że po porodzie nie będzie jakiegoś zwrotu akcji i że w końcu może zaczniemy się jakoś dogadywać 🙈
O to dobrze że się poprawiło i trzymam kciuki żeby było tylko lepiej 😅
U nas po 12 latach takiej ciężkiej relacji już raczej światełka w tunelu nie widzę 🤣 -
Odnośnie szczepień - u mnie lekarka kazała zacząć po skończonym 30tc. Więc wtedy zaszczepiłam się na krztusiec. Teraz miesiąc przerwy czyli w 34tc będzie RSV
miesiąc przerwy doradził internista, żeby było na spokojnie i bezpiecznie jak jest czas
Chociaż słyszałam, że w zasadzie 2 tygodnie przerwy wystarczą. Dla mnie ten 34-35 tc to maks jeśli chodzi o szczepienia. Potrzeba nieco czasu na wytworzenie przeciwciał i też w sumie od 37tc ciąża donoszona więc wolałabym wtedy być już zabezpieczona razem z maluchem
Abby10 lubi tę wiadomość