X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • 4me Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2016, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie ja mam elmax od pierwszego zabka ale jeszcze nigdy nie uzylam bo naczytalam sie ze zeby myje sie pasta od roku a do tego czasu woda...
    Nie wiem moze takie opinie wlasnie przez fluor???

No dobra powiedzmy, ze juz się myje pasta ale jak te zeby wyplukac? Poważnie jak wy to robicie? No chyba dzieciaki nie mogą tego polykac? Moze właśnie Ziajke mogą?

P.S. Nie wiem co ma elmax bo nadaje z lozka, do łazienki juz niw po drodze ;)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2016, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Dziewczyny a ja ciągle mam suie Was zapytać i zapominam - jak myjecie swoim maluchom zeby? Używacie juz pasty?
    My ziajka, raz robiłam zakupy w ich sklepie (byłam z młodym) dostałam pół torby próbek tej pasty i jeszcze jakiś dzieciowych produktów.
    Ale ogólnie myślę że mycie sama woda jest jak najbardziej ok. Podobno tak się powinno myć zęby dzieciom które jeszcze nie wypluwaja pasty :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2016, 06:53

4me lubi tę wiadomość

• PePePe Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2016, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    No wlasnie ja mam elmax od pierwszego zabka ale jeszcze nigdy nie uzylam bo naczytalam sie ze zeby myje sie pasta od roku a do tego czasu woda...
    Nie wiem moze takie opinie wlasnie przez fluor???

No dobra powiedzmy, ze juz się myje pasta ale jak te zeby wyplukac? Poważnie jak wy to robicie? No chyba dzieciaki nie mogą tego polykac? Moze właśnie Ziajke mogą?

P.S. Nie wiem co ma elmax bo nadaje z lozka, do łazienki juz niw po drodze ;)

Nakladam odrobine na silikonowa szczoteczke i myje- ruch prostopadly do ust, tak jakby przod tyl. Gore lekko masuje (tam zebow nie ma). Paste polyka... Kiedys probowalam gaza z woda przemyc, ale on i tak wszystko wyciumka i polknie zanim przemyje. Myje raz, po wieczornym jedzeniu. Dwa razy dziennie zeby myje sie po ukonczeniu roku. Kwestia fluoru to kwestia indywidualna. Wiele matek myje tez sama woda, co tez jest ok.
    Kuzynka stomatolog, matka dziecka w zblizonym wieku powiedziala, ze jesli Maly da sobie umyc to umyc. Nie neguje uzywania pasty z fluorem, nie widzi nic zlego w Elmexie.

4me lubi tę wiadomość

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2016, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łucja dzis w nocy sie pochorowala. Miala goraczke, dalam syrop, posmarowalam dziasla, ale do 4 nie mogla usnac, plakala, krecila sie, nawet zwymiotowala od placzu, w koncu zasnela na rekach na fotelu bujanym. Dzis juz goraczka normalnie. Bawi sie, tylko widac ze zmeczona i niedospana. Obserwuje czy to jakis wirus czy moze zabek tak rosnie. Do tej pory zęby wychodzily bez problemu, ale może te dalsze są jednak "trudniejsze"?

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2016, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedna Łucja :( wiesz chyba te dalze zabki sa trudniejsze- nie wiem, ile juz Lucja ma.

U nad bylo tak, ze byla temp, pozniej normalnie i po dwóch dniach sie zaczelo z tym adenowirusem :/ ale tego Wam nie życzę i trzymajmy sie, ze to zeby ;)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2016, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ma 8 zębów - dolne i górne jedynki i dwójki. Trójki wychodzą potem, więc teraz prawdopodobnie pora na czwórki.

Teraz ma 37,6. Na tyle mało, że na razie obserwuję i czekam, ale jak kolejna noc będzie taka kiepska to chyba spróbuje jutro jakiegoś lekarza, niech sprawdzi czy to nie ma jakichś głębszych przyczyn.
    Mała ogólnie w nastroju już zupełnie normalnym, odespała w dzień i teraz bawi się z tatą. Tylko czuję, że ciepła.

Ogólnie to nasza pierwsza "choroba" (no, pomijając raz wymioty, w każdym razie pierwsza gorączka), więc trochę panikuję.

Powiedzcie, co na gorączkę dobre? Mamy Pedicetamol, ale bym jeszcze bym chciała coś na ibuprofenie do przeplatania, jakby gorączka za szybko rosła.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • moka89 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2016, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na Ibuprofenie mamy kidofen to to samo co nurofen dla dzieci. Gorączki u nas nie było nigdy (odpukać) ale przeciwbólowo działa fajnie.

Kupiłam tą ziajke pastę i wlasnie tez się zastanawiam, jak ogarnąć wypluwanie :P na opakowaniu pisze, że nic się nie stanie jak dziecko połknie... No ale :)

Gabrysia <3
    klz9df9h2mnehf2h.png
  • edysia5 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2016, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam paracetamol i ibum forte bo mala ilosc wtedy sie podaje. A u nas przy zebach goraczka zawsze okropna i te dwa na zmiane daja rade

edysia5
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2016, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dawalismy ibufen na goraczke oraz czopki nurofen. Jednak czopki wole, bo jak mi syrop zwymiotowal to nie wiedzialam ile się wchlonelo i czy podać jeszcze raz. A czopek jak to czopek.. wpadł w otchłań i tam się rozpuścil ;)
    W ogóle to dzisiaj była u nas pani dr. kontrolnie i powiedziala, że wszystko się ładnie goi.. gardziolko juz różowe i choróbsko właściwie pozegnane. Młody oczywiście już bryka jak konik a ja cała happy, że mogę się pouganiac za nim.
    Zdrowka dla W szych brzdacow...

