Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Dżuls, może coś ziołowego? Ewentualnie czopki pozostają ... Nie znam się do końca, napewniej w aptece Ci powiedzą.
Mamy butelkowe - jakie porcje mleka/kaszki i ile razy dziennie jedzą wasze dzieci? Ja chyba muszę zwiększyć porcje, bo mała zjada do dna 200 ml melka i jakiś 230/240 kaszki, a dzisiaj miałam wrażenie, że była zawiedziona, że już się skończyło. -
Hola¡ ze słonecznego tarasu.
Easymum moj je chyba mniej a i tak myślałam, ze dużo...
My mamy tak
6- 180ml wody +proszek wiec wiadomo wychodzi troche wiecej
10- obiadek 190gr
13.30- 180ml wody
17- deserek 190 lub 120gr
19.30 4 lyzki kaszki na mleku 150 ml plus owoce pol sloiczka małego.
W miedzy czasie wypija ok 200ml wody niestety z mala ilością soku dla smaku.
Myślałam, ze to moze za Malo dla takiego chlopa- dlugi i wazy niecale 10kg. No ale sprawdziłam ostatnio centyle i ciągle utrzymuje sie w 75 centylu wiec raczej je odpowiednie ilości.
Moj zawsze robi wrażenie jakby chcial wiecej no ale nie chudnie, nie spada z centyla wiec chyba ilość jest ok a on po prostu łakomy....
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 10:27
easymum lubi tę wiadomość
-
easymum wrote:Dżuls, może coś ziołowego? Ewentualnie czopki pozostają ... Nie znam się do końca, napewniej w aptece Ci powiedzą.
-
A ja poczytałam tą stronkę z przepisami dla niemowląt i jestem lekko zdezorientowana. W niektórych przepisach wykorzystuje się np. miód, mleko krowie, cebulę i inne rzeczy, o których słyszałam, że się nie powinno jeszcze podawać. Jak to w końcu jest..?? Znowu różne szkoły. Czy Wy podajecie wszystko swoim dzieciaczkom, czy jednak wystrzegacie się tych niepolecanych produktów?
-
Anitka201 wrote:La lenka czytałam jak się ma całe jajko do blw i tam od razu podaje się dziecku żółtko z białkiem. Nawet na alaantkowe w komentarzach było to zaznaczone. Ja do placuszków dodałam całe jajko. Wiadomo to są duże porcje na cala rodzinę Wien w tych 2 lub 3 placuszkach lub naleśnikach jest mała ilość jajka
-
chabasse wrote:A ja poczytałam tą stronkę z przepisami dla niemowląt i jestem lekko zdezorientowana. W niektórych przepisach wykorzystuje się np. miód, mleko krowie, cebulę i inne rzeczy, o których słyszałam, że się nie powinno jeszcze podawać. Jak to w końcu jest..?? Znowu różne szkoły. Czy Wy podajecie wszystko swoim dzieciaczkom, czy jednak wystrzegacie się tych niepolecanych produktów?
-
Moja dostała dzisiaj po raz pierwszy jogurt naturalny. Nie sądziłam, że tak jej zasmakuje, aż się trzęsła i łyżeczkę mi wyrywała. Ale nie chciałam przesadzić, na początek kilka łyżeczek, zgodnie z zaleceniem pani doktor. Jak nie będzie problemów, to w niedzielę podam jej Bielucha.
Mam pytanie, jakie ilości żółtka podajecie? U nas jest połowa żółtka codziennie i też nie dawałam jeszcze białka, trochę się boję ... -
cześć wszystkim po dłuższej nieobecności! wróciliśmy właśnie z kilkudniowego pobytu w Trójmieście. wszystko przebiegło zgodnie z planem, wypoczęliśmy, pospacerowaliy, niejedna rybka wpadła do brzucha i nawet 7-godzinna podróż samochodem nie była straszna. a teraz muszę trochę się ogarnąć i poczytać co słychać na forum a nie jest to takie proste bo młoda przemieszcza się z kąta w kąt, zaliczyła już kilka zderzeń z szafką, no muszę cały czas na nią patrzeć
wypad na molo też zaliczony
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/518841760525.jpgla_lenka, karolcia87, chabasse, Dżuls, Anitka201, mmalutka, easymum, 4me, Natka88 lubią tę wiadomość
-
la_lenka wrote:Jaaa, skąd taki cudny sweterek z warkoczami?
