X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • easymum Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls, może coś ziołowego? Ewentualnie czopki pozostają ... Nie znam się do końca, napewniej w aptece Ci powiedzą.

Mamy butelkowe - jakie porcje mleka/kaszki i ile razy dziennie jedzą wasze dzieci? Ja chyba muszę zwiększyć porcje, bo mała zjada do dna 200 ml melka i jakiś 230/240 kaszki, a dzisiaj miałam wrażenie, że była zawiedziona, że już się skończyło.

gg64rl68s121551a.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hola¡ ze słonecznego tarasu.

Easymum moj je chyba mniej a i tak myślałam, ze dużo...
    My mamy tak
    6- 180ml wody +proszek wiec wiadomo wychodzi troche wiecej
    10- obiadek 190gr
    13.30- 180ml wody
    17- deserek 190 lub 120gr
    19.30 4 lyzki kaszki na mleku 150 ml plus owoce pol sloiczka małego.

W miedzy czasie wypija ok 200ml wody niestety z mala ilością soku dla smaku.

Myślałam, ze to moze za Malo dla takiego chlopa- dlugi i wazy niecale 10kg. No ale sprawdziłam ostatnio centyle i ciągle utrzymuje sie w 75 centylu wiec raczej je odpowiednie ilości.

Moj zawsze robi wrażenie jakby chcial wiecej no ale nie chudnie, nie spada z centyla wiec chyba ilość jest ok a on po prostu łakomy....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 10:27

easymum lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    easymum wrote:
    Dżuls, może coś ziołowego? Ewentualnie czopki pozostają ... Nie znam się do końca, napewniej w aptece Ci powiedzą.
    Kurde, lekarz powiedział, żeby spytać w pracowni rtg, w pracowni kazali pytać w aptece, a babki w trzech aptekach powiedziały, że nie mają pojęcia, wiedzą tyle, ile jest na ulotkach, na których zawsze piszą na wszelki wypadek, że karmiąc nie wolno i mam spytać lekarza. Ewentualnie lactulosum, ale musiałabym pić chyba pół litra dziennie przez tydzień, żeby zadziałało.

8pdp47e.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja poczytałam tą stronkę z przepisami dla niemowląt i jestem lekko zdezorientowana. W niektórych przepisach wykorzystuje się np. miód, mleko krowie, cebulę i inne rzeczy, o których słyszałam, że się nie powinno jeszcze podawać. Jak to w końcu jest..?? Znowu różne szkoły. Czy Wy podajecie wszystko swoim dzieciaczkom, czy jednak wystrzegacie się tych niepolecanych produktów?

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    La lenka czytałam jak się ma całe jajko do blw i tam od razu podaje się dziecku żółtko z białkiem. Nawet na alaantkowe w komentarzach było to zaznaczone. Ja do placuszków dodałam całe jajko. Wiadomo to są duże porcje na cala rodzinę Wien w tych 2 lub 3 placuszkach lub naleśnikach jest mała ilość jajka :-)
    Ja wiem. Ale mnie teściowa straszy, że mój mąż miał straszne uczulenie po białku jajka, wymioty, drgawki, utrata przytomności itp. więc się rzeczywiście trochę cykam. Zwłaszcza że jestem sama z małą. Dlatego wolę dawać powoli, najpierw żółtko, dopiero potem stopniowo białko.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse wrote:
    A ja poczytałam tą stronkę z przepisami dla niemowląt i jestem lekko zdezorientowana. W niektórych przepisach wykorzystuje się np. miód, mleko krowie, cebulę i inne rzeczy, o których słyszałam, że się nie powinno jeszcze podawać. Jak to w końcu jest..?? Znowu różne szkoły. Czy Wy podajecie wszystko swoim dzieciaczkom, czy jednak wystrzegacie się tych niepolecanych produktów?
    Wiele tych przepisów jest dla dzieci 12+ (mimo niby są w kategorii dla 8-miesięczniaków). Znalazłam kilka takich przepisów i dopiero potem w komentarzach napisane, że dla ponad rocznych dzieci). Tak więc ja myślę, że trzeba samodzielnie przeanalizować i ewentualnie zastąpić czymś ten miód, mleko itp. Za to nigdy się nie spotkałam, żeby cebuli nie było można.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • easymum Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja dostała dzisiaj po raz pierwszy jogurt naturalny. Nie sądziłam, że tak jej zasmakuje, aż się trzęsła i łyżeczkę mi wyrywała. Ale nie chciałam przesadzić, na początek kilka łyżeczek, zgodnie z zaleceniem pani doktor. Jak nie będzie problemów, to w niedzielę podam jej Bielucha.
    Mam pytanie, jakie ilości żółtka podajecie? U nas jest połowa żółtka codziennie i też nie dawałam jeszcze białka, trochę się boję ...

