Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Znalazłam właśnie w necie coś takiego:
http://www.babyboom.pl/ciaza/emocje_mamy/druga_ciaza_jesttaka_inna.html
dość dobrze to obrazuje moje obecne odczucia i różnice między pierwszą ciążą, a drugą
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2015, 12:03
-
Myślę że to dość ryzykowne, drobna komplikacja i dziecko i mama może tego nie przeżyć...Sigma wrote:Czy któraś z Was rozważa może poród domowy?
Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
Maks - ur 08.09.2015
Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*] -
Magnolia3 wrote:Lady w 3d?
no z tego co zrozumiałam to tak, plus jeśli chcę jakieś badanie krwi 200 i razem to będzie 430 ;/ nie wiem, ona mi tłumaczyła ze jak zrobią tylko usg to już to nie będzie badanie prenatalne, a pytam się czy pobieranie krwi inwazyjne czy co, a ona że nie ;/ nic nie kapuję z tego ;/ -
Moja koleżanka w UK była namawiana przez położną na poród domowy i z dzisiejszej perspektywy dziekuje Bogu, ze się na to nie zdecydowała. Położna w badaniu oceniła wagę dziecka na max 3kg, przy porodzie wyszło, że dziecko waży ponad 4kg, zakleszczyło się w drogach rodnych. W ciągu 30 sekund pojawiło się 5 lekarzy, kilka pielęgniarek i wyciągnęli dzieciaka na siłę kleszczami, czy ssakiem (już nie pamiętam, ale podobno był hardcore), na cc było za późno. Gdyby to było w domu, to pewnie obie by nie przeżyły. Koleżanka do tego porodu była zawziętą eko-mamą, co to by najchętniej rodziła na środku łąki między krowami, bo "tak kiedyś rodziły kobiety i jakośsię dzieciaki rodziły", w zgodzie z naturą itd, a teraz wojuje z ludźmi negującymi zdobycze medycynySigma wrote:Czy któraś z Was rozważa może poród domowy?

-
kurde nie wiem ;/ z tego co widziałam u Nancy to te usg się nie wiele różni od mojego ;/ a co jesli się okaże że zabule 200 zł za normalne usg, kurde pierwszy raz nie wiem co robić iść czy nie ;/
Jeszcze ta kobiet się pytała, czy jest wskazane, czy mam powyżej 35 lat czy mnie ktoś ma wady genetyczne, mówiłam że nie i nie, to ona mi powiedziała ze nie widzi potrzebyWiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2015, 12:17
-
nick nieaktualnyKrew na test pappa pobieraja z zyly jest nieinwazyne. Jak wydzie cos nie tak to mozesz wowczas isc na inwazyjne. Wiec spokojnieLady Savage wrote:no z tego co zrozumiałam to tak, plus jeśli chcę jakieś badanie krwi 200 i razem to będzie 430 ;/ nie wiem, ona mi tłumaczyła ze jak zrobią tylko usg to już to nie będzie badanie prenatalne, a pytam się czy pobieranie krwi inwazyjne czy co, a ona że nie ;/ nic nie kapuję z tego ;/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2015, 12:18
-
Lady to usg tylko wyglada podobnie jak zwykłe, ale jest dużo dokładniejsze, przezierność karkowa, wszystkie parametry, kość nosowa mierzona, nie wiem czy na zwykłym usg by to wszystko wyszło. Decyzje musisz podjąć sama, ale ja bym sie raczej skusiła, tak dla własnego spokoju,czy dzidzia jest zdrowa
-
nick nieaktualnyDziewczyny, ja nie chcę nikogo przekonywać i polemizować, ale mówiąc krótko: Jest dokładnie odwrotnie. Wg badań to szpitalne środowisko i indukcja porodu są sporą przyczyną komplikacji okołoporodowych. Wśród porodów domowych komplikacji zdarza się niewiele - możecie poczytać o tym, jeśli jesteście ciekawe
a szczególnie o mechanizmie oksytocyna vs adrenalina i efektach działania tych hormonów na postęp akcji porodowej
btw. ze zdobyczami medycyny absolutnie nie mam zamiaru walczyć, wręcz przeciwnie, bardzo je doceniam
sama studiowałam kier. lekarski, niestety nie skończyłam go, ale to już inna historia 
Ale tak czy inaczej: Nie chodzi mi o wywołanie dyskusji o porodzie domowym, chodzi mi o to, żeby mieć kontakt z tymi z Was, które taki poród rozważają lub w ogóle biorą pod uwagę - jeśli wśród Was są takie osoby.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2015, 12:22
-
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przezierno%C5%9B%C4%87_karkowaLady Savage wrote:kurde nie wiem ;/ z tego co widziałam u Nancy to te usg się nie wiele różni od mojego ;/ a co jesli się okaże że zabule 200 zł za normalne usg, kurde pierwszy raz nie wiem co robić iść czy nie ;/
Jeszcze ta kobiet się pytała, czy jest wskazane, czy mam powyżej 35 lat czy mnie ktoś ma wady genetyczne, mówiłam że nie i nie, to ona mi powiedziała ze nie widzi potrzeby
Tu masz dokładny opis, badanie jest zupełnie inne niż zwykłe usg, przyjrzyj się tam na zdjęciu co oni mierzą i gdzie jest te NT. Ten pomiar musi być z dużą dokładnością czego nie daje zwykłe usg. Wskazań nie masz, dlatego musisz sama podjęć decyzje czy chcesz to robić za kasę
Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
Maks - ur 08.09.2015
Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*]
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH