WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
No my w weekend zlozylismy z Igusiem 3 regały stoja w salonie i wiekszość dla Ignasia na zabawki. U nas niestety salon najbliższe lata będzie bawialnia inaczej się nie da na dole mam duży salon z obak jadalnia i Kuchnia i moja zmora schody. Wiec jeśli che cokolwiek porobić Iguś musi sie bawić na dole więc tu ma dużą cześć zabawek ale przy tych regałam można łatwo ogarnać w 5 miut bałagan. Wiec nie ubolewamy z M a dzieciaki będa z nami i już.
Jak podrosna na tyle aby same się bawić przeniesiemy regały na strych i tam będzie bawialnia a my sobie jakieś super mebelki kupimy do salonu, teraz niestety szkoda kasy bo Igi bierze zabawke robi pacu pac i tyle by było z pieknej drewnianej szafki rtv
A tak to nie szkoda nam a drugi braciszek w drodze więc bedzie sie działo haha.Dariah lubi tę wiadomość
-
AJrin
U Was za bardzo nie ma wyjścia bo macie domek piętrowy więc oczywiste że bawialnia w salonie, też bym tak zrobiła. A dopiero jak dzieciaki podrosną to zabawa na górze.
U nas jak narazie Antoś nie wali zabawkami w meble więc o szafkę rtv się nie boimy a stoi tam telewizor, konsole, głośniki a cały plac zabaw obok na macie i jeszcze namiot z piłeczkami więc ogólnie jest graciarnia.
-
Mam pytanie do"doświadczonych"
Byłam u endo
Nadal nie stwierdza u mnie niedoczynności. Powiedziała wręcz że daje mi receptę bo jestem w ciąży. Kontrola w lutym. Nawet nie dała skierowania na tsh. temat mojej wagi na tablicy. Tlumaczylam jej że w ciąży nigdy nie tyje. Powiedziała że bardzo dobrze. Rozchodzi się o to że...zmniejszyła mi euthyrox z 25 na 12,5
A ta prywatna przez smsa napisała że lek bez zmian. Ale na mój rozum ta prywatna nie potraktowała mnie jako indywidualny przypadek a jak każdy inny ciążowy...po prostu mnie nie pamieta z wizyty...
I nie wiem co robić?
Zmniejszyć dawkę?zostawić bez zmian?a może mniej co drugi dzień?
A w kolejce do lekarza nikogo nie byłoWiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2017, 13:21
-
Kamcia nie zbyt pomoge bo już lata nie biore euthoryxu i dobrze mi z tym, jedyne co pamiętam, że po każdym zmniejszeniu lub zwiekszeniu musi być kontrola tsh aby wiedzieć czy dawka nowa jest odpowiednia.
A niestety co lekarz to inna opinia wiem bo chodziłam do nie jednego z tarczycą dopóki sama siebie nie wyleczyłam a koniec konców miałam zapalenie tarczycy, ktore po wyleczeniu poki co siedzi cicho i wszystkie wyniki ok. -
nick nieaktualny
-
Kamcia a jaki masz wynik tsh?
W I trymestrze norma jest do 2,38 jezeli miałas ponad no to miałas nadczynosc ciązową. Ja poza ciązą tez wyniki mam w normie. Tu nie ma znaczenia czy lekrka cie pamieta czy nie pamięta liczy sie tylko wynik tsh. Ja na początku jak zaczełam brac 50 w tej ciazy miałam tsh ponizej 1 a spadło z 3,3. a teraz już mam 1,5 bo im wyższa ciąza tym tsh rośnie. Sam poziom tydzień utrzrymuje się bez zmian. Ja bym chyba brała 25 normalnie bez zmian. I raz w miesiącu badanie tsh. Ja już teraz biore 5 dni 50 a 2 dni 75. Ja akurat jestem przewralziiwona wysokie tsh jest groźne dla dziecka.
-
Pierwsze tsh 2,79 powtórka 0,615
Potem robiłam badania dla prywatnej
Tsh 2,86 ft4 0,95 po 6 tygodniach tsh 0,69 0 a ft4 1,02
Endokrynolog na nfz nie stwierdza u mnie niedoczynności tylko e07 czyli inne choroby(daje mi euthyrox tylko dlatego ze jestem w ciąży) -
nick nieaktualnyJeśli chodzi o tsh to ono będzie rosło bo jesteś w ciąży (już Ci kiedyś pisałam).
Im wyżej w ciąży tym większy.
Patrząc na twoje wyniki widać że biorąc dawkę??????? Poziom spadł tsh a urosła ft4 to na plus tak ma być.
Moim zdaniem za duża była dawka bo spadło dużo.
