X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
Odpowiedz

Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡

Oceń ten wątek:
  • Azalea 🌸 Autorytet

Wysłany: 14 lipca, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:
    😓🤯 Czyli jednak nie . Współczuję, że tak cierpicie. Z tego co piszesz, to niestety wynika, że Twoja teściowa jest... najłagodniej ujmując... Poważnie zaburzona 😓
    Mam nadzieję, że uda Wam się, ze względu na Wasze dobro, jakoś ograniczyć kontakt do niezbędnego minimum 🙏🏻

Moja teściowa jest popierdolona (przepraszam za wyrażenie) ale inaczej nie da się tego ująć i nie ma co łagodzić nazw 🤣 z roku na rok jest z nią coraz gorzej.
    Nasz kontakt ogranicza się sam bo ona dalej stawia siebie i swoje potrzeby ponad rodzinę. Świąt jej się nie chce organizować, o urodzinach zapomina albo się spóźnia - w sobotę do męża ponad godzinę. Zapomina o umówionych z nią rodzinnych spotkaniach... Żyje sobie jak typowa egoistka a przed znajomymi udaje jaką to była i jest wspaniałą matką i babcią.

👩🏽‍❤️‍👨🏽|28|31
    👶🏽|2023|🩷
    👶🏽|2025|🩵

preg.png
  • Majka92 Autorytet

Wysłany: 14 lipca, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azalea 🌸 wrote:
    Walizka na pewno wygodniejsza w transporcie, ale zazwyczaj trzyma się ją na podłodze i to już zależy od porodu. Mi po nacięciu krocza było ciężko kucać, więc co chciałam to mąż mi wyciągał na zaś, ale miejsca też jakoś dużo nie było więc często musiałam się schylać po coś. Dlatego teraz biorę torbę z najpotrzebniejszymi rzeczami:
    dwie koszule, jedną do porodu i na przebranie, klapki,
    kosmetyczkę z minimum: żel pod prysznic, szampon i odżywkę, żel do twarzy, pomadkę nawilżającą, maszynkę, szczoteczkę, pastę, gumkę do włosów i szczotkę, Tantum rosa dwie buteleczki i piankę ginexid, dezodorant
    Skarpetki o czym mi przypomniałyście 🤣
    Wodę do picia, nad przekąskami się zastanawiam jeszcze
    Ręcznik
    3 podkłady, kilka sztuk gatek i paczkę podpasek, papier toaletowy, ręcznik papierowy i papier nawilżany.
    Dla małego gotowy zestaw po porodzie (pampers, pieluszka, body, spodenki i skarpetki, albo pajacyk) i jeden na zmianę.
    Pampersy, chusteczki, sól fizjologiczną, ręczniczki bawełniane i gaziki do przemywania oczek, smoczek i butelkę.

Resztę będzie mi dowoził mąż i zabierał od razu brudne. I widzę po tej liście że jeszcze nie wszystko spakowałam i na pewno się nie zmieszczę 🤣 ale będę próbować jutro dalej 🤣
    Ja miałam podobna torbę spakowałam się w 10min do szpitala i jak coś dowoził mi mąż. Same podstawowe kosmetyki gacie skarpetki koszulkę spodenki dresowe. Koszule do porodu dali mi szpitalna a moja na potem akurat dzień wcześniej przywiózł mąż bo zamówiłam z neta. Dobrze ze miałam zamówiona drogerie i aptekę to dowiózł majtki poporodowe (super są te horizon). Miałam zwykła sportowa torbę jak mi powiedzieli ze jedziemy na cięcie to zadzwoniłam po męża zdążył mnie spakować i niósł torbę już aż do czasu przejścia na salę poporodowa. W szpitalu były podkłady i podpaski full więc zostaną mi opakowania tak samo pianka ginexid. Mi bardzo przydał się przedłużacz może warto pomyśleć 😊
    Kolejne 35ml odciagniete 😁 zapytam się na ile mu to starczy i ile przywieźć w środę. Idę już spać w końcu w swoim łóżku!
    Amandi lepiej niech posprawdzaja wszystko lepiej w razie co mieć nawet skoki w szpitalu niż w domu.

sofiz, Azalea 🌸, Amandi, truskawki981, purplerain, Szosz, Engel, Agusia246, Joa.szym, Marcysia1990, bellA, Deyansu, Nava, Kotciara, PaulinaLexi, CieplaHerbata, LauraTomek, Filcek, Bella93 lubią tę wiadomość

