SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja też nie robię badań zresztą lekarz mi nic na ten temat nie mówił by takie zrobić a sama nie wiem gdzie pewnie tylko prywatnie pójdę w połowie ciąży na 3D :)

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • Magnolia3 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co sie wtedy sprawdza?

1usa8u69die0y60t.png
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi juz lekarz wczoraj dał skierowanie na prenatalne i mówił ze koniecznie zrobić , bo w blixniaczych wieksze ryzyko jest , kazał zrobić prenatalne usg i te testy z krwi genetyczne

Misi@ lubi tę wiadomość

km5se6ydozmkg5fc.png
  • eM Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sigma wrote:
    Dziewczyny, ja nie chcę nikogo przekonywać i polemizować, ale mówiąc krótko: Jest dokładnie odwrotnie. Wg badań to szpitalne środowisko i indukcja porodu są sporą przyczyną komplikacji okołoporodowych. Wśród porodów domowych komplikacji zdarza się niewiele - możecie poczytać o tym, jeśli jesteście ciekawe :) a szczególnie o mechanizmie oksytocyna vs adrenalina i efektach działania tych hormonów na postęp akcji porodowej :) btw. ze zdobyczami medycyny absolutnie nie mam zamiaru walczyć, wręcz przeciwnie, bardzo je doceniam :) sama studiowałam kier. lekarski, niestety nie skończyłam go, ale to już inna historia :)

Ale tak czy inaczej: Nie chodzi mi o wywołanie dyskusji o porodzie domowym, chodzi mi o to, żeby mieć kontakt z tymi z Was, które taki poród rozważają lub w ogóle biorą pod uwagę - jeśli wśród Was są takie osoby.

Jakoś mnie strasznie dziwi że ty to rozważasz :P Jasne jakieś tam komplikacje są spowodowane szpitalem, ok, ale wiele nie jest. Np bratowa mojego męża miała zbyt odstającą jakąś tam kość w drogach rodnych i w trakcie porodu okazało się że poród siłami natury jest nie możliwy (dzidzia była już w drogach rodnych). Musieli na szybko robić jej cc, gdyby rodziła w domu skończyło by się to tragicznie. Oczywiście nikt wcześniej nie zwrócił uwagi że mogą być takie problemy, nie jest to dziewczyna o biodrach faceta itd. Młody miał tylko siniak na głowie, a ona przeszła prawie 2 porody na raz :)
    Nie mówiąc już o tym że czasem dochodzi do krwotoku po porodzie i jak będziesz w domu to kto go zatrzyma? Jak?

Może to tylko moje czarne scenariusze, ale jeśli w ogóle rozważać poród domowy to do szpitala max 5min trza mieć, inaczej moim zdaniem ryzyko jest za duże...

Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
    Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
    Maks - ur 08.09.2015
    Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2015, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam mniej do szpitala ;-) niecałe 2 km droga szybkiego ruchu + auto pod domem :)

I szczerze mówiąc - myślę, że jak ktoś ma pecha, to lekarz i z dyżurki obok będzie lazł 10 minut, bo właśnie spał. Zdarza się i tak :) także nie ma co panikować na zapas.

matylda08 lubi tę wiadomość

• eM Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sigma wrote:
    Mam mniej do szpitala ;-) niecałe 2 km droga szybkiego ruchu + auto pod domem :)

I szczerze mówiąc - myślę, że jak ktoś ma pecha, to lekarz i z dyżurki obok będzie lazł 10 minut, bo właśnie spał. Zdarza się i tak :) także nie ma co panikować na zapas.
    No tak, jak ktoś ma pecha to lekarz będzie lazł 10min, ale to będzie trzeba doliczyć do tego czasu dojazdu i przyjęcia :P i ja osobiście wolę w tej kwestii panikować na zapas niż potem pluć sobie w twarz ... zresztą ja do najbliższego szpitala mam 15min samochodem...

Maks - ur 08.09.2015
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sama nie wiem...dla mnie w momencie porodu może wyniknąć tyle nieprzewidzianych sytuacji, które można zażegnać w szpitalu, a w warunkach domowych mogą doprowadzic do tragedii, że dla mnie to zbyt duże ryzyko, a raczej nie należę do jakiś panikar okołoporodowych :P :) Rodząc pierwszy raz na bank bym się nie zdecydowała. Urodzić bez przeszkód to jedno, ale jak potem trzeba się zająć dzieckiem, bo wynikły jakieś komplikacje, to inna sprawa.
    Już dwa razy oddawałam krew dla znajomych dziewczyn, które ciążę i poród przeszły książkowo, a potem przez krwotok i inne komplikacje o mało je szlag nie trafił.

8pdp47e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eM - jakby się nie daj Boże coś działo, to wszelkie procedury przyjęcia są pomijane i uzupełniane później. Trzeba zaznaczyć, że nie każda rodząca może rodzić w domu - jest bardzo wiele przeciwwskazań, w zasadzie każda nieprawidłowość w czasie trwania ciąży lub nawet przed nią jest bezwzględnym przeciwwskazaniem do porodu domowego. Plus przy takim porodzie towarzyszy doświadczona położna, która specjalizuje się w odbieraniu tego typu porodów i potrafi przewidzieć ew. komplikacje z pewnym wyprzedzeniem - jakikolwiek niepokój rodzącej lub położnej = wyjazd do szpitala.

http://kafeteria.tv/Wzruszajace-nagranie-domowego-porodu-W-WODZIE-rooVIhaVPKS?utm_source=o2_SG&utm_medium=Hotspot&utm_campaign=o2 zobaczcie :-) Na youtube można znaleźć więcej filmów (i trochę mniej ocenzurowanych ;-) na niektórych widać dosłownie wszystko). A m.in. na FB można znaleźć grupy osób, które rodziły w domu, poczytać ich doświadczenia i rady :)

• anulka20 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja siostra miała stan przed rzucawkowy dzień przed wywoływaniem porodu i zrobili cc i mogłoby to skończyć się tragicznie dla niej i dziecka gdyby w domu chciała rodzić więc ja nie chciałabym rodzić w domu jakoś nie czułabym się bezpiecznie w razie w opiekę mam w szpitalu a tak dolicz dojechanie do szpitala itp to mija czas.

