X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
Odpowiedz

Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡

Oceń ten wątek:
  • truskawki981 Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abby10 wrote:
    Apropo wyparzenia, kupiłam sterylizator z lovi na vinted. Kurde… nie wiem jak mogłam bez niego żyć z poprzednią córką 🙈 na próbę wrzuciłam wczoraj butelkę z laktatora, rewelacja! 20 minut i wszystko wysterylizowane i wysuszone. Mieści ponoć 6 butelek 🫣 będę testować 😅

Mówisz o tym sterylizatorze z suszarka?

03.01.2025 ⏸️
    04.01. beta 20,57 mlU/ml, prog 24,44 ng/ml
    09.01 beta 695, prog 27
    07.03 - I prenatalne - wszystko ok 🤩
    09.05 - II prenatalne ⏳

preg.png
  • Kotciara Ekspertka

Wysłany: 15 lipca, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KL wrote:
    Ja się wbije z trochę innym tematem - zdarzają wam się takie bóle jakby miesiączkowe? Mam takie coś od wczoraj w zasadzie to pojawiły się w nocy, przeszło jak poszłam do toalety i ogólnie dzisiaj jakiś ciężki dzień dla mojego żołądka więc pomyślałam, że to to no i w dzień już nie bolało, a teraz mam nawrót :/ wzięłam no spe i czekam na efekt, ewentualnie wezmę jeszcze więcej magnezu na noc. Brzuch mi się jakoś dziwnie zachowuje i twardnieje coraz częściej:/

Tak, akurat wczoraj pytałam o to gin, ale mówi że to normalne na tym etapie (przynajmniej u mnie gdzie mam 33 tc, a wiem że są dziewczyny z terminem na koniec miesiąca przed 30 tc), tylko żeby pilnować czy to się nie przekształca w skurcze, wtedy szybko na IP. ☺️ ja też póki co biorę wtedy większą dawkę magnezu, chociaż nie wiem czy to coś daje, patrząc na to że dziś znowu obudził mnie tragiczny skurcz łydki 🫣

KL lubi tę wiadomość

04/23 💔💔💔
    02/24 👶🏻💙

💊 Acard 150, Dopegyt, Tardyferon

26.12 ⏸️
    14.07 2250 gr 🩷
    28.07 następna wizyta 🙈

preg.png

age.png
  • purplerain Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azalea 🌸 wrote:
    Moja teściowa jest popierdolona (przepraszam za wyrażenie) ale inaczej nie da się tego ująć i nie ma co łagodzić nazw 🤣 z roku na rok jest z nią coraz gorzej.
    Nasz kontakt ogranicza się sam bo ona dalej stawia siebie i swoje potrzeby ponad rodzinę. Świąt jej się nie chce organizować, o urodzinach zapomina albo się spóźnia - w sobotę do męża ponad godzinę. Zapomina o umówionych z nią rodzinnych spotkaniach... Żyje sobie jak typowa egoistka a przed znajomymi udaje jaką to była i jest wspaniałą matką i babcią.
    Kurczę, odpisałam i gdzieś wyparowała moja wiadomość :/ Bardzo współczuję Ci takiej sytuacji, po tylu latach pewnie już trochę przywykłaś do tego, ale najgorsze jest to, że (nawet jeśli rzadko) to jesteś trochę skazana na przebywanie w towarzystwie teściowej. A Ty wchodzisz z nią w jakieś konfrontacje, czy po prostu Cię wku*wia? :D

Deyansu lubi tę wiadomość

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🏃🏼‍♀️🏋🏼‍♀️🚴🏼‍♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💫 31.01.2025
    💗🎀 19.04.2025
  • PaulinaLexi Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moirane wrote:
    Śliwki suszone 😆 batoniki dobra kaloria, musy owocowe, suchary beskidzkie, o takie rzeczy mi się przydały 😉

Co do torby bo mignelo mi gdzieś pytanko, jak ktoś rodzi naturalnie to dobrze mieć mniejsza oddzielna narzucona np. na rączkę od walizki z rzeczami do porodu i takimi podręcznymi jak klapki ręczniczek....

