Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
No i ja muszę się skruszona przyznać, że i mnie się zdarzają dni na samej piersi. Boję się, że przegapię jakis ważny moment, kiedy dziecko chcętnie pozna nowe smaki czy faktury jedzenia. I z tego wszystkiego zaczynam go chyba przymuszać do jedzenia. Spinam się i oby nie przyniosło to odwrotnego skutku.
Naleśniczki brzmią świetnie. Ja myślałam, że smażonego to nie wolno jeszcze podawać a somo gotowane, ale skoro można to super.. będę próbowała. -
Na alaantkowym blogu naleśniki są już od 8 miesiąca, więc postanowiłam spróbować. Rozgrzałam patelnię, dałam olej kokosowy, maleńki wiórek, jak się rozpuściło to wytarłam patelnię właściwie do "sucha" ręcznikiem kuchennym i na tym "smażyłam".
-
Anitka a czytalas gdzies o tym spaniu? Bo u nas ostatnio jakas masakra.. maly idzie spac o 22 ale zanim zasnie to nieraz jest 23 a o 7 rano jest juz wyspany. W dzien ma 3 drzemki i uzbiera sie ich za caly dzien max 2,5h.. wiec do 14h na dobe duzo brakuje.. ostatnio padl o 20 i o dziwo spal do 7, wiec moze problem jest w tym ze za pozno go klade spac?
teraz np spal 35minut do 18:30.. nie wiem juz jak go ogarnac z tymi drzemkami
-
La lenka czytałam jak się ma całe jajko do blw i tam od razu podaje się dziecku żółtko z białkiem. Nawet na alaantkowe w komentarzach było to zaznaczone. Ja do placuszków dodałam całe jajko. Wiadomo to są duże porcje na cala rodzinę Wien w tych 2 lub 3 placuszkach lub naleśnikach jest mała ilość jajka
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2016, 20:14
-
Kassie wrote:Anitka a czytalas gdzies o tym spaniu? Bo u nas ostatnio jakas masakra.. maly idzie spac o 22 ale zanim zasnie to nieraz jest 23 a o 7 rano jest juz wyspany. W dzien ma 3 drzemki i uzbiera sie ich za caly dzien max 2,5h.. wiec do 14h na dobe duzo brakuje.. ostatnio padl o 20 i o dziwo spal do 7, wiec moze problem jest w tym ze za pozno go klade spac?
teraz np spal 35minut do 18:30.. nie wiem juz jak go ogarnac z tymi drzemkami
Tu wklejam wypowiedź dziewczyny która hobbystyczne zajmuje się spaniem dzieciaczków:
7-8 miesięcy (przechodzenie z 3 na 2 drzemki)
- czasy czuwania rozciągają się do 2.25-3 I w końcu zaczyna brakować czasu na 3 drzemkę (pamiętajmy główną zasadu, że drzemka nie powinna zaczynać się po godz 16 ? ma to negatywny wpływ na sen nocy, wydłuża też czas czuwania)
- Całkowity czas czuwania to 10 godzin lub troszkę więcej jeśli nastąpi 3 drzemka (ok 14 godzin snu = 11-11.5 w nocy I 2.5-3 drzemek). Jeśli 3 drzemka nie wystąpi, to całkowity czas czuwania 8.5-9 godz (15 godzin snu = ok 12 w nocy, ok 3 w ciągu dnia)
- pierwszy czas czuwania to 2.5, ok 3 drugi. Jeśli drzemki były kr krótkie, to zaproponuj trzecią krótką (ok. 30-45 min) drzemkę w okolicach godz 15-16. Jeśli drzemka 3 nie nastąpi, to ostatni czas czuwania jest ok 3.5.
- nocne karmienie ? nie wcześniej jak po 8 godzinach. Wszystkie inne pobudki traktuj swoją metodą nauki zasypiania
- w tym okresie często pojawiają się wczesne pobudki, w okolicach godziny 5tej. Możesz potraktować je swoją metodą zasypiania, lub możesz ewentualnie nakarmić I liczyć na to, że dziecko zaśnie. Jeśli dziecko nie zasypia po tym karmieniu, to korzystaj ze swojej metody nauki zasypiania. Problem tylko z tym karmieniem jest taki, że często to karmienie o 5tej staje się nawykiem. Podobnie kołysanie, bujanie po tej porze. Wszystkie nawyki z godziny 5tej są bardzo trudne do pokonania.
- dnia nigdy nie zaczynamy przed godziną 6.30. Jeśli dziecko obudzi się wcześniej, to zostawiamy w łóżeczku do 6.30
Dzień wygląda mniej wiecej tak:
6:30/7 pobudka
8:45-10 d1 (pierwsza drzemka nie wcześniej jak o 8.45-6 podczas przechodzenia z 3-2)
13-14.15 d2
Krótka drzemka ok 15-16 jeśli dwie pierwsze drzemki są krótkie (to może być drzemka w wózku lub samochodzie)
~19 spać jeśli wystąpi d3 (całkowity czas czuwania ~10)
~18 spać jeśli d3 nie wystąpi (całkowity czas czuwania ~9)
Wszystkie czasy w zależności od długości drzemek.Kassie lubi tę wiadomość
-
My teraz pracujemy nad snem nocnym. Drzemki jakoś same powoli się systemtyzuja. I tak mój mały najczęściej usypia na 15-20 min właśnie kolo godziny 15 (przed lub chwile po 15). Wczoraj wypadła jemu drzemka o 15 wiec polozylismy jego o 18. Dzisiaj kąpiel o 19 i o 19.30 juz sam zasnął w łóżeczku.
My w czasie dnia opuszczamy rolety w dół i młody śpi w ciemnym pomieszczeniu z szumem. Powoli będziemy odchodzić od smoczka i szumu. Ale na to potrzeba nam czasu.
