X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i ja muszę się skruszona przyznać, że i mnie się zdarzają dni na samej piersi. Boję się, że przegapię jakis ważny moment, kiedy dziecko chcętnie pozna nowe smaki czy faktury jedzenia. I z tego wszystkiego zaczynam go chyba przymuszać do jedzenia. Spinam się i oby nie przyniosło to odwrotnego skutku.
    Naleśniczki brzmią świetnie. Ja myślałam, że smażonego to nie wolno jeszcze podawać a somo gotowane, ale skoro można to super.. będę próbowała.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na alaantkowym blogu naleśniki są już od 8 miesiąca, więc postanowiłam spróbować. Rozgrzałam patelnię, dałam olej kokosowy, maleńki wiórek, jak się rozpuściło to wytarłam patelnię właściwie do "sucha" ręcznikiem kuchennym i na tym "smażyłam".

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka a czytalas gdzies o tym spaniu? Bo u nas ostatnio jakas masakra.. maly idzie spac o 22 ale zanim zasnie to nieraz jest 23 a o 7 rano jest juz wyspany. W dzien ma 3 drzemki i uzbiera sie ich za caly dzien max 2,5h.. wiec do 14h na dobe duzo brakuje.. ostatnio padl o 20 i o dziwo spal do 7, wiec moze problem jest w tym ze za pozno go klade spac? :-/ teraz np spal 35minut do 18:30.. nie wiem juz jak go ogarnac z tymi drzemkami :-(

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    La lenka czytałam jak się ma całe jajko do blw i tam od razu podaje się dziecku żółtko z białkiem. Nawet na alaantkowe w komentarzach było to zaznaczone. Ja do placuszków dodałam całe jajko. Wiadomo to są duże porcje na cala rodzinę Wien w tych 2 lub 3 placuszkach lub naleśnikach jest mała ilość jajka :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2016, 20:14

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    Anitka a czytalas gdzies o tym spaniu? Bo u nas ostatnio jakas masakra.. maly idzie spac o 22 ale zanim zasnie to nieraz jest 23 a o 7 rano jest juz wyspany. W dzien ma 3 drzemki i uzbiera sie ich za caly dzien max 2,5h.. wiec do 14h na dobe duzo brakuje.. ostatnio padl o 20 i o dziwo spal do 7, wiec moze problem jest w tym ze za pozno go klade spac? :-/ teraz np spal 35minut do 18:30.. nie wiem juz jak go ogarnac z tymi drzemkami :-(
    Wiesz ostatnio całe nasze życie zostało podporządkowane pod rytm dnia młodego. Tak będzie do tego momentu aż on i my wyrobimy u siebie nawyk spania/ rytmu dnia.
    Tu wklejam wypowiedź dziewczyny która hobbystyczne zajmuje się spaniem dzieciaczków:
    7-8 miesięcy (przechodzenie z 3 na 2 drzemki)
    - czasy czuwania rozciągają się do 2.25-3 I w końcu zaczyna brakować czasu na 3 drzemkę (pamiętajmy główną zasadu, że drzemka nie powinna zaczynać się po godz 16 ? ma to negatywny wpływ na sen nocy, wydłuża też czas czuwania)
    - Całkowity czas czuwania to 10 godzin lub troszkę więcej jeśli nastąpi 3 drzemka (ok 14 godzin snu = 11-11.5 w nocy I 2.5-3 drzemek). Jeśli 3 drzemka nie wystąpi, to całkowity czas czuwania 8.5-9 godz (15 godzin snu = ok 12 w nocy, ok 3 w ciągu dnia)
    - pierwszy czas czuwania to 2.5, ok 3 drugi. Jeśli drzemki były kr krótkie, to zaproponuj trzecią krótką (ok. 30-45 min) drzemkę w okolicach godz 15-16. Jeśli drzemka 3 nie nastąpi, to ostatni czas czuwania jest ok 3.5.
    - nocne karmienie ? nie wcześniej jak po 8 godzinach. Wszystkie inne pobudki traktuj swoją metodą nauki zasypiania
    - w tym okresie często pojawiają się wczesne pobudki, w okolicach godziny 5tej. Możesz potraktować je swoją metodą zasypiania, lub możesz ewentualnie nakarmić I liczyć na to, że dziecko zaśnie. Jeśli dziecko nie zasypia po tym karmieniu, to korzystaj ze swojej metody nauki zasypiania. Problem tylko z tym karmieniem jest taki, że często to karmienie o 5tej staje się nawykiem. Podobnie kołysanie, bujanie po tej porze. Wszystkie nawyki z godziny 5tej są bardzo trudne do pokonania.
    - dnia nigdy nie zaczynamy przed godziną 6.30. Jeśli dziecko obudzi się wcześniej, to zostawiamy w łóżeczku do 6.30
    Dzień wygląda mniej wiecej tak:
    6:30/7 pobudka
    8:45-10 d1 (pierwsza drzemka nie wcześniej jak o 8.45-6 podczas przechodzenia z 3-2)
    13-14.15 d2
    Krótka drzemka ok 15-16 jeśli dwie pierwsze drzemki są krótkie (to może być drzemka w wózku lub samochodzie)
    ~19 spać jeśli wystąpi d3 (całkowity czas czuwania ~10)
    ~18 spać jeśli d3 nie wystąpi (całkowity czas czuwania ~9)
    Wszystkie czasy w zależności od długości drzemek. 