Ja to myślę nawet o jakiejś suchej bułce, bo pory karmienia w szpitalu są mega dziwne 🙈

Też chciałam mieć wszystko w jednej torbie, ale wszystkie położne mówią żeby mieć do porodu małą torbę i po porodzie walizkę i tak też się będę pakować :)

'95 👫 '93 Wrocław
    22.12 ⏸️ 1cs
    Termin OM 1.09
    Nifty - zdrowy chłopak💙, niskie ryzyka

24.02 - 13+0 I prenatalne - wszystko ok. CRL - 7,54 cm, ryzyko preeklampsji
    15.04 - 20+1, II prenatalne, 355 g
    18.06 - 29+2, III prenatalne, 1284 g
    14.07 - 33+0, 2090 g
    preg.png
  • J R Koleżanka

Wysłany: 15 lipca, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, mam do sprzedania praktycznie nowy laktator firmy NENO(użyty raz). Niestety laktacja się zatrzymała i przeszliśmy na butelkę. Laktator zakupiony w Rossmanie za 180zl odsprzedam za 120zl . Jakby ktoś był zainteresowany to proszę o kontakt [email protected]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca, 11:00

• purplerain Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o pakowanie to ja planuję zająć się tym w weekend, wymyśliłam sobie torbę na siłownię dla mnie i małą walizkę dla bobaski, mam nadzieję, że się pomieścimy :D Będę później prosić o kontrolny rzut okiem, czy mam wszystko, co potrzebne <3

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💫 31.01.2025
    💗🎀 19.04.2025
  • Kotciara Ekspertka

Wysłany: 15 lipca, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj nie miałam czasu już napisać, ale miałam wczoraj wizytę u mojej prowadzącej i na szczęście wszystko jest dobrze 🩷 Malutka waży już 2250 gr i na szczęście powoli zwalnia z przyrostami 😄 chociaż gin uspokajała mnie, że na ten moment ma całkiem sporą głowę i to pewnie zawyża pomiar, reszta ciałka w okolicach 40 centyla 😌 ilość wód w normie, łożysko również ✊🏻
    Miałam badanie na fotelu, szyjka miękka ale trzyma, gin mówi że coś już się tam dzieje ale nic co nie byłoby normalne dla tego tygodnia ciąży. Później na karcie doczytałam, że rozwarcie jest na palec - tydzień temu na SORze było tylko na opuszek i zastanawiam się czy to skrót myślowy czy faktycznie robi się coraz większe rozwarcie 🫣
    Muszę zwiększyć dawkę dopegytu, ponieważ troszkę ciśnienie mi szaleje. I od teraz wizyty będą już co 2 tygodnie, na następnej wizycie pobieramy GBS. Kiedy to zleciało 😱

Hajkonk, Amandi, purplerain, Szosz, PaulinaLexi, bellA, CieplaHerbata, Agaxyz00, sarenka95, Agusia246, Engel, Azalea 🌸, Venus, Lavender91, Filcek, Nava, cortexq, Joa.szym, Abby10, Deyansu, aswalda, Bella93 lubią tę wiadomość

04/23 💔💔💔
    02/24 👶🏻💙

26.12 ⏸️
    14.07 2250 gr 🩷
    28.07 następna wizyta 🙈

preg.png

age.png
  • Szosz Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!
    Ja w najbliższy weekend nie dam rady na pewno tego ogarnąć, przeraża mnie to pakowanie 🫣 ubranek jeszcze nie poprałam, bo nie mam gdzie ich potem trzymać… wszystko totalna prowizorka u nas na razie.

Ale za to puszczam ostatnie zamówienie apteczne, zawsze krok bliżej. Mózg mam tak przeładowany myślami o porodzie i możliwych scenariuszach, że najchętniej wzięłabym sobie od niego urlop 🙄

Powodzenia na dzisiejszych wizytach! Wczoraj kilka osób pisało, że dziś się wybiera, niestety za nic nie pamiętam kto 🫣 ale kciuki trzymam!
    I miłego dnia dla wszystkich ☺️

Amandi, Engel, Deyansu lubią tę wiadomość

👩🏻 36 + 👦🏻 36 + 🧒🏻 4 + 🐶❤️ +…

Czekamy na ciąg dalszy :)

Termin: 30.08.2025 🩷

5.08 - 🩺
  • Amandi Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po obchodzie, dopegyt odstawiony bo rano ciśnienie 75/45. Czekam na kolejny pomiar i jakiś "test" jak znoszę zmianę ciśnień.