⏸️ 08.01.2025
    🩺 20.01.2025 jest ♥️!
    🩺 12.02.2025 CRL 2,9cm, 170♥️
    💉 27.02.2025 CRL 5cm, 157♥️ sanco zdrowy 💙
    🩺 05.03.2025 prenatalne niskie ryzyka, CRL 6cm
    🩺 24.03.2025 13cm, 118g 🥰
    🩺 23.04.2025 318g 💙
    🩺 12.05.2025 USG II trymestru zdrowy 504g 👶💙
    🩺 20.05.2025 632g 💙
    🩺 09.06.2025 1065g👶
    🩺 30.06.2025 USG III trymestru OK 1600g 👶
    ❤️ 11.07.2025 Filip 1620g, 46cm pPROM 31+0
  • Deyansu Autorytet

Wysłany: 14 lipca, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    truskawki981 wrote:
    Ooo, o laktatorze też zapomniałam! Zatem zdecydowanie nie zmieszczę się do torby 😅

To znaczy ja planuję wziąć mały ręczny, gdybym musiała czekać w kolejce na szpitalną Medelę. Bo ten wielki Berdsen to wymagałby chyba odrębnej torby 🫣😅

👩🏻 39
    PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 1,23 lewy jajowód ❌, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki XII.24

👱🏻32
    morfo 3%, ciężka oligospermia, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 💒10.2022
    Starania na luzie - 2023
    06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
    07.2024 - stymulacja Clo + Ovitrelle 👎🏻😵‍💫
    8-12. 2024 -> diagnostyka
    02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
    17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
    31.01. CRL 1,6 cm 26.02 CRL 5,5 cm
    04.03 7 cm Człowieka, chyba ♂️ 😉 większość ryzyk - niska
    26.03. 12 cm Faceta 😁
    22.04. 🧬 330 g zdrowego Kawalera
    28.05. 832 g Akrobaty 🤸🏻‍♀️
    18.06. 1,25 kg Chłopa 🤗
    24.06. 🧬 Wszystko 👍🏻
    16.07. 1978 g Faceta z czuprynką 🧒🏻

preg.png
  • sarenka95 Autorytet

Wysłany: 14 lipca, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja też jeszcze nie jestem spakowana 🙈 ale już wszystko mam kupione i nawet wydrukowałam sobie listę rzeczy wymaganych przez "mój" szpital 👜 Do kupienia standardowo woda i przekąski - tutaj planuję batony proteinowe/orzechowe, jakieś suche wafle, chrupkie pieczywo, herbatę i rozważam czekoladę, jakby coś mi się należy po tej diecie cukrzycowej 😆

Deyansu, Hajkonk lubią tę wiadomość

2020 🧒💙

⏸️ 09.01
    🩺 20.01 pęcherzyk ciążowy i zalążek zarodka🤞
    🩺 06.02 CRL 1.7 cm, mamy 🩷
    🩺 27.02 4,4cm człowieka ❤️
    🩺04.03 I USG prenatalne 5,7 cm człowieka, anatomicznie ok ✅
    Test Pappa - niskie ryzyka wad genetycznych, podwyższone ryzyko stanu przedrzucawkowego, 1:53
    🩺 31.03 13 cm, 140 g , córeczka 🩷
    🩺 28.04 19 cm, 350 g 🌸
    🩺 06.05 II USG prenatalne, wszystko ok ✅
    🩺 26.05 🩷650g ✔️
    🩺16.06 1040 g ⚖️🎀
    🩺07.07 1600g 🌷🩷
    🩺 11.07 III USG prenatalne, wszystko 🆗🍀, 1800 g🧸
    🩺24.07
    🩺18.08
    🩺01.09
  • Azalea 🌸 Autorytet

Wysłany: 14 lipca, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia246 wrote:
    Dobrze, że mała ma do wyboru normalne babcie ♥️ niestety nie wszyscy się nadają na bycie rodzicem a potem babcia czy dziadkiem. Moi rodzice tez się kiepsko spisują (np mój ojciec stwierdził że nie może przyjechać do przedszkola na przedstawienie z okazji dnia babci i dziadka, mimo że akurat był w mieście, bo akurat będzie się w domu rozliczał przez internet - dla porównania chłopak teściowej przywiózł ją z Niemiec i siedział ucieszony i robił zdjęcia mimo że ani słowa po polsku nie rozumie), ale Twojej teściowej nie przebiją ewidentnie.
    A to zawsze takie przykre jak ktoś kto powinien kochać bezwarunkowo jest zimny i niemiły dla naszych dzieci...

