X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chabasse, 4me życzę zdrówka waszym muchom.
    Mój przestał jesc mniej więcej jak miał 7 miesięcy. To była trauma. Co bym nie zrobiła, podała gotowy słoiczek zaciskal usta i odwraca głowę. Ostatnio jest lepiej tzn mięsa nadal nie je ale ciamka jak my coś jemy wiec ewidentnie chce coś spróbować. Wczoraj rano zrobiłam sobie jogurt z owocami. Młody otworzył paszczę na jego widok wiec jemu podałam -zjadł cały :-). No i doszło do tego ze np rano nie mogl zjesc kaszki z 1 łyżki (suchej masy). Wczoraj zjadł z 2 łyżek wiec wracamy do stanu sprzed kilku miesięcy.

• moka89 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, muszę sobie pospisywać te książeczki i coś nowego zakupić :) Chociaż najlepszą zabawką są wszelkie sznurki wystające z odzieży albo sznurówki butów, taty crocsy też są fajne, taaaakie wielkie :)

Gabi jak miała biegunkę to też kiepsko jadła. W ogole pediatra kazała ją przegrodzić 6h, a pozniej delikatnie zacząć od marchewki, kleiku ryżowego i chrupek kukurydzianych. Stopniowo i powoli, żeby dla jelit szoku nie było

Zdrówka dla maluchów!

Anitka - wow jaki postęp! Ani się obejrzysz a młody zacznie po sobie sprzątać zabawki :) hihi

Dziewczyny, chcę żeby moja mama uszyła młodej tipi, tylko tak realnie od jakiego wieku będzie w ogole zainteresowanie taką kryjówką? Chyba jeszcze wcześnie co?

Gabrysia <3
    klz9df9h2mnehf2h.png
  • moka89 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze zapomniałam dodać, że Gabi zaczęła grymasić na sloiczkowe jedzenie, teraz lubi sobie sama jeść rączką :) muszę tylko fotelik zmienić na ten ikeowy, bo tam tacka jest na odpowiednim poziomie względem dziecka, a w naszym regulowanym siedzisko jest za bardzo odchylone od tacki i muszę poduszkę pod plecki podkładać

Gabrysia <3
    klz9df9h2mnehf2h.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No a nam wlasnie lekarka powiedziala, ze nie stosować żadnych glodowek! Czytałam tez artykul medyczny, ze od glodowek sie odchodzi- ze trzeba karmić tylko, ze lekkostrawnie.

My od kilku dni jedziemy zatem na marchewce, ryżu, indyku lub np bananie z kleikiem ryzowym... Nie dawałam mu MM bo myślałam, ze nie można ale lekarka powiedziala wczoraj - absolutnie dawać! Wiec troche mniej ale zaczelam dawać. Choc z tym mlekiem to sie jednak troche boje. Alw to akurat młody pije chetnie a np kaszki nie tknie a je uwielbial.

Generanie jak ja mam jelitowke to ostatnia rzecz jaka mi pomaga to glodzenie sie. Zawsze wtedy jest mi gorzej. Ja musze cos zjeść- wiadomo cos zdrowego ale nic tak nie stawia mnie na nogi, jak zdrowy, domowy obiad. Jem nawet jak nie mam apetytu, na sile bo wiem, ze mi pomoże... ;)

Generalnie mam juz starszne myśli z ta jego wysypka zwłaszcza. Akurat jak rozwijal sie choroba, dostal szczepionkę na pneumo- on akurat tez szczepionki jakos ciężko przechodzi- boje się, ze to jakos zmutowalo. Boje się, ze to cos poważnego ;(

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i ja się pożalę.. Do tej pory młody przynajmniej jadł jako tako z apetytem a dzisiaj nic.. tylko cycuś i woda. No i rączki oczywiście... Już nie wiem czy placzę z bólu czy z żalu o małego. Dobrze, że chociaz tego cycka pociumka to może się nie odwodni. Jeśli dzisiaj nic się nie poprawi to doktorka powiedziała, że przyjedzie go obejrzeć. Oby sie poprawiło.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • moka89 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me nasza pediatra to baba starej daty :P 40 lat w zawodzie i moze ma jeszcze jakies stare podejście, ale u nas to pomogło. Mleko robiłam z mneijszej ilości miarek np 1 miarka na 60 ml zamiast na 30.

To po szczepieniu wszystko? Moze jakiś NOP?

Chabasse - czy mi się wydaje czy młody ci dość często choruje?