gg64rl68s121551a.png
  • julita Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć wszystkim po dłuższej nieobecności! wróciliśmy właśnie z kilkudniowego pobytu w Trójmieście. wszystko przebiegło zgodnie z planem, wypoczęliśmy, pospacerowaliy, niejedna rybka wpadła do brzucha i nawet 7-godzinna podróż samochodem nie była straszna. a teraz muszę trochę się ogarnąć i poczytać co słychać na forum a nie jest to takie proste bo młoda przemieszcza się z kąta w kąt, zaliczyła już kilka zderzeń z szafką, no muszę cały czas na nią patrzeć

wypad na molo też zaliczony ;)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/518841760525.jpg

la_lenka, karolcia87, chabasse, Dżuls, Anitka201, mmalutka, easymum, 4me, Natka88 lubią tę wiadomość

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaaa, skąd taki cudny sweterek z warkoczami?

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • edysia5 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    UWAGA!!!
    Moja dzisiejsza beta hcg 497!!!

chabasse, julita, Dżuls, la_lenka, karolcia87, Anitka201, mmalutka, easymum, 4me, bellaVi, Natka88, monaaa85, przyszła mama lubią tę wiadomość

edysia5
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze... edysia. Gratulacje!!! Zazdroszczę..!!!!!!

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • julita Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka wrote:
    Jaaa, skąd taki cudny sweterek z warkoczami?

sweterek z babyGap był prezentem - jest genialny na chłodniejsze dni bo jest podszyty futerkiem łącznie z kapturem a że nad morzem wiało to był jak znalazła :)

odnośnie snu to już 2 czy 3 tygodnie jest booooosko! nie wiem kto mi podpowiedział na forum ale dzięki Tobie za radę odnośnie dodania do odciągniętego mleka kaszki ryżowej! dziecko śpi od 22 do 7 bez pobudek :)

jeszcze w tym tygodniu wprowadzę żółtko ale nie spodziewam się jakichś rewolucji. cały czas przymierzam się do podania czegoś w stylu chrupka kukurydzianego aby pociamkała ale chyba zejdę na zawał jak będzie go gryść :P

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • julita Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edysia CONGRATULATIONS!!! :D

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita wrote:
    sweterek z babyGap był prezentem - jest genialny na chłodniejsze dni bo jest podszyty futerkiem łącznie z kapturem a że nad morzem wiało to był jak znalazła :)

odnośnie snu to już 2 czy 3 tygodnie jest booooosko! nie wiem kto mi podpowiedział na forum ale dzięki Tobie za radę odnośnie dodania do odciągniętego mleka kaszki ryżowej! dziecko śpi od 22 do 7 bez pobudek :)

jeszcze w tym tygodniu wprowadzę żółtko ale nie spodziewam się jakichś rewolucji. cały czas przymierzam się do podania czegoś w stylu chrupka kukurydzianego aby pociamkała ale chyba zejdę na zawał jak będzie go gryść :P

Ja dzis podalam pierwszego chrupka a jestesmy mlodsi i dopiero 2 tyg jak rozszerzamy diete. Na zupki zaciska buzke a chrupki wcina, wsadzil sobie nawet do buzi taki duzy kawalek i zanim zdolalam otworzyc mu buzke zeby go wyjac to ten sie juz rozpuscil i zniknal wiec nie ma sie czego bac:-)