Dokładnie, ma jeszcze dwie kochające babcie. I żeby nie było, ja nie zamierzam nastawiać córki przeciwko, jestem zdania że sama z czasem zrozumie. Nawet teraz nie rozmawiam z mężem o teściowej przy niej żeby nie odbierała moich negatywnych uczuć. W ogóle odkąd na świecie jest córka szwagierki to moja córka jest w jej oczach gorsza. Mimo półtora roku różnicy między nimi. I to boli. Bo mnie może nie lubić, ale dziecko jej nic nie zrobiło.

Przykre, że jedni potrafią zrobić dla dziecka wszystko a inni nie... Mimo dzielących kilometrów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca, 22:45

👩🏽‍❤️‍👨🏽|28|31
    👶🏽|2023|🩷
    👶🏽|2025|🩵

preg.png
  • Azalea 🌸 Autorytet

Wysłany: 14 lipca, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:
    Ja też zabieram się za pakowanie jak pies do jeża. Czy ja dobrze myślę - przed spakowaniem np. laktatora, butelki, smoczka itp. trzeba je najpierw umyć i wysterylizować? Na jak długo przed spakowaniem? I po sterylizacji jak i czym suszycie te rzeczy? Z góry dzięki 🥰

Tak, umyć i wyparzyć. Ja wyparzałam we wrzątku i kładłam na czystą ściereczkę. Jak wyschło to od razu do woreczka strunowego takiego z ikei i do torby. I tak leżało ten miesiąc do porodu spakowane.

Deyansu lubi tę wiadomość

👩🏽‍❤️‍👨🏽|28|31
    👶🏽|2023|🩷
    👶🏽|2025|🩵

preg.png
  • Azalea 🌸 Autorytet

Wysłany: 14 lipca, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amamamam wrote:
    Ale mi zrobiłaś siano w głowie tymi trzema babciami, dobrą chwilę rozkminiałam ile babć się ma zanim do mnie dotarło... 🤣

Hahahahahahahah 🤣 rodzice męża są po rozwodzie i teściu ma drugą żonę 😁 swoją drogą ciocio-babcię bo ma 40 lat dopiero i nie chce być nazywana babcią 😅😅 wyobraźcie sobie, jaki miałam WTF w głowie jak musiałam wpisać pokrewieństwo córki z nią do upoważnienia odbioru ze żłobka 🤣

👩🏽‍❤️‍👨🏽|28|31
    👶🏽|2023|🩷
    👶🏽|2025|🩵

preg.png
  • Valie05 Autorytet

Wysłany: 14 lipca, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hajkonk wrote:
    Nosisz okulary ? Czy każdy przed porodem musi przejść takie badanie ? Sorry że tak pytam ale to mój pierwszy raz 🙈

@Szosz czyli to chyba nie jest przepuklina🤔 w poniedziałek będę u lekarza to zapytam 😊

Tak, noszę okulary i mam minus w jednym oku. Miałam w dzieciństwie operacje zeza i korektę wzroku w wieku 22 lat, która cofnęła bardzo dużą wadę do mniejszej. Ginekolog stwierdził, że warto zbadać dno oka na wszelki wypadek.

Hajkonk lubi tę wiadomość

👩🏼 91’ (34)
    Amh-1.6 (07.2024); hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ ; MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ trombofilia❌ ; CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅

🧔🏻‍♂️ 89’ (36)
    usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; ciężki czynnik męski

1 IVF - Oviklinika Waw
    08.2024 3 🥚 -> 2 ❄️
    27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
    27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
    6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901; 27 dpt-33512; 28 dpt-CRL 5mm i  ❤️ 8tc+3-CRL 1,9cm; 9tc+3 CRL 2,7 cm; 12tc+3 prenatalne ok CRL 5,8 cm 🩵

preg.png
  • Abby10 Autorytet

Wysłany: 14 lipca, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azalea 🌸 wrote:
    Ja mam z puccini tą: https://share.google/J0CAOOOmUqyVbFvIG

I myślałam że będzie większa 🙈😅
    Dobrze wiedzieć, bo też się na nią czaję 🙈 ale chyba najpierw sprawdzę te z siłowni, czy mam jakąś większą 🤣

Azalea 🌸 lubi tę wiadomość

2021 córka ❤️
    Brak problemu z zajściem i utrzymaniem, pod koniec ciąży wysokie ciśnienie - szpital, zakończenie ciąży w 37tc.