Kassie lubi tę wiadomość

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My teraz pracujemy nad snem nocnym. Drzemki jakoś same powoli się systemtyzuja. I tak mój mały najczęściej usypia na 15-20 min właśnie kolo godziny 15 (przed lub chwile po 15). Wczoraj wypadła jemu drzemka o 15 wiec polozylismy jego o 18. Dzisiaj kąpiel o 19 i o 19.30 juz sam zasnął w łóżeczku.
    My w czasie dnia opuszczamy rolety w dół i młody śpi w ciemnym pomieszczeniu z szumem. Powoli będziemy odchodzić od smoczka i szumu. Ale na to potrzeba nam czasu.
    Podstawową zasadą dobrego spania jest położenie dziecka spać w miarę szybko. To się tyczy dzieci chroniczne zmęczonych takich które słabo śpią w dzień i w nocy. Im dziecko bardziej zmęczone tym gorzej śpi. To się tyczy takich maluchów jak nasze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2016, 20:02

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse wrote:
    Ooo.. poproszę o przepis.
    Ja dzisiaj tego bata dałam. Położyłam na tacce od krzesełka i liczyłam, że się sam zainteresuje, ale gdzie tam.. łyżeczka i miseczka super.. a batat został rozciapany w rączkach i wylądował wszędzie tylko nie w buzi. W końcu sama musiałam z ręki mu dać kilka kęsów. Zjadł, ale znowu bez większego zachwytu.
    Wszystkie przepisy na blogu alaantkowe blw tu link do przepisów dla 8 miesiecznego dziecka :-)

http://alaantkoweblw.pl/category/8-miesiecy/

Ja placuszki piekłam w piekarniku ( cukinia była surowa,tylko starta na tarce)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2016, 20:13

chabasse lubi tę wiadomość

• wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    My teraz pracujemy nad snem nocnym. Drzemki jakoś same powoli się systemtyzuja. I tak mój mały najczęściej usypia na 15-20 min właśnie kolo godziny 15 (przed lub chwile po 15). Wczoraj wypadła jemu drzemka o 15 wiec polozylismy jego o 18. Dzisiaj kąpiel o 19 i o 19.30 juz sam zasnął w łóżeczku.
    My w czasie dnia opuszczamy rolety w dół i młody śpi w ciemnym pomieszczeniu z szumem. Powoli będziemy odchodzić od smoczka i szumu. Ale na to potrzeba nam czasu.
    Podstawową zasadą dobrego spania jest położenie dziecka spać w miarę szybko. To się tyczy dzieci chroniczne zmęczonych takich które słabo śpią w dzień i w nocy. Im dziecko bardziej zmęczone tym gorzej śpi. To się tyczy takich maluchów jak nasze.

To my musimy zejsc z 5ciu drzemek i wydluzyc ranne spanie do tej 6.30 czyli zmienic wszystko:-(. Jak wydluze czuwanie to ze zmeczenia go nie uspie, chcialabym tak dzien ulozyc ale widze juz ze bedzie ciezko...:-/ a u ciebie jak wygladal dzien przed wprowadzaniem tego planu?

agniesja lubi tę wiadomość

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wisieninka_89 wcześniej u nas panował typowy chaos. Nie wiedziałam kiedy młody będzie spał, jak go uśpić itp itd. My się na razie siebie uczymy. Jeśli to nie pomoże to już sama nie wiem co zrobię :-)

• wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :-)

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka.. dzięki za link. Fajna stronka.
    A co do tych godzin spania i tego systemu drzemek.. dla mnie to akurat jakąś abstrakcja. U nas to jest tak roznie, że nie ma mowy o jakiej systematyczosci. Jedyne co jest powtarzalne, to to, że drzemki po 16 są u nas raczej codzien. A na spanie nocne to najwcześniej o 20 a najczęściej 22. I śpi do 6 najmarniej. Ostatnio juz nawet bywalo, że 6 godzin bez pobudki spal. To oczywiście jeszczevrzadkosc, bo zazwyczaj około 1 juz się budzi na cycka. Mam jednak nadzieje, ze to będzie coraz czesciej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2016, 21:38

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • ela Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się wydaje, że z tymi drzemkami wszystko zależne jest od dziecka, Marysia ok 17tej ma godzinną drzemkę, po 20tej kąpiel i w okolicach 21śpi. Teraz już ma jedną nocną pobudkę ok 2 i śpi do 7.