Gratulacje bety:-) tez bym niedlygo chciala ale lekarz kazal odczekac po cc 2 lata a min 1.5:-/

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • edysia5 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sluchajcie ja caly czas kp pojechalam do ginka i sie pytam czy po cc mozemy dzialac. No to obejrzal warsztat i dal zielone swiatlo tylko wspomnial zeby odstawic malego od piersi bo moze byc ciezko. Ble ble ble latwo sie mowi odstawic gorzej z wykonaniem. Wiec dalej kp i praca nad rodzenstwem i co? Od strzalu sie udalo w pierwszym cyklu.
    Tylko tomus od dwoch dni chyba sam sie odstawil bo wpgple nie chce cycka do buzi nawet wziac.
    Ale i tak sie bardzo cieszYmy, nie sadziliamy ze tak szybko sie uda :-)

easymum, monaaa85 lubią tę wiadomość

edysia5
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja myślałam, że przy kp to prawie niemożliwe. Jejuu... to może i mnie sie uda:)

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edysia, gratki, super!!!! :D
    U nas też gin przy starszaku mówił, że mam zacząć się starać bo może być ciężko i zaciążyłam w pierwszej rundzie, a przy Mani miałam tragiczne wyniki prolaktyny, progesteronu i cukrów, ale też zaskoczyło za pierwszym razem :D Jakby kp bardzo przeszkadzało, to nie widziałabym tyle mamuś na spacerach z dwójką bardzo małych dzieci, jeszcze w wózkach :P

A ja wysłałam starego po krzesełko do piwnicy, bo zainspirowana Waszymi przepisami BLW i tym, że młoda już samodzielnie wysiedzi postanowiłam dać jej coś innego niż papki, bo ewidentnie jest zainteresowanie tematem z jej strony :P

A mój mąż mnie zaskoczył.... wczoraj wieczorem już miałam mega kryzys przez to ciągłe darcie japy młodej. Wyżalam się małżowi, a on na to, że pamięta jak przy starszaku rehabilitantka radziła, że nie można brać dziecka na ręce jak płacze, tylko kłaść się obok niego na podłodze. I co? Przeleżałam dziś pół dnia na podłodze obok małej, W CISZY :D Młoda zachwycona, banan od ucha do ucha i gmera w zabawkach. Nosz.... czemu on sobie o tym przypomniał dopiero teraz????

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 18:15

easymum lubi tę wiadomość

8pdp47e.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    łeeeeee, a ja nawet okresu jeszcze nie miałam od porodu. Niby super, ale ja chcę dzidziusia.. drugiego.

Aha.. i nie mogę znaleźć przepisu na placuszki z cukinii.. Ślepota mnie chyba dopadła. Przewertowałam strona po stronie i d@pa. Bardzo proszę o link... bezpośrednio do placuszków.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 18:14

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse wrote:
    Aha.. i nie mogę znaleźć przepisu na placuszki z cukinii.. Ślepota mnie chyba dopadła. Przewertowałam strona po stronie i d@pa. Bardzo proszę o link... bezpośrednio do placuszków.

Z serem i cebulką? Proszzz
    http://alaantkoweblw.pl/placki-cukiniowe-z-serem-i-cebulka/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 18:19

chabasse lubi tę wiadomość

8pdp47e.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki.. a można zrobić bez serka i cebuli, czy muszę te składniki na coś wymienić, jeżeli nie chcę ich w placuszkach.??
    Jestem niedorajdą kulinarnym stąd te glupie pytania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 18:23

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
‹‹ 3144 3145 3146 3147 3148 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak obliczyć dni płodne?

Czy starając się zajść w ciążę powinnaś wiedzieć kiedy występuje owulacja i kiedy są dni płodne? Czy nie wystarczy zadbać o to, żeby kochać się regularnie przez cały cykl i prędzej czy później i tak zajdziesz w ciążę? Nie zawsze. Każdego cyklu masz zaledwie 20% szans na zajście w ciążę, a pary z obniżoną płodnością mają ich dużo mniej. Warto wiedzieć jak obliczyć dni płodne i poznać wady i zalety każdej z metod.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