Starania o rodzeństwo od 2023
    4 biochemiczne
    1 poronienie w 10tc, zatrzymana w 9tc

Niski progesteron, podejrzenie pcos z obrazu usg.

Eutyrox 50
    Metformina 1000xr, 500 zwykła
    Fertistim
    B12, Omega, d3, magnez, witc

14.01 - beta 15, prog 11
    16.01 - beta 58, prog 13
    20.01 - beta 452, prog 20
    22.01 - beta 1164, prog 13
    24.01 - beta 2743, prog 14
    27.01 - beta 7764, prog 15

06.03 - jest serduszko!
    05.03 - 4,3cm człowieczka ❤️
    13.03 - prenatalne

Aktualnie: clexane, prolutex, progesteron besines, cyclogest, crinone.

preg.png
  • Abby10 Autorytet

Wysłany: 14 lipca, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twilight wrote:
    Wydaje mi się, że walizka wygodniejsza bo możesz ją ciągnąć za sobą. Nie wiem jak u Was ale u mnie na IP męża nie wpuszczą więc samemu to trzeba targać, tak samo w szpitalu, z patologii na porodówkę też samemu się to niesie
    A salowe? U nas odrazu salowe z wózeczkiem wiozą torby

2021 córka ❤️
    Brak problemu z zajściem i utrzymaniem, pod koniec ciąży wysokie ciśnienie - szpital, zakończenie ciąży w 37tc.

4 biochemiczne

Eutyrox 50
    Fertistim

14.01 - beta 15, prog 11
    16.01 - beta 58, prog 13

06.03 - jest serduszko!
    13.03 - prenatalne

preg.png
  • Szosz Autorytet

Wysłany: 14 lipca, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amamamam wrote:
    Odnośnie badania dna oka - okulistka mi mówiła że każda ciężarna z krótkowzrocznością powinna mieć to badanie w ciąży. W pierwszej ciąży ginekolog nic mi nie mówił o tym i okulistka się bardzo dziwiła, a rozmawiałam z nią o tym tylko dlatego że i tak miałam zaległe to badanie a że planowałam ciążę to pytałam czy można w ciąży.
    Cenna uwaga - ja pisałam o standardzie ogólnym, akurat nie mam krótkowzroczności.

Swoją drogą, te standardy ogólne też niby są, a nie każdy gin zleca co wizytę, jak się przekonałam na szkole rodzenia, bo babeczka pytała, to niektórzy lekarze naprawdę prawie niczego nie zlecają/zalecają…

Amamamam, mnie też chwilę zajęły te 3 babcie 🫣

Azalea, nic, tylko współczuć takiej teściowej, szkoda nawet gadac. I nic dziwnego, że córka wybiera innych członków rodziny do towarzystwa. Brzmi jak megatoksyczna osoba.

Edit, bo doczytałam: tak, „popierdolona” może być nawet właściwszym określeniem 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca, 23:05

Azalea 🌸, Aliczee93 lubią tę wiadomość

👩🏻 36 + 👦🏻 36 + 🧒🏻 4 + 🐶❤️ +…

Czekamy na ciąg dalszy :)

Termin: 30.08.2025 🩷

5.08 - 🩺
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 14 lipca, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale szybko piszecie, nadrabiam nadrabiam a tu tylko stron dochodzi :)

Amandi kciuki żeby to była jakaś jednorazowa akcja i w sobotę puścili Cię do domu 😊 najważniejsze że z dziudziulkiem wszystko w porządku 😊

Gratuluję udanych wizyt :) Dorodne już te niektóre bobabski 🥰 Paladyna jeśli maluszek idzie cały czas swoim kanałem, przybiera regularnie to ja bym się nie martwiła niska waga, pamiętaj że to jest zawsze przeliczenie na podstawie obwodu główki, brzuszka i długości chyba uda, więc wystarczy tam różnica 0,5 cm i ta waga może wyjść zawyżona / zaniżona. Tak jak dziewczyny pisały, jeśli lekarz na nic nie zwraca uwagi to nie ma co tego tak rozkmniac :)