Podstawową zasadą dobrego spania jest położenie dziecka spać w miarę szybko. To się tyczy dzieci chroniczne zmęczonych takich które słabo śpią w dzień i w nocy. Im dziecko bardziej zmęczone tym gorzej śpi. To się tyczy takich maluchów jak nasze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2016, 20:02
-
chabasse wrote:Ooo.. poproszę o przepis.
Ja dzisiaj tego bata dałam. Położyłam na tacce od krzesełka i liczyłam, że się sam zainteresuje, ale gdzie tam.. łyżeczka i miseczka super.. a batat został rozciapany w rączkach i wylądował wszędzie tylko nie w buzi. W końcu sama musiałam z ręki mu dać kilka kęsów. Zjadł, ale znowu bez większego zachwytu.
http://alaantkoweblw.pl/category/8-miesiecy/
Ja placuszki piekłam w piekarniku ( cukinia była surowa,tylko starta na tarce)Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2016, 20:13
chabasse lubi tę wiadomość
-
Anitka201 wrote:My teraz pracujemy nad snem nocnym. Drzemki jakoś same powoli się systemtyzuja. I tak mój mały najczęściej usypia na 15-20 min właśnie kolo godziny 15 (przed lub chwile po 15). Wczoraj wypadła jemu drzemka o 15 wiec polozylismy jego o 18. Dzisiaj kąpiel o 19 i o 19.30 juz sam zasnął w łóżeczku.
My w czasie dnia opuszczamy rolety w dół i młody śpi w ciemnym pomieszczeniu z szumem. Powoli będziemy odchodzić od smoczka i szumu. Ale na to potrzeba nam czasu.
Podstawową zasadą dobrego spania jest położenie dziecka spać w miarę szybko. To się tyczy dzieci chroniczne zmęczonych takich które słabo śpią w dzień i w nocy. Im dziecko bardziej zmęczone tym gorzej śpi. To się tyczy takich maluchów jak nasze.
To my musimy zejsc z 5ciu drzemek i wydluzyc ranne spanie do tej 6.30 czyli zmienic wszystko:-(. Jak wydluze czuwanie to ze zmeczenia go nie uspie, chcialabym tak dzien ulozyc ale widze juz ze bedzie ciezko...a u ciebie jak wygladal dzien przed wprowadzaniem tego planu?
agniesja lubi tę wiadomość
-
Anitka.. dzięki za link. Fajna stronka.
A co do tych godzin spania i tego systemu drzemek.. dla mnie to akurat jakąś abstrakcja. U nas to jest tak roznie, że nie ma mowy o jakiej systematyczosci. Jedyne co jest powtarzalne, to to, że drzemki po 16 są u nas raczej codzien. A na spanie nocne to najwcześniej o 20 a najczęściej 22. I śpi do 6 najmarniej. Ostatnio juz nawet bywalo, że 6 godzin bez pobudki spal. To oczywiście jeszczevrzadkosc, bo zazwyczaj około 1 juz się budzi na cycka. Mam jednak nadzieje, ze to będzie coraz czesciejWiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2016, 21:38
-
Mi się wydaje, że z tymi drzemkami wszystko zależne jest od dziecka, Marysia ok 17tej ma godzinną drzemkę, po 20tej kąpiel i w okolicach 21śpi. Teraz już ma jedną nocną pobudkę ok 2 i śpi do 7.
Moje kochane chłopaki Michał lat 10, Paweł lat 7, no i jeszcze jest tata, teraz doszła Marysia -
Też myślę, że jak ze wszystkim - ze spaniem bywa różnie u różnych dzieci. U nas zdecydowanie 3 drzemka jest po 16, czasem nawet koło 18
potem kąpiel, ostatnia butelka i spanie nocne, zwykle od ok 21, zwykle do ok 7 (chyba, że jak ostatnio przez kilka dni do 5:30). Dwie pozostałe drzemki w miarę regularnie, trwają po 1,5-2 h. Czasem dłużej. I taki rytm mamy od nie pamiętam kiedy. Moim zdaniem trochę przyczyniło się do tego wprowadzenie reżimu karmienia równo co 3 godziny od samego początku. Młoda się przyzwyczaiła, z czasem przerwy się wydłużały, ale między karmieniami zawsze była drzemka.
-
la_lenka wrote:Moja nie siedzi sama (chyba, że ma się czego trzymać) ale za to sama potrafi usiąść (z podparciem rączką). Dziwi mnie to w sumie, bo byłam pewna, że kolejność jest inna - że najpierw dziecko posadzone stabilnie siedzi, a dopiero potem uczy się jak to zrobić samodzielnie.
-
U nas dwie drzemki po ok 30-40 min. Spanie nocne ok 20-21 i od dwoch tygodni robie malemu kasze mmanne na krowim mleku 1,5% na gesto i godz przed spaniem mu ja daje. Dzieki temu spi do ok 6 rano bez pobudek, a wczesniej to same wiecie pobudki co godz albo poltorej godz przez cala noc. On chyba naprawde byl glodny ze tak sie budzil na cycka. A od kiedy daje mu ta kasze manne wieczorem to pieknie spimy cala noc.edysia5
-
Aha no i wczoraj skonczYl 8 miesiecy. Samodzielnie siedzi posadzOny, ale sam nie siada, nie raczkuje tylko odsuwa sie raczkami i jezdzi na tylku, zdarza mu sie kombinowqc ze jak siedzi to podkula nozki i do przodu sie przechyla opierajac na raczkach podnosi tylek i tak jakby chcial stanac na kolankach w pozycji do raczkowania. Ale na razier to takie bardziej przymiarki. No i cztery zeby -jedtnki gora i dol- ktore wyszly w dwa tygodnie wszystkie.edysia5