Gabrysia <3
    klz9df9h2mnehf2h.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie.. raczej nie. To drugi raz. Pierwszy raz złapał jakieś choróbsko w przychodni podczas wizyty z bioderkami. Fakt, że katar się ciągnął prawie 2 miesiace. Ale tak z gorączką to pierwszy raz mamy. No i zielone kupska miał od urodzenia prawie przez parę miesiecy. Ale tego nie uznaje za chorowanie. Heh.. lekarze z reszta tez nie.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • 4me Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u nas wyszedł w kale antygen adenowirusa :/ juz wiemy skąd biegunka, najgorsze, ze wyczytalam, ze przy tym wirusie biegunki mogą trwać nawet dwa tygodnie - pooommmooocccyyy !

Zobaczymy co z reszta badan. Cóż wirus jak to wirus- nie ma lekarstwa innego niz czas :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2016, 22:17

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • moka89 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse wrote:
    Nie.. raczej nie. To drugi raz. Pierwszy raz złapał jakieś choróbsko w przychodni podczas wizyty z bioderkami. Fakt, że katar się ciągnął prawie 2 miesiace. Ale tak z gorączką to pierwszy raz mamy. No i zielone kupska miał od urodzenia prawie przez parę miesiecy. Ale tego nie uznaje za chorowanie. Heh.. lekarze z reszta tez nie.
    Czyli mi się wydawało :) to dobrze ;)

Gabrysia <3
    klz9df9h2mnehf2h.png
  • moka89 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me szybkiego powrotu do zdrówka :)

Ps nabijam posty - stwarzam pozory, że forum żyje :)

4me, karolcia87 lubią tę wiadomość

Gabrysia <3
    klz9df9h2mnehf2h.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taaaa ja tu przoduje w nabijaniu... Juz sie zaczelam zastanawiać czy sobie neta nie odciąć ;) wszystko przez to, ze mam juz wszystko w komórce i tak latwo sie po nią sięga...

Generalnie od czasu Windows phona przestalam używać komputera - leży i sie kurzy ;)

Dobra spadam poczytać i spać!

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja siedzę nad robotą, nawet mi się nie chce pisać. :(

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • bellaVi Przyjaciółka

Wysłany: 8 lipca 2016, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas idą dwie zaległe górne jedynki.. więc jest hardkor ostatnio, ale widzę że lada dzień powinny wyjść. Jeśli chodzi o książki to Lila chyba woli gazetki A raczej darcie ich na kawałki. Chociaż tymi z grubymi kartkami też się interesuje. Czy wasze dzieci lubią klocki sorter? Moja uwiellbia. Mamy 3 komplety różnych i z każdego jest zadowolona, potrafi się nimi dość długo zająć :)
    Bardzo wam współczuję chorych maluchów. Oby szybko wróciły do zdrowia!
    Ja Was zawsze czytam w nocy, to i mniej się udzielam ale jestem :)

• Magnolia3 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, chcialam tylko Was pozdrowic:-) Trojka moich pociech dba o to, bym sie przypadkiem nie nudzila. 4me mam nadzieje, ze naprawde szybko Wam przejdzie. U nas od dwoch tygodni nez zadnych sensacji, mam nadzieje ze troche tak pobedzie.Moja Ola pomalu staje na czterech, zmienia pozycje z siadu, ale zrobi jeden kroczek i prostuje nogi i juz lezy na brzuchu i piszczy....myslicie ze cos z tego bedzie? Jesli chodzi o jedzenie to wsowa wszystko, dzis na sniadanie opedzlowala bule i nalesnika.Noce wciaz sa srednie.Mala kreci sie i wierci, pobudki na cyca dwie a nad ranem to chyba ze 3.Meczace to.

4me lubi tę wiadomość

1usa8u69die0y60t.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 23:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorter jest zupełnie nieinteresujący, co najwyżej stuka sobie 2 klockami o siebie. W "garnuszku na klocuszek" (co za beznadziejna zabawka swoją drogą - taka kupa kasy, a piosenki 2 na krzyż i to z tragiczną wymową. Jak słyszę to ich "lubiEM" to mnie trafia) to tylko lubi wciskać te guziczki żeby samo gadało. :P

U nas ostatnio książeczka którą dostaliśmy na szkole rodzenia (pierwsza książka mojego dziecka) to hit, zwłaszcza do strony z dzidziusiem się zaśmiewa. :D

kapturnica lubi tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2016, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W temacie jedzenia: dziecko odmawia jedzenia, chyba że to są maliny, te wpierdziela jak opętana, wkładając je sobie do buzi w całości, jedna po drugiej. Taki wiek?