5b09tv73mjpedncc.png
    Moje kochane chłopaki Michał lat 10, Paweł lat 7, no i jeszcze jest tata, teraz doszła Marysia
  • easymum Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też myślę, że jak ze wszystkim - ze spaniem bywa różnie u różnych dzieci. U nas zdecydowanie 3 drzemka jest po 16, czasem nawet koło 18 :) potem kąpiel, ostatnia butelka i spanie nocne, zwykle od ok 21, zwykle do ok 7 (chyba, że jak ostatnio przez kilka dni do 5:30). Dwie pozostałe drzemki w miarę regularnie, trwają po 1,5-2 h. Czasem dłużej. I taki rytm mamy od nie pamiętam kiedy. Moim zdaniem trochę przyczyniło się do tego wprowadzenie reżimu karmienia równo co 3 godziny od samego początku. Młoda się przyzwyczaiła, z czasem przerwy się wydłużały, ale między karmieniami zawsze była drzemka.

gg64rl68s121551a.png
  • easymum Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A, moja obiadki je w krzesełku trochę od ponad miesiąca. Ale ona sama siedzi i sama siada. I idzie jej to tak naturalnie, jakby nigdy inaczej nie było. W sumie mało ją sama sadzałam, więc nie wiem jak to było z tym przewracaniem się ;)

gg64rl68s121551a.png
  • easymum Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może ktoś to testuje, ale tutaj są fajne pomysły na zabawy z dziećmi w wieku naszych szkrabów.
    www.osesek.pl/wychowanie-i-rozwoj-dziecka/w-co-sie-bawic/340-zabawy-dla-niemowlakow-od-7-do-9-miesiaca.html

gg64rl68s121551a.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 06:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ale u Was dzieci chodzą spać o 21 a nawet później. A nam zależy żeby młody spał o 19 max 19.30. Małż wstaje do pracy o 4.20 wiec spać się kładzie max o 22-22.30 to gdyby młody szedł spać równo z nami to by nam brakowało czasu dla siebie :-)

• Dżuls Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka wrote:
    Moja nie siedzi sama (chyba, że ma się czego trzymać) ale za to sama potrafi usiąść (z podparciem rączką). Dziwi mnie to w sumie, bo byłam pewna, że kolejność jest inna - że najpierw dziecko posadzone stabilnie siedzi, a dopiero potem uczy się jak to zrobić samodzielnie.
    Posadziłam wczoraj wieczór na próbę Manię samą na podłodze. Wańka-wstańka, tak bardzo żal jej było wypuścić mój telefon z ręki, że balansowała jak się dało, żeby tylko siedzieć prosto i siedziała tak bez żadnej podpórki, cwaniak ustawiał sobie nóżki tak, żeby nie polecieć do przodu, a resztę załatwiała napinając plecki.

8pdp47e.png
  • edysia5 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dwie drzemki po ok 30-40 min. Spanie nocne ok 20-21 i od dwoch tygodni robie malemu kasze mmanne na krowim mleku 1,5% na gesto i godz przed spaniem mu ja daje. Dzieki temu spi do ok 6 rano bez pobudek, a wczesniej to same wiecie pobudki co godz albo poltorej godz przez cala noc. On chyba naprawde byl glodny ze tak sie budzil na cycka. A od kiedy daje mu ta kasze manne wieczorem to pieknie spimy cala noc.

edysia5
  • edysia5 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha no i wczoraj skonczYl 8 miesiecy. Samodzielnie siedzi posadzOny, ale sam nie siada, nie raczkuje tylko odsuwa sie raczkami i jezdzi na tylku, zdarza mu sie kombinowqc ze jak siedzi to podkula nozki i do przodu sie przechyla opierajac na raczkach podnosi tylek i tak jakby chcial stanac na kolankach w pozycji do raczkowania. Ale na razier to takie bardziej przymiarki. No i cztery zeby -jedtnki gora i dol- ktore wyszly w dwa tygodnie wszystkie.

edysia5
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski, jakie środki przeczyszczające można brać karmiąc? Muszę zrobić sobie rtg lędźwi...

8pdp47e.png
‹‹ 3143 3144 3145 3146 3147 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