X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foxiku czemu tak?
    Ja chcę kąpać małego codziennie o tej samej porze, żeby wprowadzić mu taki rytuał, który z czasem będzie kojarzył mu się z porą nocną i dłuższym snem.

• Pysiaczek89 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liczyłam znowu. I jest około 130 jak sie nie rusza, jak sie poruszy to naliczyłam około 35-36 uderzeń czyli około 140-144 tętno. Ale mysle ze dzisiaj bede go sprawdzac co jakichs czas, bo sie martwie... Tez sie nad tym zastanawiam, czy po porodzie tez bede tak panikować. Ale pewnie jeszcze gorzej z nami bedzie :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2016, 21:33

Marcelek ❤️❤️
    mhsvj48aydsq5qzs.png
    Mikuś <3 <3
    961lwn15top0zbzy.png

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też nie kopalismy codziennie Emilki
    Zazwyczaj co drugi dzień
    i w jej wypadku kąpiel nie uspokajala a raczej była frajda i zabawą
    Teraz wstępnie tez tak planujemy

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślałam, że dziecko trzeba codziennie kąpać? Źle myślałam?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysiaczek
    Samo liczenie nie da ci miarodajnego wyniku
    sama widzisz ze duży jest błąd pomiaru

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysiaczek
    A miałaś robione juz ktg?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś mi się wydaje, że odnośnie kąpania są teraz inne wytyczne niż za czasów mojego pierworodnego ale pamiętam, że stała pora kąpieli pomagała dziecku w odnalezieniu się w rytmie dnia, poza tym kąpiel to intensywne doznania, dziecko trochę się umęczy po czym poje cycusia (po kąpieli mały zawsze dużo jadł) i zasypiał na dłużej.
    Teraz też tak będę robić.

• Pysiaczek89 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Pysiaczek
    A miałaś robione juz ktg?
    Tak miałam robione kiedyś jak byłam w szpitalu i teraz w 31 i 33 tc. I na żadnym nie dochodzi do 120 tętno. Jutro pójdę od rana do tej przychodni. Tylko zastanawiam sie czy ktos mi to przeanalizuje, czy tylko zrobia ktg? Bo jak patrzyłam na stronie to jest tylko cena i niby ze robi je położna. Ale nie wiem czy ona potem mi powie czy ok, czy nie?

Marcelek ❤️❤️
    mhsvj48aydsq5qzs.png
    Mikuś <3 <3
    961lwn15top0zbzy.png

• marta258 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też do końca nie wiem jak jest z tym kąpaniem, czy to trzeba codziennie czy np co drugi dzień. Chyba zobaczę co powie położna w szpitalu a później ta co przychodzi do domu.

A jeżeli chodzi o ruchy dziecka to u mnie też różnie, nieraz kopie prawie cały czas a ma też takie spokojniejsze dni gdzie przez kilka godzin nie czuję ruchów i pewnie wtedy mały śpi. Jak narazie nie martwię się tym bo jednak codziennie te ruchy czuję :)

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bisacz ja też. Przemawia to do mnie i do mojego planu zachowania rutyny, nie jestem pewna, ale chyba na szkole też tak uczyli.
    Gorzej, bo w szpitalu, w którym chcę rodzić w ogóle dzieci noe kąpią. Ponoć w myśl tego, że ta maź jest taka ekstra, ale moim zdaniem po 3 dniach to jest tylko pożywka dla bakterii. Będę musiała jakoś chusteczkami podziałać przynajmniej pod paszkami itp.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale pysiaczek
    Ja się pytam o ktg nie dlatego ze masz je robić ale wiesz jak wygląda taki wykres - i tętno skacze o te kilka jednostek ale pomiar trwa x czasu (około 30 min)i to dopiero daje obraz a nie liczenie pulsu. ..
    Nie martw się bo wszystko mieści się w normie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdziulla u nas kąpią w sali pod kranem, nacierają parafiną i oddają mamusiom :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na warsztatach babyonline położny mówił ze czy wykąpiemy dziecko codziennie czy co 3 dzien to i tak bedzie dobrze bo to nasze dziecko :)
    Pupa jest zawsze czyściutka bo przebieramy i wtedy podmywamy, a reszta nie wymaga ciągłej pielęgnacji.

kamciaelcia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez dzieci kapia i czyste ubrane dziecko przynosza na sale :) matko az mnie przeraza fakt ze to coraz blizej...az juz sobie porodowke zaczelam wyobrazac i to wszystko

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysiaczku ja tez czasem podsłuchuję małego detektorem i raz tętno jest wolniejsze a raz szybsze i specjalnie tego nie liczę bo zaraz bym się wpędziła w zmartwienia. Bardziej się martwię jak nie bryka za długo.

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na ktg skurcze wyszły co 10 minut ale sa maleńkie... Polozna powiedziała tylko ze mogą one świadczyć o tym ze szyjka sie ruszy... Tzn. zacznie po mału skracać.... Ale ze jeszcze dużo czasu przede mną...
    Wiec spokojnie idę spac, a jutro muszę sobie przypomnieć co spakowałam do szpitala :P i spakuje sie od nowa :D

• Pysiaczek89 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Ale pysiaczek
    Ja się pytam o ktg nie dlatego ze masz je robić ale wiesz jak wygląda taki wykres - i tętno skacze o te kilka jednostek ale pomiar trwa x czasu (około 30 min)i to dopiero daje obraz a nie liczenie pulsu. ..
    Nie martw się bo wszystko mieści się w normie
    No wiem, wiem... Ja jestem juz taka panikara. Dlatego jutro dla własnego spokoju pójdę na to ktg.

Marcelek ❤️❤️
    mhsvj48aydsq5qzs.png
    Mikuś <3 <3
    961lwn15top0zbzy.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi polozna powiedziala na patronazu u cory, ze dziecko kapiemy spokojnie co 2-3 dni, zeby nie scierac u niemowalaka nafuralnego "plaszcza lipidowego" ktory zapewnia mu ochrone skorg, i my do tego sie stosowalismy, kapalismy 2,3 razy w tygodniu.

bbeczka91 lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z kąpielą mi się wydaje ze to sprawa indywidualna. ..
    Np nasze poczucie "brudu " bez kąpieli przed spaniem. ..bo mi nikt na szkole rodzenia nie mówił żeby codziennie kąpać ani ze codzienna kąpiel jest zła
    U nas zaczelo się jednak od nakazu używania ortezy na bioderko przez 24 h na dobę. ..
    Ale od samego początku kąpiel dla Emilki nie była ukojeniem przed spaniem
    Inaczej to napisze - kąpiel ja rozbudzala
    U nas była o 18 (czyli aż 2 h przed spaniem )
    Ale jak coś się działo to i codziennie się kapala
    A jak nie było czasu to nie płakałam z powodu 2 dni bez kąpieli. ..

A co do szpitala- u nas przyjmuje się ze maz ma się wchłonąć i nie kapia po urodzeniu
    Ale wycierają dziecko (ze ta maz jest np w uszach )
    I po porodzie sn leży się dwa dni (po cc 3) wiec jak dobę po nie kapia i nie kapia w dniu wyjścia ze szpitala (bo u nas rano kąpiel )to praktycznie te 2 dni w szpitalu mijają bez kąpieli

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2016, 21:58

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taki noworodek przesypia większość doby, umęczy się i upoci przy jedzeniu czy zasypianiu i myślę, że jednak kąpiel jest wskazana. No i powtarzalność jest dla maluszka poczuciem bezpieczeństwa.

‹‹ 1995 1996 1997 1998 1999 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