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • 4me Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2016, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam pedicetamol i ibum forte do ewentualnego naprzemiennego stosowania. Mysle jednak, ze to wszystko ten sam sklad wiec większego znaczenia nie ma.

My juz mieliśmy różne przygody- wirusy i bakterie ale przy tym wszystkim młody mial tylko raz dwie godziny gorączki i wsio. Później dwa dni 37,5- myślałam, ze to zęby ale okazało sie, ze nie :/

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2016, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiecie co? Żeby było weselej ja mam 38 stopni i trzęsie mnie niemiłosiernie. :/

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • ela Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2016, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj Lalenka zdrówka Wam dziewczyny życzę.
    My mamy górne jedynki wyszły bezobjawowo. Maryśka zaczęła samodzielnie stawać na parę sekund.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2016, 22:59

5b09tv73mjpedncc.png
    Moje kochane chłopaki Michał lat 10, Paweł lat 7, no i jeszcze jest tata, teraz doszła Marysia
  • bellaVi Przyjaciółka

Wysłany: 14 lipca 2016, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wrr co za wstrętne lato w tym roku. Pogoda do kitu. Pada cały dzień, dziecko się upomina spaceru -jak tylko zauważy ze balkon otwarty to nawet moskitiera jej nie przeszkadza, sama wychodzi :) I jeszcze macha papa hahaha
    Macie pomysł co rzucić na balkon na podłogę żeby mogła tam trochę pobyć ?
    A i szukam inspiracji na przerobienie cukinii, może jakiś sos do makaronu na zimę ? Macie coś?
    Zdrówka życzę !!

• Dżuls Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, ale się porobiło. To chyba wina tej pogody, niby ciepło, ale nie do końca, z drugiej strony jak tylko wyjdę to leje mi się po plecach. Nie dziwota, że sporo osób teraz coś łapie. Chociaż dla mnie osobiście ta pogoda jest lepsza, bo co roku przez wielkie upały i klimę w sklepach łapię dwie anginy ;/ W tym roku podobno szaleje bostonka, więc jak młode ma anginowe objawy i do tego wysypkę na dłoniach i stopach to prawdopodobnie bostonka.

8pdp47e.png
  • moka89 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas leje od sanego rana :/ masakra, będziemy kiblować w domu cały dzien, bo nie zapowiada się żeby przeszło.

Na balkon wynoszę z mieszkania puzzle piankowe, ale mamy dwa komplety i trochę ich mało, dlatego obok rzucam stary śpiwór (taki z lat 90, gdzie były grubasy jak kołderka haha :))

bellaVi lubi tę wiadomość

Gabrysia <3
    klz9df9h2mnehf2h.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogoda u nas okropna! 17 stopni i leje- nic tylko depresje lapac ;) dobrze, ze dzis mamy odwiedziny to moze bedzie troche weselej :) chyba wsadzę młodego w tule i pójdę do piekarni pod parasolem- moze bedzie miał radochę :)

Ja na balkon wykladam koc piknikowy- izoluje od zimna. Ale ciągle czekam na upaly i zastanawiam się, czy nie wsadzić młodego w basen wówczas !

BellaVi- przepisów na przetwory nie znam żadnych. Mysle, ze dojrzeję do tego jak juz dwoje dzieci bedzie samo do łazienki chodzić :D

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdrowka dla wszystkich chorowitkow, ja sie jakos boje dziecko na balkon klasc:-/ od razu mam obraz z glowie ze wlazlo w jakas dziure jak na sekunde odwroce wzrok albo sie cos urwie (wiem normalne to to nie jest, za dużo tv:-) ) wiec wychodzimy tylko na rączkach

Dziewczyny czy uczycie juz swoje muchy jezyka? Uczycie mam na mysli np puszczanie wtle od czasu do czasu cos w innym jezyku zeby mimowolnie sie troche osluchaly? Podobno najlepiej jak najwcześniej i zaczelam troche sie rozczytywac na ten temat i natknelam sie na stwierdzenie ze wielojezyczne dzieci zaczynaja pozniej mowic i nie wiem sama

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2016, 12:36

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dawno mnie nie było. Wiktor raczkuje staje przy czym się da, za rączki jak złapie to koniec nie ma raczkowania i siedzenia i trzeba chodzić bo inaczej płacz. W nocy jeszcze się budzi pomimo tego że na kolacje je kaszke. Dziś od rana chłodno i leje także lato w tym roku beznadziejne :/

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jestem zadowolona ze dzisiaj jest trochę chłodniej. U nas non stop upały,wczoraj było tak duszno ze jak wróciłam ze spaceru od razu pobiegłam pod prysznic.
    Młody chyba zaczyna obecny skok. Do wczoraj pięknie spał w ciągu dnia, a dzisiaj to jakiś koszmar. Kilka podejść do spania i ostatecznie kończy się to mega wrzaskiem. Pomyśleć że wczoraj nie miałam co ze sobą zrobić podczas jego drzemek.

• 4me Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2016, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe wisienka jak sie urwie to i trzymanie na rękach nie pomoże ;) nigdy malucha nie zostawiam samego na balkonie.

Anitka a na północy, jak to na północy, slabo z temp wiec ja bym sie jeszcze troche powygrzewala. Jak sie trafi cieply dzien to jeden a pozniej znowuż tak, e nie wiadomo, czy na dlugo czy ba krótko... Oh jak ja tęsknię za gorącymi wieczorami- takimiż dzieciństwa- wtedy bylo jakos cieplej u nas :)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
‹‹ 3206 3207 3208 3209 3210 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