Szosz, Majka92, Agaxyz00, Engel, Azalea 🌸, Hajkonk, Filcek, Abby10, aswalda, Bella93 lubią tę wiadomość

🙍‍♀️28 🙍‍♂️29

10.07.2025r. 🧸💙1900 g

🩺31.07. wizyta

preg.png
  • purplerain Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szosz wrote:
    Dzień dobry!
    Ja w najbliższy weekend nie dam rady na pewno tego ogarnąć, przeraża mnie to pakowanie 🫣 ubranek jeszcze nie poprałam, bo nie mam gdzie ich potem trzymać… wszystko totalna prowizorka u nas na razie.

Ale za to puszczam ostatnie zamówienie apteczne, zawsze krok bliżej. Mózg mam tak przeładowany myślami o porodzie i możliwych scenariuszach, że najchętniej wzięłabym sobie od niego urlop 🙄

Powodzenia na dzisiejszych wizytach! Wczoraj kilka osób pisało, że dziś się wybiera, niestety za nic nie pamiętam kto 🫣 ale kciuki trzymam!
    I miłego dnia dla wszystkich ☺️
    A podjęłaś już decyzję co do formy porodu czy dalej z tym walczysz? <3

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💫 31.01.2025
    💗🎀 19.04.2025
  • Kotciara Ekspertka

Wysłany: 15 lipca, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piszecie o pakowaniu, maaaaatko ja nawet nie wiem od której strony się za to zabrać, przeraża mnie to 😂 chociaż wiem że już muszę i powoli tworzę listę w notatniku co spakować. Może w końcu usiądę do tego przez weekend… do końca lipca na pewno muszę zamknąć temat walizki. 🫣
    Co do jedzenia, to na pewno biorę zgrzewkę wody z dzióbkiem (do torby spakuje dwie butelki, resztę doniesie mąż), izotonik, jakieś batoniki czekoladowe (jak po porodzie od razu zemdlałam to wciskali mi czekoladę na siłę), może jakieś rogaliki… na pewno muszę spakować coś co może również służyć za posiłek, bo jak już kiedyś pisałam, w moim szpitalu mają tragiczne jedzenie i na 90% zywieniowo bede zależna od tego co mąż przywiezie, bo ja ich jedzenia nie tknę 🙄 myślałam ewentualnie żeby kupić zestaw plastikowych kubeczków i sztućcy, żeby nie brać swoich z domu jakbym miała jednak coś tam zjeść. Pamiętam że na oddziale ginekologicznym chodzili i pytali czy ma się własny kubek i sztućce 🤔

04/23 💔💔💔
    02/24 👶🏻💙

26.12 ⏸️
    14.07 2250 gr 🩷
    28.07 następna wizyta 🙈

preg.png

age.png
  • purplerain Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amandi wrote:
    Ja po obchodzie, dopegyt odstawiony bo rano ciśnienie 75/45. Czekam na kolejny pomiar i jakiś "test" jak znoszę zmianę ciśnień.
    O kurczę, ale skrajnie różne pomiary :O To konsekwencja podania tego leku?

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💫 31.01.2025
    💗🎀 19.04.2025
  • Kotciara Ekspertka

Wysłany: 15 lipca, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amandi wrote:

O kurcze to bardzo niskie 🫣 a robili ci jakieś badania np. mocz czy tylko obserwują jak reagujesz na leki? Z jednej strony dobrze że jesteś w szpitalu i mają Cię na oku, ponieważ takie skoki ciśnienia to nie żarty, ale jeśli to było jednorazowe to może wystarczyłoby żebyś miała dopegyt w domu i w razie skoku mogłabyś sobie zbić 🤔

04/23 💔💔💔
    02/24 👶🏻💙

26.12 ⏸️
    14.07 2250 gr 🩷
    28.07 następna wizyta 🙈

preg.png

age.png
  • Szosz Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amandi wrote:
    Polubiłam, że po obchodzie i że jakoś się tym interesują i coś robią, ale faktycznie mega różnica z wczoraj i w ogóle szalenie niski wynik teraz… trzymaj się tam!

purplerain wrote:
    A podjęłaś już decyzję co do formy porodu czy dalej z tym walczysz? <3
    A daj spokój… wszystkiego już chyba próbowałam, co zyskam względną pewność, to mój mózg robi fikoła i mówi: „ej, weź, a może jednak…?”. Staram się dać sobie jak najwięcej czasu, kurde, nawet sobie tabelkę zrobiłam z plusami i minusami 😂🫣 i dalej jestem w czarnej dupie.
    W tym tygodniu czeka mnie szkoła rodzenia, na dwóch wizytach omówimy poród sn i cc, w środę wizyta, może jakimś cudem w piątek rano po tym wszystkim będę mądrzejsza.
    Ale na razie mam wniosek wręcz przeciwny: im więcej czytam, sprawdzam, dopytuję, dowiaduję się, tym mniej wiem, czego chcę 🤯