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • bento Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja osobiście nie odważyła bym się na poród w domu. Z tego co się orientuję to po porodzie w szpitalu dziecko dokładnie badane jest przez neonatologa, jest szczepione, są dodatkowe badania krwi, przesiewowe badanie słuchu. A w warunkach domowych ciężko chyba zorganizować to wszystko.

sRUqp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2015, 13:40

Anastazjaaa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2015, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wizyte mam dopiero. W poniedzialek o 21;45 ;p obym nie zasnela przed :D
    Tak sie ciesze Anastazjaaa, ze u Ciebie wszystko w porzadku. Teraz dbaj o siebie i malenstwo ;)

Anastazjaaa lubi tę wiadomość

• Nancy87 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady to wygląda jak normalne usg, tylko jest o wiele bardziej dokładniejsze. Em wysłała Ci link:) No ale decyzja należy do Was:)

atdce6yd8pusr0mr.png
    3i49e6ydnzlh0jxr.png
  • eM Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sigma ja wiem że nikt Ci nie każde dokumentów wypisywać w takiej sytuacji, ale wchodzisz na IP, muszą Cię skierować na ginekologie, powiadomić lekarza, potem wziąć na sale odpowiednią to wszystko to dodatkowy czas i to miałam na myśli jako przyjęcie. Indywidualna decyzja :) moim zdaniem każdy poród z happy endem będzie najcudowniejszy na świecie :)

Maks - ur 08.09.2015
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej laseczki.. ja też dzisiaj na wizycie byłam.. z usg. Moja dzidzia ma się dobrze,4,5cm, 2 rączki i 2 nóżki.. serducho puka ok. 163 ud/min, pępowina gruba, i w ogóle ruszał się jak robaczek.. niezapomniane przeżycie. Niestety krwiaczek jest nadal i chyba nawet troszkę urósł( 3cm) tak więc leżenie kontynuuję nie wiadomo dokąd. Ale dla dzidzi wszystko. Aaa i babeczka ma u siebie super sprzęt( choć po zdjęciach tego nie widać, na monitorze nawet paluszki wuidziałam)i nawet wstępną przezierność mierzyła i była zadowolona.. Jejuu ale nieskładnie to piszę, ale wieci ... emołszyny takie, że uuuh
    g57b036j4afc_t.jpg

Nancy87, Misi@, Dżuls, Lady Savage, eM, agatka196, kasig, Magnolia3, la_lenka, przyszła mama, Anitka201, Sigma, skabarka, monaaa85 lubią tę wiadomość

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • Nancy87 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chabasse super bobo:) Ja też widziałam paluszki:D

Dziewczyny przypomnijcie mi jakie witaminy dla drugiego trymestru bierzecie?

atdce6yd8pusr0mr.png
    3i49e6ydnzlh0jxr.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja biorę witaminki pregna plus i takie chyba będę brała nadal..

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nancy87 wrote:
    Chabasse super bobo:) Ja też widziałam paluszki:D

Dziewczyny przypomnijcie mi jakie witaminy dla drugiego trymestru bierzecie?

Femibion

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse wrote:
    Hej laseczki.. ja też dzisiaj na wizycie byłam.. z usg. Moja dzidzia ma się dobrze,4,5cm, 2 rączki i 2 nóżki.. serducho puka ok. 163 ud/min, pępowina gruba, i w ogóle ruszał się jak robaczek.. niezapomniane przeżycie. Niestety krwiaczek jest nadal i chyba nawet troszkę urósł( 3cm) tak więc leżenie kontynuuję nie wiadomo dokąd. Ale dla dzidzi wszystko. Aaa i babeczka ma u siebie super sprzęt( choć po zdjęciach tego nie widać, na monitorze nawet paluszki wuidziałam)i nawet wstępną przezierność mierzyła i była zadowolona.. Jejuu ale nieskładnie to piszę, ale wieci ... emołszyny takie, że uuuh
    g57b036j4afc_t.jpg
    Ciesze sie, ze z dzidzia wszystko ok ale ten krwiak moglby sobie pojsc w niepamiec :// z tego co piszesz glownie lerzysz i stosujesz sie do zalecen lekarzy a to i tak nie wiele daje.
    Przejmuje sie bo mam to samo a nawet gorzejbo jeszcze ta kosmowka.... Jutro tez mam wizyte i mam meeega stresa :/ jeszcze musze isc sama wiec jak cos bedzie nie tak to nie bedzie sie w kogo wtulic :(

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh...kolejne wizyty z pięknymi usg, a mnie dopadł kryzys, że oprócz jednego zdjęcia kropka nie mam nic, nawet bijącego serduszka :( Doszło do tego, że niechętnie na razie mówię znajomym o ciąży, bo w sumie to nic nie wiem i tylko czekam :/

8pdp47e.png
‹‹ 355 356 357 358 359 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