X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nadal dwie, jedna krótka koło 30-40 minut, druga dłuższa ,często ponad 2h. Ale różnie bywa która kiedy, częściej druga jest tą dłuższą, ale bywa też odwrotnie. Ja żadnych schematów spania się nie trzymam, jakoś tak naturalnie się to zmienia.

FreshMm lubi tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • mmalutka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas są 3 drzemki.. w sumie ok 3h chyba ze książę zmęczony to dłużej.. zasypia ok 20.

A w temacie klocków polecam w Auchan są takie duże plaskikowe na wagę. Kupiłam wielki wór a zapłaciłam tylko kilko PLN :)

tb734z17s9scq0zt.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wasze dzieciaki też gadają w simlish? :P

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej.. Mój w ciągu dnia śpi przeważnie dwa razy.. raz dwie godzinki raz max godzinę. Róznie bywa z kolejnością i porami. Na spanie nocne to gdzieś koło 21-22 jest pora.
    A w ogóle to ja już nie wiem jak mam okiełznać tego mojego wszędobylskiego. Najczęściej wypowiadane przeze mnie słowa do niego to: tam nie wolno, nie bierz do buzi butów, kabli i nie grzeb w śmietniku. Poza tym mamy 4 zęby.. ale z jedzeniem czegoś poza cyckiem to słabo. ścieram jabłuszka, bananki i mieszam to z kaszką hipp jaglaną, ale nie bardzo mu to podchodzi. Niby zje, ale jakoś tak trochę na siłę. Oprócz tego słoiczki pbiadkowe.. Tylko, że coś się zmieniło, kiedyś szamał aż miło, a teraz to muszę cyrki robić i jakieś samolociki, żeby w miarę dużo zjadał. Także głównym posiłkiem nadal jest cyc. Jeśli macie jakieś pomysły kulinarne to bardzo chętnie podczytam co tam Wasze pociechy wcinają. Dzisiaj na przykład ugotowałam batata i planuję mu podac jak sie obudzi. Chyba La lenka coś wspominała, że podawała Łucji. I mam pytanko.. bo chciałabym wyjść z papek.. jak drobno należy pokroić , żeby dac małemu do łapki i żeby sam mógł się posilić. Dać mu taką ćwiartkę, żeby sobie ogryzał, czy raczej kosteczkę ok 1 cm.. a może w jakieś podłużne paski, żeby wygodnie było chwytać.. hmm...??

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak Wy sobie radzicie z dzieciaczkami, które wszędzie chcę wejść, stać, iść, coś sięgnąć, pomacać itd..?? Ja już mam tak zjechany kręgosłup, że czasem ze łzami w oczach go przenoszę i wyciągam z różnych zakamarków. Myślałam o kojcu, ale to w sumie chyba nie jest do końca rozwiązaniem na większość czasu, a raczej na chwilkę , kiedy muszę iść do wc, lub coś zrobić w kuchni kiedy młody nie śpi. Czy Wy tez tak biegacie po caym domu czy jakoś ograniczacie jednak przestrzeń, po której się bąki przemieszczają.??

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomijam już zasypianie.. Niestety przeważnie na rączkach.. :/ a waga około 11 kg.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do drzemek to u nas nadal są 3. Powoli będziemy przechodzić na 2. Zasada jest taka ze ostatnia drzemka nie powinna być później jak o 15 (max do 16 dziec się budzi). Po 16 powinno się unikać spania. Jeśli dziecku wypadnie drzemka ok 15 to kładzie się je spać około 18. Nasz wczoraj tak miał. Bałam się jego położyć o 18 ale przelamalismy się i spał do 6.15. Wiec praktycznie tyle samo co położony o 19 lub nawet o 20. 8 miesięczne dziecko powinno spać około 14 godzin na dobę.

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chabasse ja biegam po calym domu. Jak robie obiad młody jest w kojcu (kojec mam w kuchni).

• wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A 6.5 miesieczne niemowlę? U nas wyglada to tak drzemka ok 30 min z usypianiem wyjdzie jakies 40min 1.5h aktywnosci i tak w kolko. Robi sie obecnie 5 drzemek. Wolalabym mniej dluzszych ale przetrzymanie nawet do 2 godz aktywnosci to zabawianie ze stawaniem na rzesach a potem placz ze zmeczenia przy usypianiu:-/ (metode z wybudzaniem po 30 min próbowałam dzis dwukrotnie. Za pierwszym razem wstal po 5 kin od budzenia za drugim po 3, juz nie mam pomyslu...:-/

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Dziewczyny! Chciałam go obudzić po 1,5 h dziś, potem po 2h, ale za bardzo nie chciał wstać... w końcu spał 3h ciagiem... a teraz spróbuję już bez drugiej drzemki przeciągnąć go do 18 stej chociaż.

wisieninka_89 wrote:
    A 6.5 miesieczne niemowlę? U nas wyglada to tak drzemka ok 30 min z usypianiem wyjdzie jakies 40min 1.5h aktywnosci i tak w kolko. Robi sie obecnie 5 drzemek. Wolalabym mniej dluzszych ale przetrzymanie nawet do 2 godz aktywnosci to zabawianie ze stawaniem na rzesach a potem placz ze zmeczenia przy usypianiu:-/ (metode z wybudzaniem po 30 min próbowałam dzis dwukrotnie. Za pierwszym razem wstal po 5 kin od budzenia za drugim po 3, juz nie mam pomyslu...:-/

wisieninka, mój też w tym wieku nie wytrzymał bez drzemki dłużej niż 1,5-2 h, często wtedy go kładłam, ale z czasem wydłuży sobie czas aktywności i zmniejszy ilość drzemek, tak myślę.