8pdp47e.png
  • moka89 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2016, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mojej dałam poł banana w skórce, żeby jej się nie wyślizgiwał z rączki i co? Tak się trzęsła na sam widok, że prawie całego wepchnęła do buzi. Odkroilam połowę w zdluz, żeby został taki chudy i to samo, w końcu musiałam pokroić w kostkę bo i całej by się zadławiła. Maliny je w całości, borówki uwielbia, dzis na deser naleśniki jagodowe :) a i porwała mi kawałek kanapki z szynką przy śniadaniu :)

Uwielbia jeść :D

Gabrysia <3
    klz9df9h2mnehf2h.png
  • mmalutka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2016, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś chciałam coś pozytywnego napisać. Noc była średnia, bo idą nam górne jedynki (już je widać pod dziaslami) i mały w nocy od 23-2 nie spał.. nie pomagało nawet noszenie na rękach czy zabranie go do łóżka.
    Ale za to dzień mieliśmy super! Mały wstał w super humorze i spedzilismy rodzinnie caaaaały dzień - od nie pamiętam jak dawna! Rano zjedliśmy razem śniadanie, potem pojechaliśmy na budowę, potem na basen- maly przez 1.5h non stop się śmiał! Skakał, nurkowal, pływał w skrzydelkach! My na zmianę skorzystaliśmy też z sauny.. potem na obiad pojechaliśmy na zlot food trucków i potem byliśmy na spacerze i na lodach :) a wieczorem była wizyta u dziadków :) i malutki siedział i pokazywal paluszkiem obrazki w książce. .
    Naladowalam akumulatory na maksa i teraz dam radę ze wszystkim. Było nam to mega potrzebne.

Kocham tych moich chłopaków!

karolcia87, Anitka201 lubią tę wiadomość

tb734z17s9scq0zt.png
  • RYBKA76 Koleżanka

Wysłany: 9 lipca 2016, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,

Jestem mamą Stasia urodzonego 2 listopada 2015 r. no więc teraz ma 8,5 miesiąca. Wcześniej się nie pojawiałam ani nie udzielałam na tym forum, ale teraz szukam na forach mam dzieci w wieku podobnym do Stasia, bo bardzo się martwię o jego rozwój. Może mnie uznacie za wariatkę i panikarę, ale matczyna intuicja mi podpowiada, że coś może być nie tak, a chcę reagować jak najwcześniej.

Zwracam się z ogromną prośbą.
    Napiszcie mi proszę, czy Wasze dzieci już zaczęły robić następujące rzeczy, a jeśli tak, to w jakim wieku?
    1. Wyciągać rączki prosząc, żeby je wziąć na ręce (Staś nadal tego nie robi:().
    2. Gaworzyć. Co Wasze dzieci mówią? (Staś nic, tylko yyyyy :().
    3. Czy kiedy pokazujecie coś palcem w oddali, to patrzą na to, co pokazujecie, czy na Waszą rękę? (Staś na moją rękę :().
    4. Czy kiedy ktoś w pokoju mówi „Gdzie jest mama?”, to dziecko szuka Was wzrokiem? (Staś chyba w ogóle nie kontaktuje, że ja jestem mama).
    5. Czy jak bierzecie dzieci na ręce, to patrzą Wam w oczy?
    6. Bujać się w rytm muzyki (Staś w ogóle ignoruje muzykę, a wiem, że słyszy na pewno).
    7. Czy Wasze dzieci zawsze reagują na imię? Staś tylko jak mu się podoba, czasami jak jest czymś zajęty, to w ogóle nie reaguje, nawet jak mówię głośniej.
    8. Robić „papa”, klaskać? (Stasia tego próbuję nauczyć od miesiąca, bezskutecznie :().
    9. Staś nie chce brać w ręce jedzenia, więc BLW odpada. Czy ktoś też tak ma?
    10. Czy Wasze dzieci po rozpoczęciu raczkowania nadal lubią bujać się na kolanach i rękach tak jak w przygotowaniu do raczkowania? Staś niestety tak i tak sobie przy tym dziwnie buczy albo woła eeeeee :/
    11. Pokazywać palcem samemu coś, np. gdzie jest kotek w książeczce.

Mąż mówi, że panikuję, ale ja się obawiam jakiś poważnych zaburzeń, których nazwy nie chcę nawet wymieniać na głos. Co o tym myślicie?
    Z góry wielkie dzięki za pomoc i uwagi. To nie żadna prowokacja, tylko najprawdziwsze w świecie obawy młodej mamy.
    Pozdrawiam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2016, 21:39

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2016, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Według mnie panikujesz. Moja wiele tych umiejętności nabyła miesiąc albo więcej później (albo jeszcze nie nabyła wcale). Tak naprawdę tylko punkt 5 (od urodzenia uwielbia patrzenie mi w oczy) i 9 (blw ze sporym sukcesem prawie od początku) mieliśmy inaczej, pod całą resztę mogłabym podpiąć córę w wieku tych 8,5 miesiąca.
    Znaczy jeśli coś cię martwi to zawsze możesz skonsultować, ale ja nic niepokojącego nie widzę. Dzieci rozwijają się z dnia na dzień, tydzień w jedną czy drugą stronę czasem robi diametralną różnicę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2016, 22:28

Córeczka <3
    kYd4p2.png
‹‹ 3202 3203 3204 3205 3206 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