Co do ułożenia dziecka, to u mnie maluszek w 31 tygodniu ułożony był pośladkowo i to tak ze stopy przy twarzy. Teraz czuję że chyba się obrócił głową w dół bo brzuch mniej się napina i czuję czkawkę pod pepkiem a wcześniej czułam nad. Czytałam trochę o tym i po czkawce najłatwiej wyłapać :) i taka ciekawostka że najczęściej dziecko się obraca między 32-36 tyg bo grawitacja coraz bardziej na nie oddziałowuje a główka jest najcięższa i ciągnie nią do dołu . W czwartek mam wizytę i sama ciekawa jestem czy dobrze czuje :)

A co do pakowania się to na nadal poza lista i wypraniem rzeczy jestem daleko w lesie. Ale biorę torbę taka materiałowa jak pod siedzenie w samolocie i druga kabinowka na kółkach. W tej materiałowej będą rzeczy dla mnie do porodu + dla dziecka typu pampers pieluszka do wytarcia po porodzie i ubranko (ja wolę mieć swoje). I jeszcze taka ciekawostka jak tato kanguruje to przed porodem wkłada sobie pieluszkę na klatkę piersiową i potem taka pieluszka wyciera się dziecko z tej krwi, chodzi o kontakt z bakteriami taty :) akurat mój mąż kangurowal chwilka skóra do skory w momencie kiedy ja byłam szyta po SN. I warto przeznaczyć na to taka pieluszkę której najmniej szkoda bo ona będzie pobrudzona krwią, śluzem itp :) oprócz tych dwóch toreb w samochodzie będą rzeczy na wymianke, no i jakby się okazało że muszę iść np na patologie ciąży przed to sobie tą torbę jakoś bardziej przeorganizuje wtedy.

bellA, Deyansu, Filcek lubią tę wiadomość

01.2023 Synuś ❤️ 1cs
    age.png

Czekamy na drugiego Synusia ❤️
    preg.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)

26.12 ⏸️ (2cs)
    13.01 6+0 jest ❤️ CRL 3mm
    27.02 12+3 USG I Trymestr 🩺 ryzyka niskie
    13.03 14+3 będzie synuś 👶🏻❤️
    TP 8.09.2025
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 14 lipca, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Engel wrote:
    A propos przekąsek, jakie bierzecie?
    Totalnie nie wiem co spakować 🤔

Mi codziennie mąż coś przywozil do zjedzenia typu kanapki (te trójkąty / bagietki z żabki albo sam robił) , sałatki . Jak byłam na patologii ciąży to nawet z pizza przyjechał i wciągnęliśmy na korytarzu 😀 Na oddziale jest lodówka , mikrofalówka , czajnik można sobie schować rzeczy, potem odgrzać . Ja po porodzie miałam takie gastro że zjadłam podczas kangurowania dwa takie opakowania kanapek 😀 potem już na sali też ciągle chciało mi się jeść 🙈 Akurat ja jestem team normalne jedzenie a nie słodkie przekąski 😀 dlatego najlepiej wziąć coś co się lubi bo jednak to szpitalne jedzenie bywa różne no i kolacja jest dość wcześnie bo często o 16 i do rana już nie ma nic. I z tego co słyszałam to po SN jest często taka gastrofaza a po CC mniejsza ochota na jedzenie i lepiej mieć coś takiego lekkostrawnego.

Engel lubi tę wiadomość

01.2023 Synuś ❤️ 1cs
    age.png

preg.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)

26.12 ⏸️ (2cs)
    TP 8.09.2025
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 14 lipca, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:
    Ja też zabieram się za pakowanie jak pies do jeża. Czy ja dobrze myślę - przed spakowaniem np. laktatora, butelki, smoczka itp. trzeba je najpierw umyć i wysterylizować? Na jak długo przed spakowaniem? I po sterylizacji jak i czym suszycie te rzeczy? Z góry dzięki 🥰

Tak, najlepiej umyć i wyparzyć, wysuszyć po prostu na zlewie albo wytrzeć do sucha papierem i schować w woreczki strunowe żeby się nie kurzyło. Ja przed pierwsze miesiące wyparzalam butelki po każdym użyciu, nie wiem czy trochę nie nadgorliwie 🫣 ale teraz też będę tak robić. Tak samo smoczki. Z laktatora wyparza się ta część co dotyka piersi i oczywiście butelkę.