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

Wysłany: 16 maja 2016, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieje:-) dziwne jest dla mnie troche ze ta jego aktywnosc jest tak krotka bo mam siostrzenice miesiac starsza od synka i ona od poczatku ma kilkugodzinna aktywnosc i jedna dwie drzemki, caly dzien bez snu tez wytrzyma a u nas po 2 godz jest juz tak bardzo zmeczony ze potem problem z uspieniem wiec musze pilniwac zegarka za kazdym razem:-/

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wisieninka_89 wrote:
    W sumie nie wiem jak to wygląda u prawie 7 mies malucha. Ja ostatnio się zawzielam bo młody nam praktycznie nie spał i szukałam informacji dla 8 mies dziecka. Mysle ze podobnie. Taki 8 mies bobas ma 14 h snu i 10 h czuwania. Jeśli wypada jemu 3 drzemka to powinien pójść spać wcześniej i wtedy czas czuwania skraca się do 9-9,5 godzin.

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas 1 drzemka jest zawsze okolo 2.15 do 2.25 godz od porannej pobodki. I żebym stawała na rzesach to mlody dłużej nie wytrzyma.

Młody miał dzisiaj na obiad placuszki z cukini i szpinaku + mini muffinke slodzona bananem :-) kurcze większość wylądowało na ziemi ale coś tam trafiło do brzucha :-) a ile przy tym radości :-)

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wisieninka_89 ale tak jak liczę to u was wychodzi 2,5 -3 godz snu w czasie dnia. Wg mnie to bardzo dobry czas spania :-)

• Dżuls Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A która z Was karmi już malucha w krzesełku do karmienia? Mam na myśli głownie maluchy jeszcze samodzielnie nie siadające, ale siedzące z podparciem.

8pdp47e.png

Wysłany: 16 maja 2016, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko wolalabym zeby to bylo np 2 razy po 1.5 godz :-), pomijajac fakt ze w nocy prawie nie śpimy i mam nadzieje ze to tylko przez zeby bo paluszki non stop w buzce. Wlasnie przymierzam sie do 3 proby przebudzenia po 30 min. Jak teraz sie nie uda to albo sprobuje jeszcze jak zabki wyjda albo na nas to nie dziala:-)

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    Młody miał dzisiaj na obiad placuszki z cukini i szpinaku + mini muffinke slodzona bananem :-) kurcze większość wylądowało na ziemi ale coś tam trafiło do brzucha :-) a ile przy tym radości :-)
    Ooo.. poproszę o przepis.
    Ja dzisiaj tego bata dałam. Położyłam na tacce od krzesełka i liczyłam, że się sam zainteresuje, ale gdzie tam.. łyżeczka i miseczka super.. a batat został rozciapany w rączkach i wylądował wszędzie tylko nie w buzi. W końcu sama musiałam z ręki mu dać kilka kęsów. Zjadł, ale znowu bez większego zachwytu.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała dziś jadła omleto-naleśnika (żółtko, woda, mąka jaglana) na patelni przetartej olejem kokosowym, z mięsem (słoiczek) i pomidorami (koncentrat). Mi smakowało bardzo, jej średnio, bo takie suchawe wyszło i kruszyło się jak próbowała jeść. Muszę się w końcu odważyć i dać jej normalnie białko, to łatwiej będzie gotować.
    Ogólnie ostatnio mam taki zapierdziel, że nie mam czasu wymyślać niczego sensownego i znowu coraz częściej zdarzają się dni na samym cycku (ewentualnie z kaszką z owocami na kolację). Ale już bliżej niż dalej. Ogólnie jak wymyślę coś fajnego, co małej zasmakuję, to dam przepis na forum. Choć często jedzenie to jest po prostu warzywka w słupkach. A jak na razie cały czas kluski stanowią numer jeden, to jej smakowało baaardzo.

Co do dawania do ręki - początkowo rozgniatanie jest normalne. Z czasem coraz więcej idzie do buzi.
    Poza tym u nas takie długie chrupki (kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością) bardzo dużo dały, mała się na nich nauczyła fajnie trzymać i jeść, a teraz i inne rzeczy tak potrafi.

chabasse lubi tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png

Wysłany: 16 maja 2016, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i klapa z ta pobudka. My nie siedzimy wcale tzn posadzony opiera sie z przodu lapka i posmieje sie z 10 sekund i leci na bok wiec go nie sadzam ale tez dzis myslalam czy kupic juz krzeselko bo nie chce jesc zupek i zastanawiam sie troche nad tym blw...:-/

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja nie siedzi sama (chyba, że ma się czego trzymać) ale za to sama potrafi usiąść (z podparciem rączką). Dziwi mnie to w sumie, bo byłam pewna, że kolejność jest inna - że najpierw dziecko posadzone stabilnie siedzi, a dopiero potem uczy się jak to zrobić samodzielnie.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
‹‹ 3142 3143 3144 3145 3146 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