sweterek z babyGap był prezentem - jest genialny na chłodniejsze dni bo jest podszyty futerkiem łącznie z kapturem a że nad morzem wiało to był jak znalazła
odnośnie snu to już 2 czy 3 tygodnie jest booooosko! nie wiem kto mi podpowiedział na forum ale dzięki Tobie za radę odnośnie dodania do odciągniętego mleka kaszki ryżowej! dziecko śpi od 22 do 7 bez pobudek
jeszcze w tym tygodniu wprowadzę żółtko ale nie spodziewam się jakichś rewolucji. cały czas przymierzam się do podania czegoś w stylu chrupka kukurydzianego aby pociamkała ale chyba zejdę na zawał jak będzie go gryść
-
julita wrote:sweterek z babyGap był prezentem - jest genialny na chłodniejsze dni bo jest podszyty futerkiem łącznie z kapturem a że nad morzem wiało to był jak znalazła
odnośnie snu to już 2 czy 3 tygodnie jest booooosko! nie wiem kto mi podpowiedział na forum ale dzięki Tobie za radę odnośnie dodania do odciągniętego mleka kaszki ryżowej! dziecko śpi od 22 do 7 bez pobudek
jeszcze w tym tygodniu wprowadzę żółtko ale nie spodziewam się jakichś rewolucji. cały czas przymierzam się do podania czegoś w stylu chrupka kukurydzianego aby pociamkała ale chyba zejdę na zawał jak będzie go gryść
Ja dzis podalam pierwszego chrupka a jestesmy mlodsi i dopiero 2 tyg jak rozszerzamy diete. Na zupki zaciska buzke a chrupki wcina, wsadzil sobie nawet do buzi taki duzy kawalek i zanim zdolalam otworzyc mu buzke zeby go wyjac to ten sie juz rozpuscil i zniknal wiec nie ma sie czego bac:-)
Gratulacje bety:-) tez bym niedlygo chciala ale lekarz kazal odczekac po cc 2 lata a min 1.5:-/
-
Sluchajcie ja caly czas kp pojechalam do ginka i sie pytam czy po cc mozemy dzialac. No to obejrzal warsztat i dal zielone swiatlo tylko wspomnial zeby odstawic malego od piersi bo moze byc ciezko. Ble ble ble latwo sie mowi odstawic gorzej z wykonaniem. Wiec dalej kp i praca nad rodzenstwem i co? Od strzalu sie udalo w pierwszym cyklu.
Tylko tomus od dwoch dni chyba sam sie odstawil bo wpgple nie chce cycka do buzi nawet wziac.
Ale i tak sie bardzo cieszYmy, nie sadziliamy ze tak szybko sie udaeasymum, monaaa85 lubią tę wiadomość
edysia5 -
Edysia, gratki, super!!!!
U nas też gin przy starszaku mówił, że mam zacząć się starać bo może być ciężko i zaciążyłam w pierwszej rundzie, a przy Mani miałam tragiczne wyniki prolaktyny, progesteronu i cukrów, ale też zaskoczyło za pierwszym razemJakby kp bardzo przeszkadzało, to nie widziałabym tyle mamuś na spacerach z dwójką bardzo małych dzieci, jeszcze w wózkach
A ja wysłałam starego po krzesełko do piwnicy, bo zainspirowana Waszymi przepisami BLW i tym, że młoda już samodzielnie wysiedzi postanowiłam dać jej coś innego niż papki, bo ewidentnie jest zainteresowanie tematem z jej strony
A mój mąż mnie zaskoczył.... wczoraj wieczorem już miałam mega kryzys przez to ciągłe darcie japy młodej. Wyżalam się małżowi, a on na to, że pamięta jak przy starszaku rehabilitantka radziła, że nie można brać dziecka na ręce jak płacze, tylko kłaść się obok niego na podłodze. I co? Przeleżałam dziś pół dnia na podłodze obok małej, W CISZYMłoda zachwycona, banan od ucha do ucha i gmera w zabawkach. Nosz.... czemu on sobie o tym przypomniał dopiero teraz????
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 18:15
easymum lubi tę wiadomość
-
łeeeeee, a ja nawet okresu jeszcze nie miałam od porodu. Niby super, ale ja chcę dzidziusia.. drugiego.
Aha.. i nie mogę znaleźć przepisu na placuszki z cukinii.. Ślepota mnie chyba dopadła. Przewertowałam strona po stronie i d@pa. Bardzo proszę o link... bezpośrednio do placuszków.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 18:14
-
chabasse wrote:Aha.. i nie mogę znaleźć przepisu na placuszki z cukinii.. Ślepota mnie chyba dopadła. Przewertowałam strona po stronie i d@pa. Bardzo proszę o link... bezpośrednio do placuszków.
Z serem i cebulką? Proszzz
http://alaantkoweblw.pl/placki-cukiniowe-z-serem-i-cebulka/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 18:19
chabasse lubi tę wiadomość