Deyansu lubi tę wiadomość

01.2023 Synuś ❤️ 1cs
    age.png

preg.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)

26.12 ⏸️ (2cs)
    TP 8.09.2025
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 14 lipca, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majka92 wrote:
    Ja miałam podobna torbę spakowałam się w 10min do szpitala i jak coś dowoził mi mąż. Same podstawowe kosmetyki gacie skarpetki koszulkę spodenki dresowe. Koszule do porodu dali mi szpitalna a moja na potem akurat dzień wcześniej przywiózł mąż bo zamówiłam z neta. Dobrze ze miałam zamówiona drogerie i aptekę to dowiózł majtki poporodowe (super są te horizon). Miałam zwykła sportowa torbę jak mi powiedzieli ze jedziemy na cięcie to zadzwoniłam po męża zdążył mnie spakować i niósł torbę już aż do czasu przejścia na salę poporodowa. W szpitalu były podkłady i podpaski full więc zostaną mi opakowania tak samo pianka ginexid. Mi bardzo przydał się przedłużacz może warto pomyśleć 😊
    Kolejne 35ml odciagniete 😁 zapytam się na ile mu to starczy i ile przywieźć w środę. Idę już spać w końcu w swoim łóżku!
    Amandi lepiej niech posprawdzaja wszystko lepiej w razie co mieć nawet skoki w szpitalu niż w domu.

Maja piękne zbiory i pięknie się ta Twoja laktacja rozkręca ❤️ na początek to jest naprawdę dużo 😊 pamiętam że mój synek ważący prawie 3kg na początku maksymalnie jednorazowo zjadał około 20 ml . Jest taki blog o karmieniu piersia HAFIJA i też grupa na FB polecam sobie poczytać :)

Edit sorki za spam 🤪🤪🤪 dobranoc :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca, 00:33

Majka92 lubi tę wiadomość

01.2023 Synuś ❤️ 1cs
    age.png

preg.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)

26.12 ⏸️ (2cs)
    TP 8.09.2025
  • aswalda Autorytet

Wysłany: 14 lipca, 23:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KL wrote:
    Ja się wbije z trochę innym tematem - zdarzają wam się takie bóle jakby miesiączkowe? Mam takie coś od wczoraj w zasadzie to pojawiły się w nocy, przeszło jak poszłam do toalety i ogólnie dzisiaj jakiś ciężki dzień dla mojego żołądka więc pomyślałam, że to to no i w dzień już nie bolało, a teraz mam nawrót :/ wzięłam no spe i czekam na efekt, ewentualnie wezmę jeszcze więcej magnezu na noc. Brzuch mi się jakoś dziwnie zachowuje i twardnieje coraz częściej:/
    Ja mam takie bóle od dwóch tygodni i u mnie nie wpływają na szyjkę, przepowiadające też mam coraz częściej ale to inny rodzaj bólu. Na razie wszystko pozamykane.
    Jeśli chodzi o ułożenie miednicowe to u mnie była ostatnio akcja. Młoda od dłuższego czasu była główkowo, w zeszły pon na echo serca okazało się, że się obrócila głową do góry :/ a w czwartek u prowadzącego znów była główkowo. Gin powiedział, że do 35 może się obracać, potem już jest za mało miejsca. Można spróbować ćwiczeń zachęcających dziecko do obrotu, są na YT.

KL lubi tę wiadomość

Kolejna Córcia Majeczka <3 preg.png
    Córcia Natalia <3
    age.png
    Synuś :)
    age.png
    Aniołek maj 2012 10tc <3 [*]
  • Paczula Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca, 01:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do terminu szczepienia to ja też usłyszałam od internistki, że im później szczepienie tym lepiej. Nie jestem tylko pewna czy nie mówiła o krztuścu, bo wspominała o czasie do kolejnego szczepienia, już noworodka w którymś miesiącu, żeby te przeciwciała się utrzymały, bo jednak to my się szczepimy a nie dziecko. Ono nie będzie miało tak silnych przeciwciał, które się długo utrzymają jak my.

Ja mam zaplanowane pierwsze szczepienie 32+6. Myślę, że do 36 tygodnia się wyrobię z drugim.