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca, 09:44

5.08 - 🩺
  • PaulinaLexi Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj zacznę pakować torbę, mąż codziennie pyta kiedy się tym zajmę bo on jest chyba zestresowany że ja nie zdążę i on będzie musiał się tym zająć 😂 wczoraj przyszły mi jeszcze ostatnie rzeczy, można zacząć wyciągać z szaf :D
    3088196439a7f.jpghttps://zapodaj.net/plik-nEJVjZvjBj

6d75dfa24bc73.jpghttps://zapodaj.net/plik-kgl2wtYGX2

5e42c8129aa16.jpghttps://zapodaj.net/plik-WXJJBNfTts

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca, 09:50

Amandi, bellA, Marcysia1990, Valie05, Agusia246, Engel, Azalea 🌸, Majka92, Lavender91, purplerain, Filcek, Joa.szym, Abby10, Bella93 lubią tę wiadomość

'95 👫 '93 Wrocław
    22.12 ⏸️ 1cs
    Termin OM 1.09
    Nifty - zdrowy chłopak💙, niskie ryzyka

24.02 - 13+0 I prenatalne - wszystko ok. CRL - 7,54 cm, ryzyko preeklampsji
    15.04 - 20+1, II prenatalne, 355 g
    18.06 - 29+2, III prenatalne, 1284 g
    14.07 - 33+0, 2090 g
    preg.png
  • Amandi Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    purplerain wrote:
    O kurczę, ale skrajnie różne pomiary :O To konsekwencja podania tego leku?

Tak, prawdopodobnie zbyt gwałtowna reakcja organizmu. Zobaczymy jakie będę miała przy następnym badaniu 😴
    Kotciara wrote:
    O kurcze to bardzo niskie 🫣 a robili ci jakieś badania np. mocz czy tylko obserwują jak reagujesz na leki? Z jednej strony dobrze że jesteś w szpitalu i mają Cię na oku, ponieważ takie skoki ciśnienia to nie żarty, ale jeśli to było jednorazowe to może wystarczyłoby żebyś miała dopegyt w domu i w razie skoku mogłabyś sobie zbić 🤔

Tak wczoraj pobrali krew i mocz. No właśnie wydaje mi się, że takie rozwiązanie byłoby najlepsze 🤔

🙍‍♀️28 🙍‍♂️29

10.07.2025r. 🧸💙1900 g

🩺31.07. wizyta

preg.png
  • bellA Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abby10 wrote:
    Apropo wyparzenia, kupiłam sterylizator z lovi na vinted. Kurde… nie wiem jak mogłam bez niego żyć z poprzednią córką 🙈 na próbę wrzuciłam wczoraj butelkę z laktatora, rewelacja! 20 minut i wszystko wysterylizowane i wysuszone. Mieści ponoć 6 butelek 🫣 będę testować 😅
    Też mam. I tez pierwszy taki zakup i zobaczymy jak sie sprawdzi 🤭 bo jeszcze nie testowalam🫣 ale skoro u Ciebie dziala jak marzenie to u mnie tez pewnie tak bedzie 😅

Abby10 lubi tę wiadomość

34👱‍♀️ 36🧔‍♂️

06.01 ⏸️ 😍
    🩺17.01.25 - jest Pęcherzyk 🤞
    🩺07.02.25 - mamy 💓🥹 2cm Małego czlowieka.
    🩺14.02.25. - 3cm naszego Bejbiczątka🥰 rosnę !
    🩺07.03.25 - Prenatalne 13+0- , 6,8 cm Bejbiczka. prawdopodobnie dziewczynka.🩷
    🩺14.03.25 - na 100% 🩷 ,rośniemy !
    Wyniki Pappa - niskie ryzyka🤞
    🩺10.04.25 - 17+4 214g szczęścia 🥹🩷
    🩺25.04.25 -II Prenatalne - 337g zdrowej 🩷
    🩺09.05.25 - wszystko ok🩷
    🩺06.06.25 - 775g 🩷 25+4
    🩺27.06.25 - 1214g🩷 28+4
    🩺14.07.25 - 2kg 😱🩷31+0
    🩺11.08.25 - wizyta⏳️

preg.png
  • bellA Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem.kiedy torbę w sumie zacznę pakować.. jeszcze brakuje mi kilku rzeczy jak np. Szlafrok , ciapcie do szpitala.. I myślę ze jak juz bede miala wszystko ( a dzis wybieram się na zakupy ) to wtedy sie pewnie zacznę powoli pakowac🫣