Ja bym brała 2/3 dni w tygodniu 25 resztę dni 12,5.
Podpisuje się pod skali to co ci napisała.
Wynik za jakiś czas trzeba powtórzyć.
Jeśli będziesz się źle czuła to zwiększysz sobie dawkę. -
nick nieaktualnyJak będziesz stosować na przemienia to nic się nie stanie.
Bo hormon będziesz dawać cały czas.
Tarczyca sobie poradzi (bo dajesz hormon).
Wyznacz sobie dni w jakie będziesz ile brała i tyle obserwuj się.
Objawić się może złym samopoczuciem wtedy się zwiększa ale za nim to wyjdzie to trochę potrwa pewnie zdążysz już zrobić wyniki do wizytykamciaelcia lubi tę wiadomość
-
ja i tak startowałam od dawki 12,5 (prawie 2 tyg)
potem miałam własnie zwiekszyc na 25
nastepne badanie robie juz w drugim trymestrze i wtedy nawet górna granica normy tsh tez jest wyzsza...chyba zrobie naprzemiennie
moja mama miała nadczynnosc
u mnie podejrzewano w czasach licealnych i studia
raczej takie obciazenie miałabym w genach
a na usg tarczyca w normie
ewy płat mniejszy ale w normie -
nick nieaktualny
-
Zawsze tsh wychodzilo w normie więc nikt nie stwierdzał
Mam wysoki puls i to dawalo podejrzenia
Albo ciągła klucha w gardle
Spadki wagi
Ale poza ciazami nigdy nie badalam bo w ciąży miałam dobrze np 1,030 z Piotrusiem
Zawsze miescilam sie w normach ciazowych -
nick nieaktualnyWiesz tarczyca jeszcze lubi po porodzie się rozklekotac tzw poporodowa.
No nic obserwuj, rób wyniki i konsultuj z lekarzem.
Po porodzie zrobisz jeszcze raz i zobaczysz jak się ma
Nie jest źle kamcia.
Idę budzić królewicza bo musimy lecieć po córkę i na zajęcia z nią jechać. -
U nas dalej Igi ma temperature
Nadal śpi już ponad 2 godziny zaraz sprawdze czy czasem nie za duża temp mu skoczyła.
Nie mam pojęcia co zrobić jutro ja musze jechać do pracy M też, dziś pracuje z domu i Babcia przyjechała do pomocy ale ona sama nie zostanie na tyle godzin.
No nic może nastąpi cudowne ozdrowienie. -
Mój królewicz jeszcze śpi
Dziś byłam świadkiem jak baba wyjezdzala z parkingu i się na mnie zapatrzyla i uderzyła w inne autoi jak szłam do apteki w tym uderzonym aucie była już kierowca . I jej nakablowalam że inna w nią wjechała
miałam już podać nr rej ale sprawca jednak sama podeszła
O ja niedobra
Ale nie mam już litości po ostatnich sytuacjach z mazda
-
A właśnie Kamcia udało sie namierzyć sprawce u was?
-
AJrin wrote:A właśnie Kamcia udało sie namierzyć sprawce u was?
niestety nie
mąż wytarł to miejsce i jest trochę niebieskie, ale odcień sobie zapamietam
i sprawdzamy co chwilę jakies "nowe" auto na parkingu
kiedyś był u nas komornik to był monitoring...już nie ma
biedny Iguś
jakieś natretne to przeziebienie
może grypa?
inaczej bym szczepienie podejrzewała -
Kamcia ja zawsze miałam tsh w normie bo norma poza ciąża jest do 4,2 wszystkie inne wyniki też ok usg ok jednak w ciąży normy są inne i to na nie należy patrzeć a nie na okres przed ciążą . Narazie jesteś na początku zobaczysz jeszcze z miesiąc i zacznie rosnąć ja w poprzedniej ciąży miałam na początku 25 a skończyłam na 100 żeby utrzymać w okolicach 2,5 tsh teraz mi powiedziała endokrynolog która też jest ginekolog ze od 22 tc trzeba zwiększyć bo zmienia się zapotrzebowanie
-
Skali
Tu z wątku wiem że rośnie. Pamietam jak dziewczyny miały zwiekszane dawki
Moje tsh było w normie ciążowej i tym się wtedy nie martwilam
W tej ciąży cała już się sypie
Przecież mam cukrzycę bo jestem w ciąży. Bez ciąży cukrzycy nie ma
I tsh zrobiło mi teraz taką niespodziankę
Za stara jestem na ciążę
Dobra
Zbieram się na korepetycje
Dziś wezmę 25 a jutro podgadam ginekologa
A jak trzeba to w środę podgadam diabetologa