Ja dziś byłam na echu serca i wszystko jest dobrze z serduszkiem ❤️ Ale lekarka powiedziała żebym jeszcze na noworodkowym wspomniała o podwyższonym NT. Przez całą ciążę wszyscy mnie uspokajali, że górna granica normy to dalej norma, mąż traktował jak przewrażliwioną a na końcu ciąży wreszcie trafiam na lekarzy, którzy traktują to poważnie 🥹 Mam nadzieję, że ostatecznie będzie wszystko dobrze ale będę spokojniejsza jak malutka będzie dokładnie zbadana.

A jeśli chodzi o przyrosty to widzę, że co lekarz to inaczej mierzy dziecko. W ostatnich dwóch tygodniach byłam na 3 wizytach (prenatalne, wizyta i echo) i na drugiej mała schudła o 100 g względem pierwszej wizyty 😅

Palyna - jeśli by mnie coś niepokoiło, to na pewno umówiłabym się na dodatkową wizytę do jakiegoś dobrego lekarza na trzecie prenatalne. Najlepiej do lekarza, który dużo gada i jest empatyczny, bo będzie umiał uspokoić 🤭

purplerain, Deyansu, Engel, Hajkonk, Moirane, Kotciara, PaulinaLexi, Agusia246, Filcek, Bella93 lubią tę wiadomość

• Twilight Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 05:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abby10 wrote:
    A salowe? U nas odrazu salowe z wózeczkiem wiozą torby
    Zależy na kogo się trafi 🙄 jak leżałam w pierwszej ciąży na patologii w sali 4 osobowej i jak któraś szła na porodówkę to wszystko sama niosla, w nocy jak dziewczynie odeszły wody i miała już silne skurcze to położna tylko przyszła i powiedziała że ma się spakować, wykapac i wróci za pół godziny po nią.. salowa tylko posprzątała i poszła a my jej pomogłyśmy wstać, zebrać się i spakować.. położna przyjechała wózkiem ale dziewczyna i tak w ręce obok ciągnęła walizkę..

👧+🧑+👶+🐻‍❄️
    2023 - synek ❤️

preg.png
  • Abby10 Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 06:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azalea 🌸 wrote:
    Tak, umyć i wyparzyć. Ja wyparzałam we wrzątku i kładłam na czystą ściereczkę. Jak wyschło to od razu do woreczka strunowego takiego z ikei i do torby. I tak leżało ten miesiąc do porodu spakowane.
    Apropo wyparzenia, kupiłam sterylizator z lovi na vinted. Kurde… nie wiem jak mogłam bez niego żyć z poprzednią córką 🙈 na próbę wrzuciłam wczoraj butelkę z laktatora, rewelacja! 20 minut i wszystko wysterylizowane i wysuszone. Mieści ponoć 6 butelek 🫣 będę testować 😅

Azalea 🌸 lubi tę wiadomość

2021 córka ❤️

4 biochemiczne

Eutyrox 50
    Fertistim

14.01 - beta 15, prog 11
    16.01 - beta 58, prog 13

06.03 - jest serduszko!
    13.03 - prenatalne

preg.png
  • Abby10 Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 06:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twilight wrote:
    Zależy na kogo się trafi 🙄 jak leżałam w pierwszej ciąży na patologii w sali 4 osobowej i jak któraś szła na porodówkę to wszystko sama niosla, w nocy jak dziewczynie odeszły wody i miała już silne skurcze to położna tylko przyszła i powiedziała że ma się spakować, wykapac i wróci za pół godziny po nią.. salowa tylko posprzątała i poszła a my jej pomogłyśmy wstać, zebrać się i spakować.. położna przyjechała wózkiem ale dziewczyna i tak w ręce obok ciągnęła walizkę..
    O kurczę… to ciekawe jak jest teraz u nas… jedna mi kręciła nosem przy wypisie. Ale powiedziałam jej wprost, że ja dostałam od położnej informację, że mam nosić tylko dziecko po cc… i że dla mnie to nie problem, torbę mogę sobie nieść ale to nie ja dostanę zjebke jak to zobaczy tylko ona, że mi nie pomogła. To poszła odrazu po wózeczek, żeby mi pomóc 🙈

2021 córka ❤️

4 biochemiczne

Eutyrox 50
    Fertistim

14.01 - beta 15, prog 11
    16.01 - beta 58, prog 13

06.03 - jest serduszko!
    13.03 - prenatalne

preg.png
‹‹ 819 820 821 822 823 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