BTW. Ile bierzecie paczek pampersow do szpitala ?🤔

34👱‍♀️ 36🧔‍♂️

06.01 ⏸️ 😍
    🩺17.01.25 - jest Pęcherzyk 🤞
    🩺07.02.25 - mamy 💓🥹 2cm Małego czlowieka.
    🩺14.02.25. - 3cm naszego Bejbiczątka🥰 rosnę !
    🩺07.03.25 - Prenatalne 13+0- , 6,8 cm Bejbiczka. prawdopodobnie dziewczynka.🩷
    🩺14.03.25 - na 100% 🩷 ,rośniemy !
    Wyniki Pappa - niskie ryzyka🤞
    🩺10.04.25 - 17+4 214g szczęścia 🥹🩷
    🩺25.04.25 -II Prenatalne - 337g zdrowej 🩷
    🩺09.05.25 - wszystko ok🩷
    🩺06.06.25 - 775g 🩷 25+4
    🩺27.06.25 - 1214g🩷 28+4
    🩺14.07.25 - 2kg 😱🩷31+0
    🩺11.08.25 - wizyta⏳️

preg.png
  • sarenka95 Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bellA wrote:
    Ja nie wiem.kiedy torbę w sumie zacznę pakować.. jeszcze brakuje mi kilku rzeczy jak np. Szlafrok , ciapcie do szpitala.. I myślę ze jak juz bede miala wszystko ( a dzis wybieram się na zakupy ) to wtedy sie pewnie zacznę powoli pakowac🫣

BTW. Ile bierzecie paczek pampersow do szpitala ?🤔

Ja wezmę jedną,a gdyby pobyt miał się przedłużyć to mąż dowiezie najwyżej 🙂

Ja miałam wczoraj na wieczór jakiś taki twardy ten brzuch 😐 już zaczynałam się martwić,ale teraz jest ok. A rano obudził mnie skurcz łydki 😬

Kciuki za wszystkie wizyty dziś i badania 🤞🍀
    Amandi, ale się porobiło z tym ciśnieniem 🫣 też trzymam mocno kciuki za Ciebie i lepsze pomiary 🍀

Amandi lubi tę wiadomość

2020 🧒💙

⏸️ 09.01
    🩺 20.01 pęcherzyk ciążowy i zalążek zarodka🤞
    🩺 06.02 CRL 1.7 cm, mamy 🩷
    🩺 27.02 4,4cm człowieka ❤️
    🩺04.03 I USG prenatalne 5,7 cm człowieka, anatomicznie ok ✅
    Test Pappa - niskie ryzyka wad genetycznych, podwyższone ryzyko stanu przedrzucawkowego, 1:53
    🩺 31.03 13 cm, 140 g , córeczka 🩷
    🩺 28.04 19 cm, 350 g 🌸
    🩺 06.05 II USG prenatalne, wszystko ok ✅
    🩺 26.05 🩷650g ✔️
    🩺16.06 1040 g ⚖️🎀
    🩺07.07 1600g 🌷🩷
    🩺 11.07 III USG prenatalne, wszystko 🆗🍀, 1800 g🧸
    🩺24.07
    🩺18.08
    🩺01.09
  • Szosz Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amandi, oby to faktycznie była jednorazowa sprawa, niech poobserują i posprawdzają, ale mam nadzieję, że to nic poważniejszego.

Mój szpital zapewnia pieluszki, ale na wszelki wypadek planuję mieć paczkę awaryjnie przeznaczoną na ten cel, gdybym z jakiegoś powodu musiała zmienić szpital.

A propos pampersów, przyszło mi już na mejla info z Rosska, że mogę odebrać paczkę przy kasie :) może u niektórych z Was też już wskoczyło? :)

Amandi lubi tę wiadomość

5.08 - 🩺
‹‹ 820 821 822 823 824 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